2022-02-12 677 瀏覽
西環出名好多好嘢食有每次都會去海旁嗰間Cafe 今次嚟到Cafe隔離嘅西餐廳食嘢 主要係食法國菜 夜晚嚟到都唔係話好多人但係風景好靚環境好浪漫叫咗一個六個course嘅set 牛油果虎蝦沙律好開胃然後就係四款小菜 仲有餐湯好香蘑菇味西冷牛扒五成熟啱啱好好香牛味法國烤乳豬 同中式乳豬唔同點嘅醬都唔一樣 感覺係類似德國豬手嘅食法都係有啲酸菜伴碟 一齊食唔錯 乳豬皮好脆最後仲有個甜品雪糕同埋檸檬撻 成餐食到好飽 仲叫埋杯白酒 絕對適合情侶共進晚餐

夜晚嚟到都唔係話好多人但係風景好靚環境好浪漫

叫咗一個六個course嘅set
牛油果虎蝦沙律好開胃

然後就係四款小菜

仲有餐湯好香蘑菇味

西冷牛扒五成熟啱啱好好香牛味

2022-01-21 606 瀏覽
呢晚兩個人叫左個 6 courses set 🤤最先黎到既法包配牛油,一般正常硬身法包然後就好快就上左沙律,沙律我簡左牛油果虎蝦沙律牛油果有3片,加上2隻虎蝦同沙律菜,賣相十分好,分量都細份 唔會係菜前就有飽肚感。虎蝦燒得岩岩好 肉嫩多汁 同牛油果既配搭令人滿意。小食就上左雞肝豬肉批同法式煎田雞雞肝豬肉批雖然賣相普通,但食落口令人意外,雞肝味同豬肉味融為一體,香味濃郁👏🏻而法式煎田雞就更為出色,田雞煎得好香口,加上配搭薯蓉 簡直一流👍🏻不得不讚薯蓉煮得好滑好香 唔會好似出面有種好粉好油膩既感覺接住黎就上左蘑菇湯,不得了!真係好足料!啖啖都係好足料既蘑菇蓉🤤🤤如果計水同蘑菇個比例個話應該有8成既蘑菇2成水份🤩可想而知係幾咁誇張跟住就係上主菜,我叫左5成熟既煎西冷牛扒,令人意外既係西冷牛扒既煮法,冇用到好多醬汁之類既調味料,只係好普通既黑胡椒同鹽,而食落口都好嫩 好多汁😋😋廚師應該係想用保留牛既原味 的確好食👏🏻亦證明餐廳係簡靚靚牛西冷 最後上左個雪糕配cake做甜品,雪糕係好食既但老實講個cake偏甜🤏🏻Bistronomique (西環)西環堅尼地城爹核士街1號裕福大廈地下1號舖

呢晚兩個人叫左個 6 courses set 🤤

最先黎到既法包配牛油,一般正常硬身法包

然後就好快就上左沙律,沙律我簡左牛油果虎蝦沙律

小食就上左雞肝豬肉批同法式煎田雞

Bistronomique (西環)
西環堅尼地城爹核士街1號裕福大廈地下1號舖
2022-01-21 1314 瀏覽
最近因為疫情嘅關係,同朋友見面都只可以係weekend食lunch🤧今次朋友就帶左我去呢間位於堅尼地城海旁嘅法國餐廳。餐廳分左上下兩層,下層有少許戶外座位;而我地今次訂枱嘅時候就講明想坐上層嘅海景位,結果真係安排到❤️望住蔚藍嘅海岸食飯心情特別好。餐廳weekend都有做set lunch, 分別有Starter 同Main course, 價錢合理。我地今次就揀左:✨ 香煎魷魚仔配西班牙肉腸呢道前菜我同朋友都好鍾意❤️岩岩煎好嘅魷魚仔油香十足,口感鮮嫩😋✨ 安格斯牛肉他他(+$38)牛肉他他味道正常發揮,塗上麵包食都幾開胃。✨煙肉卡邦尼扁意粉($198)呢度嘅卡邦尼並唔係最傳統果種,食得出忌廉嘅味道,但同樣好食😋美中不足嘅係意粉略為淰左少少。✨炭燒美國頂級肉眼牛扒($258)牛扒我地就揀左medium rare, 都預左香港嘅餐廳多數都係會將牛扒煮得偏熟,結果出到黎目測係7成熟左右😂不過好彩味道都口感都唔錯😋雖然比想像中熟但都保持到嫩滑嘅口感,非常juicy. 整體而言餐廳都有令我喜出望外嘅感覺,Lunch Set呢個價錢黎講食到咁嘅水準嘅海景餐廳性價比超高❤️美中不足嘅係餐廳枱與枱嘅距離

✨ 香煎魷魚仔配西班牙肉腸

✨ 安格斯牛肉他他(+$38)
牛肉他他味道正常發揮,塗上麵包食都幾開胃。

✨煙肉卡邦尼扁意粉($198)

✨炭燒美國頂級肉眼牛扒($258)

整體而言餐廳都有令我喜出望外嘅感覺,Lunch Set呢個價錢黎講食到咁嘅水準嘅海景餐廳性價比超高❤️美中不足嘅係餐廳枱與枱嘅距離較近,整體環境較為嘈吵,有少少難同朋友傾計😂
2021-11-26 706 瀏覽
西環海邊一向多人打卡影相,今日一於去打卡再食個dinner! 見到呢間西餐都幾多人食,好有特式咁。6 courses dinner set $628 per person Salad + 2 starters + soup + main+ daily dessert 。餐廳燈光暗暗,個feel幾好。鍾意佢麵包同湯熱辣辣。前菜焗田螺香草味,田螺幾林,好食😋蝦沙律仲配有牛油果,加埋沙律菜食真係好健康。雞肝豬肉肶估唔到咁好食,雞肝香味濃郁。主菜揀咗西冷同埋烤乳豬。兩個主菜都整得幾靚,而且味道都好好。我好鍾意食烤乳豬整到乳豬肉質林,最緊要係個皮卜卜脆。最後檸檬撻好酸好開胃,味道幾好!

見到呢間西餐都幾多人食,好有特式咁。

😋蝦沙律仲配有牛油果,加埋沙律菜食真係好健康。

雞肝豬肉肶估唔到咁好食,雞肝香味濃郁。

主菜揀咗西冷同埋烤乳豬。

最後檸檬撻好酸好開胃,味道幾好!

2021-11-24 554 瀏覽
呢間西環海邊嘅餐廳,原來樓高兩層。下邊較多人飲酒飲嘢。上面多為用餐。上層有窗口位可以望到西環海邊,景色唔錯!餐廳情調唔錯,播放住休閒嘅音樂,都幾浪漫💕揀咗6 COURSES SET $628/head每人一個沙律、兩個starters、一個湯、一個主菜及是日甜品🍮先有新鮮香脆麵包,之後就到沙律▶️牛油果虎蝦沙律🦐🥗蝦幾爽口,沙律醬汁酸酸地夠開胃。▶️前菜:雞肝豬肉批/法式煎田雞腿/香煎魷魚仔配西班牙肉腸/法式香草焗田螺雞肝豬肉批好特別,雞肝味突出幾香,我仲用咗嚟夾麵包食!田雞腿肉質都幾幼嫩,底下有啲薯蓉。魷魚仔夠林我幾鍾意食!另有少少西班牙肉腸鹹鹹地。田螺幾有風味,香草牛油味。▶️是日餐湯蘑菇湯,忌廉及蘑菇味夠香,creamy! ▶️主菜:法式烤乳豬/炭燒美國特級西冷扒烤乳豬個皮好香脆、乳豬肉又夠林相當好食😋西冷揀咗5成,有炭燒香味。夠大塊多汁!▶️甜品係梨撻🍐梨酸酸甜甜又爽口,撻底有牛油味,另外仲有雲呢拿雪糕🍦想靜靜地食個晚餐,呢度環境唔錯!

餐廳情調唔錯,播放住休閒嘅音樂,都幾浪漫💕

揀咗6 COURSES SET $628/head

先有新鮮香脆麵包,之後就到沙律

▶️牛油果虎蝦沙律🦐🥗
蝦幾爽口,沙律醬汁酸酸地夠開胃。

雞肝豬肉批好特別,雞肝味突出幾香,我仲用咗嚟夾麵包食!

田雞腿肉質都幾幼嫩,底下有啲薯蓉。

▶️是日餐湯蘑菇湯,忌廉及蘑菇味夠香,creamy!

▶️主菜:法式烤乳豬/炭燒美國特級西冷扒
烤乳豬個皮好香脆、乳豬肉又夠林相當好食😋
西冷揀咗5成,有炭燒香味。夠大塊多汁!

想靜靜地食個晚餐,呢度環境唔錯!
2021-11-14 504 瀏覽
假日想搵一個有海景嘅地方食個悠閒嘅lunch,朋友推介左呢度。這是一間位處西環海邊的西餐廳,Set lunch選擇唔多,但正正有我最愛的牛扒。跟餐的麵包是頗大的一件法包,牛油加上烘烤過的法包,唔錯。前菜我選了牛油果虎蝦沙律,虎蝦放在切片的牛油果上,邊吃邊吹水,同時慢慢享受海邊的風景。炭燒美國頂級肉眼牛扒,大大件的牛扒,切開後是滿滿的肉汁,重牛味,那個香料的調味適中。連旁邊件菜薯仔也有烘烤過的味道。吃過午餐後,在店家休市前,飲住野,吹住水,繼續享受我的海景🤣🤣

跟餐的麵包是頗大的一件法包,牛油加上烘烤過的法包,唔錯。

2021-10-30
午餐
2021-11-08 421 瀏覽
朋友話好少嚟西環,叫我帶佢食下好野,「一盡地主之誼」!法國菜嚟講,價錢真係好貼地,五百幾蚊一人六道菜!樓上燈光昏暗,好有情調,貫徹法國人嘅浪漫!沙律揀咗牛油果虎蝦沙律,熟成程度剛好嘅牛油果,爽口彈牙嘅虎蝦,清新!雞肝豬肉批好特別嘅小食,甘香入口柔軟滑嘅雞肝,加上豬肉碎,口感又多番啲層次,唔會覺得好膩,上面有三條醃小青瓜,爽口酸酸地!香煎魷魚仔配西班牙肉腸用橄欖油煎過嘅魷魚仔帶點焦脆,加上鹹香嘅西班牙肉腸片,好惹味!是日餐湯係薯仔整嘅湯,打成細滑嘅薯蓉,加上黑松露,好香!法國鵪鶉想試d特別嘅main,呢個法國鵪鶉比到我好大驚喜!本身以為份量會好細,但完全唔會,呢度有一隻半份量,仲有大量配菜!鵪鶉半煎炸,依然保留肉汁,皮好脆,非常出色!有點像乳鴿!仲有好多菜同新薯!是日甜品係香梨批,好特別,梨好清甜,每啖都咬到梨,加上吉士粉同忌廉,不會過甜,好食!
朋友話好少嚟西環,叫我帶佢食下好野,「一盡地主之誼」!
法國菜嚟講,價錢真係好貼地,五百幾蚊一人六道菜!
樓上燈光昏暗,好有情調,貫徹法國人嘅浪漫!

香煎魷魚仔配西班牙肉腸

是日餐湯係薯仔整嘅湯,打成細滑嘅薯蓉,加上黑松露,好香!

法國鵪鶉
鵪鶉半煎炸,依然保留肉汁,皮好脆,非常出色!有點像乳鴿!

仲有好多菜同新薯!
2021-10-25
2021-11-07 1978 瀏覽
趁著下班的空閒時間,便與女朋友約會並享用晚餐,我特別挑選了西環這間法國菜,皆因其環境氣氛是甚為浪漫,非常合適情侶拍拖,而菜式方面當日我們便選擇了 6 Course Set 以互相分享品嚐。 餐廳分開一、二樓兩層,一樓是設有大廳和户外位置的,而其整體裝潢設計上是使用了木系、畫報、溫馨黃燈等作配襯,窗外更可觀賞西環碼頭海景,令整個用餐過程既溫馨又放鬆。 餐前麵包餐前麵包是法國包,其口感是外層金黃酥脆,內裡鬆軟鮮香,配搭上牛油食用是更添滋味。 Monte del Few Bardoltino Chris retro Rosé DOC Italy 2013此款酒色的色澤是偏向粉紅的,光是外觀已甚是吸引。飲用味道則酸中帶甜,並擁有較出眾的玫瑰花香氣,是款酒精度相對濃烈且開胃的酒款。 凱撒沙律凱撒沙律用上羅馬生菜、溏心蛋、鯷魚、煙肉製作而成,並再特意灑上芝士粉調味,咀嚼口感鹹香爽脆,嫩滑鮮味。 牛油果虎蝦沙律此道沙律同樣用上羅馬生菜,並再配搭虎蝦、牛油果而成,食用時蔬菜爽脆清甜,蝦肉濃郁彈牙,牛油果則獨特即化,是一款口感豐富的開胃前菜。 雞肝豬肉批廚師特意將豬肉混合於雞肝之中,目的令其不會容易鬆散
雞肝豬肉批
廚師特意將豬肉混合於雞肝之中,目的令其不會容易鬆散,食用時濃郁不腥,再配搭上頂層的清香酸青瓜同食,令整體味道是更能平衡緩和。
法式煎田雞髀
田雞髀煎至外層色澤金黃,入口肉質嫩滑多汁,結實彈牙,而旁邊作配搭伴碟的薯蓉,味道則是軟綿鮮香。
香煎魷魚仔配西班牙肉腸
煎製過的魷魚仔煙韌彈牙,鮮味十足,再配搭堅實鹹香的西班牙肉腸食用,兩者是相配惹味。
法式香草焗田螺
田螺口感香軟鮮嫩,並且散發陣陣香草氣味,而底部的薯蓉和橄欖油配搭則是滑溜味濃,綿香即化。
是日餐湯
是日餐湯為雜菌忌廉蘑菇湯,配料加入了黑松露油、雜菌蘑菇製作,飲用時菌香出眾,濃稠滑溜,而經過切碎的菌粒亦令餐湯口感十足。
法式烤乳豬
烤乳豬奉上時已貼心切件,食用入口金黃香脆,鬆化鮮嫰,豬味濃郁,而且絲毫沒有油膩感,再搭同爽脆酸青瓜和綿密薯仔同食,口感更是層次豐富。
炭燒美國特級肉眼扒
肉眼扒生熟程度點選了三成,肉質咀嚼時嫰滑帶汁,肉味香濃,並夾雜了陣陣炭燒味道。另外還特地加入了清脆的露筍和粉糯的薯仔作為其伴碟配搭。
可麗露配雲呢拿雪糕
是日甜品為可麗露配雲呢拿雪糕,蛋糕上桌時是剛焗製完畢的,因而溫度熱騰騰的,其表面更灑上了糖粉點綴,口感香脆帶甜,鬆軟滑順,再搭上冰爽即化的雪糕,一冷一熱的配搭甚是極緻。
檸檬撻配士多啤梨雪糕
色澤鮮豔深黃的檸檬撻口感薄身香濃,酸甜清新,再襯上絲滑香甜的雪糕,兩者味道既互相緩和亦很是解膩。

總括來說,餐廳裝潢環境高雅貴氣,而其海景景觀更是讓人愉悅放鬆。菜餚方面製作用心,精緻可口,是情侶們約會拍拖的好地方。
2021-11-07 298 瀏覽
工作了一整星期,是時候Chill一下享受一下了。這天來了西環一帶逛逛,在海邊發現了這間兩層高的西餐館,格調優雅舒適迷人便入內試試。午餐的價錢也算合理,食物味道頗有水準。先來自家製麵包,外皮香脆有咬口,內裡軟綿綿的,塗上牛油再入口,美味😋香煎魷魚仔配西班牙肉腸,沒想過前菜也這麼大份,魷魚仔煮得入味,濃濃的醬汁完全被吸收,煙煙韌韌香氣十足,內有多片西班牙肉腸,薄薄的非常惹味,是一道開胃的前菜。主菜選了是日精選鮮魚,大大件魚皮烤得金黃脆身,魚肉嫩滑還保留了大量魚汁👍🏻蕃茄醬汁酸度適中,更有片片西班牙肉腸混合其中,薯蓉配菜也超級綿滑,質感如雪糕般易入口,最後以咖啡作結,望著大海享受午餐,完美的一天啊!
工作了一整星期,是時候Chill一下享受一下了。
午餐的價錢也算合理,食物味道頗有水準。
最後以咖啡作結,望著大海享受午餐,完美的一天啊!
  • 香煎魷魚仔配西班牙肉腸
2021-11-03 2890 瀏覽
中學兼住西環的好友自從嫁了之後就少了見面,最近她生日,她說想返西環見面,我就請她去海傍的法國餐廳吃晚飯!餐廳有上下兩層,下層可以感受海風,閣樓就不得了,可以望到維港夜景!坐下之後來了法包籃,外脆麥味香,牛油也不會遮掩其香味。今晚點了set dinner,有6道菜,好豐富!Caesar Salad配料跟平時的有點不一樣,除了沙律菜、芝士粉、煙肉粒和麵包粒還有條小魚仔,一試原來是西洋咸魚anchovy!還有半熟蛋,為清淡的沙律帶來了味覺小衝擊!前菜可選2款!法式煎田雞腿田雞最好吃當然是腿部,啖啖肉,又滑又香!田雞腿先泡過油的,帶點焦脆,好juicy!配有牛油薯蓉,香滑無比!法式香草焗田螺同樣以牛油薯蓉墊底,田螺肉好大粒,滿滿牛油香草味,田螺肉味濃,正宗法式味道!這晚的湯是薯仔蓉湯,質地濃厚不膩,打得非常滑!炭燒美國特級肉眼扒主菜我選了牛扒,因為肉本身高質素,炭燒更有風味,肉汁鎖住,牛味濃郁,肉質腍,加上燒汁好夾!朱古力幕絲蛋糕女生很期待這天的甜點是什麼,超濃的,中間還有朱古力脆皮!
坐下之後來了法包籃,外脆麥味香,牛油也不會遮掩其香味。

今晚點了set dinner,有6道菜,好豐富!

Caesar Salad

前菜可選2款!
法式煎田雞腿
田雞最好吃當然是腿部,啖啖肉,又滑又香!
田雞腿先泡過油的,帶點焦脆,好juicy!
配有牛油薯蓉,香滑無比!

法式香草焗田螺
這晚的湯是薯仔蓉湯,質地濃厚不膩,打得非常滑!

朱古力幕絲蛋糕
女生很期待這天的甜點是什麼,超濃的,中間還有朱古力脆皮!
2021-10-30
2021-10-18 510 瀏覽
So I found this restaurant via openrice.  Rating and foods were looking good so I reserved for our anniversary.  I requested window seat and they were able to arrange which is nice.  The only complain I have is the space, I also saw someone mentioned.  I get it space is precious in HK but there were so many empty table, I don't know if this place always packed or we were just lucky.  I thought the restaurant can arrange a bigger table for us.  I feel like eating French food at a fancy cha chaan teng but unfortunately not near cha chaan teng price lol.
2021-10-17
慶祝紀念
紀念日
2021-09-22 879 瀏覽
堅尼地城不嬲都有好多環境又好,食物質素又高嘅餐廳。今日嘅食呢間係海旁嘅法國菜,望住個海景食晚餐。餐廳提供一個六道菜嘅dinner set,我個朋友一人叫咗一個,可以試吓唔同嘅沙律同前菜。首先嚟嘅餐前麵包,我好欣賞餐廳整到非常熱,一搽牛油已經即溶。凱撒沙律同牛油果虎蝦沙律,雖然係普通嘅凱撒沙律,但係加咗鯷魚、煙肉、流心蛋,令到沙律比預計更加豐富。牛油果虎蝦沙律就加咗少少芝士醬,虎蝦亦都輕輕烤過,製作認真。第一道上嘅前菜係雞肝豬肉批,上面擺咗酸瓜平衡口感,再用粗鹽吊味,味道新奇值得一試。香煎魷魚仔配西班牙肉腸,鮮甜嘅魷魚同辣肉腸味道非常配合,開胃之選。法式煎田雞腿,如果你克服到心理障礙嘅話,田雞腿其實比雞髀更加啖啖肉,肉質更加鮮嫩,餐廳亦都煎到好香。前菜當然唔少得典型嘅法式香草焗田螺配薯蓉啦,田螺好彈牙有咬口,薯蓉亦都煮到好creamy。是日餐湯係南瓜忌廉湯,餐廳用嘅餐具都會寫上不同嘅法文字句。主菜我哋就叫咗法式烤乳豬同埋炭燒美國特級肉眼扒,兩個主菜都非常有份量,絕對會食得飽。肉眼扒雖然大塊,但係燒得均勻,有少少炭燒焦香味,同時保留到Juicy 嘅肉質同濃烈嘅牛肉味。坦白講我本身以為法式烤

法式香草焗田螺配薯蓉

南瓜忌廉湯

是日餐湯係南瓜忌廉湯,餐廳用嘅餐具都會寫上不同嘅法文字句。

坦白講我本身以為法式烤乳豬同中式乳豬差唔多
,但相比之下,法式烤乳豬嘅皮會比較脆,甚至有炸過嘅感覺,反而有啲接近德國鹹豬手,仲配有酸菜,但係既唔油膩,又唔重口味,仲保持到濃厚嘅豬肉味。
檸檬撻配士多啤梨雪糕, 可麗露配雲呢拿雪糕

最後嘅甜品,餐廳安排咗可麗露配雲呢拿雪糕同檸檬撻配士多啤梨雪糕。

本身對可麗露嘅期望唔高,因為擔心食落去會好乾,但係蛋糕保持到濕潤之餘,配合雲呢拿雪糕食仲有一涷一熱嘅感覺。

酸酸地嘅檸檬撻配甜甜嘅士多啤梨雪糕,味道好清新,作為甜品做成餐飯嘅總結一流。
2021-09-09
  • 餐包
  • suckling pig
  • 法式香草焗田螺
2021-09-13 642 瀏覽
星期六返半日,放工都差唔多兩點,決定去堅尼地城海旁Hea下,食下好嘢。揀咗Bistronomique,食佢嘅 Set Lunch。有前菜,主菜,有嘢飲都係二百零蚊。最緊要係有個無敵海景。我哋兩個人,叫咗唔同嘅主菜同頭盤去share:揀咗牛油果虎蝦沙律同安格斯牛肉他他。虎蝦雖然唔係好大隻,但燒到外邊有炭香,入邊又唔算全熟,配牛油果同少少甜酸汁,好Fresh好開胃。生牛肉他他,上邊放生鵪鶉蛋,撈埋食更加滑溜。牛肉味又濃,裏邊有生洋蔥粒,配少少酸芥茉,好好食。主菜就叫咗是日廚師精選,係醬烤BB豬肋骨及燒原隻法國春雞。醬烤BB骨係用BBQ醬烤焗,BB骨比一般嘅大豬肋骨再嫩一啲,醬汁都好入味,幾乎唔使咬就可以吞🤪法國春雞烤到個皮好脆,由於係春雞,皮下幾乎冇脂肪,連皮食都冇負擔。雞胸肉亦都鮮嫩多汁,而髀就啱啱熟,配上用雞腔裏面嘅肉汁煮成嘅汁同薯仔一齊食,滋味無窮😋最後配返個凍檸茶,加埋個海景,坐到唔捨得走。
最緊要係有個無敵海景。

最後配返個凍檸茶,加埋個海景,坐到唔捨得走。
2021-09-11
2021-09-12 3004 瀏覽
今個週末難得天氣咁好,朋友揸車就去咗西環海邊呢間餐廳食午餐,餐廳有兩層,下層樓底高些,景觀開陽D。前菜叫咗個安格斯牛肉他他,牛肉處理得好好,有少少洋蔥粒,中間有隻生鵪鶉蛋,入口非常之滑溜,有少少檸檬汁中和下,食落去非常之清爽。另外叫咗個燒虎蝦沙律,隻蝦出奇地係新鮮製作,非常之香脆,仲有少少炭香味,配埋底嘅牛油果生菜同埋橙色嘅汁,味道都好清新。食西餐都會有餐包,呢度嘅餐包外皮非常香脆,中間又軟熟,上枱嘅時候仲係熱辣辣。主菜叫咗是日精選豬肋條,豬肋骨調味類似BBQ醬汁,所以好香濃,最緊要豬肉處理得非常好,一刀切落去,基本上已經骨肉分離,豬肉軟身,帶少少根位,旁邊嘅椰菜絲有少少柚子醋汁處理過,所以味道好清新,另外兩個焗薯連皮細細粒,出奇地有薯味。朋友主菜叫咗個原隻燒法國春雞,燒春雞上枱份量都幾大份,外皮烤得香脆,咬開肉依然好多汁,食嘅時候點埋碟底嘅肉汁,味道啱啱好,少少鹹味,但係又唔會太濃。之後你仲可以叫茶及咖啡,我叫咗杯凍檸茶,食飽坐喺度望住出面嘅藍天白雲,心情非常之舒服。其實夏天咁熱,見啲人喺出面揸住杯咖啡睇到都覺得熱啊!不如坐低嘆住冷氣飲嘢好過啦!呢度絕對係是中午brunch 首選。
2021-09-11
2021-09-10 440 瀏覽
如果想遠離煩囂,感受法國氣色,望住海景食法國菜,堅離地城呢間海邊餐廳會係一個唔錯嘅選擇。今晚我哋叫咗六道菜嘅晚餐,好好享受久違嘅歐洲風味。由香口嘅牛油果虎蝦沙律同清新嘅凱撒沙律展開今晚嘅序幕。前菜選擇多又特別,有雞肝豬肉批,法式煎田雞腿,而我特別鍾意嘅係香煎魷魚仔配西班牙肉腸,因為夠入味夠彈牙。同埋法式香草焗田螺,造型精緻,香草加田螺帶出法國傳統味道。主菜我哋就揀咗法式烤乳豬,真係成隻豬BB腳咁上,炸得非常香脆,以柚子醬吊味,配以酸菜作伴菜。另一道主菜係炭燒美國特級肉眼扒,肥瘦均勻,脂肪喺口腔入面一邊融化,一邊帶出肉眼扒嘅滋味討好味蕾。最後係我好重視嘅甜品。法國南部嘅Cenelé 同清新嘅Lemon Tart。廚師好似知我心諗咩咁,每款蛋糕以雪糕球伴碟,食到幸福嘅味道。
由香口嘅牛油果虎蝦沙律同清新嘅凱撒沙律展開今晚嘅序幕。