2020-12-18 384 瀏覽
今日尖沙咀下午茶,去到亞士厘道樓上cafe嘆一下, 入面環境舒服, 不過人比較多同就點嘈雜,呢間店主打咖啡呢度有下午茶餐menu,可以麵包、多士、公仔麵同窩夫等。我倆今日食煙三文魚多士同野苺窩夫伴雪糕(全份)煙三文魚多士連咖啡($54)~煙三文魚味道尚算幾好,配上些沙律菜野苺窩夫伴雪糕連咖啡(全份) ($78)~賣相相當吸引,窩夫脆脆嘅外面及鬆軟的入面,朱古力雪糕味濃,有士多啤梨同藍莓加cream~即制 House coffee 非常香濃👍,場內有多款不同類型的咖啡機,包括手沖咖啡,下次要再試下

煙三文魚多士連咖啡($54)
~煙三文魚味道尚算幾好,配上些沙律菜

野苺窩夫伴雪糕連咖啡(全份) ($78)

2020-12-18
2020-11-24 408 瀏覽
平日早上有套餐食(多杯靚靚咖啡)                                                  假日就冇咖啡送                                                 今次第一次用openrice訂外賣自取                                                 發現有精選食品7折!                                                 一家4口點了3個平時最愛吃的特級雞扒早餐同1個牛油果多士 外賣包的好企理特級雞扒早餐 (HKD58)                                                 雞排好大舊!!牛油果多士 (HKD 43) (平台7折優惠)飲埋杯靚咖啡 心情都靚埋

今次第一次用openrice訂外賣自取
發現有精選食品7折!

一家4口
點了3個平時最愛吃的特級雞扒早餐
同1個牛油果多士

外賣包的好企理

特級雞扒早餐 (HKD58)

雞排好大舊!!
特級雞扒早餐

牛油果多士 (HKD 43) (平台7折優惠)
牛油果多士

飲埋杯靚咖啡 心情都靚埋

熱咖啡
題外話/補充資料: 逢星期二、四 mastercard 買滿80減20
2020-11-24
外賣自取
$50 (早餐)
牛油果多士
熱咖啡
其實Bookmark左呢間cafe好耐,今日終於有時間黎試吓!呢度裝修就幾靚,但真係好嘈😂————————❦ 忌廉汁帶子貓耳朵粉 $78汁都ok但d粉太淋,我expect會有d煙韌既口感但完全冇😟 帶子都係得2-3粒仔評分:🌕🌕🌕🌑🌑-❦ 香煎雞扒菠蘿蘋果沙律 $78個雞扒煎得幾香脆,雞肉都嫩滑👍🏻側邊有d芥末醬,如果d沙律hi到d醬味道就少少奇怪😂評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 荷蘭素雞野菌意大利飯 $88個意大利飯味道幾好食,特別係個素雞真係整得好似雞🤣但飯略嫌淋左少少。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 鮮茄醬煙鴨胸意大利麵 $68意粉都係好淋,但味道ok,番茄味濃郁。評分:🌕🌕🌕🌘🌑-❦ 熱朱古力 (跟餐) +$15拉花好靚,但味道似濃郁少少既m記朱古力😂評分:🌕🌕🌕🌗🌑-其實我見啲甜品好似幾好食,特別係個窩夫,下次有機會會嚟食。但係唔知係咪因為餐廳比較細,同埋太多人,真係好嘈😅
————————
❦ 忌廉汁帶子貓耳朵粉 $78
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
忌廉汁帶子貓耳朵粉

❦ 香煎雞扒菠蘿蘋果沙律 $78
❦ 荷蘭素雞野菌意大利飯 $88
荷蘭素雞野菌意大利飯

❦ 鮮茄醬煙鴨胸意大利麵 $68
意粉都係好淋,但味道ok,番茄味濃郁。
評分:🌕🌕🌕🌘🌑
鮮茄醬煙鴨胸意大利麵

❦ 熱朱古力 (跟餐) +$15
拉花好靚,但味道似濃郁少少既m記朱古力😂
荷蘭素雞野菌意大利飯
2020-10-05 621 瀏覽
食過好多次既cafe 每一次都唔會令人失望牛舌意大利飯個牛舌唔會乾 仍保留住肉汁咖啡是自家的喔 拉花好靚 杯杯都唔同嫁!waffle 是必食的無晒我最愛的mixed berries waffle 😭😭唯有叫香蕉Um .... 還是berries 的出色! 極力推介!Tea time叫waffle 跟餐有咖啡! 好似70 蚊倒反正是超值 ! Ps: 呢到既staff 都好有禮貌! 是值得欣賞!
食過好多次既cafe
每一次都唔會令人失望

牛舌意大利飯
個牛舌唔會乾 仍保留住肉汁

咖啡是自家的喔
拉花好靚 杯杯都唔同嫁!

waffle 是必食的
無晒我最愛的mixed berries waffle 😭😭
唯有叫香蕉
Um .... 還是berries 的出色!
極力推介!

Tea time叫waffle 跟餐有咖啡!
好似70 蚊倒
反正是超值 !

Ps: 呢到既staff 都好有禮貌! 是值得欣賞!
我一直都不知道亞士厘道樓上有一間如此小清新的咖啡店,環境靚咖啡好飲,最近仲推出左幾款 The Vegetarian Butcher 素食餐點,我覺得個茄汁意粉和牛肉三文治都好好食喎,唔理素食者定食肉獸都很值得去一試。我一直以為尖沙咀亞士厘道一帶都係餐廳為主,估唔到都有樓上咖啡店,而且氣氛悠閒舒服,好適合約朋友飲咖啡傾計。白色牆加木桌椅,仲有個木框窗花仔,整個看起來有點台灣咖啡店的感覺。Cafe 今次與 The Vegetarian Butcher 合作推出的三款素食餐點,有飯有意粉有三文治,賣相都幾吸引。咖啡店原來屬於 Ideaology 旗下,所以店內都用這個品牌的咖啡豆,我今次飲 Latte 覺得好好飲喎,咖啡係帶點可可風味那種,我幾鍾意。 番茄汁植系肉丸意大利麵 HK$98嘩,這個番茄汁好好食,吃起來有彩椒的甜味,同時也吃到芝士香,配上煮得剛好的幼身意粉,入口香濃惹味。再加上有啖啖肉 NoMeatballs 和蘑菇片,整個十分豐盛。 植系雞肉意大利飯 HK$108這個意大利飯吃起來很清爽,素雞肉份量都幾多,亦都有加入一些蘑菇片,吃起來啖啖都有肉又有飯,唔會覺得寡,味道帶點香草

番茄汁植系肉丸意大利麵 HK$98

植系雞肉意大利飯 HK$108

這個意大利飯吃起來很清爽,素雞肉份量都幾多,亦都有加入一些蘑菇片,吃起來啖啖都有肉又有飯,唔會覺得寡,味道帶點香草調味,唔會好重忌廉好易食滯咁。

植系牛肉漢堡蛋厚多士 HK$98

這個我看圖片已經覺得很吸引,牛油多士配上這款素牛肉出乎意料地好夾,加上生菜番茄和滿滿的沙律醬,食起來竟然真係有點牛扒味,沒想到素食三文治都可以咁惹味。

Barista Caffe 環境又靚又舒服,除了這三款期間限定素食餐點,餐牌上都有其他素食選擇。下午茶時間仲有個好受歡迎的窩夫,真係要再約朋友來飲咖啡先得!
2020-09-26
2020-09-24 654 瀏覽
這裏的咖啡都很特別,看得出咖啡師的用心。平常每早都會自己磨咖啡豆沖咖啡☕️ 不過是用咖啡機,來到這裡有機會當然要試試 ice drip ! 看著咖啡師用電子鎊一絲不苟的量度份量、量度水的溫度、細心的擺碟,就讓我很期待了😍 這杯ice drip 用的咖啡豆是咖啡師推介的,入口淡淡花香味,口感順滑。在餐桌上旋轉這杯ice drip, 看著冰球慢慢變細,也令咖啡味道轉變Iced mocha 也不錯早餐很有外國隨意的style, 簡單的一個炒蛋配酸種麵包,好吃之餘份量也不少!
Ice dripped  coffee

Iced mocha 也不錯

炒蛋配酸種麵包

2020-08-22
5 分鐘 (堂食)
$70 (早餐)
Ice dripped  coffee
炒蛋配酸種麵包
2020-09-08 730 瀏覽
充滿小店風味,開在樓上不在旺旺的地舖,平常午餐時段是滿座,今日午餐時段一半的座位是空的,這次疫情的打擊是超乎想像的大。雖然這裡的餐牌很簡單,只有幾個set lunch,卻沒有令人失望,基本上魚、雞、豬、漢堡包、意粉都有,飲品還可選橙汁,不過我加了15元選了朱古力。除了一般set lunch 還有waffle set可選擇。我們要了波茶雞肉白汁螺絲粉,味道濃淡適中,不太膩,在上面加上芽菜,十分清新,portion 不太大但慢慢食一定夠飽肚。另外要了雞扒漢堡,有大大雞扒、两片酸瓜、少許洋蔥。酸瓜其實可以多幾片,能加強味道的對比感,麵包就不夠脆了,只能給上合格分數。

2020-08-19 765 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知有一間隱世文青cafeLunch hour 去食,有野飲同野食都差唔多$8-90一個人同朋友叫左個野菌燴飯同all day breakfast, 配一杯house coffee 同 latte野菌燴飯相當好味,大家可以試下。上面既蘑菇烤過,食過菇味香, 但唔會燶,燴飯就偏硬身,但risotto 都係咁,所以可接受菇味都濃厚,口味都清淡, 十分適合鍾意食素/清淡既人All day breakfast 表現不俗,唯獨係個面包唔太適合,bagel 偏硬身,個人少食,所以不好評論係咪正常,如果可以轉牛角包就好煙三文魚溶雪做得好好,唔會食到冰凍感,香腸係普通白肉腸,有咩好突出味道,煙肉略嫌燶同乾身左少少,其他表現正常,有時用黎扮下去左外國食早餐都唔錯呀Cafe 最重要既咖啡, house coffee 偏酸, 但對我飲開偏苦味咖啡既人黎講係可接受範圍。朋友飲既係Latte, 個花拉得幾好 奶偏多,但豆味就唔特別香環境都乾淨企利,每枱都有膠板隔住,waiters 態度都好好,有禮貌,見我地食到七七八八都會收走野食,留企咖啡比我地慢慢傾計,唔會趕客總結:野食黎講都算高質
唔係朋友介紹都唔知有一間隱世文青cafe
菇味都濃厚,口味都清淡, 十分適合鍾意食素/清淡既人

朋友飲既係Latte, 個花拉得幾好
奶偏多,但豆味就唔特別香
總結:野食黎講都算高質
2020-08-13 505 瀏覽
今日到訪,為的是這份全日早餐。這份全曰早餐內容豐富,午餐時段連餐飲只是$88,仲要免加一,好抵食。全曰早餐份量十足。豬肉腸脆口又juicy, 肉味十足;火腿就一般般;煙三文魚也十分鮮美,唔會好咸或好乾身;煎旦也煎得不錯,是脆口膿邊的太陽旦;還有健康的炒磨茹、烤蕃茄和焗豆;最後還有bagel 飽肚,好滿足呀!我另加$15點了flat white。 flat white 口感香滑,咖啡味甘香醇滑,沒有半點苦澀味,有咖啡店的水凖。這一天的午餐真滿足,又可以給力上班去了!

全曰早餐份量十足。

我另加$15點了flat white。
15 分鐘 (堂食)
2020-08-11 528 瀏覽
午餐又在尖沙咀搵野食了!這裏算是我跟同事的飯堂,喜歡這裏的空間感和清新輕食。枱同枱分得算開,可以輕鬆傾下計食下野嘆下咖啡!點了鮮蝦蛋汁意大利麵,蝦肉爽口彈牙。醬汁份量剛好,唔似下下都忌廉底既汁咁膩😋特別推介呢到既熱朱古力,拉花靚,飲落非常順滑,一點也不死甜 ❤️❤️非常喜歡。再食埋個窩夫先,呢到既窩夫份量偏大!口感外脆內軟,鮮忌廉、香蕉、醬料都給得很大方,每一口都很滿足。食完捧住肚走😂繼續支持的小飯堂

繼續支持的小飯堂
2020-08-01
2020-06-06 986 瀏覽
Cappuccino Cappuccino mixing 做得好好,口感柔滑,咖啡味道香濃,不像一般cafe 的cappuccino 分開了兩層,手勢很好才做到一杯品質的cappuccino.Espresso 個人對espresso 的印象麻麻,覺得太苦。但這裡的espresso,易入口,不加糖也可以,認真品嘗下有甜味,像我不喜歡齋啡的人也對此改觀。一問之下,店員說餐廳對咖啡豆很有要求。但餐廳營業時間到18:00 ,有興趣的人要留意不要摸門釘。
Cappuccino

Espresso
個人對espresso 的印象麻麻,覺得太苦。

一問之下,店員說餐廳對咖啡豆很有要求。

但餐廳營業時間到18:00 ,有興趣的人要留意不要摸門釘。
2020-06-02
  • cappuccino
2020-05-26 738 瀏覽
朋友誠意推介,佢話呢度嘅窩夫好正,大件兼多水果,睇一睇食評分享,都真係唔錯咁,於是捉埋佢一齊嚟食,睇吓係咪真係咁正!我哋一嚟到,剛好有位唔洗等,但再遲少少就開始多人,要喺出面等位。由於我哋本身已打算吃窩夫,故沒有選擇困難,立即便點了香蕉窩夫及雜莓窩夫各一。看看餐牌,又看看鄰枱食物賣相,其他款式都很吸引,而且係大大件,滿心期待。窩夫來了,總共四塊厚厚的,外脆內軟,真係好大件下。雪糕像是草莓味,不太吃得出來,但是好吃的。旁邊的cream更是驚喜,一般窩夫我都不太吃那堆cream,但這裡的我全吃掉,皆因它不太甜,而且非常軟滑,有點像打到鬆起泡的蛋白,全部吃掉都沒有罪惡感。朋友甚至問侍應多要一些cream,對方也十分樂意並立即奉上。幸好我是餓著來的,全份窩夫吃完是有點飽,吃不下其他美食了。餐廳不設加一,不喝飲料可要開水,好像也沒有限時,不過看外面有人等位,我倆也吃完便埋單離座。洗手間就設在餐廳外,十分方便而且尚算清潔。是次光顧印象良好,下次會再來試其他美食。

2020-05-09
2020-03-03 1483 瀏覽
尖沙咀其實有好多樓上餐廳都好值得介紹今次要介紹嘅呢間就係我哋平時好經常午餐去食的一間如果唔係同事帶我去真係唔知有佢存在午餐選擇不是太多但已經夠讓我們揀了好久款款都好似好吸引最近年我地揀了一份all day breakfast好豐富的種類有煎得好靚的蛋煙三文魚手工腸及火腿煙肉野菌,焗豆,焗蕃茄沙律及bagel超大的份量吃得好開心餐湯每天不同今天是忌廉湯另外一份我們點了米酒燴豬肉飯對比起all day breakfast這個飯就有點太少份量了不過豬肉燴得很份味肉質也很軟綿綿餐飲我們點了latte因為這裡的普通咖啡太淡,不好喝只有latte, cappuccino 比較好吃飽了就要吃甜品了幾位同事一起分享暖暖的窩夫放上凍冰冰的雪糕真的好好吃總結這家店真的好不錯食材優質服務很好上菜速度是有點慢不過幾個人聊聊天好快就有得吃啦建議午餐時段早點去否則就要等蠻久哦
尖沙咀其實有好多樓上餐廳都好值得介紹

這個飯就有點太少份量了
不過豬肉燴得很份味
肉質也很軟綿綿

餐飲我們點了latte
因為這裡的普通咖啡太淡,不好喝
只有latte, cappuccino 比較好

吃飽了就要吃甜品

上菜速度是有點慢
不過幾個人聊聊天好快就有得吃啦
建議午餐時段早點去
否則就要等蠻久哦

15 分鐘 (堂食)
2020-01-16 1060 瀏覽
朋友無意中發現呢間樓上cafe,因為經過樓下時,比他們的廣告牌及店名吸引。今天 決定一試。十二點之前已經到, 不算太嘈吵, 因為當時客人不算多。 店舖裝修雅缴, 店員有禮貌及殷勤。Set lunch 只是$78 起。 一點也不貴。但如果店名是Barista Cafe, 我會對我的Latte要求更高. 這杯咖啡在一個$78元的lunch set嚟講,已經係 超值。但對於一個咖啡控來說 ,這杯Latte不夠濃郁。不過我都會再試這間cafe。掛住傾 忘記拍照
不過我都會再試這間cafe。
掛住傾 忘記拍照
2020-01-07 1001 瀏覽
之前同朋友去佐呢間樓上cafe,我地12點幾到,人流唔算太多不過我地坐佐一陣,慢慢人流多佐好多我見佢地星期六時間係早11點先開始營業所以如果假期去,最好12點零到就最好了睇佐餐牌有輕食同主餐,不過星期六就無set叫,只有平日先有,所有餐點都要單點雖然係單點,不過價格都係50幾到80幾之間,以一個主餐黎講唔算太貴,如果平日有set叫就非常之抵了😏我地叫佐一個風乾火腿pizza同三文魚多士另加佐一杯flat white😎風乾火腿pizza HKD78呢個pizza真係有驚艷到我,入面有洋蔥,菜,仲有風乾火腿🤤上面仲鋪滿半融芝士絲,個底層係用一層層酥皮製作,一口咬落去濃郁嘅芝士味再加上風乾火腿,入口鬆化,非常之香口,我以為會好漏,但完全唔會,因為有菜,洋蔥嘅調和令到我地個味蕾可以平衡返,一個人食曬一個我可以做到🤣🤣🤣三文魚多士 HKD58一大塊煙三文魚再加上洋蔥,仲有一塊青瓜,多士個皮烘得好脆,呢個搭配感覺真係好健康,如果係減肥嘅人都可以食得👍好食又健康🤓Flat white HKD34其實飲咖啡先至係我個目的😂所以一餐飯點可以少佐杯咖啡濃郁香醇嘅咖啡味,未飲已經聞到😆奶泡好順滑,佢呢隻荳都
之前同朋友去佐呢間
樓上cafe,我地12點幾到,人流唔算太多
不過我地坐佐一陣,慢慢人流多佐好多
我見佢地星期六時間係早11點先開始營業
所以如果假期去,最好12點零到就最好了

風乾火腿pizza HKD78

三文魚多士 HKD58
好食又健康🤓

Flat white HKD34
其實飲咖啡先至係我個目的😂
所以一餐飯點可以少佐杯咖啡
濃郁香醇嘅咖啡味,未飲已經聞到😆
奶泡好順滑,佢呢隻荳都好易入口
就算無飲開咖啡嘅人都可試下😏

佢哋個環境都好適合朋友一起傾解
好舒服又唔會太嘈,我同個fd都度
坐佐個幾鐘,幾推介呢間值得一試🥰
  • 風乾火腿pizza