2014-09-02 2045 瀏覽
叫左:宮城肉醬飯.苦瓜奄列,紅芋繽,壽喜燒清湯手延麵.苦瓜奄列,咖哩紅燒豚肉繽,玄米茶,黑糖忌廉冰咖啡,沖繩黑糖芝媽咪.宮城肉醬飯.苦瓜奄列:肉醬好香味濃帶有小小酒香,十分好味.苦瓜奄列:苦瓜清新唔苦澀,味道唔錯.海葡萄沙律:有小小清淡嘅鹹鮮味,沙律菜清新味美.水雲果醋沙律:水雲係海藻有小小似海帶,味道清爽幾特別醋味清香,令人好開胃.紅芋繽:紫蕃薯香甜好味,日本年糕口感一流,軟熟香甜.壽喜燒清湯手延麵.苦瓜奄列:苦瓜做嘅麵,味道清淡,普通.咖哩紅燒豚肉繽:咖哩味重,紅燒豚肉似中式炆豬肉一樣,今次份量十足十分野味.玄米茶:清香味淡.黑糖忌廉冰咖啡:感覺似飲奶昔,黑糖味濃,忌廉香滑,幾好味.沖繩黑糖芝媽咪:口感似食燸米糍,帶有小小綠豆味,幾特別.記得加多d黑糖食更好味.整體:比上次有進步,正.
宮城肉醬飯.苦瓜奄列:肉醬好香味濃帶有小小酒香,十分好味.
苦瓜奄列:苦瓜清新唔苦澀,味道唔錯.

紅芋繽:紫蕃薯香甜好味,日本年糕口感一流,軟熟香甜.
壽喜燒清湯手延麵.苦瓜奄列:苦瓜做嘅麵,味道清淡,普通.

玄米茶:清香味淡.
黑糖忌廉冰咖啡:感覺似飲奶昔,黑糖味濃,忌廉香滑,幾好味.
整體:比上次有進步,正.

玄米茶
咖哩紅燒豚肉繽
黑糖粉
沖繩黑糖芝媽咪
2014-08-12 1617 瀏覽
不能到日本,但在香港也可以嘗到沖繩的味道。在openrice看見這間店是新上榜,看見有很多特式的小食,所以便來了吃,剛好在新蒲崗上班,所以便有機會吃,我對紅芋非常感興趣,味道應該像蕃薯差不多。我只叫了一個包,沒有叫一個餐,因為怕自己吃不下,而且價錢都有點貴,所以只叫了我最想試的紅芋包$21,新鮮熱辣,上面有少少甜甜的有顏色的糖,咬下去不會覺得太油,又炸得剛剛好,外脆內軟,紅芋的味道果然很像蕃薯,還有年糕在內,非常煙un,整個炸包都很大,吃完一個都會很飽了。
不能到日本,但在香港也可以嘗到沖繩的味道。
2014-05-25
4 分鐘 (外賣自取)
2014-08-11 1785 瀏覽
早前,有位女性朋友生日,作為生日飯局攪手的我,建議了兩間餐廳:供應沖繩美食的 Antoshimo Cafe & Bakery 及擺放多隻公仔可愛佈置的 Ishiyaki+Cafe 給她選擇!  最終,她選擇了 Antoshimo Cafe & Bakery!  因為,她聽見沖繩美食,都好想試! 由於餐廳沒有提供訂位服務,我們一行 5 人,先到先取位。  我們約在 7:30 等,大約 8:00 才人齊! 店子的亮點正是牆上那店子招牌的廚師公仔及趣緻的 Oki 繽 Bun 公仔圖案!令這裡充滿生氣!  加上播放奇特的沖繩音樂,氣氛也截然不同!看看餐牌,可單點或套餐;原來套餐是全日供應!  晚餐又是幾十元有交易,感覺好抵! Oki 繽套餐 Oki Bun Set $38 ~ 一款 Oki 繽+ 一款飲品沖繩御朝食 Oki-Day Set $68 ~ 一款 Oki 繽+ 一款套餐組合 + 一款飲品 + 甜品( 另設加一服務費 )供應 6 款口味 Oki 繽: A 繽:紅豆 + 日本年糕B 繽:"紅芋" 紫蕃薯 + 日本年糕C 繽:咖哩 + 東坡肉G 繽:芝麻 + 日本年糕O
 因為,她聽見沖繩美食,都好想試!
由於餐廳沒有提供訂位服務,我們一行 5 人,先到先取位。
 我們約在 7:30 等,大約 8:00 才人齊!

加上播放奇特的沖繩音樂,氣氛也截然不同!
看看餐牌,可單點或套餐;原來套餐是全日供應!
 晚餐又是幾十元有交易,感覺好抵!

( 另設加一服務費 )
供應 6 款口味 Oki 繽:

A 繽:紅豆 + 日本年糕
B 繽:"紅芋" 紫蕃薯 + 日本年糕
C 繽:咖哩 + 東坡肉
G 繽:芝麻 + 日本年糕
O 繽:"中華風" 咖哩 + 雞肉
J 繽:薯蓉
我們 5 人的配搭各有不同!
 不論是什麼配搭,便當的賣相總是七彩繽紛!
不論是什麼配搭,便當的賣相總是七彩繽紛!
1) 沖繩御朝食 Oki-Day Set 沖繩傳統 宮城肉醬飯套餐組合 配 A 繽:紅豆 + 日本年糕 ~ 玄米茶 $68
2) 沖繩御朝食 Oki-Day Set 沖繩傳統 宮城肉醬飯套餐組合 配 B 繽:紅芋 + 日本年糕 ~ 玄米茶 $68沖3) 繩御朝食 Oki-Day Set 沖繩傳統 宮城肉醬飯套餐組合 配 B 繽:紅芋 + 日本年糕 ~ 黑糖豆乳 +$6 :$74
4) 沖繩御朝食 Oki-Day Set 沖繩"一心"特制 壽喜燒清湯手延麵套餐組合 配 C 繽:咖哩 + 東坡肉 ~ 玄米茶 $68
5) 沖繩御朝食 Oki-Day Set 沖繩傳統 宮城肉醬飯套餐組合 配 J 繽:薯蓉 ~ 玄米茶 $68

見到店外的單張得知日本年糕可拉至 50cm 高!
 於是,今次我特意叫來一試!
B 繽:"紅芋" 紫蕃薯 + 日本年糕
繽是即叫即炸!金黃色的外層表面舖滿米粉粒,添上微脆,同時可減低油膩感,食落香口而不膩!
 "紅芋" 即是紫蕃薯!
也是沖繩特產!紫蕃薯蓉香甜軟滑!中間還夾有一小件日本年糕,不可看少這一小件日本年糕,可以拉起好幾吋!
 入口軟糯中富有煙韌,囗感層次更豐富!
B 繽:''紅芋'' 紫蕃薯 + 日本年糕
紫蕃薯蓉香甜軟滑!中間還夾有一小件日本年糕
不可看少這一小件日本年糕,可以拉起好幾吋!
壽喜燒清湯手延麵
清湯入口帶甜兼無油!
 夾雜了細碎而清甜的熟洋蔥及紫菜絲,手延麵用上沖繩苦瓜作食材,色澤粉綠 !
 麵質有咬口!簡單而美味!雖見以麵豉湯的碗仔盛載,其實裝得很滿!
壽喜燒清湯手延麵
宮城肉醬飯
宮城肉醬飯其實是麵豉醬配肉醬,看起來醬汁偏少卻是很鹹!
 拌勻之後,白飯中和了鹹度,而變得惹味!

宮城肉醬飯
沖繩海葡萄沙律
見到店內有一缸海葡萄,被氣泵影響而在水中飄來飄去,看起來很過癮!

來自沖繩的海葡萄很 cute 版!
 比一般食到的提子核還要的骰!真是超 Baby 啊!
 口感特別,入口略帶海水味!水雲看似啡色的粉絲,微爽帶酸!值得一試!沙律菜拌上柚子醋,整體味道很夾!
沖繩海葡萄沙律
苦瓜奄列

沖繩苦瓜苦味較淡!相對較容易接受!
 切成薄片炒蛋弄成奄列,捲成鳳凰卷狀,質感挺身!加入芝士、淋上日本燒汁、沙律醬!灑上木魚絲及紫菜絲,香濃惹味!
苦瓜奄列
沖繩黑糖芝媽咪 (花生豆腐)
名字很有趣!
 當我用茶匙舀起的時候,豆腐竟然可以拉起!而且質感帶點煙韌!
 配合沖繩黑糖,作為小甜點很不錯!
沖繩黑糖芝媽咪 (花生豆腐)
黑糖豆乳 +$6
黑糖也是沖繩特產!食客視乎個人喜好而添加,混合豆乳後微甜,豆乳即是豆漿,豆味香濃!
質感超濃稠,隔一會兒才飲,表面更形成一塊薄膜!
黑糖豆乳
大家也食得很飽又滿足!
2014-05-23
慶祝紀念
生日
B 繽:''紅芋'' 紫蕃薯 + 日本年糕
2014-08-08 1114 瀏覽
山長水遠來到新蒲崗點可以白行一趟呢今次試左炸包,係豚肉咖喱包等左一陣就有得食la嘩!果然係熱辣辣炸功果然了得脆口又不油膩加埋甜甜地既豚肉咖哩好正不過去之前最好揾定路線,吾係會迷路的最好揾多幾個朋友一起去,甘就可以大家一齊開心分享試多幾隻包
山長水遠來到新蒲崗
點可以白行一趟呢
今次試左炸包,係豚肉咖喱包
等左一陣就有得食la
嘩!果然係熱辣辣
炸功果然了得
脆口又不油膩
加埋甜甜地既豚肉咖哩
好正

不過去之前最好揾定路線,
吾係會迷路的
最好揾多幾個朋友一起去,
甘就可以大家一齊開心分享
試多幾隻包
外賣自取
2014-08-06 1121 瀏覽
經過看到日本食品的特色小店,好奇的買了咖喱豚肉炸包。急不及待立即嚐一口,可以說是外脆內軟。外層的酥香脆口,不硬不膩,不錯,但的確熱氣一點。咖喱豚肉餡料香辣肉嫰,辣度刺激但仍可接受,汁料份量適當,配合酥脆外層,軟中帶硬,美味而有特色,值得一嚐。

咖喱豚肉炸包
2014-06-12
8 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
2014-08-04 1029 瀏覽
首先要解釋一下個標題。暖,並唔係指食物和暖,而係指便當俾我個種溫暖窩心既感覺。餐廳位於Mikiki,的確有啲唔方便。相信如果佢開係尖沙咀區,人流一定多好多。十二點三去到,只有一台客。餐廳感覺幾young,牆壁嘅插圖色彩繽紛,侍應亦都好年輕。menu好簡單,三款便當,另外有六七款單品。我地不約而同咁叫咗桃桃町,但就試三款唔同嘅Oki繽(即係炸包)。一個便當有五款食物,包括水雲黑醋沙律,海葡萄沙律,手延麵,苦瓜奄列同Oki繽。水雲黑醋沙律好似海草,酸酸地,爽口嘅。海葡萄其實係無味嘅,餘下嘅沙律帶有醋味,幾開胃。手延麵帶點煙韌,而且幾滑,雖然個湯好清,但一啲都唔寡。自己其實唔多鍾意食苦瓜,但佢個苦瓜奄列一啲都唔苦,蛋裡面係流心,仲加左芝士,非常出色,仲要分量十足!到個Oki繽,聽講呢度嘅Oki繽係全港最好食,但我除咗係麵包店食過咖喱繽,就無係其他地方食過,評論唔到。B繽係我的最愛。紅芋做得沖繩特產,當然有翻甘上下。好香嘅紅芋味,加上煙韌嘅日本年糕,麵包炸得香脆,包上面應該仲落左粗海鹽,好滋味!G繽其實同B繽差唔多,一樣好好味。J 繽不太特別,個皮偏厚。整體黎講Oki繽好似甜食較好。就連甜品都
餐廳位於Mikiki,的確有啲唔方便。
相信如果佢開係尖沙咀區,人流一定多好多。
桃桃町
海葡萄沙律
B繽- 紅芋
G繽-芝麻
G繽其實同B繽差唔多,一樣好好味。
J繽-薯蓉
J 繽不太特別,個皮偏厚。整體黎講Oki繽好似甜食較好。
沖繩黑糖芝媽咪(花生豆腐)
就連甜品都有驚喜!本身以為花生豆腐會好似豆腐花咁,唔知食落去又滑又煙韌,少少甜,非常特別!
當初以為便當會唔夠飽,點知食下食下,發現份量都幾足夠,仲要不驚不覺食左六款食物,格外有一份暖暖嘅滿足感。
2014-08-03
桃桃町
B繽- 紅芋
G繽-芝麻
沖繩黑糖芝媽咪(花生豆腐)
2014-07-31 1250 瀏覽
又到在Mikiki的Antoshimo Cafe & Bakery食晚飯,這間是one of my favorite!這裡的餐牌很簡單,苦瓜蛋、漢堡扒、飯、烏冬。最抵還是叫便當,有飯有餸有飽有飲品及甜品!黑糖冰檸檬茶 (跟餐+$12) - 酸酸 may may,個人就喜歡黑糖咖啡多些。黑糖忌廉冰咖啡 (跟餐+$12) - 味道淡了些。自家製咖哩漢堡扒飯,咖哩燒肉炸Bun Set $68 - 咖哩味甜甜地,漢堡扒份量size細細但食落很juicy,好味!炸Bun一如既往的好味,沙律的海葡萄有點腥。宮城肉醬飯、苦瓜奄列,黑芝麻年糕炸Bun Set $68 - 肉醬很鹹,苦瓜奄列的蛋非常嫩滑,裡面還有芝士味道很rich!雖然我不好苦瓜,但也覺得不錯!黑芝麻年糕炸Bun很好味,重點年糕煙煙韌韌,正!跟餐甜品花生豆腐 - 餐後少少地食個甜品幾滿足。

黑糖冰檸檬茶
黑糖忌廉冰咖啡
黑糖忌廉冰咖啡 (跟餐+$12) - 味道淡了些。
自家製咖哩漢堡扒飯,咖哩燒肉炸Bun
宮城肉醬飯、苦瓜奄列,黑芝麻年糕炸Bun
花生豆腐
跟餐甜品花生豆腐 - 餐後少少地食個甜品幾滿足。
2014-07-28
自家製咖哩漢堡扒飯,咖哩燒肉炸Bun
宮城肉醬飯、苦瓜奄列,黑芝麻年糕炸Bun
2014-07-30 940 瀏覽
來自沖繩的日式炸包 Okibun😃很有驚喜💕Oki應該取自沖繩名字Okinawa,上年沖繩旅行已經見四處也是紅薯製品,不過未有試過這款,想不到公司附近Mikiki有這間的式Cafe即製炸包,點了三份外帶,其實店內環境很好下次堂食再試試set餐😆💁三重口感紅薯炸包🍘雖是炸過但不會很油很膩,反而很鬆脆,表面粉色白色脆粒增添口感!而且內層軟軟的熱紅薯蓉配最內層的超Q日本年糕超有層次又搭得很好!!一個未吃完已少飽😂很抵吃吧💁日式咖哩豚肉炸包🍘吃過甜的紅薯包很想吃點咸食😝雖然咖哩餡炸包就如一般日式咖哩包好像沒什麼特色,不過未咬已經傳出陣陣香氣,一咬即流出濃濃咖哩汁,還有原塊豚肉,雖然有點太肥但一點也不吝嗇👍👍👍還有個中華咖哩炸包,下次可試試🙆炸包 $20/1  $18/3個起(還有其他食品不過未試過,還見到有售我特意沖繩帶回來的辣椒油)

來自沖繩的日式炸包 Okibun😃

很有驚喜💕
Oki應該取自沖繩名字Okinawa,

💁三重口感紅薯炸包🍘
一個未吃完已少飽😂很抵吃吧

💁日式咖哩豚肉炸包🍘

炸包 $20/1  $18/3個起
2014-07-30
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2014-07-20 766 瀏覽
週日下午來到此店,等了十分鐘便可入座我們馬上點了這兩個套餐咖哩飯甘甜可口,配上漢堡味道挺好!沙律菜加上海萄葡,粟米,車厘茄,再加上和風醬汁另外一個餐熱熱的麵條加上苦瓜蛋卷,麵條湯是甜甜的,但比較硬,苦瓜蛋卷味道甘香,再加上被嫩嫩的蛋裹。最後主角炸包,我們點了其中兩個口味 (日本薯蓉及紫薯)炸包不但不油膩,也非常鬆脆,薯管填滿於炸包內,而另一個紫薯炸包裹QQ的年糕,外脆內軟,超好吃!
週日下午來到此店,等了十分鐘便可入座

我們馬上點了這兩個套餐
咖哩飯甘甜可口,配上漢堡味道挺好!
沙律菜加上海萄葡,粟米,車厘茄,再加上和風醬汁
最後主角炸包,我們點了其中兩個口味 (日本薯蓉及紫薯)
  • 紫薯炸包
2014-07-04 1119 瀏覽
和朋友帶小狗逛新蒲崗Mikiki,順便食個tea,選了Antoshimo Café & Bakery因為想食OkiBun~OkiBun Set $38 可選一個炸bun和一杯黑糖特飲。咖哩紅燒豚肉 / 中華風 - 其實兩款的味道其實差不多,都是咖哩味,都很好味。和一般炸咖哩包不一樣,這個不會很油膩,最喜歡它外層脆脆的粒粒!之前試過甜的口味,內有日本年糕,一樣正!沖繩黑糖咖啡特飲 - 有少少黑糖味,少少咖啡味,不太甜,cream上保留一些黑糖粒增加口感,整體味道幾平均花生豆腐 (餐+$10) - 份量很少,不過滑滑黏黏的口感幾得意
OkiBun - 咖哩紅燒豚肉 / 中華風
沖繩黑糖咖啡特飲
花生豆腐
2014-07-03
OkiBun - 咖哩紅燒豚肉 / 中華風
沖繩黑糖咖啡特飲
2014-07-02 1732 瀏覽
 理過髮後歸家途中路經這間來自沖繩的過江龍麵包cafe店。想起了家中的一大一小好像是沒有試過灺的炸麵包,也就走進去外賣幾個回去一同分享....上次一個人來點了個便當,對其中的那炸咖喱豚肉包印象猶深。今趟重臨當然要再斬四兩欲食多一次。另外再加碼要多三款的味道,都是之前沒有試過的....對其中的芝蔴味很有興趣,但可惜地侍者卻說今天竟然沒貨賣,心情當堂也就down了下來.....最後唯有轉而叫了紫蕃薯作餡的.....不過無論是用上了甚麼作餡料,那麵包的賣相及囗感依舊是出色 ---- 外皮金黃形狀呈楕圓的已是十分引人。皮外頭是滿佈著大量呈水晶粒狀的像海鹽的東西,入囗鹹鹹的又不油不膩不會拿到一手都是油,而且由於是剛弄好的關係所以咬入口是夠熱辣也帶點香脆,嘴巴是極之受用....不同的餡料味道亦各有特色 ---- 紫蕃薯質感夠滑真的夠"蓉"而且甚甜。在甜薯蓉中間加入了煙煙韌韌的日本年糕,囗感也挺特別的....另外普通的薯蓉餡雖然調味偏淡但卻薯味卻更能突出,餡中而且還能吃到切成小粒粉粉的薯仔,真不賴....咖喱豚肉依然是那樣美味。咖喱汁是一貫和式的充滿甜香,但在辣度方面卻是比平常吃到的偏強;豚肉是切成

.....最後唯有轉而叫了紫蕃薯作餡的.....

咖喱豚肉依然是那樣美味。咖喱汁是一貫和式的充滿甜香,但在辣度方面卻是比平常吃到的偏強;豚肉是切成小粒的五花肉,瘦的部份是一點也不柴。配合著醬汁內混入的洋蔥,入囗實在是甜上加甜令人更討喜.....
自小吃慣了港式餅店的那種一拿上手便弄至成手油的咖喱炸包,現在能吃到這種既不油也非膩的,自然就會吃得手舞足蹈了....

5 分鐘 (外賣自取)
2014-07-01 840 瀏覽
經常見雜誌同報紙介紹,沖繩炸包~今日終於去試啦~舖頭比我想像中大~環境幾靚同舒服~餐牌如下:今次試咗雜誌激讚既紫蕃薯包~加多個咖哩包~紫蕃薯包真係好好食~即叫即炸~白色係年糕~軟得黎好有捻力~包外有彩色類似麵包糠既野~炸得好脆~口感有啲似黃糖包身無多餘既油份~麵粉不會太多,連埋兩種餡一齊食,好夾~咖哩包就同麵包舖嗰d炸包有點相似,不過因為即叫即炸~所以點都好味d~黑糖咖啡~賣相同味道都不錯~千奇唔好走cream~因為啲cream有啲似咖啡味雪糕~比較傑身同好重奶味~+10有個花生豆乳~原本以為似豆腐花~但原來質感好似年糕~花生粉同平時食開既黃豆粉相似~幾有新鮮感~整體不俗,下次會再試埋其他炸包~

經常見雜誌同報紙介紹,沖繩炸包~今日終於去試啦~
舖頭比我想像中大~環境幾靚同舒服~

餐牌如下:
今次試咗雜誌激讚既紫蕃薯包~加多個咖哩包~
炸紫蕃薯包同咖哩包
紫蕃薯包真係好好食~即叫即炸~
白色係年糕~軟得黎好有捻力~
包外有彩色類似麵包糠既野~炸得好脆~口感有啲似黃糖
包身無多餘既油份~麵粉不會太多,連埋兩種餡一齊食,好夾~

黑糖咖啡
黑糖咖啡~賣相同味道都不錯~
花生豆乳
+10有個花生豆乳~
原本以為似豆腐花~但原來質感好似年糕~
花生粉同平時食開既黃豆粉相似~
幾有新鮮感~

整體不俗,下次會再試埋其他炸包~
2014-07-28
炸紫蕃薯包同咖哩包
黑糖咖啡
花生豆乳
2014-06-27 998 瀏覽
本來專登去到新蒲崗諗住食蟲⋯點知冇開!好彩新蒲崗係美食之城,由平到貴都有~路過Mikiki,見到一間充滿色彩的店舖,外面貼滿了十分吸引的Oki繽介紹,最為之吸引我們其實係舖前養了一大缸的海葡萄!!!雖然剛食完正餐90分鐘都冇⋯不過決定飽到項肺都要試!兩個人SHARE一個餐~一試⋯完全冇令我們失望!事先聲明,我們是沒有去過沖繩,所以唔知道當地味道係點,不過只可以話呢間野好恰我地口味而且價錢係寸金尺土既香港黎講一D都唔貴!餐牌就只有3頁,Oki繽連特飲都只係$38!最後決定叫左個沖繩"一心"特製套餐,因為套餐基本上已經包哂店內所有食物。熱愛咖啡既奴當然加錢轉特飲黑糖牛奶咖啡!!!面上一層的CREAM好"傑"!感覺似雪糕,應該係黑糖打出黎既CREAM,好好食!人生第一次食海葡萄⋯可能睇得漫畫多所以期望太大⋯口感係特別好似食緊大大粒魚子,不過味道除了咸還是咸⋯反而中間的水雲酸酸地幾開胃~苦瓜煎餅中間有芝士!!!加十分!!!可能我們本身都會食苦瓜,所以唔太覺得苦,甘甘地加上美乃滋幾好食!重點紫薯年糕炸包!本來以為係中間一舊完整年糕⋯不過我們太天真了!佢係熱到連年糕都溶哂,一咬時年糕同紫薯完全混埋
本來專登去到新蒲崗諗住食蟲⋯點知冇開!
好彩新蒲崗係美食之城,由平到貴都有~
一試⋯完全冇令我們失望!

餐牌就只有3頁,Oki繽連特飲都只係$38!
黑糖牛奶咖啡
沖繩''一心''特製套餐

反而中間的水雲酸酸地幾開胃~

重點紫薯年糕炸包!本來以為係中間一舊完整年糕⋯不過我們太天真了!佢係熱到連年糕都溶哂,一咬時年糕同紫薯完全混埋一齊!唔太甜有薯香亦有年糕的口感,真係不得了!!!
手延麵⋯冇特別
黑糖芝媽咪(花生豆腐)
可以拉得起既豆腐~其實第一口感覺似食香口膠
好重花生味!之後買左一包3款味但都係原味最好食!
記得自加好多好多黑糖!
辣油真係好辣不過好香,試少少都唔敢沾太多
舖內旅遊雜誌,佢仲好窩心地係旁邊貼左張紙話俾人知香港分店地址⋯呃⋯咪即係呢度囉
分成堂食區同外賣區
唔知分別係邊⋯可能外賣區唔收加一不過只可以食Oki繽掛?

收銀處旁有小食外賣櫃,俾完錢可以去睇跅吓有咩正野食可以買返屋企扮做沖繩手信~

下次一定係再黎~到時一人一個餐

2014-06-22
黑糖牛奶咖啡
沖繩''一心''特製套餐
黑糖芝媽咪(花生豆腐)
2014-06-23 851 瀏覽
去過沖繩,專登去食呢間炸飽食過真係番尋味有乜理由第一次會買齊咁多口味就係唔想回頭買多次不過到搭飛機回香港又忍唔著買多次 ALL-IN上個月無意之中發現佢黎左香港開分店即刻不由分說飛身出去食無錯 又係買齊咁多種味同時發現佢有堂食SET亦有我鍾意食既海葡萄唔講咁多 睇相
去過沖繩,專登去食呢間炸飽
食過真係番尋味

同時發現佢有堂食SET
亦有我鍾意食既海葡萄

唔講咁多 睇相
2014-06-16 840 瀏覽
Passed by and i was so tempted to have a light afternoon treat!Stepped in and immediately staff came up and have a quick introduction of the shop and food, felt good and they were friendly. I ordered a curry bun, a sweet potato and a red bean bun. (Hey i said a "light" one, didnt i?)They freshly made upon order. The bun came after 10mins. While waiting, saw people were having the big lunch box, it looked yumm! Back to mine, the curry one i had first, it was very hot inside!! Its sweet japanese c

Back to mine, the curry one i had first, it was very hot inside!! Its sweet japanese curry inside, with some stuffing,
however its too hot for me to taste and found out carefully what's inside. Then the sweet potato with mochi in the middle.
They said its okinawa sweet potato. Indeed it tastes strong and the paste was smooth. Finally the red bean one, same that there was a mochi inside and the sweetness was right,
very delighting desserts. The outer bun were very crispy but having three at a time i was very full!!

I think my sweet ones do better than the savory one. Will definitely come again for this crispy snacks and try the savory one again, try carefully next time
  • Sweet potato bun
  • Red bean bun