今天早收工 和老婆喺西環海旁散下步 吹下海風 睇下日落 環境好靚 沿途都見到好多人喺度影相 夕陽餘暉照得天空一片火紅色 加上海面倒影今晚就在海旁的一間法國餐廳食飯一樓和二樓的窗前都是一大片玻璃 對著遼闊的大海 還可遠眺青馬大橋和昂船洲大橋整餐飯都可欣賞著一絕的景色這間餐廳一直以來都是好評如潮不得不讚一讚的是這裏的店員服務非常好 非常細心解釋每個菜式👍👍今次揀咗6course dinner set好豐富每道菜都精心製作首先每人可以揀1個沙律我選了牛油果虎蝦沙律可能係虎蝦肉質非常爽甜 沙律個sauce做得好好令整個沙律生色不少之後每人可以揀2個頭盤雞肝豬肉批 好特別 口感和味道比我預期的好好多可以食得到雞肝和豬肉各自的香味和口感香煎魷魚仔配西班牙肉腸 都是調味得非常出色西班牙肉腸雖然分量不是太多 但味道是出色的法式煎田雞腿 調味相當出色 外皮煎得脆脆金黃色 內裏肉質鮮嫩伴碟的薯蓉也相當有誠意 相信是加上了牛油一起烹調法式香草焗田螺 螺肉甘香軟滑 熱辣辣麵包配上是日餐湯蕃茄湯主菜揀了法式乳鴿和炭燒美國特級西冷扒法式乳鴿這個我認為是全晚最出色的菜式 非常有驚喜鴿肉鮮嫩多汁 醃得很美味 本身個s

今晚就在海旁的一間法國餐廳食飯

法式香草焗田螺 螺肉甘香軟滑

熱辣辣麵包配上是日餐湯蕃茄湯

主菜揀了法式乳鴿和炭燒美國特級西冷扒

法式乳鴿這個我認為是全晚最出色的菜式 非常有驚喜
鴿肉鮮嫩多汁 醃得很美味 本身個sauce已經好好味 再加上乳鴿嘅香味亦都滲透咗喺飯裏面 👍👍

這個西冷扒食得出食材高質 加上這裏師傅調味和火侯處理得也很好

甜品 蘋果金寶 檸檬批配雪糕

兩個甜品有上佳水準 食完大餐可以清新一下 今次非常滿足
2022-11-14 150 瀏覽
悠閒地享受美食,美景盡入眼簾。 頭盤的牛肉他他做得很美味,另外加一個湯,最好是這裏有法式焗洋蔥湯,做得很正宗,最好食就是塊麵包充滿芝士,還不錯。午餐我揀咗虎蝦意粉,乾身,用蒜蓉炒底,好好食。
2022-11-08 2552 瀏覽
放大假決定周圍去 😎😎來開西營盤呢邊行下 經過呢間 海邊法國餐廳,感覺幾Chill 💋💋仲有outdoor位 吹住海風 享用美食 真係唔錯 仲有 2樓同樣望住海👍👍揀咗6 courses Set牛油果虎蝦沙律-有誠意虎蝦燒過,配上牛油果 🥑又幾match喎,蔬菜新鮮爽脆頭盤四選二咁,我哋就四款揀曬啦 😆😆雞肝豬肉批 幾特別 雞肝creamy濃郁加上黃芥末 口感好得意 會有少少膩,食上條青瓜咁就解膩啦 ☺️☺️法式煎田雞腿 外表煎到焦香,田雞腿肉質彈牙 非常特別嘅做法,法式煎香煎魷魚仔配西班牙肉腸 比較濃味嘅菜式 但兩者結合得很好 👍魷魚仔鮮甜 彈牙 法式香草焗田螺 外表好吸引 配上薄河醬 ,不錯 !是日餐湯係蕃茄湯,都好濃郁,配上麵包熱辣辣 法包脆卜卜、熱辣辣 配上牛油不得了呢 好味😋主菜法式乳鴿 非常有驚喜 乳鴿嫩滑 ,外皮煎得焦香 。配黑松露 意大利飯 嘅口感 估唔到咁咁,黑松露配上 乳鴿真係中西合璧!炭燒美國特級西冷扒medium 火候剛剛好 仲有薯仔做配菜份量超級大,其實已經超級飽 甜品嚟緊蘋果金寶,個人覺得比較甜 食到最尾有啲膩,好在有個雪糕伴住 感覺還好比較喜歡💕檸檬批配雪糕,

揀咗6 courses Set

頭盤四選二咁,我哋就四款揀曬啦 😆😆

法式香草焗田螺 外表好吸引 配上薄河醬 ,不錯 !

炭燒美國特級西冷扒medium 火候剛剛好 仲有薯仔做配菜
份量超級大,其實已經超級飽

甜品嚟緊

比較喜歡💕檸檬批配雪糕,餅底脆口檸檬派甜甜酸酸,作為甜品,不錯嘅選擇

成個環境氣氛都很好 對住海邊吹著海風非常chill

香港真係好靚 美食何其多 等我哋試勻晒🤣🤣
2022-11-01 1940 瀏覽
今日天氣稍涼,於是計劃由西區出發往東行走,打算沿着海旁欣賞維港景色。出發前首先要享受個午餐,就在堅尼地城海旁的法式餐廳Bistronomique ,唔好睇佢樓下店舖細細的,但樓上擁有無敵大海景,一邊享受美食、一邊欣賞海景,加上天朗氣清,心情都會好起來。店員態度非常好,安排入座後便細心地講解是日套餐精選。首先到來的是兩份法包配牛油,熱烘烘的十分鬆脆。每份套餐的前菜可四選一,今天提供是日餐湯、凱撒沙律、法式煎田雞腿和安格斯牛肉他他。我們一行二人便選了後兩者。❣️ 法式煎田鷄腿這款前菜非常有特色,大大隻田雞腿外表香煎至金黃色,略帶微脆,厚肉多汁,牛油味香濃,配上幼滑薯蓉,必食之選。❣️ 安格斯牛肉他他生牛肉粒上放上生窩蛋,拌入香葉碎,與薄脆的多士一起品嚐,橄欖油味道出眾,帶點酸辣,做前菜一流。🍗 慢煮羊膝大大隻的羊膝以慢煮方式烹調,保持到肉質鮮嫩幼滑多汁,份量也大;焗薯做配菜味道竟然十分香甜,真心不錯。🥩 炭燒美國頂級西冷牛扒上碟時已聞到牛扒的炭燒香氣,粉紅色的肉質口感香滑,牛味香濃,調味剛好。飯後要了凍檸檬茶和熱咖啡各一杯,大家對這份午餐都非常滿意。
店員態度非常好,安排入座後便細心地講解是日套餐精選。
首先到來的是兩份法包配牛油,熱烘烘的十分鬆脆。

❣️ 法式煎田鷄腿
法式煎田鷄腿
❣️ 安格斯牛肉他他
🍗 慢煮羊膝
慢煮羊膝
🥩 炭燒美國頂級西冷牛扒
炭燒美國頂級西冷牛扒
飯後要了凍檸檬茶和熱咖啡各一杯,大家對這份午餐都非常滿意。
2022-10-24
法式煎田鷄腿
慢煮羊膝
2022-11-01 130 瀏覽
秋高氣爽近日天氣非常舒服,今日趁住放假同朋友打算去堅尼地城chill下,近海旁一帶多了很多別緻西餐廳和咖啡店, 找到這間Bistronomique外貌吸引,鄰近海邊一於在這裏食個lunch慢慢chill一吓,原來餐廳還有樓上雅座, 內置樓梯上到樓上,真是別有洞天, 可以坐窗口位又望住個海景超舒服, 好有出國旅行感覺,其實在香港都有好地方可發掘。選了倆個set lunch,今日廚師推介是慢煮燉羊膝,店員說這個慢煮羊膝非常入味不會有騷味, 一於叫來試一試,另一個是炭燒美國頂級西冷牛扒。頭盤就選了~法式煎田雞腿~,另一個~ 安格斯牛肉他他~。餐前的法包焗得非常香脆,口感煙韌。這兩個Starter不簡單,味道好好。~ 法式煎田雞腿~上枱時,香噴噴的香草牛油味,田雞腿肥美,肉質嫩滑配埋牛油薯蓉非常滋味 。~ 安格斯牛肉他他~他們烹調的醋酸汁加了鮮旦令到牛鮮味更加特出,配埋脆卜卜薄脆包好好食。主菜高質素, 慢煮燉羊膝肉質嫩滑juicy, 真係不覺羊騷味,配菜的迷你薯仔,新鮮薯味又香甜配埋麻醬汁椰菜絲好夾,估不到配菜都做得好好。炭燒安格斯牛扒熟成度和調味剛剛好,牛肉味香濃分量又足夠。最後歎埋杯香濃即

頭盤就選了~法式煎田雞腿~,另一個~ 安格斯牛肉他他~。

餐前的法包焗得非常香脆,口感煙韌。

這兩個Starter不簡單,味道好好。
~ 法式煎田雞腿~
~ 安格斯牛肉他他~

炭燒安格斯牛扒熟成度和調味剛剛好,牛肉味香濃分量又足夠。

最後歎埋杯香濃即磨咖啡,這裡的set lunch非常有質素,有靚景有美食非常享受的一餐。

2022-10-14 196 瀏覽
今日本是想去那間% coffee shop同麻諗住行吓海旁……點知發現咗隔離這間有特色的法國餐廳。 餐廳樓高兩層,今日是平日所以竟然安排坐在Window seated 2樓的位置。地方非常闊落。 今日可以對着一個無敵大海景享受這午餐真的是好幸福的事。 我們ordered了兩個前菜及兩個主菜。 安格斯牛肉他他先講一講所謂嘅牛肉他他就是生牛肉沙律。這個牛肉他他,肉質非常嫩口及牛味濃郁。可以食到牛脂的味道。法式煎田雞腿田雞腿能夠保持肉質爽嫩。最重要是又不乾身又唔會乾身。這樣非常之好廚師的廚藝因為田雞腿不是太大範圍如果太熟就會比較乾身。 這個是剛剛好!而主菜有炭燒美國頂級西冷牛扒西冷牛扒較有嚼勁,肉味比肉眼濃郁,油花不算多,但分佈平均,而且有彈性。以炭燒的做法連這個西冷牛扒層次升溫Daily special 是pork ribs.烤豬肋骨嫩多汁的燒豬肋骨。烤得非常香口,肉質也非常鬆化。而且很淋身。而那個燒烤醬做的也不錯不是那種只有甜的味道而是他剛好配合這豬肋骨。最後當然要品嚐一杯咖啡作為完結,咖啡香濃彈力帶苦澀。是法式style的咖啡味。

而主菜有

Daily special 是pork ribs.烤豬肋骨

• 炭燒西班牙黑毛豬肋骨
  • 餐包
2022-10-11 224 瀏覽
第一次寫食評係比服務驚喜到🤣係OP訂座到備註左生日,無特別問有冇甜品畫碟既服務估吾到出甜品既時候服務員突然播生日歌同出左個有HB畫碟既甜品。野食每一份都好食,燒豬肩肉主菜好好食服務真係好
第一次寫食評係比服務驚喜到🤣
係OP訂座到備註左生日,無特別問有冇甜品畫碟既服務
野食每一份都好食,燒豬肩肉主菜好好食
服務真係好
2022-10-11
慶祝紀念
生日
2022-10-04 1846 瀏覽
今晚去咗呢間位於西環海繽嘅法國情調餐廳,有夕陽海景又浪漫氛圍,叫咗 兩個6️⃣COURSES SET share一齊食,包括 沙律、前菜、餐湯、主食、甜品,成個套餐用材都好高質又煮得美味🤩💠SALAD🔸️凱撇沙律🔸️牛油果虎蝦沙律沙律菜清新爽口,虎蝦細細隻都幾彈牙💠STARTER (choose 2)🔸️雞肝豬肉批雞肝內臟味超濃郁,墊底嘅薯蓉好香牛油味,口感都好順滑🔸️法式煎田雞腿田雞腿細細隻,肉質幾嫩滑,而且好彈牙🔸️香煎魷魚仔配西班牙辣肉腸魷魚仔香口惹味又彈牙,配辣肉腸香味特別濃郁🔸️法式香草焗田螺落咗超多橄欖油去煮,田螺味道好香好彈牙💠SOUP 是日餐湯🔸️松露蘑菇湯松露味香濃,同蘑菇蓉嘅味道好夾🥰,如果質感再濃稠多少少就好💠MAIN COURSE🔸️Fish of the day 盲鰽魚柳魚柳外皮煎得香脆可口,魚肉好厚肉又細滑,咬落仲好彈牙添,口感真係好正~🔸️Charcoal grilled U.S. Prime sirloin steak炭燒美國特級西冷扒牛扒大概6成熟,份量比想像中多,炭燒坑紋好靚而且令牛肉味道更香濃可口💠DAILY DESSERT🔸️Chocolate Mousse 🔸️Cane

💠SALAD
🔸️凱撇沙律
🔸️牛油果虎蝦沙律
沙律菜清新爽口,虎蝦細細隻都幾彈牙

💠STARTER (choose 2)
🔸️雞肝豬肉批
雞肝內臟味超濃郁,墊底嘅薯蓉好香牛油味,口感都好順滑

🔸️法式煎田雞腿
田雞腿細細隻,肉質幾嫩滑,而且好彈牙
🔸️香煎魷魚仔配西班牙辣肉腸
魷魚仔香口惹味又彈牙,配辣肉腸香味特別濃郁
🔸️法式香草焗田螺
落咗超多橄欖油去煮,田螺味道好香好彈牙

💠SOUP 是日餐湯
🔸️松露蘑菇湯
松露味香濃,同蘑菇蓉嘅味道好夾🥰,如果質感再濃稠多少少就好
💠MAIN COURSE
🔸️Fish of the day 盲鰽魚柳
炭燒美國特級西冷扒

💠DAILY DESSERT
🔸️Chocolate Mousse
🔸️Canelé

💰$638 p.p.
2022-09-26
2022-09-29 1271 瀏覽
6 COURSES SET凱撇沙律大量巴馬臣芝士碎,仲有好香嘅煙肉粒,再加左自家製嘅凱撒沙律汁,比起出邊別有一番風味牛油果虎蝦沙律用左蜜糖芥茉醬汁,蝦肉好彈牙好香,加埋牛油果好有口感STARTER 雞肝豬肉批非常重肝味,我自己本身好鍾意食內臟都覺得佢好勁。所以我用咗餐廳嘅法式麵包來做底,當佢果jam咁搽上面再食,有口感之餘仲可以令到肝味剛剛好法式煎田雞腿田雞腿好香滑,淨係用咗鹽同黑胡椒調味,作為前菜非常開胃。薯蓉底亦都好有驚喜,香滑之餘有牛油味香煎魷魚仔配西班牙肉腸魷魚仔超彈牙又香口,加埋辣肉腸,層次升級。法式香草焗田螺超勁香草,夾完肉出泥落再倒埋殻入面既油落薯容,即刻好味到食哂,唔記得自己減緊肥🤣是日餐湯松露蘑菇湯,香濃既蘑菇味,襯法包無得輸MAIN COURSEFish of the day是日精選新鮮魚好大條魚!真頭係海鮮拼盤,仲有蜆仔,青口,大蝦。配上青豆粟米白汁。超好味。魚既口感好正,有石班咁彈牙。值哂回票價Charcoal grilled U.S. Prime sirloin steak炭燒美國特級西冷扒控制火勢非常好。調味出色,又大塊。油花剛好,入口仲有油香。DAILY
6 COURSES SET
凱撇沙律

牛油果虎蝦沙律
用左蜜糖芥茉醬汁,蝦肉好彈牙好香,加埋牛油果好有口感

STARTER

香煎魷魚仔配西班牙肉腸
魷魚仔超彈牙又香口,加埋辣肉腸,層次升級。

法式香草焗田螺

是日餐湯
松露蘑菇湯,香濃既蘑菇味,襯法包無得輸

MAIN COURSE
Fish of the day

炭燒美國特級西冷扒
控制火勢非常好。調味出色,又大塊。油花剛好,入口仲有油香。

DAILY DESSERT
朱古力慕絲

$638 per person
2022-09-26
2022-09-26 974 瀏覽
今日朋友帶我到西環遊歷下,怎知給我們發現了這一間裝修非常特別的餐廳,所以就走進去享受我們的午餐。餐廳有兩層店員非常之熱誠,安排了2樓的位置。非常有驚喜因為是對着一個無敵大海景享受這午餐環境已經一流,但不知食物質素是否一致:)今次我們ordered了兩個Starter加兩個mains 先來軟熟的餐包安格斯牛肉他他這個牛肉湯湯肉質非常亂畫以及非常新鮮牛味濃郁。牛的油脂味在口中不斷湧出。法式煎田雞腿好少餐廳以田雞為食材及此做法。因為要拿捏廚藝的時間是非常之不容易。廚師做得真的不錯!因為仍然能夠保持肉質爽嫩。而且肉質是非常之有肉汁而且又不乾身。而主菜我們選擇了炭燒美國頂級西冷牛扒這個西冷牛扒非常之大,而且肉質非常高質。不是那一種西冷牛扒薄薄的。 我們選擇了七成熟度。果然剛剛好,又能夠保持肉汁,卻異常鮮嫩,咬勁十足。 而且牛的鮮味濃郁,深紅牛肉酥軟,汁濃味厚。Daily special - pork ribs.烤豬肋骨厚,嫩多汁的燒豬肋骨。烤得非常香口,而且超!級!脆!皮!肉質也非常鬆化。這份量比預期好吃耶!份量也比預期多,吃得頗痛快的説,呵呵。Coffee pls!!最後以一杯咖啡完美的享受了

先來軟熟的餐包

而主菜我們選擇了

炭燒美國頂級西冷牛扒

這份量比預期好吃耶!份量也比預期多,吃得頗痛快的説,呵呵。

Coffee pls!!
最後以一杯咖啡完美的享受了這一餐非常高質素以及對住無敵海景的一個午餐。

• 餐包
  • 炭燒西班牙黑毛豬肋骨
2022-09-10 416 瀏覽
This place is actually very crowded, with only 2 window table on the second floor.The food is alright, BUT IT TAKES MORE THAN AN HOUR TO SERVE THE MAIN COURSE!!!We literally sat there for an hour waiting for main course, while other guest from the next table( ordered later than us ) finished and left!

• Onglet
2022-09-08 420 瀏覽
本身為左佢窗邊無敵海景想黎lunch不過因為前一晚先online book就算有寫remark request但去到都安排唔到窗邊位(´ε` )臨走都有影到幾張相咁啦可以碌後幾張睇下 真係對正個海架~講番食物方面我地order左兩個lunch sets包1 starter + 1 mainStarters我地揀左牛油果虎蝦沙律同香煎魷魚仔配西班牙腸兩款都唔錯 不過不失係見個菜名就想像到既味道Mains分別order左fish of the day同daily special既baby pork rib當日既魚係seabass 煎到皮脆肉嫩ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪伴碟既荷蘭醬好夾 薯蓉都好滑另外baby pork rib都比想像中好食煮到輕輕用叉一拉肉就散開肉質同時又保持到濕潤又有肉汁調味都係大路bbq sauce味但調較得幾好 唔似坊間好多都太酸/太甜整體食物質素係滿意既但以佢價錢 服務方面覺得可以細心少少 |ω・)✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
本身為左佢窗邊無敵海景想黎lunch
不過因為前一晚先online book
就算有寫remark request
但去到都安排唔到窗邊位(´ε` )
臨走都有影到幾張相咁啦
可以碌後幾張睇下 真係對正個海架~

講番食物方面

肉質同時又保持到濕潤又有肉汁
調味都係大路bbq sauce味
但調較得幾好 唔似坊間好多都太酸/太甜

整體食物質素係滿意既
但以佢價錢 服務方面覺得可以細心少少 |ω・)

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-08-13 627 瀏覽
今晚來到這間位於堅尼地城的法國餐廳,此店可盡覽海景,而室外設有雅座,感覺逍遙自在,聚餐好去處。頭盤🔸牛油果虎蝦沙律~ 簡單清爽;香煎魷魚仔配西班牙肉腸🔸散發出煎肉腸的油香配了新鮮的魷魚仔,香口惹味,令人饞涎欲滴;法式香草焗田螺🔸滋味可口,田螺鮮甜嫩滑又彈牙,配上香滑薯蓉,滿足極了;忌廉蘑菇湯🔸蘑菇香濃綿滑,啖啖滿足,暖胃又暖心;烤法國鵪鶉🔸烤焗後的鵪鶉,肉香鮮嫩,香味濃郁配青豆雜菜進食,既能增加層次感又可食得健康;甜品🔸朱古力蛋糕配雪糕,朱古力的苦澀味和軟棉棉的雪糕互相映襯,令人難以抗拒;雖然離開時也下著雨,正好我倆雨中慢步,話說當年.......

頭盤🔸牛油果虎蝦沙律~ 簡單清爽;

忌廉蘑菇湯🔸蘑菇香濃綿滑,啖啖滿足,暖胃又暖心;
鮮蘑菇湯

烤法國鵪鶉

鮮蘑菇湯
烤法國鵪鶉
2022-08-13 445 瀏覽
食友指引來到這海濱法國餐店,竟然在香港市區也可以看著打岸的浪花浪漫地享用美味法菜,店前更有泊車位,方便之極👏訂位晚上六時,店内有地下及閣樓兩層,侍應建議坐地面層,因有近岸海景,正值三號風暴,時見浪花直打馬路,好有感覺👍🏼選了六道菜套餐:凱撒沙律,爽嫩的菜蔬上放了鯷魚及温泉蛋,不一般的沙律😋雞肝豬肉批, 鹹香鬆化,入口即溶, 卻不油膩,批面放的小酸瓜,正好中和雞肝的濃味😋法式煎田雞腿,嫩滑入味,伴以散發牛油香味的薯蓉,果然绝配😋蘑菇湯,每一口都感到蘑菇蓉的嚼感和氣味,绝不是糊槳湯底,口感完全高檔😋主菜為是日精選新鮮魚,大片鯛魚塊煎到皮脆肉仍嫩, 大蜆,魷魚仔,薯蓉配菜墊底,厨師利用蜆肉鱿魚的鮮味,令魚肉更美味😋雪梨批,清香鬆化而不過甜,配上涼凍雪糕球,更加醒胃😋有心機的法式菜館👏

選了六道菜套餐:
凱撒沙律,爽嫩的菜蔬上放了鯷魚及温泉蛋,不一般的沙律😋

凱撒沙律

雞肝豬肉批

法式煎田雞腿,嫩滑入味,伴以散發牛油香味的薯蓉,果然绝配😋

蘑菇湯

是日精選新鮮魚

雪梨批,清香鬆化而不過甜,配上涼凍雪糕球,更加醒胃😋

雪梨批

有心機的法式菜館👏

2022-08-10
凱撒沙律
蘑菇湯
雪梨批
2022-08-04 424 瀏覽
法國餐廳香港堅尼地城戴維斯街 18 號 Bistronomique 地下電話:2818 8266 *** 西環好去處一望無際青馬大橋 半開餐 大窗望出 一望無際 心曠神怡日 坐低叫個 set lunch1 午餐鹽鱈魚一杯上蝶 ,慢慢歎小小一啖一啖,慢慢嚐,鱈魚熱帶海鹽味道,真係別有一番滋味。1 午餐朝鮮薊沙拉好特別呀,呢啲朝鮮薊沙律硬地甜甜地, 加埋啲沙律醬汁 ,都係一個好新鮮嘅感受。 1 午餐羊腿 好特別成隻羊膝上 ,肉質軟滑味濃厚 ,相信慢煮工夫一定唔簡單 ,一個人食唔曬,真係要搵朋友,一齊分享先至得 ,淨係羊腿骨都有七八吋長,所以呢嚿羊膝腿,真係好值得享受。午餐西冷牛排 一如常見,水準依然,講真,有驚喜是一時之間,要保持水準先係難上難,食完掛住佢,番嚟再叫都係番尋味,水準時好不一,失望都唔知係唔係會出現,所以開餐,祗要食知其味,食物恰當,飽腹之餘,我會再來,係幾咁享受呢?兩杯咖啡好友相聚食好傾談好,一個下午又快過,一餐嘆完又要做喇,世界真大大。
法國餐廳

1 午餐鹽鱈魚