2016-04-04 746 瀏覽
呢間樓上cafe原來都幾出名,中午遲少少黎都要等位。入到去既環境都幾舒適,如果想有個舒適既午餐,可以選擇黎呢度。lunch set包餐湯同飲品。 今日既餐湯係羅宋湯,酸酸甜甜,調味啱啱好。 我地叫左個豬仔骨紅米飯,健康得黎又好味。豬仔骨啲肉好腍,又入味呢個火腿pizza雖然睇落細細份,但原來食落都幾飽下,批底係用穌皮,好鬆脆,都幾特別下。芝士份量都幾足下,好味!
呢間樓上cafe原來都幾出名,中午遲少少黎都要等位。

lunch set包餐湯同飲品。
羅宋湯

今日既餐湯係羅宋湯,酸酸甜甜,調味啱啱好。
豬仔骨紅米飯

Parma  ham  pizza

2016-03-06
5 分鐘 (堂食)
羅宋湯
豬仔骨紅米飯
Parma  ham  pizza
  • Pizza
2016-03-18 768 瀏覽
巴馬火腿薄脆pizzaHKD: $68·Pizza偏細,目的不是撐個飽所以沒關係😋以質素來計,又薄又脆,上面還有半融芝士絲,一口又軟又脆,加杯咖啡加碗自家白湯☕️🍲☺️下午茶都好夠飽//🙊我地三個女仔點四份set當午餐簡直是 飽 到 傻!雖則餐牌選擇不多(兩頁)下次再試試其他款。 芝士蘑菇焗牛油果 HKD: 忘記了😛約60吧·香港人似乎不太喜歡牛油果這東西,但我覺得幾不錯 😁creamy!還有感覺好健康。不過通常切粒作沙律或者醬汁為主,拿去焗其實對我是幾特別的嘗試。·其實點餐之後我們忘了叫了什麼,上枱之後一度以為是焗薯😂😂😂但為何這麼軟(爛?)一刀切下切不斷那片皮,强行切斷吃落又好苦😂之後發覺牛油果皮吃不得呀~不過上面焗到硬硬脆脆,咸咸芝士味蘑菇味mix得來幾入味🙆🏻可以試一次👍🏻 三文魚雙色意粉(餐牌本身是花枝丸的,不過賣光改成老三文魚😢😢)HKD: 約$62·三文魚本以為是煙的,原來是全熟三文魚,感覺有點太粗太老了😢不過意粉還可以吧,有點乾但是我喜歡的偏硬口感,味道都很濃,加上點點羅勒味道很搭!~只是份量還真的有點太少了🍴😅···🏠這家Cafe已經第二次來,之前都有介紹過
巴馬火腿薄脆pizza

HKD: $68

Pizza偏細,目的不是撐個飽所以沒關係😋

芝士蘑菇焗牛油果

HKD: 忘記了😛約60吧

三文魚雙色意粉

(餐牌本身是花枝丸的,不過賣光改成老三文魚😢😢)

HKD: 約$62

三文魚本以為是煙的,原來是全熟三文魚,感覺有點太粗太老了😢

🏠

這家Cafe已經第二次來,之前都有介紹過

環境很warm店員都很nice,加上價錢抵食。朋友一度質疑尖沙咀cafe一個🍴all day breakfast才HKD $50-60🍳(雖然份量比較細)但老實說連飲品及餐湯,這個價錢的確公道👀!

不知道打從何時起,香港食個茶記都要動輒上HKD $5-60,才顯得cafe的它特別抵食。

好吧,性價比算幾高的!

不過人來人往 餐廳偏吵,別用茶記價錢望有法國餐的環境期望其實是滿意的

只收現金

帶蛋糕不用切的話不另收費(加分!)
2016-01-08 1271 瀏覽
barista cafe點了半份waffle雪糕作為tea time。第一眼看下去兩塊waffle、份量十足的chocolate chips單球雪糕、比雪糕球還要大的鮮忌廉、數粒士多啤梨、藍莓再加上灑於周圍的士多啤梨醬的賣相已相當吸引。waffle外脆內軟,配上雪糕真和忌廉一起吃還以為會有點膩,吃下去卻完全沒有太飽滯感覺。加上甜甜酸酸的士多啤梨和藍莓作點綴,更為醒胃,也幫助消化。價錢也很實惠,只售$3X~光是一球movenpick雪糕已值回票價!值得推薦給喜愛waffle的朋友們。順帶一提,雪糕口味是每星期轉一款的。
barista cafe
下午茶
  • 野莓窩夫伴雪糕
2015-12-01 1671 瀏覽
行山前去左尖沙咀, 心血來潮想食件窩夫飲杯咖啡就搵左呢間cafe一出lift見到幾pair人黎緊, 好彩都唔洗等好耐就有得坐 (店員見我同另外一個朋友咩左個大背囊, 仲好貼心安排左個位置比我地放袋)下午茶時後段, 一人叫左個all day breakfast, 香蕉朱古力窩夫, 加一杯cappucino同熱朱古力!all day breakfast $50, 味道一般, 一般屋企都應該會整到香蕉朱古力窩夫 $62, 加$10可以有多杯咖啡, 好抵食份量都好適中, 唔會細到食兩啖就食晒杯cappucino同熱朱古力, 咖啡師將杯飲品拉花拉到好靚, 相機食先就一流!總括黎講, 呢間cafe非常抵食, 賣相好靚, 但味道就算一般般, 鍾意去咖啡relax同影相嘅朋友仔就啱晒!!
行山前去左尖沙咀, 心血來潮想食件窩夫飲杯咖啡
就搵左呢間cafe
香蕉朱古力窩夫 $62, 加$10可以有多杯咖啡, 好抵食
份量都好適中, 唔會細到食兩啖就食晒

!
2015-11-14
10 分鐘 (堂食)
  • 香蕉朱古力窩夫
2015-11-21 1538 瀏覽
想在尖沙咀吃一頓舒舒服服的午餐,現在是何等艱難的事情。此cafe可算為繁忙都市中的你帶來一點點慢活的步伐。今天點了紅酒燴牛尾伴糙米飯。牛尾燴得非常入味兼且肉仍是嫩嫩的,不會太老。醬汁也非常適合伴飯。另午餐中的羅宋湯,酸酸甜甜的蕃茄味道,非常開胃。最後來一杯咖啡來作一個完美的句號。我不清楚他們用的是什麼咖啡豆,只知喝後還帶有濃香的after taste。最後值得一提的是,不知道是否侍應聽見我的咳嗽聲,特意為我提供一杯温水呢?還是每一位客人都是温水呢?當我喝下去發覺是温的,簡直感動得說不出來!

2015-11-21
2015-11-18 1346 瀏覽
聽朋友講 亞士厘道有間上樓cafe質素唔錯。雪糕窩夫好有水準。決定同朋友去tea tea. 閒日下午茶的時間 都有三分二坐滿人 應該係幾好味吧。點了士多啤梨窩夫 窩夫確實外脆內軟 都不錯。但pizza 千層面 同朱古力蛋糕 味道就比較普通。完全冇驚喜。Latte & cappuccino 都唔錯。整體來說 係尖沙咀 每人唔洗$100蚊 水準都Ok 性價比都算不錯了。

閒日下午茶的時間 都有三分二坐滿人 應該係幾好味吧。
點了士多啤梨窩夫 窩夫確實外脆內軟 都不錯。
2015-10-04 1750 瀏覽
第一次上黎,試了個精選早餐,很不錯,有誠意的質素,價錢合理,$50 all day breakfast 包飲品應該很難在尖沙咀出現。全場full house,侍應不多,難得仍然保持笑容,見精選咖啡有syphon及ice drip,打算試下,侍應推介ice drip可試yannan,又詳細講解了咖啡豆的味道 - 帶紅棗然後朱古力香氣。好期待 ~ 一聞下去,果然有點類似藥材味! 飲下去…好熟悉的香氣~ 是什麼呢?有點似紅棗,但又不完全是…是花旗参!花旗参的香氣,和那種甘甘的味道!! 然後,沒錯,是朱古力味!店子雖小,但有對產品有認識,而且尊重工作又友善的員工(多一點這些員工應該有助洗脫香港餐飲業的惡名吧…我估…),為打風的星期六下午,帶來愉快的心情!Keep it up!!
5 分鐘 (堂食)
2015-09-05 2188 瀏覽
英式All day breakfast任何時候都想食,想平平地,m記又頹到喊,原來尖沙咀樓上都有間正野,長期都人山人海…早餐或下午茶時段供應(0800-1100;1430-1800)————————————————————#精選 Barista Combo ($50)連餐飲多士:太硬,但勝在每啖都有牛油。煙肉:唔會再un、或者太老,得1塊太少。香腸:得1條有d孤寒,因為都幾好食…焗豆:值得一提,非一般,老細調過味,用心之作。香草扒蕃茄:2號最愛吃蓄茄!太陽蛋:煎得真係好靚,個底係完全冇燶。雜菜沙律:沙律醋有調過,有少少酒味,都算幾開胃。窮遊指數:8/10好味指數:7.5/10————————————————————
————————————————————
#精選 Barista Combo ($50)連餐飲
精選 Barista Combo
多士:太硬,但勝在每啖都有牛油。
煙肉:唔會再un、或者太老,得1塊太少。
香腸:得1條有d孤寒,因為都幾好食…
焗豆:值得一提,非一般,老細調過味,用心之作。
香草扒蕃茄:2號最愛吃蓄茄!
太陽蛋:煎得真係好靚,個底係完全冇燶。
雜菜沙律:沙律醋有調過,有少少酒味,都算幾開胃。
窮遊指數:8/10
好味指數:7.5/10
————————————————————
精選 Barista Combo
2015-08-20 1940 瀏覽
同事一直都讚此cafe 往往都要非常準時離開 office 才去到之前已經試過摸門釘, 12點多就非常多人而且人太多一定有排等最後今個月竟詆了2次湯: 紅湯比今日忌廉湯好飲主菜: pizze 是必試, 如果你喜歡多芝士及脆脆酥皮底但遇上日式蕃薯作主角時...可能要停一停...因為真的非常不夾及口感怪怪非常飽肚得卷, 簡單不容易整得難食上圖就是食感不夾的日式蕃薯雞扒burger , 雞扒醃我唔太濃味, 淡淡的.大件麵包也不難食意粉就真的普通到唔可以講好食....飽肚吧今天三文魚粒螺絲粉更食餘一半飲品:不過不失係tst 食lunch 要6x 元真的唔係易事而且仲係食西餐 , 排長龍係有原因的
同事一直都讚此cafe
往往都要非常準時離開 office 才去到
之前已經試過摸門釘, 12點多就非常多人
而且人太多一定有排等

最後今個月竟詆了2次

湯:
 紅湯比今日忌廉湯好飲
主菜:
 pizze 是必試, 如果你喜歡多芝士及脆脆酥皮底
非常飽肚得卷, 簡單不容易整得難食
上圖就是食感不夾的日式蕃薯
意粉就真的普通到唔可以講好食....飽肚吧
今天三文魚粒螺絲粉更食餘一半

飲品:
不過不失

係tst 食lunch 要6x 元真的唔係易事
而且仲係食西餐 , 排長龍係有原因的

2015-08-19
3 分鐘 (堂食)
2015-08-12 1930 瀏覽
又是四女聚首八卦日~一到來已滿座,而且規定至少一半人以上才可入座,幸好等位的時間不算太長~可能生意太好了,連水杯也不夠用,我們一行四人,一開始只得一杯水,及後杯子洗乾淨了,店員才再端上四杯水來~因為其中一位友人先已飽餐一頓,我們也就只點了3個set lunch分享吃~先來3個餐湯~ 是濃稠的蕃茄湯~ 很香很滑,鹹酸甜味剛剛好~ 很有蕃茄鮮甜味   菠蘿雞扒沙律~ 店員端上來時嚇了我們一跳~ 原來沙律的主角是雞扒,不是沙律   雞扒大大的一塊,店了整個碟的2/3,菠蘿沙律混了哈密瓜,只佔了一角,份量很小~ 這與我們印象中的沙律完全相反, 平日的都是大大份的沙律菜或生果墊,上面配很少量的肉或魚~ 不過這兒的雞扒確又處理得很好~ 上桌時仍冒著熱氣,皮香脆不油,肉厚有汁,沒有雪味   反而沙律就平平無奇了~黑松露蝦球闊麵~ 黑松露醬汁不多不少剛剛包裹每一條闊麵,覆郁香濃~ 可惜蝦球似是用了少量的梳打粉醃過,雖然爽彈,但欠缺了鮮味,可謂沒有蝦味~ 撇除蝦球的話,這個闊麵是很好吃的~Parma ham pizza~ 批底有點像酥皮,有很多層,十分鬆脆,但一點也不覺油膩~ 配料份量也很充足
又是四女聚首八卦日~

蕃茄濃湯(跟餐)
 反而沙律就平平無奇了~
菠蘿雞扒沙律
黑松露蝦球闊麵
Parma Ham薄餅
餐飲分別是橙汁、榛子咖啡和香蕉咖啡~ 橙汁是有果粒那一種~ 榛子咖啡拉花不錯~ 香蕉咖啡只有凍飲,原來是咖啡底加香蕉蓉,香蕉蓉完全代替了牛奶功用,不過也挻香挻滑的~ 而且利用了香蕉天然的甜味,不用加糖,味道剛好
香蕉咖啡(左)、橙汁(右)
Latte
雖然caffe滿座,有點吵~ 但是質素和環境取勝~ 價錢也很相宜

2015-08-01
15 分鐘 (堂食)
蕃茄濃湯(跟餐)
菠蘿雞扒沙律
Parma Ham薄餅
2015-08-02 1765 瀏覽
星期日下午三點多有三四個人在排隊由於我一個人搭枱馬上就有位了環境不錯下午茶餐連野飲好多都係30-40蚊Cafe黎講真係好抵食點了banana waffle 賣相很不錯!味道拍得住不少以waffle聞名的餐廳!件waffle不會太乾!外脆,裡面就唔算好鬆軟中規中矩!香蕉 忌廉 朱古力醬 無敵組合一定好食啦個忌廉略嫌水左d, thick d就好喇!餐飲點了coffee!好飲!不會太澀!整個set唔駛加一$38會不會太抵了會再幫襯!Overall呢個價錢有呢個食物質素都無可挑剔架喇唯一缺點呢係廚房抽氣唔係咁好一入餐廳就有d油煙味
星期日下午三點多

連野飲好多都係30-40蚊
Cafe黎講真係好抵食

點了banana waffle
賣相很不錯!
味道拍得住不少以waffle聞名的餐廳!
件waffle不會太乾!外脆,裡面就唔算好鬆軟
中規中矩!
香蕉 忌廉 朱古力醬 無敵組合
一定好食啦
個忌廉略嫌水左d, thick d就好喇!

餐飲點了coffee!
好飲!不會太澀!

整個set唔駛加一$38

House coffee
Banana waffle $38
  • Banana waffle
2015-06-13 2300 瀏覽
之前都有打過食評當時讚到冇停而家多左好多客 已經唔同哂窩夫已經唔夠以前好食無乜蛋味 亦好乾好硬突然轉左朱古力雪糕 好突兀cream 個味道好有奶味 唯唔夠實正,太 soft環境都唔同哂 好多人好嘈 完全唔似係 cafe 而係茶餐廳侍應多左 態度依然唔錯短時間唔會再去 除非食物質素有改善(佢咁多客人都唔爭在一兩個)

之前都有打過食評
當時讚到冇停
而家多左好多客 已經唔同哂
窩夫已經唔夠以前好食
無乜蛋味 亦好乾好硬

突然轉左朱古力雪糕 好突兀

cream 個味道好有奶味
唯唔夠實正,太 soft

環境都唔同哂 好多人好嘈
完全唔似係 cafe 而係茶餐廳

侍應多左 態度依然唔錯

短時間唔會再去 除非食物質素有改善
(佢咁多客人都唔爭在一兩個)
2015-06-13 2047 瀏覽
經過附近本來諗住上嚟飲杯咖啡,係樓下見到個黑板,已經心大心細叫唔叫窩夫。但其實食完lunch無幾耐,所以只係叫咗杯冰咖啡,不過因為太口渴嘅關係唔記得左影相!右上角個杯就係比我飲剩少少杯冰咖啡,我叫左耶加雪夫,甜甜地酸度一般。可能加咗冰嘅關係,味道比較淡,Body都比較薄。不過係咁熱嘅天氣飲又唔錯!飲左幾啖冰咖啡後,見到個餐牌份窩夫就更加抗拒唔到,完全受不了引誘!好彩呢度有得選擇半分,但係半分嘅份量都唔算少,都有兩件窩夫!而且半份都只係$38,好抵!一上枱時其實有少少失望,竟然唔係我最鐘意嘅雲呢拿雪糕。不過整體嘅賣相顏色已經好吸引,野莓方面有藍莓同士多啤梨!藍莓粒粒都好大粒好甜,而士多啤利雖然有少少酸,但都好新鮮,配窩夫一齊食就好balance!再加上有焦糖醬同士多啤利醬作點綴,就更加好味!窩夫都好真才實料外脆內軟,外面烤得香脆,而入面則似蛋糕咁!最後還叫了一杯熱咖啡來幫助消化,同樣也是耶加雪夫,今次因為是熱的,所以香味更新突出,甜度也更加高,Body也比較厚,還是熱的比較好!
題外話/補充資料: 環境方面俾我扣咗少少分,因為人太多太嘈。不過就係因為好食先會多人來!
2015-06-11
今日同事出街食晏,同事話之前來過這間樓上Caffe,相當不錯,所以今次帶我來試下。這Caffe 位於3樓,一開𨋢門 就發現一堆人在門口等位,由於這裏無得訂位,而且要人齊才可以入坐,進去前我們已在門外先點餐,他們提供了5款 lunch set 配以餐湯和飲品我地3個女仔就當然係叫3種不同款式,然後share 來食  結果我地3人等了大約15分鐘,一坐下,餐湯便到了餐湯味道一般 ,估計是南瓜湯,因為侍應沒有說明過了一會,主菜到了 ,首先是巴馬火腿薄脆比薩批Parma Ham Crispy Pizza 巴馬火腿薄脆比薩批 ($68) - 尺寸不算大,一開六,每大可以分到兩少片,特別的是這裏的比薩是用酥皮底,脆脆的,不算太油膩,再配上香濃芝士和巴馬火腿,非常惹味。下一度上枱既係煙肉椰菜花忌廉汁蝴蝶粉Fargalle with Bacon and Cauliflower in Cream Sauce 煙肉椰菜花忌廉汁蝴蝶粉 ($62) - 蝴蝶粉咬落軟硬適中,不會太林,忌廉汁不算太濃,有淡淡既椰菜花味,整體來講,比較清淡。最後,黑松露菌醬鮮蝦意大利粉也到了,這碟的份量相對地比蝴蝶粉少,如果男

這Caffe 位於3樓,一開𨋢門
1916 瀏覽
我地3個女仔就當然係叫3種不同款式,然後share 來食

結果我地3人等了大約15分鐘,一坐下,餐湯便到了

餐湯味道一般 ,估計是南瓜湯,因為侍應沒有說明
南瓜湯
過了一會,主菜到了 ,首先是巴馬火腿薄脆比薩批

Parma Ham Crispy Pizza 巴馬火腿薄脆比薩批
下一度上枱既係煙肉椰菜花忌廉汁蝴蝶粉

Fargalle with Bacon and Cauliflower in Cream Sauce 煙肉椰菜花忌廉汁蝴蝶粉
最後,黑松露菌醬鮮蝦意大利粉也到了,這碟的份量相對地比蝴蝶粉少,如果男仕食,應該會唔夠飽。

Fettuccine with Shrimp and Black Truffle Sauce 黑松露菌醬鮮蝦意大利粉($64)
- 意粉做得有質素,麵條煮得 al dente 有咬口又彈牙,配以3色椒粒、草菇粒,少許香草,還有4隻大蝦,可惜的就是完全食不到黑松露味。
Fettuccine with Shrimp and Black Truffle Sauce 黑松露菌醬鮮蝦意大利粉
餐飲,我同一位同事叫了加了$10轉成榛子咖啡

Hazelnut Latte 榛子咖啡
- 淡淡既榛子味不會太甜,咖啡有水準
Hazelnut Latte 榛子咖啡
Hazelnut Latte 榛子咖啡
另一位同事想試下香蕉咖啡是什麼,於是加了$15叫咗

Caffe Banana 香蕉咖啡
-原來這款咖啡一定係凍的,飲最上層的時候有濃濃既香蕉味,攪拌後和咖啡幾夾,不會太甜。如喜歡香蕉味既朋友可以一試。
Caffe Banana 香蕉咖啡
2015-05-27
15 分鐘 (堂食)
2015-05-02 2086 瀏覽
第一次寫食評。個環境幾靚,但太多係附近返工既OL/ Sales係度食Lunch,所以好嘈。一坐低,就比佢menu個牛油果吸引住,開頭見隔離食緊,仲以為有D咩焗菇/焗茄子食,點知搵極個menu都見唔到有。原來,就係呢個牛油果。個牛油果本身唔係太濃味,不過配上d蟹柳,味道都幾香,值得推介。另外,本身仲嗌左個咩咩闊條麵,但個味道完全稱唔上好食,所以嬲嬲地就del左張相。個Waffle就不過不失,無想像中咁好食,我個人都係比較欣賞Dazzling Cafe既厚吐司。
焗牛油果
窩夫
第一次寫食評。
點知搵極個menu都見唔到有。原來,就係呢個牛油果。

另外,本身仲嗌左個咩咩闊條麵,但個味道完全稱唔上好食,
所以嬲嬲地就del左張相。

焗牛油果