去完銅鑼灣覆診,行去糖街搵嘢食。見Sugar+ 有咁多新餐廳,就搵一間有戶外座位嘅高級日本法國fusion菜餐廳人食啦,比自己輕鬆一下。 餐廳裏面嘅設計簡約以帶有西方皇宮嘅高貴氣息。 餐廳戶外範圍,非常靚嘅景色,可以望到維多利亞港亦可以換到維園同中央圖書館等景觀非常開揚。餐廳嘅lunch set,非常多選擇,種類繁多。主要以日式及西式菜式為主。 意大利飯、意大利麵、日本叉燒飯、日式帶子烏冬、西式煎魚及不同國家級數嘅牛扒選擇。仲送上沙律加餐湯,餐湯超有心機用忌廉畫花。我同朋友都好鍾意食牛扒,叫咗澳洲M7和牛同1855 極佳安格斯肉眼扒。1855 極佳安格斯肉眼扒 $288擺盤非常精美餐廳已幫我哋切號牛扒粒。 便用美國最頂級的US prime 安格斯肉眼扒, 牛扒脂肪比例均勻。煎到牛扒剛剛好,肉質唔會太韌。有牛肉汁執滲出,再配埋餐廳字條嘅燒烤醬汁來點牛扒,非常惹味。澳洲M7和牛 $408同安格斯比較,澳洲M7和牛脂肪比例較多,雪花更多。 有一層脂肪包住紅肉,食落口感多點溶化嘅感覺。坐得戶外位,當然要叫返兩杯Cocktail去襯托一個咁靚嘅看海環境,同朋友Chill 下。Kappa呢杯Coc
餐廳裏面嘅設計簡約以帶有西方皇宮嘅高貴氣息。

1855 極佳安格斯肉眼扒 $288

澳洲M7和牛 $408

Kappa
呢杯Cocktail用青蘋果、菠蘿汁、青檸汁同梳打水製作而成。飲落酸酸甜甜,非常清新開胃,飲完頭腦清醒。超有夏日氣氛。

Fairy
使用英國breakfast tea、檸檬汁、桃濃縮液及荔枝汁調配而成。飲品低糖,非常健康。入口後帶有茶香及果香味道,可以幫助清取剛進食完肉類嘅肉膩及飽濟感。
2023-03-13
  • 1855 極佳安格斯肉眼扒
  • 澳洲M7和牛
  • Kappa
2023-03-13 55 瀏覽
今次去咗銅鑼灣食fine dining,餐廳設有户內同户外露台位,可以望到維園同維港景色,相當之有情調。JAPANESE HIROHIMA OYSTER SOUP湯用上日本廣島牡蠣,湯頭鮮味到好似飲緊蠔汁一樣,伴碟還有一隻牡蠣,能食盡廣島牡蠣嘅鮮甜味道。TRUFFLE MUSHROOM SOUP黑松露蘑菇湯口感順滑,啖啖都係黑松露嘅味道。SEA URCHIN RISOTTO 鮮甜味美嘅海膽意大利飯,每一粒飯都浸泡係海膽汁中,每一口都充滿海膽嘅鮮味,沖擊著每一個味蕾,好幸福嘅感覺。LANGOSTINOS CORDYCEPS MILITARIS LINGUINE蟲草花配意粉幾特別,每條意粉都充斥著蟲草花嘅香氣,紅蝦鮮甜美味,肉質鮮嫩彈牙,還將蝦頭嘅蝦膏混中意粉當中,散發出獨特嘅海洋鹹味,鮮味無窮。JAPANESE STRIPLION WAGYU A4鹿兒島A4和牛,外面輕輕煎香,中間呈粉嫩顏色,脂肪紋理細緻,肉質細嫩,口感柔軟多汁,入口即溶,蘸埋燒汁食落更滋味。CLARIFIED BUTTER SOUS VIDE LOBSTER TAILS龍蝦尾經慢煮令肉質保持嫩滑,保留原汁原味,肉質細膩

JAPANESE HIROHIMA OYSTER SOUP

TRUFFLE MUSHROOM SOUP
黑松露蘑菇湯口感順滑,啖啖都係黑松露嘅味道。

SEA URCHIN RISOTTO

JAPANESE STRIPLION WAGYU A4

龍蝦尾經慢煮令肉質保持嫩滑,保留原汁原味,肉質細膩彈牙,配有薯蓉同雜菜。

貓妖
桃太朗
兩杯都係酒精飲品,貓妖有烏龍茶,上面有用蘋果汁打成嘅分子料理,賣相相當吸引。而桃太朗有蘋果木煙燻嘅味道,杯中有一粒好大嘅冰,冰上面印有餐廳logo。
超差超差超差!一入到去餐廳,同佢講booking4位加多一位,佢就眼尾都唔望吓你,係到話「今日打過俾你,係你無聽電話」。跟住我地都話唔好意思,係岩岩先知多一位,因為朋友個仔岩岩跟埋咗黎。然後佢就話無位最多加張凳俾你,最後俾咗張4人枱加個主席位俾我地,相當細下。後尾見到張大枱問佢可唔可以俾個張我地,又係無尾音咁講「我地8點有booking喎」好!終於坐低忍住怒火,突然佢掉個menu埋黎「我哋呢度有minimum charge 每人一個set $799同$988 」。我地再問無散叫menu嗎?「無喎,我地無嘢可以散叫」痴線! 真係火到黎埋,走人。服務態度差到一個點!!
超差超差超差!
我地再問無散叫menu嗎?「無喎,我地無嘢可以散叫」
痴線! 真係火到黎埋,走人。
服務態度差到一個點!!
2023-03-06 73 瀏覽
餐廳環境一流,有美麗的風景,對住維園,有海境。 餐廳寬闊,佈置休閒舒適。 背景音樂閍得比較大聲,似乎員工很喜歡聽。 食物還可以,沒有太大驚喜,不過就是要等幾枱一齊上菜。 感覺在吃團餐。 周年最後的餐茶也要等齊幾台的檸水檸茶一起上。 食材才算上新鮮,份量適中,味道不錯。 午餐套餐平均$180-480,選擇有意大利飯、豬,魚、牛等。 下單時,服務員告訴魚需要時間比較耐。 結果沙律餐湯喝完,等了二十分鐘先上主食,而且朋友的魚比五成熟的牛快上。 餐飲也是只包檸檬水或檸檬茶。。。咖啡要另加$18。 訂位時有說明為朋友慶祝生日,結果都沒有什麼特別,有一點期望過高。
2023-03-06
慶祝紀念
生日
2023-02-27 1123 瀏覽
見到網上介紹呢間新開的餐廳,位置於糖街Sugar +大廈 ,近兩個女嘅學校和補習社。是日lunch便約兩個女上來試吓。早一星期己在OpenRice book了1300時露台位。我們準時1300到達餐廳。Super+大廈出名多靚景餐廳,Blendin位於19樓,坐在室內靚景亦一覽無遺,盡入眼簾。可惜呢個都係佢的唯一優點。今次試過服務及食物都不佳,靚景關係唔優做,weekday午飯時間餐廳亦滿座。由於一早已book了露台位,但是帶位的侍應姐姐安排了我哋坐在室內靠牆的位置。我禮貌地向她表示我已book了露台位,佢竟然語氣不太友善地話,個個都想坐露台位,邊有咁多露台位,坐住先啦。我覺得佢表達的方式真的不太友善。我哋坐了約15分鐘後,見露台位有客人離開,向另一名男侍應反映,才換了位置。藍天白雲,海闊天空,望住維園和維港景色,便是這間餐廳的賣點,而服務和食物真的是第9流。Weekday lunch menu.其實價錢唔算貴,但是食物的質素真的很差,相對便唔值呢個價錢。每個set lunch都有一個沙律菜和一碗薯仔湯,味道不提也罷。我order的煎封石斑魚柳配檸檬牛油汁$178: 份量少得可憐,而魚

Weekday lunch menu.

我order的煎封石斑魚柳配檸檬牛油汁$178: 份量少得可憐,而魚柳亦不新鮮,沒有鮮味,更有少許腥味。👎👎
煎封石斑柳配檸檬牛油汁

大女order的北海道帶子配龍蝦汁烏冬$198: 是最正常的一道菜,帶子鮮甜、烏冬彈牙,龍蝦汁亦恰到好處,亦有花心思擺盤。👍👍
煎北海道帶子龍蝦汁烏冬

細女order的醬汁煮日本黑豚叉燒$178: 簡直係災難級,份量少、嗰兩舊日式叉燒起渣又死鹹,最難食是上面的幾塊炸腐皮,咬落去唔脆,仲有好大陣油抑味,直頭食唔到。👎👎👎
醬汁煮日本黑豚叉燒

另外加$18的Cappuccino, 都好麻麻哋,不予置評,好彩啲景色加晒分。

最後埋單$629 ,以3人午餐來講唔算貴,但是唯一可取的真的是個景觀,三個set lunch我一個大人兩個小朋友,都唔夠食。食完好似冇食過咁。

餐廳雖然有靚嘅景觀配套,但是如果做唔好過食物和服務,最終唔會有回頭客。
2023-02-20
煎北海道帶子龍蝦汁烏冬
2023-02-27 94 瀏覽
今天午餐,因為突然有事,更改了時間,但是有在更改了時間出現,但竟然通知我是沒出現!下午2:00,沒什麼食客,但端上來的食物竟然不夠熱。帶子烏冬還可以,ribeye beef肥脂肪佔了一半,牢騷很重,可以說是難以入口。得罪說一句,之前讚揚的食評是怎來的?還是我們今天不幸運?
得罪說一句,之前讚揚的食評是怎來的?還是我們今天不幸運?

2023-02-27
2023-02-23 119 瀏覽
今晚同老公一齊去食晚飯,只有HKD988同HKD788兩款套餐給你揀。味道方面,九唔搭八,完全浪費了食材,食完真係唔知自己食了什麼!牛扒不好吃,羊扒無味,海膽risotto唔知點解有soy sauce 味道,甜品心太軟不熱,Basque Burnt Cheesecake 無芝士味,真係唔知食咗乜嘢, 無下次
2023-02-23
2023-02-21 115 瀏覽
今次試了set lunch 龍蝦汁蟹肉伊麵🦀🍝味道一般,伊麵略嫌太濕🥹西班牙黑毛豬豬胺中規中矩,肉質不算大嫩滑,但味道不錯,可以一試😊椰菜黑松露意大利飯🍲喜歡素的朋友,這是不錯的選擇,黑松露味夠濃,risotto 口感適中😉 選了露台的位置,因為我喜愛outdoor dining , 環境是👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。有維港海景😍及寬闊園景,舒適chill out一流。服務?ok 正常,可以再提升💪🏻
今次試了set lunch

龍蝦汁蟹肉伊麵🦀🍝
味道一般,伊麵略嫌太濕🥹

西班牙黑毛豬豬胺
中規中矩,肉質不算大嫩滑,但味道不錯,可以一試😊

椰菜黑松露意大利飯🍲

服務?ok 正常,可以再提升💪🏻
2023-02-17 113 瀏覽
啱啱情人節同老公慶祝book咗呢間之前聽frd講呢間好正諗住試下真心正嘅,一入到去環境真係好chill 燈光都好舒服啲服務都好好 講返野食啦 我筆嬲都覺得呢啲鋪頭都係又貴又唔好食嘅 但係呢次真係有被驚喜到 野食都好高質 又好好味 我會覺得係性價比高嘅 難得一間好食環境又好舒服 啲嘢正得好靚 擺盤好精緻 肉又嫩又多汁 淨係可以話 廚師控制時間控制得好好 👍🏿真係冇得彈啊!!我平時都好少評論 真係忍唔住要同大家開心share下呢間嘢
啱啱情人節同老公慶祝book咗呢間
之前聽frd講呢間好正諗住試下
真心正嘅,一入到去環境真係好chill 燈光都好舒服
啲服務都好好

我平時都好少評論 真係忍唔住要同大家開心share下呢間嘢
慶祝紀念
情人節
2023-02-17 94 瀏覽
早前打听到香港的朋友,说这边吃饭看风景很漂亮,特意来尝一尝🤔 那么确实是很不错 这餐厅整体来说气氛很好,环境是一流的,落地大窗看着外面的海景,跟平时在路上看到的风景是不一样的,少了种烦嚣的感觉。而食物方面就可以更进步,但也超越了绝大部分的餐厅了,我下了个意大利饭,他用日本毛豆庐荀做配搭,口感相对的很细腻,也保留了意大利饭的香气,吃起来会让人一口接一口,很不错。不过要是评分,作为旅客这边应该我会打个8分,毕竟风景确实胜人,能这样看风景吃饭的餐厅还是很少的。🤔🤔

2023-02-16
2023-02-11 214 瀏覽
朋友突然想食下午茶, 見呢間位於Sugar+19樓嘅餐廳, 內裡空間寛敞, 又有景觀, 便決定一試。不過個下午茶餐實在差到一個點:份量小得可憐, 連一個小小的蟹肉酥盒都一開二, 每人得半個, mini caviar crepe個餅係濕嘅, mini canele又硬又乾, 所有食物都超mini, 飲品只可揀檸茶,檸水或普通咖啡, 想要flat white或cappuccino都要加錢。每人$298+10%嘅餐, 價錢貼近酒店餐廳, 這質素完全不值。惟一可取是景觀開揚, 望到維園和一點海景。
惟一可取是景觀開揚, 望到維園和一點海景。
2023-02-10 107 瀏覽
早幾日同同事過黎呢度食lunch,好鍾意呢度個環境,有個落地大玻璃 望到個滿分的景色,如果能夠坐在室外的話,就可以有更好的體驗🌅。我叫了Homemade Bolognese Onsen Tamago Fettuccine闊麵吃,價位不算太貴,158一個面包一杯茶,CP值算中規中矩,有一部分的價錢我認為是給予了位置風光景色。溫泉蛋處理得很好,加上肉醬,很好地融入了闊麵內👍🏻👍🏻。這算是一間不錯的餐廳,久不久忙裡也可以抽時間來吃一個lunch放鬆放鬆👍🏻。

我叫了

溫泉蛋處理得很好,加上肉醬,很好地融入了闊麵內👍🏻👍🏻。

2023-02-03
2023-02-04 198 瀏覽
難得放假唔洗返工,帶媽媽食餐好嘢👩‍👧平時很少有時間好好地陪媽媽,所以在網上選擇了很久,看了很多食評,最終選擇了這一家,果然沒有讓人失望💗從一進門就能夠感受到很舒服簡約的裝修,工作人員也都很有耐心,整體給人的印象非常好👍🏻跟媽媽選擇的是椰菜花黑松露意大利飯和肉醬溫泉蛋手打闊面,一直很喜歡食黑松露的任何東西,配上這款意大利飯也是絕妙🤩以前從未嘗試過,超級愛!💗價格也合宜,可以說是超值的一次體驗!
2023-02-03 216 瀏覽
簡直是踩了一個大坑,我和閨蜜兩個人去吃,基本來說地段是沒問題的,但是外面十幾度,他在19樓還要開著大大的窗戶,菜送上來,菜就已經涼了,服務員提議,可不可以關窗? 他們說,我們的窗一定要開,不開關關關笑話嗎? 還有沒有的,散點餐,只有一個套餐988再加10%大概1000元左右,上下吧! 這樣的價錢已經可以在米其林一星餐廳吃了他這個價錢簡直就是過分,實物材料也沒什麼特別服務員,一問三不知奉勸各位千萬別來這一家餐廳買單的時候,我和閨密兩個人要分擔,他說他們的機器不能做,那你信用卡也可以分開刷呀,這麼簡單的東西都不能做到,也好意思收到這個價位,他們簡直當食客都是白吃嘛
2023-02-03
2023-02-01 172 瀏覽
Average spending per head is over hkd1000 with extreme poor service. The bread is only 4 tiny pieces for two person and no refill. No introduction on menu. Didn’t change the cutlery after we finished each dish. Food is lukewarm. 😩Only the view is worth mentioning. A new restaurant that doesn’t seem to care about the guests at all. Waiters and waitresses are standing and avoiding eye contacts. It is very hard to get their service while we were sitting outside and waiters and waitresses just staying indoor.