2016-04-01 1477 瀏覽
慶祝紀念日,但又不想吃普通西餐,之前大少提及過德國的酸菜很好吃,所以選了沒有吃過的德國菜。網上訂了位,再download 了coupon  主菜買一送一。從灣仔mtr station 走過去都有點距離,大概要走十分鐘。店鋪比想像中少人,還有露台,挺有情調,但當日太冷,不能坐外面。吃德國菜又怎能不吃豬手,點了一個凍肉拼盤,炸豬手,再用coupon 免費有一個德國腸。炸豬手,加上酸菜薯容,就不會太油,但比起豬手,我覺得酸菜薯容更好吃。 拼盤也不錯,有好幾款火腿,另外還有醬料沾麵包吃。 最後德國腸也呈上,看到也驚訝了一下,原本想送的應該份量較少,但份量很多,完全吃不完,最後要打包 最後埋單二百多塊,十分抵!!兩個人都吃到很撐了,環境也算挺寧靜,作為慶祝紀念日地方也不錯。

網上訂了位,再download 了coupon
 主菜買一送一。

拼盤也不錯,有好幾款火腿,另外還有醬料沾麵包吃。

2016-03-17
慶祝紀念
紀念日
2016-03-15 1697 瀏覽
自從去過Frankfurt後,一直好想再食德國餐。但感覺要人多才可以嘗試不同款式食物。知道這餐廳質素唔錯,所以趁著約了幾位舊同事吃晚飯, 我便提議來Berliner German.未夠6:30PM,我們一行5人來到, 便急不及待order了啤酒。因為有75折,平時少飲啤酒的我,都好想趁高興order 了啖口味的Holsten Beer.  其他朋友都order 了Fischer和黑啤。本來待應話黑啤也有75折,誰知到最後埋單又話無。(廢事令到人家比老闆鬧啦!無再計較了)講番食物,由於有主菜買一送一價惠(只限一至三,最多送4道主菜),我們先叫了拼盤雜腸 ($228)和三文魚Pizza ($142). 我知道腸係好肥架,但真係好好味了喎,停唔到口!另外這個三文魚Pizza只係普通質素,無特別!跟住當然要吃德國豬手啦! 吃了兩款煮法-水煮和燒,價錢一樣是$208。水煮豬手會原汁原味。但燒豬手又好香口好好味,但乾咗少少。2男3女已好夠食,坐了一會就order甜品(注:甜品没有買一送一架)。我們叫了3款甜品:Apple Strudel ($68)Mixed Berries Crumble ($6
(廢事令到人家比老闆鬧啦!無再計較了)

Flamm w/Salmon Pizza
Sausage Platter
水煮豬手會原汁原味。但燒豬手又好香口好好味,但乾咗少少。
Boiled Pork Knuckle
Pork Knuckle

我們叫了3款甜品

Apple Strudel ($68)
Apple Strudel
Mixed Berries Crumble ($68)
Mixed Berries Crumble
Vanilla Pancake ($68)
Vanilla Pancakes
雖然不是很出色,但味道唔錯。份量都唔少!
賣單每人約$230. 如果没有一送一就貴好多了!
題外話/補充資料: 招呼我們的侍應可能是新來,還誤道了我們黑啤有75折。 但餐廳環境幾舒服, 加上星期一人流唔多,我們傾足了個多小時,好自在(最怕要限時)。
2016-03-14
Sausage Platter
2016-02-23 2183 瀏覽
聖誕節去左東歐旅行,好回味每日去xmas market食到既熱狗/豬手加杯hot wine!友人約食飯所以就諗住去berliner食下豬手,以往幫襯開西灣河果間,今次就轉個場去灣仔,貪佢有個露台!不過果晚真係太凍,原本book左露天位都要轉番入去坐。打開menu發覺加左好多新元素!試下新既appetizer platter有墨西哥烤餅、煙火腿artichoke卷、三文魚麥包、炸蝦同腸仔,個人幾鐘意食artichoke卷,酸酸地好開胃,腸仔都幾特別,有少少香草味架。呢個platter分量都幾多,我地4個人當前菜就岩岩好。主角德國豬手一上場大家都忍唔住手機食先啦,係原隻上既我地影完就叫左waitress幫手開刀,烤得岩岩好,個皮好脆但咬落去好鬼juicy,配酸椰菜食係會食唔停架!食德國菜點少得腸呀!最後上場係香腸拼盤同berliner sausage,拼盤當中我最鐘意係芝士腸,好濃郁,呢個時候配杯啤酒就最好!當晚係星期三個場都幾full,建議要book左台先。遲d等無咁凍會book露天位!
pork knuckle
sausage platter
appetizer platter
2016-02-17
  • pork knuckle
  • sausage platter
  • appetizer platter
2016-02-21 1674 瀏覽
幸好walk in但唔係太多人,唔駛排隊就可以入去食啦。啤酒汁煮厚切豬扒:上到枱感覺呢個菜式好大份一個人應該是食唔哂的,而豬扒就好似好乾身,但原來食果陣肉質唔算太乾,反而切果陣仲會有到點肉汁流出,而食落去就啖啖肉好滿足,而豬扒帶有丁點豬油香味,而醬汁亦不欺場,當中真係有黑啤酒味道,食落去有一種麥嘅香,而且加埋一齊食可以減卻油嘅感覺。
幸好walk in但唔係太多人,唔駛排隊就可以入去食啦。
2016-02-12 1835 瀏覽
初四開年,同事們想食餐好,這家德國餐廳剛好在地下大堂推銷3送1優惠。我們就去試了,位置4樓,環境非常舒適,對大夥人來午餐談天聚會是首選。我們一行五人就點了餐廳推銷的5個午市套餐,及每人加了28元有個自助BAR。自助Bar 有沙律、生果自助式自己去取的,飲品方面有咖啡、奶茶及啤酒自由取。沙律菜挺好吃的但生果就不比想像中新鮮但以這價錢都物超所值了吧。午餐方面,卡邦尼意粉有驚喜,意粉非常彈牙,配濃濃芝士汁,食到停不了口 : 牛排好鬆軟,雖然份量比預期中小但仍然不過不失: 意大利飯就略嫌不夠味道,平平無奇 ; 雞柳南瓜比預期中好吃,南瓜甜甜的配白汁雞柳,味道一流啊!這次經驗不錯,會帶更多朋友來呢!

這次經驗不錯,會帶更多朋友來呢!

南瓜雞
南瓜雞
STEAK
飯後甜品
2016-02-03 1833 瀏覽
和我妈妈来吃吃晚饭,时间比较早所以不用等位。叫了冷肉拼盘和pretzel,分量很足,种类有五六种,切得很薄很好入口。主要以猪肉和鸡肉为主,各种肉的味道也很不错,可以感觉肉很新鲜。而且一般这种冷肉都会比较偏咸,但是它家的不会,吃了很多都不会口渴。还有,因为有腌黄瓜和腌小洋葱,所以也不会感到腻。我妈妈很爱吃面食,所以松脆可口的PRETZEL也很合她口味。吃完两个人已经够饱,物有所值。推荐喜欢肉食的朋友来这里。下次我要来试试看香肠和猪脚,还有德国啤酒:)
和我妈妈来吃吃晚饭,时间比较早所以不用等位。

吃完两个人已经够饱,物有所值。

2016-01-03
  • coldcutplatter
2016-01-15 2081 瀏覽
一個傾計好地方 但真係下下都係肉 腸拼盆佢有不同類嘅牛肉/豬肉/雞肉腸配上唔同類型香草及芝士 雖然好漏 但每一種有唔同口感 如果多幾個人 可以一試煙肉火腿洋蔥pizza 其實肥妹真係唔太喜愛 火腿較乾洋蔥碎 容易食到四圍都係 而且味道偏鹹如果偏好肉類嘅朋友可能有興趣同喜歡 但肥妹就有保留喇仲叫左個黑啤 呢個味道較濃 苦得黎帶有甘香其實 呢個坐低傾計 感覺良好 一大班朋友會食到多啲野食同更開心
一個傾計好地方 但真係下下都係肉

洋蔥碎 容易食到四圍都係 而且味道偏鹹

如果偏好肉類嘅朋友可能有興趣同喜歡 但肥妹就有保留喇
仲叫左個黑啤 呢個味道較濃 苦得黎帶有甘香
2015-11-03 4437 瀏覽
話說朋友好想食德國腸, 之前又試過BERLINER,見有優惠買一送一咁正,所以決定再食一食  餐廳環境唔錯~,但食飯個日咁岩有一大班外國人BOOK 左隔離台, 成~20個人,稍稍嘈左D不過氣氛都還可以紅色個杯唔記得左叫咩喇,但今次試左黃色呢杯無酒精的honeymoon~好好味~,橙汁味同芒果的味道配合得剛剛好,十分好味~上完飲品好快就上頭盤賣相相當可口,幾樣食物都偏酸,拼盤咁多樣野食最好食係炸蝦同塊煙三文魚,炸蝦炸得非常鬆脆~其他都麻麻地 白色腸仔超級好味, 而且肉汁非常多,紅色腸比較堅韌, 可能係後期食, 有少少飽,所以好似點少少茄汁會好味d總結都係好好味而且分量好夠~ 超好食的烤雞~,,不得不講一句D雞好有雞味~ 個皮超脆,肉汁鎖起了,只係肉質偏韌,但都係超好味~讚 比腸仔更好味~總括黎講,成餐飯都好滿意~上菜亦好快~不妨一試~
話說朋友好想食德國腸,
之前又試過BERLINER,
見有優惠買一送一咁正,
所以決定再食一食

餐廳環境唔錯~,
不過氣氛都還可以
Honeymoon & Pink Summer
紅色個杯唔記得左叫咩喇,
但今次試左黃色呢杯無酒精的honeymoon~
好好味~,橙汁味同芒果的味道配合得剛剛好,十分好味~

上完飲品好快就上頭盤
特色拼盤
賣相相當可口,
幾樣食物都偏酸,
拼盤咁多樣野食最好食係炸蝦同塊煙三文魚,
炸蝦炸得非常鬆脆~
其他都麻麻地
腸仔拼盤
白色腸仔超級好味, 而且肉汁非常多,
總結都係好好味而且分量好夠~
Roasted Chicken
超好食的烤雞~,,
不得不講一句D雞好有雞味~

個皮超脆,肉汁鎖起了,
只係肉質偏韌,
但都係超好味~

比腸仔更好味~

總括黎講,成餐飯都好滿意~
上菜亦好快~
不妨一試~

2015-10-17
Honeymoon & Pink Summer
腸仔拼盤
Roasted Chicken
2015-10-27 3324 瀏覽
德國啤酒節--- 這個晚上, 跟友人們來了Berlinersausage: 腸腸不錯, 可是不能多吃Pork knuckle: 皮很硬有優惠的情況下, 整體來說, 性價比OK
德國啤酒節---
這個晚上, 跟友人們來了Berliner

sausage: 腸腸不錯, 可是不能多吃
Pork knuckle: 皮很硬
有優惠的情況下, 整體來說, 性價比OK
2015-08-12 6065 瀏覽
德國菜最大的特色就是啖啖肉,再配上大大杯的啤酒,極為豪邁奔放。這種輕快活潑的氣氛,最適合與好久不見的朋友來吃個晚餐。Sausage platter ($218)吃德國菜必點的菜式。這個肉腸拼盤份量超大,兩個人分享的話吃完已差不多飽了一半。拼盤內有四款香腸,一共八條,還配有酸椰菜及燒薯仔。每款腸仔的肉味都十分濃郁,而且肉汁滿滿的,絶對是送酒的佳品。其中numberger是筆者的至愛,它外形雖然最小巧,但味道卻是四款肉腸中最濃郁的,對吃不慣濃味的人來說可能會太重口味。Hunter Schnitzel ($172)這塊豬柳薄得幾乎像紙一樣,吃起來頗為乾身,肉汁欠奉,感覺是炸得有點過火了。旁邊的薯仔味道則不錯,對偏愛薯仔的筆者來說,無可挑剔。Apple Strudel with Ice cream這個焗蘋果卷新鮮焗起,外層酥皮非常鬆化,內裹蘋果酸酸甜甜的,再配上冰凍的雪糕同吃,味道一流。

Sausage platter ($218)

Hunter Schnitzel ($172)

Apple Strudel with Ice cream

2015-06-24 7394 瀏覽
朋友聚會我們選擇了這間餐廳,招牌菜鹹豬手侍應生話燒,但係我覺得係炸,炸比較燶、豬手淡而無味完全失望,薄餅底脆脆地再加埋上邊的菜好香口雜腸,多種口味,肉汁香脆脆嘅外皮十分香口,甜品最令我驚喜熱熱地食落好香口不是太甜一流,服務方便,侍應新偷偷地放在帳單我們的台,我們問他什麼事,他說收工!我話我們還未叫甜品!!為何侍應生不問我們,last call還有什麼需要?可能我們真的阻左說他收工吧!!
2015-06-07 6624 瀏覽
德國菜在香港雖然開到城行城市,但這一間,在市中心的熱鬧小德國餐廳,真的可以一試。裝潢很有德國的氣氛,食物中亦可以感受到德國式的傳統風味。是日約了一班朋友去這間餐廳,一行8人,這裡真的很適合大夥兒約會的地方。因為食物的份量很大,多人去可以試更多菜式。因為朋友還未齊人,所以先點了一個appetitzer platter,太口痕了。這個platter 分別有煙3文魚配黑麥包,雅支竹配火腿芝士,德國式夾餅,德式香腸同炸蝦。配啤酒一流!最適合我這個酒鬼。朋友到齊終於可以點菜了!我們點了德國豬手(Roasted and boiled兩款都有點)兩款豬手各有秋千,roasted 的皮好脆,好適合我最喜歡食皮的人。而boiled 的肉好軟好香,不要被外表欺騙,真的回想起都想再食!另外,再點了主打的香腸拼盤同柏林肉腸。香腸拼盤裡面並沒有柏林肉腸,所以朋友都決定試兩款。香腸拼盤有4款不同的香腸配酸椰菜同燒薯仔,柏林肉腸配燒薯同紅洋蔥。雖然香腸有點油,但配酸椰菜後可以中和當中的油膩。不錯!再來,點了一份獵人豬柳,一上桌,只看到一塊炸豬扒,一片火腿,同少許蘑茹醬。本以為好失望,但一食落口,那塊豬扒很脆,很軟,
裝潢很有德國的氣氛,食物中亦可以感受到德國式的傳統風味。

因為食物的份量很大,多人去可以試更多菜式。

配啤酒一流!最適合我這個酒鬼。

朋友到齊終於可以點菜了!

另外,再點了主打的香腸拼盤同柏林肉腸。
香腸拼盤裡面並沒有柏林肉腸,所以朋友都決定試兩款。
雖然香腸有點油,但配酸椰菜後可以中和當中的油膩。
不錯!

本以為好失望,但一食落口,那塊豬扒很脆,很軟,幸好那個配料並不多,不然會把豬扒原有的味道搶走!

一份黑森林火腿pizza, 這個pizza 不得不提,又薄又脆又大,不像街邊的厚批底。
剛剛好8片,一人一片。fit!

再來一份,紅酒燴小牛肉,這個小牛肉燴到好軟好軟,好像入口即溶一樣!
不要期望好像牛扒一樣,你會好失望!

講完食物,當然要介紹啤酒啦!
現在有推廣,柏林肉腸配兩杯Erdinger $238 ,還送一隻erdinger 杯,
真的不錯的推廣!
Erdinger 是德國大路啤酒,不錯,麥味好重!
另外,還點了一些樽裝啤酒,個人比較喜歡試特別的事物。
TAP 6一支有8%的啤酒,酒精度還真高,但味道不錯,好適合酒鬼的我!
朋友因要開車,本想喝水就水,但waiter 介紹一隻無酒精的erdinger給他,
so sweet!
友人說,味道跟erdinger 差不多,不會很奇怪!
tap 2 , 淡而香的麥啤!
綠色的豬啤,好可愛的酒樽,麥味好重,好滑,值得下一試!

2015-06-06
2015-06-01 6082 瀏覽
今次第二次黎食,感覺上次好食d,而且驚喜無咁大,但今次有主菜買一送一優惠,所以價錢較上次優惠,但舊粉團出哂事,menu上寫dumpling,以後係類似意大利雲呑,點知係一舊烚左既麵團飲品星期一至五有85折優惠,但我去個日係星期日,所以就正價,味道正常,同其他bar既野飲差唔多由左手邊開始煙三文魚配黑豆麥包,個麥包唔同平時食個d,但味道麻麻,又唔係脆,又無麵包既鬆軟,煙三文魚就正常脆皮腸,成條咬會噴汁,要切開食,都係無特別火腿包住筍既物體,味道就咁睇個名已經想象到,不過不失薄餅係最好食,入面都有d饀,個兜白色既醬我唔知係搽咩,所以我攞黎搽個薄餅,配埋更加好食👍炸蝦,隻蝦都彈牙,但如果係炸魚會開心d成個拼盤都還可以啦,但對比上次個個cold cut拼盤既話cold cut會好食好多今次烚既好食過燒,易食d之餘仲無咁咸同乾爭爭,但要襯熱食,凍左無咁好食,烚既豬手有配埋腸同粉團,腸都係拼盤個隻,舊粉團就算點埋汁食都係食左幾啖就唔想食,寧願佢配薯蓉甚至係一舊包都仲好食過佢!呢個就係送個碟,個粉團已經唔想再提,但個牛小排真係好食,好冧,而且每塊既脂肪都好平均,個醬都正👍埋單加埋一$595,成餐飯都

$69 500ml

拼盤$198

由左手邊開始
脆皮腸,成條咬會噴汁,要切開食,都係無特別
火腿包住筍既物體,味道就咁睇個名已經想象到,不過不失
炸蝦,隻蝦都彈牙,但如果係炸魚會開心d
烚豬手$198

紅酒燴牛小排粉團$187

埋單加埋一$595,成餐飯都還可以啦,好彩service都幾好,如果下次仲有優惠先會再黎
正值白蘆筍當造期,特地來吃它的原條白蘆筍,希望能回味當年在德國吃到的那種滋味~白蘆筍伴黑森林火腿~ 白蘆筍有五大條,雖然粗狀,但烚煮過久,過腍無鮮味,而且又老又韌,完全吃不到白蘆筍應有的清甜爽脆  黑森林火腿看來不新鮮,吃下更又韌又鹹,沒有肉鮮味...白蘆筍牛肝菌芝士意大利雲吞~ 對此原沒有期望,心想只有數粒白蘆筍作配襯,純粹吃它的雲吞,但發現白蘆粒份量不算少,而且比原條烚的來得更爽嫩有汁,配搭軟滑香濃的芝士雲吞和菌香濃郁的牛肝菌,三者相互暉映,有驚喜 來德國餐廳,當然也要試試它的德國豬手~ 侍應上桌時才在客人面前將豬手切開,熱騰騰的蒸氣隨即霧起,香味散出,很吸引~ 可是吃進口就知道,皮雖香但韌,肉鹹香但實而不鬆,未算出色的烤豬手~因為有coupon的緣固,多點了個紅酒汁燴小牛排伴薯糰~ 小牛排肉嫩有汁,味道豐富~ 紅酒汁醬調得很好,以提子乾同煮,甜甜酸酸的不會膩~ 薯糰薯味濃,QQ的有彈性,很特別~ 是四款主菜中最得我心的一道 吃德國豬手,當然少不了配啤酒~ 兩款Draught beers各具特色,左邊的有果香清甜,右邊的麥香甘甜~原本最想吃的就是原條白蘆筍和德國豬手,但最後兩者都

黑森林火腿看來不新鮮,吃下更又韌又鹹,沒有肉鮮味...

原本最想吃的就是原條白蘆筍和德國豬手,但最後兩者都令人有點失望~ 相反,隨意點的意大利雲吞和小牛排,卻有意外驚喜~ 總打個和吧
題外話/補充資料: 用餐期間長期有隻蚊滋在旁飛來飛去,實在擾人...
2015-05-24
2015-05-19 4834 瀏覽
預早2星期就訂位了,果然去到,多人到不得了,勁多人排隊,今次同朋友一齊試下呢間德國菜,格調不錯,但價錢貴,食物份量小,味道一般我地4個大人1個小童,埋單多謝$1400仲有叫左豬手,已經無影相了,豬手都是失望而回呢?總之唔會再來了,見到人們在門口排隊成個幾兩個鐘,真係想同佢地講呀!我地坐係側邊,但餐廳沒有玻璃圍住,啲客人企係出面只有盆栽一隔,感覺不好,不斷有人企係到望住你食野,打個黑痴都中晒呀!丫,忘記講飲品,飲品飲酒既應該會抵啲,因為一杯汽水/果汁(不是鮮窄)小的$38 大的$48
我地4個大人1個小童,埋單多謝$1400
什腸