2022-06-15 67 瀏覽
很久沒有去赤柱了,去赤柱除了美利樓一定會去影之外,其實這間位於角落,黃色的建築物都會吸引很多人打卡影相!這座黃色建築物已經成為三級歷史建築,而且亦都重新成為一間餐廳,餐廳裡面亦有保留部分遺跡!這間餐廳有3層,地下和一樓都是餐廳的部分,而二樓是lounge的部分,餐廳亦有室內和室外的位置!我們就坐於一樓室外位置,望住海,有種去左外國的感覺!下午時間亦有提供lunch set!lunch包有沙律或湯、主菜、甜品及飲品!紐西蘭頂級西冷扒,牛扒都幾大塊而且算厚身,牛肉肉質鬆軟juicy,牛肉味都幾濃,還附有薯條及沙律,薯條份量超多,點上茄汁味道美味!Eggs Benedict,這裡的班尼迪蛋的配料可以選擇,而我就選了煙三文魚和菠菜,最底層的麵包烤到有少少脆口,蛋黃汁令口感更幼滑!Antipasti,這個冷盤有多款不同口味的凍肉,還附有紅椒芝士,味道惹味!Passionfruit Basilade,這杯mocktail用上熱情果製成,飲落酸酸味味,十分開胃!Watermelon Smoothie,用上西瓜及奶製成既沙冰,飲落幾fresh!
2022-06-10
午餐
2022-06-15 73 瀏覽
赤柱黃屋終於有機會嚟到🤩喺赤柱廣場直望過去一眼就望到!黃色勁吸晴👀樓高3層,室內室外都有打卡位!🍲精選餐湯為龍蝦湯🍖紐西蘭頂級西冷扒西冷扒叫medium,外層格綱狀煎得幾靚仔,咬落去都幾Juicy, 牛扒好厚身,配菜為薯條同田園沙律,薯條即炸起新鮮熱辣超脆! 🥗日式吞拿魚沙律 吞拿魚🐟車厘茄🍅紫洋蔥🧅 青瓜🥒牛油果🥑好豐富又大份嘅沙律!配上日本柚子汁🧂 酸酸甜甜好開胃啊~🍫流心朱古力布甸 🍮要同店員講即上定後上!後上會叫先至焗,都等咗一陣~新鮮熱辣上枱,切開有少少流心效果😆朱古力熱辣辣好濃朱古力味!唔會超甜~配上冰凍雲呢拿雪糕超爽!士多啤梨原粒直切~☕Mocha
🍲精選餐湯為龍蝦湯
🍖紐西蘭頂級西冷扒
紐西蘭頂級西冷扒

🥗日式吞拿魚沙律
日式吞拿魚沙律
🍫流心朱古力布甸 🍮
要同店員講即上定後上!後上會叫先至焗,都等咗一陣~
☕Mocha

午餐
紐西蘭頂級西冷扒
日式吞拿魚沙律
  • Chocolate Lava Pudding
  • Japanese Tuna Sesame Salad
2022-06-14 26 瀏覽
赤柱景點之一 黃屋由Boathouse轉做Beesy Bay🫣Set dinner都只係$200-300,大部分座位都有海景,頂樓有個bar可以望住日落飲嘢chill下🌇-前菜:藜麥沙律 超健康嘅沙律炸芝士波似係金文畢芝士 有啲煙韌嘅口感 超好味🧀主菜arma Ham Pizza $218 超大份😂兩個人係冇可能食得哂 薄底pizza 脆脆地 放凍左都依然係少脆~全部配料好夾 好多芝士!(芝士控🤩)香蒜微辣白酒蜆肉扁意粉 $258 有啲辣…白酒味唔夠 蜆肉好多 夠新鮮👍🏻整體都ok甜品:芒果奇亞籽布甸心太軟 $118全晚最好味🤭比平時食開既大份 自家製的 唔係現成 所以冇雪藏味~ 朱古力味好濃🍫流心剛剛好 雲呢拿雪糕香奶味 唔係雀巢雪糕👍🏻

前菜:

有啲辣…白酒味唔夠 蜆肉好多 夠新鮮👍🏻整體都ok

甜品:
芒果奇亞籽布甸
心太軟 $118

同男朋友拍拖咁耐都好似未去過赤柱😂今晚佢就帶我去到呢間黃色外牆有20年既歷史建築物享用晚餐🥰呢間樓高三層既望海餐廳😊夜晚都幾浪漫💕餐廳@beesybay 主打西式餐飲🙌我地分別點左兩個set dinner🙌有前菜😬主菜🥩甜品🍮飲品🥂另外仲有好多不同選擇可以散點🙌有機會下次要再來試下🤤✨前菜即開愛爾蘭生蠔🦪唔算好肥但超級新鮮美味🤤三隻唔夠喉😂✨主菜🐖烤豬肋骨配薯條及田園沙律🥗好大份豬肋骨烤到啱啱好唔會過火太乾爭爭👍佢個BBQ醬好正🙌薯條🍟炸到夠香脆🙌食返啲醋沙律菜中和肥膩感🙌🧄香蒜微辣白酒蜆肉扁意粉🍝上枱已經聞到香濃嘅蒜香🧄白酒及辣度控制得幾好,食落仲有啲香草🌿味道🙌撈埋扁意粉一齊食好正😊甜品🍮印度芒果布甸🍮印度芒果甜度比較高👍呢個同我地一般食既布甸好唔同🙌中間會有啲好似有層椰奶包住奇亞籽咁😬口感幾得意既😂飲品🥂餐飲我地加錢轉左啤酒🤗邊食邊飲感覺都幾Chill架😊

✨前菜

飲品🥂
餐飲我地加錢轉左啤酒🤗邊食邊飲感覺都幾Chill架😊
  • 香蒜微辣白酒蜆肉扁意粉
2022-06-12 172 瀏覽
《赤柱海景黃屋🌻》———————————————-#BeesyBay 🐝-呢間喺赤柱大街嘅黃色Signature 打卡牆,作為地標,相信大家去赤柱都會見過😉 佢仲要係大叔的愛嘅取景點😍-原來呢個建築物已經有成80年既歷史,經轉手後仍然好好保留住原有裝修,所以可以喺三級歷史文物裡面享用晚餐都幾特別😝 佢樓高三層,亦有outdoor位置,坐係窗邊可以飽覽赤柱無敵海景,浪漫寫意💕可惜我哋去個晚就落大雨,冇辦法出去坐,但等細雨啲嘅時候店員都有開返露台門,帶啲自然風入嚟都幾舒服🌧-我哋各自叫咗個Set Dinner,前菜選擇咗炸芝士波配金巴利汁同愛爾蘭生蠔🌟芝士波外脆內軟,同個醬汁配搭得好好~而生蠔都有成三隻,十分鮮甜肥美,過足口癮🦪-🍝 香蒜微辣白酒蜆肉扁意粉帶有香濃嘅蒜香味,食落仲有啲檸檬、香草味道,扁意粉亦做到掛汁嘅效果👍🏻🥩 紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律我哋order咗medium,切起上嚟肉汁滿滿,十分juicy,點埋佢個燒汁一齊食,令塊扒嘅味道層次更豐富😝-🇮🇳 印度芒果布甸呢款甜品同我地一般食既布甸好唔同,上面佈滿芒果醬,甜而不膩,中間有層包住奇亞籽嘅椰奶凍,好有咬口😉-⭐價錢
《赤柱海景黃屋🌻》
———————————————-
#BeesyBay 🐝
🍝 香蒜微辣白酒蜆肉扁意粉
🥩 紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律
🇮🇳 印度芒果布甸
⭐價錢參考:
香蒜微辣白酒蜆肉扁意粉Set Dinner:$258
紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律Set Dinner:$318
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$350
2022-06-10
2022-06-11 45 瀏覽
趁假期同朋友去赤柱行下,加上端午節真係超級多人!嚟到赤柱當然要去「大叔的愛」去過既餐廳打個卡食個飯,記得好耐之前黎赤柱已經食過一兩次!原來已經轉左第二間餐廳!呢度對住個海食set dinner 又唔算貴..由2百零到3百零蚊一個set! 頭盤揀咗我哋最鍾意食嘅生蠔,主菜叫左烤豬肋骨及扁意粉 Share食!烤豬肋骨好大份面頭掃滿BBQ醬,沙律菜新鮮薯條夠脆!蒜香大蜆扁意粉辣辣地蒜味濃都幾惹味!甜品係印度芒果布甸 印度芒果味道好重,口感特別!飲品方面套餐加$38轉左杯啤酒消暑!

甜品係印度芒果布甸 印度芒果味道好重,口感特別!

飲品方面套餐加$38轉左杯啤酒消暑!
  • 生蠔
呢間位於赤柱黃色外牆嘅餐廳,相信大家一去赤柱都會見到。佢樓高三層,有室內、室外座位。室外座位中飽覽赤柱無敵海景,呢度性價比非常高。望住海景慢慢嘆晚餐都只係$218至$318😍 有前菜、主菜、飲品及甜品。前菜揀咗愛爾蘭生蠔🦪 生蠔新鮮,幾鮮甜!▶️英式炸魚薯條$258炸魚金黃香脆,魚質好滑。薯條又多又香脆。▶️烤豬肋骨配薯條及田園沙律🥗$288大大份,豬肋骨充滿BBQ醬,肉質夠腍身。薯條香脆。沙律菜有醋汁。▶️甜品:印度🇮🇳芒果布甸🥭🍮幾特別,有一粒粒口似奇亞籽口感。▶️飲品包普通汽水🥤、咖啡☕️或茶。我哋加$18 轉咗mocktail 🍸環境好chill ~ 去飲杯嘢或食個飯都好正!

呢間位於赤柱黃色外牆嘅餐廳,相信大家一去赤柱都會見到。
佢樓高三層,有室內、室外座位。
室外座位中飽覽赤柱無敵海景,呢度性價比非常高。

前菜揀咗愛爾蘭生蠔🦪 生蠔新鮮,幾鮮甜!

▶️英式炸魚薯條$258
炸魚金黃香脆,魚質好滑。薯條又多又香脆。

▶️烤豬肋骨配薯條及田園沙律🥗$288

▶️甜品:印度🇮🇳芒果布甸🥭🍮
幾特別,有一粒粒口似奇亞籽口感。

環境好chill ~ 去飲杯嘢或食個飯都好正!

2022-06-06 32 瀏覽
難得同閨蜜一齊放假,我地去咗 Beesybay 嘆返個brunch! 呢間位於赤柱大街黃色外牆,分別有三層面向海景,入面非常有歐陸特色裝修, 靜靜地坐係度真係好chill!我哋走均咗三層,每層都各有特色嘅裝修,最後我地坐係最開揚既頂樓, 望住個景真係唔想走! 我地點咗芝麻香煎吞拿魚, 素菜薄餅, 甜品就叫咗流心朱古力布甸, 咁chill嘅環境點少得杯cocktail飲下haezl berry同san!估唔到只係等咗十幾分鐘,已經到齊所有野, 十分有效率👍芝麻香煎吞拿魚賣相十分吸引, 聞到好香嘅芝麻味, 吞拿魚新鮮食落去好有口感,超正必叫!👍👍👍素菜薄餅最驚喜就係size好大,真係好足料又抵食, 鍾意食蔬菜嘅人啱哂👍流心朱古力布甸做到外脆內暖,份量夠大到兩個人先食得哂haezl berry賣相一流黃色嘅背景, 啱曬女士們飲易入口👍

芝麻香煎吞拿魚

素菜薄餅

流心朱古力布甸
做到外脆內暖,份量夠大到兩個人先食得哂

haezl berry
賣相一流黃色嘅背景, 啱曬女士們飲易入口👍

2022-06-05 25 瀏覽
星期五放工約左女朋友入赤柱浪漫一下,今次經過黃色屋仔應該轉左手重開番,甘標誌性既地方當然要試下🥰室內空間好大,裝修舒服得來都好新淨,睇得出老闆我個一番心血——————🐽 Irish rock oyster, Halloumi cubeDinner set入邊嘅前菜我哋揀咗生蠔,生蠔肉好飽滿,入口淡淡海水味同埋新鮮生蠔味真係好正,而炸芝士串有少少似有咬口版既feta cheese,送酒一流🐽 Fettuccine bolognese肉醬意粉份量好大,調味亦都好適合香港人口味,酸酸甜甜好開胃,一家人食share啱啱好🐽 Fish & Chip應該係我喺香港食過最出色嘅fish & chips,炸魚外皮脆到不得之了,而魚肉亦都好重油脂感,薯條食得出係啱啱新鮮炸,好脆🤣

室內空間好大,裝修舒服得來都好新淨,睇得出老闆我個一番心血

——————

🐽 Fettuccine bolognese

🐽 Fish & Chip
假日前夕晚上,想望吓海Chill下,提前相約入赤柱嘆下,吹吹海風,談談心事。Beesy Bay承接了以前的黃屋,令文化得以保留。入座時發現合共有三層,冇落雨的話坐outdoor望住海食最chill~ 亦可以洗滌心靈,景觀一流!(走嘅時候先影,準備閂門所以冇乜人,食嘅時候都幾多人㗎~)去得餐廳,點都要食物好吃吧!蘑菇湯餐湯$78 餐廳方面可以選擇蘑菇湯或南瓜湯,發現佢個蘑菇湯香味相當濃郁,全部蘑菇都係碎晒,所以唔會食到蘑菇的口感,但味道超香濃,份量也很充足!芝麻香煎吞拿魚$188看Menu以為沒有那麼多,上到嚟嘅時候有好多件,鹹香十足,而且充滿芝麻包裹吞拿魚,底部亦有大量火箭菜,味道匹配。另外點了一個套餐,有前菜三選一,一款主菜,一個甜品及包飲品。愛爾蘭生蠔合共有三隻,溫度適中,鮮味十足。紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律$318呢款肉眼扒經過炭烤,香氣十足,加上五成熟,質感軟嫩Juicy,而且分量充足,夠晒飽肚。旁邊就有比較清新的沙律菜及幼身薯條,炸得金黃口感特別香脆。印度芒果布甸口味獨特,例如食到Superfood充滿口感和纖維,芒果甜香十足,配搭起來也很match。凍檸檬茶Ice C

Beesy Bay承接了以前的黃屋,令文化得以保留。

(走嘅時候先影,準備閂門所以冇乜人,食嘅時候都幾多人㗎~)

去得餐廳,點都要食物好吃吧!

芝麻香煎吞拿魚$188

愛爾蘭生蠔合共有三隻,溫度適中,鮮味十足。

紐西蘭頂級肉眼扒配薯條及田園沙律$318

凍檸檬茶
Ice Chocolate$48

咁熱嘅天氣,就算坐室外都一定要飲凍飲,凍檸檬茶用上錫蘭紅茶,口味清香。另外凍朱古力甜香濃郁,消暑一流!

如果落雨,都有好舒服嘅indoor可以打卡食嘢
2022-06-02 18 瀏覽
不知不覺數年冇去過赤柱的我,昨日來到很滾動🥹 而且我還來到是十分有紀念價值的建築物,歷史接近80年啦! 聽講最初一對夫婦居住再轉手為一間餐廳,歲月洗禮經歷多個時代,更是唯一一間獨立三級歷史文物而改成餐廳, 叫Beesy Bay 🐝 !老闆好好保留著原有裝修,使客人來到彷彿置身在多年前的環境🤩 富有教育意味,真奇妙!餐廳有三層,最吸晴是鮮黃色外牆必然打卡一番,而且有大露台欣賞海景,又可以舒服坐下梳化飲杯野💛食物都不錯的,我們點了分別有特色紅燒肉、 香煎三文魚腩、特色醬雞胸肉 !邊品嚐美食還有特色飲品 , 邊欣賞海景,昨日更有陣陣海風,寫意難忘極了!🤩

2022-06-02 18 瀏覽
我哋嚟到赤柱嘅 BeesyBay呀!呢度好有歷史價值,接近80年歷史!屬於唯一一間獨立三級歷史文物而改成嘅餐廳!佢哋都保留咗好多原有嘅裝修!店主想客人嚟到,除咗品嘗佢哋嘅美食之外、嚟到咁靚嘅鮮黃色外牆打卡,更加想食客珍惜呢個咁有歷史意義嘅地方!由下午5點就嚟飲吓嘢chill吓,我哋叫咗杯house white+berries cooler+beesybay特飲!由於早嚟我哋叫住個mussels 食住先,揀咗白酒忌廉煮,係我喜愛嘅口味,微辣,配白酒就合晒我心意!青口肉大粒,厚厚的再用toasted咗嘅包去沾個汁嚟食好野味!一路食一路飲吓心事,對住個海睇日落🌄好暢快!到咗晚餐時段,我哋唔想諗,放空吓,就隨意向Set Dinner Menu度揀我哋嘅晚餐!✴️Starter➰愛爾蘭生蠔🦪(每人3隻)清爽又夠新鮮,我哋好簡就咁吱檸檬汁食就夠晒好食!我哋自己向屋企有個食法——係用牛油🧈加法包🥖一齊食,真係好味好多架😜✴️MainCourse➰Parma Ham Pizza 🍕厚厚嘅芝士,連甘甘地嘅Rocket +略鹹嘅Parma ham焗,配脆脆嘅餅底,每啖都有唔同口感,夾埋一齊中和到個完美味道!✴️

一路食一路飲吓心事,對住個海睇日落🌄好暢快!
✴️Starter➰愛爾蘭生蠔🦪(每人3隻)
✴️MainCourse➰Grilled NZ Rib Eye Steak
牛扒平時我食較熟,但老公鍾意食Medium rare 佢只好就我食medium😝切起上嚟啲肉汁滿滿,好juicy!我仲點埋佢個燒汁一齊食,提升咗塊扒嘅味道!
✴️Dessert➰食埋印度芒果🥭布甸,如果你有密集恐懼症(因布甸加咗奇亞籽)唔好怕😆芒果夠甜搭夠!加埋杯咖啡☕️,簡直係完滿的一晚!

呢度有成3層,二樓除咗有個小型露台可以坐出去飲番杯之外,裡面其實有個小廳,可以用嚟嚟開private party(見房入面都準備好晒啲ballon 第日有生日會)而三樓仲有個更大嘅露台,可以outdoor坐向到睇吓風景、吹吓海風!就算佢哋opened windows 都唔會怕熱,因有冷氣一路吹住好鬼舒服!外面大露台仲有埋梳化坐吓,好chill囉好冇!由內都外都簡直係打卡聖地💛
尋日同好姊妹去左位於赤柱嘅💛 黃色小屋🏠 @beesybay ,呢度3層高,每一層都好有特色架!而我地就上左最高層3樓,向住一望無際嘅海景 享用美食,真係好寫意好有渡假feel啊!🥰而食物方面亦都好出色!每一樣都賣相一流,亦好滋味啊!🍕素菜薄餅我最鍾意呢個素菜pizza, 真係好足料又抵食, 有三色椒、洋蔥、芝士 、蘆筍、仲有磨菇,大大個, 4個人食都夠食呀!🐟芝麻香煎吞拿魚擺盤好精美好吸引,望住已經令人垂延欲滴!淡淡肥美嘅吞拿魚肉配上芝麻,好香口啊!🍮流心朱古力布甸一切開即刻有滿滿嘅朱古力醬流出黎,好吸引啊!配上軟滑香草雪糕一齊食,外冷內熱,真係令人回味無窮!🍸 Sangria white with fruits入口好清新好涼快嘅感覺,飲一啖已經為火火夏日降火!

尋日同好姊妹去左位於赤柱嘅
💛 黃色小屋🏠 @beesybay ,

而食物方面亦都好出色!每一樣都賣相一流,亦好滋味啊!

🍕素菜薄餅

🐟芝麻香煎吞拿魚
擺盤好精美好吸引,望住已經令人垂延欲滴!
淡淡肥美嘅吞拿魚肉配上芝麻,好香口啊!

🍮流心朱古力布甸
一切開即刻有滿滿嘅朱古力醬流出黎,好吸引啊!
配上軟滑香草雪糕一齊食,外冷內熱,真係令人回味無窮!

🍸 Sangria white with fruits
入口好清新好涼快嘅感覺,飲一啖已經為火火夏日降火!
2022-05-31 16 瀏覽
Perfect place during the weekend. a new gem in Stanley!! We loved their sea-bass, fries & scallops! Fresh, cooked perfectly and the vibe was spot on too. When we arrived, the staffs were very welcoming and lovely, showing us the lunch menu to see if it’s something we’re looking for. We ordered one of their signature dish - seabass which also came with some veggie as sides as well as mash potatoes! They have a range of selections for starters as well so we have ordered a scallops for sharing as w

We ordered one of their signature dish - seabass which also came with some veggie as sides as well as mash potatoes! They have a range of selections for starters as well so we have ordered a scallops for sharing as well as a fries which was unexpectedly tasty! Every thing was made hot and the portion was big too! Will definitely be back during winter and drinks too.

Rating: 8/10
Location: Stanley
赤柱港灣呢間黃色大屋一隻好吸睛🌈 經過都打過好多次卡📷 原來係一幢有歷史嘅建築🏯 小黃屋有種海邊大宅既Feel💛入到去裝修有啲似英式嘅住宅 裝潢簡約而有格調⚓️ 望返出嚟對正曬赤柱港灣景色 喺好天氣之下非常Chill🏖 食物方面各個國家菜色都食到 Chill 住嘆個Brunch 真係好正🗺⭐️ Fried Chicken Wings 🍗炸雞翼真係非常香脆🔥 雞翼本身調味過 配上韓式辣醬帶點甜辣的味道好滋味🌶⭐️ French Toast 🥞金黃嘅法式多士充滿蛋香🍳咬落裡面仍然好Moist 🥳配上Nutella 同雲尼拿雪糕超級邪惡😈 雪糕食到一粒粒雲呢拿籽味道好天然🍦⭐️ Roasted Duck Breast 🦆跟住叫咗兩個Set Lunch 都好抵食😛 煎鴨胸調味得非常好有焦糖化既脆皮🍮 配上南瓜同紅菜頭蓉🎃 甜度同口感都好有層次👍🏻⭐️ Nasi Goreng 🍛印尼炒飯呢種Comfort Food一定唔會唔好食🇮🇩 飯粒炒得粒粒分明🍚 特別在雞柳有預先醃過 加上沙爹醬味道好Authentic 🥜⭐️ Chicken Caesar Salad🥗⭐️ Soup of the Day 🍲⭐️ Lem

Fried Chicken Wings

⭐️ Nasi Goreng 🍛

⭐️ Chicken Caesar Salad🥗
⭐️ Soup of the Day 🍲
⭐️ Lemon Tart 🍋
套餐包埋前菜同甜品CP值好高💰 檸檬撻值得一讚既係檸檬味酸甜度適中💛中和返豐富嘅一餐呢

⭐️ Rose🥂
⭐️ Lemongrass Tart 🌱
順帶一提飲品質素都不錯🍻 我杯Mocktail用咗蘋果青檸汁🍎加上蜜糖同鮮香茅🍯望住個景好有渡假feel🏝
Fried Chicken Wings
French Toast