2022-06-17 13 瀏覽
喺中環放工梗係去蘭桂芳搵食聽聞有間好正既手工pizza🍕身為pizzaholic一定要衝去試首先呢度啲啤酒名已經好過癮🤣我揀左staying alive,酒精濃度只有4.6%,帶有淡淡既citrus味,好易入口。朋友就揀左8.2%既double vision,不過飲落都唔會覺得好strong。食物唔係叫左好多,但保證全部高質▪️Caprese Salad ($68)水牛芝士加蕃茄好夾,除左黑椒,仲有橄欖油同basil調味,清新口感,完全係開胃之選🤍▪️Pomarola Pasta ($98)同平時啲意粉口感唔同,好彈口,蕃茄醬都好濃郁▪️Boscaiola Pizza ($128)薄既批底加燶燶地既厚批邊,又香又煙韌,手工pizza口感果然唔同啲配料除左大大塊ham,唔少得蕃茄醬、水牛芝士同蘑菇,一個pizza分4 slices,兩個人食啱啱好▪️Gelato ($38)最後必定食埋甜品💛分別有芒果味🥭同椰子味🥥幼滑質感好好味總結:手工pizza真係必食不過建議日頭去影相更靚
喺中環放工梗係去蘭桂芳搵食

首先呢度啲啤酒名已經好過癮🤣

食物唔係叫左好多,但保證全部高質

▪️Caprese Salad ($68)
Caprese Salad

▪️Pomarola Pasta ($98)
同平時啲意粉口感唔同,好彈口,蕃茄醬都好濃郁
Pomarola Pasta

▪️Boscaiola Pizza ($128)
Boscaiola Pizza

▪️Gelato ($38)
最後必定食埋甜品💛分別有芒果味🥭同椰子味🥥幼滑質感好好味
總結:手工pizza真係必食
不過建議日頭去影相更靚
2022-06-16
2022-06-12 14 瀏覽
某日放工帶媽咪去蘭桂坊搵嘢食😋見到呢間喺蘭桂坊新開嘅餐廳主打正宗意大利拿玻里手工Pizza🍕傳統意粉🍝手工啤酒🍺Caprese Salad 🥗 $78一片厚番茄🍅加一片厚嘅水牛芝士🧀感覺好fresh🤩味道好夾好清新Pomarola Pasta $98長通粉配酸酸甜甜嘅蕃茄醬好開胃幾好食😌意粉質感都彈牙算係al dente 😊媽咪去過意大利🇮🇹話嗰度啲意粉真係咁簡單咋😂唔會有好多配料淨係有個番茄醬加少少香草🌿Boscaiola Pizza $148餡料有火腿、蘑菇、茄醬🍅仲有大量芝士做到拉絲嘅效果🧀😻手工pizza餅幾重麵粉香味而且比較鬆軟😋煙煙韌韌有啲似麻薯🤭可能我少食,感覺比平時比較乾身同脆嘅餅底有啲分別🤣Gelato 🍨 $38 per scoop正正常常👌🏻開心果味唔算突出Beers 🍻 $48 per can媽咪揀咗Pina colada味道嘅手工啤,我試過一啖感覺重麥味,我揀咗Mojito味道🍹青檸味幾突出酸酸地甜甜地容易入口😌總括嚟講pizza同pasta頗正宗值得推介👌🏻啤酒我唔識評論啦少飲酒🤣

Caprese Salad 🥗 $78

Pomarola Pasta $98

Boscaiola Pizza $148

Gelato 🍨 $38 per scoop
正正常常👌🏻開心果味唔算突出

Beers 🍻 $48 per can

2022-06-12
中環人氣薄餅店🍕Babacio最近在同區開新分店,新店位於蘭桂坊,地點更方便。店舖細小,座位唔多,裏面兩塊霓虹燈牌💫相當吸睛,飲品櫃整齊排放了各種口味的手工啤酒🍻和酒精飲品🍾,客人以自助形式揀選飲品。🍽️ Caprese Salad厚切蕃茄片🍅和Mozzarella芝士相間擺放在盤子上,賣相精緻,再加上橄欖油、黑胡椒和羅勒葉🌿,味道清新,是我非常喜歡的開胃菜。🍽️ Pomarola Pasta手工麵條Q彈有口感,質感似拉麵,掛上打成蓉的蕃茄🍅,配搭車厘茄,味道濃郁,麵條充滿橄欖油和蒜香味,材料簡單但又好吃😋!🍽️ Boscaiola Pizza到我最期待的意大利拿坡里手工製薄餅🍕!薄餅做法正宗,以蕃茄醬作底醬,上面鋪上巴馬火腿、蘑菇和水牛芝士,再加入橄欖油,令味道更昇華。薄餅煙韌有嚼勁,帶有一點橄欖油味,批邊是厚身的,烤得有焦香味🥰。最後有自家制的意式雪糕(Gelato)作總結,雪糕幼滑,朱古力味十分香濃,而芒果味酸酸甜甜好解膩,非常滿足😍。

🍽️ Caprese Salad

🍽️ Pomarola Pasta

🍽️ Boscaiola Pizza

2022-06-10 17 瀏覽
端午節來個港島美食之旅第一站去咗中環食手工pizza 約咗成個月 終於都嚟了急不及待叫咗沙律、意粉、pizza開放式大門可以望住雨景 好寫意地嘆吓會覺得雨天都是可愛的😊🔸Mare E Monti ($108)有煙三文魚、牛油果🥑嘅沙律,用料夠新鮮,醋汁酸酸甜甜,好香!整體感覺好fresh,哩個好食!🔸Pomarola ($108)好鍾意個汁,食得出用咗新鮮番茄去煮醬,有清新嘅番茄香,酸中帶有洋蔥嘅甜,好開胃。長通粉軟硬適中,幾彈牙,唔錯。🔸Margherita ($108)我最鍾意食Margherita,而且哩度嘅pizza係人手即製,薄身脆口又煙韌,好感好好!用新鮮蕃茄醬同大量芝士,邪惡得嚟又唔會太膩,但我個人喜好會鍾意再多啲茄醬,會更好味。
端午節來個港島美食之旅
第一站去咗中環食手工pizza
約咗成個月 終於都嚟了
急不及待叫咗沙律、意粉、pizza
開放式大門
可以望住雨景 好寫意地嘆吓
會覺得雨天都是可愛的😊

🔸Mare E Monti ($108)

🔸Pomarola ($108)

🔸Margherita ($108)
2022-06-09 14 瀏覽
蘭桂坊新開了一間意大利餐廳,早前來這邊嘗新,雖然還沒能去酒吧,但在這吃吃美食,和三五知己喝個啤酒打個卡也是不錯的選擇Insalate - Caprese Salad $88這道沙律是義大利卡布里島(Capri)的名稱為名。這間的做法是用番茄和水牛芝士切片,再加上羅勒和淋上橄欖油、鹽和黑胡椒等。口感酸酸甜甜很開胃。Pasta - Pomarola $108經典的意大利蕃茄肉醬意粉,麵質偏幼和軟淋,不過好掛汁,蕃茄醬汁濃郁,加上少許芝士粉更是可口滋味Pizze - Boscaiola Pizza $148純正意大利手工Pizza,即叫即焗新鮮熱辣送上,餅底批邊都夠薄夠香脆,口感鹹香煙韌,經典的火腿﹑蘑菇﹑水牛芝士﹑蕃茄醬組合簡單又好食!份量方面2個人剛剛好,吃完不會太飽膩Gelato $38有多款口味選擇,雲喱拿/朱古力/芒果/開心果開心果味口感香滑帶有粒粒開心果蓉芒果味香甜濃郁Beer - Feels Good Man & Staying Alive $38美食當然要搭配啤酒才算是完美Happy Fri.這次喝的兩款啤酒都是輕盈style很適合女生Feels Good Man偏清爽柑橘香
蘭桂坊新開了一間意大利餐廳,早前來這邊嘗新,

Insalate - Caprese Salad $88

Pasta - Pomarola $108

Pizze - Boscaiola Pizza $148
經典的火腿﹑蘑菇﹑水牛芝士﹑蕃茄醬組合簡單又好食!
份量方面2個人剛剛好,吃完不會太飽膩

Gelato $38
有多款口味選擇,雲喱拿/朱古力/芒果/開心果
開心果味口感香滑帶有粒粒開心果蓉
芒果味香甜濃郁
Gelato

美食當然要搭配啤酒才算是完美Happy Fri.
這次喝的兩款啤酒都是輕盈style很適合女生
Feels Good Man偏清爽柑橘香和橙皮香,不帶苦
Staying Alive帶檸檬和西柚味較為甘香
另外也有draft﹑mojito、cider等任君選擇

2022-05-09
  • Pomarola
2022-06-09 162 瀏覽
琴晚落暴雨真係好躊躇,仲去唔去中環食嘢好,但真係好肚餓,好彩放工唔大雨,嘢照食酒照劈由於落雨,老蘭少咗好多人,大胃嚟呢間包場咁滯呢間食正餐為主,但估唔到佢碟意粉真係好非一般,同出面食嘅好唔同,似係手工意粉炒得好入味,仲好有鑊氣,但味道舒服,係少有高質意大利麵Pizza更令人意外,拎上手已經feel到好有質感,咬起嚟好綿,綿到唔使好花牙力加上餡料好豐富,有大大塊Parma Ham同好多菇,仲有芝士勁綿,太回味喇呢種沙律,大胃好似冇食過,只有蕃茄、羅勒葉同水牛芝士,但已經好夠,蕃茄勁爽口勁fresh,水牛香而不膩,呢種沙律大胃可以encore座立喺蘭桂坊,又點可能冇酒呢?呢度有勁多款啤酒選擇,亦有mojito揀罐裝真係唔多見,味道竟然比一啲酒吧好,甜中帶澀,唔會淡茂茂胃弟就揀咗手工啤,酒名好有意境,麥味突出,雖然偏澀,但香味撲脷,佢都唔想讓畀大胃喇最後嚟個gelato解吓酒,質感同想像中有啲唔同,朱古力味都幾出,係不錯嘅句號

由於落雨,老蘭少咗好多人,大胃嚟呢間包場咁滯

Pomarola

炒得好入味,仲好有鑊氣,但味道舒服,係少有高質意大利麵

Boscaiola

Caprese

Mojito

罐裝真係唔多見,味道竟然比一啲酒吧好,甜中帶澀,唔會淡茂茂

Like the Wind

Mojito
Like the Wind
  • Pomarola Pasta
2022-06-03 144 瀏覽
中環蘭桂坊人氣薄餅店 Babacio Cucina 新開張三個月,本身已經有一間分店在雲咸街,生意非常之好,喜歡食pizza嘅我,今日適逢係Happy Friday 就同朋友來朝聖✨店舖位置好易認,裝修非常搶眼,尤其係招牌,餐廳採用開放式的設計,座位不多,就像外國好多餐廳一樣,可以企可以坐,一邊飲酒一邊食pizza傾吓計,幾開心嘅感覺,另外飲品櫃是自助式,好多唔同嘅手工啤酒,特色飲品,可以自己慢慢選擇👍🏻🧀🍑▪️Caprese Salad $ 68Tomatoes , bufala , basil 最喜歡這個沙律,新鮮蕃茄,水牛芝士,羅勒葉加咗少少黑椒和橄欖油調味,就已經非常好食😋🍝▪️Pomarola Pasta $ 98Tomato sauce , cherry tomato , garlic , basil 原始的意大利風味,用上小蕃茄,蕃茄醬,蒜頭羅勒做醬汁,味道清爽,配上佢哋自家製嘅手工意粉,意粉好煙韌,有點像麵條既質感,條條掛汁🍕▪️Boscaiola Pizza $ 128 Cooked ham , mushrooms , tomato sauce , bufala 最傳

店舖位置好易認,裝修非常搶眼,尤其係招牌,

🧀🍑▪️Caprese Salad $ 68
Tomatoes , bufala , basil
最喜歡這個沙律,新鮮蕃茄,水牛芝士,羅勒葉
加咗少少黑椒和橄欖油調味,就已經非常好食😋

🍝▪️Pomarola Pasta $ 98

原始的意大利風味,用上小蕃茄,蕃茄醬,蒜頭

🍕▪️Boscaiola Pizza $ 128
最傳統嘅拿玻里餅皮製法,底部焦香,最好食係邊皮焦脆中間帶空氣感,好煙韌好好食,簡單嘅材料,火腿,蘑菇,蕃茄醬,水牛芝士,一定要趁熱食,先至食到拉絲效果,正宗又好食

▪️自家制Gelato $ 38
🍨開心果
開心果控必食,香濃開心果奶味,非常幼滑,但有仍然食到粒粒開心果溶,超級好食

🍨芒果
芒果味一樣咁好食,芒果味濃好似食緊新鮮芒果咁,非常清甜

🍹▪️Mojito $ 38
罐裝Mojito 第一次飲,真係好似即沖一樣,青檸薄荷味好刺激,非常唔錯,呢個價錢幾抵飲

🍺▪️Wheelie good radler $ 38
這款手工啤酒有淡淡的麥味清香易入口,酒精濃度3.5%,好啱女仔飲

2022-06-02 14 瀏覽
蘭桂坊新開意大利餐廳 餐廳位置不大 但坐得幾舒適 食物質素幾高質ʕ •ᴥ•ʔ-✨Pomarola Pasta ($108)呢款係意大利蕃茄醬意粉 醬汁超足 每一條意粉都可以掛到汁 而麵質幾特別 第一次食到既口感 煙韌彈牙😳✨Boscaiola Pizza ($148)呢到既Pizza係手工製 其實都幾大份 仲好足料 有火腿同蘑菇餡 而批底較薄身 批邊則較厚 幾鍾意呢個口感 脆脆地 食落蕃茄味較重 而且芝士足 可以做到拉絲效果✨Caprese Salad ($88)每片芝士再加上一塊蕃茄片 配搭幾清新一啲都吾會膩 芝士幾軟綿 ✨Gelato ($38 per scoop)共有四隻口味選擇 有開心果、朱古力、芒果同雲呢拿 今次試左開心果 食落吾夠smooth 有少許渣 同埋甜左少少 ✨Sour punch ($48)✨kokomo ($48)兩款飲品酒精濃度也不算高 幾易入口 前者飲落酸酸甜甜 而後者椰子味較重
✨Pomarola Pasta ($108)

✨Boscaiola Pizza ($148)

✨Caprese Salad ($88)

✨Gelato ($38 per scoop)

✨Sour punch ($48)
✨kokomo ($48)

坐落中環蘭桂芳,呢度主打Pizza同手工啤,特別一提係食物真係意大利傳統地道既味道 🇮🇹 分享下食左咩先..🍅Caprese Salad前菜係意大利一款經典既沙律,由切片的新鮮mozzarella cheese,番茄和甜羅勒製成,簡單用鹽同橄欖油調味而成。呢個我真係好鍾意食,番茄多汁厚實,配搭香濃乳脂味既mozzarella ,口感微甜又清爽!..🍕Boscaiola Pizza以蕃茄醬做底既Boscaiola Pizza有bufala芝士、蘑菇同火腿,Pizza邊邊外脆內軟,口感好特別!一片片火腿鋪在半溶芝士及蕃茄醬上,一大啖咬落pizza,好creamy,好惹味!..🍝Pomarola Pasta比起坊間成日食到既肉醬意粉,呢款意大利蕃茄醬意粉係無肉碎但食到更純粹既番茄醬味道,茄醬入面除左有鮮茄肉,仲有蘿蔔同蒜粒。驚喜既係麵條係手工製!質感帶有手工意粉獨有嘅爽彈感,好特別!..🍧Gelato (Mango & Chocolate)意大利雪糕Gelato比起香港食開既雪糕,係比較無咁幼滑,無咁重奶味,接近原味多d! 芒果味好好食,酸甜開胃!朱古力都好香濃!..🍻Carbon brew
🍅Caprese Salad
🍕Boscaiola Pizza
🍝Pomarola Pasta
🍧Gelato (Mango & Chocolate)
🍻Carbon brews - Earth people & sour punch
兩款手工啤,一款有熱情果芒果菠蘿味道,另一款就有橙皮等,風味好獨特!.
呢度氣氛比較casual chill,加上唔係室內有門有窗,酒吧最近重開,所以都幾熱鬧!
2022-05-18
2022-05-27 10 瀏覽
📍「Babacio Cucino」- 中環今次食食食之旅黎到中環😌行經LKF,竟然俾👧🏻見到間新開嘅餐廳,而且仲有即叫即整嘅pizza,一於試試佢🤤📷餐廳店鋪雖然唔大,但裝修都幾靚,牆身係油畫綠,影相打卡一流💯店面仲見到哂成個廚房,可以欣賞埋廚師製作料理嘅過程🤩餐廳仲有唔同酒類俾大家揀,包括多款香港本地啤酒、手工啤酒、mojito、cider 等等,岩哂同朋友放工嚟飲酒吹水🍻🥂🍹🍴Caprese Salad🥗💰HKD88✨推薦指數:8.5/10首先要讚嘅係佢嘅賣相好靚,水牛芝士同蕃茄片卡啦咁放,仲有塊basil 係上面作為點綴🌱呢個salad嘅配搭比較簡單,有蕃茄片、水牛芝士,用咗橄欖油、胡椒同鹽去調味🤗雖然係好簡單嘅配搭,但好fresh 好開胃😋水牛芝士食落好rich,但又唔會太膩,加埋新鮮蕃茄酸酸甜甜咁,中和返唔會好滯😇胡椒亦都係呢碟嘅精髓,帶少少咸香同辣味,提升咗整體嘅味道,錦上添花✨✨✨🍴Boscaiolo Pizza 🍕 💰HKD148✨推薦指數:8.5/10Pizza 係即叫即整,新鮮熱辣🤩一共切開咗4️⃣大塊,岩哂同朋友share 🙆🏻‍♀️Pizza料有ham、蘑菇、chee
📍「Babacio Cucino」- 中環

今次食食食之旅黎到中環😌

店面仲見到哂成個廚房,可以欣賞埋廚師製作料理嘅過程🤩

🍴Caprese Salad🥗
💰HKD88
✨推薦指數:8.5/10

🍴Boscaiolo Pizza 🍕
💰HKD148
✨推薦指數:8.5/10
Pizza 係即叫即整,新鮮熱辣🤩
一共切開咗4️⃣大塊,岩哂同朋友share 🙆🏻‍♀️
Pizza料有ham、蘑菇、cheese 同蕃茄汁,配料亦都比較簡單,但係夾埋一齊又好好食🤤
Ham食落相對比較淡味;芝士做到拉絲效果,食落好香又唔會太膩😇;蕃茄醬酸度適中,可以中和返芝士,不過食落比較多汁,令到成塊pizza有少少濕😛;蘑菇令到成個pizza 更加咸香😋
Pizza 皮超有驚喜‼️皮係人手揉,pizza 底偏薄,批邊就厚身啲,食落煙煙韌韌好咬口😋
整體來講呢個配搭真係唔會輸,食完兩塊都有少少🤏🏻唔夠喉🤣🤣🤣

🍴Pomarola Pasta
💰HKD108
✨推薦指數:7.5/10
一嚟到仲出緊煙,就知佢哋係岩岩煮好😍
最基本嘅蕃茄pasta ,配料用咗洋蔥、紅蘿蔔等蔬菜,連素食者都岩🤗
佢哋嘅手工意粉唔似平時嘅意粉,呢度係比較粗身同軟身,食落幾煙韌,有少少似上海麵嘅口感,幾特別😆麵條麵好掛汁,每一條都食到蕃茄醬汁,好夾🤤

🍴Gelato (Mango & Pistachio)
💰HKD38/scoop
✨推薦指數:8/10
Mango:口感比較幼滑,唔會太甜,有啲似mango lassi 嘅味道😆
Pistachio:食落好nutty 好香,有少少幼粒唔算好滑,但👧🏻好中意呢個口感,正😍😍😍

🍴Bacardi Mojito
💰HKD48
✨推薦指數:8/10
嚟到LKF點可以唔飲酒呢😌
飲落都幾重薄荷味同青檸味,有少少🤏🏻似青檸梳打,酒味唔算好重,好易入口,岩哂女仔💕

🍴Carbon brews-Kokomo (Pina calada sour)
💰HKD48
✨推薦指數:7.5/10
香港本土啤酒系列,飲落菠蘿味好出,飲落幾fruity,不過可以凍少少就好啦🍻
  • Pomarola Pasta
2022-05-27 9 瀏覽
👩🏻‍🍳蘭桂坊新開意大利餐廳 主打即焗pizza手工意粉及手工啤酒Babacio Cucina係Babacio分店 食品品質有保證 店内嘅用餐位置比偏少 以外賣為主 而店內以霓虹燈掛飾 夜晚飲杯酒幾有feel本人大力推薦pizza 係近日食過數一數二好食❣️🍕Boscaiola Pizza $148熱辣辣即焗即焗高質Pizza 開放式廚房仲見到chef搓麵團材料好簡單 就係 火腿 蘑菇 芝士 茄醬 但食落一D都唔單調Pizza餅底口感煙韌有咬口 批邊鬆脆每一啖Pizza都充滿香濃拉絲芝士 推薦🧀Caprese Salad $88mozzarella水牛芝士配片片新鮮番茄既清新開胃前菜 食材新鮮已經好食加埋黑醋 味道更佳🍝Pomarola Pasta $108蕃茄意粉用上鮮蕃茄 蘿蔔調製醬汁 一道傳統經典美味菜式意粉好特別 仔細睇係正方型的 手工意粉獨有既口感 麵質比較淋身 朋友很喜歡而我個人偏好較彈牙既口感🍧Gelato $38自家製朱古力雪糕 質地幼滑 味道濃郁📍 Babacio Cucina (中環)中環蘭桂坊6號地下
本人大力推薦pizza 係近日食過數一數二好食❣️

蕃茄意粉用上鮮蕃茄 蘿蔔調製醬汁 一道傳統經典美味菜式
而我個人偏好較彈牙既口感

🍧Gelato $38
自家製朱古力雪糕 質地幼滑 味道濃郁

📍 Babacio Cucina (中環)
中環蘭桂坊6號地下
5月19重開酒吧係時候又重投老蘭嘅懷抱喇~講笑,其實唔飲酒一樣可以係蘭桂坊食好西嘅😆 以前已經同朋友去過 @babacio_hk 係大館附近嘅總店,原來佢哋係蘭桂坊開埋新分店,今次同朋友都係衝住佢哋個拿坡里手工Pizza 而嚟🍕前菜嗌咗個Caprese Salad($88) Buffalo mozzarella 同蕃茄呢個配搭真係can’t go wrong🤪 mozarella嘅奶香味好出,佢哋啲蕃茄好鮮甜好juicy🍅 加埋啲黑椒同橄欖油做調味,令成個味道唔會太寡🤤主角Boscaiola Pizza ($148)都好正❤️餅底簿得嚟仲保留到咬口,而且好有麵粉香,芝士同蕃茄balance得啱啱好,嚟食呢個pizza底真心冇失望🥰 加埋火腿帶少少鹹香,磨菇再令成個pizza再香啲同有口感,呢個真係必試😛另外嗌嘅Pomarola Pasta ($108)一上枱個時出晒煙咁勁正~意粉麵質唔錯,但係會偏淋身少少🍝 配料係蕃茄、紅蘿蔔同蔬菜粒等,味道好清新輕盈,唔會好heavy,同pizza夾埋一齊啱啱好😝Gelato ($38/per scoop) 有好多口味嘅選擇,同朋友都揀咗開心果味,開心

Gelato ($38/per scoop) 有好多口味嘅選擇,同朋友都揀咗開心果味,開心果嘅果仁香好出💚 而且唔會太甜,不過粉粒感較重,如果唔鍾意呢種口感嘅gelato就要留意返🫢

嚟到老蘭唔飲返杯好似唔夠有feel,呢到其實都有好多唔同款啤酒飲㗎🍻 自己嗌咗枝Rose cider ($48),朋友就要咗Bacardi mojito ($48),特別欣賞店家好貼心雪定晒啲杯所以倒出嚟都好夠凍🧊

總括嚟講,呢間pizza同總店一樣咁出色,雖然冇咗總店個靚景,但係食物質素一樣keep到,下次係蘭桂坊要食pizza都會諗起佢٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

❃後記❃
其實佢哋有啲望街景嘅座位,但係食個日落雨就坐唔到了🥲如果有得坐埋outdoor seats應該會更加有feel~
2022-05-12 203 瀏覽
如果你同我一樣對pizza質素有追求,Babacio Cucina 喺蘭桂坊新開意大利菜,主打手工即焗pizza 同手工pasta,食物質素🆙價錢仲好平宜近人👍🏻嚟得LKF又點少得同三五知己飲返杯,呢度仲提供多款手工啤酒🍻原來@babaciocucina 係babacio 蘭桂坊新分店‼️◽️Caprese Salad $88Tomatoes, Bufala, Basil🥗新鮮爽脆沙律菜點配黑醋醬,酸酸甜甜非常開胃,前菜之選⭐️◽️Pomarola Pasta $108Al dente🍝將意粉煮至外面軟、中間一點半熟不生,煙韌有口感 💯 火辣茄醬加粒粒紅蘿蔔西芹等蔬菜抄成,香辣非常惹味🔥◽️Boscaiola Pizza $148正宗意大利🇮🇹拿坡里 Pizza,用高温短時間焗製,薄餅底面呈豹紋嘅焦痕,批邊鬆軟帶空氣感,口感Chewy😋😋簡單Margherita配料tomatoes, mozzarella cheese, fresh basil 簡單做得好食 Perfect👍🏻 ◽️Gelato $38/per scoop當晚有四款Mango, chocolate, coconut, pistac

◽️Caprese Salad $88
Tomatoes, Bufala, Basil🥗
新鮮爽脆沙律菜點配黑醋醬,酸酸甜甜非常開胃,前菜之選⭐️

◽️Pomarola Pasta $108

◽️Boscaiola Pizza $148
正宗意大利🇮🇹拿坡里 Pizza,用高温短時間焗

◽️Gelato $38/per scoop
當晚有四款Mango, chocolate, coconut, pistachio選擇
芒果口味香甜又清新🥭
個人私心會選擇開心果,淡淡果仁香,唔會太甜粉粒口感較重,幾特別
◽️Draft beers ($58/pint)
有兩款,一款清新花香味較重,另一款濃烈甘苦味,獨特偏酸嘅餘韻🍺
2022-05-04
// 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 𝙡𝙖 𝙫𝙞𝙨𝙩𝙖 𝙗𝙖𝙗𝙮 - 𝙉𝙚𝙖𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙖𝙣 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 𝙤𝙣 𝙇𝙖𝙣 𝙆𝙬𝙖𝙞 𝙁𝙤𝙣𝙜 🍻 //-With chic interior designs that are decorated with neon lights, 𝐁𝐀𝐁𝐀𝐂𝐈𝐎 𝐂𝐔𝐂𝐈𝐍𝐀 is the second branch of 𝐁𝐀𝐁𝐀𝐂𝐈𝐎, newly opened in Lan Kwai Fong for all drinkers to savor their housemade Neapolitan pizza and pasta with crafted beer or with a glass or two.-☞ 𝐏𝐎𝐌𝐀𝐑𝐎𝐋𝐀 - 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖One of the most authentic Italian comfort food tossed together with al dente pasta, fresh pomarola sauce, and juicy, sweet tomatoes for satisfaction.-☞ 𝐁𝐎
☞ 𝐏𝐎𝐌𝐀𝐑𝐎𝐋𝐀 - 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖
☞ 𝐁𝐎𝐒𝐂𝐀𝐈𝐎𝐋𝐀 - 𝐇𝐊$𝟏𝟒𝟖
Classic pizza created with a tomato sauce base, topped by tender cooked ham, succulent mushrooms, and mozzarella di bufala; perfection in every slice.
☞ 𝐌𝐀𝐑𝐄 𝐄 𝐌𝐎𝐍𝐓𝐈 - 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖
A tastebud-awakening salad mixed with creamy avocado slices, freshly picked lettuce, and salmone affumicato for a dainty hint of smokiness.
☞ 𝐌𝐀𝐍𝐆𝐎 𝐆𝐄𝐋𝐀𝐓𝐎 - 𝐇𝐊$𝟑𝟖 𝐏𝐄𝐑 𝐒𝐂𝐎𝐎𝐏
With a finely textured and melt-in-your-mouth consistency, it was cooling to indulge in after the drool-worthy meal.
☞ 𝐏𝐈𝐒𝐓𝐀𝐂𝐇𝐈𝐎 𝐆𝐄𝐋𝐀𝐓𝐎 - 𝐇𝐊$𝟑𝟖 𝐏𝐄𝐑 𝐒𝐂𝐎𝐎𝐏
Sweet and creamy as it should be, tasted with subtle and luscious hints of nuttiness from the pistachio; one of my fav flavors for sure.
☞ 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍 𝐁𝐑𝐄𝐖𝐒 - 𝐖𝐇𝐄𝐄𝐋𝐈𝐄 𝐆𝐎𝐎𝐃 𝐑𝐀𝐃𝐋𝐄𝐑 - 𝐇𝐊$𝟒𝟖
With an ABV of 3.5% and IBU of 8, it comes with a huge hit of orange zest along with floral aromas of elderflower.
☞ 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍 𝐁𝐑𝐄𝐖𝐒 - 𝐅𝐄𝐄𝐋𝐒 𝐆𝐎𝐎𝐃 𝐌𝐀𝐍 - 𝐇𝐊$𝟒𝟖
Featuring the aroma of cardamon spice and orange peel, it’s a refreshing wheat beer with an ABV of 4.5% and IBU of 12.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡs-sᴄɴ
BOSCAIOLA
MARE E MONTI
MANGO GELATO
CARBON BREWS - WHEELIE GOOD RADLER
BOSCAIOLA
MARE E MONTI
MANGO GELATO
  • CARBON BREWS - FEELS GOOD MAN
  • PISTACHIO GELATO
2022-05-12 29 瀏覽
Babacio副線 Babacio Cucina地點係正蘭桂坊入面,牆上霓虹燈佈置玩味十足,仲供應大量Carbon Brews手工啤酒,酒鬼們打底又多個選擇!🔸Caprese Salad ($88)以一片片mozzarella芝士同蕃茄互相交替而成既傳統沙律,只要芝士高質番茄新鮮,加少少橄欖油已經好好味。呢度切得大塊而且鹽/黑胡椒調味剛剛好,好開胃🔸Pomarola PastaTuscany地區既傳統蕃茄意粉🍅蕃茄、羅勒葉、簡單蔬菜配搭但食落唔會覺得單調,最重要係手工意粉口感彈牙,就算成碟意粉偏濕都唔怕淋哂🙆🏻‍♀️🔸Boscaiola Pizza ($148)用得Babacio個名點少得pizza🍕呢個Boscaiola有火腿、蘑菇、bufala芝士同蕃茄醬,批邊做到傳統拿玻里薄餅既空氣感,薄批底加上唔同配料口感好豐富🤤🔸Gelato ($38@)雲呢拿味唔怕死甜,入面好多雲呢拿籽令味道更濃郁。開心果味係我最愛,但覺得呢度雖然質地幼滑,但略嫌唔夠nutty

🔸Caprese Salad ($88)

🔸Pomarola Pasta

🔸Boscaiola Pizza ($148)

🔸Gelato ($38@)