2024-10-25 323 瀏覽
Bakehouse既酸種蛋撻係我食過最好食嘅我平時唔係好鍾意食酥皮類嘅甜品都忍唔住一口一口好彩而家唔需要排好耐隊所以想食嗰陣都易買左佢嘅軟心曲奇我都覺得幾好食希望佢快啲可以喺大西北度開分店啦
Bakehouse既酸種蛋撻係我食過最好食嘅
我平時唔係好鍾意食酥皮類嘅甜品
都忍唔住一口一口
好彩而家唔需要排好耐隊
所以想食嗰陣都易買左
佢嘅軟心曲奇我都覺得幾好食
希望佢快啲可以喺大西北度開分店啦
2024-09-14 1530 瀏覽
$38.1件真係好貴,所以買咗一件計我話最抵食,就係啲sourdough 麵包, 價錢合理又健康,仲有蛋撻抵食便。。。不過中環買甜點麵包嘅店舖都唔多,想食冬甩都冇乜選擇😌突然好想食冬甩,買咗個Chocolate HazelnutDoughnut見到個外表都好想食。出面有硬朱古力,有啲果仁,裏便係滿滿的Hazelnut感動開咗咁耐,質素仲係咁好食
$38.1件真係好貴,所以買咗一件
不過中環買甜點麵包嘅店舖都唔多,想食冬甩都冇乜選擇😌

突然好想食冬甩,買咗個Chocolate Hazelnut
Doughnut
見到個外表都好想食。
出面有硬朱古力,有啲果仁,裏便係滿滿的Hazelnut
感動
開咗咁耐,質素仲係咁好食

2024-06-21 3033 瀏覽
送比鍾意食天神既禮物既你地!話說有晚上去食放題唔預VV仁, 早上早餐VV仁就自己極尚一下食少少嘢...無揸車今日要搭地鐵就有機會路經到平時唔會路經既地方, 可能我太耐無出街亦無了解新事物, 原來Bakehouse唔駛排隊, 買酸種蛋撻變左呢家比錢, 兩至三個鐘返去拎, 又或者已經無之前咁多人朝聖啦 i dont know排隊食好西唔係我既習慣, 要我兩個鐘後黎拎更加無可能因為我係懶既...既然1點鐘無人我照入去睇下有咩其他嘢食, 買左兩個士多啤梨雲尼拿Danish, 屋企三個人咁總要買多一件, 店員見我呆呆地就war心地問: 你鍾唔鍾意食綠茶呀? 我答sorry no不過呢個店員咁warm我調返轉頭問佢, 如果朱古力有咩推介, 佢話有donuts, cookies同埋... 我想唔起。VV仁家中有隻查狗仔, 最like donuts, 我去到外國一盒krispy kreme佢平時飯都食唔到一碗但可以兩日同隊晒一盒半打, 純粹因為佢睇得太多外國網站(希望係正經既)見到鬼仔食佢又食...咁我要埋個donuts盛惠百二蚊(breakdown就唔記得啦因為我完全無睇過餐牌)最重要既係, 我拎左
送比鍾意食天神既禮物既你地!

最重要既係, 我拎左返公司, 雪住佢...竟然放工唔記得拎... 不過又咁無拎我今朝又可能用黎做早餐而且 " 有 驚 喜 ! !"

呢舊野我起初以為得面既朱古力icing...有涵架喎原來, 仲要係hazelnut, 充滿晒全個包, 即係你食晒全個你唔會覺得唔夠涵要哽齋包。食食下, 原粒榛子香口, 成件事我覺得好似食緊金莎

金莎Donuts+九沖咖啡開始左我個Happy 棍波 Friday!
but Strawberry Vanilla Danish未食
2024-06-21
1 分鐘 (外賣自取)
  • Chocolate Donuts
2024-06-17 3288 瀏覽
超人氣香港烘培店Bakehouse,係香港四季酒店前糕點總廚Grégoire Michaud於2018年創立,一開幕已經好受歡迎,每次行過都有好多人排隊,不過好好既係可以訂定係下一批出爐時間黎拎,咁就唔洗呆企係條街到等,加上宜家又咁熱~不過預訂的話就要每盒六件咁訂!價錢我覺得可以接受$12.5/件,趁熱食好好食,蛋漿好香滑,比普通蛋撻甜,感覺比較似葡撻。麵包店外觀用復古紅磚搭配藍色遮雨棚,帶英倫街頭風,店舖入面空間不太大,Staff 好忙但都有耐性答客人問題!總括而言都會再幫襯的~! 🏠店名:Bakehouse🚘地址:香港尖沙咀漢口道44號地舖

🏠店名:Bakehouse
🚘地址:香港尖沙咀漢口道44號地舖
酸種蛋撻
酸重蛋撻
酸種蛋撻
酸重蛋撻
  • Sourdough Egg Tart
2024-04-29 3384 瀏覽
這店常有人龍的,Sourdough Egg Tart 一直是來這店是必吃的,這個Tart 要趁熱食,撻皮十分鬆脆,蛋香濃滑身,一件真的不夠,要多一件才覺滿足。There is a long queue outside the shop at all times. Have this Sourdough Egg Tart when it’s still hot.The crust is very crunchy.The egg mixture inside is very smooth, rich and creamy. One more please.
這店常有人龍的,
撻皮十分鬆脆,蛋香濃滑身,
一件真的不夠,要多一件才覺滿足。

The crust is very crunchy.
  • Sourdough Egg Tart
假日黎 時間唔太早 結果蛋撻全數售磬🙃一場黎到緊係買其他野都好丫🫠現場人數都中等 keep住有人排隊買野最後買左肉桂卷同丹麥穌🤤𝗖𝗜𝗡𝗡𝗔𝗠𝗢𝗡 𝗣𝗘𝗖𝗔𝗡 𝗥𝗢𝗟𝗟🍩我對肉桂既味好著迷 覺得佢好香 當然配蘋果就最夾啦但就咁一個卷要吸引又好食都好考功夫👀對上一次 係北歐冰島食完肉桂卷都念念不忘今次呢款外表有北歐風味 充滿了誘人魅力☺️金黃色的外皮,上面灑滿了精緻溶左既糖霜 卷起既形狀同層次清晰可見 散發出一種誘人香氣內餡中肉桂香味濃郁而不過度個人喜好 較鐘意熱食 因為涷食 覺得唔夠散發盡種肉桂香😗𝗦𝗧𝗥𝗔𝗪𝗕𝗘𝗥𝗥𝗬 𝗩𝗔𝗡𝗜𝗟𝗟𝗔 𝗗𝗔𝗡𝗜𝗦𝗛 🍓士多啤梨丹麥穌 一睇就覺得好吸引上面有幾粒開心果果仁作點綴金黃色酥皮 外觀蓬鬆而有質感士多啤梨底下有呍喱拿味吉士醬混合 醬底順滑又濕潤🥣士多啤梨食得出係新鮮 好香 酸甜味平衡得恰到好處🤌🏻老實講 我一個人可以一次過食2個都得🤤🤤
假日黎 時間唔太早 結果蛋撻全數售磬🙃

我對肉桂既味好著迷 覺得佢好香 當然配蘋果就最夾啦
但就咁一個卷要吸引又好食都好考功夫👀
對上一次 係北歐冰島食完肉桂卷都念念不忘
今次呢款外表有北歐風味 充滿了誘人魅力☺️
金黃色的外皮,上面灑滿了精緻溶左既糖霜
卷起既形狀同層次清晰可見 散發出一種誘人香氣

Cinnamon  pecan  roll
Strawberry  vanilla  danish
  • Strawberry  Vanilla  Danish
2024-03-17 3003 瀏覽
雖然已經食過N次bakehouse每次見冇乜人排就要買蛋撻同埋第二日嘅早餐Strawberry danish 💲40怕甜嘅人唔好嗌呢個 面頭都幾多士多啤梨好酥脆 適合做下午茶多啲Salted egg caramel bolo💲24有啲失望 冇乜鹹蛋黃味 雖然Staff都忙 但係好有耐性答人問題下次都係買返金寶蘋果或者肉桂卷
雖然已經食過N次bakehouse
有啲失望 冇乜鹹蛋黃味
雖然Staff都忙 但係好有耐性答人問題

下次都係買返金寶蘋果或者肉桂卷
2024-03-14 2180 瀏覽
酸種牛角包酥皮葡撻 $12/個全城熱話,想說紅了好幾年,近期開關後又滿大街都看到人分享打卡,我也忍不住買幾個跟好朋友分享😋其實也還好,是很脆,挺好吃的,但個人覺得KFC的葡撻性價比會更高。還有芝士鬆餅好好吃,不會太乾朋友請的,不知道價錢~
酸種牛角包酥皮葡撻 $12/個

還有芝士鬆餅好好吃,不會太乾
朋友請的,不知道價錢~
  • 芝士鬆餅
2024-02-16 2398 瀏覽
今日經過尖沙咀又諗起呢間舖,今日可能因為蛋撻賣哂既關係,所以冇乜人排隊,大約5分鐘左右就已經排到我啦。今次我只係買左一個Raisin Apple Scone。🌟 RaisinApple Scone|$20之前食果Plain Scone覺得比較一般。返而今次Raisin Apple Scone有小小驚喜喎返到屋企叮熱15秒再食, 一咬落口好香肉桂味,入面一粒粒既蘋果粒同埋提子乾甜甜地點綴下。大小合適而且價錢又唔係好貴,配埋杯熱茶一齊食仲正❤。😋推薦指數:8.5/10#littlefoodie_bb

🌟 Raisin
Apple Scone|$20
😋推薦指數:8.5/10
#littlefoodie_bb
2024-02-06 1926 瀏覽
久違的bakehouse ,這間麵包店唔係太出名嘅時候,已經開始係灣仔幫襯了,見證住一個外國人慢慢將呢間麵包店越做越大,到今時今日開了分店,街知巷聞出名的麵包店。今次我買咗好多款式嘅嘢,有最出名必食嘅葡撻,曲奇,提子酥等,今次我去幫襯時尖沙咀分店,一如以往都係要排隊,大約排15至20分鐘左右,位置就好易搵,基本上地鐵站一出就係。首先係個葡撻,可以話係成間店最好食嘅一樣嘢,第一次食好驚為天人,到食多幾次都係好好食,至於其他產品就中規中矩,唔難食,但冇咩驚喜
2023-12-19 2514 瀏覽
现场排队很多人很久装修和食材看起来还不错哦就排了大概二十分钟的样子~~里面店面供顾客选择区的不大 大家大多很快选好很快付款就打包拿走了 到进店选的时候我说要三个蛋挞 小哥说买四个有优惠折扣还是什么 店里人太多说话了没有听好清楚 我就回答好要四个吧~一顿打包之后拿回来打开才发现 给了我四个蛋挞实际小票还按原价收了五个的钱~~真是童叟无欺店大欺客(欺non-local)噢(?)先说买四个优惠 结果按原价收五个的钱~~

2023-12-19
20 分鐘 (外賣自取)
2023-12-16 2058 瀏覽
好多人去 bakehouse 通常都係食佢嘅 sourdough egg tart 或者 danish pastry,有冇人好似我咁其實覺得佢嘅蛋撻偏甜同埋實,會選擇佢另一種麵包叫做 focaccia 呢?我以前鍾意食佢哋嘅 pretzel twist,咸度適中而且脆身,$20都幾抵食。Focaccia 之前停咗成個月話産品要改良先出返,重出之後,真心好左好多。冇以前咁硬,柔軟煙韌好多,燶燶地嘅garlic 同 thyme 味道簡單得黎香口,$26成塊面咁大,性價比高又好食所以推介一下
focaccia
focaccia
  • Focaccia
2023-12-10 2102 瀏覽
Bakehouse一向以蛋撻同酸種麵包聞名,估唔到佢哋連菠蘿包都有,仲要係中西合璧嘅鹹蛋焦糖吉士味($22),雖然價錢偏貴,但咁特別嘅配搭緊係要試下🤓菠蘿皮同平時嗰啲唔同,比較凸身、似日式菠蘿包咬落去嗰下有啲失望,因為麵包比較硬,而且第一啖唔會食到啲餡料,但講緊個包已經偏細,係勝在冇香港傳統麵包嘅空氣感🤣再咬入少少就試到嘅吉士醬,估唔到鹹蛋同麵包係咁夾,而且有內餡襯托個包都冇咁硬,而且師傅保留咗蛋黃一粒粒嘅口感,咬落去嘅時候又會滲啲鹹香出嚟,只係以內餡嚟講做得幾唔錯👍🏻
菠蘿皮同平時嗰啲唔同,比較凸身、似日式菠蘿包
鹹蛋焦糖吉士菠蘿包
2023-11-15 2433 瀏覽
這家Bakehouse 開在尖沙咀港鐵隔壁, 去海港城途中就可以拎到, 瘋在購物前吃少少填肚子必食.人氣NO.1的自家製酸種蛋塔, 口味酥酥脆脆的, 偏向和葡式蛋塔相似, 反而和港式蛋塔有點不用, 去到排隊都不用等太久, 5-10分鐘盲可以買到 HK$12/個的酸種蛋塔.店長之前是來自瑞士的Gregoire Michaud曾擔任四季酒店糕餅主廚8年, 主打餅食都十分高水準,有來尖沙咀的一定會嘗嘗! 還有牛角酥和冬甩都很好吃, 可以帶回飯店作為飯後甜點的最好選擇!

蛋撻
2023-11-04
10 分鐘 (外賣自取)
蛋撻
  • 酸種蛋塔
2023-11-15 1534 瀏覽
提到香港蛋撻店我一定會推薦Bakehouse🤗這店位於尖沙咀漢口道, 除了蛋撻外,還有琳瑯滿目的法式糕點及麵包。呢度任何時間都是大排長龍,今日經過難得冇乜人排隊,眼見只有🔟多人,大約排了大約5分鐘,就買咗盒蛋撻😆🥧Sourdough Egg Tart蛋撻外皮酥脆,蛋香濃郁嫩滑有焦糖焦香味,有啲似葡撻感覺😋新鮮出爐下午茶當甜點,幸運的是今日是最後的一盤蛋撻,熱辣辣非常滿足😋!!!
[人氣酸種蛋撻]
提到香港蛋撻店我一定會推薦Bakehouse🤗