係觀塘開左間Bagel Café 一路都好想試 , 可惜佢之前係唔開晚市 原來係7月中佢已經開始有做晚市 逢星期一三五都開 ! 時間由17:00 – 21:00  小妹真係好中意Bagel , 但香港偏偏少有 , 可能係因為做法麻煩掛 (去旅行的時候一定會去食) Bagel 需要先用水煮過先再焗 , 所以口感會特別煙韌. 黎到一定係簡Bagel Order 喇! 本身打算叫個 Bagel King , 點知比我見到另一個Choice , 叫Bagel Queen , 問一問店員原來可以轉. 每個SET 都會有跟沙律 , 湯同甜品, 飲品.  沙律 係紅腰豆沙律 !! 雖然係得好少 , 但係出面真係好少見到呢一個配搭 蕃茄仔 菠蘿 雪梨 粟米 紅腰豆. 特別係紅腰豆 , 因為淨係煲都要一段時間 所以好多舖頭都唔會用佢做沙律 真係好好味! 味道新清又夠FRESH!  忌廉湯 佢的忌廉湯真係好正! 係雜菜忌廉黎 入面超級多料 ! 自家的味道 , 紅蘿蔔洋蔥西芹 , 煲到好淋 , 入晒味 店員仲會幫你落埋少少的黑板幫你吊一吊味 ! 成事件即刻提升左好多  Bagel Queen $1
係觀塘開左間Bagel Café 一路都好想試 ,
可惜佢之前係唔開晚市
原來係7月中佢已經開始有做晚市
逢星期一三五都開 ! 時間由17:00 – 21:00
(去旅行的時候一定會去食)
Bagel 需要先用水煮過先再焗 , 所以口感會特別煙韌.
黎到一定係簡Bagel Order 喇!
叫Bagel Queen , 問一問店員原來可以轉.
每個SET 都會有跟沙律 , 湯同甜品, 飲品.
 沙律
係紅腰豆沙律 !!
雖然係得好少 , 但係出面真係好少見到呢一個配搭
蕃茄仔 菠蘿 雪梨 粟米 紅腰豆.
特別係紅腰豆 , 因為淨係煲都要一段時間
所以好多舖頭都唔會用佢做沙律
真係好好味! 味道新清又夠FRESH!
 忌廉湯
佢的忌廉湯真係好正! 係雜菜忌廉黎
入面超級多料 ! 自家的味道 ,
紅蘿蔔洋蔥西芹 , 煲到好淋 , 入晒味
店員仲會幫你落埋少少的黑板幫你吊一吊味 !
成事件即刻提升左好多
 Bagel Queen $108
Bagel Queen 到底有咩料架呢 ?
雞肉 , 火腿 , 菠蘿 , 牛油果醬 , 青瓜 , 蕃茄 , 生菜 , 車打芝士醬.
我想講 , 佢塊波蘿真係好吸引 , 哈哈
望到就覺得好開胃 !
本身Bagel 係比較乾身
配埋好多唔同的配料好juicy !
一乾一濕 ! 中和返 ! 啱啱好!
佢的Bagel 比較乾身 , 同北美的比較似
加上佢好煙韌係需要不停咁咬
可能香港人未必會好慣 (戴返個頭盔先)
(即係等於紅薯粉都唔知點解好多人唔中意食 , 但我好中意)
 雞肉係要讚下, 佢整得一啲都唔乾
如果佢整得乾就變左乾上加乾囉
同埋啲肉好厚 ! 真材實料 .
 另外要讚的係牛油果醬
我好中意食! 一係出面真係無咩地方有
做法雖然簡單 , 但成本卻唔平
牛油果加上檸檬汁打成醬 ! 真係超級超級好食!
小妹好中意用黎點三角型薯片 (睇戲必做的事)

甜品 , 飲品
雪梨紅茶 – 一飲就知係自家製 ! (後面紅色果杯先係)
飲落口的甜味的唔同 , 係天然的雪梨甜
飲到落底仲會有細細粒的雪梨添.
 甜品係朱古力蛋糕 ,
唔係話好好好好特別 , 但佢唔係甜 , 食落係好舒服 , 唔會膩
好自然咁就會食晒成舊果種.
 Overall 我覺得係心機之作 ,
唔好諗住係好靚好骨子的小Café , 佢個感覺係好舒服的屋企Feel.
好多野睇得出佢係自家出品, 尤其是係牛油果醬同雪梨紅茶.
 雖然係簡單的作品 , 但係心機唔係個個有
2017-09-04
2017-09-05 53 瀏覽
上星期去觀塘搵朋友, 同佢一齊食咗個light dinner。呢間係工廠大廈入面,係朋友帶我來我先識捐窿捐啦搵好嘢食近呢年香港好興食bagel,連快餐店都推出, 食過好多我都覺得個包有口感但冇乜特色。所以今次揀咗個bagel king 一試!我地揀左兩個dinner set海鮮忌廉濃湯,有蜆肉架!味道都幾好, creamy。個杯好文青,哈哈跟餐沙律細細份,新鮮的餐飲,我呢杯係特色飲品:雪梨紅茶,有啲雪梨粒粒喺下面甜度適中墨西哥芝士辣烤雞飯卷,本身驚唔夠飽,但原來中間嘅飯份量都夠,有少少辣汁、蕃茄汁撈左個飯,有雞肉係中間仲有蕃茄青瓜生菜同粟米粒,都幾特別,但如果再加爽脆d嘅食材/皮做脆d, 口感就更好啦主角!Bagel KingBagel包係原味+黑麥,有少少麥香味,口感結實餡料好豐富有肥牛、生菜、Ham、青瓜蕃茄,source都有三款係入面,包括cream cheese 、車打芝士醬。Cream cheese增加左包嘅濕潤度,同bagel好夾最後係每人一客甜品朱古力蛋糕好濃郁嘅朱古力味!cream唔算多所以冇咁罪惡
呢間係工廠大廈入面,係朋友帶我來我先識捐窿捐啦搵好嘢食

我地揀左兩個dinner set

跟餐沙律細細份,新鮮的

餐飲,我呢杯係特色飲品:雪梨紅茶,有啲雪梨粒粒喺下面
甜度適中

主角!Bagel King
Bagel包係原味+黑麥,有少少麥香味,口感結實
餡料好豐富

2017-09-03 66 瀏覽
近日,位於觀塘成業街成業工業大廈的>>>B.Two House<<<開始於晚市營業,終於有機會一試其招牌bagel。 不想吃bagel的話,也可選擇墨西哥卷、意大利粉、日式碗飯或湯麵,各適其適。 休閒風格環境,讓人在極具壓逼感的工廠區,稍稍喘息。 Bagel經水煮後烤焗,口感較實在、煙韌,然而不會乾或硬,非常獨特。內裡配料可按個人喜好挑選,是夜冰的選擇是煙三文魚牛油果醬bagel(HKD98),顏色對比強烈,味道清淡,是個十分健康的組合,能夠在食肆遇上這麼清新配搭,煞是幸運。 只吃bagel略嫌單薄,所以點了一個set dinner 形式的選擇,連同沙律、餐湯、甜品及飲品。 餐湯用料十足,海鮮與蔬菜俱豐富,味道清淡,飲後未見口渴。 飲品是岩鹽咖啡,咸味集中在泡沫層,走清香路線,要是期望濃郁味道的話可能要失望了。 甜品朱古力味香濃,但不會太過甜膩。

休閒風格環境,讓人在極具壓逼感的工廠區,稍稍喘息。

餐湯用料十足,海鮮與蔬菜俱豐富,味道清淡,飲後未見口渴。

甜品朱古力味香濃,但不會太過甜膩。
2017-08-31 58 瀏覽
個地方吾算好大 好家居感覺我地叫左個煙三文魚牛油果忌廉芝士begal同墨西哥卷仲叫左杯即磨咖啡 跟套餐加多左個湯同沙律 甜品個begal係不干不硬 兩隻顏色😌好似有燕麥同另一種材料自製整成 好有特色入面隻忌廉醬真係好出色😍😍配埋牛油果 完全perfect match 牛油果熟透左好香口 又軟諗諗😍 三文魚都好當造😍😍吾會太凍 好似雪櫃拎出黎咁個雞肉墨西哥卷份量就細左d 個皮都偏硬雞肉熱辣辣 好新鮮🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️入面係沙律醬同生菜同平時出面食既差吾多 個湯好濃味 又多料係底 係周打硯湯忌廉味好重 又熱個甜品係朱古力蛋糕 但比較細件 都濃味咬落都結實個咖啡造型好靚 好香同口感好滑😍兩個人食 當下午茶岩岩好啊👍👍
個地方吾算好大 好家居感覺

個咖啡造型好靚 好香同口感好滑😍
兩個人食 當下午茶岩岩好啊👍👍

2017-08-22
2017-08-30 53 瀏覽
一向係bagel迷嘅我終於有時間嚟呢間食下!平日夜晚冇乜人,可以約朋友仔上嚟坐下吹下水。揀左dinner set a&b. A. Bagel king ( $108),包餐湯野飲沙律同甜品。呢款bagel係以肥牛為餡,有d蔬菜,bagel 軟硬適中,唔似得有d舖頭會勁硬! B. Smoked salmon bagel with avocado($98)Salmon幾大塊,有d牛油果醬on top. 夾埋番茄同菜一齊食好fresh!! 跟餐沙律嘅melon so sweet 甜品係朱古力蛋糕,唔太甜,都幾好食,有可可味。飲品叫左岩鹽咖啡,偏酸底,好夾bagel
一向係bagel迷嘅我終於有時間嚟呢間食下!
平日夜晚冇乜人,可以約朋友仔上嚟坐下吹下水。
揀左dinner set a&b.

跟餐沙律嘅melon so sweet

甜品係朱古力蛋糕,唔太甜,都幾好食,有可可味。

飲品叫左岩鹽咖啡,偏酸底,好夾bagel
2017-08-15 67 瀏覽
觀塘的工廈出名多美食,這晚就來到工廈café『B. TWO House』享受一個人的晚餐~晚上7時來到,餐廳內還未有客人,立即趁現在選個角落位拍照!餐廳不太大,但不會覺得擠逼,裝潢簡潔而帶一點文青風,可算是舊式工廈裡的清新一角。由於還未是很肚餓,所以選了「麻醬牛肉Bagel」的套餐,包一個迷你沙律杯和一杯飲品,10分鐘左右就有得吃了。「麻醬牛肉Bagel」的雙色bagel是由原味小麥和黑麥新鮮製成,咬下去煙煙韌韌的,很有嚼勁;bagel內以夾有生菜、蕃茄和牛肉片,淋上麻醬和沙律醬,惹味得來帶點清新。雖說是輕食,但整個bagel份量也不少,吃完也蠻飽肚呢!另外,沙律杯的各式蔬果都很新鮮爽脆,而且排得很美,看得出店主的用心~值得一提的是這間餐廳是家庭式經營,店員都是一家人來的,充滿著人情味,而且都很nice~餐廳晚上也不用收加一,所以這個晚餐只要$69,是蠻抵吃的工廈小店,喜歡吃麵包的人絕對要試試!------------------------------

麻醬牛肉Bagel

2017-08-11
麻醬牛肉Bagel
2017-08-13 48 瀏覽
皮革班快上到尾聲,下課後導師推薦了這餐廳說不錯吃,他常常來這裡買外賣,所以和朋友就來吃晚餐試試看''B.Two House'' 在觀塘成業工業大廈1樓裡面是非常別緻的餐廳,店員非常熱情的安排就坐。這裡平時主要做午市,現在一三五都有晚餐提供點了 Western Set Dinner 和 Japanese Set Dinner 各一,套餐附有湯和沙律日式套餐內的麵豉湯C餐 ''墨西哥芝士辣烤雞飯卷'',辣烤雞肉再搭配上用辛香料調味和半溶的芝士,絕對令人食慾大增F餐 ''鰻魚珍珠飯'',肥美飽滿的鰻魚上澆上醬汁,香氣撲鼻珍珠米又軟又糯,喜歡它顆粒分明的口感。拌上紫菜、醬汁和香甜的鰻魚,果真不錯。套餐的甜點是精緻的朱古力蛋糕。甜度適中,滿滿濃郁的朱古力,口感結實濕潤吃完甜點非常適合來喝一口熱茶點了柚子紅茶和梨子紅茶各一,香醇紅茶中散發點點清爽的果香誠意滿滿和很有人情味的小店,有很多食物選擇,味道和服務不錯而且價錢非常相廉(無加一)。是夜也看到有很多相熟客人來光顧,和店員談笑風生,值得支持

''B.Two House'' 在觀塘成業工業大廈1樓

裡面是非常別緻的餐廳,店員非常熱情的安排就坐。

這裡平時主要做午市,現在一三五都有晚餐提供

日式套餐內的麵豉湯

套餐的甜點是精緻的朱古力蛋糕。

甜度適中,滿滿濃郁的朱古力,口感結實濕潤

吃完甜點非常適合來喝一口熱茶

點了柚子紅茶和梨子紅茶各一,香醇紅茶中散發點點清爽的果香

是夜也看到有很多相熟客人來光顧,和店員談笑風生,值得支持
2017-08-11 2317 瀏覽
今天陪朋友到觀塘的成業工業大廈取貨,正當要離開之時看見這間專賣Bagel 的小店,我倆都心想到了吃飯時間,正好可以進去一試,支持一下小店由於時間尚早,所以我們是第一台客人。店內沒有華麗的裝修,但卻有着一份小店的親切感。別看這間雖然是小店,但居然有很多選擇!我們當然要試試小店主打的Bagel啦!其中一個必選的是這裡的王牌,Bagel King由於我倆都是點套餐的關係,所以沙律,餐湯和甜品都是一樣的。先登場的是水果蔬菜沙律。除了有新鮮的沙律菜外還有番茄,青瓜,紅腰豆或粟米。但意想不到的是竟然有三大片芒果肉甜甜的芒果正好點綴一下比較清淡的沙律。吃過沙律後便到餐湯的登場,今天的西式濃湯是蜆肉忌廉湯忌廉湯有別於其他餐廳比較杰身的湯,質地比較稀,但味道依然很濃, 相信是因為沒有加添麵粉吧!飲起來會比較順喉而且沒有飽滯的感覺。湯內有蔬菜粒和蜆肉,令到口感和味道也更加豐富呢接着便到友人的Bagel King隆重登場不乾不硬Bagel包住大量配料,有肥牛,生菜,青瓜,蕃茄,莎樂美腸,令人感覺滿足。而醬汁則是車打芝士漿加士拉差醬。平時食的Bagel,通常個包口感會比較粗糙,不過這個Bagel King係圈

別看這間雖然是小店,但居然有很多選擇!
我們當然要試試小店主打的Bagel啦!

其中一個必選的是這裡的王牌,Bagel King

水果蔬菜沙律
由於我倆都是點套餐的關係,所以沙律,餐湯和甜品都是一樣的。

甜甜的芒果正好點綴一下比較清淡的沙律。

是日西式濃湯(蜆肉忌廉濃湯)

吃過沙律後便到餐湯的登場,今天的西式濃湯是蜆肉忌廉湯

湯內有蔬菜粒和蜆肉,令到口感和味道也更加豐富呢

Bagel  King
接着便到友人的Bagel King隆重登場

而醬汁則是車打芝士漿加士拉差醬。

平時食的Bagel,通常個包口感會比較粗糙,不過這個Bagel King係圈底搓左一層厚厚既Cream cheese ,食落好滑,但淡淡芝士味唔會蓋過其他配料之餘,仲令味道提升到另一層次。

而牛肉方面採用了肥牛代替漢堡扒,肥牛應該係用烚既方式煮熟,所以唔會好油膩,再配其他爽口生菜,感覺好健康,真不愧為這裡的皇牌

煙三文魚牛油果醬bagel

而我點的煙三文魚牛油果醬Bagel亦同樣出色!
同樣是不乾不柴的Bagel之所以是有鮮豔的黑色和紅色是因為加了竹炭和紅谷這兩款天然食材的色素進內。當我知道這些都是天然色素後,感覺份外放心呢!

而我的Bagel同樣有着新鮮的蕃茄,青瓜和生菜,感覺依然是很Fresh ,即使配上油脂豐富的煙三文魚亦不會覺得很油膩

而香甜軟滑的牛油果醬更加是有畫龍點睛的功效,令到整個bagel的層次更進一層

特色手工甜品(朱古力蛋糕)

而最後的手工甜點是朱古力蛋糕,蛋糕焗得很鬆軟香滑,再配上濃濃的朱古力醬,為這一餐美味Bagel晚餐甜美作結

想不到工廈裡都有如此出色的Bagel小店,有別於其他餐廳,這裏的配料一點也不油膩,所以不會令到整個Bagel都吸滿了油。而且Bagel整得很鬆軟絕對不會死死實實。
期待下次再次來試其他口味的bagel
2017-08-04
水果蔬菜沙律
是日西式濃湯(蜆肉忌廉濃湯)
Bagel  King
煙三文魚牛油果醬bagel
特色手工甜品(朱古力蛋糕)
2017-08-04 86 瀏覽
因為我很喜歡bagel, 所以決定一試。12點10分左右上到餐廳, 基本上沒有其他客人。這個芒果三文魚bagel係當日午餐特精選。芒果很甜, 三文魚很多,  材料不錯, bagel 軟硬適中, 算是不錯。
芒果三文魚Bagel
2017-07-24
2017-07-28 107 瀏覽
女朋友在 ig 看到這家每日賣自家製 bagel 的小店,食物標榜天然無防腐,感覺健康。小店的裝修簡潔,帶點小清新感覺。原來除了 bagel 還有很多其他食物供應,不過一場來到當然要試試主打的 bagel!一直誤以為 bagel 的口感是硬和實,所以今次是初嚐這種麵包。先説説烤雞,雞肉很嫩滑,肉汁豐富!黑麥雙色 bagel 很煙韌,比我預期的好食!女朋友在國外食過,話味道整得正宗。牛肉 bagel 也相當吸引,牛肉比沙律碗更高,哈哈。牛肉大塊得不會在 bagel 中間跌出來。沙律非常新鮮,青瓜和菜爽甜得很。連咖啡都是低脂的,飲到淡淡岩鹽鹹味,味道不錯。女朋友的凍柚子紅茶,夠冰凍清甜。

小店的裝修簡潔,帶點小清新感覺。

烤雞 bagel

黑麥雙色 bagel 很煙韌,比我預期的好食!
女朋友在國外食過,話味道整得正宗。

牛肉 bagel

牛肉 bagel 也相當吸引,牛肉比沙律碗更高,哈哈。
牛肉大塊得不會在 bagel 中間跌出來。

沙律

沙律非常新鮮,青瓜和菜爽甜得很。

凍低脂岩鹽咖啡

連咖啡都是低脂的,飲到淡淡岩鹽鹹味,味道不錯。

凍柚子紅茶
女朋友的凍柚子紅茶,夠冰凍清甜。
凍低脂岩鹽咖啡
凍柚子紅茶
2017-07-20 240 瀏覽
Bagel同rye bread係我最鍾意既麵包,貪佢地有咬口、口感實在,唔會好似食空氣咁。前排搵左幾間bagel shop bookmark晒逐間逐間試,知道依間既係兩姊妹自己每日手製,好有心思,喺九龍灣番工既我今日專登黎食地鐵站B出口行5分鐘左右就到,餐廳喺工廠大廈一樓,估唔到成層樓都係食肆 我地三人行散叫兩個bagel queen一個bagel king,可以選擇跟餐,會有埋湯同飲品;bagel of the day好似係全麥bagel,每日只供應一款。Bagel Queen $58 - 超!多!餡! 有雞扒、火腿、菠蘿、番茄、青瓜、生菜、車打芝士醬同牛油果醬,要壓實先勉強可以一啖食晒咁多樣野 香口雞扒、微鹹火腿同bagel好夾,淡味啲既番茄、青瓜同生菜令成個combo感覺冇咁漏。我地都食得幾狼狽,啲野係咁跌出黎,但係超級大滿足 唯一敗筆係牛油果醬冇乜牛油果味,可能要+$5 要牛油果切片先有想像中既效果。Bagel King $58 - 朋友嗌既,拎起bagel有厚厚一層cream cheese 其他餡有牛肉、火腿、番茄、青瓜、生菜、車打芝士醬同辣醬。朋友話辣醬牛肉同其他料唔係好夾

Bagel  Queen
Bagel  queen  &  bagel  king

其他餡有牛肉、火腿、番茄、青瓜、生菜、車打芝士醬同辣醬。朋友話辣醬牛肉同其他料唔係好夾,prefer我地嗰個爆餡bagel多啲
Bagel  king

大食既女仔會唔夠飽,我地去到四點幾就肚餓😂 下次都係跟餐哈哈
2017-07-13
Bagel  Queen
Bagel  queen  &  bagel  king
  • Bagel  queen
2017-06-10 212 瀏覽
提起健康食品,好多男士都會有些少抗拒。通常這些食品貴,淡且不飽肚。今日老婆約呢一間都係主題食healthy and bagel,卻一定能滿足每位食客。位於觀塘工業大廈,由地鐵站去只需要五分鐘。門面裝修光鮮,裏面係咖啡店風,Shelf上放設了不少食材原料,彷似外國啲就地取材的田園餐廳。主食為bagel同墨西哥卷,有唔同餡料揀。用料成份清楚列明,最怕啲餐廳用埋哂啲古靈精怪名,連食緊咩都唔知。除咗可以睇餐牌外,店員會詳細介紹是日選取的bagel材料,例如今日老婆揀咗加了竹炭同紅“菊”的bagel,有紅有啡,十分別緻。我點了個是日special,menu上無,韓式辣雞卷+ set。餐湯是濃濃的蔬菜低脂忌廉湯,自家製,味道濃郁,而且用本店特製的mug盛載。雞肉包在煙韌的皮內,份量也足夠一般男士食用,微辣,加上大量的菜和墨西哥醬,連食肉獸都會覺得美味健康。特意叫了個手製黑糖包,試試師傅整包的功力。軟軟的包身和烤得剛好的麵包皮,配以微微的黑糖味,令人胃口大增。最後配以柚子紅茶作結,滿足的一餐。

最後配以柚子紅茶作結,滿足的一餐。
蔬菜低脂忌廉湯
黑糖麵包
柚子紅茶
  • 黑糖粿麥麵包
2017-06-09 220 瀏覽
第一次同朋友來食bagel,本來以為係好似donut🍩咁既甜品,其實係比較似漢堡🍔,比想像中更加飽肚。叫左一個火腿芝士bagel,味道唔錯同埋份量都幾足,有青瓜、火腿、生菜同埋蕃茄,食落好有層次感。塊包本身既味道都唔會好淡,而且烘得啱啱好,外層鬆脆內層軟熟,好味過食漢堡。另外套餐仲有跟一份沙律,食落都幾新鮮,特別既係佢仲有麵包糠,搭配沙律既效果唔錯。最後仲有一份朱古力蛋糕做甜品,朱古力味香濃,味道唔會太甜或者太苦,整體來講都好味。環境亦唔錯,店舖裝潢比較簡約同休閒,令人舒服

環境亦唔錯,店舖裝潢比較簡約同休閒,令人舒服

2017-06-09 226 瀏覽
難得一日同老公一齊放的假期,早上食完早餐睇咗早場,之後就去咗食一個late light lunch。我哋專登避開放lunch的人潮,一於由早chill到晏~今日去咗一間之前喺fb無意中發現的小店,是幾個年輕人努力的結晶,主打是全手工製作無添加bagel! 店內走小清新路線,好有渡假feel兩位文青靚女好nice又有幹勁仿佛見到她們眼神中為目標奮鬥的一團火!(好似誇張左少少添~)menu選擇好多不過我二話不說就選了既有cream cheese又有smoked salmon而又係bagel的set!好滾動一次過有晒我鍾意嘅嘢!首先來的是低脂忌廉煙肉蔬果湯有低脂兩個字就令我食得好開心(迷之聲:女人真係好易氹呀~)有好多蔬菜,好足料。我地另外叫咗個手工黑糖棵麥麵包配上buttercream,好surprised竟然可以整得咁鬆軟,個buttercream好香滑,驚喜的!期待已久的bagel來到了!原來久不久會換上不同款的bagel,今天遇上的是用上天然竹炭和紅麴粉製成的bagel,口感果然如黑板上所說的一樣~配上厚厚的cream cheese, 煙三文魚,生菜青瓜,特別欣賞佢個醬,有少少似Bé

店內走小清新路線,好有渡假feel

兩位文青靚女好nice又有幹勁
仿佛見到她們眼神中為目標奮鬥的一團火!
(好似誇張左少少添~)

menu選擇好多
好滾動一次過有晒我鍾意嘅嘢!

首先來的是低脂忌廉煙肉蔬果湯
有低脂兩個字就令我食得好開心
(迷之聲:女人真係好易氹呀~)
有好多蔬菜,好足料。

真材實料低脂忌廉蔬菜湯

我地另外叫咗個手工黑糖棵麥麵包
配上buttercream,
好surprised竟然可以整得咁鬆軟,
個buttercream好香滑,驚喜的!

手工黑糖棵麥麵包+ Cream butter

期待已久的bagel來到了!
原來久不久會換上不同款的bagel,
今天遇上的是用上天然竹炭和紅麴粉製成的bagel,
口感果然如黑板上所說的一樣~
配上厚厚的cream cheese,
煙三文魚,生菜青瓜,
特別欣賞佢個醬,
有少少似Béarnaise sauce的味道,
食食吓有少少蛋黃流出來,
真係好好味,
也從細節中食得出誠意。

天然竹炭和紅麴粉製成的bagel

飲品選了咖啡,
有少少似hazelnut latte的味道,
泡泡很有趣~

餐後一杯Coffee

非常欣賞這小小店子對食材的執著,
每天換款的set lunch,
堅持手做,堅持無添加,
和顧客分享自己的理念,
把喜歡的東西帶給別人⋯⋯
很欣賞這樣的年輕人!
希望你們繼續努力加油!

2017-06-09
真材實料低脂忌廉蔬菜湯
手工黑糖棵麥麵包+ Cream butter
天然竹炭和紅麴粉製成的bagel
餐後一杯Coffee
2017-06-08 87 瀏覽
今日下午去咗撐小店。呢間餐廳不算難搵,只不過所處一個比較僻靜的地段,行咗一段路先來到。門口的大餐牌餐廳內的環境佈置非常簡潔牆上掛著一塊大大的黑板,上面密密麻麻寫了許多內容。黑板下面設有一個自助枱,供客人自取調味料,自斟茶水。點咗"日式鰻魚卷"套餐B,跟湯跟甜品,$ 67 免加一。餐湯盛在一個粉色的杯中,好靚,是由雜菜同火腿碎煮成的忌廉湯,口味清淡。主角"日式鰻魚卷"配沙律,賣相好得,口感也一樣得。"鰻魚卷"有咬落嗦嗦聲的新鮮蔬菜,當然還有軟嫩魚香的鰻魚,雖然不多😋。蔬菜的脆同鰻魚的香好夾,這個鰻魚卷好味😍。配角"沙律",有紫甘藍、紅腰豆、粟米、車厘茄、青瓜等,顏色搭配鮮艷,營養價值高。跟餐甜品"朱古力蛋糕"不太甜,有濃朱古力的香醇,蛋糕很鬆軟,好味😍。
今日下午去咗撐小店。
門口的大餐牌

餐廳內的環境佈置非常簡潔

牆上掛著一塊大大的黑板,上面密密麻麻寫了許多內容。

黑板下面設有一個自助枱,供客人自取調味料,自斟茶水。

點咗"日式鰻魚卷"套餐B,跟湯跟甜品,$ 67 免加一。
忌廉湯

餐湯

主角"日式鰻魚卷"配沙律,賣相好得,口感也一樣得。
蔬菜的脆同鰻魚的香好夾,這個鰻魚卷好味😍。
日式鰻魚卷

2017-06-08