2023-05-10 377 瀏覽
銅鑼灣。麵包店🍪#milktea銅鑼灣 #milktea麵包店 #milktea灣仔 #milktea尖沙咀 #milktea中環 #milktea赤柱bakehouse 都已经出名咗好耐🥳🥳今日終於來試試 bakehouse 係由前四季酒店嘅廚師Grégoire Michaud 開㗎😲😲依家係香港斗有唔少分店喇💫💫店舖出面都係英式風 牆係紅磚砌成仲有黑色型格玻璃窗😲😲都好啱打卡啊💫 今日叫咗《銅鑼灣特有》Tiramisu 丹麥酥 同埋佢哋嘅必食蛋撻💫😍tiramisu 丹麥酥 $52呢款係《銅鑼灣分店》嘅限定 🙌🏻🙌🏻好似之前出過 中間停咗一排 現在再出返 🥳😍🥰佢丹麥酥個樣望落都好靚 有金粉灑在上面 😲🤎個丹麥酥食落都好鬆化 而係入面係會有咖啡同tiramisu 嘅味道 🥹🥹一齊食落去就幾好味啦 🥳酸種蛋撻 $12同其他蛋撻來比較 就係會有點貴啦 😬但係食落係會食到d 焦糖嘅味道啦 ❣️算混合咗係焦糖布甸 同蛋撻嘅特色🥰🥰📍bakehouse銅鑼灣啓超道16號地舖中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖灣仔大王東街14號地舖尖沙咀漢口44號地下赤柱赤柱大街116號地舖
銅鑼灣。麵包店

灣仔大王東街14號地舖
尖沙咀漢口44號地下
赤柱赤柱大街116號地舖
2023-04-16
20 分鐘 (外賣自取)
💛Bakehouse·我哋上次喺尖沙咀咪買唔到個tiramisu danish嘅 之後我哋好幾次都想買架 但係條龍實在太長 一路都無機會🫢🫢直至有一日我哋食完lunch經過 見到唔係好多人就即刻排隊 終於俾我地買到啦😌·tiramisu danish $52因為我哋食完lunch實在太飽啦 所以我哋係攞到返屋企先當下午茶咁食☕️不過唔知係因為我地擺耐左先食定係佢個包本身係咁 我哋第一啖食嘅時候佢個酥皮係已經淋曬 無咩口感咁🫢🫢所以我哋就決定攞去焗爐焗一焗 焗完之後佢個酥皮就終於脆翻啲啦 不過始終因為中間太多tiramisu 所以佢都係冇牛角包嗰啲咁脆🤣之後佢個調味都幾好嘅 中間個tiramisu味道幾濃郁 而且仲有啲榛子醬 所以味道幾有層次既 不過始終因為佢個酥皮唔算話好脆 所以我覺得食落無我想像中咁好食😂·#rbyeat#rbybakery#rby💛#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣啟超道16號地舖
💛Bakehouse

#rby💛
#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣啟超道16號地舖
2023-05-07 310 瀏覽
去開銅鑼灣,經過一間外牆以英式紅磚牆作為主調嘅人氣麵包店Bakehouse🥐🥯🍞,知道Bakehouse係前香港四季酒店總廚Gregoire Michaud (Greg)主理,出現人龍係少不了,當然唔執輸去試佢嘅招牌酸種蛋撻🥄酸種蛋撻🥚🥧$12蛋撻食落去個蛋漿好滑、好濃仲帶點焦糖香味,而撻皮正是招牌葡撻的秘密在,自家製的酸種麵糰再糅合Greg製作牛角包的技巧,經過反覆摺疊做出層次,製成層層酥皮口感,好香脆📍 Bakehouse (銅鑼灣)銅鑼灣啟超道16號地舖

🥄酸種蛋撻🥚🥧$12

📍 Bakehouse (銅鑼灣)
銅鑼灣啟超道16號地舖
2023-04-30 267 瀏覽
銅鑼灣這間bakehouse 開的很早很早總是可以經過他們剛剛開門還沒有人排隊的那些時刻我比較愛的款式- 草莓多多芝士甜奶油味丹麥麵包- egg tart egg tart egg tart
銅鑼灣這間bakehouse 開的很早很早
總是可以經過他們剛剛開門還沒有人排隊的那些時刻

我比較愛的款式
- 草莓多多芝士甜奶油味丹麥麵包
- egg tart egg tart egg tart
2023-04-23 355 瀏覽
晨早經過,見到唔洗排隊,當然買sourdough egg tart ($12/個)食下啦!其實之前都試過,鐘意佢嘅輕微燒焦嘅蛋味、微脆的外皮 保持到水準,冇令我失望! 下次經過都會再買來食😋 😍
保持到水準,冇令我失望! 下次經過都會再買來食😋 😍
Sourdough  egg  tart
外賣自取
Sourdough  egg  tart
2023-04-21 306 瀏覽
諗住喺bakehouse田買個蛋撻同杯啡做早餐,點知見到新嘢(其實可能唔係新,不過第一次見)Tiramisu Danish!! 就當然要試!作為一個Tiramisu fan, 覺得$52淨係食Tiramisu 嗰part到抵。mascarpone cheese夠thick又滑!而且咖啡味濃,加埋上面嗰幾粒好香口嘅nuts(唔好睇少呢幾粒nuts)有好豐富嘅口感, 但食埋底部嘅danish真係飽到lunch都唔駛食, 因為danish好實好多(可能要托住上面嘅tiramisu) !好滿足。

Tiramisu  danish
Tiramisu  danish
2023-04-19 225 瀏覽
CWB店自從通返關之後門口重新出現長長嘅排隊人龍,每次經過見到咁多人排隊,都打退堂鼓。所以今日lunchtime (星期一,1點左右)咁啱經過,見到得三四個人排隊,即刻順手過去買返五個蛋撻,同同事分享。之前食過好幾次,味道唔錯,價錢都可以接受,每個蛋撻價格係$12。5至10分鐘就買到比完錢走得,因為lunchtime 食飽咗,所以留到下午茶時間先至食。建議如果凍咗,可以氣炸鍋,或者焗爐,加熱返,口感同味道會更好。
CWB店

Egg  tart
Egg  tart
2023-04-11 275 瀏覽
🥱🥱話說放完4日復活節假期,鵝大大全日都好似初四咁既心情。好唔容易挨到15:15準備沖咖啡提醒下自己未夠鐘收工既時候,世上最完美既同事拎左盒朝早喺銅鑼灣Bakehouse 買既Sourdough Egg Tart ($12) 出黎開心share。喺果一刻,好肚餓既鵝大大用左9秒9既速度拎左pantry既迷你焗爐出嚟再用9秒58既速度放入去焗3.5分鐘🤤🤤🤤開心嘅時間過得特別快,3分半鐘話都無咁快就就到啦,迷你焗爐發出左同大笨鐘一樣咁響既?「叮」,鵝大大就衝過pantry 將件葡撻塞左入口啦🤩🤩🥚🥚果然係一個扮葡撻既牛角包🥐🥐味道:🐧🐧🐧🐧🐧價錢:🐧🐧🐧🐧滿足:🐧🐧🐧🐧Bakehouse 地址:銅鑼灣啓超道16號營業:08:00-21:00鵝大大:食完都一樣好肚餓呀📣📣

🥚🥚果然係一個扮葡撻既牛角包🥐🥐

地址:銅鑼灣啓超道16號
營業:08:00-21:00

鵝大大:食完都一樣好肚餓呀📣📣

2023-04-11
5 分鐘 (外賣自取)
$60 (早餐)
之前買咁多次,排隊,去到櫃檯揀麵包嘅時候,都係自己走位,可能多咗好多遊客排隊啦,而家要分流左邊同埋右邊嘅收銀機輪流俾錢,咁我前邊兩個阿叔係朋友嚟嘅一路傾偈,佢哋去咗左邊,咁我咪行上前去右面囉,點知就俾個職員,指令我要退返去個牌嗰度,我企喺度唔郁,佢就係咁重複退後退後退後,咁人哋兩個朋友,我點知佢分開俾錢姐,就算佢分開俾錢,都可以同一邊嘅櫃員機幫佢姐?夾硬要人哋分開一個左一個右俾錢,仲係咁叫我要後退,受氣!
2023-03-31
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2023-03-24 291 瀏覽
講起新興又幾好食keep到人氣既蛋撻非bakehouse莫屬係銅鑼灣開左幾個月既bakehouse 裝修同其他分店差不多 排左大概10分鐘就到 流程都暢快店內各種麵包 曲奇 冬甩 牛角包放哂出黎比客人選購 林林總總 我最後買左佢個signature蛋撻4件同埋雲呢拿味冬甩拎到返去急不及待開餐 佢個雲呢拿冬甩面頭鋪滿着白砂糖 冬甩質感有小小似麵包 入面都幾多吉士醬佢個蛋撻 我個人覺得比較似葡撻 好夠甜味 個撻皮有幾層架 夠鬆脆 同個蛋都好夾 我一次食左兩個

排左大概10分鐘就到 流程都暢快

2023-03-15 338 瀏覽
Bakehouse 出名多人買 要排長龍,難得今日經過銅鑼灣Bakehouse條隊短短地,就買個蛋撻。酥脆外皮,厚薄適中;有蛋香,蛋部分都多;最緊要唔會太油膩,不會油到紙袋都吸滿油;見到麵包、冬甩都多人買,下次試埋先。

酥脆外皮,厚薄適中;
有蛋香,蛋部分都多;
最緊要唔會太油膩,不會油到紙袋都吸滿油;

見到麵包、冬甩都多人買,下次試埋先。
外賣自取
2023-03-02 382 瀏覽
去了幾次買蛋撻買不到,轉買doughnut 。買士多啤梨,吉士和栗子。回家用氣炸鍋翻熱,但口感亁了。士多啤梨醬好多,而且太甜;吉士夠曬滑,栗子一般,吃不到栗子味道和cream較少。整體一般,希望下次買到抹茶味。
2023-02-28
$60 (宵夜)
2023-02-14 462 瀏覽
我最鍾意食麵包做午餐Bakehouse 嘅牛肉批係我午餐選擇之一👍🏻我鍾意佢夠晒大個,就算朝頭早買咗返屋企,返屋企叮完你食到非常香脆。 裏面嘅餡料十足,味道夠晒濃郁。食完真係可以飽成個晏晝❤️
我最鍾意食麵包做午餐
Bakehouse 嘅牛肉批係我午餐選擇之一👍🏻
裏面嘅餡料十足,味道夠晒濃郁。
食完真係可以飽成個晏晝❤️
2023-02-09 340 瀏覽
Bakehouse has gotten Hong Kong into a hype over their handcrafted baked goods. In addition to the crowd favourites like the signature egg tarts and European-style sourdough bread, Bakehouse has also created five new exclusive items found only at the Causeway Bay branch, including the tiramisu danish and espresso caramel éclair. we ordered:𝙘𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 𝙙𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝𝙚𝙜𝙜 𝙩𝙖𝙧𝙩tried their strawberry danish a few years ago and found it a bit mediocre, this time we had an assortment of pastries 🥐 and i took a fe

we ordered:
𝙘𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩
𝙙𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝
𝙚𝙜𝙜 𝙩𝙖𝙧𝙩

tried their strawberry danish a few years ago and found it a bit mediocre, this time we had an assortment of pastries 🥐 and i took a few bites of each. overall it’s not worth the price, could have gotten better ones elsewhere tbh

𝘀𝗺𝗼𝗸𝗶𝗻𝗵𝗼𝘁 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹:🌶/5
𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁: 𝙗𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚
2023-02-06 317 瀏覽
之前有自己外賣、和這兩次同事外賣,分別食過葡撻、丹麥酥和這一次的冬甩。每次過了好一段時間,仍然非常鬆脆。這次的一如以往超級大份,來看看,我急不及待把冬甩吃剩1/3或1/4的樣子:裏面有大量的jam, 對我來講甜咗啲,不過辛苦工作最好配上一點茶或咖啡平衡返,真的不錯的!整體來說,他們的麵包都係重油和偏甜,所以記得預備去膩的飲品,同埋最好有人一齊分享。而且更加開心。😉
之前有自己外賣、和這兩次同事外賣,
分別食過葡撻、丹麥酥和這一次的冬甩。
每次過了好一段時間,仍然非常鬆脆。
這次的一如以往超級大份,

來看看,我急不及待把冬甩吃剩1/3或1/4的樣子:

整體來說,他們的麵包都係重油和偏甜,