2018-11-25 1108 瀏覽
呢間餐廳地點方便,近住K11,而且係38樓環境優雅,仲有維港夜景。無論服務態度,裝潢同食物質素都很好。由於在網上預訂有折扣,可以食得盡情。生蠔鮮味,煎鴨肝亦外脆內軟,很好味。周打蜆湯味道濃郁,有帶子、蝦、同青口,好好味。蟹肉餅亦見到大廚心思,不過有少許蟹殻,要扣分。慢煮羊膝亦不錯。整體食物質素好好,性價比極高。不過窗邊位和隔隣太近,說話無咁方便。最可惜原來玫瑰花雪糕要預先預訂,無機會試到,希望下次再去!
不過窗邊位和隔隣太近,說話無咁方便。
最可惜原來玫瑰花雪糕要預先預訂,無機會試到,希望下次再去!

2018-11-23
紀念日
  • Duo of Crab
2018-11-13 1575 瀏覽
We came here on a Wednesday night and were amused by the menu titled "Wedne-steak Night".  You already know that the menu is going to have much to offer after reading that punny title.The steaks don't appear to be "cheap" on the menu, but for that price, you're also getting a tremendous buffet, and the views are splendid, which is worth a hefty price tag itself. Overall, I'd say it's a good deal.For a semi-buffet, the choices were surprisingly filling. There were salads, bread, and also plenty o
For a semi-buffet, the choices were surprisingly filling. There were salads, bread, and also plenty of vegetables and meats. I nearly stuffed myself full before the steak arrived! At the end of our meal, we were also given a cake that was also included in the price we paid for the steak. Fortunately, it was a light-tasting cake, so we still had room for it after all that food!
Steak
2018-11-07
試食活動
Steak
2018-11-07 1801 瀏覽
Weekend brunch buffet☀️ ($398 per person)#Ava 位於38樓😎 景觀開揚☀️ 望住 #維多利亞港 既景色好靚😍 一向係慶祝生日或紀念日既好地方🥰-呢度推出既semi-buffet好抵食🤤 任食前菜好豐富😋 海鮮有生蠔、蟹腳、翡翠螺、黑青口、鮮蝦🍤 另有egg benedict、炸生蠔、煎鵝肝、沙律等🥗 而且每人再送半份焗龍蝦🦞 -主菜4選1✌🏻 (牛肉、慢煮三文魚、意粉、安格斯牛肉漢堡🍔) 或另加$100可選擇波士頓龍蝦意大利粉🍝 或 烤美國肉眼扒配沙律🥗 -任食甜品有麵包布甸、葡撻、Tiramisu、Macaron、#Movenpick 雪糕等🍦👉🏻 Book位時提及Nommy就可享有半自助海鮮午餐8折優惠,週末自助早午餐同晚餐7折優惠
波士頓龍蝦意大利粉🍝 或 烤美國肉眼扒配沙律🥗
今次我地一上就上到38樓,去到高高既餐廳慶祝,可以望到勁大個維港,仲要係酒店幾grand既環境食飯,慶祝都係唔錯既選擇。成個場地都幾大樓底而好高,同埋成個格局都好有格調,一入去中間就放左個酒台,慶祝當然要飲番一杯,唔少得仲有酒吧台可以坐,食飯又得飲下野又得。最開心係坐親窗邊就會見到勁大個維港景,今次真係睇足270度既維港,而且較岩時間食晚餐仲可以坐定定就睇到幻彩詠香江。叫完野食就先黎個麵包,好耐無見過既三色牛油,中間係普通牛油,最底係最好食既有蒜香,麵包除左兩個鬆軟既仲有兩條脆脆。店員推薦既《蟹肉雙重奏》($188),好特別地用左冰水晶球,成個都凍冰冰都好特別,藍蟹肉沙律再配上阿拉斯加蟹腳,混入牛油果同芒果夠鮮甜。唔少得要食番個《新鮮生蠔》($168),當晚既生蠔黎自愛爾蘭,隻隻都幾新鮮,一陣間就清左盤。主食《自家製小麥意大利麵》($288),自製小麥意粉彈牙又好掛汁,有陣陣麥香味,入面配有海鮮包括魚塊、八瓜魚、蜆肉等等幾豐富。另一個主食《香烤10 oz Prime美國肉眼扒》($368),餐廳有牛柳同牛扒,想大大塊咁食揀左鋸扒,半熟加上紅酒汁,再拌上熱辣辣既脆皮薯條好滿足。慶祝既一定

慶祝既一定要叫《玫瑰花雪糕》,呢個直情表演一樣,先用氮氣冰左雪糕,再凍埋可食用玫瑰花,等佢散落係盤上,淨係睇都值回票價。

店名:AVA Restaurant Slash Bar
地址:尖沙咀赫德道8A號麗景酒店38樓

餐牌:

2018-11-03
  • 香烤10 oz Prime美國肉眼扒
2018-11-05 814 瀏覽
We had a good time for dining and birthday celebration in AVA Restaurant Slash Bar. It seems to be simple yet memorable. The dining table is strategically located at a corner and we had little private time to spend. It is a good view to see the Victoria Harbour from the 38th floor. The waiter was so kind to assist our birthday celebration.
2018-10-31
1 分鐘 (堂食)
生日
現金券
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排同L小姐去試左呢間餐廳能夠俯瞰維港海景,十分浪漫😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀等緊個陣,見到好多檯都有叫呢度既名物,玫瑰雪糕🌹系用氮氣炮製,先唔講味道個排場已經夠大陣仗!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀所以念住點都要試下…⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀居高麗景酒店38樓的AVA Restaurant Slash Bar 提供現代環寰佳餚,世界佳釀及由調酒師悉心調配的創意雞尾酒。屢獲殊榮的AVA坐擁270度維港美景,是享受美饌、舉辦私人派對、社交聚會及深宵狂歡的最佳場地。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣蟹肉雙重奏💲188 (推介👍🏻)💭外型滿分,巨型冰水滴中間開孔💭放入蟹肉雙重奏,用冰封住味道😳💭蟹肉沙律配阿拉斯加蟹腳,鮮味十足💭另有熱帶水果及牛油果蘊藏其中💭層次豐富,而且清新😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣新鮮生蠔💲168💭採用時令生蠔,試左半打😳💭唔系特別新鮮同肥美,一般⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣龍蝦意大利燴
#fridayla_tst
早排同L小姐去試左呢間餐廳
能夠俯瞰維港海景,十分浪漫😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
等緊個陣,見到好多檯都有叫
呢度既名物,玫瑰雪糕🌹
系用氮氣炮製,先唔講味道
個排場已經夠大陣仗!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
所以念住點都要試下…
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣蟹肉雙重奏💲188 (推介👍🏻)
💭外型滿分,巨型冰水滴中間開孔
💭放入蟹肉雙重奏,用冰封住味道😳
💭蟹肉沙律配阿拉斯加蟹腳,鮮味十足
💭另有熱帶水果及牛油果蘊藏其中
💭層次豐富,而且清新😍😍
2⃣新鮮生蠔💲168
💭採用時令生蠔,試左半打😳
💭唔系特別新鮮同肥美,一般
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣龍蝦意大利燴飯💲328 (推介👍🏻)
💭開頭沒抱太大期望,心想燴飯好食極有限
💭點知食落驚喜滿滿😍😍😍
💭Risotto加左芝士所以好creamy🤤
💭龍蝦幫你起埋肉,然後藏系飯入面
💭份量唔少,確保每啖都有龍蝦肉入口
💭魚子醬則畫龍點睛,再添層次
💭真系從未食過甘正既燴飯😝
4⃣香烤鱈魚💲298
💭道菜同個名一樣,烤得系夠香
💭但調味不足,食落太淡😢😢
💭肉質偏緊實,整體味道一般,可以不試
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5️⃣黑松露帶子💲198 (推介👍🏻)
💭輕輕煎香兩面,配以黑松露薄片
💭仲有芝士泡沫,超惹味
💭另外仲有些少特色醬料,好正
6️⃣意大利芝士蛋糕💲98
💭都幾特別,用杯裝🤣
💭食落似平時既木糠蛋糕
💭不過都會幾膩😳
7️⃣意大利榛子雪糕冰雪糕💲108
💭個冰雪糕都幾有趣,榛子味幾濃
💭仲有少量雜果同蛋白脆餅伴碟
🔘由於唔記得事前Book玫瑰雪糕😢
🔘所以真喺飲恨🥀唯有下次再黎過
🔘溫馨提示:book位時提及Nommy,即享半自助海鮮午餐八折優惠,週末自助早午餐同晚餐七折優惠
⠀⠀⠀⠀⠀
◤AVA Restaurant Slash Bar ◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶尖沙咀赫德道8A號麗景酒店38樓
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #rose #玫瑰雪糕 #avarestaurantslashbar #hotelpanorama #尖沙嘴美食 #hkfinedining
今晚好朋友生日揀咗嚟呢間一直想試嘅餐廳😬~賣點係響38樓有靚景😍叫咗支法國嘅紅酒(美食當然要配美酒😍🍷)佢哋送嘅麵包配嘅牛油好特別,一塊牛油入面係有三隻味道~另外送咗一個冷盤大蝦小食,酸酸地隻大蝦爽甜好開胃~😋前菜方面,叫左個蟹肉雙重奏,入面有好多蟹肉、芒果同埋牛油果等,呢個好好食好清新😋~另外叫咗個鴨肝,有成兩大塊,煎得都好香脆,配埋塊多士食好好味!👍🏻主菜方面,叫咗個美國肉眼扒配紅酒汁,呢度個扒整得唔錯,生熟程度控制得啱啱好,有牛味(但係牛味可以再濃啲會更好)配咗個炸既啲粗薯條,yummy!🤤另外叫咗個佢哋自家製嘅意大利扭紋粉Le casarecce,呢個係佢地介紹,估唔到好好食!😍係用黑松露忌廉汁、牛肝菌,重點係佢哋自家製嘅扭紋粉整得好Aldente口感好好!而且份量都好多~🤤雖然食到呢度都已經好飽,但係又點可以唔食甜品😍😆友人生日,之前知道呢度有個玫瑰花分子雪糕甜品好出名🌹,不過要預先訂定(所以我一早已book位嘅時候都已經訂咗)😙一上嘅時候係個廚師推住架車出嚟,佢會成個過程響我地面前整,一邊整一邊好細心介紹,淨係睇個過程都已經好開心因為好靚!😍個玫瑰分子雪糕真係好靚呀!😍仲有

一上嘅時候係個廚師推住架車出嚟,佢會成個過程響我地面前整,一邊整一邊好細心介紹,淨係睇個過程都已經好開心因為好靚!😍個玫瑰分子雪糕真係好靚呀!😍仲有成支organic玫瑰仲係食得嘅添!🌹🤤雪糕非常有玫瑰味,玫瑰花瓣、玫瑰雪糕再加埋好脆嘅撻底一齊食,真係超美味!🤤😍唯一唔好嘅地方就係雪糕真係溶得好快,極速影相之後已經溶咗部份Tim~haha~不過成個過程朋友睇到都好開心☺️❤️

總括來講,今晚呢度都幾唔錯,重點可以有靚景,不過如果講食物之中令我印象最深刻都係個玫瑰甜品😍如果慶祝生日呢度都係一個幾好選擇~👍🏻

好飽同滿足嘅一晚!☺️🍷😚
想試AVA好奈嫁啦今次係睇到有折所以book黎試下180度海景沙發位係正既👍🏼蟹肉雙重奏真心超好食😋藍蟹肉沙律配阿拉斯加長腳蟹啖啖蟹肉真係不得了如果10分係滿分 身為蟹魔既我會比11分😂而且仲用一個冰雕水滴型水晶球黎載著成個都係真冰黎 食得又睇得👍🏼另一個比較有睇頭既係玫瑰花雪糕廚師即場整 有表演睇又靚 食落去好重玫紅花味其實仲食左好多野 肉眼牛扒同魚扒都唔錯但蟹肉雙重奏同玫瑰花甜品係必食🌹
想試AVA好奈嫁啦

但蟹肉雙重奏同玫瑰花甜品係必食🌹

• 蟹肉雙重奏
  • 玫瑰花雪糕
2018-10-03 1332 瀏覽
之前已經bookmark左既下午茶,咁啱閒日得閒,join埋做會員仲有7折,帶埋阿囡去試下先。一去到侍應見到有小朋友,好貼心咁俾隻馬仔公仔我囡玩,玩完當然留返底。去到直情包場,咁梗係要求坐最近既角落位,完美咁影到海景,非常之靚。至於個tea set都好ok,鹹點甜點水準好平均,只係我掛住望海景打咭,已經唔記得個味道。

2018-08-27
2018-09-28 1021 瀏覽
同男朋友慶祝紀念日,揀左係38樓的AVA,靠窗的座位仲可以望到海景。如果以酒店餐廳而又可以望到海景黎講,價錢算好合理。我地選擇左芒果蟹肉同鵝肝多士做前菜,牛排同龍蝦risotto做主菜。芒果蟹肉就一般般,蟹肉味並唔濃,鵝肝都算幾大塊,但略嫌煎得油膩同太熟。主菜方面,我覺得龍蝦risotto比牛排好食,牛排整得唔錯,但係無咩牛味,龍蝦risotto就反而好入味,每粒飯都食到龍蝦的味道,整得唔錯。最出色的應該係特別order的甜品,色香味區全,據講係餐廳的招牌。
2018-09-26 947 瀏覽
同另一半拍拖週年,海景酒店餐廳黎講,價錢算係好合理,景色都算好好,野食味道賣相好正,特別推介佢地個玫瑰雪糕,要提早預訂,到時就會有廚師係你面前製作嫁啦,呢個先係最好食
同另一半拍拖週年,
海景酒店餐廳黎講,價錢算係好合理,
景色都算好好,野食味道賣相好正,
特別推介佢地個玫瑰雪糕,
要提早預訂,到時就會有廚師係你面前製作嫁啦,
呢個先係最好食
2018-09-25
紀念日
信用卡優惠
  • Dessert
  • 玫瑰花雪糕
2018-09-21 1120 瀏覽
女朋友生日book咗呢間餐廳,位於尖沙咀麗景酒店38樓,當日6:45就已經到洒店,因為怕坐唔到窗口位😂😂😂一入門口就有位侍應招呼去呢個窗口位當日叫咗一個set dinner, 一個蟹沙律, 同埋一個bone marrow risotto 另外再叫多個甜品用嚟慶祝生日呢個蟹沙律係用一個冰球裝住出嚟,佢除咗有說蟹肉上面重鋪左一層芒果,整體呢一款食物幾好食,不過價錢應該有一部份都去咗呢個冰球到😂😂呢個係set dinner 嘅食物係包埋甜品㗎呢個就係bone marrow risotto, 整晩覺得呢樣菜最麻麻,好鹹同埋嗰個bone marrow 冇乜肉食,得最上面一層薄薄嘅肉😅全晚最期待嘅甜品,廚師即場係你面前整,係好天然嘅玫瑰花味雪糕配一對真嘅玫瑰花,但係個雪糕好快融要影相就要快啲

一入門口就有位侍應招呼去呢個窗口位

呢個係set dinner 嘅食物係包埋甜品

全晚最期待嘅甜品廚師即場係你面前整,係好天然嘅玫瑰花味雪糕配一對真嘅玫瑰花,但係個雪糕好快融要影相就要快啲
2018-09-08
生日
信用卡優惠
2018-09-17 1002 瀏覽
老公知道我喜歡浪漫情懷,特意在我生日時製造驚喜,帶我來共進海景燭光晚餐。☺️在這樣的美景下進行燭光晚餐,像著了魔似的,甚麼也覺得好吃好看😆!✨烤魚外層脆脆,肉質甘香,如果魚肉可以再厚肉一點較好。旁邊有清新的沙律菜和酸菜,吃下去很開胃!✨牛扒的成熟度剛好,味道也不錯!不過份量有點少,它連配菜都這麼少,又沒有薯類的配菜,老公都不夠飽。✨白油和士多啤梨汁,真的與美景很相配啊!☺️✨玫瑰花雪糕🌹是令我們最期待的菜式!看著師傅的製作過程很專業,也看得我們嘩嘩聲!在這樣美的餐廳裡,玫瑰花雪糕在煙霧裡誕生,很詩意,很仙氣!吃上去的雪糕,奶味濃郁,甜度適中,令人一吃再吃!連花瓣也可以吃,很特別呢!😄 花瓣清香但苦澀,配上甜甜的雪糕很絕配呢!☺️
老公知道我喜歡浪漫情懷,
特意在我生日時製造驚喜,
帶我來共進海景燭光晚餐。☺️

在這樣的美景下進行燭光晚餐,
像著了魔似的,甚麼也覺得好吃好看😆!

✨白油和士多啤梨汁,真的與美景很相配啊!☺️

2018-09-16 942 瀏覽
恭喜晒我的朋友,是日係佢地的大日子。 很開心成為佢的化妝師,也成為位坐上客,可以品嘗自助餐自助餐的食物材料真的很新鮮,生蠔細細隻但很鮮甜。 煙三文魚好食過不是煙的; 沙律菜配喬頭,唔知大家食過味? 很新鮮的配搭, 同埋有蔬果沙律都很好食。 Parma Ham配哈蜜瓜鹽中遇上甜蜜,好夾好有心思的新人,Godvia 古古力,食完會感覺到你們的甜甜。 店內因為有成100人以上, 但感覺都很拉近左距離。 服務員都好細心,食物bar 都不繼更新食物。 因為有工作在身,沒有時間食甜品,有點美中不足……總括以言,感覺很舒服及友善的酒店……🥖🥐🥨🍗🌶️🍄🥜🌰🥝🥑🍉🍒🍇🍈🍑🍓🍅🍎🥙🌯🌮🥘🍲🍣🍢🍠🍝🍜🍛🍚🍤🍥🍡🥟🥠🥡🍦🍧🍨🍩🍪🎂🍰🥧🍫🍬🍭🍮🍯🍯

2018-09-15
  • 生蠔及煙三文魚
2018-09-03 4985 瀏覽
又黎到我地既每個月拍拖紀念日喇,今個月就由我請男朋友去食好野喇。(男朋友叫我咁打,但事實係大部分時間都係我請佢食😑😂)AVA Restaurant Slash Bar今次去左食Brunch Semi-Buffet💓餐廳係38層,居高臨下,可以望住海景食飯真係好享受。每個Brunch Set 都可以去Buffet Table 任食,包括有餐湯、前菜、沙律、芝士、海鮮、熱食等等。而我既餵食男朋友,未揀好Main Course 就衝左出去Buffet Table作戰。😂咁輕輕介紹下喇!我地主要食左:生蠔,鮮蝦,長腳蟹腳,蜜瓜配Parma Ham,Egg Benedict、鵝肝、Smoked Salmon 等等😋食完Buffet 就差不多接住上主菜,咁就等我講下Main Course 有乜選擇喇,每位都會有半隻焗龍蝦。龍蝦大大隻,啖啖蝦肉,仲有好多膏。而龍蝦鉗亦好有肉,不過蝦肉就偏咸。主菜餐牌應該每個週末都唔同,因為見到佢有寫日期的。今個weekend 既選擇有:1)男朋友摯愛既牛 - 烤美國5OZ 牛脊肉 (Medium) 🐂🐄一上菜就先聞到好香既薯條味,仲可以叫Waiter 拎ketchu

AVA Restaurant Slash Bar

咁輕輕介紹下喇!我地主要食左:

主菜餐牌應該每個週末都唔同,因為見到佢有寫日期的。

今個weekend 既選擇有:
一上菜就先聞到好香既薯條味,仲可以叫Waiter 拎ketchup and mustard
牛脊肉煎得好靚,唔會硬,亦都好Juicy

2)輕盈之選 - 香煎紅鯔魚🐟
魚塊都唔細,食落好嫰滑。今次真係長知識,原來高級餐廳食魚唔係用刀切,係用一把類似牛油刀既餐具切魚塊的。但係配魚既「意大利米狀意粉」就好特別,唔係好食得慣滑潺潺既口感,唔識得欣賞添🤐

最後,Buffet Desserts有movenpick 雪糕,有雲呢拿、朱古力、士多啤梨with 果肉!!仲有葡撻仔、焦糖布甸、朱古力噴泉等等等等!🍰🍦

最後飲埋杯Tea With Lemon 檸檬茶就飽飽嚕。

溫馨提示!訂位 同 落單都要用英文,所以記得諗好先叫Waiter / waitress。又或者可以帶英文好既朋友去咁就無憂無慮喇😉😉