Southside係相對新既商場,今次就黎試下呢間充滿異國風情既西餐🍴,裝修行墨西哥🇲🇽風格,充滿熱帶風情🌴 以深啡既木色🪵做底,再配白色石頭⚪️🪨同埋有五顏六色葉子🍃既壁畫,令人感覺精神啲🤩 野食方面選擇都多同大碟,味道幾好都可以翻兜😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)龍蝦燴飯 🦞🥘 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)個燴飯🥘望落唔多,但食落就啱啱好😜 上面有兩舊開左邊既龍蝦尾🦞,好易就起到肉出黎,有輕輕燒過🔥所以有啲焦香,爽口彈牙又鮮甜,再juicy啲就更加好~ 而個飯🍚係由清甜既洋蔥🧅、香口既大蒜🧄、惹味既龍蝦汁🦞同埋酸酸甜甜既番茄🍅煮成,個汁夠creamy,開胃香口,質地有咬口真係幾好食😋烤豬排 🔥🍖 - $210 (好味指數:😍😍😍😍)雖然我地係叫半份,但望落可以巨無霸既一份咁,真係抵食👍🏻 上面搽滿酸酸甜甜又帶有煙燻香味既燒烤醬🔥,惹味開胃~ 個豬肋骨🍖會偏瘦少少但燒完又唔會柴,表皮燒到🔥帶啲焦香,裡面肉質軟嫩juicy,有幾香既肉味🐷,啲肥膏位燒完🔥有油香~ 旁邊仲有啲金黃香脆,質感綿密既薯角🍟,所以食晒成碟真係超飽😌Campfire Cocktail (好味指數:😍😍😍🤩)同

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
龍蝦燴飯

龍蝦燴飯 🦞🥘 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)
烤豬排

烤豬排 🔥🍖 - $210 (好味指數:😍😍😍😍)

Campfire Cocktail (好味指數:😍😍😍🤩)
同個店員幾好傾,所以佢地送左一杯未出街既cocktail比我地試下比下意見,主要係由dark rum base再加洛神花泡沫🌺🫧調製而成,整體味道濃郁醇厚,有啲煙燻香味,再加埋微酸既泡沫🫧平衡下都唔錯~

Mango Mule - $75 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯mocktail 似係芒果味🥭既mojito,果味芳香馥郁,酸酸甜甜咁,仲有啲清香既青瓜🥒同薄荷葉🌱,感覺幾清新~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
龍蝦燴飯
烤豬排
2024-11-14 1363 瀏覽
初次嚟The Southside Bivacco 呢間餐廳。環境好舒適,再加上有一啲輕音樂,好relax。啱晒朋友聚會, 傾吓偈chill吓相。Signature chicken wing 招牌雞翼雞翼配上秘製醬汁的味道恰到好處,唔會太膩。熱辣辣上碟。超級推介👍🏻雞翼質感彈牙好好味🤤好食到唔停得口嗰種🥰。Rigatoni Bolognese 肉醬粗管意粉好香噴噴。醬汁份量充足,粗管意粉掛滿醬汁又彈牙🥰。再加上些芝士融化,更添風味。同我去意大利食嘅一樣。真係唔可以錯過❤️高質👍🏻Ribeye steak 好香。紐西蘭肉眼牛排,肉質Juice鮮嫩,肉味濃郁。牛排煎得火喉剛好,外焦內嫩,配菜的薯蓉幼滑,不會搶走牛排的風頭,整體配合得好好,讓人每一口都充滿滿足感。Mango Melu芒果汁配以青瓜汁混合而成。清新香甜。透心涼😃❤️真係好正。整晚食物美味。我哋邊享受美食邊傾偈,呢度服務態度都好好。全晚都好寫意,感覺好似take 咗個break。好難得香港可以搵到一個咁舒服嘅聚腳地方,所以我都極力推介❤️

Signature chicken wing 招牌雞翼

Rigatoni Bolognese 肉醬粗管意粉

Ribeye steak

Mango Melu
芒果汁配以青瓜汁混合而成。清新香甜。透心涼😃❤️真係好正。

2024-11-14
  • Signature chicken wing 招牌雞翼
  • Rigatoni Bolognese 肉醬粗管意粉
2024-10-15 1990 瀏覽
Southside 新墨西哥fusion BIVACCO✨ 商場仲有好幾間新餐廳,琴晚試完呢間挺不錯,附近的人有口福Risotto all’Astice (龍蝦燴飯) 龍蝦肉質煮得剛好!配合creamy嘅risotto,味道一流!🦞 帶出一絲煙燻同香料氣息,唔會過重,但好提升味道層次。一人份量輕鬆完成Roasted Chicken 雞皮烤得香脆但唔會太油膩,肉質保持嫩滑多汁,食落好滿足!🥰 新墨西哥嘅調味好輕巧,帶有少少辛香味,令整體味道更加豐富但唔會搶味🍗✨—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:- Risotto all’Astice (龍蝦燴飯) - Roasted Chicken —————————————————𖠿𖥣 Bivacco (黃竹坑)〒 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotograp
Southside 新墨西哥fusion BIVACCO✨
商場仲有好幾間新餐廳,琴晚試完呢間挺不錯,附近的人有口福

Risotto all’Astice (龍蝦燴飯)

Roasted Chicken

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

- Risotto all’Astice (龍蝦燴飯)
- Roasted Chicken

—————————————————

𖠿𖥣 Bivacco (黃竹坑)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #西餐 #南區美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-10-14
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 新開墨西哥混合西餐 @ 🌟 Bivacco 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Australian Black Angus Steak HKD 288Chicken Fajita HKD 170House Red WineStrawberry Mojito HKD 75.👽 呢間裝修得滿滿異國風情嘅餐廳超級吸睛,充滿熱情氣息,係新開嘅墨西哥FUSION西餐廳,被吸引了!.🍹天氣就算已經入秋都仲係好熱呀,一坐低當然先要黎一杯「Strawberry Mojito」,啲士多啤梨係新鮮嘅,加埋薄荷同青檸,香甜酸爽,唔會過甜,超級降溫又消暑呀!.🍷 等食物上枱嘅同時,嘆埋杯紅酒先。比想像中FRUITY,同埋丹寧唔太重,比較接近BEAUJOLAIS。.🥩 主角就當然係「澳洲黑安格斯牛排」,真係非常唔錯!肉質好鮮嫩,厚身無筋,就算凍左都唔韌。黑椒汁調味出色,再配上辣薯角,好滿足!.🥙 一定要食嘅當然係經典墨西哥招牌菜式「墨西哥烤雞肉」!佢將雞肉,加埋洋蔥同埋甜椒一齊炒熟,連埋鐵板上檯,超爆香!配上牛油果醬同酸奶油,配上溫熱嘅玉米餅,好惹味又飽肚!.
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Strawberry Mojito HKD 75

Strawberry Mojito

House  Red  Wine

Chicken Fajita

😋 好味嘅食物,友善嘅服務,加上好型格嘅裝修,坐得好舒服,用餐氣氛讚,絕對值得大家有機會去試下。
📍 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Strawberry Mojito
House  Red  Wine
Chicken Fajita
南區終於有個商場正正常常🤭仲要係地鐵直達..同姊妹們見面大家都方便多了👯‍♀️ 大家都想食pizza 所以揀咗呢間Bivacco外藉職員好快比咗個靚位我地又會主動加水,service幾好Menu 圖文並茂好易睇~ 🍕《 BBQ chicken 💲150 》 燒烤雞肉Pizza ,芝士夠多,配料有彩椒、洋蔥、同有用燒烤醬燒製嘅雞肉,好入味香口;pizza底嘅厚度係中等,有鬆軟嘅口感又唔會太薄,批邊好香口又唔會焦。入口好惹味又juicy👍🏻🍝《 Linguine Vongole 💲150 》墨魚意大利麵,有蜆半熟有6-7隻,配上大蒜好香🧄🥟《 Porcini Truffle Mushroom Ravioli 💲150 》呢款好岩素食嘅朋友~ 牛肝菌松露蘑菇雲吞 醬汁香濃帶芝香;意大利雲吞都幾大塊,中間嘅牛肝菌松露餡好香濃,整體係膩但惹味嘅~ 所以食完都飽晒... 甜品都食唔落了~~
南區終於有個商場正正常常🤭仲要係地鐵直達..
同姊妹們見面大家都方便多了👯‍♀️

大家都想食pizza 所以揀咗呢間Bivacco
外藉職員好快比咗個靚位我地
又會主動加水,service幾好

Menu 圖文並茂好易睇~

🍕《 BBQ chicken 💲150 》

🍝《 Linguine Vongole 💲150 》
墨魚意大利麵,有蜆半熟有6-7隻,配上大蒜好香🧄

所以食完都飽晒... 甜品都食唔落了~~
2024-09-27
今天要介紹的餐廳係位於黃竹坑Southside是一家非連鎖既意大利餐廳。餐廳主打意大利同墨西哥Fusion,食物份量充足而且價錢合理。Signature chicken wing 招牌雞翼 $80雞翼配上秘製醬汁的味道怡到好處,汁掛上雞翼上而但又唔會太膩。熱辣辣上碟而且外皮整得好脆,值得一試。牛肝菌松露蘑菇雲吞 $150上菜時陣陣嘅松露香,有七件雲吞,雲吞做得好大件裹面包有肉餡同菌類,加上牛肝菌醬汁同磨菇,食完感覺有點膩。半份烤豬排骨配薯條 $210首先可以選辣同唔辣既醬汁,豬肋骨大大條大概有6支骨,表面烤到微微焦香,食到煙熏香味, 豬肋骨好腍用刀一切容易骨肉分離,而且配菜薯條份量亦很多炸得香脆。Tiramisu $70呢個Tiramisu 份量正常,有咖啡味同有啲酒香,食落質感偏軟。BIVACCO黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖港鐵黃竹坑站B出口, 步行約2分鐘

牛肝菌松露蘑菇雲吞 $150

半份烤豬排骨配薯條 $210

Tiramisu $70

BIVACCO
港鐵黃竹坑站B出口, 步行約2分鐘
2024-12-26 0 瀏覽
黃竹坑新商場THE SOUTHSIDE,終於搵到一日去食埋呢間Bivacco,個裝修好有異國風情,音樂同氣氛都好寫意!前菜叫咗佢哋嘅招牌雞翼,最正係佢嘅自家製BBQ醬,十分濃厚香甜惹味!🥹墨西哥玉米片脆卜卜,配埋新鮮嘅莎莎醬,仲有滑滑嘅牛油果同香濃嘅mozarella芝士,層次感十足!🤤最後嗰個Margherita pizza就係經典,價錢相當有驚喜全部都只需$150左右就有大大個pizza😱薄薄嘅餅底烤得香脆,上面鋪滿新鮮蕃茄醬同香濃芝士,仲有陣陣嘅羅勒香,簡單但係好正宗!一餐飯周遊咗墨西哥同意大利,嘢食份量十足,值得一試。

一餐飯周遊咗墨西哥同意大利,嘢食份量十足,值得一試。
2024-12-26 0 瀏覽
最近香港真係開咗好多新商場,聖誕聚會地方嘅選擇特別多🎅🏻今次揀咗去黃竹坑嘅THE SOUTHSIDE 食手工Pizza🥰SANGRIA - RED WINE咁開心梗係要飲番杯啦😆我叫咗呢杯用紅酒做基底嘅西班牙水果酒😇裏面真係幾多個果肉,味道幾清新👍Tropicana呢個Pizza焗到外脆內軟,內軟得來帶點煙靭😍餡料方面有火腿同埋落咗菠蘿🍍Pizza梗係唔少得芝士啦,呢一個就配咗Mozzarella🧀Porcini Truffle Mushroom Ravioli 最近真係好鍾意食意大利雲吞😉每隻雲吞都算飽滿😇每一啖都食到牛肝菌同埋松露嘅味道😋當中仲有一堆好香口嘅炒蘑菇Signature Chicken Wings最後嗌多咗呢個招牌小食😌自製醬汁味道美式BBQ口味😛雞翼先炸後沾滿酸甜嘅醬汁真係好惹味🤩
最近香港真係開咗好多新商場,聖誕聚會地方嘅選擇特別多🎅🏻

SANGRIA - RED WINE

咁開心梗係要飲番杯啦😆
我叫咗呢杯用紅酒做基底嘅西班牙水果酒😇
裏面真係幾多個果肉,味道幾清新👍

Tropicana

呢個Pizza焗到外脆內軟,內軟得來帶點煙靭😍
餡料方面有火腿同埋落咗菠蘿🍍

最後嗌多咗呢個招牌小食😌
自製醬汁味道美式BBQ口味😛
雞翼先炸後沾滿酸甜嘅醬汁真係好惹味🤩
2024-12-21 0 瀏覽
Bivacco黃竹坑香葉道11號 THE SOUTHSIDELG樓 LG9號舖經開黃竹坑新商場,老友推介高質意大利菜,環境舒適,食材新鮮,果然無介紹錯。😸BURRATA SALAD水牛芝士沙拉水牛芝士又香又滑,配新鮮車厘茄和火箭菜,加了香草和黑醋醬汁提升層次,好開胃。😋MEATBALLS自家製肉丸肉丸口感鬆軟,肉汁豐富,肉味香濃,加香氣四溢的肉醬和芝士,好惹味!😍AUSTRALIAN BLACK ANGUS STEAK澳洲黑安格斯牛扒薯條即叫即炸,炸油新鮮,又香又脆,配茄汁食,好快畀我清曬。Medium 的安格斯牛扒,口感煙韌,肉汁豐富,吃到中段,可加香濃的醬汁和海鹽,大滿足!🤤PEPPERONI PIZZA意大利辣香腸披薩餅底鬆脆,口感煙韌,面層佈滿了意大利辣香腸和芝士,趁熱食,回味無窮。😻TIRAMISU提拉米蘇面層放了新鮮士多啤梨,外層軟滑,內層的咖啡流心超驚喜,甜度適中,咖啡味香濃,喜歡甜品的朋友不能錯過。😘CHOCOLATE MOUSSE朱古力慕絲新鮮藍莓,香濃的朱古力,香滑的慕絲,多重享受,So Sweet。💖MONSTER🍸調酒師將蘭姆酒、櫻桃酒、安格仕苦精、苦艾酒、香橙

黃竹坑香葉道11號 THE SOUTHSIDE

提拉米蘇

CHOCOLATE MOUSSE
朱古力慕絲

MONSTER🍸

調酒師將蘭姆酒、櫻桃酒、安格仕苦精、苦艾酒、香橙和檸檬調和,果香味濃,酒精感強,酸酸甜甜的,推薦!😈

MOCHA

香甜嫩滑,咖啡味濃,好chill!😽

HOT LEMON TEA

檸檬新鮮,配 Lipton 紅茶,So Fresh!😃

Bivacco 環境舒適氣氛好,食材新鮮高質, cocktail 好飲,侍應服務態度好,南區朋友好去處,還會再來。😎🤘🏻

2024-12-17
1K
2024-12-20 0 瀏覽
Bivacco Pork Ribs $210Half. 好正, 調味剛好, 肉質軟腍仲有大份即炸薯條,推薦. 半份都好多Signature Chicken Wings $80都多隻, 選左辣但唔會好辣. 都幾嫩Linguine Vongole $150 墨魚意大利麵, 蜆都新鮮大隻, 鮮嫩有6-7隻, spaghetti al dente Strawberry Milkshake $70大pat cream, 邪惡好飲, 有strawberry香味濃, 好正好飲呀

Pork Ribs $210

Signature Chicken Wings $80
都多隻, 選左辣但唔會好辣. 都幾嫩

Linguine Vongole $150

Strawberry Milkshake $70

• porkribs
  • strawberryMilkshake
2024-12-19 0 瀏覽
咁岩係The Southside開完會,直接係到食埋晚餐,經過呢間Bivacco,見到裝修好有特色,咁啱又有位入咗去試。Signature Chicken WingsTruffle Mushroom PizzaLinguine Vongole雞翼都幾大隻,有六隻,外皮脆脆地。Pizza批底好鬆軟,如果鍾意食脆邊嘅就可能未必啱,truffle 味道都有的,不過屬於偏淡嘅味道。意粉 Linguine Vongole,用左墨魚汁pasta,大蜆肉幾鮮甜,不過蒜味偏淡,overall 餐廳味道都係屬於清淡style。
Signature Chicken Wings
Truffle Mushroom Pizza
Linguine Vongole
雞翼都幾大隻,有六隻,外皮脆脆地。
>>朋友新居入伙,去housewarming之後想搵間平平地食,見呢間環境幾有feel,評價唔錯,閒日都多家庭客就試下<<⭐️牛肝菌松露蘑菇餛飩只係$150!餛飩裡面嘅牛肝菌同炒蘑菇配合得好好,加埋松露醬同帕馬森芝士,creamy 得嚟又飽滿!⭐️馬尼拉青口$168,啖啖都係大海風味,搭配San Marzano tomatoes,酸甜開胃⭐️Signature chicken wings,$88就可以食到自家製醬,香脆好味⭐️Rosemary blueberry smash $75,清新嘅mojito ,係轉換主食之間飲下,好refreshing \\\\\\\\\\\\\\\📍Bivacco @bivacco2024 ////////////////黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖

2024-12-11 195 瀏覽
平時去southside 都會向上層搵嘢食 可能係一個慣性但其實地面有一層 都有間很不錯的餐廳👍好味的,不算貴👍環境舒服,好適合傾偈👍好闊落👍餐點好大份 👍亦適合家庭聚餐 都見到有家長嘅小朋友嚟食首先叫咗一份Fish and Chips炸魚薯條 塔塔醬 豌豆泥想不到有三件底咁大的魚 而跟足傳統做法 並不是單純炸魚而是炸漿裏面有啤酒嘅香味食落非常之正 皮真係好脆 而且仲有酒香Rigatoni Bolognese波隆那肉醬扁管麵,碎牛肉,帕馬森芝士肉醬扁管麵 好食合大家share食加上佢相對亦都唔油膩 肉醬亦很開胃BBQ Chicken燒烤雞肉薄餅,彩椒,洋蔥,燒烤雞肉本身我以為只係細細個Pizza點知原來好大份 新鮮焗起加上環境很舒服 完全沒有壓迫感Sunrise Mocktail店內亦都有不少特色飲品因為叫咗一杯Mocktail其實lunch set 亦很抵食絕對可以encore

平時去southside
都會向上層搵嘢食 可能係一個慣性
但其實地面有一層 都有間很不錯的餐廳
👍好味的,不算貴
👍環境舒服,好適合傾偈
👍好闊落

而跟足傳統做法 並不是單純炸魚
而是炸漿裏面有啤酒嘅香味
食落非常之正 皮真係好脆 而且仲有酒香

Rigatoni Bolognese

波隆那肉醬扁管麵,碎牛肉,帕馬森芝士
肉醬扁管麵 好食合大家share食
加上佢相對亦都唔油膩 肉醬亦很開胃

BBQ Chicken

燒烤雞肉薄餅,彩椒,洋蔥,燒烤雞肉
本身我以為只係細細個Pizza

其實lunch set 亦很抵食
絕對可以encore

Sunshine
2024-12-11 194 瀏覽
今日專程約了好久不見的朋友在港島南區見面,去了一間墨西哥餐廳食個午餐。餐廳在商場內,有半露天座位,裝修帶有墨西哥風的熱情,環境舒服闊落。Burrata水牛芝士沙拉:有個白色波波形的芝士震震下,外皮是mozzarella 水牛芝士,內層是stracciatella 芝士cream,流心爆發好味,簡單配上火箭菜和黑醋令到成個沙律菜味道多層次和豐富 自家制肉丸:三粒脹卜卜肉丸配上芝士碎和蕃茄肉醬,十分惹味,記得要沾多啲醬嚟食。澳洲黑安格斯牛排選了5成熟,牛扒切面帶粉紅色,核心保留少部份血紅色,牛排嫩滑剛剛好,番薯條甜甜脆脆好味。挪威香煎三文魚:配上忌廉汁、長柄西蘭花和薯蓉,三文魚頗大份,連皮香煎有脆皮感,肉質細嫩十分美味。意大利辣香腸披薩:呢款披薩系薄底但個邊系厚脆柔軟,辣香腸配上羅勒真系十分夾,味道濃郁,齒頰留香。餐廳在商場內,有半露天座位,裝修帶有墨西哥風的熱情,環境舒服闊落,價錢親民,種類多但唔會辣,有背景音樂襯托著吃的一餐十分愜意。

2024-12-07 142 瀏覽
Bivacco今日要介紹喺黃竹坑一個新商場THE SOUTHSIDE入面有一間意大利菜餐廳,下午茶時段都算多人嚟食,裝修似墨西哥風格,牆上仲有幾幅五顏六色嘅壁畫,仲有兩盤唔知真定假嘅仙人掌植物,menu上都有唔少食物選擇,呢間餐廳都幾啱同朋友吹水聚舊!1.前菜:自家製肉丸澳洲黑安格斯牛扒$140+是日甜品$20+熱巧克力$20(8/10)前菜係自家製肉丸,呢個肉丸真係好好味,係用純牛肉整出嚟,咬落去肉質完全唔鞋唔乾,加埋面果層落咗少少芝士碎,食落仲有少少芝士香!不過澳洲黑安格斯牛扒叫咗五成熟,牛扒食落有少少韌,唔似五成熟,差唔多接近八成熟!呢個餐加$20有一件芝士蛋糕,芝士蛋糕唔會好甜,唔錯!飲品揀咗熱巧克力,只需要加$20,唔會好苦又唔會好甜,啱啱好算好飲!2.BBQ Chicken 薄餅$150(燒烤雞肉薄餅、彩椒、洋蔥同燒烤雞肉)(9.5/10)呢個薄餅係大批,已經切開八大件薄餅,配料有燒烤雞肉、彩椒同洋蔥等,非常好味!3.Signature Chicken Wing $88+熱檸檬水(9/10)呢碟雞翼真係好好味,食落有三種味道,甜酸辣三種味,雞翼肉質好滑,唔錯!2人總共價錢$

1.前菜:自家製肉丸
呢個餐加$20有一件芝士蛋糕,芝士蛋糕唔會好甜,唔錯!

2人總共價錢$460,其他有加一服務費!

個人口味總評分:8.83/10

@bivacco2024

地址:黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖

#Bivacco #意大利菜 #扒房 #黃竹坑好去處 #黃竹坑 #黃竹坑美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong