2022-08-05 2602 瀏覽
韓式生菜包真係好正😍呢度係用咗燒醬油黑毛豬白切肉🐷燒得好香口 一層肥 一層瘦 食落肥美嫩口 好濃嘅肉味✨再用爽脆嘅生菜🥬包埋酸辣泡菜🌶蒜片等等嘅配料🧄中和油膩之餘 食落口感更加豐富同清新❤️
2022-07-18 2724 瀏覽
經過尖沙咀韓國街 發現自己基乎食過曬全部 普遍味道麻麻 唔太正宗 只係價錢平 啱學生食😕今次反而想試試外賣專門店 主要兩間- Banchan 同 O’taste 兩間都係連鎖 希望咁會似樣啲Banchan賣嘅韓式醃料配菜選擇較豐富 而O’taste就真係賣飯盒雖然兩者都有飯捲 口味價錢都一樣🤔其實係咪同一間黎😂▶️ 原味韓式飯捲 ($35)原味最平 原本都諗住揀吞拿魚味 但係就$42 價錢相差好多入面有紅蘿蔔🥕火腿 蟹柳 菠菜 醃蘿蔔 豆卜 雞蛋 荀🐽火腿非一般金妹牌片裝火腿 食落似五餐肉厚度 有啲煙燻味豆卜咬落多汁 令飯捲食落唔乾蟹柳就冇乜味 而且唔係咬到一條條嗰啲 所以冇咁好食🍳蛋絲係玉子燒咁 味道少少甜 口感幾eggy 蛋味又香 唔錯醃蘿蔔少少酸 質感爽脆 係成條飯捲最脆口嘅野紅蘿蔔 菠菜 荀味道淡啲🥬但係都醃製過調過味🍚米飯唔會厚厚一層 同料嘅比例幾好食件食嘅時候 醃蘿蔔同火腿味道最出 但係好鍾意佢全部料味道好夾 唔會有一隻特別鹹而搶咗味👍🏻-雖然今次只係試飯捲 但係已經覺得好好食 見佢其他醃製品都好似樣😍環境ok 乾淨嘅 飯捲外賣用紙包住冇散開 仲要預先切埋一件件 放便一開即食

兩間都係連鎖 希望咁會似樣啲
雖然兩者都有飯捲 口味價錢都一樣🤔
其實係咪同一間黎😂

▶️ 原味韓式飯捲 ($35)
原味最平 原本都諗住揀吞拿魚味 但係就$42 價錢相差好多

醃蘿蔔少少酸 質感爽脆 係成條飯捲最脆口嘅野
紅蘿蔔 菠菜 荀味道淡啲🥬但係都醃製過調過味
🍚米飯唔會厚厚一層 同料嘅比例幾好

服務都好好 姐姐好有禮貌👩🏻‍🍳企起到揀耐啲都冇所謂
價錢可以話抵食 $35 一條10件 雖然唔可以話好大條 但係食食下食埋其他小食就飽😉
值得一試 應該好食過嗰條街其他韓國餐嘅飯捲~
2022-05-21 1502 瀏覽
🇰🇷韓國街紫菜卷難得Facial開返😍就算放工有幾匆忙都要趕去護膚一下 ❤️不過有時放工之後太趕急, 未必可以食啲嘢先去做facial 🥹 但係如果唔食d 野先去做Facial, 做完就已經九點幾, 又會太肚餓😅😅所以我前幾日經過尖沙咀韓國街見到呢間新開嘅舖頭, 入邊竟然有啲好方便嘅外賣紫菜卷🤭🤭 就買咗一條牛肉紫菜卷嚟試吓 😛一打開佢竟然已經切好晒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻10分貼心 💯而切嘅大細亦都可以一口一嚿, 就算企喺街旁邊食都好方便🫶🏻 唔會食到呢咁Hea 😋本身其實我淨係鍾意食紫菜入邊嘅牛肉, 其他醃製菜都唔係好鍾意😂😂好彩佢啲紫菜卷醃製菜都唔算多, 所以都唔需要揀走入邊啲菜就已經可以進食🥰 就係咁, 5分鐘搞掂我嘅晚餐前菜就開開心心滿足咁去做facial🤙🏻做完Facial之後先再慢慢食晚餐啦 🍽BANCHAN (尖沙咀)尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下味道⭐️⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#dessert #comfortfood #foodlover #hkfood #hkfoodie #foodie
🇰🇷韓國街紫菜卷

BANCHAN (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下

#hkfoodie #foodie
2022-05-21
  • 牛肉紫菜卷
2022-05-14 1158 瀏覽
知道將有繁忙嘅工作湧現,襯住午飯時間,偷偷地去尖沙咀韓國街🇰🇷買啲美食慰藉下心靈🫶🏻.好掛住那些年去首爾食醬油蟹🦀嘅開心往事,可惜嘅係醬油蟹🦀沒有來貨,只好以醬油蝦🦐代替🥹.只需要一碗米飯🍚、紫菜,加上喜歡嘅各款前菜小吃,已經極度滿足,醬油蝦🦐嘅鮮味十足,醬油濃郁,確係值得一試想再試,回味無窮。另外,前菜選擇超級多,泡菜、魚仔、魷魚🦑、醃菜、等等,只吃配菜也可以滿足到,經濟實惠
2022-03-28 1188 瀏覽
【尖沙咀• BanChan】————————————————————————唔想諗煮咩又唔想洗碗🤭最啱係買外賣食岀開TST順路嘅話都去韓國街望吓今次介紹BanChan 食過好幾次了喜歡細細盒韓式小菜🌟豆芽 HKD30(S) 40(M) 60(L)平時對豆芽冇咩好感 唯獨韓式小菜好鍾意食🤭咩都唔揀 第一樣買豆芽 配飯一流🤣🌟辣雞泡魚 HKD60(S) 90(M) 140(L)完全地包住厚厚辣醬 唔太食辣應該受唔到遇上唔食辣嘅家人 就只能自己食哂🤭🌟無骨炸雞 HKD40(S) 70(M) 130(L)細size5件 中size10件 大size20件話說幾鍾意呢到炸雞 之前食過 即叫即炸 雖然返到屋企個幾鐘凍哂 但屋企人都表示好食炸完咬落juicy 面頭又唔會油淋淋。🌟烤肉韓式飯捲 HKD42🌟呑拿魚韓式飯捲HKD40要飽肚食條飯捲夠哂 不過不失 正正常常不過我鍾意烤肉多啲😝。餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅性價比:💰💰💰💰消費 HKD212 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki尖沙咀 #nkiki韓國菜 #nkiki外賣店🏠 BANCHAN📮 🔹 尖沙咀金巴利街3
【尖沙咀• BanChan】
————————————————————————

唔想諗煮咩又唔想洗碗🤭最啱係買外賣食
岀開TST順路嘅話都去韓國街望吓
今次介紹BanChan 食過好幾次了
喜歡細細盒韓式小菜

🌟豆芽 HKD30(S) 40(M) 60(L)
平時對豆芽冇咩好感 唯獨韓式小菜好鍾意食🤭
咩都唔揀 第一樣買豆芽 配飯一流🤣

🌟辣雞泡魚 HKD60(S) 90(M) 140(L)
完全地包住厚厚辣醬 唔太食辣應該受唔到
遇上唔食辣嘅家人 就只能自己食哂🤭

🌟無骨炸雞 HKD40(S) 70(M) 130(L)
細size5件 中size10件 大size20件

🏠 BANCHAN
📮 🔹 尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下
🔹 北角渣華道123號北角滙2期地下G32-33號舖
2022-03-21 473 瀏覽
去到尖沙咀又點少得金巴利道以條韓國街,事關小助手成日肚餓都去買小食所以影響左我但佢好鍾意食火腿所以次次都要食原味。呢間小店真係成日都好多人次次去都大排長龍,而且佢食物種類真係好多花多眼亂買番屋企送飯所以真心唔錯。-原味韓式飯捲 $35 (7/10)蘿蔔,火腿,蟹柳,牛蒡,雞蛋,甘筍。正正常常不過不失,拎上手唔油膩唔會太多麻油。諗唔到食乜可以買一條😂。-
去到尖沙咀又點少得金巴利道以條韓國街
,事關小助手成日肚餓都去買小食所以影響左我
但佢好鍾意食火腿所以次次都要食原味
原味韓式飯捲 $35 (7/10)
蘿蔔,火腿,蟹柳,牛蒡,雞蛋,甘筍。正正常常不過不失,
拎上手唔油膩唔會太多麻油。諗唔到食乜可以買一條😂。
2021-10-29
2021-10-19 1127 瀏覽
今日係星期日,難得放假,我就同咗母親大人去太古行街,行到傍晚時間,就去食晚餐喇!今次同媽咪就揀咗食韓國菜,呢間餐廳叫Banchan and Cook,見到佢嘅裝潢設計簡單又舒服,非常之有韓國風。睇完餐牌,見到好多野都好想食,最後我哋都揀咗五樣嘢一齊share食!第一個係外型好特別,大大碟嘅黑色海鮮蛋包飯,一切開個蛋包飯,黑色嘅墨汁流晒出嚟,入面係粒粒嘅蔬菜蛋炒飯,飯粒粒分明,仲有兩隻青口同一隻大蝦,平時真係好少喺韓國食到咁型格嘅蛋包飯。第二個菜係慢煮羊膝配薯條,羊膝大大個,炆到非常稔和入味,羊膝個汁酸酸哋,好開胃,薯條蘸呢個汁食,啱哂!食韓國菜唔少得嘅一定係韓式炸雞,我哋都唔例外,叫咗半份甜辣炸雞,炸雞外脆內軟,甜甜哋又辣辣哋,食完上癮,想再食添呀!食完主菜,就到甜品,我哋叫咗一份韓式雜莓牛角包窩夫,窩夫烘到脆卜卜,又有雜莓一齊食,好清新。食完咁多嘢,點少得一人一杯嘅韓式飲品,我就叫咗一杯士多啤梨紅桑子梳打,好fruity;媽咪叫咗一杯科學怪人之夜,即係竹炭綠茶!總括嚟講,呢度嘅水準係幾高,大家快啲去試吓喇!

食韓國菜唔少得嘅一定係韓式炸雞,我哋都唔例外,叫咗半份甜辣炸雞炸雞外脆內軟,甜甜哋又辣辣哋,食完上癮,想再食添呀!

總括嚟講,呢度嘅水準係幾高,大家快啲去試吓喇!
2021-10-17
20 分鐘 (堂食)
2021-02-04 3111 瀏覽
近排聽幾個朋友都有食呢間韓菜 個個都讚讚讚 等我都試試先去到勁多人 多人到唔想入去住 有大人有小朋友 我係門口睇左陣menu 先再入去揀下d 現繩野 其實我無乜買韓式料理返屋企食 始終呢d都係堂食好 但疫情下無晚市都將就下啦 豬手 佢配埋個生菜 蒜片 兩個醬汁 配埋個辣kimchi 係屋企食呢個都幾特別 生菜好新鮮 但豬手就乾左d 所有野夾埋食都幾好食 但同堂食無得比Kimchi(唔辣)酸左d 咸左d 呢家泡菜唔岩我口味 黑芝麻蓮藕好特別 第一次食 食落唔油膩 蓮藕好清甜爽脆👍🏼Kimbap (豬肉+甜辣炸雞)豬肉既kimbap一般 壽司既調味唔夠香甜辣炸雞都係一般 但以外賣快食既質素都ok既蛋卷賣相吸引 但無味 以為佢個紫菜會好香 可惜最後埋單$4xx 呢間店既外賣 大致上係失望 因為我本身滿有期望 唔難食 只係我期望過高姐
近排聽幾個朋友都有食呢間韓菜 個個都讚讚讚 等我都試試先

豬手

Kimchi(唔辣)
酸左d 咸左d 呢家泡菜唔岩我口味

黑芝麻蓮藕
好特別 第一次食 食落唔油膩 蓮藕好清甜爽脆👍🏼

Kimbap (豬肉+甜辣炸雞)
豬肉既kimbap一般 壽司既調味唔夠香
甜辣炸雞都係一般 但以外賣快食既質素都ok既

蛋卷
賣相吸引 但無味 以為佢個紫菜會好香 可惜

2020-11-21 2055 瀏覽
行過尖沙咀韓國街想食下小食見呢間韓國店好多人仲痴咗d明星相一於試試! 叫咗個煎蛋卷 份量好足 有成6,7舊細食嘅女仔 一份真係可以當一餐~蛋卷夾咗紫菜、蔥花 所以都好香口 店裏面望落去都係韓國人主理夠哂正宗 下次會想買凍肉返去試
行過尖沙咀韓國街
想食下小食
見呢間韓國店好多人
仲痴咗d明星相
一於試試!

叫咗個煎蛋卷
煎蛋卷

份量好足 有成6,7舊
細食嘅女仔 一份真係可以當一餐~

蛋卷夾咗紫菜、蔥花 所以都好香口

店裏面望落去都係韓國人主理
夠哂正宗

下次會想買凍肉返去試

2020-06-25 2729 瀏覽
上堂了‼️真心佩服半工讀嘅同學仔,放咗工要餓住個肚咁去上堂,返到屋企都11點幾🙂點食嘢啊!?唯有喺附近買啲拎得上手嘅嘢食,一路食一路上堂🥺韓式捲飯 芝士 $40芝士,蘿蔔,青瓜,牛蒡,蟹柳,雞蛋,紅蘿蔔芝士有啲啲溶,青瓜同牛蒡味道突出同爽口,食食吓諗起韓國嘅日子🥺韓式捲飯 甜辣炸雞 $40炸雞,蘿蔔,青瓜,卷心菜,雞蛋,紅蘿蔔個飯卷拎上手都幾重😳炸雞喺飯卷入面腍哂,雞味濃啊,但就無甜辣味😂快食醫吓個肚都唔錯

韓式捲飯 芝士 $40
芝士,蘿蔔,青瓜,牛蒡,蟹柳,雞蛋,紅蘿蔔

韓式捲飯 甜辣炸雞 $40

炸雞,蘿蔔,青瓜,卷心菜,雞蛋,紅蘿蔔
2020-06-24
5 分鐘 (外賣自取)
2020-06-20 1820 瀏覽
-🦄BANCHAN @banchanhk-辣蘿蔔乾韓式飯卷 Hkd40Rating🌕🌕🌕🌗🌑-之前瘋狂咁食左一排水冷麵之後🙈🙈而家輪到食紫菜包飯🤣呢間小店真係成日都好多人好似我岩岩買個陣都大排長龍🤔要等一陣先買到😌而辣蘿蔔乾口味係即叫即整🤤有夠新鮮🔥😳我第一次見用機去整紫菜包飯😂唔好笑我🤣因為多數見人用手包飯卷 然後呢間店係用機整嘅😛擺曬啲材料落部機到😌再禁幾下制🤔好快手10幾秒就整好一條🤤🤤🤤然後店買再搽啲麻油再包好我就拎得😉小店不設堂食😌所以我都係外賣去附近再搵位食一條紫菜包飯有10件😉份量坦白講就唔係好夠我食不過佢啲配料好足😋唔好見啲材料全部都係蔬菜🥬但因為佢放左辣蘿蔔‼️所以變得好惹味同埋有口感仲會食到少少辣椒🌶️嘅皮TIM🙃當然啦‼️唔少得有我最鍾意食嘅甜蘿蔔🙈黃色個隻變左呢條紫菜包飯係甜辣甜辣咁真係好正青瓜同普通蘿蔔就冇味嘅 用來中和返啲辣味整體而言呢條紫菜包飯都唔錯呀 價錢都可以接受另外小店賣嘅一啲醃製前菜都好受歡迎😳😳我見啲人都幾盒幾盒咁買 有個仲買左1000$好誇張下次有機會再去就要試吓隔離嗰間OTASTE先🤤-大家有冇啲好好味😋嘅紫菜包飯嘅小店推介歡迎留言話我知架🔥大家交
🦄BANCHAN @banchanhk

下次有機會再去就要試吓隔離嗰間OTASTE先🤤
大家有冇啲好好味😋嘅紫菜包飯嘅小店推介
歡迎留言話我知架🔥大家交流吓都好😛😛
2020-06-20
10 分鐘 (外賣自取)
2020-05-02 2463 瀏覽
疫情期間無聊渡日之下,重溫ViuTV一個講在香港非華人的節目其中一集個受訪者係來香港生活好多年的韓國人佢帶主持人去呢間有韓國女人打理的店於是就專程去買食物俾朋友做生日禮物 😜🎉亦順便都買d俾家人傍晚六點左右到,剛好放工時間店內都幾多人好多少女同埋女士喺玻璃櫃前左諗右諗 😅因為真係花多眼亂樣樣睇落都好似好好食咁 😂有前菜,有飯盒,有熟食,有飯團賣今次我就主攻泡菜同埋生醃八爪魚先 😊唔錯唔錯,都好夠味我本身唔太食得辣,就覺得夠辣了家人同朋友都係食得辣嘅,就覺得個辣度只係普通泡菜同埋八爪魚都好爽口+入味!!我唔食得辣,但都會食唔停口,個味道有層次大愛!拎咗擺門口的小冊子有晒食物名同埋價錢 👍會再去試埋其他款同埋試吓熟食
其中一集個受訪者係來香港生活好多年的韓國人
佢帶主持人去呢間有韓國女人打理的店
於是就專程去買食物俾朋友做生日禮物 😜🎉
亦順便都買d俾家人

傍晚六點左右到,剛好放工時間
店內都幾多人
好多少女同埋女士喺玻璃櫃前左諗右諗 😅
因為真係花多眼亂
樣樣睇落都好似好好食咁 😂

有前菜,有飯盒,有熟食,有飯團賣
今次我就主攻泡菜同埋生醃八爪魚先 😊

唔錯唔錯,都好夠味
我本身唔太食得辣,就覺得夠辣了
家人同朋友都係食得辣嘅,就覺得個辣度只係普通
泡菜同埋八爪魚都好爽口+入味!!
我唔食得辣,但都會食唔停口,個味道有層次
大愛!

拎咗擺門口的小冊子
有晒食物名同埋價錢 👍
會再去試埋其他款
同埋試吓熟食
生醃八爪魚
生醃八爪魚
2019-10-01 2471 瀏覽
今日好多餐廳都無開,我自己落去金巴利街睇吓韓國超級市場有冇開,見到呢間有熟悉買,買咗一個牛肉卷壽司平過餐廳好多40好味, 1件泡菜煎餅好多泡菜好惹味,自己一個食吾哂,留左小小做下午茶
牛肉卷壽司
泡菜煎餅
2019-10-01
$50 (早餐)
牛肉卷壽司
泡菜煎餅
  • 牛肉壽司卷
2019-05-22 1928 瀏覽
Banchan is not restaurant. It is Korean food market. I can buy many types of Korean food here. The taste is little bit sweeter than what I ate in Korea. But it's okay. My favorite is Kimbap. Banchan has 5 types of Kimbap and it's good for my lunch. I tried pig feet also the price is reasonable and the taste is really good. It's good for family dinner.

2019-05-18
外賣自取
韓國比人感覺都係辣,但有D醃嘅小食,係酸為主,所以唔好辣嘅我都食到。 一次同事無意中嘅介紹,試左一次Banchan,就愛上佢嘅醃菜小食。因為我食唔到辣,所以主攻酸嘅小食: 推介一:酸白蘿蔔 之前食過幾次,紅蘿蔔&白蘿蔔都有,可能好多客都中意只叫白蘿蔔,所以最近2次去,都只得白蘿蔔,只夾雜幾舊紅蘿蔔。 這個酸蘿蔔酸度剛剛好,蘿蔔不會過「淋」,軟硬適中,而且十分開胃,飯前食幾舊最適合。通常2個人食的話,我會買小,如果人多少少,就會買中。推介二:酸甜涼拌章魚 呢個有D貴,但受歡迎,去3次先會有1次遇到有,小SIZE都要$60,雖然都係酸,但與酸蘿蔔嘅酸唔同,呢個酸帶小小甜,章魚要用小小牙力,青瓜好爽脆,因為貴小小,所以每次只會買小SIZE。推介三:泡菜雖然我唔太食到辣,係韓國當地泡菜嘅辣我就食到,但返到香港,香港製造嘅辣就食唔到,好奇怪。不過泡菜唔一定辣,Banchan有兩款泡菜,好似我咁食唔到辣,可以揀唔辣泡菜,雖然唔辣,味道跟泡菜一樣,只係無左辣味,大家可以一試。餐廳資料: BANCHAN     網址: https://s.openrice.com/QrbS0W3G900 地

因為我食唔到辣,所以主攻酸嘅小食:
推介一:酸白蘿蔔
酸白蘿蔔

推介二:酸甜涼拌章魚
酸甜涼拌章魚

推介三:泡菜

餐廳資料:
BANCHAN

地址: 尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~我是分界線~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nico部屋
Facebook Page