2022-05-16 730 瀏覽
回復晚市堂食後 可以去一些有情調的餐廳度過晚上了 這次到訪了位於銅鑼灣百樂中心的 ʙᴀᴄᴄʜᴜs ~ 環境很有氣氛 用餐空間分開幾個部份每個 ᴀʀᴇᴀ 各有幾張桌子當天安排在窗邊的沙發位置用餐寬敞舒適 桌上的燈更添情調ʙᴀᴄᴄʜᴜs 的餐牌有個特色項目 ʟᴀᴢʏ ᴄʜᴏɪᴄᴇ意指顧客不用選 由廚師決定是日的前菜 主菜 甜品充滿驚喜也有新意 就點了一份這個再點了一份主菜跟友人分享𓋪 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘈𝘩𝘪 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘛𝘶𝘯𝘦𓋪 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘊𝘳𝘦𝘢 𝘍𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘤𝘪𝘯𝘦𓋪 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘚𝘰𝘶𝘴-𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘶𝘱𝘳𝘦𝘮𝘦𓋪 𝘔𝘪𝘥-𝘚𝘶𝘮𝘮𝘦𝘳 𝘕𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘪𝘯 𝘈𝘰𝘪-𝘪𝘬𝘦𓎺 𝘛𝘩𝘦 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘎𝘢𝘳𝘥𝘦𝘯先點了兩杯餐廳 sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 的 ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ以接骨木花跟檸檬作基調 配上 sᴏᴅᴀ ᴡᴀᴛᴇʀ整體帶酸甜 清新開胃 很對口味前菜上的是胡麻清酒炙燒吞拿魚輕輕燒過吞拿魚表面 保持了裡面的軟嫩肉質配上清甜的日本蕃茄 和提味的胡椒 很道蠻出色的前菜主菜蠻驚喜的是牛油果蟹肉忌廉闊條麵比較少聽到
回復晚市堂食後
可以去一些有情調的餐廳度過晚上了
這次到訪了位於銅鑼灣百樂中心的 ʙᴀᴄᴄʜᴜs ~
環境很有氣氛 用餐空間分開幾個部份

整體是間頗有情調的西餐廳
個人覺得很適合慶生 / 約會去用餐
2022-05-12
2022-05-15 104 瀏覽
同朋友喺銅鑼灣行街行到累 決定搵間餐廳食返個Early Dinner喺網上搵到Bacchus 見到佢環境幾靚 一於上去試下啦~位於銅鑼灣嘅樓上餐廳Bacchus 以酒神🍷為名 主打意日Fusion私房西餐🍽️餐廳環境闊落 燈光甚有情調以獨特嘅枱燈 打造出浪漫嘅氣氛 令人格外享受餐廳有個「幫你諗埋」 Lazy Choice Dining Set顧名思義 就係唔使你咁煩 我幫你諗埋為你送上Starter➡️Main➡️Soup / Dessert坐喺度等食好嘢就得🥳啱晒懶惰嘅我哋!🔸STARTER🔸📍胡麻清酒炙燒🔥吞拿魚吞拿魚炙燒後 食落有嚼勁 加上食用花🌸裝飾 賣相同味道都唔錯📍夏日風情鵝肝多士鵝肝大塊又厚身 加上焗得香脆嘅多士減輕油膩感旁邊嘅蜜棗同其他水果 則令呢道前菜變得更加開胃🤤🔸MAIN🔸📍牛油果蟹肉忌廉闊條麵🍜打成醬嘅牛油果🥑 加埋忌廉 成個麵質感creamy得嚟又唔會乾不過忌廉味道濃郁 略嫌有點蓋過牛油角嘅味道而加埋加拿大蟹肉以及三文魚籽 增加咬口之餘又提升味道 整體而言非常好食😍📍酒神夏日烤西班牙豬鞍🥩肉唔會過熟 食落有肉汁 而另外附上嘅菠蘿🍍乳酪酸甜嘅味道令整道菜更有層次 完全
喺網上搵到Bacchus 見到佢環境幾靚 一於上去試下啦~
位於銅鑼灣嘅樓上餐廳Bacchus
以酒神🍷為名 主打意日Fusion私房西餐🍽️
餐廳環境闊落 燈光甚有情調
以獨特嘅枱燈 打造出浪漫嘅氣氛 令人格外享受
顧名思義 就係唔使你咁煩 我幫你諗埋
坐喺度等食好嘢就得🥳
啱晒懶惰嘅我哋!

🔸STARTER🔸

賣相好特別 設計理念係在杯中溢出嘅Tiramisu🤣
手指餅唔完全浸入忌廉入面 保持脆身口感

🔸Mocktail🔸
📍White Garden🥂
以自家秘製紅茶為底 配上接骨木花、檸檬🍋 飲落香甜醒胃
2022-05-02
黑松露湯
2022-05-11 35 瀏覽
晚肆堂食終於開反!黎左開將無耐嘅樓上多國菜試下佢地既新menu😆餐廳以歐陸風格裝修,加上藝術品點綴,更有格調。Lazy Choice - Dinner Set $358有頭盤、Main、Soup/Dessert唔洗諗食咩,交比個Chef頭盤:柚子田園沙律新鮮蔬菜、日本水果(柚子、哈密瓜)、臘肉腸絲,柚子嘅微酸配上清甜水果,好清新開胃帕爾馬火腿蜜瓜頭盤擺盤精緻,水果來源都係日本,非常之甜同多汁Main:牛油果蟹肉忌廉闊條麵牛油果加忌廉做汁,香滑口感,個闊條麵掛汁再配上蟹肉和魚子,蟹肉好有蟹味酒神夏日烤西班牙豬安豬安首先烤咗,再煎香邊位,令到賣相更吸引,豬安唔騷,豬味較濃郁,帶有脂肪,煎出來不會太乾。Soup/Dessert 黑松露蘑菇湯好香黑松露同濃郁嘅蘑菇味甜品:清池仲夏夜用咗Movenpick雲呢拿味雪糕做底,加配上日本草莓、Toffee醬,口感層次提升The White Garden接骨木花茶,以接骨木花、檸檬、紅茶調製而成嘅Mocktail,飲落好清新
餐廳以歐陸風格裝修,加上藝術品點綴,更有格調。

Lazy Choice - Dinner Set $358
有頭盤、Main、Soup/Dessert
唔洗諗食咩,交比個Chef

頭盤:
柚子田園沙律

帕爾馬火腿蜜瓜
頭盤擺盤精緻,水果來源都係日本,非常之甜同多汁

Main:
牛油果蟹肉忌廉闊條麵
牛油果加忌廉做汁,香滑口感,個闊條麵掛汁
再配上蟹肉和魚子,蟹肉好有蟹味

酒神夏日烤西班牙豬安

Soup/Dessert
黑松露蘑菇湯
好香黑松露同濃郁嘅蘑菇味

甜品:清池仲夏夜

The White Garden
2022-05-11 39 瀏覽
《有情調的餐廳》岩曬一班酒神啊!晚餐有「幫你諗埋」,有曬starter +main +soup/dessert 。#胡麻清酒炙燒吞拿魚 💰198本身都好中意食吞拿魚,食材新鮮,四邊位加咗黑白胡椒,擺盤精緻。#酒神熬製 💰58用忌廉打泡,飲落濃濃既黑松露味,夠結身同smooth 。#牛油果蟹肉忌廉闊條麵 💰288呢款係將新鮮牛油果🥑去打溶,食材係用上日本三文魚籽同蟹肉。成個麵都掛曬啲汁!好惹味!好好食啊😋💕#酒神夏日烤西班牙豬鞍 💰288呢款係配埋Yogurt source ,豬呈粉嫩顏色,食落一啲都唔會覺得硬,而且都幾厚切!#酒神後花園 💰68有接木花同檸檬🍋,好refreshing !#青池仲夏夜 💰98芭菲加拖肥醬,配埋日本新鮮生果🍓🫐,甜品黎講,一啲都唔覺罪疚感重!
《有情調的餐廳》

#胡麻清酒炙燒吞拿魚 💰198

#酒神熬製 💰58

用忌廉打泡,飲落濃濃既黑松露味,夠結身同smooth 。

#牛油果蟹肉忌廉闊條麵 💰288

#酒神夏日烤西班牙豬鞍 💰288

#酒神後花園 💰68
有接木花同檸檬🍋,好refreshing !

#青池仲夏夜 💰98

2022-05-07
2022-05-10 39 瀏覽
終於開放晚市堂食,一於約朋友食返餐好~呢間西餐廳環境舒適之餘又有情調,而且食物質素亦都幾出色,令人回味無窮🤤-🌷LAZY CHOICE $358/set✨-有選擇困難症既我地當然交左俾廚師發板啦~一個價錢有齊哂前菜、主菜、甜品,感覺都幾豐富🙆🏻‍♀️-🐟胡麻清酒炙燒吞拿魚吞拿魚燒到半生熟,質感彈牙!清酒味道唔會太出,入口充滿魚油香👍🏻🥪夏日風情鵝肝多士多士烘得好香脆~仲有蜜棗襯托住香煎厚切鵝肝😚感覺清爽,鹹甜味道balance,推薦😍🍖酒神夏日烤西班牙豬鞍豬鞍烤得好香,帶有淡淡紅酒香!肉質十分嫩滑,唔會好肥膩🤤伴葉蔬菜都有微微煎香過,唔錯✨🍝牛油果蟹肉忌廉闊條麵蟹肉粉量好多,每一啖都食到😍而且牛油果令到整個闊條麵好creamy,食完真係好滿足!🍨Chef Marco’s surprise最底係honey yogurt,中間有西瓜smoothie,頂層加左少少穀物片,賣相都幾靚❤️味道天然,層次豐富,感覺比較健康☺️🪴The White Garden $68✨呢杯無酒精飲品都幾特別~既有接骨木花、檸檬汁既香甜味道,同時又飲到醇厚茶香!感覺好清爽🥂
終於開放晚市堂食,一於約朋友食返餐好~
🌷LAZY CHOICE $358/set✨
有選擇困難症既我地當然交左俾廚師發板啦~
一個價錢有齊哂前菜、主菜、甜品,感覺都幾豐富🙆🏻‍♀️
🐟胡麻清酒炙燒吞拿魚
吞拿魚燒到半生熟,質感彈牙!
清酒味道唔會太出,入口充滿魚油香👍🏻

🥪夏日風情鵝肝多士
多士烘得好香脆~仲有蜜棗襯托住香煎厚切鵝肝😚
感覺清爽,鹹甜味道balance,推薦😍

🍖酒神夏日烤西班牙豬鞍
豬鞍烤得好香,帶有淡淡紅酒香!
肉質十分嫩滑,唔會好肥膩🤤伴葉蔬菜都有微微煎香過,唔錯✨

🍝牛油果蟹肉忌廉闊條麵
蟹肉粉量好多,每一啖都食到😍
而且牛油果令到整個闊條麵好creamy,食完真係好滿足!

🍨Chef Marco’s surprise
味道天然,層次豐富,感覺比較健康☺️

🪴The White Garden $68✨
呢杯無酒精飲品都幾特別~
2022-05-10 33 瀏覽
放假就想食好啲😋😋前幾日同朋友黎到 Bacchus 食晚飯🍽,餐廳環境好有情調,食物質素都唔錯👍🏻👍🏻今次試左「幫你諗埋」套餐,有齊前菜、主食同甜品~~重點係唔洗自己諗食咩,啱哂有選擇困難既我🤣🤣-🧑🏻‍🍳LAZY CHOICE $358✨-📍胡麻清酒炙燒吞拿魚賣相好靚!吞拿魚爽彈肥美🤤🤤食落胡椒味好重,帶淡淡清酒香,幾開胃~~📍夏日風情鵝肝多士鵝肝好厚身,肉質腍滑,煎得好香口~~多士都好香脆!仲有雜莓、蜜棗等配料,整體豐富❤️❤️📍酒神夏日烤西班牙豬鞍份量十足!黑毛豬鞍烤得外脆內嫩~~每啖充滿油脂香,連旁邊既伴菜都好香口😋😋📍牛油果蟹肉忌廉闊條麵牛油果意粉都係第一次試🤩🤩味道好清新,口感creamy,仲好掛汁!!面頭鋪滿三文魚籽同蟹肉,撈勻後食層次豐富👍🏻👍🏻📍Chef Marco’s surprise最後到我最期待既甜品啦~~蜜糖酸奶🍯➕西瓜沙冰🍉既配搭,味道清甜❤️❤️店員每日都會去採購新鮮水果製作,所以每次配搭都唔同架😎😎🥂The White Garden $68✨呢個係佢地既signature mocktail~~用接骨木花茶作底,加檸檬汁、紅茶調製而成🍸🍸味道酸酸甜甜,好refre
放假就想食好啲😋😋

今次試左「幫你諗埋」套餐,有齊前菜、主食同甜品~~
重點係唔洗自己諗食咩,啱哂有選擇困難既我🤣🤣
🧑🏻‍🍳LAZY CHOICE $358✨
📍胡麻清酒炙燒吞拿魚
賣相好靚!吞拿魚爽彈肥美🤤🤤
食落胡椒味好重,帶淡淡清酒香,幾開胃~~

📍夏日風情鵝肝多士
鵝肝好厚身,肉質腍滑,煎得好香口~~
多士都好香脆!仲有雜莓、蜜棗等配料,整體豐富❤️❤️

📍酒神夏日烤西班牙豬鞍
份量十足!黑毛豬鞍烤得外脆內嫩~~
每啖充滿油脂香,連旁邊既伴菜都好香口😋😋

📍牛油果蟹肉忌廉闊條麵
牛油果意粉都係第一次試🤩🤩
味道好清新,口感creamy,仲好掛汁!!
面頭鋪滿三文魚籽同蟹肉,撈勻後食層次豐富👍🏻👍🏻

📍Chef Marco’s surprise
最後到我最期待既甜品啦~~
蜜糖酸奶🍯➕西瓜沙冰🍉既配搭,味道清甜❤️❤️
店員每日都會去採購新鮮水果製作,所以每次配搭都唔同架😎😎

🥂The White Garden $68✨
呢個係佢地既signature mocktail~~
用接骨木花茶作底,加檸檬汁、紅茶調製而成🍸🍸
味道酸酸甜甜,好refreshing🌿🌿
2022-05-08 38 瀏覽
早排無意中喺explore見到呢間餐廳,個環境格局靚到以為係fine dining,一睇落價錢又幾合理,同朋友一齊去試吓🤪入門口嘅侍應服務已經好impressive,仲要打晒煲呔咁好有feel🤵🏻‍♂️食落質素都幾有水準✨同朋友一人嗌咗一杯The White Garden 酒神後花園($68) 呢杯係佢哋嘅signature mocktail,茶底襯托出接骨木花同檸檬,成杯飲落去好清新又好香🌿前菜嗌咗胡麻清酒炙燒吞拿魚($198) 自己最鍾意食厚切嘅吞拿魚,呢到件件厚切仲冇筋😍炙燒完加埋啲胡椒真心幾香~同埋佢啲車厘茄超甜🍅主菜都幾有質素👍🏻 嗌咗個牛油果蟹肉忌廉闊條麵 ($288)🍝唔講得笑真係勁creamy條條意粉都掛晒牛油果醬落去好邪惡🥑 蟹肉份量都幾多🦀酒神夏日烤西班牙豬鞍 ($288)一上枱已經勁香,食落去真係外脆內嫩,加埋佢哋係用黑毛豬,所以真係好肥美🐷 啖啖都係幸福嘅感覺🥰 另外想讚佢個甘荀蓉打得好滑超好食🥕最後試咗個甜品叫青池仲夏夜 ($98) 基底係MÖVENPICK嘅Lemon & Lime雪葩🍋上面就淋咗啲Toffee Sauce同Lychee Liqueur,令成個

最後試咗個甜品叫青池仲夏夜 ($98) 基底係MÖVENPICK嘅Lemon & Lime雪葩🍋上面就淋咗啲Toffee Sauce同Lychee Liqueur,令成個甜品清新得嚟唔會太膩🌿

總括嚟講呢間餐廳畀我嘅感覺係食物質素都好有水準,擺盤亦都好有心思🤪 環境裝修行典雅風格,坐得好舒服,侍應嘅服務態度都好唔錯👍🏻 見到好多人都係過嚟慶祝母親節或者係情人嘅燭光晚餐,特別日子帶重要嘅人過嚟食一定會好享受🥰
  • The White Garden
  • 牛油果蟹肉忌廉闊條麵
2022-05-07 28 瀏覽
好開心收到 @bacchus_cwb 新開張試食邀請 (大家請放心,老豬一定會誠實食評😎)今次試左佢地嘅3-course dinner set同埋一個意粉老豬同朋友都食到lam lam 👅同埋個環境真係勁有情調 🥰超適合慶祝生日或者拍拖😚.🐖🐖《The White Garden》🐖🐖🛑 7.8/10 🛑 💰$68💰飲落類似lemonade 仲有見到氣泡🫧原來仲加左接骨木花一開始飲酸酸maymay 幾開胃 但飲到最後就有小小甜膩~.3-Course Dinner Set 💰$358💰🐖🐖《胡麻清酒炙燒吞拿魚》🐖🐖🛑 8.7/10 🛑呢個係全晚嘅MVP胡麻清酒嘅調味非常有日式嘅風味 🇯🇵吞拿魚內嫩外有嚼勁 🦷可能因為有炙燒過 完全唔會腥食食下竟然覺得有牛味 🐮超愛呢道前菜 😍.🐖🐖《招牌慢煮法國黃油雞》🐖🐖🛑 7.8/10 🛑 店員介紹下得知原來呢個雞係先慢煮後再煎香所以雞皮食落特別酥脆而不膩雞脾位真係嫩滑juicy但雞胸位都係比較柴 而且唔入味🙈好彩有鹹甜嘅日式燒汁同酸酸地好開胃嘅橙香乳酪醬彌補翻 ~.🐖🐖《Chef Marco’s Surprise》🐖🐖🛑 7.7/10 🛑呢個甜品用酒
好開心收到 @bacchus_cwb 新開張試食邀請
(大家請放心,老豬一定會誠實食評😎)
老豬同朋友都食到lam lam 👅
同埋個環境真係勁有情調 🥰
超適合慶祝生日或者拍拖😚
🐖🐖《The White Garden》🐖🐖
🛑 7.8/10 🛑 💰$68💰
飲落類似lemonade 仲有見到氣泡🫧
原來仲加左接骨木花
一開始飲酸酸maymay 幾開胃
但飲到最後就有小小甜膩~
3-Course Dinner Set 💰$358💰
店員介紹下得知原來呢個雞係先慢煮後再煎香
所以雞皮食落特別酥脆而不膩
雞脾位真係嫩滑juicy
但雞胸位都係比較柴 而且唔入味🙈
好彩有鹹甜嘅日式燒汁同酸酸地好開胃嘅橙香乳酪醬彌補翻 ~
🐖🐖《Chef Marco’s Surprise》🐖🐖
🛑 8.3/10 🛑 💰$288💰
牛油果醬好清新 調味啱啱好 👍🏻
而且有海量蟹肉同蟹籽 令味道口感更豐富
美中不足嘅係個闊條麵唔算al dente 偏稔
不過呢d真係個人口味啦~
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8/10
服務:8/10
環境:9/10 (超適合同男女朋友去,有情調,環境典雅得來又唔會好拘謹)
CP值:✴️ 中 ✴️ (定價略為進取)
ENCORE:✅ (胡麻清酒炙燒吞拿魚)
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今日去咗呢間叫Bacchus既西餐廳🤪Book 咗630pm 去食dinner。想讚下呢間嘢啲枱好大之餘,仲要張梳化坐得好舒服!食物質素同味道都唔錯👍🏼食物既賣相都好靚,但唯一既唔好既係佢餐廳嘅燈光實在係有啲太暗,令我唔係好睇到食物嘅賣相如果唔係開咗電筒望一望,都唔發現原來佢啲嘢食係咁靚!整體來講都係幾好嘅,暗暗地都有浪漫嘅feel既~🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹我哋叫咗一個set 有starter + Main course + Dessert ➡️ $368胡麻清酒炙燒吞拿魚 Rating: 7/10。胡麻醬蕃茄再配吞拿魚好開胃。吞拿魚嘅表面輕輕炙燒過令成件事更加香。有淡淡的酒香。吞拿魚仲要切得幾厚身牛油果蟹肉忌廉闊條麵 Rating: 8/10。牛油果真係好creamy。佢三文魚子嘅份量仲要唔少🤪。成個意粉唔會好重口味。但係又會好想繼續食落去😚。食完好飽😚雪葩配日本蜜柑&士多啤梨 Rating 8.5
🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

今日去咗呢間叫Bacchus既西餐廳🤪
Book 咗630pm 去食dinner。
想讚下呢間嘢啲枱好大之餘,
仲要張梳化坐得好舒服!
食物質素同味道都唔錯👍🏼
食物既賣相都好靚,
但唯一既唔好既係佢餐廳嘅燈光
實在係有啲太暗,
令我唔係好睇到食物嘅賣相
如果唔係開咗電筒望一望,
都唔發現原來佢啲嘢食係咁靚!
整體來講都係幾好嘅,
暗暗地都有浪漫嘅feel既~

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

胡麻清酒炙燒吞拿魚 Rating: 7/10
。胡麻醬蕃茄再配吞拿魚好開胃
。吞拿魚嘅表面輕輕炙燒過令成件事更加香
。有淡淡的酒香
。吞拿魚仲要切得幾厚身

牛油果蟹肉忌廉闊條麵 Rating: 8/10
。牛油果真係好creamy
。佢三文魚子嘅份量仲要唔少🤪
。成個意粉唔會好重口味
。但係又會好想繼續食落去😚
。食完好飽😚

雪葩配日本蜜柑&士多啤梨 Rating 8.5/10
。已經唔係好記得佢真正嘅名叫咩😂
。呢個甜品真係勁靚勁靚
。仲要好開胃唔會好漏
。士多啤梨同日本蜜柑都好甜🥰
。完美結束餐飯

招牌法國慢煮黃油雞 $198 Rating: 7/10
。佢嘅黃油雞係用慢煮嘅方法
。之後再輕輕煎一下表面
。所以佢嘅肉質好嫩🤪
。配嘅薯菜都勁好食
。特別係個薯仔!
。有兩個醬汁
。一個係燒汁一個係Yogurt
。覺得Yogurt醬幾特別
。食落感覺好Fresh

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
welcome drinks
2022-04-28
welcome drinks
招牌法國慢煮黃油雞
之前喺ig都成日見到呢間樓上意大利餐廳🍴環境都幾chill 野食擺盤都好靚夠心思 情侶撐枱腳都唔錯🥰見佢開番晚市堂食 即刻try try佢🤘🏻.📌「幫你諗埋」$358呢個真係懶人選擇 唔洗自己諗又有神祕感😎套餐會有齊STARTER + MAIN + SOUP/DESSERT❣️.📌夏日風情鵝肝多士 $168成日食鵝肝驚佢會好膩😮‍💨但呢到有驚喜喎🤩外層好脆 內裏好軟滑夠油脂感 食落冇嗰陣腥味😝Toast脆卜卜 仲有少少沙律菜同熱情果&紅酒汁🍷夾埋食完全唔膩😆.📌酒神熬製 $58是日精選係黑松露野菌忌廉湯✨好香菇味 但松露味可以再濃少少🤏🏻質地比較稀 唔係平時咁thick同creamy🤔.📌招牌慢煮法國黃油雞 $198話晒係招牌係有啲期望🫣雞調味唔重 食到好香嘅雞味 而且係慢煮再grill過 幾有心機👍🏻鎖住肉汁之餘 外皮仲好爽口脆脆地 同埋有陣炙燒味🔥不過除左隻雞髀 其實雞胸都唔算太嫩滑🍗旁邊嘅雜菜有炒香過 唔hea喎😌.📌傳統辣茄汁香煎虎蝦結他麵 $198個pink sauce唔錯喎 酸酸辣辣好開胃🍅🌶加埋啲蒜頭好惹味🧄虎蝦都幾大隻 煎得幾香 肉質幾爽口鮮甜🦐個麵口感夠硬夠煙韌幾有咬口

📌「幫你諗埋」$358
📌夏日風情鵝肝多士 $168

📌酒神熬製 $58
酒神熬製

📌招牌慢煮法國黃油雞 $198

📌傳統辣茄汁香煎虎蝦結他麵 $198
個pink sauce唔錯喎 酸酸辣辣好開胃🍅🌶加埋啲蒜頭好惹味🧄虎蝦都幾大隻 煎得幾香 肉質幾爽口鮮甜🦐個麵口感夠硬夠煙韌幾有咬口 不過麵粉味有少少重🤏🏻
傳統辣茄汁香煎虎蝦結他麵

📌Chef Marco’s Surprise
有少少失望 只係好普通嘅affogato🙍🏻不過面頭仲有塊朱古片同朱古力醬🍫食落唔只得espresso同雲尼拿味☕️🍦

酒神熬製
傳統辣茄汁香煎虎蝦結他麵
2022-04-24 36 瀏覽
📍Bacchus_cwb餐廳位置位於銅鑼灣百樂中心,裝修高貴時尚行歐陸風格,設有不少超級闊落嘅梳化位,餐廳高貴嘅氣氛好適合同朋友傾偈或者拍拖👫,同埋我欣賞餐廳侍應哥哥一樣嘢,佢可以解釋到每款菜式嘅背景同埋煮法 👍👍,想知係咩就繼續留意睇落去啦👇 👇📌最近餐廳仲做緊85折抗疫優惠3-courses set 都係大約人均$300 左右如果以呢個環境嚟講,我覺得呢個價錢算OK —————————————-————👅 胡麻清酒炙燒吞拿魚 $198呢個係相當開胃嘅前菜☺️,首先吞拿魚質感好厚身,外皮焦香加埋黑椒配合埋裏面紅紅嘅嫩肉,蕃茄用上日本鮮甜多汁,旁邊有鮮花做點綴,賣相相當精緻—————————————-————👅 北海道帶子蒜香橄油意大利麵 $268全餐最有驚喜呢個😋😋,放有三粒帶子相當鮮甜,質地飽滿肉質柔軟,總之粒帶子就好好食啦😂😂,意粉方面佢哋選用闊麵質地彈牙,橄欖油同蒜香個味都好香,總括嚟講成個意粉都好好食值得一試👍👍—————————————-————👅 招牌慢煮法國三黃雞 $198呢個反而比較失望😿,雞肉比較鞋身唔嫩滑,但因為佢用三黃雞食得出有雞味,但唔需要試——————————
📍Bacchus_cwb

📌最近餐廳仲做緊85折抗疫優惠
3-courses set 都係大約人均$300 左右
👅 胡麻清酒炙燒吞拿魚 $198

👅 北海道帶子蒜香橄油意大利麵 $268

👅 招牌慢煮法國三黃雞 $198

—————————————-————
環境 - 餐廳環境高貴舒服設有獨立房間,如果包房嘅話可以打電話查詢,餐廳個氣氛好適合同朋友傾偈拍拖約會
📍地址

📍Bacchus (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓
2022-04-15 49 瀏覽
見到呢間樓上餐廳最近幾多人介紹,啲嘢食好似好吸引就嚟試吓佢嘅環境比想像中大,而且夠光猛食物選擇都算多試咗佢嘅胡麻清酒炙燒吞拿魚,賣相好靚燒得啱啱好,而且加咗啲黑胡椒調味雖然份量有啲細,但食落好清新主菜方面試咗帶子意粉同埋慢煮法國黃油雞帶子意粉味道唔錯,啲蒜頭爆過好香加埋有啲辣椒,辣得來有幾惹味帶子超大粒,而且煎到啱啱好不過啲意粉有少少硬黃油雞嘅皮焗到好脆,唔會好油有少少蔬菜同埋薯蓉健康得來又飽肚甜品方面就試咗廚師推介嘅乳酪杯最上面有啲cereal中間係士多啤梨醬酸酸甜甜幾開胃,個人幾鍾意呢個甜品整體都唔錯,但係上菜速度有待改善鍾意食西餐嘅不妨可以試吓
見到呢間樓上餐廳最近幾多人介紹,啲嘢食好似好吸引就嚟試吓
佢嘅環境比想像中大,而且夠光猛
食物選擇都算多
試咗佢嘅胡麻清酒炙燒吞拿魚,賣相好靚
燒得啱啱好,而且加咗啲黑胡椒調味
雖然份量有啲細,但食落好清新
主菜方面試咗帶子意粉同埋慢煮法國黃油雞
帶子意粉味道唔錯,啲蒜頭爆過好香
加埋有啲辣椒,辣得來有幾惹味
帶子超大粒,而且煎到啱啱好
不過啲意粉有少少硬
黃油雞嘅皮焗到好脆,唔會好油
有少少蔬菜同埋薯蓉
健康得來又飽肚
甜品方面就試咗廚師推介嘅乳酪杯
最上面有啲cereal中間係士多啤梨醬
酸酸甜甜幾開胃,個人幾鍾意呢個甜品
整體都唔錯,但係上菜速度有待改善
鍾意食西餐嘅不妨可以試吓
2022-04-14 1067 瀏覽
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]• 𝙱𝚊𝚌𝚌𝚑𝚞𝚜 •好適合情侶大時大節嚟嘅餐廳裝修優雅貴族feel 一張張大梳化 座位舒適而且服務好好 上每一道菜嘅時候都會細心講解꒰๑•௰•๑꒱大部分嘅菜都有加少少酒 啱晒一眾酒鬼😆-🔥胡麻清酒炙燒吞拿魚 💰$198第一次食燒過嘅吞拿魚味道口感都有少少似牛🤣吞拿魚加上芝麻 豐富口感~-🦀牛油果蟹肉忌廉闊條麵 💰$288十分推薦呢個!好creamy好好食👍🏿牛油果同蟹肉落得一啲都唔孤寒 而且蟹肉係一舊舊唔係得啲肉絲面頭仲有少少三文魚子每一啖都好滿足😋-🐓招牌慢煮法國黃油雞 💰$198配上orange yogurt醬汁 令整道菜味道更清新雞肉結實唔鞋 雞肉上面係紅蘿蔔蓉 味道甜甜地(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑-🍧𝙲𝚑𝚎𝚏 𝙼𝚊𝚛𝚌𝚘'𝚜 𝚜𝚞𝚛𝚙𝚛𝚒𝚜𝚎 💰$68第一眼睇以為係甜品😗最低一層係honey yogurt中間係士多啤梨同藍莓smoothie最頂加咗啲cereal每日配搭都唔一樣 大廚係每日去街市睇有咩新鮮食材✨-📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓-#caloriefoodie #caloriefoodie意大利菜
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]
大部分嘅菜都有加少少酒 啱晒一眾酒鬼😆

🔥胡麻清酒炙燒吞拿魚 💰$198
第一次食燒過嘅吞拿魚
味道口感都有少少似牛🤣
吞拿魚加上芝麻 豐富口感~

🦀牛油果蟹肉忌廉闊條麵 💰$288

每日配搭都唔一樣 大廚係每日去街市睇有咩新鮮食材✨
𝙲𝚑𝚎𝚏 𝙼𝚊𝚛𝚌𝚘'𝚜 𝚜𝚞𝚛𝚙𝚛𝚒𝚜𝚎

📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓
𝙲𝚑𝚎𝚏 𝙼𝚊𝚛𝚌𝚘'𝚜 𝚜𝚞𝚛𝚙𝚛𝚒𝚜𝚎
以古希臘作為logo和環境靈感的餐廳,寧靜又浪漫𓇥最近更有85折抗疫優惠,3-courses set人均只是$300,每款菜式都足夠精緻,西餐來說算是抵deal👍🏻-Sesame Sake Ahi Sea Red Tuna 吞拿魚外面熟裡面是紅紅的嫩肉。伴碟的番茄非常新鮮。-Clams Marniere Soup用上清酒去煮的蛤蜊清湯蛤蜊粒粒飽滿湯亦充滿鮮甜的味道。-Signature Sous Vide French Chicken Supreme選用的是法國黃油雞,雞味香濃,雜菌與醬汁的配搭十分美味。雞肉的邊位稍稍有點鞋。-Chef Marco's Surprise以雞尾酒杯裝著的不是酒,而是大廚炮製的乳酪加上新鮮雜莓汁再放上金箔,好吸睛。-House made plated Tiramisu這麼一大盤的tiramisu真的是第一次見😍tiramisu超香滑,lady‘s finger脆脆的。
以古希臘作為logo和環境靈感的餐廳,寧靜又浪漫𓇥
最近更有85折抗疫優惠,
3-courses set人均只是$300,
每款菜式都足夠精緻,西餐來說算是抵deal👍🏻
Sesame Sake Ahi Sea Red Tuna
吞拿魚外面熟裡面是紅紅的嫩肉。
伴碟的番茄非常新鮮。

Clams Marniere Soup
用上清酒去煮的蛤蜊清湯
蛤蜊粒粒飽滿
湯亦充滿鮮甜的味道。

選用的是法國黃油雞,
雞味香濃,雜菌與醬汁的配搭十分美味。
雞肉的邊位稍稍有點鞋。

Chef Marco's Surprise
以雞尾酒杯裝著的不是酒,
而是大廚炮製的乳酪加上新鮮雜莓汁
再放上金箔,好吸睛。

House made plated Tiramisu
這麼一大盤的tiramisu真的是第一次見😍
tiramisu超香滑,lady‘s finger脆脆的。
2022-04-13 53 瀏覽
位於銅鑼灣百樂中心< 𝓑𝓪𝓬𝓬𝓱𝓾𝓼 >, 一間高質西餐廳, 裝潢以歐陸精緻風格為主, 設有不少梳化座位, 環境亦舒適寬敞。ˢᵗᵃʳᵗᵉʳ:ᴾᵃᶜⁱᶠⁱᶜ ᴼᶜᵉᵃⁿ ᵀᵘⁿᵃ, ᴶᵃᵖᵃⁿᵉˢᵉ ᵀᵒᵐᵃᵗᵒ, ˢᵉˢᵃᵐᵉ ˢᵃᵏᵉ ᴰʳᵉˢˢⁱⁿᵍ $¹⁹⁸胡麻清酒炙燒吞拿魚, 質感厚身, 新鮮肥美, 再散發啖啖酒香味道, 旁邊放有鮮花點綴, 相當精緻。ˢᵒᵘᵖ:ᵂʰⁱᵗᵉ ᵂⁱⁿᵉ, ᶜˡᵃᵐˢ, ᴹᵘˢˢᵉˡˢ $¹²⁸白酒煮硯清湯非常清甜, 帶有濃厚酒香, 硯隻亦很足料, 相當有驚喜。ᴹᵃⁱⁿ:ᴿᵉᵈ ᵂⁱⁿᵉ ᴿᵉᵈᵘᶜᵗⁱᵒⁿ/ ᴼʳᵃⁿᵍᵉ ʸᵒᵍᵘʳᵗ, ᶠʳᵉⁿᶜʰ ᶜʰⁱᶜᵏᵉⁿ $¹⁹⁸招牌慢煮法國黃油雞, 將其慢煮再煎香外皮, 令雞皮呈金黃色, 而肉質嫩滑多汁, 整體油香十足。ᵂʰⁱᵗᵉ ᵂⁱⁿᵉ, ˢᵃᵏᵉ, ᴴᵒᵏᵏᵃⁱᵈᵒ ˣᴸ ˢⁱᶻᵉ ˢᶜᵃˡˡᵒᵖ, ᴳᵃʳˡⁱᶜ, ᴼˡⁱᵛᵉ ᴼⁱˡ, ᶜʰⁱˡ $²⁶⁸北海道帶子蒜香欖油意大利麵, 放有三粒特大帶子, 圓大飽滿亦肉質柔軟。而將蒜香橄欖油兩者融合, 十分惹味香口。ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ

ˢᵗᵃʳᵗᵉʳ:

ˢᵒᵘᵖ:

ᴹᵃⁱⁿ:

ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:
ᶜʰᵉᶠ ᴹᵃʳᶜᵒ'ˢ ˢᵘʳᵖʳⁱˢᵉ $⁶⁸
底層為蜜糖乳酪, 中層是士多啤梨及提子果醬, 面層放有燕麥片及金箔, 帶點清新感覺。

ᴮᵃᶜᶜʰᵃˢ ᴸᵒᵛᵉ ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ $¹¹⁸
倒瀉的拉提米蘇, 手指餅混合馬斯卡邦尼奶酪, 旁邊放有雲尼拿雲糕。

Bacchus
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓