𝔹𝕆ℕ 𝕍𝕠𝕪𝕒𝕘𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝔹𝕆ℕ 𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕥🧚🏽‍♀️佐敦都唔缺餐廳架,不過好似就爭一間法式風味既☁️,最近就開左間新餐廳🍽️小酒館 vibe,放假泊到個靚錶位緊係黎感受下👨🏽‍🍳。主食1️⃣揀左48°C慢煮挪威三文魚牛油果醬丼,有食高級版 poke 既感覺🤣。慢煮三文魚口感幾特別,軟糯得黎又唔會太纏綿難咬;拌牛油果醬🥑夾就定律黎既,整體都好岩做丼飯,健康又飽肚🤲🏽。🐠48°C Slow-cooked Salmon with Guacamole over Rice | $118主食2️⃣係辣蒜油大蝦意大利麵,份量都唔少,有三隻大蝦蝦幾彈牙,意粉香辣又有咬口🍝,唔算太油🤾🏽。🦐Spaghetti with Prawns, Sakura Shrimps and Spicy Garlic Sauce (1.4mm JP pasta) | $98Weekend 都有 combo set〽️,可以揀豆乳雞湯或者沙律,再配飲品。湯品好香豆乳味🐣,有甘筍🥕同菇菇🍄‍🟫。沙律有菜、番茄仔🍅同櫻花蝦🏵️,新鮮食材簡單落醋已經夠。🤙🏽Upgrade to Combo | +$28 each🍼Chicken Soym

🍼Chicken Soymilk Soup / 🥗Salad

飲品就加左少少錢,嗌兩杯靚靚飲品😙,一個係 blackccino 泡沫黑咖啡,都幾香濃⛰️;另一杯係我最常揀既焙茶 latte🤎,可愛拉花竟然係勞蘇 Lotso🐻‍❄️,雖然好快就溶左,不過味道都唔錯幾濃郁🤘🏽。

☕️Blackccino | +$13
🪵Hojicha Latte | +$6

餐廳內幾幅 art pieces 都係本地藝術家既作品,欣賞多d唔同設計之餘🌳,又可以支持本土創作👩🏽‍🎨。

最近經過這間餐廳,被Tiffany Blue顏色的門面吸引著,這間法式小餐館🇫🇷取名自法文bon voyage & bon appetit,有一路順風及好胃口的意思✈️近年身邊有不少朋友移民,遠行前定必要好好相聚,以佳餚美酒餞行湖水綠色的吧枱及灰色的牆身,配搭香港藝術家的作品🎨更加凸顯了餐廳的藝術氛圍。午餐主食由$88起,只需加$28,即可升級至套餐,包飲品、湯或沙律🔸豆乳雞湯融合了豆乳和雞湯的精華,豆味香濃,口感順滑😋加上雞肉🐓菇🍄‍🟫蘿蔔🥕等配料🔸沙律沙律菜十分新鮮🥗配上番茄🍅櫻花蝦🦐,再加上醋來調味。🔸48°C慢煮挪威三文魚牛油果醬丼 $118份量充足的挪威刺身級三文魚🐟以慢煮方式烹調,肉質更顯嫩滑。搭配牛油果醬🥑三文魚子、芝麻、紫菜及蔥花,令人回味無窮。🔸辣蒜油大蝦意大利麵 $98 用上1.4mm日本意大利麵🍝面條質感細膩且有嚼勁,加上辣蒜油🧄櫻花蝦及蔥花,十分惹味。🔸Island - Matcha Peach Tonic (+$20)香甜的白桃🍑味道回甘的抹茶🍵再加上清爽的氣泡水,味道出奇地夾🔸西西里咖啡 (+$20)咖啡就帶有水果香氣☕️和酸香清新的檸檬十分合拍🍋炎炎夏日,飲落

🔸豆乳雞湯

🔸沙律
沙律菜十分新鮮🥗配上番茄🍅櫻花蝦🦐,再加上醋來調味。

🔸48°C慢煮挪威三文魚牛油果醬丼 $118

🔸辣蒜油大蝦意大利麵 $98

🔸西西里咖啡 (+$20)
咖啡就帶有水果香氣☕️和酸香清新的檸檬十分合拍🍋炎炎夏日,飲落開胃解膩。

🔸Matcha Latte
濃厚馥郁的茶味與清甜奶香,尾韻帶出抹茶🍵特有的微澀苦味,入口香滑濃郁
被Tiffany Blue門面吸引目光店內設計時尚優雅,擺放本地藝術家作品環境寧靜舒適,充滿藝術氛圍的法國小酒館很適合作為慶生或紀念日的餐廳✾ 辣蒜油大蝦意大利麵選用1.4mm日本意大利麵製作,麵質柔軟彈牙灑滿炸蒜和櫻花蝦,每一口都充斥蒜香帶點微辣搭配用牛油煎香大蝦,入口嫩彈香口✾ 南蠻炸雞牛油果醬丼大大件炸雞金黃香脆,肉質嫩滑多汁很特別搭配牛油果醬,質地幼滑香醇令口感猶為清新且減輕點膩感✾ 豆乳雞湯✾ 沙律套餐會跟配豆乳雞湯和沙律很喜歡豆乳雞湯順滑帶淡淡豆乳香✾ 島嶼濃濃抹茶中帶甜甜蜜桃果香再加Tonic Water,令口感更清爽✾ 蜜柑泡沫黑咖啡 底層放有蜜柑肉,攬拌後酸酸甜甜帶咖啡微甘很容易入口,平時不喝咖啡朋友都可以試試
被Tiffany Blue門面吸引目光
店內設計時尚優雅,擺放本地藝術家作品
環境寧靜舒適,充滿藝術氛圍的法國小酒館
很適合作為慶生或紀念日的餐廳

✾ 辣蒜油大蝦意大利麵
選用1.4mm日本意大利麵製作,麵質柔軟彈牙
灑滿炸蒜和櫻花蝦,每一口都充斥蒜香帶點微辣
搭配用牛油煎香大蝦,入口嫩彈香口

✾ 南蠻炸雞牛油果醬丼
大大件炸雞金黃香脆,肉質嫩滑多汁
很特別搭配牛油果醬,質地幼滑香醇
令口感猶為清新且減輕點膩感

✾ 豆乳雞湯
✾ 沙律
套餐會跟配豆乳雞湯和沙律
很喜歡豆乳雞湯順滑帶淡淡豆乳香

✾ 島嶼
濃濃抹茶中帶甜甜蜜桃果香
再加Tonic Water,令口感更清爽

✾ 蜜柑泡沫黑咖啡
底層放有蜜柑肉,攬拌後酸酸甜甜帶咖啡微甘
很容易入口,平時不喝咖啡朋友都可以試試
這家小店位於佐敦的庇利金街,彌敦道入一條小街,門面已經洋溢法式優雅,裝修很細緻很講究,有不少年青藝術家的作品,經理為我們細心講解,聽著聽著覺得特別有意思。無論是情侶約會、慶祝節日,店內還有投射裝置,可以包場開 Party!我們四個人點了四款晚餐,湯和前菜是一樣的...【草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士】作為開胃菜,這道草莓菠菜苗沙律令人眼前一亮。新鮮的菠菜苗搭配酸甜可口的草莓,再佐以綿密的羊奶芝士,既清新又濃郁。經理說他們特別挑選了么鳳的琥珀合桃,增添香港特色。【烤格魯耶芝士吐司配蕃茄濃湯】烤得金黃的格魯耶芝士吐司外脆內軟,特別選用歷史悠久的瑞士芝士 Gruyere,濃郁的芝士香氣扑鼻而來,中間還有堅困味,蕃茄濃湯熬製 3 小時以上,份外醒神。主菜方面 我們四人各挑一款【紅酒燉澳洲 A6 和牛面頰肉】這道菜無疑是本晚的重頭戲,澳洲A6和牛面頰肉經過紅酒的 3 小時的慢燉,肉質變得異常柔嫩,入口即化,紅酒的醇香與和牛的鮮美完美融合,非常細緻。【吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 Bon Bon 辣醬】經理說特別挑選豬鞍來做,肉質特別鮮嫩 Juicy,搭配清新的蛋沙律,既解膩又增添了口感層次。特別值得一提

主菜方面 我們四人各挑一款

【吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 Bon Bon 辣醬】經理說特別挑選豬鞍來做,肉質特別鮮嫩 Juicy,搭配清新的蛋沙律,既解膩又增添了口感層次。特別值得一提的是 配搭碎蛋沙律,味道出奇地挾。

【澳洲羊架配腐乳檸檬葉醬】羊架烤得恰到好處,外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩,沒有絲毫膻味,經理建議三至四成最鮮嫩。腐乳檸檬葉醬的加入,為這道菜帶來了意想不到的驚喜,中西融合非常特別。

【本灣馬賽魚湯】這道南法的名菜也帶到來香港,魚湯熬製 6 小時以上,味道非常的濃郁,魚湯上有新鮮的馬友,去骨起肉魚皮煎至香脆,另外遇有大蝦、青口、花甲、魷魚等,食材豐富,非常滿足。

【芝士蛋糕配燻肉脆脆海鹽焦糖醬】作為餐后甜點,這款芝士蛋糕細膩綿密,入口即化。搭配的燻肉脆脆海鹽焦糖醬更是點睛之筆,芝士的醇厚與焦糖的甜蜜,在口中緩緩化開。
草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士
烤格魯耶芝士吐司配蕃茄濃湯
紅酒燉澳洲 A6 和牛面頰肉
吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 Bon Bon 辣醬
澳洲羊架配腐乳檸檬葉醬
芝士蛋糕配燻肉脆脆海鹽焦糖醬
2024-07-10
🍽️Bistro Bon Bon朋友介紹呢間新開嘅餐廳,喺附近收工就決定試一試佢。店舖裝修勁文藝,有數件藝術家嘅作品擺設,而且設有mini bar,夜晚過嚟食個飯飲一杯最好不過👍🏻Dinner Menu📜 STARTER🥗Baby Spinach • Summer Fruits • Goat Cheese . Candied Walnuts草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃MID🥘Tomato Bisque • Grilled Gruyere Cheese Sandwich烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯MAIN🥩Pork Schnitzel • Egg Salad •Homemade Pickles • bon bon Spicy Dip吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 bon bon辣醬Bouillabaisse • Local Fish • Prawns •Shellfish . Baby Calamari (+$198 FOR TWO)本灣馬賽魚湯(+$198 二人份量)SWEET🍰Cheesecake • Bacon • Sea Salt Caramel芝士蛋糕配煙肉脆脆海鹽焦糖醬Coff
🍽️Bistro Bon Bon

Dinner Menu📜

STARTER🥗

MID🥘
烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯

MAIN🥩
Pork Schnitzel • Egg Salad •
吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 bon bon辣醬

本灣馬賽魚湯(+$198 二人份量)

SWEET🍰

CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️ Bistro Bon Bon
📍佐敦庇利金街53號地舖
2024-07-16 167 瀏覽
假日同好友去左佐敦呢間藍色法式小酒館Bistro Bon Bon食lunch,去到門口就比門口吸引左,裝飾帶點貴氣既型格,入內發現樓底高,即使環境不大但感覺很寬敞,幾適合慶祝生日或紀念日。我地坐左卡位,見到假日都有lunch menu,可以揀升級做套餐有飲品、湯同沙律! 我們叫左:.🍱48度慢煮挪威三文魚牛油果醬丼一端上來就聞到好香,成碗都係滿滿的挪威三文魚,上邊鋪著牛油果醬、紫菜碎、香蔥同黑白芝麻碎,一口食,口感好豐富! 牛油果醬同三文魚好夾! 真係好好味👍🏻.🦐大蝦蒜油鮮茄櫻花蝦意大利麵賣相好色彩繽紛,令人胃口大開,有3大件蝦球,蝦球好爽好鮮,意大利麵上灑滿了櫻花蝦、炸蒜同香蔥,仲有車厘茄,幾開胃! .🍵熱培茶拿鐵熱培茶拿鐵有拉花,賣相幾靚! 培茶味好香好突出,飲落去幾滑.☕凍Mocha有好濃郁既可可味,同咖啡好夾,味道唔錯
🍱48度慢煮挪威三文魚牛油果醬丼
🦐大蝦蒜油鮮茄櫻花蝦意大利麵
🍵熱培茶拿鐵
熱培茶拿鐵有拉花,賣相幾靚! 培茶味好香好突出,飲落去幾滑
☕凍Mocha
有好濃郁既可可味,同咖啡好夾,味道唔錯
2024-07-07
下午茶
星期六中午時間,同阿仔經過佐敦,突然之間烏雲密佈🌫,好似,唔係,係直頭落緊大雨🌧,我地唯有求其搵間餐廳諗住避下雨🫠,不過都唔可以話求其,其實我係俾一間Tiffany Blue 顏色🔵門面嘅餐廳吸引住😂。Bistro Bon Bon @bistro_bonbon ,一間Tiffany Blue法國小酒館🥂,入面佈滿了有店主親自嚴選嘅新世代藝術家作品,感覺充滿藝術氣息🥰,係一個適合慶生🎂/紀念日🎉嘅好地方。Lunch 升級套餐 +$28只須加$28就可以升級,可選擇豆乳雞湯 / 沙律,和一杯價值$32嘅飲品(可補差額) 沙律 🥗味道清新又醒胃😋。豆乳雞湯豆乳味道香濃,而且配料份量都唔少😋。慢煮日式叉燒溫泉蛋丼 $88切成粒狀而且一層瘦肉一層肥肉交錯間隔嘅日式叉燒🐖,就好似五花腩一樣咁惹味,將溫泉🥚蛋撈勻一齊食,能夠減輕油膩嘅感覺🥰。辣椒蒜油大蝦意大利麵 $98大蝦🦐爽口彈牙,由於用上1.4mm 日本意大利麵🍝較為掛汁,所以整體蒜味🧄好濃,整體唔算太辣。Mocha $45(單價)朱古力味🍫香濃,朱古力和咖啡比例剛剛好🥰,最重要喺拉花好靚。Island $52(單價)即係抹茶🍵白桃🍑To

Lunch
升級套餐 +$28

沙律
🥗味道清新又醒胃😋。

豆乳雞湯
豆乳味道香濃,而且配料份量都唔少😋。

慢煮日式叉燒溫泉蛋丼 $88

辣椒蒜油大蝦意大利麵 $98

Mocha $45(單價)

Island $52(單價)
即係抹茶🍵白桃🍑Tonic,口感清新。

2024-07-06
香港人鍾情法國菜,聽到法國菜總帶著一點浪漫的感覺💕法國小酒館Bistro bon bon由九龍灣搬咗過來十分之近我的佐敦,真係非吃不可🩷Bistro bon bon 主打法國與本地食材結合Fusion 菜,地方不算大,以Tiffany Blue 為主題🩵🩵🩵高級又優雅,但佈置一點也不馬虎,經理好Nice 主動介紹那些藝術品都是香港小有名氣年輕術家的作品,令整間小酒館充滿藝術感✨✨ 🔹開胃草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃名字很長的沙律🥗材料很豐富,沙律味道清新,特別欣賞廚師用上本地么鳯的琥珀合桃,以及那個自家製的白啤酒蜜桃沙律醬,酸酸甜甜,非常開胃🤤🔹 烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯熬製了足足三小時!吐司用上了瑞士Gruyère芝士,沾上濃淍的蕃茄濃湯,有著咸牛肉夾堅果味的味道,風味十足🤩🔹紅酒燉澳洲M6和牛面頰肉可能係我吃過最好吃的牛面頰肉,牛筋與面頰肉經過三小時的熬製,令肉質變得非常軟淋,加上浸滿了秘製肉汁,對於喜歡吃牛的我非常滿足😌🔹吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及Bon Bon 辣醬很少會吃到Juicy又厚身的吉列豬扒,而這裡的豬扒做到了👏🏻👏🏻廚師特別選了加拿大豬鞍再特地去骨,碟子上還
香港人鍾情法國菜,聽到法國菜總帶著一點浪漫的感覺💕

高級又優雅,但佈置一點也不馬虎,
經理好Nice 主動介紹那些藝術品
都是香港小有名氣年輕術家的作品,
令整間小酒館充滿藝術感✨✨

🔹開胃草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃

名字很長的沙律🥗材料很豐富,沙律味道清新,
特別欣賞廚師用上本地么鳯的琥珀合桃,
以及那個自家製的白啤酒蜜桃沙律醬,
酸酸甜甜,非常開胃🤤

🔹 烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯

🔹紅酒燉澳洲M6和牛面頰肉

🔹吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及Bon Bon 辣醬

很少會吃到Juicy又厚身的吉列豬扒,
而這裡的豬扒做到了👏🏻👏🏻
廚師特別選了加拿大豬鞍再特地去骨,
碟子上還有炒蛋和啤酒酸瓜用作解膩配搭很好,
特別要讚賞,經理十分細心等我們打卡後,主動幫忙切件豬扒,招呼一流🥰

🔹本灣馬賽魚湯

廚師將南法名菜帶到這裡,用上大蝦🦐、青口、
蜆同馬友,做出很特別的海鮮濃湯
這湯是餐廳的signature之一,魚湯熬製6小時以上每鍋魚湯用上新鮮馬友,去骨起肉,魚皮煎至香脆,還有滿滿香草味🌿

🔹濃厚香草味羊架

羊架居然配上了腐乳醬咁特別!香草羊架用上了米芝連推介的公和豆品廠腐乳,經理提議3成熟,
最為鮮嫩,果然冇介紹錯👍🏻

🔹芝士蛋糕配煙肉脆脆海鹽焦糖醬

食法國菜點少得甜品!芝士蛋糕是自家製的,
灑上了煙肉脆脆及海鹽焦糖醬,
估唔到味道咁夾😚

🔹Bon Bon Peach Tea
經理推介呢杯冰凍嘅白桃冰茶係無咖啡因,
唔愛飲茶嘅我都覺得好好飲🤭

佐敦少有咁高質的法國菜,唔只啱約會慶祝,
經理介紹餐廳設有Projector ,經常有客人包場開Party ,推薦喜歡法國菜的你來一試🤗

食物🩵🩵🩵🩵🤍
環境🩵🩵🩵🩵🩵
服務🩵🩵🩵🩵🩵

📍Bistro Bon Bon (佐敦)
📍佐敦庇利金街53號地舖

2024-07-10
佐敦超高質慶生餐廳❤️‍🔥超有格調又浪漫集合哂法國、意大利、中式味道~ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ勁抵食,滿滿的幸福感💕❀ sᴛᴀʀᴛᴇʀ ʙᴀʙʏ sᴘɪɴᴀᴄʜ • sᴜᴍᴍᴇʀ ғʀᴜɪᴛs • ɢᴏᴀᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇ • ᴄᴀɴᴅɪᴇᴅ ᴡᴀʟɴᴜᴛs一嚟前菜沙律已經驚艷咗我( ´▽`)食落勁fresh!青瓜仲食到啖啖柚子味🥒加埋爽脆嘅琥珀合桃,增添口感!❀ ᴍɪᴅᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ʙɪsǫᴜᴇ • ɢʀɪʟʟᴇᴅ ɢʀᴜʏᴇʀᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ蕃茄濃湯熬製三小時以上,唔怪得咁濃郁~超鐘意佢地嘅多士,兩邊都煎至金黃色多士中間夾住瑞士Gruyère芝士🧀鹹香十足❀ ᴍᴀɪɴ ᴘᴏʀᴋ sᴄʜɴɪᴛᴢᴇʟ • ᴇɢɢ sᴀʟᴀᴅ • ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴘɪᴄᴋʟᴇs • ʙᴏɴ ʙᴏɴ sᴘɪᴄʏ ᴅɪᴘ呢個真係超推薦‼️超厚嘅豬扒!中間仲要做到勁ᴊᴜɪᴄʏ!要再ᴇɴᴄᴏʀᴇ😍搭配蛋沙律真係一流🥗ғʀᴇɢᴏʟᴀ • ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ • ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴄᴏʀɴ • ᴀsᴘᴀʀᴀɢᴜs • ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇs • ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ɢᴀʀʟɪᴄ珍珠粉口感煙靭,勁特別,從來冇喺香港食過!
佐敦超高質慶生餐廳❤️‍🔥超有格調又浪漫
集合哂法國、意大利、中式味道~
ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ勁抵食,滿滿的幸福感💕

❀ sᴛᴀʀᴛᴇʀ
一嚟前菜沙律已經驚艷咗我( ´▽`)
食落勁fresh!青瓜仲食到啖啖柚子味🥒
加埋爽脆嘅琥珀合桃,增添口感!
Baby  Spinach

❀ ᴍɪᴅ
蕃茄濃湯熬製三小時以上,唔怪得咁濃郁~
超鐘意佢地嘅多士,兩邊都煎至金黃色
多士中間夾住瑞士Gruyère芝士🧀鹹香十足
Tomato  Bisque

❀ ᴍᴀɪɴ
呢個真係超推薦‼️超厚嘅豬扒!
中間仲要做到勁ᴊᴜɪᴄʏ!要再ᴇɴᴄᴏʀᴇ😍
搭配蛋沙律真係一流🥗
Pork  Schnitzel

珍珠粉口感煙靭,勁特別,從來冇喺香港食過!
超鐘意佢地微燒焦嘅牛油粟米🌽
食落特別香甜~配埋芝士脆片點綴
Fregola

❀ sᴡᴇᴇᴛ
 ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ • ʙᴀᴄᴏɴ • sᴇᴀ sᴀʟᴛ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ
芝士蛋糕食落好creamy,芝士味濃
加上海鹽焦糖醬&煙肉脆脆
鹹甜交融,真係估唔到會咁夾!
Cheese  Cake

❀sɪᴅᴇ
ғʀᴇɴᴄʜ ғʀɪᴇs • ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴍᴀʏᴏ / ʙᴏɴ ʙᴏɴ sᴘɪᴄʏ ᴅɪᴘ / ʟɪᴜ ᴍᴀ ᴋᴇᴇ ʙᴇᴀɴ ᴄᴜʀᴅ ʟɪᴍᴇ ʟᴇᴀᴠᴇ ᴅɪᴘ
黑松露蛋黃醬/ bon bon 辣醬/ 廖孖記腐乳檸檬葉醬
三款醬汁都勁特別😍
小編最愛黑松露蛋黃醬,勁濃郁!
French  Fries

📍 Bistro Bon Bon (佐敦)
佐敦庇利金街53號地舖

Baby  Spinach
Tomato  Bisque
Pork  Schnitzel
Fregola
Cheese  Cake
French  Fries
姐妹淘約會有多了一個地方 🍹佐敦新開一間優雅格調的法式小酒館,店內掛上幾幅不同風格牆畫,配搭工業風的暗灰和湖水綠的吧枱,整個感覺氣氛充滿濃濃藝術氣息。晚市以Set Dinner 為主▫️Starter草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃 🥗 青瓜用日本白啤酒、柚子蜜醃漬,配上琥珀合桃,口感爽脆開胃。▪️Mid烤格魯耶爾芝士吐司配番茄濃湯 🍅 兩件多士先以牛油煎香兩邊至金黃,中間夾層是瑞士 Gruyère 軟芝士,香口軟糯集於一身。香濃蕃茄湯口感蕃茄蓉,多士沾上濃湯,鹹香味更突出!▫️ Main吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及bon bon辣醬,去骨厚切豬扒外層酥脆,肉質嫩滑 👍🏻 搭配蛋沙律清新解膩。本灣馬賽魚湯,南法名菜再以本地海鮮製作 🐟 熬製6小時以上,非常鮮甜,而且十分足料,有魷魚、青口、花甲、大蝦等。▪️Sweet芝士蛋糕配煙肉脆脆海鹽焦糖醬 🍰 蛋糕上有脆脆煙肉 🥓 配搭新奇!味道出奇地夾,煙肉中和甜度帶點鹹香,口感十分豐富!這間法式小館讓人有驚喜,最喜歡老闆的掛畫,令整個氛圍更高級,約會聚餐一流🥂

晚市以Set Dinner 為主

▪️Sweet

烤格魯耶爾芝士吐司配番茄濃湯
吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及bon bon辣醬
本灣馬賽魚湯
祝大家食完有新美好旅程係呢間餐廳名嘅原意每道菜都用心製作,服務用心,令你有賓至如歸的感覺。店主是個好支持本地藝術創作 , 想透過這營造一個舒適環境俾大家無論係 for farewell, 慶祝 ,家庭團聚飯都可以好好享受美食😚食物都用心將香港嘅風味放入每道中,西,日等嘅美食當中。 🍝Spaghetti with Prawns, Sakura Shrimps and Spicy Garlic Sauce辣蒜油大蝦意大利麵我平時比較喜歡食紅汁意粉 ,但這個打破了我的誠見蒜香濃 ,有種避風塘炒蟹的感覺, 意大利麵硬軟度適中, 口感十足 🍛Minced Tuna with Scallion Marinated Egg Yolk and Salmon Roe over Rice蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚丼飯暖暖 , 吞拿魚茸好 creamy, 配埋生雞蛋更突顯到鮮味 整個丼已經調好味, 一大口食就好滿足 🧉bon bon Latte (iced) bon bon 拿鐵 (博士茶)好像泰式奶茶 ,不太甜,好喝🧉Mikan Blackccino (iced) 蜜柑泡沫黑咖啡咖啡順口 ,不是我不喜歡的酸
祝大家食完有新美好旅程係呢間餐廳名嘅原意
每道菜都用心製作,服務用心,令你有賓至如歸的感覺。

食物都用心將香港嘅風味放入每道中,西,日等嘅美食當中。

辣蒜油大蝦意大利麵
我平時比較喜歡食紅汁意粉 ,但這個打破了我的誠見

蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚丼
整個丼已經調好味, 一大口食就好滿足

🧉bon bon Latte (iced)
bon bon 拿鐵 (博士茶)
好像泰式奶茶 ,不太甜,好喝

🧉Mikan Blackccino (iced)
蜜柑泡沫黑咖啡
咖啡順口 ,不是我不喜歡的酸味咖啡
都好多粒粒蜜柑沈在底
成個感覺好清新, 讚 !

芝士蛋糕配海鹽焦糖醬

🍰 Cheesecake . SeaSalt Caramel
芝士蛋糕配海鹽焦糖醬
好濃郁厚實嘅芝士蛋糕 ,係 New York Cheesecake 嗰種

2024-06-20
  • 大蝦蒜油鮮茄櫻花蝦意大利麵
位於佐敦新開西餐廳,午市提供新派西餐及咖啡,晚市則提供set menu西餐。菜式理念將本地特色食材味道融入傳統西餐菜式中,味道獨特非常花心思!!店內裝潢典雅充滿老闆珍藏藝術品,格調十足!!👨‍🎨- 澳洲羊架配廖孖記腐乳檸檬葉醬 HK$295 🐏🍋中西融合新演繹!!羊架肉質柔軟甘香,完全無羊羶味。調味方面選用香港本地老牌廖孖記腐乳調配,微微發酵豆香味襯托出羊肉香氣,同時腐乳味道不會過於強烈,加入清新檸檬葉降低了咸味,增加味道層次,值得一試!!- 焙茶拿鐵(燕麥奶) HK$42 ☕🥛甘香柔順!!散發著濃郁焙茶香氣,味道甘香醇厚。微甜燕麥奶展現了焙茶茶香,口感非常順滑!!
澳洲羊架配廖孖記腐乳檸檬葉醬

- 澳洲羊架配廖孖記腐乳檸檬葉醬 HK$295 🐏🍋
焙茶拿鐵(燕麥奶)

- 焙茶拿鐵(燕麥奶) HK$42 ☕🥛
澳洲羊架配廖孖記腐乳檸檬葉醬
焙茶拿鐵(燕麥奶)
2024-07-02 55 瀏覽
平時只係飲過佢嘅咖啡,真係好抵飲一送一😆👍,今次就同朋友敘舊試佢個晚餐,服務一流,每道餸菜介紹得好清楚,食物都非常滿意,環境地方都好舒適👍下次可以再約朋友去❤️
平時只係飲過佢嘅咖啡,真係好抵飲一送一😆👍,
下次可以再約朋友去❤️

2024-07-01
新店發現!上個月經過見到呢間法國小酒館剛開業無耐,被門面Tiffany Blue顏色吸引,是日就來食個午餐!🍽️ 又發現多一間適合慶生 / 紀念日好地方!當然要介紹下啦!🎉Bistro Bon Bon ,法日fusion菜式為主,小店播放近代swing jazz,佈置新生代藝術家作品,散發一種輕快又唔拘謹的藝術氛圍。辣蒜油大蝦意大利麵 $98香濃蒜油1.4mm日本意大利麵同蝦仁,加埋蒜茸醬同炸蒜粒,成件事好蒜🧄!啱晒 J 呢個 #蒜蓉控 蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚子丼 $108蛋黃漬出色! 質感介乎流心同啫喱糖中間,漬得濃厚chewy! 漬得入味,有味醂同甜醬油香,但又唔會好鹹,調味用心!讚!👍+ $20 升級套裝可享:豆乳雞湯及沙律飲品減免 $20炸雞配牛油果醬 (3件) $68炸雞同牛油果醬加埋味道甜甜哋的燒汁,惹味香口Island $52 (單價)抹茶白桃tonicSicilia coffee $52 (單價)檸檬味咖啡芝士蛋糕配海鹽焦糖醬 $35cheese cake質感細滑,配埋焦糖醬加香脆煙肉粒,味道甜甜鹹鹹,口感豐富_______________Bistro Bon Bon

辣蒜油大蝦意大利麵 $98

蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚子丼 $108

+ $20 升級套裝可享:
豆乳雞湯及沙律
飲品減免 $20

炸雞配牛油果醬 (3件) $68
炸雞同牛油果醬加埋味道甜甜哋的燒汁,惹味香口

Island $52 (單價)
抹茶白桃tonic

Sicilia coffee $52 (單價)
檸檬味咖啡

芝士蛋糕配海鹽焦糖醬 $35

_______________

Bistro Bon Bon (佐敦)
佐敦庇利金街53號地舖

_______________
2024-06-20 94 瀏覽
最近揾到間好味嘅餐廳,要去講下先!係佐敦《Bistro bon bon》今次我係同仔仔去食lunch! 🔹Lunch Set🔹✨佢哋嘅set可以Upgrade to Combo [升級至套餐]只加 $20 就可享豆乳雞湯及沙律同埋飲品的話可加$20減免優惠!熊仔餅話想飲湯,而我又想叫杯咖啡,當然加埋啦!個湯好味到佢自己飲晒,冇我份😆⚜️ 蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚子丼| $108上枱後發現冇豉油,叫咗職員拎!好在經理見我有碟豉油,問我係咪唔夠味所以加😜原來佢解釋我知,佢哋廚師已調好咗味道,所以係冇跟豉油一齊上!好在截得停我咋😅我撈勻咗啲吞拿魚茸同三文魚子食,估唔到個味剛剛好,唔會過鹹或唔夠味,恰到好處👍🏼👍🏼我就極為鐘意,唔好睇佢一碗咁樣好細,其實啲料都好豐滿😍⚜️紫蘇木魚湯大蜆意大利麵(1.4mm日本意大利麵)| $98仔仔話好好味😋個湯調味亦係我哋喜歡💕嘅味道,係有小小微辣,不過佢話自己大個仔喇,可以試下小小辣味😁意粉都得剛好韌度!大蜆夠新鮮、爽脆,唔駛調味都夠晒好食👍🏼正!而咖啡我叫咗cappuccino,咖啡師拉花好靚,飲到底,我哋都仲見到拉花嘅樣係咩🤟🏼高手!!唔講唔知🤔店名bon
最近揾到間好味嘅餐廳,要去講下先!

🔹Lunch Set🔹

⚜️ 蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚子丼| $108
好在截得停我咋😅
我就極為鐘意,唔好睇佢一碗咁樣好細,其實啲料都好豐滿😍

唔講唔知🤔店名bon bon意指「好吃」/「好味」,依家好多朋友移民,店主希望大家記得移咗民嘅朋友,放假回來,都可以嚟到bon bon 食好嘢👏🏻有個聚腳點💞🥰💞