2024-02-21
屋企人早前生日,選了金鐘Pacific Place 的一家米芝蓮泰國餐廳Apinara同佢慶祝餐廳環境舒適,對小朋友亦好友善🐷泰式鴛鴦豬手 $268所謂鴛鴦豬手,就係以泰式滷水及脆炸兩種方式烹煮而成,脆炸豬手外皮香脆,膠質豐富,雖然較乾身,但保持到肉質嫩滑😍滷水豬手入哂味,食到豐富香料既滷水味,而且肉質好淋,一次滿足兩種美味感😋🐓手工斑蘭香葉包雞 $168 作為泰國總店重點推介菜式之一,一定要試吓啦! 上菜時以透明玻璃蓋住,一打開,煙燻香味四散雞肉輕輕以黑椒調味,主要係滲入斑蘭同煙燻既味道!味道冇想像咁濃,有三大件份量都唔止小食咁簡單🐮泰式和牛船麵 $168按照傳統製法足料地用上大量豬骨、牛骨、雞腳、香料等熬製而成嘅湯底非常濃郁,麵條亦充分掛汁配料有和牛片、滷水牛腱、手打牛肉丸同炸豬皮等,足料好味! 記得快D食,D麵好怏浸淋就冇咁彈牙🍍🦐菠蘿肉鬆雞肉炒飯.配燒珍寶河蝦 $198我同肥髀都好鍾意呢碟! 珍寶河蝦大大隻,5個人分都食到好多蝦肉,而且燒到好香,蝦頭好多蝦膏炒飯亦好足料,啖啖都食到菠蘿﹑肉鬆﹑雞肉或提子乾,感覺好清新😋當然大部分提子乾都俾哂肥髀,炒飯乾身唔油,好味👍🏻🥥甘露椰皇
餐廳環境舒適,對小朋友亦好友善
🐷泰式鴛鴦豬手 $268
🐓手工斑蘭香葉包雞 $168
🐮泰式和牛船麵 $168
🍍🦐菠蘿肉鬆雞肉炒飯.配燒珍寶河蝦 $198
🥥甘露椰皇奶凍 $108
用上原個椰皇殼,載住椰皇奶凍同椰子雪糕,奶凍有淡淡椰香味,加上芒果肉同柚子爆珠,口感豐富,感覺清新!
但呢款甜品就冇得加Message, 不過有蠟燭就可以隨時慶祝!寵孫既公公都將自己支蠟燭俾埋肥髀吹🕯️
整體來講,食物質素唔錯,環境舒適,服務都幾好! 泰菜多人食可以試多D唔同款~一家人聚會都好適合