2017-09-13
係觀塘開左間Bagel Café 一路都好想試 , 可惜佢之前係唔開晚市 原來係7月中佢已經開始有做晚市 逢星期一三五都開 ! 時間由17:00 – 21:00 小妹真係好中意Bagel , 但香港偏偏少有 , 可能係因為做法麻煩掛 (去旅行的時候一定會去食) Bagel 需要先用水煮過先再焗 , 所以口感會特別煙韌. 黎到一定係簡Bagel Order 喇! 本身打算叫個 Bagel King , 點知比我見到另一個Choice , 叫Bagel Queen , 問一問店員原來可以轉. 每個SET 都會有跟沙律 , 湯同甜品, 飲品. 沙律 係紅腰豆沙律 !! 雖然係得好少 , 但係出面真係好少見到呢一個配搭 蕃茄仔 菠蘿 雪梨 粟米 紅腰豆. 特別係紅腰豆 , 因為淨係煲都要一段時間 所以好多舖頭都唔會用佢做沙律 真係好好味! 味道新清又夠FRESH! 忌廉湯 佢的忌廉湯真係好正! 係雜菜忌廉黎 入面超級多料 ! 自家的味道 , 紅蘿蔔洋蔥西芹 , 煲到好淋 , 入晒味 店員仲會幫你落埋少少的黑板幫你吊一吊味 ! 成事件即刻提升左好多 Bagel Queen $1
可惜佢之前係唔開晚市
原來係7月中佢已經開始有做晚市
逢星期一三五都開 ! 時間由17:00 – 21:00
(去旅行的時候一定會去食)
Bagel 需要先用水煮過先再焗 , 所以口感會特別煙韌.
黎到一定係簡Bagel Order 喇!
叫Bagel Queen , 問一問店員原來可以轉.
每個SET 都會有跟沙律 , 湯同甜品, 飲品.
沙律
係紅腰豆沙律 !!
雖然係得好少 , 但係出面真係好少見到呢一個配搭
蕃茄仔 菠蘿 雪梨 粟米 紅腰豆.
特別係紅腰豆 , 因為淨係煲都要一段時間
所以好多舖頭都唔會用佢做沙律
真係好好味! 味道新清又夠FRESH!
忌廉湯
佢的忌廉湯真係好正! 係雜菜忌廉黎
入面超級多料 ! 自家的味道 ,
紅蘿蔔洋蔥西芹 , 煲到好淋 , 入晒味
店員仲會幫你落埋少少的黑板幫你吊一吊味 !
成事件即刻提升左好多
Bagel Queen $108
Bagel Queen 到底有咩料架呢 ?
雞肉 , 火腿 , 菠蘿 , 牛油果醬 , 青瓜 , 蕃茄 , 生菜 , 車打芝士醬.
我想講 , 佢塊波蘿真係好吸引 , 哈哈
望到就覺得好開胃 !
本身Bagel 係比較乾身
配埋好多唔同的配料好juicy !
一乾一濕 ! 中和返 ! 啱啱好!
佢的Bagel 比較乾身 , 同北美的比較似
加上佢好煙韌係需要不停咁咬
可能香港人未必會好慣 (戴返個頭盔先)
(即係等於紅薯粉都唔知點解好多人唔中意食 , 但我好中意)
雞肉係要讚下, 佢整得一啲都唔乾
如果佢整得乾就變左乾上加乾囉
同埋啲肉好厚 ! 真材實料 .
另外要讚的係牛油果醬
我好中意食! 一係出面真係無咩地方有
做法雖然簡單 , 但成本卻唔平
牛油果加上檸檬汁打成醬 ! 真係超級超級好食!
小妹好中意用黎點三角型薯片 (睇戲必做的事)
甜品 , 飲品
雪梨紅茶 – 一飲就知係自家製 ! (後面紅色果杯先係)
飲落口的甜味的唔同 , 係天然的雪梨甜
飲到落底仲會有細細粒的雪梨添.
甜品係朱古力蛋糕 ,
唔係話好好好好特別 , 但佢唔係甜 , 食落係好舒服 , 唔會膩
好自然咁就會食晒成舊果種.
Overall 我覺得係心機之作 ,
唔好諗住係好靚好骨子的小Café , 佢個感覺係好舒服的屋企Feel.
好多野睇得出佢係自家出品, 尤其是係牛油果醬同雪梨紅茶.
雖然係簡單的作品 , 但係心機唔係個個有