2022-02-06 48 瀏覽
小山園若竹蜂蜜奶酥磅蛋糕 (迷你版) 🍵 $45 (9/10)抹茶味好濃郁 而且有少少回甘 另外面頭仲有啲奶蘇 翻熱完幾香脆 令到口感更豐富 同時因為加咗啲蜂蜜 抹茶就唔會太苦澀 蛋糕體都幾鬆軟 夠晒濕潤 今次就試咗個迷你版 另外仲有原條18 cm伯爵茶麻糬貝果 🥯 $38 (7/10)麻糬份量幾多 而且口感彈牙 但要盡快食用 如果唔係攤凍咗就會開始變硬 口感冇咁好另外伯爵茶味雖然算重 但就有少少澀 個人唔太中意 我自己另外查咗啲伯爵茶醬 入口就更加好味啦 呢個貝果大概係手掌心咁大 以呢個價錢黎講性價比唔太高可可紅莓貝果 🥯 $38 (7.5/10)因為喺雪櫃雪左幾日 所以就算翻熱完個包體表面都比較硬身 不過好彩入邊都仲係幾軟熟 口感煙韌 翻熱完之後啲朱古力溶晒 有好澎湃嘅流心效果 紅莓份量超級多 不過個味道就比朱古力蓋過咗 而且可能因為用咗牛奶朱古力 所以食到後面都比較甜有少少漏OVERALL: 推薦😆 (8/10)整體味道都唔錯 小店主打係貝果 另外見到tiramisu都好多人試 依架小店出咗外賣款就更加方便 而且每個星期個Menu都會轉 所以睇啱口味就好快啲入手啦

伯爵茶麻糬貝果 🥯 $38 (7/10)

可可紅莓貝果 🥯 $38 (7.5/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
小山園若竹蜂蜜奶酥磅蛋糕
伯爵茶麻糬貝果
2022-02-06
外賣自取
小山園若竹蜂蜜奶酥磅蛋糕
三點去到已經有好長人龍😱😱一個人等咗差唔多九個字先入到去🤣🥲店舖比較細不過唔會有擁擠嘅感覺😻牆身採用落地玻璃打卡一流!💓😎😎• Lotus Biscoff 巴斯克芝士蛋糕 $55 超好食!超好食!超好食!螞蟻人必試😍😍😍😍 芝士蛋糕好細滑 糖霜甜甜地襯埋Lotus餅碎一齊食正到想喊😭❤️ 不過整體都係偏甜 建議二人分享😜• 焙茶奶酥麻糬貝果 $42 坐既位置有啲反光影唔唔靚所以影close shot算🤣 好貼心已經切開一半但內餡賣相麻麻🥲 包體煙韌適中 一定要趁熱食如果唔係凍咗就硬🥲 焙茶餡好香好多❤️ 麻糬多但偏硬🤏🏻 整體嚟講非常足料 食完超飽🤣 但抵唔抵食就見人見智~Ig : @dinewithpisces

• Lotus Biscoff 巴斯克芝士蛋糕 $55

Lotus Biscoff 巴斯克芝士蛋糕
焙茶奶酥麻糬貝果
1K
2022-01-26 55 瀏覽
“Hojicha Crumble Mochi Bagel”($42)“Signature Tiramisu”($65)“Lotus Biscoff w/ Homemade Caramel Sauce Basque Burnt Cheesecake”($55)“Matcha Latte(H)”($48)呢間Bforbagel by 404 Lot Fine由網店做到實體店之前停咗堂食一排,近幾個月終於開放返🥰嚟到必叫嘅一定係bagel啦😚Bagel每月都會轉一轉口味叫咗焙茶奶酥麻糬bagel🥯熱辣辣嘅bagel食落口感夠哂韌😚入面仲有好多濃濃嘅焙茶醬同麻糬🤤好好味🤤另外同樣咁多人叫嘅就係Signature Tiramisu☕用高杯裝住真係好靚😍入口十分creamy順滑,但又唔會太膩🥰酒味唔會太濃,好岩我口味☺一場嚟到一於試埋呢道嘅Basque Burnt Cheesecake要咗Lotus Biscoff味,配上自家製焦糖醬芝士入口香滑,加上滿滿焦糖醬好邪惡😈最後仲叫埋熱嘅matcha latte🍵用上套久小山園抹茶,果然夠哂濃郁☺
“Signature Tiramisu”($65)
“Matcha Latte(H)”($48)

之前停咗堂食一排,近幾個月終於開放返🥰
嚟到必叫嘅一定係bagel啦😚
Bagel每月都會轉一轉口味
叫咗焙茶奶酥麻糬bagel🥯
熱辣辣嘅bagel食落口感夠哂韌😚
入面仲有好多濃濃嘅焙茶醬同麻糬🤤好好味🤤
用高杯裝住真係好靚😍
入口十分creamy順滑,但又唔會太膩🥰
酒味唔會太濃,好岩我口味☺
要咗Lotus Biscoff味,配上自家製焦糖醬
芝士入口香滑,加上滿滿焦糖醬好邪惡😈
最後仲叫埋熱嘅matcha latte🍵
用上套久小山園抹茶,果然夠哂濃郁☺
2022-01-24 55 瀏覽
【麵包控注意 旺角人氣Bagel Cafe🥯】記得以前香港未咁盛行bagel🥯,同朋友第一次喺中環小巷食R&R Bagels,從此就上咗癮,一見有bagel就想試😂 呢幾年都試咗好多網店,間唔中都會跟代購訂台灣貝果 (台灣真係有好多創新口味好正),超中意bagel嘅煙韌口感🥰今次呢間人氣bagel cafe 都係由網店做起,想試好耐又驚大排長龍,我哋揀咗星期日晏晝去,竟然無人唔使等位😌 佢位置偏遠少少,唔喺旺角市中心,間舖好細,大概10個位左右,簡約木系裝修,都坐得幾舒服😚 間唔中一個人去食個🥯飲杯咖啡都不錯🌻~~~~▫️煙三文魚芝士貝果配啤酒薯條 ($88) ⭐️7.5/10小店savoury選擇不多,只係得呢款煙三文魚bagel,不過呢個配搭就當然無得輸😋 Bagel超煙韌好有咬口,reheat咗之後令中間cream cheese微融,再配上煙三文魚嘅鹹香,食完好滿足☺️ 薯條炸得香脆,不過就冇乜啤酒香🍺.▫️Iced Valrhona Mocha ($48) ⭐️8/10呢杯mocha正呀,用咗法國Valrhona朱古力🍫去沖,入口朱古力味濃郁,再慢慢飲到咖啡香,好有層次,咖啡味唔太濃但
【麵包控注意 旺角人氣Bagel Cafe🥯】
~~~~

呢杯mocha正呀,用咗法國Valrhona朱古力🍫去沖,入口朱古力味濃郁,再慢慢飲到咖啡香,好有層次,咖啡味唔太濃但係都冇俾朱古力味蓋過,出色👍🏻

▫️Signature Tiramisu ($65)⭐️7/10
招牌tiramisu賣相精緻,味道中規中矩,食落唔太正宗,冇乜咖啡酒嘅味,亦唔係好食到手指餅嘅口感🤔 Cream份量都幾慷慨,再滑啲就更好😉
午餐
2022-01-22 78 瀏覽
𝟙. 焙茶幼酥麻糬貝果 🥯 $42貝果好煙靭,唔嗜甜嘅我覺得甜度剛剛好 ,但食落無乜焙茶嘅香味,剛出爐熱騰騰嘅麻糬質感很不錯。𝟚. 咖啡奶蘇乳酪貝果🥯 $42貝果要襯熱食,攤凍咗之後太靭,味道就是咖啡味而已。兩款貝果都只係不過不失,沒有做到期待中香氣撲鼻嘅程度。𝟛. Signature Tiramisu $65店內每張枱必點既tiramisu,食落mascarpone cheese份量太多,而且略甜,口感唔夠輕盈,食物好膩,很普普~
𝟙. 焙茶幼酥麻糬貝果 🥯 $42

𝟚. 咖啡奶蘇乳酪貝果🥯 $42
焙茶幼酥麻糬貝果

𝟛. Signature Tiramisu $65
Signature  Tiramisu

焙茶幼酥麻糬貝果
2022-01-08 77 瀏覽
好耐之前已經睇中左呢個bagel shop😙去到仲竟然唔洗點排隊好開心😊 原本想試鹹bagel但個日去到得甜🥯🥲🥯texture平時中意食外脆內chewy口感既bagel 但呢2個都偏向濕潤&淋身 (但唔知係咪影相影得太耐🙉) 香烤合桃朱古力脆脆Bagel🥯只要餐牌上有chocolate/hojicha flavor既野基本上都走唔甩😂朱古力filling都算幾多 幾中意面頭d脆脆 但去到後尾覺得有d太甜🙈奶醬多麻糬Bagel🥯一見到mochi就😍😍但個bagel黎到先醒起自己唔食煉奶😅 食落覺得裡面既花生醬好甜 但mochi又唔夠調味🐒所以中意另一款多d😚2個bagel食到後尾都覺得漏 所以2個人一人一半係最好😀hojicha latte☕️:未飲嘅時候已經聞到好濃厚嘅焙茶味 味道偏甘苦😙但d粉blend得唔夠勻 去到後尾飲到好多粉🥲🐒Overall覺得值得一試 但建議揀menu有鹹有甜既日子去🐒

🥯texture

香烤合桃朱古力脆脆Bagel🥯

奶醬多麻糬Bagel🥯

2個bagel食到後尾都覺得漏 所以2個人一人一半係最好😀

hojicha latte☕️:

2022-01-06 60 瀏覽
驚喜的小Cafe而家周街都係cafe,特別係深水埗旺角一帶,隔幾個月又有幾間裝修靚靚的Cafe出現。不過好多都係門面不一樣,但食物或咖啡質素都是很average。(適合打卡,但不適合回頭)但係呢,呢間404真心不錯。主打單自己做嘅Bagel。當日中午過去,有三款口味可供選擇,而今次我就試咗培茶奶酥味。整熱嘅話,要等待7分鐘左右。非常熱、而且中間麻薯煙煙韌韌,有少少留心嘅感覺。份量非常之充實! 亦可以吃到明顯的茶味。真心不錯啊!另外試咗佢哋嘅咖啡,同樣不錯。同Bagel一齊食啱啱好。另外亦都同試左Singnature Tiramisu。 65蚊分量幾大,可以兩個人慢慢食。忌廉打得厚,而且有少少的酒味。算係幾唔錯的Tiramisu ! 推介!
驚喜的小Cafe

而家周街都係
。(適合打卡,但不適合回頭)

但係呢,呢間404真心不錯。主打單自己做嘅Bagel。
整熱嘅話,要等待7分鐘左右。
非常熱、而且中間麻薯煙煙韌韌,有少少留心嘅感覺。
份量非常之充實!
亦可以吃到明顯的茶味。真心不錯啊!

另外試咗佢哋嘅咖啡
,同樣不錯。同Bagel一齊食啱啱好。

另外亦都同試左Singnature Tiramisu。
65蚊分量幾大,可以兩個人慢慢食。
推介!

2021-12-22 65 瀏覽
點解冬至團圓食 bagel🥯 ,原因Bforbagel即叫即焗,外層香脆入面嘅麻薯就軟綿綿,口感柔軟又煙韌一團團感覺就應哂今日冬至團團圓圓氣氛喇!🥯伯爵茶麻薯貝果店子定期提供不同口味貝果,今期係伯爵茶麻薯貝果同節日限定朱古力貝果,前者有陣陣清香伯爵茶味,麻薯口感煙韌軟綿,後者更是朱古力雙重奏,不但麵包加了朱古力粉,餡料都係軟心香濃朱古力超正。☕️美式咖啡,溫度剛好入口,香濃帶點果香,口感甘醇。這邊幾條街都係五金舖賣建築材料集會地,這家優雅以白色配木系裝修,可以話係沙漠中綠洲,為這內添加一種另類色彩。🧑‍🎄🎄🎉👏

🥯伯爵茶麻薯貝果

☕️美式咖啡,溫度剛好入口,香濃帶點果香,口感甘醇。

2021-12-21
| ʙғᴏʀʙᴀɢᴇʟ ʙʏ 𝟺𝟶𝟺 ʟᴏᴛ ғɪɴᴇ雙重可可麻糬貝果($38)好有驚喜既bagel🥰bagel焗到熱辣辣 外面微脆麵包好煙韌 好有嚼勁 好好食🥺可可味超濃郁 麻糬好煙韌 亦都好大舊 夾埋一齊食係完美既組合🤤❤️ʀᴀᴛɪɴɢ: 9.5/10Signature Tiramisu($65)作為tiramisu控 見到cafe有tiramisu都一定會嗌🤣呢間既tiramisu mascarpone cream比較多cream既口感唔算好滑而底部既蛋糕有濃濃既咖啡味 但就唔覺有好重酒味 算係一杯幾啱我口味既tiramisu 中規中矩 如果啲cream再滑啲就好了🥺ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10Oreo Basque Burnt Cheesecake($48)賣相幾得意 但係味道有啲失望既cheese cake🥲份量其實算細舊 蛋糕食左幾啖已經覺得漏 質地比較乾少少軟心既感覺都無 亦都無乜oreo味 唔太推薦呢個🥺ʀᴀᴛɪɴɢ: 5.5/10📍旺角豉油街10號地舖#js_mk #js_cafe #js_kowloon#js_旺角 #js_咖啡店 #js_九龍區
| ʙғᴏʀʙᴀɢᴇʟ ʙʏ 𝟺𝟶𝟺 ʟᴏᴛ ғɪɴᴇ

雙重可可麻糬貝果($38)

好有驚喜既bagel🥰
bagel焗到熱辣辣 外面微脆
麵包好煙韌 好有嚼勁 好好食🥺
可可味超濃郁 麻糬好煙韌 亦都好大舊
夾埋一齊食係完美既組合🤤❤️

ʀᴀᴛɪɴɢ: 9.5/10

Signature Tiramisu($65)

cream既口感唔算好滑

📍旺角豉油街10號地舖

#js_mk #js_cafe #js_kowloon
#js_旺角 #js_咖啡店 #js_九龍區
2021-11-18 120 瀏覽
第一次食麻薯bagel,外賣的話,店員主動問駛唔駛幫你加熱,大約6分鋪左右。於是系店內坐底慢慢等,留意到店鋪門面都幾企理。當客人離開後,店員會拎清潔液來抹木台,令人更放心系呢度享受下午茶時光。拎到包後,行左10分鐘回公司吃,都仲系熱辣辣!個皮外脆內軟,朱古力系流心架。食得出廚師既心機,材料跟食譜系做得好好👍會再食架,希望水準繼續keep到!加油

會再食架,希望水準繼續keep到!
加油
2021-11-18
外賣自取
2021-11-14 100 瀏覽
呢間由網站創下日賣100個bagel的記錄,到在旺角開第一間實體cafe,主打自家製低溫發酵Bagel,口感煙韌。~·~·~·~·~·~·~·🍩 雙重朱古力麻糬BagelDouble chocolate x mochi 呢個配搭係我至愛,好邪惡嘅香濃雙重朱古力再加上煙韌麻糬。味道預期地好味~bagel質感都鬆軟,但食到後面有兩啖有點硬……☕ Flat White雖然天鵝拉花好靚加分,但個啡底本身真係好弱,要搞搞個啡先得。門面同店內環境佈置睇得出好有心,不過收銀女店員態度麻麻,反而個男咖啡師就好好態度~~·~·~·~·~·~·~·味道 ⭐⭐⭐ ☆ ☆座位 ⭐⭐⭐ ☆ ☆環境 ⭐⭐⭐ ☆ ☆服務 ⭐⭐⭐ ☆ ☆HEA ⭐⭐⭐ ☆ ☆傾計 ⭐⭐⭐ ☆ ☆•
~·~·~·~·~·~·~·

服務 ⭐⭐⭐ ☆ ☆
HEA ⭐⭐⭐ ☆ ☆
傾計 ⭐⭐⭐ ☆ ☆
2021-11-06
  • Double  chocolate  mochi  bagel
2021-11-13 66 瀏覽
咖啡叫左iced flat white?! 好奇怪點解會有… 同另一杯iced latte 係一樣味 買左個朱古力麻糬bagel外賣 朱古力流心 麻糬係硬既 我感到好唔新鮮 總結經驗麻麻
同另一杯iced latte 係一樣味

買左個朱古力麻糬bagel外賣
朱古力流心 麻糬係硬既 我感到好唔新鮮
總結經驗麻麻

旺角嘅coffee shop其實就冇其他區咁多,其中呢間coffee shop淨係聽個名都覺得非常有趣。 Bforbagel by 404 LOT FINE係一間專賣鮮花蛋糕嘅網店,上年中先開始兼賣Bagel,曾經創下日賣100件Bagel嘅紀錄,實力非同凡響。 店主Wing希望客人可以品嚐到更新鮮嘅Bagel同甜點,於是喺今年2月,開設咗首間實體店。 店內以簡約的純白色設計為主,招牌好似實驗室帽D test tube咁🧪。 店外設有幾個室外座位,當日去到就有架貨車泊咗喺門口,我說應該都有セ人會坐出面嘅🤪。 佢哋網店有近30款Bagel賣🤯,而餐廳每日只供應幾款唔同口味,廚房都比較迷你,連個kitchen xXx嘅攪拌機,紙皮箱都要放埋出黎。 除佐Bagel之外餐廳亦都供應幾款咸點同是日甜品,當日就有tiramisu同basque Cheesecake。 我個人就有D疑惑店名點解叫“by 404 lot fine”,唔通個老闆叫404 lot fine? ! 香烤合桃朱古力脆脆Bagel $ 36頭先都講過,餐廳每日都會轉吓Bagel嘅款式,可能你去嗰日冇我呢款Bagel。聽講Ba

香烤合桃朱古力脆脆Bagel $ 36

聽講Bagel選用日本NEON高筋麵粉,韓國砂糖,法國嘅酵母製作,並需要低溫發酵24小時,加上全手工製作,唔添加任何防腐劑,而且係低糖配方,希望大家品嘗到食材原味。

Bagel賣相好吸引,冇諗過會有醬料同穀物喺上面,咁就要用刀叉食。 size比想像中差唔多,中間嘅洞超級細,顯到佢肥嘟嘟咁🤣。

聞落好香麥片味,好似早餐麥片嘅味。 Bagel熱嘅時候外皮有少少脆,質感比平時吸更加煙韌,要用好多牙力去咬。 一開頭覺得仲係可以接受,但凍咗之後就真係好硬,我個人認為過於煙,「煙韌Bagel控」黎呢度一定非常滿足。

香烤合桃朱古力脆脆bagel

啖都有少少黑朱古力嘅苦澀味,有少少麵粉香。 中間嘅內餡係朱古力醬+合桃,朱古力醬仲係暖暖地,質感有D沙沙地黏黏地嘅感覺。 合桃粒完全被醬汁複蓋,食落香中帶濃,出奇地一D都唔膩。 再加埋穀物嘅爽脆同麥香,層次感豐富而非常之香濃。

!!警告:如何大家叫吃呢款Bagel,一定要襯熱食,如果唔係D醬就會變得又黏又凍又杰,唔好掛住玩手機‼️總結,Bagel睇得出係用心製作,環境服務都好正常,貝果控一定要黎呢間試吓😍

Americano

2021-10-26 998 瀏覽
大部份人去旺角cafe都會偏向彌敦道西洋菜南街附近,其實另一邊一樣有很多很有特色的cafe,這間巧緻的cafe在豉油街前端,本來是IG bagel店,現在變成實體,還有很多特色甜品可以吃,平日早上來吃個ligh breakfast也不錯。🔹芋泥鹹蛋黃Bagel $65Bagel款色經常更換,每次來都會有新嘗試,這天剛好有我最愛的芋泥鹹蛋黃味,而話不說點了它。現場烘過的bagel外脆內糯,有咬口卻不會很難咬開(很多地方的bagel不是硬到石頭一樣就是韌得咬不開🥶)咬開的時候還可以聞到bagel的小麥香,中間餡料部份都頗多,讓你每一口都會有餡料的加持;芋泥甜而不膩,綿密中會有些芋頭粒,鹹蛋黃均勻地混在芋泥中,甜中會帶一點鹹,讓bagel不會太甜。🔹Cappuccino這裡的咖啡豆都可以另外買,cappuccino的拉花拉得很細膩,柔柔的nutty咖啡隨著滑溜的奶泡入口,奶味相當突出,尾段不會有澀味或咖啡渣剩下來,這份滑溜感配上bagel吃是很不錯的配搭。

🔹芋泥鹹蛋黃Bagel $65

🔹Cappuccino

2021-10-12 776 瀏覽
最近吹緊一股Bagel熱潮,BforBagel by 404 LOT FINE 係其中一個網店贏家由網店紅到開實體店。.鋪頭開係旺角比較寧靜既舊區,附近出入既大多係悠閑既老街坊或者老店員工而非人來人往年青人既鬧區。但係因為開係街角處,白色簡約風設計時尚,係舊區鋪頭非常突出唔會錯過。.餐廳位置其實唔大,大約可以同時容納5-6檯客人。所以繁忙時間,少不免要等位。.餐廳主打低糖手工bagel,網店有好多款式選擇而餐廳每日就提供其中4-6款。非主打既款式會成日轉款保持新鮮感,所以定期再訪都唔會悶。除左主打,餐廳仲有供應甜品、少量熱食同咖啡餐飲。.是日試左兩款麻糬Bagel:@💲381️⃣抹茶奶酥麻糬 ⭐️4/5抹茶奶酥麻糬口味係佢哋主打款,應該係餐牌半長駐口味。Bagel用日本麵粉做,煙靭有咬口,但係未至於硬到咬唔開要拉扯嗰種。中間餡料既抹茶奶酥其實係由奶油、砂糖同奶粉混合呈軟綿膏狀,再溝埋濃濃既抹茶粉調味。奶酥沙沙地嘅口感,配埋煙靭麻糬,我好鍾意❤️.2️⃣奶醬多麻糬⭐️3.9/5奶醬多麻糬係佢地限定款式。Bagel面淋左煉奶,切開係滿滿厚厚既花生醬同麻糬。同行者係花生醬Lover,一路食一路話夠哂邪惡大
是日試左兩款麻糬Bagel:@💲38
1️⃣抹茶奶酥麻糬
⭐️4/5
2️⃣奶醬多麻糬
⭐️3.9/5
奶醬多麻糬係佢地限定款式。Bagel面淋左煉奶,切開係滿滿厚厚既花生醬同麻糬。同行者係花生醬Lover,一路食一路話夠哂邪惡大讚好味。不過試一個已經非常足夠。
Signature Tiramisu 💲65
⭐️3.6/5
Tiramisu 係呢間餐廳另一個招牌菜式,出場率極高。雖然唔算平但係好靚打卡一流,滿滿嘅一大杯份量足夠兩三個朋友分享。賣相一流,口感係濕潤軟滑型,味道雖未至於令人驚艷,但偶一為還可以。
Cappuccino 💲38
Kyoto Matcha Latte 💲48
總結:座位唔多餐廳地點亦唔算好就腳,建議可以網上先訂位甚至OR訂購外賣自取肯定食到想食嘅嘢口味再去,以減低白行既機會。幾喜歡麻糬Bagel ,呢間唔同時間提供好多款唔同嘅選擇,屬於可一可再嘅輕食店。
不專業食評 nei.foodie
奶醬多麻糬bagel
Kyoto Matcha Latte
抹茶奶酥麻糬 bagel
Signature Tiramisu
$100 (早餐)
奶醬多麻糬bagel
Kyoto Matcha Latte