2021-10-09 110 瀏覽
我一直是Bagel的狂熱fans,得知404 Bagel 開了實體店後便一直想去試。難得在平日放假,決定先訂早上11點的位子與朋友吃個美好的brunch。沿住豉油街直走,遠處便見到一間小小白色咖啡店。一坐下便被Tiramisu吸引著,不過食甜品前總要先吃正餐--Bagel 🥯當天的Bagel剛好全都是甜的,無所謂啦女孩子食甜品無分時間早晚的😂我和朋友分别點了👇🏻香烤合桃朱古力脆脆及雙重朱古力麻薯Bagel 🤤雙重朱古力麻薯入面的朱古力醬十分足料,一不小心就會食得周處朱古力😂麻薯經過翻熱後仍然十分煙韌!而香烤合桃朱古力脆脆側是沒有內餡的Bagel,感覺上無雙重朱古力那麼膩,配香脆合桃,也是很不錯。食完Bagel後仍心郁郁想食Tiramisu,所以便點了一客與朋友share😎Tiramisu 比較偏向重cream,反而咖啡酒的味道被比下去,中間海綿部分有些未有沾到咖啡,如果是喜歡咖啡味濃的朋友可能會有點失望🥲而cream方面都算打得香滑,有淡淡的奶香,也算是作為一個brunch 很不錯的句號。
沿住豉油街直走,遠處便見到一間小小白色咖啡店。
我和朋友分别點了👇🏻
香烤合桃朱古力脆脆及雙重朱古力麻薯Bagel 🤤

麻薯經過翻熱後仍然十分煙韌!

2021-09-24 112 瀏覽
終於同朋友黎到試手工Bagel😭今個星期口味有🙈➡️伯爵茶麻糬Bagel 咬落去質感好軟身又咬勁麻糬份量又好足➡️花生醬朱古力個人推介哩個口味好足料 花生粒好多🙈而且食落吾係好甜 口感同伯爵茶一樣😚😚
終於同朋友黎到試手工Bagel😭
個人推介哩個口味
好足料 花生粒好多🙈
而且食落吾係好甜
口感同伯爵茶一樣😚😚
小店經常大排長龍,想食記得早啲來排隊呀,事關bagel同巴斯克蛋糕口味唔係每日都一樣,當日賣曬就係咁先架啦🙊P.S.佢地最岀名係tiramisu,但一樣遲左就無得食架啦😫Bagel of the day$38🥯為小店打響名堂嘅bagel,究竟味道如何呢?Bagel of the day有時就鹹甜都有,不過當日只係有幸試到一款-芝士粟米🌽咬落相當厚身,仲有粒粒粟米幾過癮,不過我都係原始版bagel加cream cheese最吸引~Basque Burnt Cheesecake$45🧀呢個一樣有兩款比你揀,睇下你來到剩翻邊款😂我就試左焙茶口味-焙茶味幾突出,但口感上可以再下功夫Matcha Latte$48🍵拉花拉得唔錯,但味道無話好深刻,不過不失

Bagel of the day$38🥯

Basque Burnt Cheesecake$45🧀

Matcha Latte$48🍵
拉花拉得唔錯,但味道無話好深刻,不過不失
2021-09-21 86 瀏覽
B For Bagel🥯 by 404 LOT FINE禁岩見到佢開翻堂食即刻去休閒一下~食個Bagel飲杯咖手~仲有嘆下冷氣😂😂😂因為頂唔順出面真係好熱~~雙重可可麻糬🥯 + Cafe Latte☕️上桌前店員已將Bagel 翻熱~攞上手仲熱辣辣好似新鮮出爐咁~流心朱古力醬味道好好又唔太甜~中間仲有煙韌軟糯既麻糬~咖啡亦相當有水準!好飲!下午茶一淡Bagel一淡啡🤤另外仲有一個韓式泡菜粟米味~韓式味道辣辣地~鍾意韓式料理既朋友仔一定鍾意!

B For Bagel🥯 by 404 LOT FINE
禁岩見到佢開翻堂食即刻去休閒一下~
食個Bagel飲杯咖手~
仲有嘆下冷氣😂😂😂
因為頂唔順出面真係好熱~~

雙重可可麻糬🥯 + Cafe Latte☕️
上桌前店員已將Bagel 翻熱~
攞上手仲熱辣辣好似新鮮出爐咁~
流心朱古力醬味道好好又唔太甜~
中間仲有煙韌軟糯既麻糬~
咖啡亦相當有水準!好飲!
下午茶一淡Bagel一淡啡🤤
另外仲有一個韓式泡菜粟米味~
韓式味道辣辣地~
鍾意韓式料理既朋友仔一定鍾意!

Cafe Latte
Cafe Latte
雙重可可麻糬Bagel
見到餐牌上有雙重朱古力🍫麻糬🥯同埋韓式泡菜粟米貝果,諗都無諗就嗌咗朱古力😂😂✨雙重可可麻糬🍫🥯 $38送到上嚟啱啱整返熱暖粒粒,都頗大粒。咬落去個缺口回彈力好高,好多朱古力醬,好足輝,唔會太膩,咬多幾啖都流咗出嚟。不過我略嫌個麻糬有啲硬唔夠煙韌,可能落多咗粉。都重本嘅,感受到用心製作,但都要$38,都ok嘅,都值試一次(銀兩有限)。✨Mocha 🍫☕️ $48嗯,好飲呀,第一啖已經飲咗好大啖,啱我口味,重奶都滑,口感不錯,仲有啲朱古力粉係杯邊,多咗一個層次。呢個tea 不簡單,不過都食得開心嘅,閒日2-3點沒咩人,可以慢慢嘆。遲去有可能賣曬啲bagel哦~星一不開。推薦:🌕🌕🌕🌕🌑

✨雙重可可麻糬🍫🥯 $38

✨Mocha 🍫☕️ $48

推薦:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-09-18 67 瀏覽
forbagel by 404 not fineTiramisu roll cake價錢💲: $55好味程度😋: 3.5/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: /性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.3/5 (for bagel)-呢間cafe主打bagel,鋪位比較接近奧運個邊,旺中帶靜。之前一路想來食個個tiramisu,原來癬情期間已經冇左,仲轉左tiramisu roll cake,用外賣盒裝😳 同埋佢地而家冇堂食咁,只有一條長凳比人坐係到食,如果想去堂食就記得留意下啦!-🆗Tiramisu roll cake. 賣相因為要裝入盒,所以係訓左係到😂 卷蛋的蛋糕唔夠濕潤,有d乾同粗糙🥺但食落有咖啡的味道。入面的cream好多,打得細滑,加埋面頭的cream cheese,係幾好食但都好漏🤯酒味欠奉,比較似一舊咖啡味的cream cheese卷蛋🤥 上面的手指餅都係多餘的😩 -其實味道唔差,但蛋糕口感好麻麻,同埋唔太tiramisu。如果經過可以買個bagel試試既🤨-
forbagel by 404 not fine
Tiramisu roll cake
價錢💲: $55
好味程度😋: 3.5/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: /
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.3/5 (for bagel)

2021-09-11 54 瀏覽
之前試過買此店的bagel回家吃味道不錯今天再來堂食小店位置不多 只有大概10個座位幸好到達時剛有客人離座 不用等位🥰.這天的bagel有兩款 - 黑芝麻麻糬 $38- 芋泥鹹蛋黄 $38感覺像是湯圓和月餅的餡料 很有中秋氣氛呢😆黑芝麻那款味道較濃 麻糬很煙韌 但不會很飽滯芋泥鹹蛋那款則是芋泥比較多 鹹蛋黄味不算濃bagel的外面焗得有點微脆 內面不會太硬口感不錯👍🏻.- Iced Baileys Chocolate $57飲品價格相對較高很賣相和味道都是不錯的有Baileys味 有朱古力味 不會很甜 喝起來亦很香滑.看到每一枱都有點了signature tiramisu 本來也想試試 但可惜已賣完了(不過旁邊的客人對bagel和cheesecake的評價好像較高呢🤣)下次有新口味要再來試試😋
之前試過買此店的bagel回家吃
看到每一枱都有點了signature tiramisu
本來也想試試 但可惜已賣完了
下次有新口味要再來試試😋
2021-09-10 60 瀏覽
呢間cafe主要提供bagel🥯、甜品同埋咖啡☕️!早排疫情關係佢地無左堂食,但無阻我去食既意欲😋因為見到仲有枱可以立食,而且當星期bagel menu好正😆所以即刻去試:🍴抹茶奶酥麻糬貝果 $38店員好貼心問我地需唔需要翻熱☺️,翻熱既時候岩岩好,外脆內煙韌🤤放入口之前已經聞到好香抹茶味🍵奶酥食落唔會太甜,嘗到抹茶既甘,麻糬軟糯,兩者balance得好好👍🏻🍴Lotus Bisoff Basque Burnt Cheesecake🧀🍰 $55呢個大推‼️‼️佢中間真係做到軟心效果,質感好滑好creamy😋又唔會太甜,配埋脆脆焦糖餅食就有唔同口感,味道一百分💯總括嚟講,呢到既甜品絕對值得一試,嗰日仲好想試佢地既Tiramisu🤩不過見到外賣版既Tiramisu唔係咁打卡able🤣都係等有堂食先來試!溫馨提示,而家已經開返堂食啦😍大家仲唔快啲去chill返個下晝🤪☕️📍Bforbagel by 404 LOT FINE旺角豉油街10號地舖

🍴抹茶奶酥麻糬貝果 $38

📍Bforbagel by 404 LOT FINE
旺角豉油街10號地舖
2021-09-07 60 瀏覽
出左朗豪坊C出口大約行5分鐘左右就到,到埗後發現小店比想像中仲要細,數過座位只得十個~如果唔想排隊就要早啲過嚟/好似我咁平日大約12點幾去到完全唔洗等😋-🍫Signature Tiramisu $65因為朋友同我都唔好bagel,加上啱啱食完野就叫左呢個用高腳杯上嘅招牌tiramisu。話說小店早排轉咗做外賣,tiramisu都轉左用撻底上,或者有款tiramisu roll本來都係我checklist之一。不過開返堂食之後店員表示會用番杯上tiramisu就唔會有撻底/蛋卷版本🥲。呢個價錢嘅tiramisu老實講定價唔平但係份量幾多,cream同餅底嘅比例我呢一杯係大約7:3。呢杯tiramisu完全唔係我杯茶,唔鍾意咁多cream,no encore🙅🏻‍♀️-🍫Chocolate Milk $35 (iced +$5)朋友係完全唔飲咖啡唯有叫杯朱奶頂下檔🤣但係好好飲!唔會太甜而且上面層可可粉中和番甜味,外表都非常打卡able,絕對可以encore🤎-🍫Valrhona Mocha $48 (iced +$5)平時我都好少飲咖啡不過諗住一場嚟到就試一試。見呢杯mocha標明用valr
🍫Signature Tiramisu $65
平時我都好少飲咖啡不過諗住一場嚟到就試一試。見呢杯mocha標明用valrhona chocolate我都好有興趣,唔係平時應該簡左latte~呢杯個咖啡味都幾重,因為唔係愛啡之人我後悔簡左飲咖啡唔簡朱奶🥲
總結:到此一遊系列,但係因為食唔到另一個checklist之一 (Lotus bisoff半熟芝士蛋糕)有啲掙扎要唔要去多次🌝

2021-08-30 94 瀏覽
由igshop成功開實體店的bagel界代表當日店內bagel提供3款口味可惜下午去已經得番一款不過味道沒有令人失望另外亦有幾款甜品可以試下飲品方面,如唔飲咖啡就會無乜選擇希望將來可以提供更多選擇▼雙重可可麻糬bagel $38熱辣辣送到手中~好濃郁的朱古力味道咬落會爆漿同爆麻糬麻糬軟糯唔會太煙韌🥰食完一個都勁飽肚有滿足感❤️▼招牌tiramisu$68質地比較挺身,香濃芝士味同酒香咖啡味亦好突岀❤️造形上好看▼hojicha latte$48唔錯的比例,有茶香,奶不會過多唔會有多餘的甜味❤️總結:店舖位置有啲偏遠,但平日亦不乏慕名而來的顧客店內位置不多記得預留時間等候為了食bagel係值得到訪的當天我都忍唔住打包一個番屋企再嘆過❤️
由igshop成功開實體店的bagel界代表

當日店內bagel提供3款口味
可惜下午去已經得番一款
不過味道沒有令人失望
另外亦有幾款甜品可以試下
飲品方面,如唔飲咖啡就會無乜選擇
希望將來可以提供更多選擇

▼雙重可可麻糬bagel $38
熱辣辣送到手中~
好濃郁的朱古力味道
咬落會爆漿同爆麻糬
麻糬軟糯唔會太煙韌🥰
食完一個都勁飽肚有滿足感❤️
雙重可可麻糬貝果

▼招牌tiramisu$68
質地比較挺身,香濃芝士味同酒香
咖啡味亦好突岀❤️
造形上好看
Tiramisu

▼hojicha latte$48
唔錯的比例,有茶香,奶不會過多
唔會有多餘的甜味❤️
Hojicha  latte

總結:店舖位置有啲偏遠,
但平日亦不乏慕名而來的顧客
店內位置不多
記得預留時間等候
為了食bagel係值得到訪的
當天我都忍唔住打包一個番屋企再嘆過❤️
雙重可可麻糬貝果
Tiramisu
Hojicha  latte
Tiramisu Roll Cake $55之前見呢度既tiramisu幾出色 但今次去已經冇咗 取而代之既係roll cake🥺 首先宜家店舖主打外賣 雖然客人都可以堂食 但有枱就冇櫈 有櫈就冇枱既操作都唔預客人堂食😂 而且用外賣盒裝個roll cake真係好丑樣😑 一開就震驚我既視覺 味道方面都好一般 卷蛋唔夠濕潤 而且tiramisu既味道都唔出 咖啡同酒香都欠奉 唯一啲cream食落幾滑 但就好膩 唔推介🤧評分: 4/10🌟 Coffee Crumble Cream Cheese Bagel $38由網店做到實體店相信一啲都唔容易 🥯比想像中細 但食落都幾飽肚 而且店員會問要唔要幫你烘返熱 🥯食落外面較硬 中間部位比較煙韌 而且配埋咖啡奶酥就更香口 整體咖啡味較淡 唔太鐘意咖啡既朋友都可以試下🤣評分: 8/10🌟P.S. 店員話宜家裝修緊 加埋一邊枱爛一邊櫈爛 如果你係堂食的話就一係有枱冇櫈 一係有櫈冇枱 食得好辛苦😑 同想像中都好大出入 去唔去就大家決定喇😵‍💫———————————————————————Bforbagel by 404 LOT FINE (旺角)旺角豉油街
Tiramisu Roll Cake $55
評分: 4/10🌟

評分: 8/10🌟

———————————————————————
旺角豉油街10號地舖
Tiramisu Roll Cake
Tiramisu Roll Cake
2021-08-28 33 瀏覽
404LOTFINE 麻糬貝果雙重可可麻薯貝果$38今日要介绍由網店買貝果包整到有實體店嘅404LOTFINE手工見果😍我好喜歡貝果包煙韌!朱古力酱同麻糬一齊食真系好好食呀😌今日早餐🤤加一杯齊啡食完返工😝每個星期呢咁佢哋就會更新IG話俾大家知有啲咩味道☺️啱啱个星期就系可以買到雙重可可麻薯貝果和黑芝麻抹茶奶酥貝果❣️📍:旺角豉油街10號地舖
404LOTFINE 麻糬貝果

雙重可可麻薯貝果$38
今日早餐🤤加一杯齊啡食完返工😝

每個星期
呢咁佢哋就會更新IG話俾大家知有啲咩味道☺️

📍:旺角豉油街10號地舖
他們終於完成裝修了!! 這店主打bagel🥯還有非常吸引的tiramisu🤎總是找不到對的時間在網上下單,還是來店裡吃好😝//✨韓式泡菜芝士貝果當天有一鹹一甜的bagel供應,不過到訪時甜的都賣完了~但個人其實更喜歡吃鹹的bagel🤣包體吃下去挺煙韌,而且暖暖的包包真的會令味道更加分!! 泡菜芝士本來就是絕配,加入作為bagel餡料也很好吃😋✨signature tiramisu 其實最令人期待的是它😆一直看別人吃的都太吸引了🥺用高身的杯盛托著也太美🥰份量也挺多,不過質感就稍令人失望😞mascarpone cheese的部分太濃稠了,入口不夠creamy順滑,吃下去會感覺較膩。底下沒清楚見到ladyfingers的蹤影,不過那一層是能吃到咖啡味,酒味也較弱🤔
✨韓式泡菜芝士貝果

✨signature tiramisu
韓式泡菜芝士貝果
2021-08-18 98 瀏覽
正所謂期望愈大失望愈大同朋友想試好耐 點知….一去到 呢店好空 所有枱櫈冇哂我心諗唔係呀結咗業?!夏天熱死辣辣行到嚟唔想行返去呀🥵好彩見到有店員係入面 於是入去啦(空㗎~~~~~)我睇佢五月個ig update話內部維修 暫停堂食但係點解到七月都未開嘅🥺不過都俾買take away…係外賣盒裡tiramisu顯得好細亦都不驚艷上網睇食評明明話芝士蛋糕係半流心但是冇 十分普通所有食物都裝係外賣盒🥡都冇乜特別 不過不失唔係想寫衰間店 但係我嘅體驗充滿失望😞希望可以強勢回歸!加油
正所謂期望愈大失望愈大

同朋友想試好耐 點知….
一去到 呢店好空 所有枱櫈冇哂
我心諗唔係呀結咗業?!
夏天熱死辣辣行到嚟唔想行返去呀🥵
好彩見到有店員係入面 於是入去啦

(空㗎~~~~~)
我睇佢五月個ig update話內部維修 暫停堂食

但是冇 十分普通

所有食物都裝係外賣盒🥡
都冇乜特別 不過不失
唔係想寫衰間店
但係我嘅體驗充滿失望😞希望可以強勢回歸!
加油

2021-07-09
Basque  burnt  cheesecake
2021-08-11 47 瀏覽
好味bagel😋🥯 // tiramisu🤎以前真系冇諗過自己會中意食bagel😆呢間小店原本系網店 戈陣未幫襯過🙊開到旺角實體店吸引咗吾少人去呀🧀 Double Cheese Bagel $38Bagel每日嘅味道都吾同見到網上有焙茶/ 抹茶奶酥 紅莓乳酪 泡菜芝士等味道我去戈日就有雙重芝士同埋朱古力味🍫同朋友揀咗雙重芝士Bagel表面都有啲脆脆哋嘅芝士裡面更系芝味非常 都吾會好漏😍🤎 Signature Tiramisu $65本身自己都好中意食tiramisu呢度嘅tiramisu系signature dish 更加要試試🤤Cream嘅部份都做到好細滑 大量朱古力粉使得tiramisu口感更豐富🍫食到入面好重咖啡味☕️本身中意飲咖啡嘅人更會覺得吾錯酒味就少少明顯吧重點系賣相好靚🤤✨🌹 Rose Latte $43Latte有得揀Rose/ Caramel/ HazelnutHazelnut都吸引 但相對rose特別啲 出面少見一飲已經feel到玫瑰味🤩同咖啡嘅組合一絕 每一口都系清新嘅感覺🍵 Kyoto Matcha Latte $48平時喺好多cafe都飲到Matcha Latt
好味bagel😋🥯 // tiramisu🤎

🍵 Kyoto Matcha Latte $48
平時喺好多cafe都飲到Matcha Latte
小店賣嘅更系京都宇治抹茶💚
難怪抹茶味真系比一般嘅甘香 同時吾苦澀

20 分鐘 (堂食)