自從Bake House嘅蛋撻出咗名之後尖沙咀依家分店永遠都唔會買到基本上我每個星期去五日尖沙咀次次lunch hour行過都未試過買到一次終於今日忍唔住入去問吓職員蛋撻幾時出爐佢就話你而家可以落單,一個鐘頭後返嚟拎其實我只係買兩件😪佢嘅蛋撻的而且確性價比好高蛋味好香,酥皮亦都做得好酥脆價錢只係💰$12唔算貴不過排隊要等成一粒鐘就真係唔使諗啦我都有去過中環店完全唔使排隊但係個蛋撻就凍晒,凹晒見到又唔係好想買希望有一日緣份到再食到😂
自從Bake House嘅蛋撻出咗名之後
尖沙咀依家分店永遠都唔會買到
基本上我每個星期去五日尖沙咀
次次lunch hour行過
都未試過買到一次
終於今日忍唔住入去問吓職員蛋撻幾時出爐
佢就話你而家可以落單,一個鐘頭後返嚟拎
其實我只係買兩件😪
佢嘅蛋撻的而且確性價比好高
蛋味好香,酥皮亦都做得好酥脆
價錢只係💰$12唔算貴
不過排隊要等成一粒鐘就真係唔使諗啦

我都有去過中環店
完全唔使排隊
但係個蛋撻就凍晒,凹晒
見到又唔係好想買

希望有一日緣份到再食到😂
2023-10-11 1534 瀏覽
The service attitude is too poor, the custard tart needs to be booked and does not tell the customer in advance, and the payment is finished before telling the customer to wait for 2 hours, and does not allow the refund. It is recommended that tourists from the mainland do not hold this shop hard, do not let the business too arrogant.
2023-10-11
120 分鐘 (堂食)
2023-09-30 1403 瀏覽
今日經過開尖沙咀呢間Bakehouse,見到比較少人排隊,大概小過10人,呢個咁難得嘅機會梗係唔可以錯過啦,即刻沖去排埋一份!要知道Bakehouse,平時閒閒哋都排隊排到轉晒彎排到就嚟到我嘅時候就諗吓食乜,當然一定要食佢招牌葡撻Sourdough Egg Tart,佢哋用咗製作牛角包嘅concept 去做個蛋撻皮,所以入口香酥脆,雖然非常之邪惡,但係令人一想再食!另外我鍾意食佢哋嘅 Strawberry Danish ,新鮮嘅strawberry 配合 酥皮Danish ,口感外脆內軟

2023-09-25 1466 瀏覽
看起来好像成了必打卡蛋挞喽🇭🇰Egg tart蛋挞趁热吃格外的滑嫩,轻盈的酥皮在口中轻盈的炸裂🧀,而滑嫩的蛋液带着香甜在唇齿间流淌🧊还尝试了一下冻着吃,就变得格外的扎实,但是吃起来不会很甜,也还不错噜
看起来好像成了必打卡蛋挞喽🇭🇰
2023-09-24 849 瀏覽
超愛這裡的甜甜圈。每次路過都要排隊去買。最喜歡的味道是草莓甜甜圈,裡面的草莓多得要溢出來,香甜無比。雖然價格不算便宜,但吃得很滿足。朱古力餅也很好吃,各種麵包味道都很讚,怪不得每天那麼多人排隊!
2023-09-04 1151 瀏覽
難得去開客人係尖沙咀嘅office,緊係要佔盡地理優勢買下bakehouse d 麵包嚟食下,自製下happy weekday😎 放工時間去到蛋撻已經無晒🥲憑住自己嘅直覺買左兩個包嚟試下,兩款都好高質☺️🥐Almond Danish麵包包底好香,好大陣牛油嘅香味🥰而個包面都好脆,上面鋪咗好多嘅杏仁片,每啖都食落口都係滿滿嘅杏仁片☺️而佢用嘅糖衣都恰到好處,唔會太膩,值得encore! 🍎Apple Crumble Danish Apple crumble 食落口有一粒粒嘅蘋果蓉,加上好脆嘅包面,口感好正☺️不過個人覺得佢甜咗小小, 食完要飲番杯茶解膩。

🥐Almond Danish

🍎Apple Crumble Danish
2023-09-01 792 瀏覽
個店員又話個<<Chocolate Hazelnut Doughnut>>($38)唔甜…但係我同媽咪都覺得超甜囉🫣我諗一個donut 3-4個人happy share都得~本身面頭啲朱古力已經唔惹小~入面嘅hazelnut醬先係打大佬🫣多到我要撥走啲😮‍💨老喇老喇👵🏻食唔到咁甜🤖不過我欣賞佢整體口感好鬆軟👍🏻而且入面嘅hazelnut cream 好幼滑~食兩三啖係覺得好食嘅🤪
但係我同媽咪都覺得超甜囉🫣
我諗一個donut 3-4個人happy share都得~

本身面頭啲朱古力已經唔惹小~
入面嘅hazelnut醬先係打大佬🫣
多到我要撥走啲😮‍💨
老喇老喇👵🏻食唔到咁甜🤖

不過我欣賞佢整體口感好鬆軟👍🏻
而且入面嘅hazelnut cream 好幼滑~
食兩三啖係覺得好食嘅🤪
2023-08-26
$38 (早餐)
  • Sourdough Egg Tart
2023-08-10 1226 瀏覽
香港嘅麵包店舖多不勝數,但係如果要搵全港最好食嘅蛋撻, Bakehouse一定當之無愧。佢哋嘅總署之前喺某名牌酒店做過,質素有一定保證😋蛋撻愛情係類似牛角酥咁酥脆,但他主角蛋漿亦調配得啱啱好,既有好香嘅蛋味,入口亦都好順滑,我會似一般曲奇皮蛋撻咁令人有好油膩嘅感覺。店裏面其實仲有好多款嘅麵包賣,亦有即沖咖啡。因為機本上都要排長龍,所以普遍除咗買蛋撻之外,亦會搭配一些其他嘅麵包買。另外特別推薦試吓佢哋嘅酸種麵包👍🏻

2023-08-09 1523 瀏覽
第一次食sourdough做既蛋撻。蛋撻新鮮出爐,拎到返屋企仲微暖。蛋撻香甜嫰滑,好中意sourdough做既撻皮,非常香脆,食落似牛角包,好好味,會再encore🤤🤤 下次仲要試埋其他野先😤😤#尖沙咀美食#尖沙咀#eggtart#foodie#hkfoodie#面包#甜品#尖沙咀甜品#必食#香港必食#香港美食#香港网红打卡#香港美食探店#蛋撻#香港甜品#甜品推薦#bakehouse#銅鑼灣美食#銅鑼灣#moodzfoodie#moodzfoodz
第一次食sourdough做既蛋撻。

蛋撻新鮮出爐,拎到返屋企仲微暖。

Sourdough egg tart

2023-08-05
Sourdough egg tart
  • Sourdough Egg Tart
  • SourdoughEggTart
  • 蛋撻
2023-08-04 825 瀏覽
第一次食一個蛋撻係可以均比葡撻,佢嘅蛋撻甜味類似葡撻,但係bakehouse蛋嘅份量更多更厚,而外皮亦都酥脆同埋富有層次感。食完一個會想再食多一個!另外亦試咗佢嘅牛角包。Bakehouse嘅牛角包亦都非常酥脆同埋好有牛油味,外皮焗得超靚,包內係一圈一圈,富有空氣感,絕對都值得一試!
2023-08-03 663 瀏覽
一直都人氣高企既 Bakehouse TST店.前一排去開TST, 當日落雨既, 經過見到唔係太多人排, 就同朋友一齊排隊買.  果一日排左大概5分鐘左右就買到喇, 見小小人, 一次過左買左4個同朋友 share. 好香蛋撻咩, 蛋味都濃郁. 外面既酥皮好脆. 不過就好易食到周身碎, 食到有小小狼狽. 都幾大個下架, 我地食唔曬仲一人拎左一個番去屋企食呀.
一直都人氣高企既 Bakehouse TST店.

外賣自取
近排bakehouse無拉拉好興,都要跟隨熱點一探究竟,第一次去被告知sold out,可以預訂跟住take away by 2 hrs,what ?第二次又經過尖沙咀,試一試有無得買。睇落唔使排隊,買左4個蛋撻。蛋撻口感比較特別,唔係葡撻酥皮亦唔係local酥皮,而係類似牛角包咁樣,不過我個人比較鍾意食牛角包,所以我接受得到,覺得幾好食(我frd唔得)跟住準備買其他麵包,發覺都幾貴嚇,五十蚊一個麵包,我都係買唔落手。下次再來試試
下次再來試試
蛋撻
蛋撻
2023-06-20 1400 瀏覽
🍴Bakehouse📍尖沙咀漢口道44號地下每次見到bakehouse 都會唔見d 錢錢就嚟成為bakehouse 常客嘅我最鐘意呢個pain au chocolate ✨ Pain au chocolate $28麵包外層酥脆而巧克力的香氣甜蜜芳香🥰你會感受到口中的巧克力和麵包完美的融合它非常適合作為早餐或下午茶的點心或者做為午後放鬆的午後小點😚只要加上一杯咖啡或茶非常完美😍
🍴Bakehouse

或者做為午後放鬆的午後小點😚
只要加上一杯咖啡或茶
非常完美😍
Pain au chocolate
我見很多朋友都去Bakehouse排隊,買完又例牌拿著Bakehouse個袋影相post story。而我呢,反而不是為出post而去,而是因為我終極喜歡吃croissant及葡撻,所以見到Bakehouse就一定要試試。Bakehouse第一間是4年幾前由瑞士名師Grégoire Michaud開設的,現在已經有很多分店。Michaud我早已試過他的手藝,他曾經是香港四季酒店的Pastry Chef, 當然是極有水準及極有要求的名師。至於為何等了4年幾才第一次幫襯,不是因為店鋪長期排隊,純粹是我經常出入的地區才剛剛開了分店,順理成章罷了。Bakehouse所謂排隊情況其實並不嚴重,純粹店內沒有周轉空間,一埋櫃枱揀好便付款,那條「隊」只是因為要站在店鋪外,看落好像要「排長龍」,其實輪候時間一點也不長。Bakehouse的出品完全沒疑問,反而想說的是Chef Michaud主要著重於sourdough的製作,所以他們的croissants也比較厚及飽肚,不像某些croissants的出品外脆內空,吃完兩個都好像沒東西到肚般,所以變相覺得Bakehouse的出品更抵食。今次幫襯已是黃昏,蛋撻已經售罄。好肯定,我明天會返去再買再食,非常優質,極贊!
8 分鐘 (外賣自取)
其他
2023-05-01 2104 瀏覽
尖沙嘴終於開左bake house呢間次次都要排隊 為左個蛋撻唯有排啦😂一入去 玲琅滿目有啲唔知點揀好 咁就當然揀左我最愛既蛋撻同牛角包啦一路食住個croissant一路想像自己係巴黎🤣🤣
尖沙嘴終於開左bake house

呢間次次都要排隊 為左個蛋撻唯有排啦😂