2025-02-06 336 瀏覽
FD想體會下香港酒吧文化,哩間日西fusion酒吧非常高質,同佢體驗下。酒吧分室內同室外,裝修非常酷炫。HUTTON JADEITE,以威士忌做底,落入桃味綠茶,抹茶等,前調好似飲緊綠茶,逐漸感受到酒嘅香味,層次好豐富。LILY SAFRA,金巴利酒更啱女仔飲,酒味唔會好重,以甜香為主,再落入士多啤梨汁,好似果汁咁清爽。小食,會送日本牛蒡同藠頭,都係香甜脆口類型,送酒一流。AKAGAI,赤貝薄切卷住蘆筍,醬汁微微辣味,入口鮮甜爽脆,開胃前菜黎講唔錯。SHREDDED CELTUCE SALAD,用日式鰹魚湯醃制萵筍絲,萵筍絲入口唔單止脆口清甜,還有鰹魚鮮味,真係好好味。CARAMELIZED PUMPKIN,每件南瓜都有層焦糖脆殼,南瓜香甜軟糯。焦糖加入,讓南瓜口感更佳豐富。CHARCOAL GRILLED EEL,鰻魚上臺後,員工會用燒紅嘅炭再炙燒鰻魚皮。這樣炙燒過嘅鰻魚,皮更加香脆,食落脆啵啵。鰻魚用咗脆鰻,肉質Q彈鮮甜,比普通嫩肉鰻要好味。A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO,A4和牛用咗天婦羅做法,炸完切件,外面再搭配竹炭麵包。和牛勁厚,差唔多有寸厚,肉

小食,會送日本牛蒡同藠頭,都係香甜脆口類型,送酒一流
A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO,A4和牛用咗天婦羅做法,炸完切件,外面再搭配竹炭麵包。和牛勁厚,差唔多有寸厚,肉質軟嫩入口即化。搭配埋脆口竹炭麵包,食到聽唔落口
甜品,有抹茶芝士蛋糕同日本大福,抹茶芝士蛋糕芝士味香濃,日本大福紅豆餡料,食落唔會好甜好MOCHI
2025-02-05
  • CARAMELIZED PUMPKIN
  • A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO
  • CHARCOAL GRILLED EEL
2025-01-08 1135 瀏覽
位於中環「西日居酒屋」竟然有碳燒鰻魚、和牛三文治食室內環境時尚摩登仲有特大嘅露天座位岩哂放工嚟放鬆心情❂ AKAGAI $138赤貝搭配蘆筍及辣醬,清爽中帶有微微辣勁又增添層次。❂ SHREDDED CELTUCE SALAD $68非常特別萵筍絲沙律,湯底由三文魚子、白蘿蔔及鰹魚乾混合而成。❂ CARAMELIZED PUMPKIN $88焦糖化南瓜口感細膩,甜而不膩,意外地與cocktail 非常夾。❂ CHARCOAL GRILLED EEL $288即席用炭烤到鰻魚外皮微焦,散發出炭火香氣,肉質仍保持柔嫩。❂ A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO $328竹炭麵包包住吉烈A4和牛,黑色與粉紅色形成強烈對比,和牛非常juicy。❂ HUTTON JADEITE $148威士忌X綠茶X荔枝,尾韻有茶味,層次豐富又不過於濃烈,適合慢慢品味。❂ CROWN OF THE ANDES $168一款適合女性的清新甜美調酒,伏特加與蜜瓜、奇異果的水果香氣。❂ Double Fromage Cheesecake $68❂ Red Bean Daifuku $68

位於中環「西日居酒屋」
竟然有碳燒鰻魚、和牛三文治食
室內環境時尚摩登
仲有特大嘅露天座位
岩哂放工嚟放鬆心情

❂ AKAGAI $138
赤貝搭配蘆筍及辣醬,清爽中帶有微微辣勁又增添層次。

❂ SHREDDED CELTUCE SALAD $68

❂ CARAMELIZED PUMPKIN $88

❂ CHARCOAL GRILLED EEL $288
即席用炭烤到鰻魚外皮微焦,散發出炭火香氣,肉質仍保持柔嫩。

❂ HUTTON JADEITE $148

❂ CROWN OF THE ANDES $168

❂ Red Bean Daifuku $68
2024-12-21 1802 瀏覽
之前拜訪過位於中環嘅樓上酒吧AOAO,環境好型格,室外仲有天台位置可以飲下酒、聽下DJ打碟,好chill😎除咗飲酒,呢度嘅西日fusion料理都好出色,可以食到以新鮮食材所做嘅特色料理,所以呢日再嚟encore😆如果同朋友慶生呢度都好適合,店員會超級hyper同你大唱生日歌,啱晒E人🤪🧡Akagai (Ark shell clam) $138爽口嘅赤貝包裹京蔥絲,辛辛辣辣咁開胃一流😙🥗Shredded Celtuce Salad $68比較清新嘅開胃菜,將萵筍刨成幼絲,食落清爽😛🎃Caramelized Pumpkin $88嚟到一定要試吓焦糖南瓜,南瓜本身已經夠香甜😙再裹上焦糖面,脆卜卜嘅焦糖加上粉糯嘅南瓜,口感幾好😋🐟Charcoal Grilled Eel $288嚟到酒吧都可以食到儀式感十足嘅日式鰻魚👍🏻上菜時會再用燒熱嘅炭炙燒鰻魚皮🔥食嘅時候除咗帶炭香,鰻魚皮亦脆卜卜。裡面嘅魚肉則頗有彈性,啖啖肉,輕輕以鹽吊味已經ok😋🥩A4 Wagyu Culet Charcoal Sando $328賣相好吸引,吉列和牛見到裡面粉紅色,咬落帶少許油香,有咬口之餘中間亦juicy💦配埋多士

🧡Akagai (Ark shell clam) $138
爽口嘅赤貝包裹京蔥絲,辛辛辣辣咁開胃一流😙

🥗Shredded Celtuce Salad $68
比較清新嘅開胃菜,將萵筍刨成幼絲,食落清爽😛

🎃Caramelized Pumpkin $88

🐟Charcoal Grilled Eel $288

賣相好吸引,吉列和牛見到裡面粉紅色,咬落帶少許油香,有咬口之餘中間亦juicy💦配埋多士同沙律醬,呢個配搭唔錯🫶🏻

🍰Double Fromage Cheesecake、Red Bean Daifuku $68/each
同朋友慶祝生日,店員好hyper咁唱生日歌,好正🤣甜品有日式芝士蛋糕以及紅豆大福,芝士蛋糕輕盈,芝士味香🥳

🍹Mocktail $68
呢度作為酒吧當然有唔少酒類,有好多特色cocktail,仲有bartender特別調製嘅款式🍸

推介指數(10分為滿分):8分

2024-12-21
這次也是我們第二次去吃AOAO啦!我想説能讓我們第二次去吃的餐廳真的都可以無腦衝🥰 他家就在中環的皇后大道中!兼具酒吧氛圍的同時,也有著超高的食物品質🤩絕對是我推薦的餐廳中口味一流的。每一道菜品的設計到呈現,都展現了廚師的新意和技術😊露台上還有巨大的投影,據説是可以在客人生日時打出生日快樂🎂如果說約喜歡的女生來吃這家,真的不要太浪漫🌹·🌟Hamachi Crudo🐟 $148這道油甘魚刺身的擺盤非常講究🍣每片魚肉都精心排列,展示出廚師的創意和專業技藝。魚肉新鮮滑嫩🐟入口即化。自家製的醬汁酸甜辣各具特色,完美地提升了刺身的風味,使每一口都充滿驚喜和滿足。·🌟Pickled Tomato Salad🍅$78這道沙拉以醃製的番茄為主角,鮮紅的番茄搭配綿密的濃湯奶油😌呈現出酸甜適中的獨特口感。每一口都是味覺的享受,番茄的酸甜與奶油的細膩完美結合🥹創造出與眾不同的味蕾體驗。·🌟Caramelized Pumpkin🎃 $88南瓜經過精心烹製,外脆內棉,散發著自然的香甜氣息。薄薄的焦糖外皮讓人一試難忘😋帶有微妙的苦甜平衡。伴碟的杏仁和肉桂脆片更是畫龍點睛,為這道菜增添了豐富的層次感和獨特的口感。·

🌟Hamachi Crudo🐟 $148
🌟Pickled Tomato Salad🍅$78

🌟Caramelized Pumpkin🎃 $88

🌟Tonkatsu 🐖 $238
這道西班牙伊比利亞黑毛豬炸豬排簡直是完美典範😍外皮金黃酥脆,內裡多汁嫩滑,完全不油膩。搭配酸甜的梅子乳酪醬🥳讓每一口都充滿豐富的味覺層次,令人食指大動。

🌟Hairy Crab Butter Udon 🦀 $278
這道毛蟹奶油烏冬的每一口都令人回味無窮(¯▽¯)👍豐富的蟹肉和大量的蔥絲,讓烏冬麵條充滿鮮美的風味。醬汁濃郁,蟹肉味道十足,配生雞蛋一起吃,更是滑溜細膩!

🌟Cheesecake🍰 $68|Red bean daifuku $68
當天的甜品提供了兩款不同風味的選擇,給味蕾帶來雙重享受😋芝士蛋糕綿軟細滑,紅豆大福柔軟香甜,完美的餐後甜點。

🌟Blooming Beauty🍷$138
推薦!非常容易入口😋 上面的泡沫很綿密帶點乳酸的味道!
🌟Jasmine highball 🍷$118
酒味偏濃✨茶香調~

人均:$700+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
  • Hairy Crab Butter Udon
  • Pickled Tomato Salad
  • Hamachi
2024-11-08 4009 瀏覽
久違地來了中環位於萬年大廈頂層的 AOAO吃晚餐﹐因為處於頂樓有個戶外的場,還有DJ打歌,氣氛非常好,最近這種秋天天氣非常適合放工來喝一杯!除了喝酒外,同時也有不少普通的日本菜, 一來就有兩個日本的小菜,一個是醬汁煮牛蒡,另一個應該是蒜頭來的。我們點了一個萵筍絲沙律,有點像是以萵筍絲扮作冷面,下面的湯汁是冷面汁,上頭還有一些蘿蔔蓉、木魚及鮭魚子。還有點了一個赤貝蘆筍卷,赤貝是醃過的,跟萵筍絲沙律配搭一起吃很不錯。主菜部分亦是為什麼會來這間餐廳的是想要吃這個和牛三文治!看上去份量很少,但吃下去不然。和牛是medium rare半熟的,不知道是炸衣調了味還是炸衣跟麵包中間加了少許醬,調味非常好,令麵包也有一種牛油香。我相信這間餐廳的炸物都很不錯,下次可以試一下其他炸豬扒或天婦羅。另外一個比較印象深刻的是焦糖南瓜,每件南瓜都是切碎成一小粒,有點像拔絲地瓜那種,每一粒外圍都是有一層焦糖脆脆硬硬的,加上南瓜粉粉的,很特別,挺不錯!感覺這個做法可以換到不少食材也會好吃!還有炭燒鰻魚也很特別,鰻魚是一整塊沒有切開的,上菜後會有員工把燒熱了的炭拿過來放在魚皮上,把魚皮燒得更有炭香!第一次看到這樣的上菜

還有炭燒鰻魚也很特別,鰻魚是一整塊沒有切開的,上菜後會有員工把燒熱了的炭拿過來放在魚皮上,把魚皮燒得更有炭香!第一次看到這樣的上菜方法,是 真正的炭燒,很香口。就算不配搭檸檬也不會覺得腥。
配搭這些美味的主菜 以及如此好氣氛,我們各自點了一杯酒, 我試了他們signature的sangria, 是香檳做底的,比我想像中大杯很多,以中環飲酒的價錢來說很化算!朋友則點了一杯以sake為主的Blooming Beauty, 白色的部分吃下去有一種乳酸的感覺,挺特別的,適合女士,很容易入口!

最後以紅豆大福以及芝士蛋糕作結,又是滿足的一餐!整體以中環這種露天酒吧餐廳來說,食物選擇算多,質素也不錯,特別是氣氛很好!一晚上已經另外有兩桌都是來慶祝生日的,員工會非常識搞氣氛,會帶唱生日歌兩次,而且點整支酒的話,看到有些人是可以插上噴煙花那種開酒,非常適合打卡慶生。
2025-02-12 0 瀏覽
去咗中環呢間好有氣氛嘅餐廳😍 入邊嘅環境好啱一班人去飲酒傾偈👍🏻 食物係西日式嘅感覺❤️ weekend仲有DJ表演🥰AKAGAI用咗赤貝刺身,配上蘆筍同辣醬,赤貝鮮甜彈牙,配上辣醬提升咗整體味道,仲有蘆筍嘅清甜,作為前菜好開胃🤤SHREDDED CELTUCE SALAD萵筍絲配上鮭魚籽同磨碎嘅蘿蔔,仲有柴魚片,味道豐富又有層次,非常清新❤️CARAMELIZED PUMPKIN焦糖南瓜味道甜美,配上杏仁同肉桂,面頭口感香脆,肉質甜滑,食落有層次,甜而不膩🥰CHARCOAL GRILLED EEL呢個炭燒鰻魚presentation 真係一流🥰 積極喺你面前用炭火燒佢嘅表面,外皮香脆,內裡鮮嫩,炭燒嘅香味非常濃郁❤️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO吉列A4和牛三文治真係奢華至極,和牛肉質嫩滑,配上香脆嘅三文治,味道非常豐富😍RED BEAN DAIFUKU & MATCHA CHEESECAKE紅豆大福柔軟煙韌,抹茶芝士蛋糕鹹香味十足😊MIXBERRY SODA & FRUITPUNCH

AKAGAI

SHREDDED CELTUCE SALAD

CARAMELIZED PUMPKIN

CHARCOAL GRILLED EEL

紅豆大福柔軟煙韌,抹茶芝士蛋糕鹹香味十足😊

MIXBERRY SODA & FRUITPUNCH
2025-02-08 0 瀏覽
位於中環呢間西日fusion餐廳,裝修有品味,富藝術氣息;菜式精緻,擺盤設計用心。AKAGAI /赤貝刺身肉質爽脆幼嫩,而且很鮮味;中間包住蘆筍同京蔥。SHREDDED CELTUS SALAD/萵筍絲沙律將萵筍刨成絲,加入木魚同魚子,配上鰹魚汁,清新爽口。CARAMELISED PUMPKIN / 焦糖南瓜外層脆薄嘅糖衣,包住綿密軟糯南瓜,外脆內軟。CHARCOAL GRILLED EEL / 真。燒鰻魚即席用碳烤鰻魚,外皮烤至焦香,陣陣炭烤嘅味道,只用少許鹽作調味,鰻魚肥美厚肉又彈牙。A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO吉列A4和牛竹炭三文治外皮酥脆,和牛肉嫩,軟腍juicy,夾住竹碳麵包食唔會覺得膩。推薦👍🏼👍🏼👍🏼RED BEAN DAIFUKU紅豆大福+抹茶芝士蛋糕DrinkH20 SOUR (Gin + Apple + Rose Timurberry Elderflower)Go6 (Ginger Dry Lemon Rum + Coke Foam)

AKAGAI /赤貝刺身
肉質爽脆幼嫩,而且很鮮味;中間包住蘆筍同京蔥。

SHREDDED CELTUS SALAD/萵筍絲沙律
將萵筍刨成絲,加入木魚同魚子,配上鰹魚汁,清新爽口。

CARAMELISED PUMPKIN / 焦糖南瓜
外層脆薄嘅糖衣,包住綿密軟糯南瓜,外脆內軟。

CHARCOAL GRILLED EEL / 真。燒鰻魚

吉列A4和牛竹炭三文治

RED BEAN DAIFUKU
紅豆大福+抹茶芝士蛋糕

Drink
2025-02-07 0 瀏覽
📍中環-AOAO @aoao_hk 同大家介紹一路都係人氣餐廳嘅AOAO @aoao_hk ~ 佢哋係📍位於中環嘅!食嘅菜式就係🇯🇵日式x🍽️西式!! 係餐廳之餘 佢哋都係一間🍷酒吧! 食物質素真係超有驚喜!🐄A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando (A4吉列和牛竹炭三文治) $328呢個A4和牛三文治係佢哋最Signature嘅菜式!用吉列嘅方式嚟炸超厚嘅A4和牛 夾住超脆口嘅竹炭多士😋💜油脂感滿滿!入口即溶!去到呢一間餐廳係必叫啊!🐚Akagai (赤貝刺身) $138鍾意食刺身嘅朋友仔可以試呢一間嘅赤貝!佢哋用赤背包住清爽嘅青瓜絲🥒😭太好吃了吧!🐟Charcoal Grilled Eel (竹炭燒鰻魚) $288另外呢一個鰻魚都係佢哋嘅招牌菜式!係用燒到紅晒嘅竹炭 放落去鰻魚💕✨令到鰻魚嘅外皮超級脆口之餘仲有陣陣嘅炭香味添😍🥗Shredded Celtuce Salad 萵筍絲沙律配山藥 $68冇諗過沙律都可以咁有驚喜!竟然係用平時超爽口嘅萵筍絲嚟做沙律😱😱食落去好爽脆之餘 加埋冷麵汁 好似食緊一個冷麵咁💕😋超好味!🎃Caramelised Pumpkin 焦
📍中環-AOAO @aoao_hk

🐚Akagai (赤貝刺身) $138

🎃Caramelised Pumpkin 焦糖化南瓜 $88

另外都好推介佢哋嘅焦糖化南瓜!上面係一層好似平時食緊Cream Brûlée 嘅焦糖!再加埋陣陣嘅肉桂同埋杏仁味😭😭✨👍🏻👍🏻👍🏻

🧀Matcha Cheesecake 抹茶芝士蛋糕 $68
因為怕條片太長所以甜品就留返喺呢度講啦!呢一個抹茶芝士蛋糕嘅抹茶味香濃之餘 都唔會搶咗芝士嘅香味!

🫘Red Bean Daifuku 紅豆大福 $68
話明係日本菜x西餐 佢哋嘅甜品都有日本最出名嘅紅豆大福!煙靭嘅大福入邊包住超香嘅紅豆餡!

推介飲品:

🥂AOAO sangria $118
🍸Jasmine highball $118
—————
📍中環-AOAO @aoao_hk
地址: 中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
位於中環高樓的深處,埋藏著一顆巨大的翠綠寶石。這家新派型格的居酒屋,由食物的擺盤,到室內的空間設計、光影視覺效果都是一絲不苟✨前菜油甘魚刺生擺盤精美,鹹鮮的味道酸甜的醬汁非常合襯;平常很少會吃連皮的南瓜,味道香甜口感綿密,還伴有香脆的合桃脆脆。主角炸豬扒的炸粉只有薄薄的一層極之酥脆🤤內裡的肉汁四溢又嫩滑,再蘸點梅子乳酪醬,味道層次更上一層樓;醒目的橙黃色烏冬非常吸晴,蟹肉份量毫不吝嗇,香濃Creamy又滑溜。佔地2千呎的室外空間更設有7米高的鐳射投影畫面,不時亦有DJ駐場,視覺與音樂同步配合,整個Vibe極之好。碰巧當天有人生日,幾位職員還為壽星大唱生日歌呢🎂🎶職員的服務和態度都很親切👍

2025-02-03 137 瀏覽
今日黎到中環dinner,朋友揀咗間好有氣氛嘅餐廳,餐廳環境好正,好有feel,而且可以坐户外😎Akagai :呢個係赤貝包住蘆筍,赤背好鮮甜,口感好爽,非常開胃😎Shredded Celtuce Salad:呢個沙律好精緻,原來係用萵筍刨成絲,仲有三文魚籽係面,又健康又好味😻Caramelised pumpkin 🎃 :呢個賣相好靚,好似一粒粒黃金咁🤣南瓜好香脆,表面仲有焦糖😻甜甜地,外脆內軟,必點推介!Characoal Grilled Eel:又係我最鍾意系列,就係鱔,呢個非常特別,有職員喺你面前用炭去燒個魚😻岩晒打卡之餘,味道仲要係超正,表面又係非常香脆,而且魚味十足😎A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando:呢個太正了,佢係三文治夾住A4吉列和牛,牛味出曬黎,食一件都會覺得好滿足😻😻另外甜品有綠茶蛋糕同埋紅豆大福,兩個甜品都非常高質😎總括嚟講呢間餐廳非常高質,可以同朋友一齊過嚟傾吓偈或者慶祝節日生日都非常之適合😝😝

另外甜品有綠茶蛋糕同埋紅豆大福,兩個甜品都非常高質😎

2025-02-01 183 瀏覽
中環去Bar唔一定要去蘭桂坊,仲可以嚟AOAO~餐廳嘅vibe幾好,嘢食都好味!去完一次會想再去嘅餐廳🤩❥AKAGAI前菜係赤貝刺身!刺身好新鮮,赤貝爽脆~入面包咗蘆筍,增加口感😍❥SHREDDED CELTUCE SALAD萵筍絲爽脆配鰹魚蘿蔔汁,好瓜汁仲有三文魚籽點綴👅❥CARAMELISED PUMPKIN 南瓜好甜好綿軟焦糖為南瓜加添咗層薄脆嘅外殼食落甜得嚟又唔會膩🥺👍🏻❥CHARCOAL GRILLED EEL勁有看頭嘅燒鰻魚!真係用燒熱嘅碳燒落鰻魚到外皮好脆,仲有炭燒香氣鰻魚肉質好肥美🫶🏻🫶🏻❥A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO竹炭三文治好香好脆仲有淡淡牛油香氣A4和牛都幾厚切,口感軟嫩,油脂滿滿🤤❥DESSERT OF THE DAY甜品係抹茶Tiramisu同埋紅豆大福抹茶Tiramisu好好味,忌廉幼滑,仲有層抹茶芝士🍵

❥AKAGAI

前菜係赤貝刺身
刺身好新鮮,赤貝爽脆~
入面包咗蘆筍,增加口感😍

❥SHREDDED CELTUCE SALAD

萵筍絲爽脆
配鰹魚蘿蔔汁,好瓜汁
仲有三文魚籽點綴👅

❥CARAMELISED PUMPKIN

南瓜好甜好綿軟
焦糖為南瓜加添咗層薄脆嘅外殼
食落甜得嚟又唔會膩🥺👍🏻

❥CHARCOAL GRILLED EEL

勁有看頭嘅燒鰻魚!
真係用燒熱嘅碳燒落鰻魚到
外皮好脆,仲有炭燒香氣
鰻魚肉質好肥美🫶🏻🫶🏻

竹炭三文治好香好脆
仲有淡淡牛油香氣
A4和牛都幾厚切,口感軟嫩,油脂滿滿🤤

❥DESSERT OF THE DAY

甜品係抹茶Tiramisu同埋紅豆大福
抹茶Tiramisu好好味,忌廉幼滑,仲有層抹茶芝士🍵
2025-01-31 198 瀏覽
中環特色日式天台酒吧🍻1. Hamachi刺身十分鮮甜 肉質都爽口 食得出係新鮮料2. Pickled tomato salad十分refreshing 個蕃茄好多汁又好清甜 開胃一流3. Caramelised pumpkin好少見有焦糖南瓜 食落外脆內軟 個caramel 好甜好香好脆 加埋佢用日本粟子南瓜做埋就更加甜 好味4. Tonkatsu吉列豬都好正 外皮炸到十分酥脆 入面個豬又有豬味 厚肉得黎唔太乾 如果有埋飯送就仲惹味5. Hairy crab butter udon呢個udon幾出色 crab嘅蟹肉己經起哂一絲絲 食落十分和味同鮮甜 再加埋個汁充滿蟹膏嘅香味 烏冬又彈牙又掛汁 食落鮮味十足又飽肚 推介6. Dessert是日甜品係大福 同cheesecake cheesecake 幾好食 食落係輕身啲嘅芝士 但又幾濃郁嘅芝士 十分creamy 而個大福都煙煙韌韌 唔錯📍AOAO中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
中環特色日式天台酒吧🍻

5. Hairy crab butter udon

6. Dessert

📍AOAO
中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
今日想同老公搵個舒服啲嘅地方食飯同飲嘢,上網見呢間餐廳氣氛幾好,而且係正皇后大道中,中環地鐵站一出行3分鐘就到,就book定枱過嚟試吓~-餐廳有outdoor area,空間都好大,喺啲梳化位飲住酒傾吓偈都幾chill~不過撞啱今日有啲凍,所以都係坐返入去🤭-呢度有好多款signature Cocktail ,老公揀咗Hutton Jadeite ($148),賣相好靚同好重whiskey味,啱晒我老公~我就揀咗Lily Safra ($138),可能因為加咗士多啤梨糖漿,所以飲落酒味唔算好濃,我就幾鍾意🥰-見到刺身有我最鍾意食嘅油甘魚Hamachi crudo ($148)就叫嚟試吓,入口嘅時候魚味唔濃,但啲魚味係慢慢滲出嚟,而且冇腥味,一定係即日嘅貨好新鮮👍🏻-沙律就叫咗個簡單啲嘅蕃茄沙律Pickled tomato salad ($78),蕃茄好甜完全唔酸,配埋啲cream cheese 食好夾~-甜品愛好者嘅我見到焦糖就唔放過🤣所以就嗌咗焦糖南瓜Caramelised pumpkin ($88)試吓~每粒南瓜都完美比焦糖覆蓋,咬落去焦糖好脆,但南瓜又好腍,呢個真係食到停唔到口🤤
主菜就諗住試吓炸豬扒Tonkatsu ($238),最估唔到呢度嘅炸豬扒,居然比一啲炸豬扒專門店更加好食,豬扒嘅肥瘦比例啱啱好,唔會半塊都係肥膏,而且豬扒仲好Juicy👏🏻
蟹肉烏冬Hairy crab butter udon ($278)一上枱就聞到好香嘅蟹味,加埋蛋黃撈埋一齊食,個烏冬好滑~
見到呢度啲嘢食水準好高就叫埋甜品試吓,紅豆大福red bean daifuku ($68)同綠茶芝士蛋糕double formage cheesecake ($68),我就鍾意紅豆大福,紅豆餡夠多又唔會太甜,應該係日本紅豆~
  • Hairy Crab Butter Udon
  • Tonkatsu
  • Hamachi
2025-01-29 176 瀏覽
位於中環嘅AOAO真係一間有驚喜嘅餐廳,地點非常方便,地鐵行兩分鐘就到。一入到去,裝修好有格調,室內簡約又帶少少高級感,仲有個室外位好chill,但今日天氣凍,我都揀咗坐室內。食物方面,真係由頭到尾都充滿新鮮感。前菜先叫咗赤貝蘆筍配京蔥絲,好清新,赤貝嘅鮮味加埋蘆筍嘅爽脆,味道層次分明。另一個前菜係萵筍絲配蘿蔔蓉同三文魚子,用鰹魚湯底,湯底有種清甜回甘嘅感覺,好適合打開胃口。之後試咗焦糖南瓜,個外層焦糖脆到咬落有聲,中間嘅南瓜軟糯得嚟又唔會太甜,好似精緻版嘅拔絲地瓜,值得一讚!主菜方面,烤鰻魚真係必試,店員用炭燒鰻魚表皮,聞到嗰陣炭香味已經覺得正,鰻魚脂肪分佈均勻,入口即化。另外嘅和牛吉列三文治,肉味濃郁,口感嫩滑,簡直係靚到無朋友。甜品試咗芝士蛋糕同紅豆大福,芝士蛋糕滑到好似雪糕咁,紅豆大福Q彈香甜,一餐完美收尾。飲品方面Graff Pink同Crown of the Andes都好出色,前者有水果味加少少辣勁,後者嘅檸檬同奇異果味道清新,特別配赤貝前菜一流。

2025-01-28 153 瀏覽
AKAGAI✨赤貝刺身搭配蘆筍,呢個配搭好新鮮,菜式擺盤好靚!SHREDDED CELTUCE SALAD🥗呢個萵筍絲沙律非常特別,口感爽脆又有啲似食緊麵條咁,配埋佢哋由三文魚子、白蘿蔔及鰹魚乾混合而成嘅特製湯底,非常出色,好推介大家嚟到一定要試吓!CARAMELIZED PUMPKIN🎃每一件南瓜都比焦糖包住,咬落去非常脆口,感覺有少少覺得自己好似食緊花生糖,而且甜到啱啱好!CHARCOAL GRILLED EEL🐟侍應會喺你面前即場用炭烤鰻魚既外皮,體驗好特別,件鰻魚好大舊,一路食一路聞到淡淡嘅香氣!A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO🐮竹炭麵包配吉烈A4和牛,麵包嘅外面焗到有少少脆,和牛肉好腍好juicy,整體好有驚喜MATCHA CHEESECAKE 🧀抹茶味同埋芝士味兩個好夾,唔會話有一個味道特別重遮蓋咗另一個味道~RED BEAN DAIFUKU🫘 紅豆大福外皮煙靭鬆軟,超多紅豆餡🥰🥰BLOOMING BEAUTY🍹 Sake, Apple, calpico, smoothie stimulating frizz,飲落有少少茶底嘅味道,好好入口,啱晒
AKAGAI✨
赤貝刺身搭配蘆筍,呢個配搭好新鮮,菜式擺盤好靚!

SHREDDED CELTUCE SALAD🥗

CARAMELIZED PUMPKIN🎃

CHARCOAL GRILLED EEL🐟

MATCHA CHEESECAKE 🧀

RED BEAN DAIFUKU🫘
紅豆大福外皮煙靭鬆軟,超多紅豆餡🥰🥰

BLOOMING BEAUTY🍹
Sake, Apple, calpico, smoothie stimulating frizz,飲落有少少茶底嘅味道,好好入口,啱晒女仔飲!

GUINNESS 🍻