Casual lunch with great gourmets~ 🇨🇵@bistroleparisien.hk Appetizer: 鴨肝凍批•無花果醬•多士•沙律 Duck foie gras terrine with fig jam, toast & salad (+$20) 🍞凍批口感綿滑,味道清新不膩,做得幾好👍🏻不過沙律部分比較乾;個人認為沙律醋可以相對落多少少,更添風味。Main dish: 油封鴨腿配班尼迪蛋 Duck leg confit with egg benedict (+$28) 🦆鴨味相當濃郁;而且鴨腿經已起骨、拆絲,呢一點好貼心,方便食客;防止狼狽食相。Egg benedict 流心效果都非常好 🤤 絕對系視覺享受。整體良好👍🏻Dessert: 芝士蛋糕 Cheese cake 🧀 系個人比較喜歡既充實口感,芝味香濃 👍🏻此外,職員都非常友善 😙 3-course Lunch set (with coffee/ tea) from $178
@bistroleparisien.hk

今日同朋友約出來吃午餐,去到APM 見到開了一間新店Bistro Le Parisien, 聞到好香的咖啡味,我就行去望下有冇咩東西可吃,一看餐牌我就好想試。我就即時入去,我叫咗一個頭盤法國田螺 ,主菜:油封鴨班尼迪克蛋,飲品Ice black coffee, follow IG 送芝士蛋糕
Ice Black Coffee
法式田螺
油封鴨班尼迪克蛋
芝士蛋糕
2022-03-19
$200 (其他)
Ice Black Coffee
油封鴨班尼迪克蛋
一般人都覺得吃法國菜很貴,但其實法國菜現在日新月異,部份新派法國菜走平民路線,定價方面相當貼地哦~在觀塘的• 𝔹𝕚𝕤𝕥𝕣𝕠 𝕃𝕖 ℙ𝕒𝕣𝕚𝕤𝕚𝕖𝕟✨•是ᴄᴜᴘᴘɪɴɢ ʀᴏᴏᴍ𣄃下的法國小酒館,店內除了有招牌精品咖啡☕️,亦有法國菜供應呀!店家佔地1500尺,地方舒適寬敞。一邊是咖啡店,一邊則是法國餐廳。午市光顧☀️,2 ᴄᴏᴜʀsᴇ只需$148,3 ᴄᴏᴜʀsᴇ亦只需$168哦~「 2 ᴄᴏᴜʀsᴇ ᴍᴇɴᴜ🍽 $148 」前菜我們選擇 凍鴨肝無花果醬吐司🍞和 香蒜牛油焗田螺薯蓉🥔。香甜的無花果醬與鴨肝很配,味道不錯。而田螺是法國名菜之一,當然要試試~澳洲和牛M5牛排🥩+$40,和牛牛排煎至7成熟,肉質軟腍,牛香濃郁美味,質素不俗。不過蕃薯條沒貨,換成薯條,有點美中不足啦😛。而黑松露意粉🍝+$20香氣十足,份量多一點點更好哦!▫▫▫▫▫📍#觀塘 創紀之城五期 apm UC-15▫▫▫▫▫

「 2 ᴄᴏᴜʀsᴇ ᴍᴇɴᴜ🍽 $148 」

而田螺是法國名菜之一,當然要試試~

而黑松露意粉🍝+$20香氣十足,份量多一點點更好哦!
▫▫▫▫▫
📍#觀塘 創紀之城五期 apm UC-15
▫▫▫▫▫
2022-02-20
2022-02-11 765 瀏覽
最近Cupping Room係觀塘開左新分店,於是有一日就打算去食件cake飲杯咖啡☕️🍰行到埋counter比我發現有lunch set menu(其他分店好似無?),於是膽粗粗問店員係咪有得食,結果店員話幫我問吓。當時心諗:咁神秘?要問下?🤣點知原來當日serve lunch set嘅餐廳部新開張,係牆後面仲有個空間用餐!嚇親寶寶🤣🤣結果就好似包左場咁,一條友霸晒成個area食野🤣😎由於我真係嚇親,所以最後影得呢2幅相🤣🤣🤣當然lunch set係唔只咁少野!😚 佢係包左前菜、主菜、甜品同埋一杯飲杯!整體上味道都唔錯,菜式都幾打卡able!🤣如果大家行開行埋觀塘,都可以一試哦!😚🤣推薦度 🌕🌕🌕🌕🌑

推薦度 🌕🌕🌕🌕🌑