2010-06-10 56 瀏覽
壽星仔今次想食Awfully Chocolate Banana Cake..於是整左個俾佢...由於大家都係第一次食嘩...一吃...正..chocolate軟滑到丫...甜度適中......香蕉蓉新鮮.....很讚!!絕對好吃過什麼美x 西餅o既魔鬼cake!

於是整左個俾佢...由於大家都係第一次食

絕對好吃過什麼美x 西餅o既魔鬼cake!
香蕉蓉
2010-06-06
紀念日
香蕉蓉
2010-06-02 26 瀏覽
其實一直都知依間cake shop 的存在不過因為佢冇一件件cake 賣所以"的"唔起心肝去買撞o岩有人生日所以就買來試下買左原味食後感沒有想像般好感覺就好似美x 西餅o既魔鬼cake只係朱古力味濃好多同埋入面d 海棉蛋榚比較密一點總括來說 試一次就夠了不用再見
其實一直都知依間cake shop 的存在

總括來說 試一次就夠了
不用再見
2010-05-10
2010-05-25 19 瀏覽
I've heard a great deal of positive feedback from Awfully Chocolate...but after I tried it at my frd's bday.....all I can say is, its a normal chocolate cake. Not bad but Not great either. The one we got was the original chocolate. The outer layer was too sweet...the sponge was okay...I find it a little bit too soft (like an over proof bread). The filling was okay.....Its better than what you get at most retail chain stores tho.A little bit disappointed...;S

2010-05-24 11 瀏覽
某天跟梁夫人閒聊中得知其很想試awfully 蛋糕,趁著大人為食團之便就買一個awfully 香蕉蛋糕當甜品, 有勞易放和院院長專程到K11取餅了。蛋糕外觀一如以往只在朱古力漿上抹上波浪型花紋,簡單不花巧,單憑外觀不切開的話就看不出其味道分別。由新婚一週年紀念的梁氏伉儷甜蜜地進行切餅儀式後, 啡黃相間的香蕉朱古力蛋糕就在大家眼前出現了。朱古力蛋糕層仍是相當濕潤, 柔軟質感入口即溶,朱古力味道濃厚但甜度不高;跟朱古力蛋糕相間的鮮黃香蕉蓉同是柔軟不已, 可是香蕉味未如想像般濃, 大家笑說因不是用上梅花點熟香蕉之故,香蕉蓉甜度也是不高,不過味道絕對天然, 不是香蕉油的虛假味道可比。由於加了香蕉在內,朱古力味道就沒有純朱古力般單一和濃香,不過又多了一點生果清香,真是很特別又很相配的配搭,下一個目標就是最後一款冧酒櫻桃了。2位可人兒取蛋糕時順道吃了更美味的朱古力雪糕,她們也認為雪糕比蛋糕更濃朱古力味,真的羨慕耶!

我來自AWFULLY
估我唔到
nobody 笨蕉
2010-05-21 7 瀏覽
吃過晚飯,和N小姐走到K11吃awfully chocolate次次去triangle前早想一試它的chocolate icecream打底奈何次次也賣完今次到達才9時多,終於有啦!$28要singleart人看package,cool!!!味道很chocolate!但個人還是喜愛gelato多一點點.

奈何次次也賣完

今次到達才9時多,終於有啦
!

$28要single

art人看package,cool!!!

2010-05-18
2010-05-13 7 瀏覽
早於母親節前數天於awfully chocolate的網上預訂了蛋糕店員會打電話給客人確定訂單 (很好的服務)免去了營業時間的限制六吋的All Chocolate 平實的包裝及外表帶給人滿足及驚喜高濃度的朱古力 配上較為清淡的朱古力蛋糕贏得了媽媽的笑
店員會打電話給客人確定訂單 (很好的服務

贏得了媽媽的笑
2010-05-08
  • All Chocolate
2010-05-12 26 瀏覽
又再次幫趁awfully chocolate,今次買cake美名為同事慶祝生日,實則是上次嚐過美味純朱古力味後,大家想試埋Chocolate Banana同Chocolate cherry & rum蛋糕,所以一人生日,豪吃兩個生日蛋糕。早在兩天前訂定一個八吋香蕉味及一個六吋車厘冧酒味,依家請店員替其中一個蛋糕寫下壽星女大名,拎蛋糕時,亦都手字!香蕉味蛋糕一打開已嗅到濃濃蕉味,切開後,很分明地一層朱古力蛋糕一層香蕉,香蕉及朱古力味道平分春色。而我亦覺得香蕉味更勝過純朱古力味呢!Cherry & Rum 肯定不是我杯茶,自己不太愛有酒味的食品,所以覺得麻麻地,但亦有同事覺得很不錯,而我很「幸運」地分得一件有車厘的cake,而車厘可能浸過Rum酒,食到我……..「乸」埋口面!總括大家的食後感,香蕉味小勝車厘冧酒。

總括大家的食後感,香蕉味小勝車厘冧酒。
2010-05-11
2010-05-10
今天是母親節,原本想買美心既母親節cake, 但後來唸唸下都係改咗去awfully 因為想買個好味既蛋糕比mama食, 雖然無款但好味就得la~朱古力香蕉味,內裏係banana 蓉, 好好味, 朱古力同香蕉好夾~蛋糕又鬆軟喎~ 連(阿爸都讚)haha ~ 因為無cream, 我都好鍾意食丫~yeah~
2010-05-09
紀念日
  • CHOCOLATE BANANA
2010-05-09 8 瀏覽
孫博士真係好客氣,請完我食Paul Lafayet,又請我去Awfully Chocolate食雪糕,真有點不好意思。 之前不下三、四次到K11分店買雪糕,但每次均只見到「Sold Out」字樣,這次本不抱著太大期望,反而有得食,真好。可能大家都知道,這品牌的雪糕只有一隻口味,肯定就是朱古力了。雪糕質地幾Sticky的,不過入口又是十分細膩幼滑,據說可可成份佔70%以上,因此朱古力味道是相當的濃香,太棒了!雙球的收費好像是$39?以這價錢來說,只得用抵食去形容。店員說在朗豪坊即將開分店,實在是太好的消息丫!再次多謝孫博士請客。

再次多謝孫博士請客。
2010-05-05 6 瀏覽
早一日訂生日banana choco蛋糕,又唔同我講可以造心型。。。。老公同佢屋企人食完個個都話唔係好食。老公重話似嘉頓蛋糕加一層不濃的choco cream。但係賣貴廿倍。。。佢話美心的devil cake 正好多倍。文華個choco cake 都係咁上下錢,但好食10偣。
文華個choco cake 都係咁上下錢,但好食10偣。

$198 (其他)
2010-05-02 19 瀏覽
同事要移民,大家lunch一餐,提意買一大家都很想吃嘅Awfully Chocolate Cake,$178一個六吋嘅純choco cake,很划算,知道出名,所以預早訂定一個,第二晚去拎cake,店員很有禮。味道真的很不錯,朱古力濃但不太甜,每個人都有讚冇彈!下次同事生日決定買其餘兩款一試。但最慘就係此點全港只得三間,兩間港島區,一間尖沙咀,對於我哋呢種新界區人,真係要強烈要求開一、兩間新店喺新界區呀!
Chocolate Cake
2010-04-29
Chocolate Cake
2010-05-02 21 瀏覽
知道Awful chocolate這個品牌是因為多年前藝人黃湘怡把它引入台灣當時覺得只賣巧克力蛋糕和雪糕 加上由店舖裝修到產品包裝都只有黑白色真的很酷 可是一直苦無機會嘗試這一兩年Awful chocolate終於來到香港 可是因為它的店都在一些粉仔不會去的地方 所以也一直沒有吃到 直到前陣子友人發現K11開了分店 所以他便買chocolate cake回家跟家人慶生因為他知道粉仔想吃但又沒吃過 便特地切了一件給粉仔吃! 太感動了 ^0^~~ p.s. 因為是友人買的蛋糕 粉仔所以沒有拍到蛋糕的全相 但又想讓大大們看一下chocolate的樣子 所以下面這張完整的蛋糕相 是在網上抓下來的Picture 下面就是友人切給粉仔的蛋糕~ hoho~ 還滿大一件的~~看到整個都是很深巧克力色的蛋糕 口水就快要流下來了~~~Picture四層的蛋糕由黑巧克力奶油、巧克力蛋糕相間著奶油部份的巧克力味滿濃郁 不會很甜 (雖然朋友說他的家人略嫌甜) 蛋糕部份 它是比較少空氣 蛋糕的質地比較扎實可是蛋糕部份的巧克力味道相比下就比較弱吃下去其實感覺有點像嘉頓的巧克力蛋糕Picture吃完粉仔的感覺是覺得

真的很酷 可是一直苦無機會嘗試

Picture

下面就是友人切給粉仔的蛋糕~ hoho~ 還滿大一件的~~

看到整個都是很深巧克力色的蛋糕 口水就快要流下來了~~~

Picture

四層的蛋糕由黑巧克力奶油、巧克力蛋糕相間著

蛋糕部份 它是比較少空氣 蛋糕的質地比較扎實

很好吃嗎? 又還可以

不好吃嗎? 那又不會

所以說$178一個6 吋的蛋糕 粉仔覺得試一下就ok了

因為價錢也不便宜 下次也不一定會再買

反正美心的魔鬼蛋糕和聖安娜的巧克力蛋糕 都跟它差不多 甚麼更有特色一點

不過有機會試試也是ok的

另外其實1月時粉仔過台灣有試到awful chocolate的熱巧克力飲品和雪糕 可是一直懶惰整理

有機會也要放上來跟大家分享
2010-04-26 15 瀏覽
Great taste, but lack of presentation I have tried the Cherry and rum, and the banana flavor. The cherry and rum cake is really moist, not sweet as its looks.....my dad loves it!! The banana one is not good as I expected.....maybe banana and chocolate is not a good combination..... Its a good choice if u like chocolate.....really rich in chocolate, not too sweet......

2010-04-25 7 瀏覽
其實想試好耐家啦, 見到食評啲人講個蛋糕話好味好食, 但我有同事食過又話麻麻地喎, 冇乜朱古力味, 最衰呢到冇得一件咁買, 一買就要成個買, 又試唔到! 講到呢間啲雪糕, 啲食評人只係話雪糕同朱古力蛋糕既味道一樣, 大佬我地呢啲未食過既, 真係睇到火滾呀, 咁即係點呀, 好唔好食呢? 有冇同邊間有得比較呢? 由於呢間舖頭賣點係要預訂師傅先會即做, 所以就算walk-in都冇得買, 除非師傅果日做多左幾個先有咋, 分開6吋同8吋蛋糕, 6吋要預早1-2日訂, 8吋就一定要預早3日訂啦!今日終於去試食個朱古力雪糕, 我地去到只得一pair人喺到食緊雪糕, 店員好有禮貌呀, 問我地要單球定雙球, 單球$28 雙球$38, 我地叫左個雙球, 因為H店果到單球都$33啦, 呢到$38就有雙球啦喎, 果到都有個位比人企喺到食雪糕既, 雪糕質地比較軟身, 好黏既, 唔同平時啲雪糕硬身, 可能佢地做雪糕時冇打到咁多氣入去啦, 雪糕都好重朱古力味, 一個人食個單球已經好足夠, 因為太多會好漏, 但佢又唔太甜又唔會苦, 味道岩岩好! 呢間既雪糕試下無妨, 下次我都要試下個蛋糕先!有啲食評人講到呢間啲店員態

有啲食評人講到呢間啲店員態度差, 我又唔覺喎, 今日去到有個曲髮女仔(下面有相)態度都好好呀, 我喺店內影相, 佢竟然問我地駛唔駛幫我同朋友影添, 食食下雪糕同朋友傾開呢到啲雪糕, 佢亦主動同我地講話佢地啲雪糕係點整既, 點解會同其他雪糕店有分別

另外呢間啲雪糕有得外賣番家, $78 大盒裝
ALL CHOCOLATE CAKE 6吋 $178
CHOCOLATE BANANA CAKE 6吋 $198
CHOCOLATE RUM & CHERRY CAKE 6吋 $208
雙球$38
雪糕匙係咁既
個盒身都好長, 可想而知雪糕球有幾大
我地企喺到食晒杯雪糕先走, 好多人排隊入黎買雪糕, 起碼做左7-8個人既生意
雪糕杯身好特別, 可以摺成盒添, 好想帶番家!
2010-04-24
雪糕杯身好特別, 可以摺成盒添, 好想帶番家!
2010-04-19 8 瀏覽
為左俾朋友一個開心又難忘既驚喜, 去買個非常朱古力既蛋糕~ 但我又驚到時先去買會唔可以寫字係個面到, 都係打個電話去問問. 個sales姐姐話我其實已經可以係電話預訂, 兼話俾佢知我想寫d乜野字係面~ 好在我要寫個d字好簡單, 係電話到講都幾易. 同埋佢話我係到時拎蛋糕先俾錢~ , 如果遇上了壞人, 打電話黎玩, 咁點好? 哎呀, 佢咁做生意有危險~ 拎蛋糕個刻先知可能我地通話個時既reception唔好, 竟然串錯人名 (好在朋友唔介意), 所以都係親自去訂又或者上網訂好d~ 由於佢知道我係celebrate bday, 所以送左個生日牌同蠟燭俾我, 個生日牌都幾靚架~ 講返個蛋糕先~ 從相片得知縱然佢細細個, 但好高身好厚. 佢其實係由2層好鬆軟既朱古力蛋糕夾住一層好thick既朱古力醬, 而外表亦由好多朱古力醬抹好~ 成件事真係好朱古力~ 一入口, 佢既朱古力就已經融化, 溢出好香既朱古力味~ 個蛋糕好滑好smooth, 又好輕盈, 一d都唔 "漏", 唔會有好heavy既感覺. 感覺太好喇, 所以覺得唔夠喉, 下次都係買個大既, 開心d嘛~

cross section
2010-04-17