2022-09-12
餐廳提供嘅二人法國菜性價比超高(2 starters + 2 mains + 2 drinks),以藍色為主調,店內更設有小窖酒🍷,彷彿回到歐洲旅行🧳整個晚餐令人感覺輕鬆舒服。首先有兩個前菜分別有洋蔥湯同埋Octopus Carpaccio。洋蔥味非常濃厚,再加上湯入面有芝士同麵包,令成個湯感覺更鮮甜同creamy,個人非常喜愛這個洋蔥湯🧅八爪魚薄片配上洋蔥絲和青瓜,酸酸嘅醬汁可以帶出八爪魚嘅鮮味,刺激更多胃口享受之後嘅菜式。主菜方面,當然要點Galette La Chèvre Saumon同埋French sea-bass Meunière。海鱸魚真係意外地出色,外皮煎到非常金黃香脆,鱸魚嘅肉質細嫩,配上廚師秘製嘅黃油醬汁,連配菜嘅薯仔充滿奶油香非常出色好吃。呢間餐廳係crepe出名,入面用咗大量goat cheese、菠菜同埋三文魚,煙靭嘅餅皮拌上嘅蛋黃,食完便明白為什麼咁出名了。最後甜品都係重頭戲,法式火焰薄餅,加入橙酒製造火焰效果🔥,將醬汁係由橙皮、橙肉、橙汁製成,充滿橙嘅鮮甜咪外,帶點橙酒嘅醇香,薄餅皮相當煙韌,整個甜品完全不膩,感覺非常refreshing