2014-09-08 1705 瀏覽
本人非常中意食all day breakfast 所以就為左佢 黎e間一試依間都幾近mtr😳😳幾方便等左一陣就有得入去!幾正!d煙肉好味😁d豆好正!值得去食!waffle比想像中好食!strawberry 好甜下次再食!!!
依間都幾近mtr😳😳幾方便
等左一陣就有得入去!

幾正!d煙肉好味😁d豆好正!
值得去食!

waffle比想像中好食!
strawberry 好甜

下次再食!!!
5 分鐘 (堂食)
2014-08-23 1915 瀏覽
Waffle 唔錯 二人份真係好大侍應傳菜都忍唔住問食唔食得哂,結果我同朋友都完成唔到,share左朋同行其他友人。Waffle 都幾香蛋味同奶味 連我唔鍾意食士多啤梨嘅人都忍唔住讚一讚個雪糕球都 ok,一人份 $38 二人份 $68,真係好抵食 如果有飲品就更好另外兩位友人嗌左德國腸沙律、卡邦尼意粉(如果冇記錯),佢地都表示無咩特別,唔夠飽,略貴。香蕉 Latte 一般 離地鐵站唔遠 環境唔錯 都幾靚 雖然細細間 但好舒服坐左好耐 侍應都 nice下次會黎試試 all day breakfast ..
Waffle 唔錯 二人份真係好大

香蕉 Latte 一般

下次會黎試試 all day breakfast ..
2014-08-13
10 分鐘 (堂食)
  • waffle
2014-08-15 2159 瀏覽
今日同個friend一齊逃工(清假姐其實),去完尖東3d museum專登行番黎呢邊。估唔到tea time都多人,等左一陣先有位坐。呢度裝修幾靚,完全估唔到只係一間食40-70蚊一個set既cafe。我又再次食all day breakfast呢度既all day breakfast唔算係我食過最好食。但係絕對係性價比高! 50蚊一個set(包飲品),仲有野飲,算平啦!最值得一讚係煙肉,輕輕咁煎熟,唔會太燶同太乾。至於其他都係普普通通,standard既質素。餐飲我揀左橙汁,有果肉,幾fresh,唔會太酸同太甜,剛好都係好飲既一種。朋友叫左雞肉長通粉沙律($58/set,包湯同飲品),上菜時連個碟都係凍架。味道唔錯,酸酸甜甜的,不過我眼見啲雞肉好似少左啲。朋友二號叫左個野莓窩夫伴雪糕(全份)($62),好似係呢度既招牌菜,真係唔錯,窩夫上既時侯仲好夠熱,朱古力雪糕好香,不過奶油唔夠厚,空氣感太重,如果質感再厚啲呢個窩夫就會完美。呢度好好坐,我地吹水坐左兩小時先走。下次去尖沙咀又多一個聚腳點。
估唔到tea time都多人,等左一陣先有位坐。

我又再次食all day breakfast
all day breakfast

2014-08-15
3 分鐘 (堂食)
2014-06-20 2699 瀏覽
亞士厘道內食肆的數目一向多。在這一帶從小來到大的我自然對此街內的食店有一定的認識。不過食肆之間的競爭,特別是在這一類的食街是非常的厲害。食店更替速度之快有時也令小弟有點驚訝....所以每隔一段時候再來時,總會發現有好些店子是之前沒有嚐過的.....這一間位處於二樓的小咖啡室,便屬於其中一條漏網之魚....爬到上二樓,店環境是說不出相當的舒適,讓人有一種hea hea的感覺,的確是十分cafe的格局。和外頭人來人去車來車往的情境,可說是有極大的差別.....在這種舒服cozy的環境下悠閒地喝杯咖啡當然是好,不過若是來一頓輕盈午餐的話,也是不錯的....吃畢整頓飯後,小弟的第一個感覺便是這裡有三個"想不到" ----第一個"想不到"的是眼前的這碗簡簡單單的粟米忌廉湯是如此的濃稠及足料。質地是杰濃的但又不至於變成為漿糊;材料除有粟米以外還有不少的火腿絲、洋蔥及蘑菇,實在好喝....第二個"想不到"是這裡的意粉竟是處理得蠻al dente的甚合個人口味。忌廉汁是完全地沾上每條麵之上,碟底剩下的醬汁是極少的。汁本身調味不過鹹很是creamy亦帶有芝味及香;西蘭花很清爽,缺點只是稍微呈碎濕了一點點

這一間位處於二樓的小咖啡室,便屬於其中一條漏網之魚....

第二個"想不到"是這裡的意粉竟是處理得蠻al dente的甚合個人口味。忌廉汁是完全地沾上每條麵之上,碟底剩下的醬汁是極少的。汁本身調味不過鹹很是creamy亦帶有芝味及香;西蘭花很清爽,缺點只是稍微呈碎濕了一點點而已;煙肉若稍爆炒得帶焦香脆脆的,那便是完美....

但光用汁來伴意粉吃,已是無敵的了....
最後壓軸的"想不到",便是這個窩夫是做得外脆而內裡濕軟亦富有蛋香,熱騰騰的放入口實在極是受用。伴碟的草莓雖是酸但勝在新鮮多汁;配上滑溜的忌廉及我的第一號至愛Movenpick雪糕....真是吃至不知人間何世....
此時喝一囗凍冰冰的還帶有少許碎橙肉的橙汁下肚....我想也應該打住這一頓愜意的午餐...
2014-05-27 2912 瀏覽
近年台式鬆餅紅遍香港,有餐廳要排上至少個多小時才有機會吃到,對於在等位方面沒甚耐性的我,上月在尖沙咀遇上了一個hidden gem-Barista Cafe。店子開業已有一段時間,人氣雖不算很高,但當天二時來到也全店滿座,我們四人等了一會也有位,可以接受。餐牌就只有兩三頁,坦白說花款不多,來的人都是吃質素和享受一個舒適環境。All Day Breakfast全日早餐 早餐/下午茶時段只售$54 絕對抵吃,整碟賣相超吸引,有齊多士,太陽蛋,豬肉腸,煙肉,蕃茄,茄汁豆,作為下午茶的話,二人吃也足夠。香草磨菇蕃茄意粉(素) 意粉炒得香口,配料有磨菇, 車里茄,青瓜,蒜味很濃,就算無肉也不會覺得淡口吧。南瓜雞肉長通粉 同樣以香草醬作藍本,但配料改成雞肉及南瓜,再要讚的是,這裡的意粉火侯控制得剛剛好,就算與醬汁混和一段時間也保持彈牙口感。吃畢主食,又是另一個甜胃開工時間。最近這裡也有窩夫供應,毫不猶豫點了一份試試。野莓窩夫伴雪糕(全份) 女孩子看到一定心花怒放~窩夫烘得金黃,分成四件配以鮮士多啤梨及雪糕絕對是完美組合~要挑剔的是,雪糕球有點不夠慷慨,如幾個人分享的話多一球更是理想。這裡的窩夫件頭
All Day Breakfast全日早餐
香草磨菇蕃茄意粉(素)
南瓜雞肉長通粉
野莓窩夫伴雪糕(全份)
女孩子看到一定心花怒放~窩夫烘得金黃,分成四件配以鮮士多啤梨及雪糕絕對是完美組合~要挑剔的是,雪糕球有點不夠慷慨,如幾個人分享的話多一球更是理想。這裡的窩夫件頭大而質感鬆化,如吃過主食的話,建議二人以上才點全份,以免浪費食物~
Capuccino:
我從不會用匙羹拌勻漂亮的拉花,就這樣喝到底,讓幼滑的奶泡圖案慢慢沉在杯底中~
題外話/補充資料: 不設晚市.
2014-05-03
15 分鐘 (堂食)
  • 野莓窩夫伴雪糕
2014-03-13 2842 瀏覽
lunch time肚餓打算上這間cafe嘆杯朱古力,順便點個set食下。這間cafe有時會自創一些menu.雖然不一定好ok.但也偶有佳作。 今日點了一個 "菠菜汁番茄天使面",上菜時我呆了,真係 "菠菜汁+ 番茄+ 面"。先講個汁,完全係水水的,沒有調味(沒有鹹味,胡椒等任何味道),入口只有臭"草腥"味,最恐怖既係煮面後,面水留下來的那股面粉“澀“味完全溶入當中。 我嘗試食醬調味用的青瓜和菇類,都發覺有那種臭味。完全食1口之後,係極餓下都食唔落第2口。係無奈之下我決定埋單,轉場。收錢時服務生問我點解唔食,我坦言太難食(我已付錢,并不是r東西),指出味道似 求其"恰"完面加d菠菜水上去既味,仲建議加忌廉或胡椒吊味,但服務生雖然不停說不好意思,但又一直辯解食物其實係"有專業"的處理過。。。我最後無言,只能就一句,你們自己食過就知了,離去。。。唉,從此又減少一間我常去的食堂。

唉,從此又減少一間我常去的食堂。
菠菜汁番茄天使面
2014-03-12
2014-01-04 2576 瀏覽
見網上評價好似唔錯,就來一試了。環境係嘈左啲,比想像中細。星期六的尖沙咀人多而且物價又貴,這裡不用等位,收費又算合理。芝士火腿多士:多士做得算不錯,係燶左少少香蕉窩夫:比想像中好,皮香脆裡面軟,有蛋香! 當然還是不能同咖啡弄比的焦糖牛奶咖啡:換了一杯還是飲唔到焦糖味! 不過奶味香濃質地幼滑,也是唔錯的(另加5蚊)橙汁:正常我諗下次會試下午餐吧!
焦糖咖啡
多士
香蕉窩夫
見網上評價好似唔錯,就來一試了。

環境係嘈左啲,比想像中細。

芝士火腿多士:多士做得算不錯,係燶左少少

橙汁:正常

我諗下次會試下午餐吧!

2014-01-04
焦糖咖啡
香蕉窩夫
2014-01-03 2479 瀏覽
 跟朋友farewell, 選址這裡~ 環境舒適~ 樓上舖雖然難找, 12:30到上到人還未多, 往後人潮卻一浪接一浪~四個人叫了忌廉汁蘑菇腸螺絲粉,香蒜銀魚柳蕃茄乾意大利麵仲有日本小南瓜薄脆PIZZA前湯先講螺絲粉, 白汁唔會太濕, 味道剛剛好, 唔會食到漏. 好味. 至於意大利麵, 味好鮮, 同螺絲粉係一個好好的配搭. 好有蕃茄同少許蒜味, 所以食完很refresh.再黎就係PIZZA, 個餅底好脆, 南瓜味唔係好突出, 但口感很好, 有D芝士味, 熱LALA咁好滋味.食完唔夠喉, 於是叫左新出既野莓窩夫伴雪糕全份, 4個人一人一件岩岩好! 窩夫好厚, 唔似其他café個D薄得來無口感, 呢個厚得來外面少少脆, 所以咬落去個下感覺到脆之後就係內裡LUM LUM既質感, 加上雪糕, 凍得來裡面又熱哄哄, 好滿足!餐飲叫了latte, 工整的花, 飲落去好舒服, 奶滑味濃, 作為完結一餐一個係好好的選擇!

前湯
日本小南瓜薄脆PIZZA
野莓窩夫伴雪糕
latte
2013-11-24 1869 瀏覽
這次是第二次來這裡,第一次去的時候是中午12點,但原來兩點半才有all day breakfast,所以今天再去多一次。第一次已經冇令我失望,所以今天對all day breakfast都充滿期待,果然都冇令我失望。最估不到的是太陽蛋竟是厚身蛋白的那種。建議先吃多士,因為放多太久,錯過了脆脆的口感。煎香的煙肉加上焗豆蕃茄,有種幸福的感覺。堆在中間的沙律菜,配上意大利黑醋汁,不能不吃!咖啡亦是水準之作,咖啡味balance,咖啡豆的果酸味恰到好處,after taste帶有些少甜味。上次飲caramel latte,今天飲mocha,完全不同的咖啡,各有各好味!以$48既價錢,能夠享受這份all day breakfast,真的超水準!再嘆埋杯咖啡,真是美好的一天!實在值得一去的一間cafe

再嘆埋杯咖啡,真是美好的一天!

實在值得一去的一間cafe
2013-11-23
  • 甜薯pizza
2013-11-02 1461 瀏覽
餐廳環境舒適,採用開放式廚房設計但沒有油煙感餐牌上有我最中意食既青瓜,所以立即點餐意大利青瓜甘筍汁長通粉,個汁好好味,唔係用粉煮開,應該係用新鮮既甘筍+忌廉煮成加了5蚊,轉了mocha,味道比連銷店更好,但美中不足是唔夠熱,感覺是室溫的温度下次會再來試試其他款式
餐廳環境舒適,採用開放式廚房設計
但沒有油煙感
餐牌上有我最中意食既青瓜,所以立即點餐

下次會再來試試其他款式
2013-09-10 1499 瀏覽
平日下午出現尖沙咀,亞士厘道附近茶記的午餐都三十多元,反而偶而在服務式酒店樓下看到的Barista Caffe宣傳牌更有興趣,時間不算充裕但平日下午可以吃個下午茶也是難得的唷。酒店三樓的咖啡店比想像中熱鬧,幸而咖啡店應有的閒適也能感受,臨窗放有一點人造植物也加多一點綠意,某些木桌子更上放有人造鈴蘭,只可惜不是我的桌子上哩,不然更感清雅。只花數秒已在此以刀叉木夾子夾著的餐單中選出心水,那天我絕對沒有出現選擇困難症嘛。我所選的就是這份TEA SET中最昂貴的BARISTA COMBO,食物組合如全日早餐才$48!在店裡吃碗即食麵也三十多元時,這個combo不是更值得唄??只是泡製這個早餐需時比午餐更久,比我遲點菜的女客在享用其餐湯及其意粉時,我的早餐才姍姍來遲呢。忘記要求轉炒蛋的2個煎蛋以圓型模具包圍的煎成,只是這款工整煎蛋法的蛋白通常較厚也沒香脆邊邊,蛋白也不太細滑,反而蛋黃煎成半熟更合我意。以普通方包烘成的牛油多士熱暖香脆,抹上薄薄牛油後已是一種簡單美味,以有點蛋香的水漾蛋黃沾多士來吃,果然比分別吃掉多士或蛋黃更為滋味,從對吃有要求的同事身上學到的方法果然有用。迷你香草豬肉腸、煙火腿及
Barista Combo

迷你香草豬肉腸、煙火腿及煙肉三款加工食物以煙肉最合我意,只因五花煙肉煎去脂肪後仍然香軟,不是脆得像肉乾,三款肉食份量剛好,吃罷也不會有著太油膩的感覺。

以為滿滿一堆茄汁豆原來下面是片煎蕃茄,這才給予人有大堆頭茄汁豆的錯覺。軟糯茄汁豆溫度微暖,比室溫溫度多點誠意,煎香的蕃茄清甜多汁,那天然蕃茄汁的酸甜跟罐頭茄汁豆的人工味道很不一樣,兩款不同味的茄汁混合起來也不突兀唷。

近來習慣將沙律菜留待最後才吃,只因蔬菜的清爽會像口香糖般清洗一下口腔的油脂及食物氣息,感覺定必舒適很多。
Latte
餐飲+$5轉為意式咖啡,沒有更濃郁的piccolo,那改點Latte好了。鬱金香拉花簡單漂亮,沒有驚喜也是悅目。

奶泡打得幼細綿密,厚如奶油的奶泡令第一口咖啡香滑不已,咖啡有著可人香氣,雖然餘韻還不太強烈,配以香滑牛奶後不加糖也順滑好飲,年輕女咖啡師功力真有水準。

只是週末下午人客通常較多,看來要好好享用其hand drip或虹吸咖啡都要等待另一個平日下午了。
Latte
Barista Combo
2013-09-06 1043 瀏覽
Lunch 一早樹出去辦私人事,諗住樓上cafe 午飯應該無咁多人, 竟然full house,好彩一條友易d搵位。坐近window side,陽光照入黎都算開揚。 lunch set 都係 goes with soup + main dish in general 。發現這間小小的cafe 也會花心思點綴在南瓜湯面 (雖然個碗崩左少少),南瓜湯整成溶與粒感之間正正是我的口味。Carbonara 送來時看似小小一碟,食食下以女仔來說都好full ,麵條硬度我是十分看重的。Barista Carbonara 算是合格,再加上厚厚的奶油、西蘭花、mushroom,火腿 ,整體來說我是十分滿意的,又發現尖沙咀另一消閒餐廳。各位飯腳要留意Barista 很早就關門哦,故適合下午茶打戥多d。

南瓜湯
Carbonara

2013-07-16
3 分鐘 (堂食)
南瓜湯
Carbonara
2013-08-21 798 瀏覽
好難得在尖咀找到這個綠洲。環境以木為主題,播著很正的英文歌。我點了一個下午茶,只是$36,沒有加一,算是合理。火雞,芝士火腿三文治:估不到是這樣的整法。有牛油和芝士的香口,面包好大塊,份量算是多。因為肉類多,加上芝士牛油,很膩很滯。不過味道很好,真的又愛又狠。我應為清淡一點會好些,例如加生菜番茄,更清新健康

2013-07-23 538 瀏覽
見食評及食物照片都不錯,於是相約朋友到此小聚。紅酒牛尾紅糙飯汁醬味道一般,但牛尾太韌,很難離肉或切開;鮮蝦菠蘿薄脆比薩批底中央似未焗透,感覺像食乾硬麵粉,一點也不薄脆;熱狗賣相一流,但咬落香腸時感覺太冧,不像一般嘅熱狗腸。我真不懂欣賞這兒嘅咖啡,摩卡咖啡只有朱古力味,朋友貪新意點了杯好似叫香蕉咖啡,這杯味道真是叫人難忘,香蕉及咖啡味倒沒有,只有濃烈嘅疑似酒精味,我懷疑由於香蕉變了質,本想向侍應查問一下,但見到他們都在忙,就算了,唯有放棄不喝罷了。
咖啡
2013-07-20
2013-06-07 401 瀏覽
和男友睇完鴨鴨後, 遠離人多o既港口, 走進人流偏少o既亞士厘道揾食~以前o既平價三文治店, 上海面都無左, 就行到近街尾時, 見到有個木牌寫上面有tea set, 諗住樓上店, 上去望下啦~唔記得影個餐牌, 佢係2:30pm 就開始有下午茶, 直到6:30pm, 後就關門啦~ 價錢 $3x ~ $5x 多士 ~焗飯不等~我叫左個Heavy all day breakfast, 賣相唔錯, 都好飽肚 - 多士夠多牛油, 味道不錯, 夠熱 及香 - 焗豆 就是罐頭貨色吧~ - 德國香腸 及火腿 有d 咸, 但都唔錯, 肉質彈牙 - 沙律菜夠新鮮 - 雞蛋嘛... 一般啦, 佢好似無落鹽咁, 無咩味 - 烤蕃茄 好好味, 少少燶咁, 好正~整體算是不錯, 不過還可以好點啦~跟住我要左跟餐的橙汁, 應該係鮮榨的, 不錯!!睇番環境, 店內主要都係附近做野o既售貨員咁~ 似乎無咩人識嚟尼度~間唔中嚟到TST 想TEA 下, 尼度其實都幾好~記住呀~ 尼度唔開星期日 及 晚市的
- 多士夠多牛油, 味道不錯, 夠熱 及香
- 焗豆 就是罐頭貨色吧~
- 德國香腸 及火腿 有d 咸, 但都唔錯, 肉質彈牙
- 沙律菜夠新鮮
- 雞蛋嘛... 一般啦, 佢好似無落鹽咁, 無咩味
- 烤蕃茄 好好味, 少少燶咁, 好正~
整體算是不錯, 不過還可以好點啦~

跟住我要左跟餐的橙汁, 應該係鮮榨的, 不錯!!
間唔中嚟到TST 想TEA 下, 尼度其實都幾好~

記住呀~ 尼度唔開星期日 及 晚市的
2013-06-01