餐廳裝修充滿歐洲特色🏰地方好寬敞,有好多位置都有大沙化好適合同朋友傾計~~👯‍♀️胡麻清酒炙燒吞拿魚 🍣Sesame Sake Ahi Sea Red Tuna $198吞拿魚燒得岩岩好外面簿簿一層脆脆的配上蕃茄,好開胃招牌慢煮法國黃油雞 💛Signature Sous Vide French Chicken Supreme $198呢個係佢地既signature,佢本身會配上見乳酪醬/燒汁俾你不過完全吾需要再點醬料雞本身已調味,好入味肉質好嫩滑👍🏻牛油果蟹肉忌廉闊條麵Fresh Crab Meat Avocado Cream Fettuccine🥑 $288超級creamy,有滿滿既蟹肉同牛油果冇諗過會甘夾~~好有驚喜Chef Marco’s surprise 🧡🧡~Honey Yogurt Strawberry smoothie 🍓~~☺️餐廳勁有heart佢地會每日出去採購當日新鮮既水果去製作佢地佢甜品保證水果係鮮甜🌸Yogurt又勁正❤️White Garden 🍷係一杯接骨木花茶無酒精飲品入邊仲加左少少檸檬🍋令到飲品味道更昇華香香甜甜帶一點弱酸既味道
餐廳裝修充滿歐洲特色🏰
地方好寬敞,有好多位置都有大沙化
好適合同朋友傾計~~👯‍♀️

胡麻清酒炙燒吞拿魚 🍣
吞拿魚燒得岩岩好
外面簿簿一層脆脆的
配上蕃茄,好開胃

招牌慢煮法國黃油雞 💛
呢個係佢地既signature,
佢本身會配上見乳酪醬/燒汁俾你
不過完全吾需要再點醬料
雞本身已調味,好入味
肉質好嫩滑👍🏻

入邊仲加左少少檸檬🍋
令到飲品味道更昇華
香香甜甜帶一點弱酸既味道
2022-04-11
而家疫情嚴重 小編已經五日冇出過街🥺前幾日終於出cwb順便食個lunch一直bookmark左呢間餐廳想食夜晚 因為氣氛好好👍🏻但眼見晚市真係有排都未必開得返🥲所以食個lunch 試試佢先😆裝修小編覺得佢有少少行貴族feel✨入面環境好闊落 1張張大梳化🛋️📍 玩味伏特加番茄醬虎蝦意粉🍝 ($148)小編第一次聽有Vodka加落意粉度🤣聞落去真係有少少Vodoa味但食就冇乜 可能已經蒸發晒🤪小編覺得佢個虎蝦夠多 有五中5-6隻左右每隻都好大隻同好飽滿 🦐意粉都好煙靭 掛汁力強 份量中等最正係佢番茄醬真心多 濃味💕Overall 都幾推介大家食😉 📍 日式鰻魚飯 ($128)小編開頭以為佢係西餐廳🍴點知佢竟然有鰻魚飯🤣 好似有啲意日Fusion嚟到賣相都真係幾吸引❗️鰻魚大約有半條左右 食落去都算肥美但係略嫌唔夠多汁🥲撈唔到飯食煎蛋都好嫩滑 唔會過老🍳 配鰻魚食真心正~可惜小編唔係太鍾意個飯底😔如果可以用日本米就好 應該會更加好食😋📍 跟餐:龍蝦湯+ 咖啡因為係食lunch set❤️以上價錢已經包湯同嘢飲小編去個日是日餐湯係龍蝦湯~仲配左一條烘過嘅麵包喺湯上面👍🏻飲落去好濃郁 仲好細心幫你落
而家疫情嚴重 小編已經五日冇出過街🥺
前幾日終於出cwb順便食個lunch
一直bookmark左呢間餐廳想食夜晚 因為氣氛好好👍🏻
但眼見晚市真係有排都未必開得返🥲
所以食個lunch 試試佢先😆
裝修小編覺得佢有少少行貴族feel✨
入面環境好闊落 1張張大梳化🛋️

📍 玩味伏特加番茄醬虎蝦意粉🍝 ($148)
小編第一次聽有Vodka加落意粉度🤣
聞落去真係有少少Vodoa味
但食就冇乜 可能已經蒸發晒🤪
小編覺得佢個虎蝦夠多 有五中5-6隻左右
每隻都好大隻同好飽滿 🦐
意粉都好煙靭 掛汁力強 份量中等
最正係佢番茄醬真心多 濃味💕
Overall 都幾推介大家食😉

📍 日式鰻魚飯 ($128)
小編開頭以為佢係西餐廳🍴
點知佢竟然有鰻魚飯🤣 好似有啲意日Fusion
嚟到賣相都真係幾吸引❗️
鰻魚大約有半條左右 食落去都算肥美
但係略嫌唔夠多汁🥲撈唔到飯食
煎蛋都好嫩滑 唔會過老🍳 配鰻魚食真心正~
可惜小編唔係太鍾意個飯底😔
如果可以用日本米就好 應該會更加好食😋

📍 跟餐:龍蝦湯+ 咖啡
因為係食lunch set❤️以上價錢已經包湯同嘢飲
小編去個日是日餐湯係龍蝦湯~
仲配左一條烘過嘅麵包喺湯上面👍🏻
飲落去好濃郁 仲好細心幫你落咗橄欖油😈
嘢飲方面一杯係普通咖啡
另一杯叫咗cappuccino (+18) 正常發揮🤟🏻

📍 The White Garden ($68)
呢個係餐廳signature嘅飲品👑

味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:9/10
  • The White Garden
  • Tiger Prawn with Spicy Tomato Pasta
2022-03-01 57 瀏覽
✣ ⁂ 𝐁 𝐀 𝐂 𝐂 𝐇 𝐔 𝐒  ⭒✮、✎ 一定要 bookmark 起來疫情穩定後去試試的高質意式餐廳~★🇮🇹 他們位於銅鑼灣耀華街的百樂中心樓上舖 有一種旺中帶靜的感覺 ( 雖然百樂中心也是有名的飲食集中地 XD ) 餐廳走歐陸精緻風格 有不少別緻的裝飾 梳化用了跳 tone 的顏色 為整個空間增添亮點✨ 餐廳格局鬆動寬敞~ 也有不少梳化座位~ 很適合跟朋友坐著聊天呢~(˘▾˘~) 𝐁𝐀𝐂𝐂𝐇𝐔𝐒 是希臘神話當中一位嗜酒的神~ 因此他們有不少菜式也以酒入饌🍷🥂 這次嚐了他們的 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 餐湯是蕃茄湯🍅 配上麵包條非常開胃我們分別點了﹝玩味伏特加蕃茄醬虎蝦扁意粉🦐﹞﹝意式傳統燴牛肉闊條麵﹞ 扁意粉嚐起來真的有淡淡的 vodka 味.ᐟ.ᐟ  很有趣呢~♪ 虎蝦的份量也很多(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑) 闊條麵他們採用了比較薄身的 加上燴牛肉沒有那麼膩~ 牛肉也非常入味另外還點了一個小食﹝ 芝麻烤雞翼﹞烤的相當香脆ヽ(´▽`)/ 脆脆的外皮一咬開肉汁都跑出來了~ 還有陣陣芝麻香(๑´ސު`๑) 是一次性價比很高的用餐體驗呢~ 下次有晚市的時候會想再來試試的(੭•̀ᴗ•̀)੭.ᐟ.ᐟ
✣ ⁂ 𝐁 𝐀 𝐂 𝐂 𝐇 𝐔 𝐒  ⭒✮、

餐湯

玩味伏特加蕃茄醬虎蝦扁意粉

意式傳統燴牛肉闊條麵

芝麻烤雞翼

2022-02-26
5 分鐘 (堂食)
玩味伏特加蕃茄醬虎蝦扁意粉
意式傳統燴牛肉闊條麵
芝麻烤雞翼
補上聖誕晚餐的評價當時見到不少人講呢間新開張的樓上西餐廳好遲book但見佢都居然有位 都驚有伏都擔粗粗book咗試一試Starter:Citrus Style Scallop Cube / Truffle Beef Salad兩個starter其實都係沙律嚟薄身的帶子刺身 入口幾甜溫煮牛肉沙律搭配黑松露幾新鮮Soup:Truffle Mushroom Soup呢個湯係有一個茶壺裝住 侍應介紹叫我地食左牛肝菌先可以淋少少上去食 之後再倒晒全部湯出嚟飲我覺得似飲緊水 係有得玩下幾過癮味道就不太吸引 尤其朋友也不是很喜歡菇類Beef Rgout Fettuccine $458Christmas Special選擇都算多由於我地一開始無點認真睇就咁見到就指咗個牛同雞以為牛就係牛扒 原來係牛肉肉醬意粉感覺就同食緊普通肉醬意粉係無乜分別可能Rgout醬係好貴…?真係寧願食一個茶記四十蚊的肉醬意粉Honey Roasted French Yellow Chicken $498雞就正常的烤雞肉 但份量都唔係少咁簡單 係好好好好少…其中仲有少少生生地…我地懷疑係咪slow cook導致唔熟旁邊就有少量既
補上聖誕晚餐的評價

Christmas Special選擇都算多
由於我地一開始無點認真睇就咁見到就指咗個牛同雞
以為牛就係牛扒 原來係牛肉肉醬意粉
感覺就同食緊普通肉醬意粉係無乜分別

雞就正常的烤雞肉 但份量都唔係少咁簡單 係好好好好少…
其中仲有少少生生地…我地懷疑係咪slow cook導致唔熟
旁邊就有少量既蔬菜配搭 無甚特別

Dessert
由於前面已經大伏 dessert當然係叫個最穩陣的Bacchus Vintage Cheesecake

(留意返其他係仲要加錢)
cheese cake係全晚最無令人失望的一道 醬同蛋糕本身都幾好食
最後每人跟餐要咗個fruit tea收隊

總體而言 呢間餐廳唔知道係唔係因為新開張
感覺食物仍係試業中的質素
但已經係賣緊一個中上價位的西餐價錢(當然聖誕必有加乘)
如果平日日子都呢個價 應該唔會選擇佢
本身見都唔少人推介佢 講到佢的晚餐都幾高質
但親身一試後認為佢地食物質素真的有待改善
上菜速度西餐黎講都還好的 係見隔離枱等野食等到直頭想鬧人
但唔知係咪好多都要slow cook?
而出到黎個質素又唔係好得 生的 點食好呢…
氣氛燈光確實係靚 同環境算靜 兩人食個晚餐傾計都舒服
但希望佢地食物質素可以提升下
如果唔係係呢個地段 應該都幾難捱下去
2021-12-25
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
呢度採用較昏暗嘅燈光,然後每張枱放上小枱燈,充滿浪漫情調💖~.🔸 呢度嘅招牌沙律。柚子沙律配上辣肉腸,再配日本白芝麻醬,味道酸酸甜甜,十分開胃😋!.🔸 餐湯並非每日一樣,當日就係呢個粟米甘荀湯,就咁睇仲以為係南瓜湯。飲落味道濃郁、稠度適中,配埋麵包粒豐富咗口感🙌🏻。.🔸煎虎蝦配香辣蕃茄汁意大利麵。虎蝦有兩大隻,而且煎得好香,食落爽口彈牙👍🏻!而意大利麵好掛汁,食落係又香辣又濃郁嘅蕃茄味🍅。.🔸 磯燒西班牙蜜糖冧酒豬鞍。用冧酒、蜜糖醬慢煮而成嘅西班牙黑毛豬鞍,經磯燒後切好上碟,擺盤賣相唔錯❤️!望落已經好粉嫩,食落就更加不得了,肉味濃郁而且好腍滑,一啲都唔柴🤤!.🔸 紐約芝士蛋糕。芝士蛋糕厚實,入口綿滑,芝士味亦香濃。再以士多啤梨、紅莓、雜苺醬點綴,酸酸甜甜嘅味道,令芝士蛋糕食落唔會好滯😚。.🔸 餐廳嘅signature無酒精飲品,以接骨木花作為茶底,再加入檸檬汁同ginger ale,飲落就似杯好清新嘅香檳咁🌿~.✨妹豬仔👧🏻💬: 整體來講,食物質素唔錯,而且呢度環境舒適、有情調,適合同朋友邊食邊傾偈,更適合同另一半撐枱腳添🥰~
🔸[Bacchus Salad🥗]
Bacchus Salad

🔸[Deli Soup🥣]
粟米甘荀湯

🔸[Tiger Prawn w/ Spicy Tomato Pasta🦐🍝]
而意大利麵好掛汁,食落係又香辣又濃郁嘅蕃茄味🍅。

🔸[Pan-seared Iberico Pork Rack🐷]
Pan-seared Iberico Pork Rack

粟米甘荀湯
Pan-seared Iberico Pork Rack
New York Cheesecake
The White Garden
呢間餐廳係阿妹帶我去食嘅,佢之前食過話環境同食物都好正,所以今次佢帶我去威😂一去到間餐廳個設計已經好吸引我好型格,仲有個bar檯,夜晚仲有酒可以飲 佢哋中午12點先開店,啱啱好係lunch時間Lunch時間有set叫,我哋叫咗一個兩個set,另叫一個芝士蛋糕,幾豐富吓😎香辣鮮茄特盛虎蝦意粉$8810安士特選肉眼扒配薯菜$208芝士蛋糕$28一個餐加沙律+果茶一個加餐湯+咖啡👉 香辣鮮茄特盛虎蝦意粉$88一上檯有被驚喜到,D虎蝦真係好大隻又鮮甜,意粉軟硬適中,而且份量都多加埋酸酸甜甜嘅茄汁好開胃😋👉10安士特選肉眼扒配薯菜$208呢份眼扒影相睇好似幾大份咁,但其實D肉略薄佐少少,而且薯菜份量相對太少肉質係幾嫩,但性價比唔高🙃👉芝士蛋糕$28芝士味好濃,雖然細細塊,但都值得一試沙津好新鮮,個餐湯係蘑菇湯,好濃郁果茶同咖啡正常,總體呢餐幾滿足下職員都非常nice,食完當日已經介紹咗比我朋友😂大家去完都好滿意😎
一去到間餐廳個設計已經好吸引我
好型格,仲有個bar檯,夜晚仲有酒可以飲
佢哋中午12點先開店,啱啱好係lunch時間

香辣鮮茄特盛虎蝦意粉$88
10安士特選肉眼扒配薯菜$208
芝士蛋糕$28
一個餐加沙律+果茶
一個加餐湯+咖啡

👉 香辣鮮茄特盛虎蝦意粉$88
一上檯有被驚喜到,D虎蝦真係好大隻
又鮮甜,意粉軟硬適中,而且份量都多
加埋酸酸甜甜嘅茄汁好開胃😋

👉10安士特選肉眼扒配薯菜$208
肉質係幾嫩,但性價比唔高🙃

👉芝士蛋糕$28
芝士味好濃,雖然細細塊,但都值得一試

沙津好新鮮,個餐湯係蘑菇湯,好濃郁
果茶同咖啡正常,總體呢餐幾滿足下
職員都非常nice,食完當日已經介紹咗比
我朋友😂大家去完都好滿意😎
penrice見到呢間野新新地又冇咩差評,同埋環境好似幾好咁,所以好早係openrice book左枱慶祝記念日而我既理解,餐廳分開左2個area, 一邊係sofa seat, 一邊係for dining, 而waiter帶左我地係bar枱前既sofa seat我地叫左2個xmas set, 都係唯一既dinner set (1月仲有xmas set? 🤔)連2杯酒,賣單HK$1300幾🔸橘子汁配刺身級帶子其中一份係唔記得左落dressing😅, 好彩佢個帶子都ok, 所以冇左個汁都仲食到,當清清地咁食😂🔸黑松露野菌湯佢係用個壺另上,打卡拍片唔錯,但味道就好一般了,唔好expect佢係用菇blend爛加cream"煮"過,佢只係將幾片菇加pat cream, 再撞d湯落去,所以係好淡同埋唔知點解好鬼甜,甜到糖水咁好怪😅🔸Grilled USDA Prime Flat Iron冇特別,冇特別既程度係,想揾d野寫下都冇😅🔸Sous-vide Iberico Pork Rack又係冇咩特別驚喜,冇overcooked到, 唔會太乾🔸Bacchus Vintage Cheesecake
Openrice見到呢間野新新地又冇咩差評,同埋環境好似幾好咁,所以好早係openrice book左枱慶祝記念日

連2杯酒,賣單HK$1300幾

🔸橘子汁配刺身級帶子

🔸黑松露野菌湯

🔸Grilled USDA Prime Flat Iron
冇特別,冇特別既程度係,想揾d野寫下都冇😅

🔸Sous-vide Iberico Pork Rack
又係冇咩特別驚喜,冇overcooked到, 唔會太乾

🔸Bacchus Vintage Cheesecake
話說呢餐飯其實係記念日,留左remark希望可以係個dessert plate到寫字影下相,點知上到枱係咩都冇,都唔緊要,但個cheesecake係一d都唔滑同唔rich, 講不上係好食

🔹Service
全場都係年輕人server, 其實睇得出好green, 佢問我地Cabernet Sauvignon要紅酒定白酒😅, 但都好有禮貌既

只係值得一提既係
我被安排既位置係bar前面既sofa位,server們好鐘意係個bar入面到傾計,「今晚收工去邊,邊個邊個入面做緊咩」之類都一定會聽得好清楚内容😂, 仲要Bar隔離就係廚房

廚房有廚房播d好抗奮既歌,樓面樓面播d好有情調既歌,同埋bartender哥哥好鐘意每整完一杯cocktail就好大力咁掉個shaker落鋅盆,佢當晚整左好幾杯,所以真心好嘈,真心係食到咩心情都冇

但當佢地serve緊客時
都係好有禮貌

所以總括黎講
坐呢個位都幾嘈下
如有機會黎呢到
真心唔建議坐呢個位😂

睇得出餐廳係想走高檔路線
但食物同server既product knowledge真係有待改善
☞ 我又去百樂中心搵食喇🤣今次去9樓嘅樓上西餐食lunch🙆🏻‍♀️環境好靚,坐得都好舒服,非常適合同另一半拍拖嚟談吓心💓🥂🍴極品黑松露忌廉雜菌意大利粉 Supreme Truffl& Mushroom Pasta($78)❖ Set lunch呢個價位嚟講絕對唔貴!已經包咗湯同餐飲,個意粉好creamy,好香黑松露味,抵食😚🍴10安士特選肉眼扒配時令薯菜 10oz Prime Rib Eye Steak with Daily Sides($208)❖ 我哋呢個揀咗medium rare,都幾重牛味👍🏻不過略嫌筋位會有少少多,好在唔會太難咬。啖啖肉所以食完都幾夠飽😆🍴紐約芝士蛋糕 New York Cheese Cake(+$28)❖ 之後仲嗌咗個cheesecake,份量比較細,但有好香濃嘅cream cheese味,食落啱啱好👅🍴果茶 Fruit Tea❖ 跟餐送嘅,嗌咗一熱一凍,personally會鍾意熱嗰杯多啲,無乜甜味,幾fresh😚

🍴果茶 Fruit Tea
2022-01-11 192 瀏覽
最近見好多foodies都推薦位於銅鑼灣嘅樓上餐廳Bachuus,就諗住趁禁六點後堂前食去食餐好嘅~.▫️Beef Ragoul Fettuccine $238先講呢道意式傅統燴牛肉闊條麵,牛肉整成絲幾入味,拌意粉亦幾夾,份量則唔算多.▫️Chef-choice Sous-vide Prench Chicken $298呢道係餐廳嘅招牌菜慢煮法國黃油雞,雖然雞胸位正常都唔會特別嫰滑,但塊皮幾香脆,而且旁邊嘅毛豆及雜菜整得唔錯,適合想食高蛋白質健康餐嘅朋友.▫️The white garden $68由接骨木花、檸檬及其他綠色植物製成嘅紅茶,非酒精飲品,甜甜地唔錯.▫️Double Mint $78味道幾特別,好refreshing的嘅一杯.👉🏻餐廳粒光昏暗幾有格調,沙發座位坐得舒服,唯獨張枱有啲頂腳;另外個人覺得價錢亦有點進取.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以下嘅𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐚.🔸𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛 @fibee3b

▫️Beef Ragoul Fettuccine $238
Beef Ragoul Fettuccine

▫️Chef-choice Sous-vide
Prench Chicken $298

▫️The white garden $68

▫️Double Mint $78
味道幾特別,好refreshing的嘅一杯
🔸𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛 @fibee3b

Beef Ragoul Fettuccine
我地係聖誕黎食嘅,所以必須惠顧聖誕set。整體感覺係,食物還好但未到超好食,不過服務係非常好嘅,環境亦好靚。不過值唔值呢個價錢呢?見仁見智了。我地叫左前菜柚子帶子沙律同松露牛肉,松露蘑菇湯,主菜豬扒同燒黃雞,甜品芝士蛋糕。野飲唔比叫 cheap cheap 檸茶,唯有叫左果茶😂。柚子帶子沙律係幾fresh嘅,幾好食,不過份量就少得可憐(之後全部野食都係)。松露牛肉就還好啦,唔覺得特別好食。松露蘑菇湯方面,職員特意細心地向我地先講解左係清燉嘅方法處理湯汁,所以唔膩嘅。而我飲落的確係似似地中式個種湯咁。不過我就覺得唔濃味,唔好飲囉。。。主菜方面,豬扒係燒到有肉汁嘅,味道不錯。加上旁邊嘅配菜紫洋蔥一齊食,幾好食嘅。但雞我就認為冇乜味道,都幾普通下。而且2碟主菜都係一樣汁一樣配菜,一樣得2舊雞/豬,欠缺誠意。芝士蛋糕不過不失,冇乜特別驚喜。果茶冇乜味道,不值一提。整體感覺就係,食物質素比不上價錢。黎到大部分錢只係食服務食環境囉。

芝士蛋糕不過不失,冇乜特別驚喜。果茶冇乜味道,不值一提。

2022-01-05 25 瀏覽
最近與L小姐去試左一間銅鑼灣的餐廳整體菜式的味道侍應的服務也不錯價錢亦算合理⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀假如最近聖誕節日未唸到去邊渡過不妨試試呢間😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀或會有驚喜😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣位於銅鑼灣主打西餐的Bacchus,取材自古希臘神話,Bacchus是古希臘色雷斯人信奉的葡萄酒之神,不僅握有葡萄酒醉人的力量,還以布施歡樂與慈愛在當時成為極有感召力的神。因此,餐廳的菜式也有用上不同酒類的烹調方式,其裝修亦高雅,還有水吧能夠即場調配各種酒品,是節日約會的不錯去處⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣Christmas Special Menu 💭套餐價錢隨主餐變動,當晚我地就試左💭慢煮豬鞍扒💲498💭黑松露意大利幼麵💲265💭另外再加左清酒鮑魚💲38💭以及甜品Christmas Surprise💲78💭先飲咗餐湯,是黑松露蘑菇湯🤤💭雜菌同牛肝分開煮,因此不會蓋過互相的味道💭然後是清酒南非鮑魚,廚師先煮後冰鎮💭再用鮑魚汁加清酒煮,因此相當入味💭而主菜豬鞍扒經慢煮過後,口感亦軟淋💭配上紅酒煮洋蔥,味道更添層次😍💭而另外一款
最近與L小姐去試左一間銅鑼灣的餐廳
不妨試試呢間😍
或會有驚喜😍
💘💘💘快人快語💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣Christmas Special Menu
💭套餐價錢隨主餐變動,當晚我地就試左
💭慢煮豬鞍扒💲498
💭黑松露意大利幼麵💲265
💭另外再加左清酒鮑魚💲38
💭以及甜品Christmas Surprise💲78
💭先飲咗餐湯,是黑松露蘑菇湯🤤
💭雜菌同牛肝分開煮,因此不會蓋過互相的味道
💭然後是清酒南非鮑魚,廚師先煮後冰鎮
💭再用鮑魚汁加清酒煮,因此相當入味
💭而主菜豬鞍扒經慢煮過後,口感亦軟淋
💭配上紅酒煮洋蔥,味道更添層次😍
💭而另外一款黑松露tagliolini pasta,菇味濃鬱
💭但個人就略嫌棄鹹度不足,可以適量加點海鹽
💭另外由於L小姐唔好酒,就試左杯接骨木花mocktail
💭入口清新,有點似香檳的口感,亦不錯
💭最後個甜品是雲呢拿雪糕配紅酒煮蘋果😘
💭紅酒煮過的蘋果,酒味得到揮發後,只剩下清香,反而酒味就不會太張揚,個人十分喜歡😘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘現時openrice單叫做緊9折優惠,呢幾日仲有少量位置,可以上openrice book位
🔘聖誕套餐就要打返去餐廳問啦🎄

💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2022-01-01 26 瀏覽
啱啱聖誕節我就去咗位於銅鑼灣嘅Bacchus🤩環境好靚好有情調🌟就算平時慶祝生日或者節日紀念慶祝都好適合😚聖誕大餐有8款主菜可以揀☺️當中牛、羊、豬、雞、鴨都可以揀,好多選擇🤩另外會有前菜、湯同甜品添😍叫咗兩杯酒分別係The White Garden同Sparking white wine🥂The White Garden係Ginger Ale配茶底,飲落陣陣薑味同香茅味,幾特別👏🏻而且夾咗個花花💐影相一流📸而Sparking white wine甜甜地容易入口👍🏻⭐️Bacchus Mystery Abalone前菜揀咗鮑魚😍夠晒開心😝賣相好靚,有花花響上面🌼鮑魚好大隻👏🏻好有咬口同彈牙😝另外有一個好似蠔油嘅醬汁響側邊,點埋一齊食就更juicy😚🍄Truffle Mushroom Soup可以揀海鮮湯或者蘑菇湯,我就揀咗松露蘑菇湯🥣蘑菇味好濃,再散發出陣陣松露味,好好飲👍🏻上面仲有麵包粒🍞🥩Grilled USDA Prime Flat IronFlat Iron係牛嘅肩膀,牛肉肉質鮮嫩,肉汁濃郁,經過燒烤後外面脆脆地更香口,有入口即溶嘅感覺☺️側邊亦有蔬菜同小蘑菇做伴菜🥦🥕🍝Beef R

⭐️Bacchus Mystery Abalone

🍄Truffle Mushroom Soup

🥩Grilled USDA Prime Flat Iron

🍝Beef Ragout Fettuccine
意大利肉醬闊條麵,有好多肉醬🤩而且有濃濃嘅蕃茄味🍅闊條麵夠彈牙😛

🍨Christmas Surprise
呢個Christmas Surprise其實係紅酒燴梨🍷🍐將成個焦糖啤梨切片,再經紅酒燴,所以食嘅時候會有陣陣紅酒味🍷側邊有雲呢拿雪糕,連埋燴梨一齊食好入味🤩另一款甜品就叫咗Bacchus Vintage Cheesecake🧀芝士非常軟滑🥰

百樂中心一向都係食肆集中地,估唔到裡面有間咁有氣氛嘅餐廳,完完全全係我理想中嘅約會聖地✨唔怪得依間餐廳啱啱先開業無耐已經咁有人氣😳• Honey Roasted French Chicken Supreme (dinner set) $298用三百蚊左右就可以食到4 course,加上咁有情調嘅環境,超抵食!三款前菜當中我哋揀咗Tuna Tartare,吞拿魚魚味濃郁,伴著香脆麵包粒口感唔錯,不過粒鵪鶉蛋就略嫌overcook咗少少唔夠流心,否則撈埋蛋汁應該會更好食呢~而餐湯則是忌廉蘑菇湯,菇菌味清香。主菜法國黃油雞外層烤至微脆,雞胸同雞脾各佔一半,脾位自然肉質滑嫩好多,雞胸相對嚡口,但亦不至於難咬。甜品New york cheesecake 質感實在,入口順滑,芝士味濃而不膩☺️• Hokkaido Scallop with Alioli De Spaghetti $288帶子煎成好靚嘅金黃色,Size頗巨型,內裡半生熟保持鮮嫩彈牙嘅口感,仲帶少少甜味,好正!意粉調味出色,蒜味極香極濃,除咗落咗生蒜亦都有落炸蒜,所以多咗啲脆脆嘅口感,再加上佢夠辣,整體超惹味😳• The White G

• The White Garden $38
望落好似Champagne但其實係無酒精飲品嚟㗎!飲落味道超fresh,原來係用咗接骨木花茶+ Ginger ale +檸檬汁調製而成,幾好飲🧡
2021-12-28 933 瀏覽
位於百樂中心一間新開業嘅西餐廳🍽聖誕佳節就同bobo去撐枱腳 又幾有情調喎🤍我地嗌咗個christmas set同散嗌咗個意粉🍝Christmas set包括頭盤、湯、主菜同甜品🎄-❥ Bacchus Mystery Abalone廚師以清酒煮南非鮑魚 然後再將佢過冷河🍶平時燒鮑魚就食得多 凍食真係第一次😳鮑魚鮮甜彈牙 淡淡清酒味令味道更有層次!-❥ Truffle Mushroom Soup有別於平時creamy嘅忌廉蘑菇湯🤔廚師選擇以燉清湯嘅方法去整個湯 所以會light啲😗佢俾我一種中西合璧嘅感覺 幾特別😛-❥ Grilled Lamp Chop $688/set烤過後嘅澳洲羊架頗重炭燒味 一啲都唔羶!點上燒汁同gravy 好味😗-❥ Beef Ragout Fettuccine $238鍾意闊條麵嘅我揀咗呢款意粉 佢嘅麵質係幾好🍝牛肉燴得非常入味 食意粉嘅同時又啖啖肉 正🐮-❥ Bacchus Love Tiramisu +$88超artistic嘅甜品 概念係一杯倒瀉咗嘅espresso☕️杯入面係mascarpone cream🧀“倒瀉”出浸咗rum同咖啡嘅手指餅配上Move
位於百樂中心一間新開業嘅西餐廳🍽
聖誕佳節就同bobo去撐枱腳 又幾有情調喎🤍
我地嗌咗個christmas set同散嗌咗個意粉🍝
Christmas set包括頭盤、湯、主菜同甜品🎄
❥ Bacchus Mystery Abalone
廚師以清酒煮南非鮑魚 然後再將佢過冷河🍶
平時燒鮑魚就食得多 凍食真係第一次😳
鮑魚鮮甜彈牙 淡淡清酒味令味道更有層次!

❥ Truffle Mushroom Soup
有別於平時creamy嘅忌廉蘑菇湯🤔
廚師選擇以燉清湯嘅方法去整個湯 所以會light啲😗
佢俾我一種中西合璧嘅感覺 幾特別😛

❥ Grilled Lamp Chop $688/set
烤過後嘅澳洲羊架頗重炭燒味 一啲都唔羶!
點上燒汁同gravy 好味😗

“倒瀉”出浸咗rum同咖啡嘅手指餅
配上Movenpick雲呢拿雪糕同oreo碎🍨
成件事賞心悅目得黎又好味🥰🥰

員工推介我地試新入嘅Tenuta SA Prosecco🥂
佢提子味頗重🍇 Fruity得黎甜甜地~
好滿足嘅一餐啊☺️
聖誕聚餐帶埋一班好友嚟到銅鑼灣伯樂中心嘅「𝘉𝘢𝘤𝘤𝘩𝘶𝘴」,貪佢呢度裝修似高級餐廳,又多好評,結果中晒伏🤯 同朋友由𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳開始就生氣😤到埋單個刻😖先講食物價錢,以樓上𝘤𝘢𝘧𝘦嘅外貌配上法國餐𝘧𝘪𝘯𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘪𝘯𝘨價錢,𝘟𝘮𝘢𝘴 𝘔𝘦𝘯𝘶閒閒地都500𝘶𝘱🤑 包𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳同𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵,不過𝘔𝘢𝘪𝘯嘅份量唔誇張淨係夠一人一啖肉🤯《 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘠𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 》 $498 2 / 5賣相似有擺盤嘅白切雞,食唔到被蜜糖烤過嘅痕跡,肉質頗鞋口,味啖👎🏻《 𝘚𝘰𝘶𝘴 𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘭𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘗𝘰𝘤𝘬 𝘙𝘢𝘤𝘬 》 $498 1.5 / 5擺盤美觀到好似𝘧𝘪𝘯𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘪𝘯𝘨,豬鞍肉質又係好鞋口無咩肉汁😢 《 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘜𝘴𝘥𝘢 𝘗𝘳𝘪𝘮𝘦 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘐𝘳𝘰𝘯 》 $588 3 / 5做到五成熟,肉質嫩口番少少,牛味重,但好傷心哩個價錢比得兩條牛肉😢 《 𝘗𝘢𝘯-𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘉𝘢𝘳𝘣𝘢𝘳𝘪𝘦 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘉𝘳𝘦𝘴𝘵 》$538 3.5 / 5比較滿意係哩道菜,雖然都係份量細,但鴨胸口感彈牙爽口👍🏻《 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧

比較滿意係哩道菜,雖然都係份量細,但鴨胸口感彈牙爽口👍🏻

《 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘸/ 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪 》$488 3 / 5
意粉太淋,同行朋友一致認為淋到似伊麵😪 松露份量多👍🏻

整體食物細份欠溫度,價錢又貴好唔抵食🥲 不過環境舒服服務都唔錯有禮貌,只係哩個價錢絕對有更好選擇😖
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛