2020-01-07 253 瀏覽
因為本身都愛食牛油果. 所以知道香港有間牛油果的專門店梗係要幫襯下. 今日路過K11 Musea 唔理朋友喜好, 直接話黎試. 首先一到達見到鋪內有位. 朋友直接走入去. 點知比店員叫我地出返去等位. 但出面完全無人兼且裡面又有位唔知出返去等咩? 企左一分鐘左右店員終於出黎帶位. 坐底見到個Menu真係樣樣都有牛油果. 岩晒我. 最後叫左The Ultimate Avo Toast ($138) 同Matcha Pancake Savoury ($128). The Ultimate Avo Toast佢的多士係Sourdough Toast. 睇見雙眼發光, 個牛油果的醬居然有點辣但就無咩味. (我的味蕾對辣係十分敏感). 而朋友反而重要點旁邊的"辣粉". 由於我係多士夾牛油果食. 若點埋佢附上的果醬, 感覺有點格格不及. 而且份量方面, 好似牛油果太多, 食完個多士重有好多牛油果係度. 齋食無咩味食到朋友話好悶... 其實點解唔將個蛋變左烚蛋然後混牛油果做成醬呢? Matcha Pancake Savoury一黎到望到個Pancake原來唔係日本個隻震震下的pancake. 口感極

The Ultimate Avo Toast

Matcha Pancake Savoury
一黎到望到個Pancake原來唔係日本個隻震震下的pancake. 口感極似muffin. 幸好實淨得黎還算鬆軟.  我地叫左三文魚. 三文魚係咸點. 再食一口Pancake. 有點怪. 不過幸好Pancake唔算甜. 就算附上牛油果, 放埋一齊食都唔會影響個Pancake的味道, 因為牛油果無咩味. 但當兩個食品都有大量牛油果時, 就覺得有點over. 最後. 兩份都有Poached egg. 食完一堆牛油果加埋佢. 有點濟的感覺.

2019-12-26
1 分鐘 (堂食)
2019-12-29 320 瀏覽
A friend recommend this place and I was like okay..(well I actually don't fancy avocado!) but I trust her so we went anyways.As we entered, we had a warm welcoming from the staffs. As we walked in, I loved how the place is actually shaped like an avocado! Very cute Indeed! I ordered the cobb salad while my friend got the matcha pancake sweet. both taste fantastic! I am inviting more friends to come over and MUST try this place. It's absolutely amazing. Where can you get such lovely staffs and aw

Where can you get such lovely staffs and awesome food in 1 restaurant ? Its AVOBAR!

please do come and have a try at avobar, you won't regret it.
2019-12-28
25 分鐘 (堂食)
  • Matcha Pancake Sweet
2019-12-29 204 瀏覽
1.食物質素:有創意,但牛油果龍蝦份量偏小,令價格偏貴。牛油果pancake很厚夠飽,但是牛油果味不濃,但香蕉烤得好食!奶昔很真材實料,好喝!比目魚意大利飯份量合理,又香又飽!2.服務:餐廳侍應講英文,幾幽默。3.環境:卡位坐得舒服😌
1.食物質素:
有創意,但牛油果龍蝦份量偏小,令價格偏貴。
奶昔很真材實料,好喝!
比目魚意大利飯份量合理,又香又飽!

2.服務:
餐廳侍應講英文,幾幽默。

3.環境:
卡位坐得舒服😌

2019-12-22
2019-12-21 282 瀏覽
同朋友試新餐廳,因為大家都係牛油果控,所以就試呢間名不副實嘅英國餐廳。朋友叫左個龍蝦餐,以為好大碟,點知個份量比正常嘅下午茶仲要細份,半隻手掌咁大的牛油果夾住五小粒龍蝦肉,盛惠$198, 食完個餐都唔知食左乜野。另外,食呢個價錢,用餐時間只限一小時,waiter 見你個碟食晒就即刻遞張埋單嘅單放枱面,非常趕客!咁嘅價錢咁嘅size,加上waiter服務態度唔好,下次唔會再去!
2019-12-21
15 分鐘 (堂食)
午餐
這間來自英國倫敦的牛油果專門店在K11 Musea開始香港分店,每道菜式無論湯、沙律、主菜或甜品都加入牛油果元素,餐單創意無限,適合一眾牛油果控,一直bookmark了這餐廳在我的wishlist中,最近終於可以抽空一試🍴以時興superfood牛油果肉🥑作為漢堡包🍔,夾著大量啖啖厚切龍蝦肉,再配上芒果熱情果醬,味道清新何等匹配🥰第一次吃Avo burger,味覺的衝擊、豪華的餡料,完全不覺得自己在吃health food😆甜品點了抹茶班㦸🥞,班戟質感厚實,比較像鬆餅,抹茶味🍵不濃郁,糖漿🍯很快便被吸引以至不夠甜,令我有點失望,還是梳夫厘班戟比較合我口味🙈反而附上的牛油果味牛油挺特別,而伴碟的焦糖香蕉🍌則最好味,烤過的焦糖外層令香蕉變得外脆內軟💕

2019-12-19 220 瀏覽
本身因為牛油果之名嚟呢間餐廳試下,叫左差唔多二百蚊嘅牛油果龍蝦漢堡,最後到來係一個好細嘅牛油果夾住三細舊嘅龍蝦肉,加一d唔吸引嘅雜菜幾啖食哂,亦似係一般人都整到嘅菜色叫埋杯smoothie, 但無乜牛油果味,反而香蕉味最突出,亦唔值80蚊好少少嘅係銀鱈魚意大利飯,份量太少都算,但真係第一次食意大利飯係菇多過d飯幾倍咁嘅質素overpriced得有d誇張,唔會再去亦唔明點解咁貴嘅餐廳只收現金,極唔方便
幾啖食哂,亦似係一般人都整到嘅菜色

咁嘅質素overpriced得有d誇張,唔會再去
亦唔明點解咁貴嘅餐廳只收現金,極唔方便

2019-12-18 180 瀏覽
近排興起牛油果熱🥑亦都開始左唔少以牛為主題嘅主題餐廳🥑估唔到哩個熱潮仲未過去🤦‍♂️事關喺網上搵唔到呢間餐廳電話🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️似乎要去親自排隊🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️🕺🕺🕺今日7點前入座餐廳依然有空位😅餐廳位置比較難搵問左兩三次路先去到但係7點之後門口就排哂隊我同我朋友都算係好好彩😅兩個人係咁以叫番兩歌嘢食一個野飲都夠曬🙇‍♀️先係一個超級食物沙律份量都唔細兩個人分享剛剛好味道以「酸」為主我覺得加唔加牛油果落去影響唔倒沙律嘅味道所以唔太切合牛油果餐廳哩個主題。。。。加唔加牛油果個沙律味道一樣值得一讚嘅係羽衣以甘藍唔會太老咬落唔會苦無渣另外哩個牛油果漢堡都幾特別以牛油果代替左兩塊麵包中間夾住新鮮蔬菜最好味既係有咖哩味道嘅「扒」冇估錯應該係用咖哩粉調味左嘅南瓜肉🎃只可惜一夾就散開食得有多少狼狽1️⃣2️⃣1️⃣2️⃣伴碟冇估錯應該係帶有酸味嘅椰菜或蘿蔔絲有啲似德國咸豬手側邊嘅伴碟唔會太酸令人抗拒同時間都幾開胃杯野飲就好失望又係完全飲唔到牛油果味只係飲到燕麥奶味同埋雜莓嘅味道個杯野有啲似藍莓味嘅麥皮我自己覺得一啲都唔好飲兩個人食咁少野埋單都差唔多400蚊「係窮呀」喺我嘅角度我覺得唔係好值某啲菜式可以發揮得更
近排興起牛油果熱🥑

份量都唔細
兩個人分享剛剛好

味道以「酸」為主
我覺得加唔加牛油果落去影響唔倒沙律嘅味道

所以唔太切合牛油果餐廳哩個主題。。。。
加唔加牛油果個沙律味道一樣

值得一讚嘅係羽衣以甘藍唔會太老
咬落唔會苦無渣

另外哩個牛油果漢堡都幾特別

以牛油果代替左兩塊麵包
中間夾住新鮮蔬菜

最好味既係
有咖哩味道嘅「扒」
冇估錯應該係用咖哩粉調味左嘅南瓜肉🎃

餐廳唔收信用卡🙅‍♂️💳
張單價目算高竟然唔收信用卡真係好唔方便

記住帶夠足夠現金
或者將八達通增值好先過黎

知道最近人氣大熱「Avobar」已經係K11 Musea面世!唔洗飛到去London都可以朝聖得到,相信每一個Superfood迷必定會心微笑。相信牛油果能夠成為香港人近來既潮流食品既原因,確實係佢既營養價值係相當豐富,難怪造就左一班好似我呢類「牛油果控」啦!而香港分店既裝潢方面,佢地以柔和同昏黃色調帶出植物元素既綠色主題,感覺有種置身於大自然,相當清新。👇📌Avo Bun Lobster - $198▪ Lobster Chunks▪ Tabasco Mayo▪ Celeriac Slaw▪ Mango & Passion Fruit▫ 佢地既招牌菜之一「Avo牛油果龍蝦漢堡」,店主Liana突破傳統界限,將牛原隻去核既牛油果切開代替漢堡包包皮,創新概念造就別緻既賣相。而入面淋上濃厚既芒果mix熱情果醬汁,味道酸酸甜甜,非常開胃。中間夾雜左啖啖龍蝦肉,加埋Tabasco多左種辣椒味,層次多變,一定要試!📌Matcha Pancake Sweet - $118▪ Caramelised Banana ▪ Maple Syrup ▪ Avo-butter▫ 估唔到甜品都幾有驚喜,呢個「抹

感覺有種置身於大自然,相當清新。👇

📌Avo Bun Lobster - $198

▪ Lobster Chunks
▪ Tabasco Mayo
▪ Celeriac Slaw
▪ Mango & Passion Fruit

📌Matcha Pancake Sweet - $118

▪ Caramelised Banana
▪ Maple Syrup
▪ Avo-butter
▫ 估唔到甜品都幾有驚喜,呢個「抹茶班戟」賣相就認真靚仔啦,分開三層,

每層面頭都會有焦糖香蕉。雖然唔係梳乎厘果種好重空氣感既texture,不過食落做到鬆化軟腍。
旁邊有牛油果製成既butter,味道清香唔油膩,落完楓糖漿再搽搽少少,甜度岩岩好,呢個都係一定要食!

📌Black Cod & Mushroom Rissotto - $178

▪ Avo Foam
▪ Truffle oil
▫ 除左牛油果係最佳主角外,呢道用「黑鱈魚蘑菇意大利飯」都係餐廳熱門之一。
佢地用左黑松露配白蘑菇帶出濃郁既鮮菌味,再加上煎到好脆身既Black Cod,油香味十足,
而每啖魚肉食落軟腍又無骨。兩種口感配搭自然,唔會互搶香味。
加埋底層用左混合左牛油果蓉既Risotto,入口細滑,飯粒軟硬適中,整體唔錯。

📌Avobar Cobb Salad - $148

▪ Cherry Tomatoes
▪ Queso Fresco
▪ Prawns & Bacon
▪ Sweetcorn & Avo Rose

▫ 最開胃既「Avobar科布沙律」當然要相機食先啦,淨係擺盤都夠哂吸引。
首先中間牛油果砌成好似個朵玫瑰花咁,旁邊既就好似俄羅斯輪盤咁分別擺放左新鮮大蝦、

結實既煙肉、金黃色既流心蛋、濃濃既克索布蘭可芝士、清甜粟米、爽口既車厘茄。
Staff會建議將佢撈到均勻,全部連埋一齊食,個口感係最正既!

📌Superfood Lattes - $48
▪ Beetroot

▫ 用紅菜頭汁做到呢杯Latte帶少少暗紅色,非常搶眼。
飲落味道同平時既Latte更加多一份蔬果既甜香,但唔會有草青味,可以一試。

📌Smoothies -
♦Avo Banaberries - $80

▪ Avocado & Banana
▪ Mixed Berries
▪ Agave Syrup
▪ Almond Milk & Butter
▫ 用左大量既牛油果、香蕉、雜莓而製成,質感係好嫩滑,果味好重。
好似有少少似飲緊偏甜既乳酪,呢個相當健康,岩哂香港人。
2019-12-11
15 分鐘 (堂食)
  • Avo Bun Lobster
  • Matcha Pancake Sweet
  • Black Cod & Mushroom Rissotto
  • Superfood Lattes
  • Avo Banaberries
2019-12-11 402 瀏覽
過咗熱潮 揀左平日下午茶時段果然唔駛等 唔full 得四五枱客環境好靚喔 好relax 啲位係幾舒服嘅我同閨密見唔多客 想轉坐大少少嘅枱Waitress話呢啲枱特別少 要留返都合理嘅 我地得兩位😂🌟Latte🌟Chamomile tea去得都係想試signature dish個waitress都幾nice又會推介下啲特別嘢食可惜我地覺得怪 哈哈哈 年紀大唔接受新事物😛賣相擺碟好高分喔♥️🥑Avo Bun Lobster牛油果包龍蝦包牛油果原隻牛油果開邊 大啖嘅果肉呀夾住原隻龍蝦鉗係中間Passion fruit + mango個source酸酸甜甜咁 幾得意我鍾意呢個多啲🥑Avo Cobb Salad有大蝦同cheese😍😍😍mix埋味道好夾🤤❤️♥️總結♥️個人覺得值得一試的價錢唔平 份量少唔好諗住當正餐食啦我想話啲service幾好丫個個侍應都好好笑容 冇傳說中講得咁差⭐️⭐️⭐️⭐️係咪得我覺得奇怪🙈🙈牛油果主題餐廳冇牛油果汁又冇牛油果milkshake (哈哈 我仲一心以為一定有)
過咗熱潮 揀左平日下午茶時段

⭐️⭐️⭐️⭐️

係咪得我覺得奇怪🙈🙈
牛油果主題餐廳冇牛油果汁
又冇牛油果milkshake
(哈哈 我仲一心以為一定有)

2019-12-05
Avocado  Cobb  Salad
2019-12-04 331 瀏覽
Honestly, this was my very first time to eat avocado😂😂!! My friends found this restaurant so famous on the Internet so we decided to try! I ordered the eggs benedict toast. From the picture, you can see the sliced avocados placed on the toast. And it reaaaaally tasted good🤤a perfect match with toast! My friends ordered the salad 🥗 they mixed all the things in the salad. Yummy!
2019-12-01
20 分鐘 (堂食)
  • Eggs  Benedict  Toast
2019-12-03 267 瀏覽
以前不太懂得欣賞牛油果,覺得味道有點奇怪現在卻成了一位牛油果迷,果然口味會隨年紀變化食物:4/5▪️Eggs Royale Toast麵包上配有牛油果、煙三文魚、流心蛋及牛油果醬,是經典配搭牛油果應該有半隻份量,煙三文魚不會太咸,配上流心蛋汁非常美味而底層麵包脆身,口感帶點韌度,加分▪️Matcha Latte普普通通,牛奶味比綠茶味重,喝到一半,抹茶粉沉底,變成純鮮奶。牛油果迷切勿錯過
以前不太懂得欣賞牛油果,覺得味道有點奇怪
現在卻成了一位牛油果迷,果然口味會隨年紀變化

食物:4/5

▪️Eggs Royale Toast
麵包上配有牛油果、煙三文魚、流心蛋及牛油果醬,是經典配搭
而底層麵包脆身,口感帶點韌度,加分

▪️Matcha Latte

牛油果迷
切勿錯過
2019-11-29 444 瀏覽
英國人氣牛油果專門店係K-11 Musea都開左一段時段,係時候去朝聖啦,去到人龍唔算好長,等左15mins到就入到店舖燈光比較暗,放左d植物作為裝飾,有種熱帶雨林既感覺Avo Bun Lobster $198牛油果龍蝦漢堡,細得驚人,比我隻mini手仲要細,以牛油果當作包皮,龍蝦肉都少得可憐,我都唔係好食到龍蝦既味道,side dish 既菜絲咸到我放左入口即刻吐返出黎😖Smashed chilli Avo $128塊toast係用上烤蕃薯代替麵包,中間有牛油果蓉,feta cheese 同poached egg, 全部食材都幾夾,幾好味Matcha pancake savoury我揀左三文魚咸食既pancake, pancake唔係鬆軟個種,較實,味道無咩特別,好普通係sell健康既,但價錢偏貴,份量超少,想減肥又唔想食飽既朋友岩晒
店舖燈光比較暗,放左d植物作為裝飾,有種熱帶雨林既感覺

Avo Bun Lobster $198

Smashed chilli Avo $128

Matcha pancake savoury

2019-11-27 353 瀏覽
相信牛油果有益就係人都知🥑牛油果香甜又滑嫩係唔少人既最愛而Avobar自從係K11 Musea開業以來一直都話題不斷😳很多朋友仔都反映唔太抵食今次試過發覺招牌菜反而普通大家要試就記得睇食評揀啦🤪⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀Avobar是一間來自倫敦的人氣主題餐廳,主打牛油果既菜色,唔止有鹹既多士同包,仲有甜既抹茶pancake。餐廳採用綠色色調,簡直就係牛油果世界,係牛油果迷既天堂!🥑⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣牛油果龍蝦漢堡💲198💭係鋪頭既招牌牛油果漢堡💭用牛油果黎代替包夾住餡料🥑💭上網睇相以為係正常漢堡包size🍔💭原來實物係超迷你,當主菜係唔會飽😂💭味道都唔錯,係份量令人失望💭龍蝦好鮮甜彈牙🦞😘💭個汁係芒果熱情果,酸酸甜甜💭幾清新唔會漏😍2⃣銀鱈魚黑松露牛油果意大利飯💲178(推介👍🏻)💭一上台個黑松露味已經勁香😍😍💭最抵係有一大舊燒得甘香嫩滑既銀鱈魚👍🏻💭不過個牛油果味就唔太食到💭皆因意大利飯個調味已經好香濃😚💭個份量仲要多,真係好正🔘發覺lunch係會優惠d,大家想食識做啦😝🔘前者只需$178

相信牛油果有益就係人都知🥑

大家要試就記得睇食評揀啦🤪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣牛油果龍蝦漢堡💲198
💭係鋪頭既招牌牛油果漢堡
💭用牛油果黎代替包夾住餡料🥑
💭上網睇相以為係正常漢堡包size🍔
💭原來實物係超迷你,當主菜係唔會飽😂
💭味道都唔錯,係份量令人失望
💭龍蝦好鮮甜彈牙🦞😘
💭個汁係芒果熱情果,酸酸甜甜
💭幾清新唔會漏😍

2⃣銀鱈魚黑松露牛油果意大利飯💲178(推介👍🏻)
💭一上台個黑松露味已經勁香😍😍
💭最抵係有一大舊燒得甘香嫩滑既銀鱈魚👍🏻
💭不過個牛油果味就唔太食到
💭皆因意大利飯個調味已經好香濃😚
💭個份量仲要多,真係好正

🔘發覺lunch係會優惠d,大家想食識做啦😝
🔘前者只需$178,而意大利飯只需$148
⠀⠀⠀⠀⠀
◤ Avobar ◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶ 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B201-4號舖
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2019-11-20 3699 瀏覽
朋友係牛油果控🥑,自從知道Avobar會進駐K11 Musea之後,就一直留意住,呢日終於得閒一齊試試!Avobar係嚟自倫敦既過江龍,顧名思義係間以牛油果為主題既餐廳,咸食甜食飲品都有,啱哂鐘意食super food,關注健康既我地。餐廳以色彩柔和既植物包圍住,感覺好大自然,休閒舒適。🥑Green Machine $58用菠蘿/青瓜/羽衣甘藍/西芹/檸檬/姜打成,味道易入口,唔會太過草青味,健康清新。🥑Avo Banaberries $80奶昔質感,味道香甜順滑,入面有牛油果/香蕉/雜莓/杏仁奶/龍舌蘭糖漿/杏仁醬。🥑Avobar Cobb Salad $148未食已經覺得好吸引!擺盤好靚😍大大朵牛油果玫瑰於中心位置,旁邊有粟米/車厘茄/芝士/香草大蝦/煙肉/流心蛋,食之前當然要影相打咭先喇📸整個沙律都好開胃,流心蛋香濃滑溜,大蝦爽口彈牙,煙肉咸香得黎脆卜卜,個人最鐘意係佢既芝士,臭臭地好惹味,令人想一直追住食。🥑Avo Bun Lobster $198唔好以為單用牛油果做主食,食物就會變得單調,Avo Bun係呢到既Signature dish,的確創新有驚喜🥰以牛油果代替麵包,裡

餐廳以色彩柔和既植物包圍住,感覺好大自然,休閒舒適。

🥑Green Machine $58
🥑Avo Banaberries $80

🥑Avobar Cobb Salad $148

🥑Avo Bun Lobster $198
以牛油果代替麵包,裡面夾住龍蝦肉同各式新鮮蔬菜,龍蝦肉鮮味彈牙,而且份量仲唔少架,再加上芒果百香果醬汁,酸酸甜甜,真係好正!

🥑Cajun Sweet Potato ‘Chips” & Wasabi Mayo $48
顏色金黃,賣相可愛,以甜薯條搭成一個golden tower,幾有特色。
甜薯炸過之後索好油先上碟,碟底乾淨冇多餘油份👍🏻 味道香甜,點埋Wasabi Mayo又係另一種滋味。

🥑Matcha Pancake Sweet $118
Pancake有咸有甜可以選擇,我地就揀咗個sweet pancake做今晚嘅甜品。Pancake質感幾有趣,結實得嚟又好鬆軟,感覺實在。上面既焦糖香蕉香甜軟身,附上既楓糖漿甜度適中,唔會蓋過matcha pancake既原味道。
2019-11-17 685 瀏覽
牛油果控唔可以唔呢朝聖既地方! 室內設計同K11 musea同出一轍, 走綠色植物風, 令人有走入異國森林既感覺!Cobb Salad $128🥗 顏色豐富, 打卡最佳之選Avobar guacamole $58非常重口味, 集酸辣於一身墨西哥脆片配上牛油果醬Avo muse $98 呢個己有驚喜! 雲吞入邊包着牛油果, 真係第一次見, 味道出奇地夾Avo bun lobster $198 呢個牛油果漢堡比起Verde MAR出色得多, 本身諗係咪牛油果漢堡就一定要用硬身未熟嘅牛油果, Avobar就成功做到用剛剛熟嘅牛油果做, 龍蝦配上芒果汁十分新鮮

Cobb Salad $128🥗
顏色豐富, 打卡最佳之選

Avobar guacamole $58
非常重口味, 集酸辣於一身墨西哥脆片配上牛油果醬

Avo muse $98

Avo bun lobster $198