2024-01-01 78 瀏覽
以下價錢須+1******************************chill住食泰式菜環境唔錯可以慢慢食慢慢傾偈談心聚會嘅話呢度係唔錯嘅選擇✨***🥢香脆蝦餅(3pcs) $78雖然有啲貴但係真係好好食😍炸衣簿而脆 唔會好油膩蝦餅肉質新鮮所以爽而甜高質蝦餅🤤***🥢黃薑豬肉沙嗲(6pcs) $98沙嗲汁唔辣微甜嘅濃厚醬汁黃薑減低左膩感👍🏻***🥢紅咖喱和牛肋肉 $218🥢雞油飯 $22🥢印度薄餅 $38為咗食雞油飯同印度薄餅所以決定嗌一款咖哩🫢餐廳有紅咖喱青咖喱同黃咖喱菜式百般苦惱之下揀左紅咖哩可惜原來紅咖哩同印度薄餅味道唔太夾🥹可能黃咖哩會夾啲🙈不過紅咖喱牛肋肉本身味道係唔錯嘅👍🏻印度薄餅要俾個Credit✨好酥脆而且牛油味重 非常香口就算咩都唔點 就咁食都好好味😍
以下價錢須+1
黃薑豬肉沙嗲
紅咖喱和牛肋肉
雞油飯&印度薄餅
2023-12-29 38 瀏覽
又食泰國菜啦~!今次就近近地去公司附近嘅Apinara~首先叫左個泰式椰子雞湯~呢個真係好啱我口味,味道係有香料味得黎,又好酸咪咪好開胃!小食叫左炸蝦餅:蝦餅好足料,食落係新鮮彈牙,正! 仲有個沙嗲豬肉串,肉質唔會乾,配埋沙嗲醬都幾惹味~主菜叫左個馬莎文咖啡牛腱,味道偏甜,牛腱份量都幾多,仲叫左份印度薄餅點汁食~飲品叫左兩杯椰子沙冰,賣相靚之餘仲好真材實料,好飲呀!整體食物都唔錯,值得encore~
又食泰國菜啦~!
今次就近近地去公司附近嘅Apinara~

飲品叫左兩杯椰子沙冰,賣相靚之餘仲好真材實料,好飲呀!

整體食物都唔錯,值得encore~
2023-12-29 31 瀏覽
年尾多聚會,今日同同事去金鐘食午飯,揀咗呢間米之蓮推介嘅泰國餐廳食個泰式午餐,環境唔錯,坐得舒服,食物又好。Lunch set B :泰式豬肉炒金邊粉套餐包括了沙律,湯,主食,甜品及飲品。沙律配有菠蘿及燒豬扒粒。湯有冬蔭公及椰汁雞湯兩款選擇,我選了椰汁雞湯,不要辣,味道有驚喜,酸酸的帶少許香茅香氣加上椰汁,好醒胃,而且配料足,很多雞粒及草菇。主食係泰式豬肉炒金邊粉,很有質素,香氣撲鼻,金邊粉炒得有鑊氣,不會疊埋一堆,豬肉片口感剛好。甜品係椰汁西米,入面加咗柚子肉及少少芒果蓉,味道清新。蝦餅$38套餐可以優惠價加配小食,呢個蝦餅金黃香脆,厚身,口感爽口彈牙。泰式肉碎煎蛋飯$118同事唔食得辣,所以呢個走咗辣,d肉碎好惹味,肉汁juicy唔會好乾,撈埋蛋汁一齊佐飯,真係好好食,食兩碗飯都食得落。

Lunch set B :泰式豬肉炒金邊粉
套餐包括了沙律,湯,主食,甜品及飲品。
沙律配有菠蘿及燒豬扒粒。

甜品係椰汁西米,入面加咗柚子肉及少少芒果蓉,味道清新。

蝦餅$38

泰式肉碎煎蛋飯$118

2023-12-29 69 瀏覽
金鐘太古廣場的泰國菜必食之選,一定要來到呢間超旺場既泰國餐廳——Apinara🇹🇭🍴呢度環境比較高格調,服務質素高,好多港島區的白領收工都鍾意來呢度食晚餐,所以最好就係book定位。我們walk in 都需要等一陣先有位,平日多已經full house 咁款,氣氛十分熱鬧。快快脆點野食, 食物性價比都好高:1. 泰式椰子🥥雞湯 $1282. 青咖喱雞 $1483. 印度🇮🇳薄餅 $384. 拋豬引肉碎煎蛋飯 $1185. 泰式炒通菜 $88所有美食味道👅做得非常好👍🏻,開胃夠正宗🤤特別喜歡這個泰式椰子🥥雞湯,真係非一般好飲,好滑好香😋青咖喱雞也是出名的,用印度🇮🇳薄餅沾著吃是必須的,夠曬風味,咖喱汁更可以撈飯,又係超級美味🤤所有都係推薦的,一定要試下哦。
快快脆點野食, 食物性價比都好高:
1. 泰式椰子🥥雞湯 $128
2. 青咖喱雞 $148
3. 印度🇮🇳薄餅 $38
4. 拋豬引肉碎煎蛋飯 $118
5. 泰式炒通菜 $88
2023-11-29
5 分鐘 (堂食)
今年的太古廣場聖誕裝飾格外美麗趁著聖誕假期影完燈飾後順道到商場用餐很久沒有吃到泰國菜這次品嘗一家廣受推薦的餐廳以商場價位來說算是親民價Thai wagyu beef boat noodles✩‧₊泰式和牛船面ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶牛肉份量十足有牛腱、和牛和牛丸牛腱的份量不少和牛的牛味香濃湯底十分濃郁使用了不同的香料熬制使麵條非常入味Stir-fried morning glory ✩‧₊泰式炒通菜ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶食客可選擇辣度通菜炒得爽口沒有很油味道剛好Handmade chicken pandan✩‧₊手工班蘭香葉包雞ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶用荷葉包住醃制過的雞肉幾有特色餐廳提供自家醬汁但即使不沾醬味道也足夠只是班蘭或荷葉的味道不太明顯✩‧₊ Apinara cocktail ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶招牌雞尾酒以餐廳的名字命名味道果然清新結合了菠蘿汁、蘋果汁和青檸汁再加上一支肉桂棒非常好喝ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾/ 𝟷𝟶 價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟻𝟻𝟶
今年的太古廣場聖誕裝飾格外美麗

✩‧₊ Apinara cocktail
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

招牌雞尾酒以餐廳的名字命名
味道果然清新
結合了菠蘿汁、蘋果汁和青檸汁
再加上一支肉桂棒
非常好喝

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾/ 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟻𝟻𝟶
2023-12-28 37 瀏覽
呢間喺金鐘嘅泰國餐廳係我同男朋友至愛食嘅泰國餐廳,今日又同佢過嚟encore,呢間餐廳唔單止環境靚,啲嘢食仲好高質,有啲菜式帶點fusion,幾特別。首先點咗泰式椰子蜆煲,冬天食返一碗熱辣辣嘅煲真係好正,煲下低仲有蠟燭保持佢嘅溫度,好貼心。椰子蜆煲落咗好多香料,亦都有我至愛嘅芫荽,味道酸酸辣辣,非常開胃。蜆肉大大隻,好新鮮。仲有一條條嘅椰子肉,好正。另外重點咗黃咖喱軟殼蟹,軟殼蟹係我食過最好食,外殼好香脆,入面有啖啖蟹肉,加埋惹味嘅咖喱,撈飯食一流。我哋都點咗蝦片過下口癮。
我哋都點咗蝦片過下口癮。
適逢聖誕假期,當然要去下旅行,遊日遊泰食大餐一定走唔甩,但原來留係香港都可以食到經典泰國正宗菜式🥰🥰是日與友人金鐘shopping,於pp購物期間睇到一間「Apinara」泰國菜新餐廳,有米芝連星級推薦,當然要試下😊😊Apinara 提供午餐餐牌及主餐牌俾客人選擇,性價比高當然要揀午餐啦1. 泰式和牛船麵🍜🍜船麵一般食得多,但配料改用油脂比例較低既日本和牛,半熟軟滑,入口即溶。船麵湯底當然唔可以忽視,濃郁醬油湯底配上彈牙肉丸、和牛、牛𦟌等等,讓整份和牛麵體驗提升。船麵麵條混合粗幼麵線,入口感分明❤️❤️2.黃咖哩炸雞飯🥘🥘🥘原本以為黃咖哩偏辣,但味道反而甜甜地,而且滿滿蛋香。炸雞表面炸粉不算厚,雞肉亦軟滑,份量亦不少😍😍套餐配上「椰香雞湯」、「芒果椰汁西米」及「豚肉沙律」,平均$200一位,中環地區性價比絕對推薦😍😍

1. 泰式和牛船麵🍜🍜

船麵麵條混合粗幼麵線,入口感分明❤️❤️

2.黃咖哩炸雞飯🥘🥘🥘

2023-12-26 43 瀏覽
早幾日去金鐘影聖誕燈飾,老公見我成日好掛住泰國嘅大河蝦,就book 咗呢間泰國有總店嘅Apinara餐廳裝修帶點泰式風情,尤其竹造嘅扇我哋點咗:🦀 軟殼蟹柚子沙律$158軟殼蟹脆卜卜,唔油膩,柚子嘅份量頗多,配上酸酸甜甜嘅汁,再加上炸蝦乾同腰果,味道同口感都好好🦐 泰式炒金邊粉配珍寶大河蝦$198炭燒過嘅大河蝦一上枱就好香有好多蝦膏,啖啖肉食得好爽金邊粉同泰國食的一樣,碟邊有砂糖,辣椒粉,花生碎,撈埋金邊粉一齊食好好味🍢 黃薑雞肉沙嗲$98有6串沙嗲,串燒好香口,就咁食又或者蘸醬汁食都一樣好味!間餐廳平日都好多人,記得預先book位呀!

餐廳裝修帶點泰式風情,尤其竹造嘅扇

我哋點咗:

🦀 軟殼蟹柚子沙律$158

🦐 泰式炒金邊粉配珍寶大河蝦$198
炭燒過嘅大河蝦一上枱就好香
有好多蝦膏,啖啖肉食得好爽

🍢 黃薑雞肉沙嗲$98
有6串沙嗲,串燒好香口,就咁食又或者蘸醬汁食都一樣好味!

間餐廳平日都好多人,記得預先book位呀!
泰式炒金邊粉配珍寶大河蝦
泰式金邊粉配珍寶大河蝦
軟殼蟹有子沙律
黃薑雞肉沙嗲
2023-12-23 51 瀏覽
記得之前係太古廣場有間泰國菜好想試,今日終於有機會黎試下!叫左兩個午餐,午餐價錢由HKD188-228,包湯、主食、沙律、甜品同餐茶,以太古廣場地點同埋包咁多野食,都算幾抵食,平日午餐時段都幾多人!泰式海南炸雞飯 HKD 188 - 未食過海南炸雞,我覺得都幾好食,雞未算juicy,不過大大件,食起上黎好滿足!黃咖喱炸鱸魚飯 HKD 228 - 推介依個黃咖喱鱸魚!魚又係大大件好滿足,唔腥無雪藏味,有d 魚既鮮味!黃咖喱夠香,就咁配飯或者配魚都好正!套餐配冬蔭公湯比較辣,如果唔食得辣可以揀泰式椰汁雞湯,個人覺得椰汁雞湯好好飲,椰子味好香!另外沙律,甜品同餐飲都正常發揮。大家經過太古廣場都可以考慮Apinara!

2023-12-22 43 瀏覽
坐立喺 PP 嘅餐廳,呢間嘅價錢都算親民一打開 menu 有勁多嘢都想食花膠雞絲班蘭金麵第一件事梗係試個湯底先啦一撈落去已經感受到個濃稠程度係黏著啲麵兩秒飲落係有少少香料,椰漿,咖哩同鮮味十分香濃率先食咗脆麵先浸啲湯冇調味嘅油炸麵同好濃郁嘅湯好夾再食湯入面嘅麵係輕輕鬆鬆啜晒啲湯有少少辛口,過癮的!仲有大量雞絲同四大舊花膠 (有誠意嘅 size)P.S. 今日冇班蘭麵黃咖哩軟殼蟹份量都好不錯有兩隻半蟹喺入面有肉有膏質量 very good黃咖哩好香濃配印度薄餅簡直係絕配!我覺得最佳食法係 roti 加咖哩再包著一啖軟殼蟹贏咗泰式粟米餅加個辣醬好開胃,脆脆的又唔會爆油整體係濃味嘅但食完一啲都冇口渴做得好好!Apinara花膠雞絲班蘭金麵 $158黃咖哩軟殼蟹 $258印度薄餅 $38泰式粟米餅 $98📍金鐘
坐立喺 PP 嘅餐廳,呢間嘅價錢都算親民
一打開 menu 有勁多嘢都想食
花膠雞絲班蘭金麵
第一件事梗係試個湯底先啦
一撈落去已經感受到個濃稠程度
係黏著啲麵兩秒
飲落係有少少香料,椰漿,咖哩同鮮味
十分香濃
率先食咗脆麵先
浸啲湯
冇調味嘅油炸麵同好濃郁嘅湯好夾
再食湯入面嘅麵
係輕輕鬆鬆啜晒啲湯
有少少辛口,過癮的!
仲有大量雞絲同四大舊花膠 (有誠意嘅 size)
P.S. 今日冇班蘭麵
黃咖哩軟殼蟹份量都好不錯
有兩隻半蟹喺入面
有肉有膏質量 very good
黃咖哩好香濃
配印度薄餅簡直係絕配!
我覺得最佳食法係 roti 加咖哩再包著一啖軟殼蟹
贏咗
泰式粟米餅加個辣醬好開胃,脆脆的又唔會爆油
整體係濃味嘅但食完一啲都冇口渴

印度薄餅 $38
泰式粟米餅 $98

📍金鐘
2023-12-20 60 瀏覽
4個大人食thai food 終於可以叫到多d 野食 同埋bb 黎有bb high chair 同埋竟然安排入房坐😂好似去左食中菜咁既圓枱房 食得幾舒服 飛天炒通菜推薦度:☺️☺️份量比較少 味道正常pad thai推薦度:☺️☺️☺️冇睇menu 之下叫 原來係大蝦pad thai 大蝦好食 pad thai 甜左少少生蝦刺身推薦度:☺️☺️☺️☺️蝦好新鮮 好食泰式蒸魚推薦度:☺️☺️普通既魚 冇咩特別黃咖喱雞配薄餅同白飯推薦度: ☺️☺️☺️☺️雞肉串燒推薦度: ☺️☺️☺️冬蔭椰奶湯推薦度: ☺️☺️☺️☺️☺️覺得呢度整既冬蔭椰奶湯係最好飲

飛天炒通菜

冬蔭椰奶湯
推薦度: ☺️☺️☺️☺️☺️
覺得呢度整既冬蔭椰奶湯係最好飲
2023-12-20 40 瀏覽
見到朋友飛泰國 又有啲心思思想飛返轉🥹但係未飛之前就食返餐米芝蓮泰國菜頂住隱先🤤所以今晚放工之後就會同朋友近近地嚟咗太古廣場試吓呢間餐廳😬餐廳環境裝修充滿泰國嘅風味 環境舒適空間感十足好啱同朋友放工relax下chill 住傾吓偈😛食物選擇種類多 有辣有唔辣 有傳統亦有創新嘅菜式 所以一定搵到款啱大家食嘅嘢😙泰式和牛船麵 ($168)湯底非常濃郁 睇得出係心機之作🤤用料好豐富 有和牛肉片、滷水牛腱、手打牛肉丸同炸豬皮 真係大滿足😙泰式蟹肉奄列($188)奄列好大份 入口香脆😙泰式燒雞扒 配 青木瓜沙律($128)雞扒大件夾juicy 😆 青木瓜沙律夠曬refreshing✨
見到朋友飛泰國 又有啲心思思想飛返轉🥹
但係未飛之前就食返餐米芝蓮泰國菜頂住隱先🤤
所以今晚放工之後就會同朋友近近地嚟咗太古廣場試吓呢間餐廳😬

餐廳環境裝修充滿泰國嘅風味 環境舒適空間感十足
好啱同朋友放工relax下chill 住傾吓偈😛

泰式和牛船麵 ($168)

湯底非常濃郁 睇得出係心機之作🤤

泰式蟹肉奄列($188)

奄列好大份 入口香脆😙

泰式燒雞扒 配 青木瓜沙律($128)

雞扒大件夾juicy 😆
青木瓜沙律夠曬refreshing✨
黎間泰菜位於太古廣場,裝修木系帶有少少歐陸風🤣 餐牌選擇好多!/花膠海鮮冬蔭功湯 $268/冬蔭功湯酸酸辣辣,味道一流,同普通冬陰公唔同之處就係佢超足料!除左海鮮之外仲有花膠😍 感覺好滋補🤣/珍寶河蝦菠蘿炒飯 $198/河蝦好大隻😍 非常爽口彈牙!仲有好多膏添!味道鮮甜🦐菠蘿炒飯粒粒分明,加埋清甜菠蘿粒好食👍🏻/雞肉沙爹串 $98/串燒惹味,雞肉嫩滑,加埋佢個沙爹醬帶有少少甜味幾好食!/泰式炒通菜 $88/通菜唔會太鹹太油,味道啱啱好👍🏻仲可以揀辣或著唔辣🤭/印度薄餅 $38/叫多個薄餅食下,用黎浸落冬陰功湯黎食又幾有趣😆整體黎講,餐廳食物質素唔錯,選擇非常多!

/花膠海鮮冬蔭功湯 $268/

/珍寶河蝦菠蘿炒飯 $198/

/雞肉沙爹串 $98/
串燒惹味,雞肉嫩滑,加埋佢個沙爹醬帶有少少甜味幾好食!

/泰式炒通菜 $88/
通菜唔會太鹹太油,味道啱啱好👍🏻仲可以揀辣或著唔辣🤭

/印度薄餅 $38/
叫多個薄餅食下,用黎浸落冬陰功湯黎食又幾有趣😆

整體黎講,餐廳食物質素唔錯,選擇非常多!
🎄又到聖誕節,多個商場佈置各具特色。今次嚟到太古廣場,有聖誕老人、聖誕森林。打卡之余,梗系要食lunch啦!搵到呢間餐廳,系獲獎無數 Nara泰國飲食集團旗下之概念品牌店![Signature Lunch Set ~ 8 selects]Each Set includes :Soup, Daily Salad, Daily Dessert and House Drink. 套餐包括:🌶️冬陰公湯~ 夠酸夠辣🥗南瓜雞肉沙律 ~醬汁酸酸地,好醒胃。🍧泰式椰汁西米露 ~ 唔甜,好好味。🥤凍檸茶 ~ 正常🦐Fried Rice with Prawns & Prawn Roe Paste $188大蝦蝦頭膏炒飯 ~ 大蝦彈牙爽口,炒飯炒得乾身。🐓Phad Thai with Chicken $188泰式雞肉炒金邊粉 ~ 金邊粉炒到軟硬適中,又夠鑊氣。😬平日lunch time 都人山人海💪🏻

套餐包括:
🌶️冬陰公湯~ 夠酸夠辣

🥗南瓜雞肉沙律 ~醬汁酸酸地,好醒胃。

🍧泰式椰汁西米露 ~ 唔甜,好好味。

🥤凍檸茶 ~ 正常

大蝦蝦頭膏炒飯
~ 大蝦彈牙爽口,炒飯炒得乾身。

🐓Phad Thai with Chicken $188
泰式雞肉炒金邊粉
~ 金邊粉炒到軟硬適中,又夠鑊氣。

😬平日lunch time 都人山人海💪🏻
2023-12-13
2023-12-18 40 瀏覽
聖誕節快到,一家人到太古廣場影燈飾(今年燈飾特別靚😍)影完後選擇了泰國餐廳食飯 ~泰式東北小食拼盤 🔺好辣食吾到🥹 ~手工班蘭香葉包雞 🔺好香班蘭味👍🏻 ~泰式炒金邊粉 配 燒珍寶河蝦 🔺當日最好👍🏻蝦好大隻,金透粉最愛😍 ~泰式雜菜煲 🔺普通😶 ~泰式糕點拼盤 🔺出色三款都好味🤤整體食物質素幾好,但價錢偏貴
~泰式東北小食拼盤
🔺好辣食吾到🥹
~手工班蘭香葉包雞
🔺好香班蘭味👍🏻
~泰式炒金邊粉 配 燒珍寶河蝦
🔺當日最好👍🏻蝦好大隻,金透粉最愛😍
~泰式雜菜煲
🔺普通😶
~泰式糕點拼盤
🔺出色三款都好味🤤
整體食物質素幾好,但價錢偏貴
2023-12-16