之前因為公司同事中咗招,全世界要Home Office…唔想喺屋企做嘢就揀咗附近既APT一邊嘆咖啡一邊工作環境真係幾舒適,係自由工作者嘅朋友必選嘅咖啡店,一邊做嘢一邊嘆咖啡,真係快活過神仙!當日係平日都見到好多人來食,即係證明佢都幾受歡迎,之前灣仔星街已經好想試,成日見佢排哂隊,所以今次特登嚟西試一試佢!佢呢度大部份食物都係自選系列,例如三文治咁,佢可以俾你自選唔同嘅材料去製作你獨家嘅三文治我地揀左Swiss cheese,chili con carne, tomato和生菜,個包就揀左sourdough $78佢個醬汁好好食,係帶少少辣泡菜嘅味道,少少辣幾惹味,芝士味好濃厚好食!成個配搭出嚟好好食,略嫌價錢貴咗少少意粉揀左linguine ,個醬揀左saffron cream, topping揀左mushroom和shrimp其實即係藏紅花醬蝦意粉,個意粉汁幾特別,帶少少薯香嘅味道和花香味,係種好特別嘅口感,唔係平時食開嗰啲白汁意粉!唔錯如果大家想搵一間安靜,食物好食,環境舒適嘅咖啡店工作,我推介大家來喱間APT!

2022-11-07
2022-11-16 94 瀏覽
今天過西環的目的地主要是買海味,但山長水遠沒可能不找一些就近的餐廳飲飲食食,由於較早,所以今次肚皮只能載多一杯飲品。。。選擇了焙茶latte HK$48.呷在口中焙茶味道比我預期中較為單薄,與牛奶混和之後,奶味比較強,相對在之前K11上的差不多類型餐廳,我較為喜歡前者~★此店有加一服務★

焙茶latte
★此店有加一服務★
2022-10-19 98 瀏覽
友人相約晚餐:這已是第二次到訪,地方舒適和食物都是十分之好,咖啡都可因個人口味選擇,選餐也是一樣可以自己配搭,set dinner 由starter 至到main course 都可自由配搭;主食物和配菜都可以有多款配答;好!香港人就係希望有得自已楝!餐牌是英文的,不明可以問吓店員,友善的態度和笑容,十分親切!餐廳除食物和環境外,服務員態度也是十分重要!佷開心和閑適地與友人享受一個晚上食物送上時看到廚師的心機,西餐碟的擺盤很精致,雖然是starter的一碟巴馬火腿沙律,也可以直得拍照,主菜更可打咭拍照⋯一放低枱面便手機先食,當然,食物質素,味道和賣相都係很高,甚至可以比美標榜fine dinning 的餐廳食物!最後一杯咖啡甜品完成一晚的晚敍,沒想到一個這樣出色的晚餐竟然三佰元有找!再一次給我驚喜的餐廳!

• Pasta Tailoring
2022-10-17 94 瀏覽
APT. Leisure (Pasta 🍝& Wine 🍷 ) .We were walk-ins and were so lucky to get the bar table by the window all to ourselves. The staffs were all so incredibly nice and help and we had the best experience. Food was of course absolutely amazing and on par with amazing breakfast toasts by their Wanchai branch! .🌮 Tacos tailoring (8pcs) HKD 280.🐠Fish - seabass/green goddess.🐽Carnitas - confit pork/chipotle Mayo.🐤Pollo - smoked chicken/black bean dip.🐮Oxtail - braised oxtail/black bean dip.Amongst the
🐠Fish - seabass/green goddess

Amongst the tacos, favourite was definitely the 🐮 oxtail one! So incredibly tender and paired well with the black bean dip. Second would be the 🐽pork one, loved the chipotle Mayo though it was indeed on the spicier side. I loved how each of their taco had its own distinct flavour and their homemade taco shell had that subtle sweet corn flavour that just complements the various toppings perfectly!

🍽Set dinner HKD 198
🥗APT salad
🥩USDA prime bottom sirloin (+ HKD 30)
🥦Seasonal vegetables & ratatouille
🍰Vegan banana cake (+ HKD 15)
☕️Lemongrass tea
Starting off with a refreshing 🥗 salad, the baby gem lettuce were super crisp and I loved the grilled corn🌽 !

As for the main course, we were very impressed by the plating and the steak itself was also delicious, being a decent medium rare, lean but still tender and had quite a strong beef flavour. I absolutely loved ratatouille and their seasonal vegetables included green beans, broccolini and baby carrots 🥕.

And how would a meal be complete without dessert! They ran out of carrot cake so we went for their vegan banana bread, super moist with a delicious sweet banana flavour along with a few chunks of banana!
⌏⌑ 𝘈𝘗𝘛. 𝘓𝘦𝘪𝘴𝘶𝘳𝘦 ⌑⌌🍝Tom yum Pasta 冬陰功醬酸酸辣辣 好野味🌶 意粉有咬口 配埋帶子同埋麵包 好好食呀 !😍🥬Set with salad 所有沙律菜同配菜都非常新鮮 加埋herb vineger sauce 將成個味道提升哂👍Spring chicken🥔side個薯仔幾特別 中間係夾心 呢個出面餐廳比較少見 強烈推介!雞肉調味適中 有肉汁 唯獨有少少可惜係其中一嚿雞好靭 ☕️Hot hojicha latte私心推介轉Soy milk濃濃嘅焙茶香再加豆香 每次去都必點 😜🍰 Lemon tart 味道酸甜適中Caramel cake 芝士味唔算太濃兩個蛋糕嘅餅底都好淋 我自己就唔係太鍾意呢種口感❣️未食過嘅朋友快啲去試下啦
⌏⌑ 𝘈𝘗𝘛. 𝘓𝘦𝘪𝘴𝘶𝘳𝘦 ⌑⌌

Caramel cake 芝士味唔算太濃
兩個蛋糕嘅餅底都好淋 我自己就唔係太鍾意呢種口感

❣️未食過嘅朋友快啲去試下啦

• Pasta Tailoring
放假約朋友出嚟梗係唔會放過Cafe Hopping 嘅機會☕️去Cafe通常都去西環呢邊多選擇之餘 感覺好似冇咁密集😎之前都到訪過呢間Cafe位於灣仔嘅分店見到年頭開咗西營盤分店就一於去試吓☕️同另外兩間分店裝修好唔同西營盤店環境好闊落黑色外牆有落地大玻璃配以室內純白木系色調感覺開揚舒適🤩食物方面亦同另外兩間稍為唔同除咗輕食例如三文治🥪沙律🥗之外新加入咗 意粉🍝Taco🌮🌟特別在可以自選配搭食材彈性度好高😍Sandwich Tailoring HKD$78Bread:SourdoughSauce:Aioli MayoToppings:Tomato / Chicken breast (+$15) /Mozzarella Cheese (+$10)由麵包、醬汁、配料都可以自由配搭嘅三文治幾正💕揀咗Sourdough做底厚切 質感好鬆軟反而冇酸種麵包嘅獨有酸味同普通麵包唔算太大分別醬汁有三款今次就試吓Aioli Mayo 大蒜蛋黃醬幾鍾意呢個醬甜甜鹹鹹蒜味唔算好強烈可以選擇三種配料其實都有十多款本身都有啲生菜喺裡面🥬今次就揀咗蕃茄🍅雞胸🍗芝士🧀份量真係俾得好足❗️超級豐富仲貼心地切半🫶🏻大推雞胸😍
放假約朋友出嚟

新加入咗 意粉🍝Taco🌮
🌟特別在可以自選配搭食材
彈性度好高😍

Sandwich Tailoring HKD$78

Chicken Breast Sourdough Sandwich

Bread:Sourdough
Sauce:Aioli Mayo
Mozzarella Cheese (+$10)

由麵包、醬汁、配料

又真係有驚喜🤩

上枱就聞到冬蔭功嘅香茅味😍
個醬汁真係好出色‼️
冬蔭功味好濃烈 味道帶酸辣
而且醬汁偏結身!

Linguine扁麵嘅麵質帶啲煙韌

環境好舒服又休閒
好適合嚟呢到飲返杯啡食下嘢😍
Tom Yum Goong  Linguine
  • Tom Yum Goong Linguine
下午,來到附近chill 一chill ,經過餐廳,倒不如入內試試。餐廳菜單分了意粉、墨西哥夾餅、沙律等可以自選配菜,意粉方面由麵條種類、醬汁、配料都可以自由配搭,方式既新穎又能迎合不同人的口味。Linguine/ Saffron Cream/ Cherry Tomato/ Meatball $158蕃紅花醬汁濃稠度剛好,都能掛在意粉,醬汁不會太膩,能中和cream帶來的飽膩感。肉丸方面帶有新鮮突出的香草味,味道清新,不會太膩。整體意粉質素高,下次若有機會,也會嘗一嘗他們的set lunch。Wairau River Pinot Noir 2019 by glass $98店家的紅酒沒有放到酒櫃,只是放在bar 檯的咖啡機旁邊,當天室外溫度頗高,儘管室內有冷氣,紅酒亦都太熱,破壞了酒體和味道,而且開了的紅酒仍放在相同位置,沒有放到酒櫃,實為失望,點餐時看漏了這一點😔建議還是點咖啡會較好。

A+B  Pasta  Tailoring

Wairau  River  Pinot  Noir  2019

A+B  Pasta  Tailoring
從無食早餐習慣,但依到嘅早餐很可以!非常適合一個需要get things done或讀書的早上,例子:我和 @breadaholic_ 同樣係exam period之中苦苦掙扎那天(⊃¯⌓¯)⊃~ APT意指A Personal Tailor,選擇困難症朋友黎到可能要花多點時間睇menu!XD❝Sandwich Tailoring❞ ($78)〔推介!〕店家出品的Sourdough酸度含蓄,異常地有咬口非常合我口味。醬汁方面挑選了Chipotle Mayo帶點辛辣感醒腦醒神。內餡可選三款,Tomato / Halloumi cheese / Smoked Salmon (+$15) 配搭起上黎係不須多講的美味~❝Yogurt Tailoring❞ ($78)〔推介!〕首嚐pumpkin yogurt估唔到有驚喜!質感軟綿之餘帶有顆粒感,而單吃yogurt時南瓜甜味亦突出,不過我同友人一致認為表層Passion Fruit有少少搶去南瓜風頭~再加入Granola / Kiwi 兩款配料令口感層次更為豐富。❝Coffee Tailoring❞ ($42 white / strong)連咖啡

❝Yogurt Tailoring❞ ($78)〔推介!〕

連咖啡intensity都有得tailor made,你話依到係咪最work-friendly嘅cafe先!ᕦ⊙෴⊙ᕤ 朝早迷迷糊糊當然要整一杯Strong(另有Intense / Mild),另外亦可以自行選擇泡沫濃稠程度。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 APT. Leisure 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @apt.coffee
西環西營盤西源里1號瑧蓺地下3-5號舖
港鐵西營盤站B3出口,步行約1分鐘抵達
每日08:00 - 21:30營業

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
全店採用落地玻璃設計,日照時份到訪望見陽光不斷灑入店內心情非常好!加上鋪面夠大﹑有得叉電﹑有廁所﹑有夠快嘅wifi,令佢成為非常適合帶laptop黎工作的地方。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
適合場景 | Cafe hopping﹑work/study from cafe

更多同區美食 ☞ #17西營盤
更多同類美食 ☞ #17咖啡店

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
2022-07-29 156 瀏覽
喺西營盤嘅呢間Cafe☕️最特別就係可以自己tailor-made意粉🍝平時多數都淨係沙律🥗三文治🥪可以自己揀配料 估唔到而家連意粉都可以✨一定要試佢哋個牛尾❣️係原舊咁樣上 肉質非常之軟冧 仲好有骨膠原嘅感覺 又夠入味 正呀🐮
今次去呢間𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙰𝙿𝚃,係𝙰 𝙿𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛嘅縮寫 主打𝚝𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛-𝚖𝚊𝚍𝚎 菜式,食材同配料都可以自選除咗西營盤,仲有𝟸間分店係中環同灣仔西營盤呢間係唯一一間有意粉食嘅🍝另外提供𝚃𝚊𝚌𝚘同沙律, 𝟼點前仲有𝚢𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝同三文治🥪 .📍𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐 ($𝟷𝟻𝟾+$𝟻0)𝙻𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚎/ 𝚂𝚊𝚏𝚏𝚛𝚘𝚗 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 / 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 / 𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 /𝙾𝚡𝚝𝚊𝚒𝚕 +$𝟻0 麵底、醬汁、配料都可以自選 扁意粉有咬口而且每條都沾滿醬汁 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎揀咗𝚂𝚊𝚏𝚏𝚛𝚘𝚗 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖,𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢而且味道豐富配料可以揀𝟸款,點咗𝙵𝚘𝚌𝚊𝚌𝚌𝚒𝚊同蝦𝙵𝚘𝚌𝚊𝚌𝚌𝚒𝚊外脆內軟但味道唔夠香🍞 蝦肉唔夠爽口但都有鮮味🦐 另外加$𝟻0要咗牛尾做升級配料🤩 原件另外用碟上,用叉壓爛再將肉絲撈埋𝚙𝚊𝚜𝚝𝚊一齊食,肉質軟腍又夠嫰,仲帶啲充滿膠質嘅筋膜位。非常惹味,係今餐嘅𝙼𝚅𝙿,嚟到必點🥰! .📍𝚃𝚊𝚌𝚘 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐($𝟿0/𝟸件) 以自家製𝚝𝚘𝚛𝚝𝚒𝚕𝚕𝚊做𝚋𝚊𝚜𝚎,自選醬汁、主菜同配料除咗今次食嘅魚同牛,另外仲有豬、雞同素🐃𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝚘𝚡𝚝𝚊𝚒𝚕

主打𝚝𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛-𝚖𝚊𝚍𝚎 菜式,食材同配料都可以自選
除咗西營盤,仲有𝟸間分店係中環同灣仔
西營盤呢間係唯一一間有意粉食嘅🍝
另外提供𝚃𝚊𝚌𝚘同沙律, 𝟼點前仲有𝚢𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝同三文治🥪
📍𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐 ($𝟷𝟻𝟾+$𝟻0)
麵底、醬汁、配料都可以自選
扁意粉有咬口而且每條都沾滿醬汁
配料可以揀𝟸款,點咗𝙵𝚘𝚌𝚊𝚌𝚌𝚒𝚊同蝦
𝙵𝚘𝚌𝚊𝚌𝚌𝚒𝚊外脆內軟但味道唔夠香🍞
蝦肉唔夠爽口但都有鮮味🦐
另外加$𝟻0要咗牛尾做升級配料🤩

📍𝚃𝚊𝚌𝚘 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐($𝟿0/𝟸件)
以自家製𝚝𝚘𝚛𝚝𝚒𝚕𝚕𝚊做𝚋𝚊𝚜𝚎,自選醬汁、主菜同配料
除咗今次食嘅魚同牛,另外仲有豬、雞同素
🐃𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝚘𝚡𝚝𝚊𝚒𝚕 • 𝙲𝚑𝚒𝚙𝚘𝚝𝚕𝚎 𝚖𝚊𝚢𝚘 • 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚜𝚊𝚕𝚜𝚊
牛尾好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,揀咗個微辣嘅醬汁都幾惹味
🐟𝚂𝚎𝚊-𝚋𝚊𝚜𝚜 •𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚐𝚘𝚍𝚍𝚎𝚜𝚜 •𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚜𝚊𝚕𝚜𝚊
炸魚好細件,魚肉幾滑但炸粉較厚
餅底薄身,另外配咗個酸酸地嘅醬汁
食落幾清新但整體份量太細,性價比較低

📍𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚝𝚊𝚛𝚝 ($𝟻𝟻)
📍𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝚌𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎 ($𝟻𝟻)
📍𝚅𝚎𝚐𝚊𝚗 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚏𝚞𝚍𝚐𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎 ($𝟻𝟻)
除咗鹹點佢哋仲有𝟺款甜品
💛檸檬撻:餡料香滑酸甜味平衡得好好🍋,唯一係餅底太薄,不過都好食。
🧡焦糖芝士蛋糕:非常幼滑質感𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢,加上香甜嘅焦糖真係唔錯。
🤎朱古力蛋糕:可能係素食嘅關係蛋糕體唔夠濕潤,彈性不足,唔特別推薦。不過其實佢外層嘅朱古力𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖幾濃郁,如果份量可以多啲應該會好啲。

📍𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎($𝟺𝟾)
拉花做得好靚,口感夠𝚜𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑焙茶味都幾香☕️

環境幾𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕,店員又夠𝚗𝚒𝚌𝚎 食物有得自己𝙼𝚒𝚡 𝚊𝚗𝚍 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑係幾正 不過整體價錢貴咗啲,下次想試吓佢哋只係中午先供應嘅三文治🥪

🔸 Pasta Tailoring我自選左個A+B set $158有d似揀緊西式車仔麵既感覺😝😝1. Linguine + 2. Pesto sauce + 3. Mushroom + 4. Shrimp + 5. Lamp Skewers (+$50)這個意粉份量十分充足,即使係男仔食完都一定會飽,而且個意粉好好食,質素不比PICI差😛Linguine有我鍾意既偏硬質感,好掛汁🍝 個Pesto sauce非常香,配合個Mushroom既香,即使坐隔離檯都一定會聞到😍Shrimp雖然唔大隻但爽彈🦐 而Lamb Skewers比我想像中厚肉得多,肉質軟腍但羊羶味又不重🐑加上佢用既香料好夾,值得加錢一試😻🔸 Taco Tailoring🌮係香港好少見有咁多選擇既自選墨西哥夾餅🌮由醬、主菜到配料都能夠自由配搭!選擇包括魚、牛尾、雞肉或豬肉,亦有vegan friendly既椰菜花。試左由店員推介既4款吾同配搭,其中既牛尾配黑豆醬十分驚喜,牛尾肉軟腍多肉汁,加上軟綿的黑豆醬,令人一試難忘🤤另外的豬肉和雞肉,亦香濃入味,配上 chipotle mayo 和salsa,味道十分過癮😛而seaba
🔸 Pasta Tailoring
我自選左個A+B set $158
有d似揀緊西式車仔麵既感覺😝😝

🔸 Taco Tailoring🌮
係香港好少見有咁多選擇既自選墨西哥夾餅🌮由醬、主菜到配料都能夠自由配搭!選擇包括魚、牛尾、雞肉或豬肉,亦有vegan friendly既椰菜花。試左由店員推介既4款吾同配搭,其中既牛尾配黑豆醬十分驚喜,牛尾肉軟腍多肉汁,加上軟綿的黑豆醬,令人一試難忘🤤另外的豬肉和雞肉,亦香濃入味,配上 chipotle mayo 和salsa,味道十分過癮😛而seabass,可能因為係炸既關係,比另外三款會較油膩。

🔸 Yogurt Tailoring🥣
個自選乳酪base有好多種口味, 有原味🫙南瓜和士多啤梨🍓而且可以揀自己最鍾意既配料配搭食, 有奇異果🥝香蕉🍌藍莓🫐士多啤梨🍓Granola(纖穀脆片)熱情果🍊牛油果🥑等等,太多不能儘錄🤣我揀左士多啤梨 + Granola(纖穀脆片) + 熱情果,有齊晒自己鍾意既口味,當然好滿足啦🥰🥰

📍#APTLeisure (#西環美食)
西環西營盤西源里1號瑧蓺地下3-5號舖
2022-06-17 135 瀏覽
去到西環區,當然要去特色Cafe搵食啦!今次去咗新開嘅APT. Leisure Store,見到佢可以自選意粉/三文治/墨西哥夾餅/乳酪配料,仲有多種口味選擇,如果鍾意自選專屬個人口味美食就唔好錯過啦!自選意粉今次揀咗扁意粉配搭一款醬汁加兩款配料,番紅花忌廉醬汁唔會太過油膩,番紅花口味特別,配料選擇咗雜菌同鮮蝦,份量一個女生啱啱好。自選乳酪乳酪份量略嫌少,不過原味乳酪唔會太酸,味道濃郁,配搭清甜水果,Keep Fit必食!熱朱古力加埋棉花糖有驚喜,口感綿密細滑,甜度適中。

自選意粉

自選乳酪

熱朱古力
加埋棉花糖有驚喜,口感綿密細滑,甜度適中。
2022-06-14 132 瀏覽
今天到了小有名氣西環的A PT Coffee約會環境寬敞,空間和彩光充足,更有落地玻璃,10分悠閒寫意這裏最有特色的地方是可以自己客製化食物,這樣就可以挑選到自己最喜歡的Combination😚首先叫了一份多士(68元)選擇sour dough, 雞胸肉,蕃茄生菜。分量很大,兩個人share都很足夠。蔬菜新鮮爽脆,雞胸肉都很嫩滑,sour dough 有咬口,整體感覺很fresh🤤另外也叫了一杯lattee,發揮正常😆很喜歡這間餐廳,會再去!
今天到了小有名氣西環的A PT Coffee約會

環境寬敞,空間和彩光充足,更有落地玻璃,10分悠閒寫意

另外也叫了一杯lattee,發揮正常😆

很喜歡這間餐廳,會再去!
西營盤最出名多Cafe☕️而呢間Cafe係我回頭最多次嘅🥰不論係食物同環境我都好鍾意🤍A Personal Tailor 係APT嘅全寫顧名思義可以俾你自選食材🥗揀自己鍾意食嘅配搭出專屬自己嘅午餐啱晒啲偏食揀擇嘅朋友們🤣🤣多元嘅配搭仲令你可以食極都唔厭👍🏻👍🏻加上Cafe環境簡約寧靜 唔經唔覺就會同朋友傾咗一個下午💆🏻‍♀️🥙Sandwich tailoring ($68)Sourdough + pesto + tomato + halloumi cheese + chilli con carne雖然佢哋聲稱係sourdough 但感覺同普通方包冇咩分別🙈但係都唔影響佢嘅味道👍🏻所有配料都好好食 點配搭都唔會有錯🤣Halloumi cheese唔係成日見到🥹🥹就係呢塊芝士搞到我成日都想返嚟食🍦Yogurt tailoring ($78)Plain + blueberry + granola + passionfruit有時都會喺呢度食早餐 一份輕盈嘅Yogurt bowl就非常之足夠💆🏻‍♀️Green yogurt base 非常杰身濃厚 👍🏻分量亦都非常之generous Fruit t
西營盤最出名多Cafe☕️
而呢間Cafe係我回頭最多次嘅🥰
不論係食物同環境我都好鍾意🤍
A Personal Tailor 係APT嘅全寫
顧名思義可以俾你自選食材🥗
揀自己鍾意食嘅配搭出專屬自己嘅午餐
啱晒啲偏食揀擇嘅朋友們🤣🤣
多元嘅配搭仲令你可以食極都唔厭👍🏻👍🏻

🥙Sandwich tailoring ($68)
但係都唔影響佢嘅味道👍🏻
所有配料都好好食 點配搭都唔會有錯🤣
Halloumi cheese唔係成日見到🥹🥹
就係呢塊芝士搞到我成日都想返嚟食

🍦Yogurt tailoring ($78)
Green yogurt base 非常杰身濃厚 👍🏻
分量亦都非常之generous
Fruit toppings 都好新鮮唔會係糖漿浸嘅🫐
食完之後隔一陣就會即刻有感覺🤣

Hojicha latte/ earl grey latte ($53)
除咗普通咖啡之外
仲有一啲比較特別嘅Tea latte
試過呢兩款都好出色
茶嘅味道非常之突出
配三文治一齊食亦都好夾☕️
最重要嘅係未攪勻之前會有漸層顏色
非常之啱打卡🤣🥰
2022-05-11 116 瀏覽
西營盤簡約西式咖啡店 最近呢間良心西餐喺西營盤開咗新店 位置喺地鐵站出口 可以話好方便 裝修偏向純白路線 佢哋樓底高 外牆落地玻璃 今晚客人唔算多 比到人一種空間舒適感覺 可以坐成晚吹水飲野配Taco都好chill.講下食物先 呢度餐牌 主打自由配搭今日嗌既沙律 意粉 墨西哥夾餅 全部都可以自己㨂配料可以嗌哂自己鐘意既野食 開心個人化設計 係佢哋一大特點 西餐少見.⭐️Pasta Tailoring $158-Tom Yum Goong--Mushroom--Shrimp--Rigatoni-😋冬陰公汁超香口 好香香茅味 有驚喜👍🏻配料㨂咗蝦蝦同菇菇 都好夾👍🏻長管通粉有咬口 al dente .⭐️Salad Tailoring $88-Romaine Lettuce--Blueberries Vinegar--Pumpkin--Asparagus--Cherry Tomato-沙律菜好fresh 啱減肥人士可以配藍莓醋較特別 其他地方小見甜甜地酸酸地 味道好fresh.⭐️Taco Tailoring $160 4件墨西哥傳統Taco係香港cafe好小見呢度可以每件自己配搭有選擇困難症基
講下食物先 呢度餐牌 主打自由配搭
呢度可以每件自己配搭
有選擇困難症基本上都係亂搭務求可以試哂
😋主菜料Pork同Chicken都香濃入味
🤔Seabass偏油
😋Tomato Salsa 同 Pineapple Salsa 加入青檸開胃
呢個size做小食啱啱好

#APTLeisure (西環) APT. Leisure