2023-05-15 63 瀏覽
自疫情以來都好耐無見過咁熱鬧的蘭桂坊啦!今晚約咗朋友去蘭桂坊入面的Beirut,試下地中海菜!餐廳除了有多款食物,門外還有座位可以給人飲酒和食水煙,吸引很多外籍人士。Mediterranean Dips Platter $168地中海菜式我比較少食,每個菜式對我來講都有種新鮮感!Mediterranean Dips Platter上擺滿了各種中東口味既醬料,包括香濃的鷹嘴豆泥醬、酸甜既茄子醬、紅椒合桃醬、還中東芝麻醬,將地中海包點唔同嘅醬嚟食。可以食到唔同味道唔同層次嘅特色口味,非常特別。Mediterranean Roasted Chicken $238Mediterranean Roasted Chicken是餐廳招牌菜。這道菜色的特色在於原隻雞燒烤,讓雞肉保持鮮嫩多汁,加上搭配的香草、配料和橄欖油,讓整隻雞更香滑。加上薯條和沙律,份量十分足。Labanese Kebbeh $138呢道菜是用羊肉同藜麥製成既肉丸,搭配上特式既醬料,香氣四溢。食落香口,肉丸的外皮酥脆,內裡則是鬆軟,加上藜麥有益健康,值得一試!Black Hole $ 108最後,飲品方面叫咗餐廳推介既Cocktai
自疫情以來都好耐無見過咁熱鬧的蘭桂坊啦!
地中海菜式我比較少食,每個菜式對我來講都有種新鮮感!
Labanese Kebbeh $138
Black Hole $ 108
最後,飲品方面叫咗餐廳推介既Cocktails-Black Hole,主要用Rum 同Blackberry Syrup製作而成。搭配上我們今日的食物和蘭桂坊的環境,令整個用餐體驗更加完美。
Beirut餐廳的菜色豐富多樣,侍應服務態度友善,配上酒吧的音樂,和蘭桂坊的開心氣氛,整個人都十分放鬆!
  • Labanese Kebbeh
  • Mediterranean Roasted Chicken
放工鬆一鬆,約了朋友去Happy Hour 兼晚餐,選址蘭桂坊的 Beruit。Happy hour 怎少得啤酒,Samuel Adams IPA 手工啤清爽帶點 circuis不苦澀。朋友點的 Rose Wine。Nicoise Salad 尼斯沙律 - 沙律菜新鮮,混入了牛油果、半熟流心蛋、吞拿魚,還有銀柳魚,令整個沙律清新得來帶鹹香,層次豐富。Chicken Shawarma Platter - 拼盤有燒雞柳、烤餅及炸薯條,份量十足。雞柳燒得香口惹味,鋪滿車厘茄、彩椒、橄欖、洋蔥等,再與烤餅一併食,充滿地中海風味。香脆薯條再呷一口啤酒,正。Spaghetti Marinara - 有蝦、蜆肉及墨魚等海鮮,意粉彈牙,掛上開胃蕃茄醬汁及芝士,食不停口。本身想試下 Dips,但奈何容量有限,留待下次。

朋友點的 Rose Wine。

Nicoise Salad 尼斯沙律 -

Chicken Shawarma Platter -
香脆薯條再呷一口啤酒,正。

Spaghetti Marinara -

本身想試下 Dips,但奈何容量有限,留待下次。
2023-05-12 6 瀏覽
門面清晰顯示餐廳名,易於尋找。餐廳內環境有情調,座位舒適,乾淨整齊,午餐時間比較少人,因為人們多數在晚上來happy hour,飲酒。餐單:奉上清爽冰涼檸檬水:凱撒沙律:裏面材料有羅文生菜、巴馬臣芝士、脆包粒、銀魚柳及凱撒醬。這個沙律頗為酸,作為前菜十分開胃;看到好像有酸豆,但是材料裏沒有寫到,所以不太肯定。沙律面上灑上了巴馬臣芝士碎,提升沙律的濃郁度。另外,最主要的是脆包粒,炸過的包粒很脆口而不會焦燶。雜菌雞肉忌廉意粉:忌廉十分濃厚,沾滿每一條意粉。意粉上灑上了芝士粉和蔥,層次提升。雞肉份量多,無雪藏味,切成小塊可以一口一雞肉,適合約會中的女生能夠保持儀態地吃☺️一口雞肉意大利薄餅:裏面有配料牛油果、甜椒醬、蕃茄醬、和雞肉。牛油果新鮮很翠綠,甜椒醬的甜味令吃起來薄餅不會有油膩感,有輕微辣,十分惹味。

門面清晰顯示餐廳名,易於尋找。

餐單:

奉上清爽冰涼檸檬水:

凱撒沙律:
裏面材料有羅文生菜、巴馬臣芝士、脆包粒、銀魚柳及凱撒醬。
沙律面上灑上了巴馬臣芝士碎,提升沙律的濃郁度。
另外,最主要的是脆包粒,炸過的包粒很脆口而不會焦燶。

雜菌雞肉忌廉意粉:
忌廉十分濃厚,沾滿每一條意粉。
意粉上灑上了芝士粉和蔥,層次提升。

一口雞肉意大利薄餅:
裏面有配料牛油果、甜椒醬、蕃茄醬、和雞肉。
牛油果新鮮很翠綠,
甜椒醬的甜味令吃起來薄餅不會有油膩感,
有輕微辣,十分惹味。

2023-05-10
午餐
2023-05-09 16 瀏覽
今日去中環覓食,想吃一點特別一點的菜色,找到這家中環地中海風餐廳酒吧Beirut。當然要叫反杯酒飲飲啦!而野食方面。Hummus
我們下單地中海菜系最經典的前菜Hummus,將鷹嘴豆打成醬,再加入芝麻醬,以檸檬汁及橄欖油,可以用面包沾鷹嘴泥食,賣相和味道一流,口感極度綿密豐富且層次豐富,香氣十足,非常美味,是一道極具風味的菜式。  烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬 份量十足,賣相亦十分精緻,羊膝肉質很軟柔,用叉就可以散開,沒有羊羶味。旁邊的烤蔬菜沾上特色醬,小小醬都沒有浪費,正! 煙雞柳雜菜蒜香醬烤餅卷配薯條
烤餅卷中有雞肉、洋蔥,加上餅皮底,材料十足滿滿的口質。加上酸酸甜甜的醬汁,令人更開胃,薯條有用調味粉調過味,少少辣好脆口。 可能少接觸地中海菜 ,Beirut 係一間比我好有驚喜的餐廳。無論是前菜、主菜和小食,都令我有深刻印象,絕對值得再訪。

烤紐西蘭羊膝配地中海特色醬

煙雞柳雜菜蒜香醬烤餅卷配薯條

2023-05-05 16 瀏覽
放工當然要去bar happy hour放鬆一下。Covid過去,蘭桂坊酒吧的happy hour時段越來越多人。地中海式香草烤雞配薯條烤雞的份量比想像中大,兩個人share加啲小食已經很足夠。雞肉以橄欖油、迷迭香、百里香、洋蔥、大蒜等香料腌製,充滿了地中海地特色。雞烤得外脆內嫩滑,薯條也是熱辣辣脆卜卜。香辣茄醬意大利長通粉香辣茄醬意大利長通粉的蕃茄味濃郁而且香甜,味道微辣。醬汁使用了辣椒、大蒜、洋蔥和番茄等多種調味料,味道豐富。意大利長通粉口感有嚼勁,可以很好地搭配茄醬的口味。Malibu SeaMalibu Sea是一種清爽帶有熱帶風的雞尾酒,以 Malibu 和vodka為基礎,結合了菠蘿和芒果的味道,果味香濃。藍色的雞尾酒加上菠蘿作裝飾,非常適合打卡。Sweet melody 這杯mocktail 充滿果味,包括了士多啤梨、香蕉,石榴糖漿,橙汁,味道豐富。

2023-04-25
5 分鐘 (堂食)
2023-05-04 88 瀏覽
防疫政策解封之後,老蘭旺咗好多,雖然之前有好多酒吧結業,但之後都有新餐廳進駐呢間主打地中海菜餚嘅酒吧,吸引咗想飛又未有飛住,想體驗異國情調嘅大胃食地中海菜點少得彼得包?有包就有醬,呢個platter有四款醬可以點包分別有中東茄子醬、鷹嘴豆醬、紅椒合桃醬同中東芝麻醬,醬料磨得好幻滑,味道唔會好刺激,成籃包食晒,仲有剩醬,都忍唔住就咁食啲醬羊肉都係地中海耍家菜,一個main course有好幾支羊架,羊肉醃得香濃,肉質嫩彈,完全冇羶味薯蓉亦有特別調味,令人食上癮。仲有大大粒爽脆菜蔬粒,中東風情唔係得個鹹字,可以好健康唔知係咪近意大利,大家整Pizza都各有各出色以牛油果做餡料,同雞肉好夾,醬汁微辣惹味,唔知意大利人buy唔buy呢?作為老蘭一份子,呢度點會冇酒呢?呢度嘅cocktail果味為主,就算落咗咩料,都係紅色,但又唔係sangria味,甜味為主調,可以算係入門級

地中海四式醬拼盤

摩洺哥烤紐西蘭羊架配石榴汁·薯蓉及彩虹甘筍

一口雞肉意大利薄餅

唔知係咪近意大利,大家整Pizza都各有各出色

Lock And Loaded

作為老蘭一份子,呢度點會冇酒呢?

Berrylicous

2023-05-03
地中海四式醬拼盤
摩洺哥烤紐西蘭羊架配石榴汁·薯蓉及彩虹甘筍
一口雞肉意大利薄餅
Lock And Loaded
Berrylicous
2023-05-04 9 瀏覽
難得星期五放假,星期四晚趁少人啲就同朋友去咗蘭桂坊嘅Beirut食嘢傾計,嘢食同嘢飲都令人驚喜!.💎$138 傳統黎巴嫩藜麥羊肉餡角配地中海特色醬因為之前都少啲食黎巴嫩菜,見到menu上有好似幾特別就叫左。外皮炸得啱啱好,餡料十分多,有淡淡羊肉香味。配埋辣辣地嘅地中海醬同微酸嘅配菜,好開胃同啱晒配酒食!.💎 $138 黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯一上枱已經好大陣黑松露味🤤一食落口勁creamy,而且同正宗意大利飯一樣煙韌有口感,配埋蘑菇令味道更有層次,用嚟解酒都一流!.💎 $138 招牌羊肉漢堡 配薯條薯條份量超多,漢堡好貼心咗幫我地切成一半,令我地可以各自拎一份食而唔洗怕切開個時跌晒啲餡🤣漢堡外皮鬆軟,入面配上香濃羊肉,好嫩好有肉汁!而薯條炸得啱啱好,微微調咗味所以唔會太鹹太淡,兩個人都食晒成兜🤣.💎 $68 House Whiskey去蘭桂芳唔可以唔飲酒🤣但怕太濃嘅我叫咗酒吧溝可樂,飲落多咗陣微甜,易入口好多🥰.💎 $78 Berry Black因為朋友唔飲酒,就嗌咗杯mocktail。本身都有少少擔心莓味會變成藥水味,點知配埋菠蘿等mix後,味道有啲似雜果賓治,甜甜地得嚟好重果味,好
難得星期五放假,
星期四晚趁少人啲就同朋友去咗蘭桂坊嘅Beirut食嘢傾計,
嘢食同嘢飲都令人驚喜!

💎$138 傳統黎巴嫩藜麥羊肉餡角配地中海特色醬

因為之前都少啲食黎巴嫩菜,
見到menu上有好似幾特別就叫左。
外皮炸得啱啱好,
餡料十分多,
有淡淡羊肉香味。
配埋辣辣地嘅地中海醬同微酸嘅配菜,
好開胃同啱晒配酒食!
💎 $138 黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯

一上枱已經好大陣黑松露味🤤一食落口勁creamy,
而且同正宗意大利飯一樣煙韌有口感,
配埋蘑菇令味道更有層次,
用嚟解酒都一流!
💎 $138 招牌羊肉漢堡 配薯條

薯條份量超多,
漢堡外皮鬆軟,
入面配上香濃羊肉,
好嫩好有肉汁!
而薯條炸得啱啱好,微微調咗味所以唔會太鹹太淡,
兩個人都食晒成兜🤣

💎 $68 House Whiskey
去蘭桂芳唔可以唔飲酒🤣
但怕太濃嘅我叫咗酒吧溝可樂,飲落多咗陣微甜,
易入口好多🥰
💎 $78 Berry Black
因為朋友唔飲酒,
就嗌咗杯mocktail。
本身都有少少擔心莓味會變成藥水味,
點知配埋菠蘿等mix後,
味道有啲似雜果賓治,
甜甜地得嚟好重果味,好好飲!
2023-05-03 7 瀏覽
下班後跟素食友人到蘭桂坊喝酒,竟發現一酒吧供應大量素菜餐廳共兩層,樓上為用餐區,樓下為水煙吧紅色霓紅燈及富中東色彩的室內裝修,份外吸睛悅目濃郁的貝魯特風情,令地道的黎巴嫩美食更添上一分韻味環境開揚,設有沙發座位,相當舒適,熱情又溫馨西班牙的Quinta Hinojal Tempranillo紅葡萄酒厚身,充滿橡木香意味無酒精雞尾酒Virgin Mojito以檸檬、薄荷為基底,消暑好喝黎巴嫩薄脆沙律內有烤中東包,味道輕酸微甜,十分開胃自家烤製脆玉米片配牛油果蓉、酸忌廉及芒果莎莎,口感酥脆,佐酒一流黑松露醬蘑菇忌廉意大利味道濃郁,傳來陣陣 撲鼻菌香味
下班後跟素食友人到蘭桂坊喝酒,竟發現一酒吧供應大量素菜
餐廳共兩層,樓上為用餐區,樓下為水煙吧
紅色霓紅燈及富中東色彩的室內裝修,份外吸睛悅目
濃郁的貝魯特風情,令地道的黎巴嫩美食更添上一分韻味
環境開揚,設有沙發座位,相當舒適,熱情又溫馨
Quinta Hinojal Tempranillo
Virgin Mojito
黎巴嫩薄脆沙律
黎巴嫩薄脆沙律內有烤中東包,味道輕酸微甜,十分開胃
自家烤製脆玉米片
黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯
黑松露醬蘑菇忌廉意大利味道濃郁,傳來陣陣 撲鼻菌香味
2023-05-03
Quinta Hinojal Tempranillo
Virgin Mojito
黎巴嫩薄脆沙律
自家烤製脆玉米片
1K
❀ Beirut #中環 ❀❗️蘭桂坊中心居然有好味抵食地中海菜❗️——————————————————一向喜歡地中海菜,冇諗過喺正蘭桂坊都有間質素唔錯又平嘅地中海餐廳🤩剛剛強勢進駐,提供各種地中海美饌、酒類。菜式包括有黎巴嫩薄脆沙律、香酥鷹嘴豆餅卷配薯條、傳統黎巴嫩藜麥羊肉餡角、羊扒和燒雞,既chill得又食得🥳.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Mediterranean Dips Plate $168 (4/5)為地中海菜嘅擁躉,見到呢啲醬簡直心心眼😍有四款醬分別為中東茄子醬、鷹嘴豆醬、紅椒合桃醬、中東芝麻醬,各有特色。鷹嘴豆醬鹹香味重,夠晒順滑。中東茄子醬味道充滿蒜香,帶點煙燻。紅椒合桃醬散發燶燶嘅堅果味,微微帶辣。中東芝麻醬芝麻味雖然唔係好突出,但都非常香口。最鍾意配埋中東麵包一齊食,如果可以再鬆軟啲就更好🔥.☞ Mediteranean Roasted Chicken $238 (3.9/5)超級大隻燒春雞,主要用香草調味。一啲都唔乾仲好juicy🔥配埋大量薯條、沙律🍟超抵食!.☞ Chicken Quesadilla $148 (4/5)比起tacos更沉迷quesadilla🥰兩塊軟皮包住滿
❀ Beirut #中環 ❀
❗️蘭桂坊中心居然有好味抵食地中海菜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
為地中海菜嘅擁躉,見到呢啲醬簡直心心眼😍
最鍾意配埋中東麵包一齊食,如果可以再鬆軟啲就更好🔥
Mediterranean Dips Plate

超級大隻燒春雞,主要用香草調味。
一啲都唔乾仲好juicy🔥
配埋大量薯條、沙律🍟超抵食!
Mediteranean Roasted Chicken

比起tacos更沉迷quesadilla🥰
兩塊軟皮包住滿滿嘅芝士同埋雞肉粒,加上少許洋蔥,非常滋味,基本上去親墨西哥餐廳必點💓
Chicken Quesadilla

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
完全冇諗過蘭桂坊中心居然會有質素唔錯嘅地中海菜,仲要份量十足價錢唔貴!去開蘭桂坊,絕對可以試吓呢間😆
Mediterranean Dips Plate
Mediteranean Roasted Chicken
Chicken Quesadilla
2023-05-01 7 瀏覽
星期五晚到蘭桂坊消遣,看到新進駐的酒吧餐廳【Beirut Restaurant & Bar】,餐廳以黎巴嫩的首都Beirut 命名,主打地中海菜式。朋友和我對顏色鮮艷繽紛,食材及調味健康的地中海菜很有好感,便來嚐嚐。餐牌選擇很豐富,以多種香料烹調的羊扒和燒雞是店內名物,素菜選擇亦比其他餐廳酒吧多,單單是蘸醬與麵包已有多款。還有意粉意大利飯、漢堡薄餅及沙律小食。傳統希臘沙律 ($118)材料有蕃茄、黑橄欖、紅洋蔥、沙律菜及Feta芝士,賣相豐富吸睛。以油醋汁和橄欖油做調味,吃下爽脆開胃,味道清新。香酥鷹嘴豆餅卷 配薯條 ($98)卷餅包滿鷹嘴豆泥及新鮮切碎的蔬菜和香料,吃下口感綿密扎實中帶清爽。鷹嘴豆泥微微辛香,蘸上半融芝士更添香濃惹味。伴碟的薯條份量也不少,炸得香脆叫人吃不停口。摩洛哥烤紐西蘭羊架,配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍 ($198)配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍"紐西蘭羊架以特製香料及香草醃製,烤至微焦香氣撲鼻,吃下香口惹味無羊羶。佐以大量香烤蔬菜及自家製薯蓉,健康美味。Black Hole Happy Hour ($108) Stella Artois Happy Hour ($68)

傳統希臘沙律 ($118)
香酥鷹嘴豆餅卷 配薯條 ($98)
摩洛哥烤紐西蘭羊架,配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍 ($198)
來酒吧餐廳吃飯甚少得喝上一兩杯,"Black Hole"以黑色Rum酒、苦精雞尾酒調酒、加入黑莓糖漿、青檸汁及薑汁汽水調配而成,入口相當濃烈,要慢慢喝才不易醉。"Stella"啤酒帶芬芳花香,味道相對親和。
2023-04-15
𓆷 𓆷近來蘭桂坊有一家主打地中海菜式的酒吧餐廳進駐 - Beirut Restaurant & Bar。餐廳以黎巴嫩的首都 Beirut 命名,提供美酒和色彩豐富的地中海美饌。Beirut 主打正宗黎巴嫩菜包括黎巴嫩薄脆沙 律、香酥鷹嘴豆餅卷配薯條、傳統黎巴嫩藜麥羊肉餡角等。Exotic的黎巴嫩菜酒吧,非常特別。𓂊 Caesar Salad $118有別於傳統凱撒沙律,除了沙律菜、Parmesan cheese 和麵包粒之外,還加了鯷魚。鹹香的鯷魚豐富了凱撒沙律的層次感。好吃!𓂊 Chicken Shawarma Platter $148漂亮的Sharing plate。燒雞柳配上車厘茄、彩椒和烤餅,顏色豐富又惹味。還有新鮮炸起的薯條,portion很大,和朋友開心分享剛剛好。𓂊 Spaghetti Marinara $158個人推介。彈牙的意粉每條都關上酸甜開胃的芝士蕃茄醬,配上爽口的大蝦肉和什錦海鮮,好吃又有飽足感。𓂊 Sweet Melody $98打卡必點的橙紅漸層Mocktail。Strawberry、香蕉配上橙汁和紅石榴Syrup,酸甜清新!𓂊 Kirin Lager $9

𓆷 𓆷

𓂊 Caesar Salad $118

Chicken Shawarma Platter
Sweet melody + Kirin Lager

𓂊 Spaghetti Marinara $158

𓂊 Sweet Melody $98

𓂊 Kirin Lager $98
喜歡喝酒的朋友,這裏任何種類的酒品都有提供。餐廳到了晚上10時便會轉換燈光和音樂,更有酒吧氣氛。

到酒吧嘗試黎巴嫩菜還是第一次,有特色又好氣氛。喜歡蘭桂坊繁華熱鬧的朋友必定要來一試。

𓇾 𓇾

Spaghetti Marinara
Caesar Salad
2023-04-12
5 分鐘 (堂食)
Chicken Shawarma Platter
Sweet melody + Kirin Lager
Spaghetti Marinara
Caesar Salad
2023-04-28 9 瀏覽
喺蘭桂坊德己立街有一間食地中海菜嘅酒吧餐廳,因為晏晝2點幾去所以人唔算多,店內有紅色霓紅燈,環境舒服,好好氣氛。地中海式香草燒雞配薯條 $238 仲以為係燒春雞嘅size,點知原來都幾大隻,香草味好香好濃好入味,嗰皮燒得都幾脆;粗薯條剛剛炸好嘅,熱辣辣,正,仲有黑醋沙律菜伴碟減少油膩感覺,好滿足😋😋黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯 $138又係大大碟,黑松露味道濃郁,都幾多蘑菇,意大利飯煮得剛好,唔會太淋,勁creamy勁cheese,好好味👍👍👍估唔多portion勁大,只係叫咗2樣嘢,我哋2個人都食唔哂😅

地中海式香草燒雞配薯條 $238

黑松露醬蘑菇忌廉意大利飯 $138

2023-04-26 84 瀏覽
最近天氣濕熱口淡淡,想吃一點特別一點的菜色,太太上網找到這家Beirut,就來試試地中海風味Happy Hour。餐廳環境裝潢獨特,以暗紅色作為主題,燈光柔和,環境有情調,十分適合Happy Hour。餐牌選擇多樣,更有不少從來未見過的菜式,今晚也抱冒險精神試一試,另外也有不同的特色cocktail。Hummus $78先點一客地中海菜系最經典的前菜Hummus,以鷹嘴豆打成沾醬,加入芝麻醬,以檸檬汁及橄欖油作點綴,口感極度綿密,味道豐富有層次,香氣十足,配上熱烘烘的Pita Bread,非常開胃。Tabbouleh $78然後點了一客未見過的沙律Tabbouleh,是以Parsley香草為主角的特色沙律,擺盤漂亮有層次,新鮮的Parsley有獨特的清新香氣,醬汁入口微酸微甜,配上其他的配料,如切碎的番茄、薄荷葉、石榴果肉,口感豐富,味道清新可口,輕怡開胃。Mediterranean Roasted Chicken $238原隻烤雞熱烘烘上枱,以地道的地中海香料醃製,調味惹味香口,烤得剛好熟透而絲毫不乾柴,入口仍多汁美味,味道鹹鮮香辣俱全,非常和味,奉送的薯條份量極多,切得粗炸得透,十

Hummus $78
Tabbouleh $78
Mediterranean Roasted Chicken
原隻烤雞熱烘烘上枱,以地道的地中海香料醃製,調味惹味香口,烤得剛好熟透而絲毫不乾柴,入口仍多汁美味,味道鹹鮮香辣俱全,非常和味,奉送的薯條份量極多,切得粗炸得透,十分惹味。

Berry Black
Malibu Sea HH$108/Berry Black HH$78
點了一杯Signature的Cocktail Malibu Sea,以Malibu作為底酒,故有椰子與杏仁堅果的香氣,加上菠蘿及芒果糖漿,入口多了一份清新微甜。太太今晚不飲酒點了杯Mocktail Berry Black,以黑莓、藍莓為主要材料,入口有水果輕輕的酸甜味。
2023-04-26
Berry Black
2023-04-26 7 瀏覽
一段時間冇去蘭桂坊都仲係咁熱鬧,坐低飲杯嘢,飲飲下口痕先發現尼間餐廳食黎巴嫩菜,咁特別就試吓!Cocktails : Black hole🍹Margarita 🍸蘭桂坊嘅酒特別重酒精😂比較之下佢哋嘅special cocktail好飲過classic黎巴嫩薄脆沙律🥗清新得黎又濃味,係第一次食嘅味道😳酸酸甜甜帶少少孜然粉嘅香味,入面有沙律菜、青瓜、蕃茄仔、煎過嘅麵包,佢嘅醬汁係精粹!Margarita pizza 🍕 正常發揮,薄身餅底,偏脆口,蕃茄味足夠,芝士份量十足,有拉絲🤩摩洛哥烤紐西蘭羊架🍖香料味濃郁同羊架好夾,烤得焦香唔過火,肉質未算鮮嫩但多肉汁夠淋,連蔬菜都烤得岩岩好,必叫!

黎巴嫩薄脆沙律🥗

Margarita pizza 🍕

摩洛哥烤紐西蘭羊架🍖

話說過年後👨🏻的工作壓力太到喘不過氣來(香港人的生活🤷🏻‍♀️),我便約他到中環蘭桂坊的酒吧餐廳鬆一鬆,Beirut是半開放式,空間感舒服、也乾淨。店員是外籍人士,非常友善笑容好👍🏻。我們分別點了2杯啤酒和2杯白酒,把酒談天是少不了的。晚餐是烤羊架,烤得微焦、香噴噴的!配有烤雜菜和滑滑的馬鈴薯泥。燒雞柳烤餅拼盤超好吃😋!雞肉不柴也不肥,加了胡麻醬,彩椒用黑椒少過,用烤餅包著吃健康又好好吃,旁邊的炸薯條好脆。🔸Kirin Lager ($88)🔸Sauvignon($68)🔸Chardonnay($88)🔸Grilled Moroccan Lamb($188)🔸Chicken Shawarma Plat($148)

我們分別點了2杯啤酒和2杯白酒,把酒談天是少不了的。

🔸Kirin Lager ($88)
🔸Sauvignon($68)
🔸Chardonnay($88)
🔸Grilled Moroccan Lamb($188)
🔸Chicken Shawarma Plat($148)