2020-08-10 809 瀏覽
一間值得長文黎讚一讚既 coffee shop!喺Cwb 地鐵站等緊朋友,勁眼瞓好需要飲啡啡,就搵下附近有無 coffee shop。其實開頭都無咩信心,因為香港唔係隨手都買到好咖啡,好多時都係要向連鎖廢水低頭🥺。Appendix 喺 SOGO 後面條街既 Tower 535, 個 building 好新好靚,行入去個感覺已經好好。雖然Appendix 喺3 樓,係 lift lobby cafe,但環境一樣好舒服。行街行到攰想坐下,或搵人傾野,呢個絕對係個好地方😌一行埋去,個店員好有禮貌咁俾menu 我問我要咩。我自己要mocha, 朋友果杯話 latte/cappuccino/flat white 都得,店員推介 flat white,於是就試試佢。佢哋用Holistic 咖啡豆,nutty, 味濃而唔酸,好好飲!!Iced mocha with oat milk飲到可可味同咖啡味,唔係死甜同濃既朱古力漿。有時朱古漿 mocha 係好飲,不過好多都太濃蓋過咖啡味,但呢個唔會。就算加咗冰淡咗d 都仲飲得出個咖啡係好飲。Iced flat white 好多舖 flat white 都唔
一間值得長文黎讚一讚既 coffee shop!

Iced mocha with oat milk

Iced flat white

好多舖 flat white 都唔做凍飲,肯做既都可能伏。朋友都好鍾意飲咖啡,入口第一啖已讚。

唯一要改善既地方係個杯,佢地用熱飲珍奶杯裝凍飲,督飲筒個位唔太work, 好易整爛枝筒都未督到。店員好細心用紙袋裝住2杯野飲,環保角度:用環保凍飲杯加紙手抽就 perfect

2 杯野飲打咁長文,因為你值得!
加油呀,高質黃店

外賣自取
2020-08-03 649 瀏覽
今日與同事食farewell dinner,所以我哋就喺銅鑼灣揀咗一間餐廳。餐廳喺世貿隔離, 十分方便亦都容易搵到。餐廳嘅裝修以藍色為主,係屬於一個share area。不過店員同我哋講,獨立梳化嘅設計係之前已經拆咗,所以而家影相就變得冇之前咁靚。但係餐廳嘅空間感好大,冇壓迫嘅感覺,所以好適合同閨蜜傾偈散心。我哋嗌左一個二人套餐,套餐價錢適中,亦都包兩杯酒精飲品,所以我哋都覺得幾抵食。頭盤有我哋嘅最愛,牛油果沙律,份量十分之大,而且每一款蔬菜都好新鮮,係比較高級嘅食材。牛油果唔會過熟,食落口十分之Flash,配上沙律菜簡直係Perfect match。佢係用咗意大利嘅黑醋做沙律汁,啱晒小編同閨蜜呢啲唔鍾意食沙律醬怕肥嘅人。主菜方面,我哋揀咗海鮮龍蝦汁意大利飯,十分之有驚喜,絕對會再次嚟食。龍蝦汁味道濃郁,意大利飯亦都好掛汁,鍾意食龍蝦嘅朋友一定要試。海鮮配料方面,亦都同意大利飯好夾,青口清甜,而且都幾大隻,整體來講賣相十分之靚,適合打卡。白酒方面,味道唔會好濃郁,適合女士飲用。套餐亦都有包括餐湯同甜品,所以我哋都覺得值得推介俾大家。不過當晚小編同朋友大概八點先到餐廳,但係餐廳關門時間比
餐廳喺世貿隔離, 十分方便亦都容易搵到。
餐廳嘅裝修以藍色為主,係屬於一個share area。

白酒方面,味道唔會好濃郁,適合女士飲用。
套餐亦都有包括餐湯同甜品,所以我哋都覺得值得推介俾大家。

不過當晚小編同朋友大概八點先到餐廳,但係餐廳關門時間比較早,以方便大家可能就要注意一下同埋預早少少去食啦。
2020-06-30
2020-07-15 743 瀏覽
放假就會去試下唔同既咖啡,今日見到好多好評既appendix coffee,就入去試下,around 4點左右去到。地方唔係好大,得幾張枱,都幾多人黎飲咖啡,估唔到呢間cafe會播林宥嘉😂有啲肚餓,叫埋個佢地推薦既churros配朱古力雪糕,佢雪糕係用movenpick既,churros熱鬧鬧好脆,平時唔係咁鐘意食玉桂味既我都覺得唔錯,可以話係西式沙翁,面頭有砂糖。咖啡,我同朋友叫左一個凍一個熱既latte,好香,奶味又唔會搶左咖啡個味。

2020-06-19 1174 瀏覽
喺銅鑼灣好繁忙嘅一個地段竟然有一間靜靜地環境又靚又夠spacious嘅coffee shop食咗佢嗰個Father’s Day Special嘅Menu仲送咗支洗手液!!!勁抵隔離枱竟然係I Love You Boyz嗰個Donald tim 啊!最鍾意係食佢嗰個蒜蓉蝦,明太子意粉,牛扒同埋甜品Churros(太肚餓了一張相都冇影就已經食哂)好好味 我同6個朋友加埋每人比咗$200連野飲食呢個happy Friday lunch

(太肚餓了一張相都冇影就已經食哂)

好好味

2020-06-19
5 分鐘 (堂食)
  • Spanish garlic prawn
2020-06-14 1033 瀏覽
週末到銅鑼灣,1130想食過brunch。 環境好空曠樓底又高坐得好舒服,侍應十分有禮貌 仲會細心介紹份量大小。我哋兩個人食, 侍應都話一份嘅份量都幾大,建議我哋可以叫咗一份先,唔夠再加。 最後我地嗌咗一個lobster egg Benedict.Lobster egg Benedict $238份量好足! 龍蝦又大隻又鮮甜, 食落啖啖肉, 煮得適中口感好好唔會太老!而egg Benedict隻蛋應該落醋嘅份量多咗少少,食落就有陣醋味,不過生熟度都掌握得好好。Latte $43我好欣賞呢杯咖啡,佢隻咖啡豆我十分喜歡,打算之後買一包咖啡豆返屋企沖。 個奶打得好柔滑 Cappuccino $43 oat milk +$4
仲會細心介紹份量大小。

Lobster egg Benedict $238
份量好足!

Latte $43

Cappuccino $43 oat milk +$4

2020-06-01 941 瀏覽
收藏在list很久的cafe,今天終於一試。見到有很多人推介這地方,所以也滿心期望。沒想到原來餐廳不算大,不過我覺得大廈的設計很有現代感。買了一杯latte,咖啡味濃,不過奶味可以重些。價錢有點貴。職員態度一般。

2020-05-20 1142 瀏覽
🍵Iced Kyoto Matcha㓜滑嘅抹茶同牛奶嘅分布啱啱好 一半一半咁唔會太甜 有少少嘅苦味之餘都有回甘嘅感覺🤩☕️Shiga Hojicha Latte焙茶拿鐵一嚟到就散發着香濃嘅茶香味 焙茶加入熱辣辣嘅鮮奶 哩個組合真係非常讚焙茶茶香濃郁 但唔會覺得苦 飲落口好順滑 非常推介啊🤍🍫Housemade Chocolate Molten Cake with Mövenpick Vanilla Ice Cream仲叫左個心太軟 一切落去啲朱古力就流晒出嚟配埋雲呢拿雪糕不過不失喇😙
🍵Iced Kyoto Matcha
Iced  Kyoto  Matcha

☕️Shiga Hojicha Latte

心太軟
Iced  Kyoto  Matcha
2020-05-20 910 瀏覽
陽光下中午放飯時間在cwb到這幢新大廈,潮拜這店,環境及Bar枱併coffee 枱、光線各方面舒服幾好!服務生男仔很有禮貌👍但mocha 味道好淡雖然大杯,一般三文魚配半熟蛋、但這店🥚蛋熟晒在飽上,本人不太喜歡~湯無味,碗幾靚。因為order左食物平均每款價錢$143以上,算唔算低?意大利飯口感剛剛合格,帶子ok ,意粉味道合格、但舌頭話你知、不是好想再order同一款野食下次。附近兩枱客人專心做佢哋文件併電腦、佔這店地方、十分叻!因為環境幾好,好過去第二間連所店。
2020-05-06 927 瀏覽
放假真係唔想再迫,想舒舒服服,openrice見到呢間餐廳環境幾靚,坐得舒服,就上咗去食啦。位置喺世貿隔離嘅一個高級商廈,樓下係一間高級嘅美容院~見salmon egg benedict 喺Openrice好多好評,就叫咗啦,賣相好好,salmon大大塊,benedict sauce溝得好,真心好食既!!!! 仲有成半個牛油果添,都幾揼本(雖然牛油果中間有dd爛咗,但食得既,夠熟既,香港黎講,牛油果其實好難完全地冇爛好新鮮)仲有啲好特別幾好味嘅vegi ,男朋友唔食菜都覺得好食性價比高!黎呢間餐廳一定要嗌呢一個instead of pasta呀各位!但係個prawn linguine 就太細個啦... 係女仔手掌心size,但成$150hkd ,味道OK,但係唔係話好好食,都需要在加鹽加黑椒,just ok。 但如果一早知道佢細到好似俾小朋友食,咁我寧願嗌兩個egg ben, or something else 杯ice mocha 都好飲嘅,雖然朱古力味唔龍,但係咖啡都香,同有層次🙃覺得呢間餐廳係適合兩個女仔傾偈,想舒舒服服,環境乾乾淨淨,靚靚地有冷氣,員工又有禮貌☺️仲要係良心黃店!
位置喺世貿隔離嘅一個高級商廈,樓下係一間高級嘅美容院~

仲要係良心黃店!

Salmon Egg  Benedict
Garlic  Prawn  Linguine
Salmon Egg  Benedict
  • Salmon  Egg  Benedict
想飲咖啡,見附近有間咖啡店就去試下係商場大廈入面嘅,位置幾特別設計都好高大尚😝時尚感超強好鐘意呀,空間又大,坐得好舒服本身我想叫份蛋糕,不過已經賣曬轉叫一份煙肉腸土司再加杯咖啡今次我叫佐杯espresso 😆口感係偏酸嘅,飲落去有好香嘅果香味但唔夠fresh,爭左啲,但都係一杯好飲嘅咖啡,我自己可以接受,不過無飲咖啡嘅應該就比較難接受呢個口感,可以換其他呢份煙肉腸土司就一定要叫了😍擺盤好靚,食物又新鮮,廚師真係好用心整,煙肉唔會太多肥肉,肉質肥瘦均勻又咸香,好滋味,再加上烤到脆扑扑嘅土司呢個搭配真係完美,不單增加味道嘅香氣仲豐富佐口感,三舊真係唔夠食,另外三舊係腸土司,平時我係唔鍾意食腸嘅,不過佢呢個腸好特別,腸肉係烤過脆脆地,仲有少少辣,幾好食,我可以食兩舊🤣諗唔到呢間個質素幾高下,下次要試下佢個蛋糕😋🍰
想飲咖啡,見附近有間咖啡店就去試下
係商場大廈入面嘅,位置幾特別
設計都好高大尚😝時尚感超強
好鐘意呀,空間又大,坐得好舒服
本身我想叫份蛋糕,不過已經賣曬
轉叫一份煙肉腸土司再加杯咖啡

今次我叫佐杯espresso 😆
口感係偏酸嘅,飲落去有好香嘅果香味
呢份煙肉腸土司就一定要叫了😍

諗唔到呢間個質素幾高下,下次要試下佢個蛋糕😋🍰
2020-04-28 598 瀏覽
到銅鑼灣取文件,正好相約在港島區工作的朋友吃個午飯。由於交收地點在地鐵站,小的特意搜尋一下附近一帶之美食。前一陣子吃了好多日本菜,這回便來一記西餐。從開飯的食評網中,Appendix Coffee & Bar赫然入目,既為輕盈西式,而且網民對之評價亦甚高。於是在中午一時許,小的便從地鐵站步出。然而由於街道牌中門牌號碼之誤導,小的要花上好一段時間來回折返,很不容易才在街頭的開端找到謝菲道535號。這似乎是一棟新建的商廈,在物業之首三層為商舖食肆,從三樓乘坐升降機便可直上辦公室。雖然建築物的面積未算太大,但這樣的佈置卻迎合上班一族的需要。至少於同一位置,可免日灑雨淋地應乎午餐。大型連鎖咖啡店大概瞧不起這小型商廈,於是便有機會讓一些自家品牌進場。Appendix Coffee & Bar便是其一。餐廳是半開放式地沿著𨋢堂的另一邊排列,其主打是為咖啡與歡樂時光的雞尾酒,說到午餐嗎?大概只能稱作附屬供應。餐牌提供不太多的午餐選擇,反而在咖啡飲料則是林林總總、不勝凡舉。在有限的主食裡居然有多款素菜,小的根據個人喜好揀了客黑松露意大利飯,友人則點了蜜糖烤春雞。縱然在午飯時段,Appendix Cof

縱然在午飯時段,Appendix Coffee & Bar之人流仍不多,反而一旁的出前一丁麵店其門如市,大概是地道香港人,午餐還是偏好平民貼地的港式美食。在寧靜的角落,餐廳之環境非常舒適優雅。超高背的沙發座椅為開敞的空間帶來更多的私隱,即使幾個同事聚而講是非,又或是於辦公時間睡魔急召要蛇一蛇,只要選對座位這裡也可說是非常好的選擇。而且每檯座椅均設有充電插頭,場內亦附無線網路,其舒適細心比連鎖店更勝一籌。

沒多久,餐湯隨即奉上,南瓜湯呈一貫的橙黃色,上面鋪有繁花般的忌簾。友人以為這裡既出名咖啡,餐湯其實也可搞搞新意地來一點拉花。小的對外觀沒有很大的期盼,反而是她們玫瑰金色的刀叉餐具更合己心。南瓜湯清清淡淡地透出絲絲的蔬菜嗅青氣,是故小的一向不大欣賞這菜式。湯汁之稀濃度適中,未算開胃,卻仍好入口。

黑松露意大利飯賣相不錯,奶白色的醬汁豐盈地包裹著每一粒飯粒,外頭發現點點的黑點是為松露醬,只是比例則不算太多,是故入口感到大量的忌簾香滑,卻稍嫌松露味道不足。然而飯粒之軟硬適中,與愛軟飯的小的非常合拍。

試完幾口原味,便開始自家無限加味。好辣的小的問職員取來黑胡椒與辣椒仔,自行為意大利飯增添滋味。坦白說,要是松露的香氣濃一點,自己可能不會添加那麼多的調味,現在則要以辣椒仔來更開胃。

因為南瓜湯也屬純素,其實只要小的堅持,這餐便可當作一記素食。只是自己著實太讒嘴,豈能放棄試試友人之燒春雞?春雞為非常小巧的一邊,要征服大部份的薯仔絆碟才告飽肚。不過烤雞的水準卻是一流,表層是香脆中帶點點的燋燶,極幼的小雞則是非常嫩滑。也不枉自己浪費了一次如素的機會。

完成午餐尚附飲料,友人當然要一嚐這兒的咖啡。在沒有茶餐廳式之熱檸水下小的則試了她們的凍檸檬流打特飲,零糖無添加,很是清新舒爽。
午餐
2020-04-05 676 瀏覽
🐟Smoked Salmon Avocado Egg Benedict🐟———————————Anoked Salmon Avocado Egg Benedict Lunch Set($148)黎個lunch set 好抵食有南瓜薑忌廉湯 好暖胃仲可以加 $28要一杯咖啡☕️我要咗杯 #Flat white + oat milk (+$4)都唔錯特別係個Crema 好smooth 好rich 💛不過如果你鍾意帶有酸味嘅咖啡呢黎度就唔岩你啦 而個 #EggBenedict 個poached egg都做得岩岩好 好流心 唯一係個benedict sauce 調味弱咗D 🤧沙律,牛油果同Smoked Salmon都好新鮮 沙律加埋黑醋 無得輸🤤性價比高 推介!!!🥂———————————Appendix Coffee and Bar銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖
———————————
———————————
Appendix Coffee and Bar
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖
2020-03-09 652 瀏覽
唔想幫嚫大集團(Paxxxc Coxxxx, Stxxxxxk)我上網揾咗好耐有咩地方容得下我嘅電腦..·終於俾我揾到你啦~❤️ Appendix ☕既有叉電位亦有無限Wifi!!!😆(雖然叉電位只在高枱...=_=")但已經好足夠❤️·Americano 真係好香,味道先苦後回甘❤️啱曬我咧啲唔中意咖啡偏酸既人~🤣🤣店員亦好Nice😌💕 Nice Day!!❤️
我上網揾咗好耐有咩地方容得下我嘅電腦..
終於俾我揾到你啦~❤️ Appendix ☕
既有叉電位亦有無限Wifi!!!😆
(雖然叉電位只在高枱...=_=")
但已經好足夠❤️
Americano 真係好香,味道先苦後回甘❤️
啱曬我咧啲唔中意咖啡偏酸既人~🤣🤣
店員亦好Nice😌💕 Nice Day!!❤️
Americano
2020-03-09
下午茶
Americano
2020-02-16 573 瀏覽
其實半年前嚟過會返嚟嘅原因係因為想搵間空曠啲嘅餐廳,始終而家係非常時期去到餐廳位於一棟商業大廈嘅樓下,環境闊落,唔使同人坐得咁埋第二次黎,當然要試唔同嘅嘢啦首先叫咗個蒜香八爪魚配薯粒,個Menu上面有粒辣椒仔係側邊,我哋都預佢應該係辣點知好失望,一啲辣都冇,呢碟我俾佢嘅分唔高,一嚟佢唔辣,二來下面好多油,果道普通,唔夠香,不過有樣好就係八爪魚唔會韌第二樣我哋叫嘅係burger配鴛鴦薯條反而我覺得呢個唔錯,個burger都好味,甜薯都幾特別
其實半年前嚟過
會返嚟嘅原因係因為想搵間空曠啲嘅餐廳,始終而家係非常時期
去到餐廳位於一棟商業大廈嘅樓下,環境闊落,唔使同人坐得咁埋
第二次黎,當然要試唔同嘅嘢啦

第二樣我哋叫嘅係burger配鴛鴦薯條
反而我覺得呢個唔錯,個burger都好味,甜薯都幾特別
2020-02-08 546 瀏覽
近排好少出去食飯,咁嘅情況都想留係屋企多啲,慳口罩。。通常儲埋一堆野做,先出下街。.第一次上黎535,有間cafe & bar係大堂lobby,平日lunch 都無乜人,環境好舒服!叫左兩個set lunch嘆🥰around $160 per head, 依家真係要避開人多嘅地方.Egg Benedict 做得好出色,流心蛋配煙三魚,真係無得輸!加上羽衣甘藍沙律🥗同牛油果🥑,成個午餐好食有營養又飽肚!.Dairy paste 係 黑松露餃子🥟意粉🍝!好香濃黑松黑松露味,成口芝士😍一碟有6隻,但已經好飽!. 叫左lemonade同焙茶latte😘為艱難嘅日子加添一啲色彩!香港加油!