2022-12-21
每次行過都覺得間餐廳好靚😍,仲要係連續五年泰國米芝連推介餐廳,今年先進駐香港,而且餐牌價錢非常合理,今日終於去左試啦!!餐廳環境好寬敞,好似去咗度假咁,好休閑😌無骨海南雞飯用三黃雞泡制,雞肉嫩滑,無骨啖啖肉真係好正🤣再配上三色醬,有泰國醬油、自家製薑蓉、泰式辣海南雞醬,當然唔少得冬瓜湯啦,佢既油飯用上泰國香米,唔會好油,但又好香,最特別佢配左酸姜,好開胃,相當唔錯👍🏻軟殼蟹泰式炒金邊粉佢既金邊粉好Q彈,同我平時食開既完全唔同口感,完整一條條唔會係碎濕濕,好有鑊氣,而且味道非常好,有小小甜,小朋友都食到,旁邊仲有必備既花生碎、辣椒乾、小青檸,我仲配搭左軟殼蟹,成隻脆卜卜,好吸引🤩豬頸肉泰式沙律唔好睇佢望落好似好細份,佢既豬頸肉份量勁多,食極都仲有,我覺得係有一塊完整既豬頸肉份量,豬頸肉比例仲比配料多😆真係覺得好抵食芒果糯米飯呢個真係必食推介!!糯米飯用上斑蘭葉制作,所以係綠色,好欣賞佢上枱時糯米飯係熱既,特別軟同Q彈,仲有泰國好常見既綠豆脆脆,椰漿又係另一個靈魂,佢係偏濃稠既質地,帶小小咸,非常香,當然仲有主角芒果,呢到係一個芒果既份量,又香又甜,真係超正🥰青檸茶呢個有d驚喜,原本以為佢
無骨海南雞飯
軟殼蟹泰式炒金邊粉
豬頸肉泰式沙律
芒果糯米飯
青檸茶
呢個有d驚喜,原本以為佢好似檸茶一樣只係換左青檸,但佢嘅茶原來係泰式青草茶茶底,好特別,配埋青檸一齊飲好舒服,大家都可以試下