2022-09-28 311 瀏覽
由灣仔第一間店食到中環店,再偶爾發現銅鑼灣希慎對面居然都開多一間,感覺越黎越方便。新開張要排一下隊,等嘅期間望住蛋撻製作過程好期待呢。酸種蛋撻基本上係must buy item,就係鍾意佢個texture激似葡撻,酥酥脆脆,蛋漿又唔會過甜,可惜尺寸有啲迷你,幾啖食完唔夠喉,一定要一次食兩隻!除左蛋撻仲買左辣肉腸quiche做早餐,同蛋撻異曲同工,但今次係鹹味嘅,批底香脆,蛋漿部分唔會過老,唯獨係辣肉腸偏鹹,但整體都不錯。

2022-09-18 537 瀏覽
Happy to see bakehouse new shop launched in causeway bay! Just in front of Hysan mall, the location is really convenient😎😎I love their scone. They are always crunchy on the outside while soft and moist on the inside. However it is quite sad that they don’t sell cream, only jam available for take away order.

2022-09-14 486 瀏覽
平視我幫襯開灣仔大王東街嗰間舖頭,每次去完銅鑼灣都專登搭叮叮落去灣仔買我嘅心頭好牛角包。而家知道佢銅鑼灣開咗分店梗要即刻轉戰黎試吓啦,以後方便左咁多。今次試咗佢兩款銅鑼灣店限定焦糖咖啡長條泡芙($38)其實我寫呢篇嘢嘅時候我未食㗎不過齋睇外表已經贏晒啦同埋我對佢嘅品質超有信心雖然平時我對Puff冇乜興趣(即係所有入面有啲吉士餡料嘅嘢)人就係咁奇怪明明唔係自己favourite 都要走去試吓$40一個包喎(你當佢一個甜品其實而家一般市面都差唔多😮‍💨物價真係好鬼死貴)Golden dirty($50)呢杯嘢更加過分啦咁,$50一杯嘢飲,人哋食到一餐飯,真係有啲奢侈,所以其實我而家飲少咗好多咖啡。新嘢就試一下啦!又係睇賣相滿分,Dirty帶啲薑黃嘅金黃色,希望我take away冇影響到佢嘅味道囉。

今次試咗佢兩款銅鑼灣店限定

焦糖咖啡長條泡芙($38)

Golden dirty($50)

2022-09-11 569 瀏覽
【提拉米蘇丹麥酥🧑🏻‍🍳】 ($52)第一下比佢閃令令嘅外表吸引咗✨上面有啲閃粉(?)😂最外面一層係丹麥酥💕返屋企焗番熱都幾香同脆🥰不過酥皮屬於比較厚實嗰隻🤔如果你鍾意鬆化啲皮咁就唔係太啱喇🙈中間一層就有浸左咖啡嘅手指餅☕️同埋吉士~吉士幾細膩同埋唔會太甜💖整體感覺幾match😍不過個人覺得價錢就有啲貴💸💸如果唔睇價錢都可以一試嘅~【酸種葡撻🥧】($12)雖然唔係好食得出酸種同平時啲葡撻有咩分別😂但係感覺好似健康啲💪🏻葡撻嘅皮都係比較實嗰種🙈值得一讚嘅係啲蛋唔會好甜💕同埋都幾滑👍🏻不過整體同我哋平時食開嘅葡撻差唔多😂
【提拉米蘇丹麥酥🧑🏻‍🍳】 ($52)

第一下比佢閃令令嘅外表吸引咗✨上面有啲閃粉(?)😂
中間一層就有浸左咖啡嘅手指餅☕️同埋吉士~
吉士幾細膩同埋唔會太甜💖整體感覺幾match😍
不過個人覺得價錢就有啲貴💸💸如果唔睇價錢都可以一試嘅~

【酸種葡撻🥧】($12)

不過整體同我哋平時食開嘅葡撻差唔多😂

提拉米蘇丹麥酥
酸種葡撻
提拉米蘇丹麥酥
2022-09-09 659 瀏覽
▫️每次經過銅鑼灣新開既bakehouse,都見到大排長龍😮 每次想試egg tart都賣晒🥲 今次難得見到,就俾俾面排左陣隊買黎試下🧏🏻‍♀️🥚 Sourdough Egg Tart $12▫️期待左好耐🤩 即刻整返半打先啦😼 面層有焦糖面,食落蛋味好香濃,蛋漿甜甜地幾好食🍳 酥皮好多層好酥脆😋 不過可能買之前太期待,未有一種驚為天人既感覺🫣 呢啲就係expectation management🥲🥐 Croissant $20▫️返到屋企焗返熱先食🔥 焗完酥皮真係超級脆‼️ 一路食啲酥皮就一路跌落地,要幫手吸返塵,唔係呀媽實殺左我🫣🥖 Walnut & Fig Sourdough $36▫️見有無花果呢個配搭好似幾新穎,出面少見又感覺幾健康,就買俾屋企人試下😆 sourdough質感偏硬身,核桃好足料,但無花果食落似提子乾🤔▫️店員好貼心,會問要唔要幫手切埋,切左就方便易食好多啦😝

🥚 Sourdough Egg Tart $12

🥐 Croissant $20

🥖 Walnut & Fig Sourdough $36

▫️店員好貼心,會問要唔要幫手切埋,切左就方便易食好多啦😝

2022-09-06 649 瀏覽
朋友一早去銅鑼灣,剛開門沒咩人,唔洗點排隊就買齊啲四款 CWB Special。係得四款,店員話Miso Caramel and Banana Croissant已經沒出喇~先講Espresso Caramel Eclair,打開盒既時後,成個打側晒,可能因為佢重量唔夠個盒有空位就成個瞓低左。味道方面,咖啡味唔出,唔算甜。但係質感一啲都唔似泡芙,唔鬆化,仲偏硬,係四月當中最失望🥲再講另一樣甜既Tiramisu Danish,呢嗰打開盒既時候成個反轉左,啲cream貼住嗰盒底,但即係得盒既一角有啲cream,個包咁重身,我估計係店員放落盒嗰陣已經反左。所以相見到啲cream變晒形🥲味道上,呢嗰咖啡味都幾出,cream較厚實,偏少少甜。Danish一如既往係好既,整體黎講係幾好食,但成個食就好膩,一個人搞唔掂😅最後一個甜既係Sourdough Kanelbulle,翻熱左黎食。外脆內軟,有少少煙韌,質感好好。但係肉桂味偏啖淡,上面既糖粒唔多,所以甜度都ok。如果肉桂味濃啲就更好。最後係唯一鹹既Jalapeño Cheese Danish,少少辣,但芝士味偏淡,danish都發揮到應有水準。
Espresso Caramel Eclair

Jalapeño Cheese Danish

整體黎講4個special 係ok,但未去到好好食同想再食既程度,特登排隊買我就唔會😅
外賣自取
𓍯 Bᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ CWB Exᴄʟᴜsɪᴠᴇ 𓂃𝘞𝘢𝘪𝘵𝘦𝘥 𝘢 𝘣𝘪𝘵 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘺𝘱𝘦 𝘵𝘰 𝘥𝘪𝘦 𝘥𝘰𝘸𝘯 before visiting the 𝗻𝗲𝘄𝗲𝘀𝘁 𝗖𝗪𝗕 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗵 of @bakehousehk 🥖 You’ll still see 𝘢 𝘲𝘶𝘦𝘶𝘦 𝘰𝘶𝘵𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘯𝘰 𝘮𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘩𝘢𝘵 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴 but the 𝘸𝘢𝘪𝘵-𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘪𝘴 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘩𝘰𝘳𝘵, waited only ~10min on a Sat afternoon 👏🏻Thankfully could get my hands on the 𝘊𝘞𝘉 𝘦𝘹𝘤𝘭𝘶𝘴𝘪𝘷𝘦 𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑇𝑤𝑖𝑠𝑡 - it’s topped with the cutest 𝘮𝘪𝘯𝘪 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘦𝘨𝘨 𝘵𝘢𝘳𝘵 🥰 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘧𝘰𝘢𝘮 had 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘢 𝘮𝘪𝘭𝘥 𝘩𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 & didn’t go too well with the cold brew 🤔 worth trying once for the gram 📸 Th
𓍯 Bᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ CWB Exᴄʟᴜsɪᴠᴇ 𓂃

Think there’s around 5 exclusive items, I tried the 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 𝐷𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ and 𝐸𝑠𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝐸𝑐𝑙𝑎𝑖𝑟 ; both are on the sweeter side, def for sharing cuz they’re so filling 🤣 espresso flavour isn’t strong for both so coffee lovers might be disappointed ☕️

Couldn’t help getting their 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝐸𝑔𝑔 𝑇𝑎𝑟𝑡, a classic that can never go wrong 🙌 Also tried their 𝑊𝑎𝑙𝑛𝑢𝑡 &𝐹𝑖𝑔 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ and am in love 😻 the perfect loaf to have in the house 🍞

❣︎ 𝚃𝚑𝚒𝚜 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 𝚒𝚜 𝚕𝚒𝚖𝚒𝚝𝚎𝚍 𝚝𝚘 𝟸𝟶 𝚙𝚎𝚛 𝚍𝚊𝚢

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
ও 𝙲𝚘𝚌𝚘𝚗𝚞𝚝 𝚃𝚠𝚒𝚜𝚝 |$𝟻𝟶
ও 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝙳𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 |$𝟻𝟸
ও 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙴𝚌𝚕𝚊𝚒𝚛 |$𝟹𝟾
ও 𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 𝙴𝚐𝚐 𝚃𝚊𝚛𝚝 |$𝟷𝟸
ও 𝚆𝚊𝚕𝚗𝚞𝚝 & 𝙵𝚒𝚐 𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 |$𝟹𝟼
𖤥 Bᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ @bakehousehk
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_pastries
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_cwb
#bakehousehk
2022-08-30
  • Coconut  Twist
  • Sourdough  egg  tart
2022-09-06 285 瀏覽
終於有機會食到大排長龍嘅人氣麵包店 Bakehouse 啦!Sourdough egg tart 非常鬆化,酥皮層次分明,有少少煙韌。撻面佈滿焦糖,餡料香滑!味道唔算太甜👍🏻價錢都唔算太貴。下次一定要再試下其他嘢❤️
下次一定要再試下其他嘢❤️
人氣麵包店終於在銅鑼灣開分店了(*´∇`)ノ每家分店都係大排長龍,銅鑼灣新店當然一樣啦!店外一樣用了磚牆同黑窗框嘅裝潢,遠處都可以認出他們٩(๑❛ᴗ❛๑)۶當天排隊時間大概需時十分鐘左右(比預期的快)以前已經試過他們的Sourdough Egg Tart這次就買了Walnut & Fig Sourdough bread同Caprese Quiche(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)Walnut & Fig Sourdough△ Bakehouse的酸種麵包選用了他們自家製作的酸種(主理人稱他們的酸種叫Roger,還說它是在香港出生,現在已經14歲了‎・ࡇ・)這個Sourdough Bread的份量十足,切開大概有8-9塊左右麵包裡的核桃肉還蠻多,提子乾亦不是特別濃郁( *´ސު`*)Caprese Quiche△ 這個蛋批裡有車厘茄、洋蔥、芝士,不算太咸蠻適合當早餐๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘另外,店內有咖啡售賣 (*´˘`*)再次光顧機會:🔸🔸🔸🔸🔸(5分為滿分)
人氣麵包店終於在銅鑼灣開分店了(*´∇`)ノ

每家分店都係大排長龍,銅鑼灣新店當然一樣啦!

當天排隊時間大概需時十分鐘左右(比預期的快)

以前已經試過他們的Sourdough Egg Tart

Walnut & Fig Sourdough△

Bakehouse的酸種麵包選用了他們自家製作的酸種

Caprese Quiche△

這個蛋批裡有車厘茄、洋蔥、芝士,不算太咸
蠻適合當早餐๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘

另外,店內有咖啡售賣 (*´˘`*)

再次光顧機會:🔸🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
2022-08-30
10 分鐘 (外賣自取)
2022-09-04 310 瀏覽
今日去咗銅鑼灣行街,想起一處糕餅店很有名氣,一於就慕名而來。你不需要知道在那裏,祇需要看看那兒有人龍排隊,你便可找到此名氣店。這邊有很多品種糕點可以選擇,而蛋撻及牛角包🥐很有名氣。我便買了蛋撻一試。他們的包裝很是別緻新穎。打開盒子便湧出香味,完全令你很想一口吃下整個蛋撻。他的蛋味濃厚,酥皮很香脆美味。真係吃不停口下次路過必定再買多啲👍👍👍

這邊有很多品種糕點可以選擇,而蛋撻及牛角包🥐很有名氣。

我便買了蛋撻一試。他們的包裝很是別緻新穎。

打開盒子便湧出香味,完全令你很想一口吃下整個蛋撻。

蛋撻

他的蛋味濃厚,酥皮很香脆美味。真係吃不停口

下次路過必定再買多啲👍👍👍
2022-08-31
10 分鐘 (外賣自取)
蛋撻
  • 蛋撻,丹麥酥及牛角包
2022-08-27 567 瀏覽
人氣麵包店Bakehouse,以招牌牛角包同酸種葡撻打出名堂,日日大排長龍,即將登陸銅鑼灣,位於希慎附近。嚴選法國布賽出產的有機麵粉,來自澳洲的優質牛油,以及其他原材料。必試招牌牛角包,香脆酥化,滿是牛油香。 墨西哥辣椒芝士丹麥酥銅鑼灣限定新品,撒上芝士焗製,味道層次十分豐富,辛辣味十足。Sausage Roll層次豐富,酥皮包著自家製香腸肉餡,香腸由肥瘦相間的豬肩肉與五花腩混合製成,肉汁滿溢。灣仔人氣麵包店

墨西哥辣椒芝士丹麥酥
Sausage Roll
外賣自取
呢間舖頭啲麵包真係好好食😋係香港已經有幾間分店,依加仲開多間係銅鑼灣希慎廣場對面,位置十分方便,無論對買早餐嘅打工族定係烘焙麵包迷都係好消息😳而呢間新店仲推出幾款麵包新品同特飲,味道美味可口,真係要去試下!✎ Sausage Roll 包鬆軟而酥脆,表面有啲黑芝麻,不過冇乜芝麻味嘅,少少鹹同辣。入面有啲肉碎。呢款反而冇乜特別😂✎ Miso Caramel Croissant 外觀都幾靚。牛角包勁酥脆,唔係點甩脆皮,食個陣唔會好呢hea☺️中間有幾塊香蕉片同一啲味噌焦糖鮮奶油,而表面唧咗啲蛋白霜同加咗片白朱古力,整體又鹹又甜,乾濕質感都有,口感多變,味道都唔錯👍🏻✎ Sourdough Kanelbulle包口感鬆軟,表面灑左啲糖,烘焙過程邊邊位應該塗咗黑糖,甜甜哋,但中間就冇乜味,入面就試到少少肉桂味,但係依然都幾好食😚✎ Tiramisu Danish唧係表面嘅意大利軟芝士好滑溜、唔太稠,中間有堅果醬同三粒榛子粒,味道濃郁之餘,唔會太甜。丹麥酥唔係主打鬆軟嘅感覺,所以咬落好有層次感同質感~✎ Coconut Twist 係奶蓋上面放咗個迷你蛋撻,小巧可愛,個idea都幾新穎!😚佢啲蛋撻

✎ Sausage Roll

✎ Miso Caramel Croissant

✎ Sourdough Kanelbulle

✎ Tiramisu Danish

✎ Coconut Twist
係奶蓋上面放咗個迷你蛋撻,小巧可愛,個idea都幾新穎!😚佢啲蛋撻不嬲都出名好食,表面有燒到微焦嘅焦糖,甜甜的,而入面充滿蛋味,非常滑溜,皮仲好酥脆😆👍🏻。椰子味奶蓋,散出陣陣椰香,再配苦苦哋嘅冷萃咖啡,別有一番風味🥰
Sausage Roll
Miso Caramel Croissant
Coconut Twist
2022-08-16
10 分鐘 (堂食)
Miso Caramel Croissant
Coconut Twist
2022-08-23 463 瀏覽
𝟚𝟙.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Bakehouse (銅鑼灣)銅鑼灣啟超道16號地舖💸人均消費: $20-100🌿評分: 4/5🈚️加一服務費人氣麵包店Bakehouse嘅銅鑼灣分店前排終於開張啦🎊呢間屬於佢哋第4間分店🍃雖然已經有三間喺港島但呢間分店嘅人龍依然不斷🐉好大部分原因係佢哋製作用心而且製作材料一啲都唔馬虎🙌🏻佢哋使用法國Suire Mill麵粉廠出產嘅有機麵粉🇫🇷嚟自澳洲Pepe Saya限量生產嘅優質牛油🇦🇺Guérande海鹽同埋其他手工原材料去製作所有pastries💗而且每款pastries係每日新鮮岀爐🥳今次買咗其中兩款嚟試吓係唔係真係傳說中咁好食😚ꕥ Strawberry danish ($36) 如果講起酥皮我第一時間都會諗起danish🍓見到佢賣相相當吸引所以就買咗個嚟試🥹酥皮同牛角包嗰啲一樣咁岀色之餘仲有少少楓糖漿喺表面🍁令佢全個整體更加似一個甜品😻裏面嘅 custard甜度適中👻而有士多啤梨同開心果碎作為點綴亦令成個丹麥酥昇華咗🎐聽講佢嘅岀爐時間係11am⏰想食最新鮮嘅danish就mark住呢個時間啦~ꕥ Croissant ($20)係Bakehouse必試招牌
𝟚𝟙.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Bakehouse (銅鑼灣)
銅鑼灣啟超道16號地舖

💸人均消費: $20-100
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

Strawberry  danish

ꕥ Strawberry danish ($36)
Croissant

ꕥ Croissant ($20)
係Bakehouse必試招牌之一🥐果然真係名副其實🎉酥皮非常香脆鬆化而且一咬落去已經食到滿滿嘅牛油香🧈如果切開係會見到完美的蜂巢面🍯就算放咗一日都依然保持到質感✨牛角包每朝8點會準時岀爐🔥相信如果熱辣辣食一定更加好食😋
Croissant
相信鍾意sourdough或者pastries既foodies🍞都一定試過Bakehouse嘅出品 🧱Bakehouse所有分店幾乎都會大排長龍👥今次新開既新店都唔例外 打曬蛇餅😵‍💫新店選址銅鑼灣希慎廣場對面岩岩係8月12日正式開業 位置十分方便👍🏻以後買麵包又多個地點選擇喇🥰🥐限定提拉米蘇丹麥酥雖然新店都係要排隊 但為左呢個tiramisu danish等待都係值得既!🤩呢款danish同其他口味既丹麥酥一樣 酥皮鬆化香脆🤤內餡係沾滿咖啡的手指餅 咖啡氣味濃郁☕️配上Mascarpone cheese 、堅果醬和榛子粒食落甜而不膩,果然無令我失望 😋如果下次有時間我都會再排多次隊買🤩鍾意tiramisu既朋友不妨排隊買黎試下!👍🏻

都一定試過Bakehouse嘅出品 🧱

🥐限定提拉米蘇丹麥酥
等待都係值得既!🤩
呢款danish同其他口味既丹麥酥一樣 酥皮鬆化香脆🤤
內餡係沾滿咖啡的手指餅 咖啡氣味濃郁☕️
配上Mascarpone cheese 、堅果醬和榛子粒
食落甜而不膩,果然無令我失望 😋
如果下次有時間我都會再排多次隊買🤩
鍾意tiramisu既朋友不妨排隊買黎試下!👍🏻
2022-08-16 1060 瀏覽
💥銅鑼灣新進駐📍BAKEHOUSE|銅鑼灣📍人均消費 $ 3 X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL甜品 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️‼️食評根據購買後大約2小時食後感而寫💫💟PRETZEL TWIST $ 2 0超重牛油味🧈酥皮成條都好出色仲有微微焦糖香味🫶🏻推介‼️💟ESPRESSO ECLAIR $ 3 8銅鑼灣分店限定🥹用症葡萄個個盒所以番到屋企已經炒左車🫠🫠食落去唔會好甜咖啡味好濃🧏🏻‍♀️可惜包體似麵包如果係丹麥酥咁應該口感再好似💟COUNTRY SOURDOUGH $ 3 0好重手🤣🤣成個流星除咁😛同平時酸種麵包有少少唔同…悅體帶微微酸味,焗番去熱食口感更好💕🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥銅鑼灣新進駐

📍BAKEHOUSE|銅鑼灣