2017-10-26 1022 瀏覽
如果有一種職業叫偽文青,我想我應該會做得很好。正在轉工中,於是一邊擔心著未來的發展,一邊享受著休閒的時光。又一次到訪這一間cafe了。閒日的下午,餐廳裡有3,4桌兩兩的客人在聊得熱火朝天。看來餐廳的氛圍很讓人放鬆呢!木質地板與木質桌椅,再配上暖黃的燈光,確實讓人感到舒意。在等待食物來臨的空檔了,看了一陣子的書。可能與這裡的營業時間不長有關,餐廳員工們都臉帶笑容,手腳俐落,不慌不忙。情緒是會傳染的,餐廳員工情緒正面的話,客人們也會覺得放鬆。All day breakfast with iced coffee $65色彩繽紛的看著就讓人心情變好。我最愛烤得香脆的吐司配上流心蛋,簡單卻十分美味。香濃的冰咖啡一點也不苦澀。慢慢的喝著咖啡,吃著吐司,看看書,就這樣安靜的消耗一個下午。
如果有一種職業叫偽文青,我想我應該會做得很好。

又一次到訪這一間cafe了。

木質地板與木質桌椅,再配上暖黃的燈光,確實讓人感到舒意。

在等待食物來臨的空檔了,看了一陣子的書。

2017-09-26 1277 瀏覽
今日食晏同事帶咗我去一間我未食過嘅餐廳亞士厘道一向比我嘅感覺都好多嘢食餐廳位於一間精品酒店的樓上上到去個環境好優雅閒好舒服坐低無幾耐就見到隔離開始品酒原來依間Cafe係有酒飲架👍🏻太肚餓啦所以即刻睇餐牌我點左一個set lunch鮮茄肉醬豬軟骨配紅米飯分量真係好大🙄而鮮茄肉醬配飯真係好好撈豬軟骨好軟熟同事就帶咗一個沙律離遠已經聞到酸味味嘅感覺同事話不錯不錯同事另外點左一個窩夫話一定要試吓喎嘩!真係不得了超軟熟!熱辣辣真係好好食暫時係我食過覺得最好食嘅窩夫👍🏻
今日食晏同事帶咗我去一間我未食過嘅餐廳

同事另外點左一個窩夫話一定要試吓喎

嘩!真係不得了超軟熟!熱辣辣真係好好食
暫時係我食過覺得最好食嘅窩夫👍🏻
2017-09-24 889 瀏覽
話說呢間綠洲好囂張的,唔做晚市,唔做星期日,佢咁有性格,依然留到一班客仔,自然有佢過人之處。首先佢啲裝修好簡約,枱同枱之間都有空間,感覺舒適,傾計舒服,同埋唔好多人排隊,所以唔會有人趕你走。不過對我唻講,呢度不得不提就係食物。呢度啲野食真係不得了,首先過個香草雞扒漢堡,一放低,眼都埋凸,因為超大個,仲要超靚,淨係望到都開心!大包旁有沙律同nacho伴碟,睇落真係令人食指大動!樣靚,味道更正。塊雞扒肉厚多汁,煎完一啲都唔乾身,個包仲脆脆地,好味到唔停得口!另外嗌咗個印度牛油果薄餅,本來以為係薄餅入面夾住牛油果,點知原來印度薄餅同牛油果係分開,薄餅另外配以牛肉味醬汁,而牛油果就用芝士同好多唔同料焗,感覺幾特別,味道唔錯,但就冇雞扒漢堡咁驚艷。後來仲嗌咗呢度既名物,梨窩夫!真係名不虛傳,四塊窩夫,又係大到眼凸,啲忌廉,梨,同雪糕,擺埋一齊又係色香味俱全,更重要既係味道相當清新,唔會太甜,一切都恰到好處。啲野好食,份量又足,價錢唔貴,仲要冇加一!!自私啲諗,我真係唔想介紹呢個綠洲出唻,費事太多人去,搞到變哂質!

2017-08-17 1316 瀏覽
亞士厘道係我近期lunch搵食之地,貪佢價錢適中中西合璧,多人等唔到位都可以即時換第二間;今次黎到barista caffe 都有驚喜!一上樓第一印象係光猛企理,位置雖然唔係好多但位置都舒服,裝修亦好悠閒,係friday lunch 既好選擇~午餐選擇大部分偏西餐,但如果唔想食pasta /puzza,亦可以揀豬仔ribs配飯,友人就試左呢set感覺都唔錯,唯獨望落好似份量唔多,女仔既話就唔怕啦(除我以外)小妹見隔離柗既pizza相當吸引,信心十足order左一份。果然!個pizza好足料!pizza底係半酥皮底,即類似蔥油餅既層次,但又唔會好似酥皮咁易碎同無承托力,反而係偏軟身,亦可以「索」到d pizza料既汁同味! 餡料方面係少許caramelized既洋蔥,菇菇,蕃茄蓉+粒,同大·量·芝·士!焗完新鮮上碟,輕輕順住界痕撕開一塊,拉絲得黎pizza仲冒住熱辣辣既煙,食落要小心熱,我就係太心急切左塊好味同熱到出唔到聲,溫度果然可以令食物既味道昇華!大概8寸既pizza唔算大,但非常之滿足,由皮底同材料、香料既配搭都好滿意,下次會再黎食!(btw餐湯係豆蓉忌廉,加左d乾煙肉碎口感唔錯

(btw餐湯係豆蓉忌廉,加左d乾煙肉碎口感唔錯;午餐亦另包熱茶 咖啡 或橙汁;整體黎講很不錯!)
pizza
2017-08-11
pizza
  • Pizza
2017-08-11 1121 瀏覽
早上來到尖沙咀,搵地方食早餐... 選擇好多...周街茶記...但想搵個地方食得舒服d...揀左呢間係酒店?既cafe... 都好容易搵....平日早上來到...人少....位多....好舒適!!早餐選擇都多..不過熱食要煮既都比較貴....多士waffle 價錢正常.....扒多士好食....又熱又脆!! 香蕉waffle ....早知叫佢走cream...waffle 蛋味香....唔係勁脆個種唔會口.... 亦唔算好厚實個種....食完唔會太飽...剛剛好! 跟餐咖啡好味!! 夠濃..只係比較細杯!! 滿足...平日再路過,一定再食!
平日早上來到...人少....位多....好舒適!!

2017-08-11 688 瀏覽
約左朋友係尖沙咀食飯,地點唔難搵。一開門全部都係木檯,如果多人時段就最好等齊人先上去拎位。因為得你一條友佢係唔會俾你入的,但我果日好好彩,因為多位所以佢俾我入左先,但我班朋友遲左差不多半個鐘有多,迫下迫下、變左5個人坐張4人檯。其實當多人既時候,係好嘈、又迫既,所以呼籲大家平日去嘆係好好多👍🏻呢道既沙律、漢堡同咖啡都值得一試😋因該我鐘意佢選用個隻黑醋,味道濃又夠酸甜,好回味的👍🏻咖啡都有好多選擇,職員講解好詳細。

咖啡都有好多選擇,職員講解好詳細。
2017-08-01 719 瀏覽
跟好友再來食lunch,我們點了一個三文魚縲絲粉set lunch share,有湯及飲品😋😋😋再來一份雪糕窩夫Set lunch 的水準一向穩定,縲絲粉軟硬適中,又吃到三文魚的香味,餐湯是蕃茄湯,很美味!主菜是我們的窩夫,雪糕是movenpick,窩夫又大又鬆厚,比咖啡弄是不相伯仲啊!就是正正正
再來一份雪糕窩夫

雪糕窩夫
雪糕窩夫
2017-07-25 755 瀏覽
想嚟呢度都好耐㗎喇,今日眼瞓得實在好過份,於是的起心肝喺食lunch前嚟飲杯咖啡。大概12點嚟到,原來lunch time呢度係激多人,所以繁忙時間都要齊人先入座淨係咖啡都有咁多款,仲分晒味道咁,非常方便,睇完大概都知道自己應該要揀邊隻,不過我呢啲門外漢,都係要再麻煩店員推介一吓尼加拉瓜 ($55)本身想揀哥倫比亞,不過今日冇喎。於是同店員講我唔鍾意太酸嘅咖啡,叫佢幫我揸主意,佢介紹呢隻尼加拉瓜.... 飲落口味均衡,冇好明顯嘅果酸,口感香醇清澈,烘焙味重,非常易入口,連我平時唔鍾意飲咖啡嘅都對佢念念不忘.....可能係lunch time,所以比較嘈,如果下午茶時段嚟嘆返杯咖啡應該會好正

尼加拉瓜 ($55)
尼加拉瓜

2017-07-24
5 分鐘 (堂食)
尼加拉瓜
之前一路去開觀塘T-Club by Pregio,之後發現原來同一個group響尖沙嘴嘅Barista Cafe原來響公司附近,令我而家成日心郁郁想去!Lunch去親都要排隊,12點就開始多人。Menu好簡單,其實食物一般呢,不過咖啡就一流👍🏻。如果跟lunch set加$10可以揀意式咖啡,不過我比較鍾意black,尤其係響觀塘飲完手沖,就返唔到轉頭😆。已經帶左好多朋友去,同埋我覺得咖啡店好重要嘅係人情味,great coffee with great people!! Go try now!!

冠軍豆Hand  Drip
冠軍豆Hand  Drip
  • 手沖冠軍豆
呢間雖然係尖沙咀但真係隱世,好少人留意到,因為佢係喺一間service apartment 嘅其中一層我以前係附近返工就好鐘意嚟食lunch,都係同事介紹先知道食過好多好多次,湯同主菜都好好味,啲staff好熱情服務又好,每次來都食得開心最衰係佢收下午6點,如果唔係我夜晚會帶朋友嚟食據聞呢度嘅waffle好出名,今日下午剛巧喺尖沙咀,終於試到啦$38香蕉waffle包飲品 (求其影所以影得唔好)waffle好大份,夠厚夠鬆軟唔會太乾,食落好有口感,滿足
我以前係附近返工就好鐘意嚟食lunch,都係同事介紹先知道
最衰係佢收下午6點,如果唔係我夜晚會帶朋友嚟食
$38香蕉waffle包飲品 (求其影所以影得唔好

waffle好大份,夠厚夠鬆軟唔會太乾,食落好有口感,滿足

2017-04-15 1527 瀏覽
今天來到一家鮮為人知的咖啡店,位置在尖沙咀亞士厘道一間公寓式酒店3/F。今天是復活節假期,以為很多餐廳都會爆棚,上到Barista Caffe 發覺這裡不太喧鬧而環境舒適。跟朋友叫了一杯熱Mocha 及涷coffee banana。Mocha咖啡入口非常滑,朋友說coffee banana 比較苦,味道有點特別。食物方面,我們再叫了一個黑松露海鮮意粉,及水牛芝士pizza。不得不讚這裡的pizza不同一般餐廳,pizza皮是用一層層酥皮製作,入口鬆化,非常香口!加上水牛芝士香味十足,建議大家一定要試試。海鮮意粉的蝦非常爽甜👍🏼餐廳擺設着不同種類的咖啡杯和咖啡壺作裝飾,播着輕快的爵士音樂,輕鬆寫意的復活節。這裡的服務員也非常友善,令整個環境氣氛都格外舒適。

Mocha
Banana  Coffee
水牛芝士Pizza
海鮮意粉的蝦非常爽甜👍🏼

這裡的服務員也非常友善,令整個環境氣氛都格外舒適。
2017-04-15
Mocha
水牛芝士Pizza
2017-03-14 1493 瀏覽
同事話這裡的窩夫和全日早餐都好抵食就今次去試,但因為仲係午餐關係就沒有得食,最後叫左2個午餐share黎食,$134食落都飽肚。湯好多材料足料味道香而吾杰身的白湯,有驚喜好飲,咖啡質素和口感都不錯,以$70不用價錢都十分抵食。香草法蘭克褔腸扁意粉 linguine with herbs and frankfurter sausage $68…份量多同好香香草味,香腸和菇份量比較少。川燒汁魚卷紅米飯 $66...飯偏濕,醬汁似蕃茄醬味道一般,魚卷都特別入面有菜絲,但魚肉冇味同好淋身。

2017-03-02
2017-02-26 1204 瀏覽
afternoon tea with friend, found this upstairs little cafe. their classic waffle is one of the best i had. highly recommended! reminder ~ waffle should always be with ice cream! they are offering movenpick!! i will come again

i will come again
2017-02-17
  • 野莓窩夫伴雪糕
初八拜完年,兩個人突然想食甜品,又路經尖沙咀,於是過嚟試一下!之前有朋友推介佢嘅waffle,我本身好怕係香港食waffle因為我比較喜歡美式那種鬆厚的口感!在香港吃過的台式/日式waffle卻不是我的那杯荼!叫咗wild berries waffle 一上枱聞到很香很香嘅waffle香味!好多士多啤梨!唔似出面D,只有一兩粒!大大份,食得好開心!叫咗Costa Rica咖啡!其實佢有好幾種咖啡,但可惜當問到店員每種咖啡有咩分別時,佢介紹得好濛糊,好似其實佢都唔知有咩分別!所以最後只有靠感覺去叫!anyway ~ 佢D咖啡係ok ! 我果杯有DD酸!叧外,我朋友想飲D冇咖啡因嘅飲料,但原來佢哋除咗凍飲係有,熱飲就冇!其實原來好多人都唔可以過咗下午飲有咖啡因嘅飲品,希望佢哋都會照顧到呢D人啦!

2017-02-04
  • 野莓窩夫伴雪糕
今次就嚟到呢間位於尖沙咀嘅 Barista Caffe 嚟個 Tea~環境真係唔錯~我大約成4:30先到~(本身係超多人...)到差唔多6:00就開始無人~因為佢收6:30如果想嚟試嘅話就要留意時間啦~一開始就點咗呢個香蕉窩Waffle $38大約10分鐘到就嚟到~味道都OK~佢嚟到除咗咖啡出名之外最多人推介嘅係 Waffle~只係外表差咗啲啲~一嚟到店員就同我講啲Cream轉頭再比我~因為個支Cream頭先啱啱用完~(其實點解唔再加咗先比上台呢?)對於我嚟講一碟食物賣相真係好重要~哈哈~Anyways 味道都OK~但無太大驚喜~再嚟就點咗呢個 Coffee Flour Dutch Baby Pancake with Mixed Berries And Movenpick Ice-cream $78呢個反而令我有驚喜~生果配襯Pancake~個Pancake皮好Q Q感~正~配埋Honey真係幾好食~反而配佢今日雪糕嘅味係好唔夾~(因為個雪糕味道比較濃同好多nuts~單食雪糕係好食嘅~)所以兩者分開食比較好~到我最期待嘅咖啡~店員推介「Mocha Snowball」$48賣相好得意~嚟
環境真係唔錯~

我大約成4:30先到~(本身係超多人...)

到差唔多6:00就開始無人~

因為佢收6:30
如果想嚟試嘅話就要留意時間啦~
一開始就點咗呢個香蕉窩Waffle $38

大約10分鐘到就嚟到~

只係外表差咗啲啲~

(其實點解唔再加咗先比上台呢?)

對於我嚟講一碟食物賣相真係好重要~哈哈~

Anyways 味道都OK~但無太大驚喜~

呢個反而令我有驚喜~

反而配佢今日雪糕嘅味係好唔夾~

(因為個雪糕味道比較濃同好多nuts~單食雪糕係好食嘅~)

所以兩者分開食比較好~
到我最期待嘅咖啡~

店員推介「Mocha Snowball」$48
賣相好得意~
嚟到店員同我講中間有杏仁片~

其實個下我有啲呆咗~(因為本人唔太好...)

初時只係話面頭係棉花糖下層係 Mocha~

我一開始飲頭兩啖都係泡~......

嗯~個人感覺成杯野好混亂咁~

一開始只係飲到泡~之後再飲就係杏仁片同Mocha~

至於棉花糖係起碼飲到一半先一次過飲到~

棉花糖係軟身嘅,啲泡係軟身,杏仁片係有口感,Mocha係液體~

或者呢杯嘢裡面有兩樣嘢(成半杯係泡同杏仁片)我都係唔鍾意嘅關係~

再加上店員叫我連埋放係咖啡隔離個塊曲奇一齊食...

OH MY GOD...係我唔鐘意嘅肉桂味...

成杯我真係唔鍾意...我寧願只叫杯咖啡就算~

因為佢嘅咖啡味道確實唔錯㗎~

或者只係我唔識欣賞呢杯咁特別嘅咖啡啦~
  • Pancake