2024-02-21 51 瀏覽
屋企人早前生日,選了金鐘Pacific Place 的一家米芝蓮泰國餐廳Apinara同佢慶祝餐廳環境舒適,對小朋友亦好友善🐷泰式鴛鴦豬手 $268所謂鴛鴦豬手,就係以泰式滷水及脆炸兩種方式烹煮而成,脆炸豬手外皮香脆,膠質豐富,雖然較乾身,但保持到肉質嫩滑😍滷水豬手入哂味,食到豐富香料既滷水味,而且肉質好淋,一次滿足兩種美味感😋🐓手工斑蘭香葉包雞 $168 作為泰國總店重點推介菜式之一,一定要試吓啦! 上菜時以透明玻璃蓋住,一打開,煙燻香味四散雞肉輕輕以黑椒調味,主要係滲入斑蘭同煙燻既味道!味道冇想像咁濃,有三大件份量都唔止小食咁簡單🐮泰式和牛船麵 $168按照傳統製法足料地用上大量豬骨、牛骨、雞腳、香料等熬製而成嘅湯底非常濃郁,麵條亦充分掛汁配料有和牛片、滷水牛腱、手打牛肉丸同炸豬皮等,足料好味! 記得快D食,D麵好怏浸淋就冇咁彈牙🍍🦐菠蘿肉鬆雞肉炒飯.配燒珍寶河蝦 $198我同肥髀都好鍾意呢碟! 珍寶河蝦大大隻,5個人分都食到好多蝦肉,而且燒到好香,蝦頭好多蝦膏炒飯亦好足料,啖啖都食到菠蘿﹑肉鬆﹑雞肉或提子乾,感覺好清新😋當然大部分提子乾都俾哂肥髀,炒飯乾身唔油,好味👍🏻🥥甘露椰皇
餐廳環境舒適,對小朋友亦好友善

🐷泰式鴛鴦豬手 $268

🐓手工斑蘭香葉包雞 $168

🐮泰式和牛船麵 $168

🍍🦐菠蘿肉鬆雞肉炒飯.配燒珍寶河蝦 $198

🥥甘露椰皇奶凍 $108
用上原個椰皇殼,載住椰皇奶凍同椰子雪糕,奶凍有淡淡椰香味,加上芒果肉同柚子爆珠,口感豐富,感覺清新!
但呢款甜品就冇得加Message, 不過有蠟燭就可以隨時慶祝!寵孫既公公都將自己支蠟燭俾埋肥髀吹🕯️

整體來講,食物質素唔錯,環境舒適,服務都幾好! 泰菜多人食可以試多D唔同款~一家人聚會都好適合
2024-02-18 50 瀏覽
食過呢間非常正宗嘅泰國菜🇹🇭,真係一試難忘!最出色嘅係蛋包蟹肉🦀!香滑嘅蛋煎到金黃香脆,入邊係新鮮嘅蟹肉!冬陰功湯啲蝦🦐好大隻!酸辣度適中,就算唔食得辣嘅都覺得OK👌🏻!值得一讚嘅係濕炒豬肉河粉👍🏻👍🏻👍🏻,好有鑊氣,河粉唔會太濕粒粒,食落香口!安格斯牛肉金邊粉都好正,牛肉嫩滑,肉味香濃,一啲都唔會好韌!想食清啲可以叫埋馬拉盞炒通菜,啲菜幾新鮮,識落真係有泰國風味!😋😋😋
食過呢間非常正宗嘅泰國菜🇹🇭,真係一試難忘!

這泰國米芝蓮推薦的知名餐廳Nara旗下的一個概念品牌店,朋友經常去光顧,這次他帶我去試了一下。到達時已經接近中午,整個餐廳都坐滿了人,幸運的是座位相對較多! 午餐時段有套餐供選擇,包括自選湯品、沙拉、甜點和餐茶,朋友覺得非常划算!泰式和牛船麵深褐色的湯麵,湯頭味道濃郁,麵條煙韌,吸收了湯汁的味道!配料非常豐富,包括半生熟嫩滑的和牛肉片、厚切軟嫩的牛腱肉、彈牙的牛丸和香脆的炸豬皮!青咖哩炸鱸魚配白飯鱸魚肉質鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆,但內部仍然保持著嫩滑。特別喜歡青咖哩的濃郁風味,與飯搭配得非常好!套餐還包含冬蔭功湯或泰式椰子雞湯,冬蔭功湯微辣較甜,而泰式椰子雞湯則香味濃郁且口感順滑。

青咖哩炸鱸魚配白飯

• 泰式和牛船麵
  • 青咖哩炸鱸魚配白飯
之前經過金鐘呢間見到泰國餐廳好吸引遇上下午茶時段 套餐跟餐飲.超抵食即叫即製.外賣相當精緻食物Keep到溫度同水準✨泰式雞肉炒金邊粉金邊粉加入雞肉.肥嘟嘟嘅爽口芽菜加少少新鮮青檸汁更美味✨泰式雜菜炒河粉闊身嘅河粉啖啖惹味配上雜菜.令口感更豐富✨芒果糯米飯伴椰奶新鮮芒果同糯米飯淋上椰奶令味道更香係必食嘅泰式甜品✨BBQ黃薑雞肉沙嗲串燒串燒係必點小食唔沾上沙嗲醬都依然香口✨泰式凍奶茶奶茶之中.泰式奶茶就最香甜橙色嘅茶底.比起港式/英式奶茶 更香濃

之前經過金鐘呢間見到泰國餐廳好吸引

橙色嘅茶底.比起港式/英式奶茶 更香濃
2024-02-15
下午茶
2024-02-13 78 瀏覽
📍Apinara金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖Signature Lunch Set🐮🛶🍜泰式和牛船麵 $218🐥🍳🍝泰式雞肉炒金邊粉 $188今日去搵女朋友食lunch❤️想試樓下PP既Apinara好耐😋每次經過都好多人食,所以早兩日就book定🤣佢地既Signature Lunch Set好豐富🤤除左有主食,仲有沙律🥗湯🍵甜品🍦同埋野飲☕️女朋友叫左凍檸茶🍋🫖而我就叫左凍泰式咖啡☕️首先湯就有冬蔭公同泰式椰汁雞湯,我同女朋友就一人叫一款試吓🤣冬蔭公酸甜帶辣,好開胃🤤而椰汁雞湯好香濃,唔食得辣既朋友一致推薦椰汁雞湯😋和牛船麵好足料😍有和牛、牛𦟌、牛丸,而且湯底超濃🤤Pad thai都好惹味,而且份量都好多😋食完甜品仲有甜品😍喺泰式既糖水,雖然我平時麻麻地甜品,但泰式糖水另計😋食完糖水,感覺超滿足!❤呢間餐廳既lunch set真係超豐富,公認大胃王既我都捧住個肚走🤤如果各位想食一個豐富既lunch,又鐘意食高質泰國菜,我地極推薦呢間😋
📍Apinara

泰式雞肉金邊粉
冬蔭公湯
泰式雞肉金邊粉
2024-02-12 70 瀏覽
去開金鐘打卡,而且都有一段時間無食泰國菜🇹🇭,所以又去咗Apinara買外賣~泰式和牛牛肉船麵(Thai Wagyu Beef Boat Noodles)($168)有三片入口即化嘅厚切和牛牛肉🥩、三大粒牛味濃郁又彈牙嘅牛丸、鮮美又有層次感嘅湯頭,同煙韌嘅船麵,每一啖都充滿泰國風味🍜菠蘿炒飯配豬肉(Pineapple Fried Rice w/ Pork)($148)菠蘿🍍嘅甜味同豬肉好夾🐷,炒飯粒粒分明👍🏻蒜香菠菜(Spinach w/ Garlic)($88)🥬鮮綠色嘅菠菜好新鮮,炒得爽脆而且充滿蒜香🧄,健康又好味🤤香脆蝦餅(Shrimp Cakes)($78)每次必點嘅蝦餅,蝦餅外層酥脆,內裡係鮮甜彈牙嘅蝦肉🦐🍤

泰式和牛牛肉船麵

菠蘿炒飯配豬肉

菠蘿🍍嘅甜味同豬肉好夾🐷,炒飯粒粒分明👍🏻

蒜香菠菜(Spinach w/ Garlic)($88)🥬
蒜香菠菜

鮮綠色嘅菠菜好新鮮,炒得爽脆而且充滿蒜香🧄,健康又好味🤤

香脆蝦餅(Shrimp Cakes)($78)
香脆蝦餅

每次必點嘅蝦餅,蝦餅外層酥脆,內裡係鮮甜彈牙嘅蝦肉🦐🍤
泰式和牛牛肉船麵
菠蘿炒飯配豬肉
蒜香菠菜
香脆蝦餅
想品嚐高級泰菜原來唔一定係價錢好貴,要性價比高,地點又方便嘅極力推介位於金鐘太古廣場嘅「𝘈𝘗𝘐𝘕𝘈𝘙𝘈」🍴👏🏻餐廳位置地點就腳,座位寬敞夠晒光猛👍🏻 而餐點價錢亦合理,一碗有和牛嘅船麵都唔過$200😍 好適合舒舒服服聚首一堂😎《 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘉𝘰𝘢𝘵 𝘕𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 》 $168 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟超豐盛嘅和牛船麵🤩 材料方面一啲都冇手軟,除左和牛片外,仲有四大片又厚又嫩嘅牛腱肉🤤 而牛丸亦係大粒實淨嘅質感,咬落好香牛肉味👍🏻 金邊粉口感𝘘彈、索湯,加埋脆卜卜豬皮,大滿足!👍🏻《 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘩𝘪𝘯 𝘔𝘢𝘴𝘴𝘢𝘮𝘢𝘯 𝘊𝘶𝘳𝘳𝘺 》 $138 4.5 / 5馬沙文牛腱咖哩香濃惹味🤤 除左點薄餅食,送飯都係一流!牛腱肉軟糯入味,薯仔爽甜,令人食指大動👍🏻 而且份量好巨!《 𝘔𝘰𝘳𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘎𝘭𝘰𝘳𝘺 》 $88 4.5 / 5貼心地可以揀走辣😝 通菜炒得岩岩好,保持到爽脆而且唔會好重油👍🏻 食落調味仲有少少甜,會越食越開胃🤤《 𝘙𝘰𝘵𝘪 𝘗𝘳𝘢𝘵𝘢 》 $38 4 / 5咖哩嘅最佳拍擋😎 質地比爽挺身無咁易碎同散,所以更加適合點咖哩食😋《 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘔𝘪𝘭

《 𝘔𝘰𝘳𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘎𝘭𝘰𝘳𝘺 》 $88 4.5 / 5

📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
2024-02-08 27 瀏覽
金鐘太古廣場呢間餐廳真係唔算貴,地方夠大夠開揚~坐低侍應就提供一籃脆卜卜蝦片,帶點辣,幾惹味。朋友仔喉嚨唔舒服,點煲走辣嘅椰子雞湯,熱住飲好暖胃,雞肉都有唔少。不過應該係走辣關係影響味道平衡變得偏酸,下次點返正常。份量夠,每人都分到兩碗多~~朋友建議點份泰式蟹肉奄列,上枱時真係呆一下…原來係咁大份,我地仲怕唔飽點咗個炒粉…奄列內外都有好多蟹肉,食得出鮮甜味道,金黃色奄列煎起漲卜卜,仲有少少薄脆,點埋辣汁幾惹味~呢個時候泰式豬肉河粉出現,一睇就知係地道河粉,河粉透薄而入口非常煙靭,肉片入晒味,擠上青檸汁再撈埋沙塘同少少辣粉,成個泰地道感覺出晒嚟!
金鐘太古廣場呢間餐廳真係唔算貴,地方夠大夠開揚~

坐低侍應就提供一籃脆卜卜蝦片,帶點辣,幾惹味。

2024-02-07 59 瀏覽
今次接完屋企人放工👩🏻‍💻就同咗佢去隔離金鐘食米芝蓮泰國菜「Apinara」🇹🇭.泰式炒金邊粉配珍寶河蝦🥢河蝦珍寶Size勁大隻😍燒得好香🔥蝦頭蝦膏十分鮮甜🦐肉質爽口😗金邊粉味道微酸甜🤤可以撈埋隔離嘅白甜、青檸汁🍋花生🥜辣椒粉🌶️.香脆蝦餅(3件)🍤蝦餅香脆彈牙😆沾上甜梅醬好開胃😋.泰式奶茶班戟伴泰式奶茶雪糕🥞班戟比想像中細塊,口感軟綿😛附有泰式奶茶醬🫖泰式奶茶雪糕🍨牛油🧈.凍泰式奶茶🥤茶味同奶味都夠香濃🥛
香脆蝦餅(3件)🍤蝦餅香脆彈牙😆沾上甜梅醬好開胃😋
凍泰式奶茶🥤茶味同奶味都夠香濃🥛
  • 香脆蝦餅
  • 泰式炒金邊粉
2024-02-07 31 瀏覽
每個月都會同老公去唔同地方2個人食個飯輕鬆下今個月想食泰國菜揀左間環境舒服又CP值高既餐廳泰式椰子雞湯 Coconut Chicken Soup椰子雞湯個份量都幾多, 2個人食大概每人有2碗多D, 辣度大概小辣左右, 冬天食好岩 食完個人即刻暖左, 而且雞肉個量都好多黃咖哩軟殼蟹大概好似係6件左右,上碟靚 胃口都好D, D咖哩汁好creamy泰式東北小食拼盤本身想淨係叫一個小食, 但見呢個拼盤有D我平時唔會試到既小食, 入面有有泰式香腸, 泰式肉丸, 生菜肉碎包, 炸茄子&炸紫菜泰式肉碎蛋飯點少得經典肉碎蛋飯, 微辣既肉碎送飯真係一流
每個月都會同老公去唔同地方2個人食個飯輕鬆下
今個月想食泰國菜
揀左間環境舒服又CP值高既餐廳

泰式椰子雞湯 Coconut Chicken Soup

泰式東北小食拼盤

泰式肉碎蛋飯
點少得經典肉碎蛋飯, 微辣既肉碎送飯真係一流
2024-02-06 37 瀏覽
位於太古廣場嘅Apinara位置方便,地鐵站一出上扶手電梯兩層就好快見到。餐廳環境以木色為主調,感覺舒服光猛開揚。小編係中午過去,所以叫咗兩個Business Set Lunch,跟餐會有泰式椰汁雞湯、沙律、甜品同埋餐飲。 泰式椰汁雞湯雞湯味道酸甜,青檸味道中和左椰汁半身嘅甜味,唔會太膩,係一個非常開胃嘅前菜。菠蘿雞粒沙律菠蘿非常甜同juicy,配上酸酸嘅沙律汁,味道豐富。大家食嘅時候,記得撈勻個底嘅醬汁先食呀!Set A 泰式和牛船麵 $218呢個湯底濃郁,牛𦟌煮得軟腍,加上炸豬皮同香蒜,味道口感不錯。小編特別鍾意佢個麵,口感煙靭有咬口。Set B 泰式雞肉炒金邊粉 $188金邊粉足料且份量足夠,芽菜非常爽,醬汁惹味,能夠為整個金邊粉帶來豐富嘅口感。食客亦可按照個人喜好加入青檸、辣椒碎、砂糖等等。柚子椰汁西米露有別平時嘅芒果西米露只有甜味,呢個柚子西米露酸甜得宜,非常欣賞。

泰式椰汁雞湯

菠蘿雞粒沙律

Set A 泰式和牛船麵 $218

Set B 泰式雞肉炒金邊粉 $188

柚子椰汁西米露

2024-02-05 44 瀏覽
我最近探索了金鐘的一家叫Apinara的餐廳,中午有個Lunch Set,真是讓人驚艷。首先,那個套餐就超值,11:30am到3:00pm供應,簡直是午餐的最佳選擇。開門一看,Apinara的氛圍就給人很放鬆的感覺。這個午市套餐包括自品、精沙律、甜品還有餐茶,真是懷疑是不是這裡的老板是食物愛好者。先談談前菜, 泰式蝦餅是外脆內嫩,酥脆的外皮包裹著多汁的蝦肉,真是驚艷。冬蔭公,超有特色的泰式湯品,味道鮮美。接下來是泰式椰汁雞湯,湯裡的椰汁味道夠濃,還有淡淡的香草味,喝下去真的有種回到泰國的感覺。主菜有泰式和牛船麵和泰式雞肉炒金粉,份量足夠,而且香氣四溢。特別是和牛船麵,那和牛的嫩滑搭配著香辣的湯汁,讓我停不下來。甜品方面有紅豆香芋西米露,真是甜品控的天堂。紅豆香芋西米露混合了綿密的芋頭和滑嫩的西米,一口下去甜而不膩。最後,奉送的熱檸茶和熱檸水,給整頓餐飲劃上完美的句點。整個Lunch Set真的是物超所值。如果你也是個吃貨,千萬別錯過Apinara這個美食聖地!

冬蔭公,超有特色的泰式湯品,味道鮮美。

2024-02-05 33 瀏覽
我最近去了一家精緻的泰國菜餐廳,這家餐廳位於金鐘地區,pp黎講價格非常抵食,提供了一個令人愉悅的午餐體驗。我首先點了一份和牛船河,這是一道非常特別的泰國菜。和牛肉的質地非常嫩滑,口感極佳,與米粉的結合更是絕妙。除了和牛船河,我還點了一道牛肉炒河粉。這道牛肉炒河粉以新鮮的河粉,搭配著嫩滑的牛肉片和新鮮蔬菜,味道鮮美而豐富。牛肉片經過快炒後保持了肉質的嫩滑和口感。午餐套餐還包括了前菜和湯。前菜有冬陰功湯或者椰汁雞湯揀。除了美食之外,服務員熱情友好。餐廳的環境雅緻舒適,裝潢典雅,營造出一種放鬆愜意的氛圍。

午餐套餐還包括了前菜和湯。前菜有冬陰功湯或者椰汁雞湯揀。

2024-02-04 100 瀏覽
今天再去裝修過的Apinara, ,想不到令我們帶著失望而離開,食物的質素比裝修前簡直全無色香味可言(除了我們所點的外,眼見其他食客所點的食物都令人有這種感覺),泰式鹹魚抄芥蘭全無鹹魚的味道,鹹魚吃下去不但無鹹魚味,連菜味也沒有,可說全無味道可言,明爐肉碎烏頭的肉碎幾乎可以數得到有幾多粒肉碎,惟一仍可保持得到的只有椰青,最奇怪的是泰國餐廳連泰式炒泰國椰菜苗都沒有,此餐廳愈來愈不像泰國菜館,更令人覺得的是裝修後只會加價,但食物的質素和服務都在退步。
2024-02-03
2024-01-27 135 瀏覽
之前已試過這兒的泰國菜餚,覺得不怎麼樣,今次再訪,不禁令人刮目相看。食物未上,店員便會問及要不要蝦片,既然一場來到,又怎會拒絕。一籃子的蝦片很多塊,雖然厚身,卻又炸得乾脆不油膩,帶著微微的辣味,令人食不停口。小食拼盤有春卷、蝦餅、炸雞和肉丸,較為特別的是炸雞,肉感很好,也有肉汁。而小人認為肉丸和蝦餅是最好吃的,肉丸混入香草,味道較濃郁,而蝦餅是超級彈牙!蒜蓉炒雜菜的蒜蓉並沒有搶去蔬菜的鮮甜,反而更能提升食味。雜菜包括有蘿蔔、珍珠荀、蘑菇及西蘭花等,很甜很爽,當中西蘭花最是入味。泰式炒金邊粉配燒珍寶河蝦甫上桌,最吸睛的自然是那隻超巨型的大蝦!果然事實亦有是如此:金邊粉炒濕潤,調味略欠,要加魚露;反而大蝦是膏多肉厚,滋味非凡!黃咖哩軟殼蟹的咖哩較為杰身,令咖哩的香味更為濃郁,趁以印度薄餅加上蔥段和洋蔥,簡直一流!軟殼蟹共有四隻,酥脆無比,是絕佳的配搭!進步了很多!

蝦片

有厚度