2022-02-06
小山園若竹蜂蜜奶酥磅蛋糕 (迷你版) 🍵 $45 (9/10)抹茶味好濃郁 而且有少少回甘 另外面頭仲有啲奶蘇 翻熱完幾香脆 令到口感更豐富 同時因為加咗啲蜂蜜 抹茶就唔會太苦澀 蛋糕體都幾鬆軟 夠晒濕潤 今次就試咗個迷你版 另外仲有原條18 cm伯爵茶麻糬貝果 🥯 $38 (7/10)麻糬份量幾多 而且口感彈牙 但要盡快食用 如果唔係攤凍咗就會開始變硬 口感冇咁好另外伯爵茶味雖然算重 但就有少少澀 個人唔太中意 我自己另外查咗啲伯爵茶醬 入口就更加好味啦 呢個貝果大概係手掌心咁大 以呢個價錢黎講性價比唔太高可可紅莓貝果 🥯 $38 (7.5/10)因為喺雪櫃雪左幾日 所以就算翻熱完個包體表面都比較硬身 不過好彩入邊都仲係幾軟熟 口感煙韌 翻熱完之後啲朱古力溶晒 有好澎湃嘅流心效果 紅莓份量超級多 不過個味道就比朱古力蓋過咗 而且可能因為用咗牛奶朱古力 所以食到後面都比較甜有少少漏OVERALL: 推薦😆 (8/10)整體味道都唔錯 小店主打係貝果 另外見到tiramisu都好多人試 依架小店出咗外賣款就更加方便 而且每個星期個Menu都會轉 所以睇啱口味就好快啲入手啦
伯爵茶麻糬貝果 🥯 $38 (7/10)
可可紅莓貝果 🥯 $38 (7.5/10)
OVERALL: 推薦😆 (8/10)