2022-09-28 39 瀏覽
沿著中環D2出口朝蘭桂坊方向拾級而上,所謂大隱隱於市,在商業大廈的樓上來到了這座超級Chill的鯊魚酒吧。進入酒吧映入眼簾的是好似水族館一樣的大魚缸,裡面有三條非常可愛的baby shark。既可以選擇坐在酒吧里對著baby shark談天說地;亦可以選擇坐在酒吧外露天對著高樓大廈觥籌交錯。這一家Bloop Shisha Lounge和蘭桂坊外面其他酒吧不同,絲毫沒有嘈雜的氛圍,舒緩的輕音樂,開懷的景致,絕對是放工後休閒飲酒的絕佳場所。辛勞一天,和朋友來這裡Dinner, 點餐之前先點了兩杯酒Drink:White Wine – Chateau Ste Michelle (Columbia Valley USA)Red Wine – Kim Crawford (Marlborough New Zealand)初入口淡淡芳香,稍後酒味沁人心脾,甜而不苦,非常適合女士,淺飲兩口感覺有些肚餓,開始點餐。Tapas:Seadfood Hush Puppies (脆炸海鮮餅)海鮮餅外脆里香,蝦肉非常飽滿,配酒作為聊天小食絕對過癮。Mini Black Angus Bamboo Sliders (

辛勞一天,和朋友來這裡Dinner, 點餐之前先點了兩杯酒
Drink:

Tapas:
Seadfood Hush Puppies (脆炸海鮮餅)
海鮮餅外脆里香,蝦肉非常飽滿,配酒作為聊天小食絕對過癮。

超級推薦及特別的迷你漢堡,漢堡本身卜卜脆,上半片原味,下半片有一些辣辣的Sauce,中間的黑安格斯牛肉肉質非常有韌性,配合卜卜脆的漢堡,一口下去,讓味蕾充分感受到食物的層次。

Mains:
Roasted Suckling Pig Segovia Style Brandy Apple Puree, Sherry Pork Sauce (傳統西班牙烤乳豬,慢煮蘋果蓉,些利酒烤豬汁)
想試一點特別的東西,所以選擇了Main Course之中不常見的烤乳豬,脆脆的皮香噴噴的肉,配上Sherry Pork Sauce,入口即化。

藏紅花紅蝦燴西班牙飯
飯粒飽滿,大蝦好味,味道香濃,傳統菜餚被賦予了不一樣的風格。

Desserts:
White Chocolate Expresso Pama Cotta, Caramel Toffee Foam(白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫)
提拉米蘇的味道加上奶凍,口感香滑爽膩。

Brunt Cheese Cake(巴斯克焦香芝士蛋糕)
芝士味道很香,並不是太甜,食到裡面非常軟,並不讓人覺得很膩。

藏紅花紅蝦燴西班牙飯
  • Mini Black Angus Bamboo Sliders (黑安格斯牛肉迷你竹炭漢堡)
2022-09-28 35 瀏覽
Bloop Shisha Lounge與鯊共舞的餐廳,老闆特別熱情,給我們推薦了幾道廚師的招牌菜,每一道都非常驚艷, 旁邊是無邊鯊魚池,微風吹拂著,音樂營造了舒服的的氛圍,味蕾視覺聽覺三重極致體驗。西班牙辣味蒜蝦作為前菜,個頭超大的蝦,肉質緊實,配上辣味醬汁和香脆的蒜片,十分開胃。比目魚柳上灑上了cheese,一口下去有鮮嫩的魚肉濃郁的芝士,完美的組合,魚肉肉質很新鮮,配上濃郁的醬汁,配上辣椒土豆蒜粒,層次感特別豐富。北海道帶子扁意面,碩大的帶子,番茄醬汁,點綴以葡萄乾,杏仁,蘑菇,番茄,味道層次之豐富,廚師之用心可見一斑。甜品聽老闆推薦點了expression風味的奶凍和鮮果泡沫乳酪;泡沫乳酪的口感很特別,像是在咬棉花一樣,一進口就化開了配上了新鮮的水果果粒,非常清爽;奶凍非常濃厚,配上微苦的topping,有點像提拉米蘇。非常適合和好友來打卡的bar,可以飽餐一頓,也可以聊天。
Bloop Shisha Lounge

非常適合和好友來打卡的bar,可以飽餐一頓,也可以聊天。

喺香港淨係諗到海洋公園餐廳可以一路望住企鵝/魚食飯,估唔到喺鬧市都有一間鯊魚酒吧,一路望住baby shark🦈,一路嘆住美食。仲有室外座位,一路吹住晚風,一路與朋友暢談,一路飲嘢好chill。首先點左兩種Tapas 送酒 - 脆炸海鮮餅同埋黑安格斯牛肉迷你竹炭漢堡。脆炸海鮮餅入面好多蟹肉,連帶住其他爽口嘅海鮮肉,有咬口;黑安格斯牛肉迷你竹炭漢堡入面牛肉好厚,肉質鮮嫩有肉汁,竹炭麵包片烘過,非常香脆,配埋BBQ 汁增添風味,集合了甜、鹹、酸、辣、煙燻的味覺元素。Red wine: Penoir Noir New Zealand 2020中低單寧、不會太苦澀、氣味柔和而纖細White wine: Chateau Ste Michelle RIESLING 2021充滿清新的酸橙和桃子的果香、酸度適中,簡單易飲、好岩女仔飲之後試左2個main course - 傳統西班牙烤乳豬;藏紅花紅蝦燴西班牙飯。烤乳豬皮非常香脆,食落去唔會覺得太油膩,乳豬肉柔嫩,點少少些利酒烤豬汁帶出乳豬嘅香味,配埋甜甜地嘅慢煮蘋果蓉,中和返乳豬嘅鹹香味。紅蝦超大隻,肉質非常爽口,西班牙飯creamy,吸收哂汁既精華

脆炸海鮮餅
黑安格斯牛肉迷你竹炭漢堡

中低單寧、不會太苦澀、氣味柔和而纖細

充滿清新的酸橙和桃子的果香、酸度適中,簡單易飲、好岩女仔飲

之後試左2個main course - 傳統西班牙烤乳豬;藏紅花紅蝦燴西班牙飯。烤乳豬皮非常香脆,食落去唔會覺得太油膩,乳豬肉柔嫩,點少少些利酒烤豬汁帶出乳豬嘅香味,配埋甜甜地嘅慢煮蘋果蓉,中和返乳豬嘅鹹香味。紅蝦超大隻,肉質非常爽口,西班牙飯creamy,吸收哂汁既精華,食到蝦既鮮味加埋藏紅花獨特既香味。
傳統西班牙烤乳豬、慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁

叫咗兩個甜品作結 - 巴斯克焦香芝士蛋糕同埋朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫。巴斯克焦香芝士蛋糕好香奶油味,香濃綿密;朱古力咖啡奶凍幼滑微苦,加埋綿滑焦糖拖肥泡沫,增加層次感。
朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫

傳統西班牙烤乳豬、慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁
朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫
巴斯克焦香芝士蛋糕
2022-09-27 18 瀏覽
今日朋友帶我去中環做咗個身體按摩同刮痧,完咗行去附近嘅蘭桂坊,搵間酒吧摸吓杯底。一入到去,餐廳環境寬闊,而且靠牆邊的水缸特別吸引到我😍裏面竟然有鯊魚游嚟游去!影咗一兩相之後再坐低切下餐牌,比想像中有更多更多嘅選擇。小食方面香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬非常出色,食到舔舔脷😋😋金黃鬆脆得來,又夠乾身,一啲油膩感都冇。配搭埋松露薯蓉,真係好美味!薯蓉綿密,松露嘅味道都幾出,可以中和炸物的油膩感。主食方面就叫咗一份烤乳豬,味道質素可以媲美大餐廳,一客三大件,肉質好軟又有肉汁,仲要個皮脆卜卜添架,係文姐今次嘅極度推介。甜品方面,叫咗一個巴斯克芝士蛋糕配上白酒,摸吓杯底同朋友傾吓計。芝士蛋糕有好香嘅蛋香,吉落去都幾實,一個蛋糕兩個人分享剛剛好!

蘭桂坊餐廳林立,要特惠而出一啲都唔容易,不過呢一間餐廳勝在有話題性!值得一試👍🏻傳統西班牙烤乳豬喺酒吧上面居然搵到乳豬呢份主菜,外皮烤得薄膽,油脂層唔厚,咬落富肉汁,加上慢煮蘋果蓉點綴足以解膩,點上些利酒烤豬汁 更見風味👍🏻香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬去到酒吧點可以冇一份炸物作為小食,魷魚炸得香口,爽爽彈彈;小鯷魚毫無幼骨,可以安心配上香檳一同享受。另外可以點上檸檬,沾上蛋黃醬更是滋味。👍🏻香煎鵝肝配99%黑朱古力鵝肝非常厚身,外面煎得外脆,內在相當柔軟,食落豐腴萬分,油份恰如其分,加上黑朱古力相當聰明,兩種食物的特色相當搭配。👍🏻巴斯克芝士蛋糕用甜品作結真係最好不過,餐廳嘅芝士蛋糕定價唔高,原個而上,面頭嘅焦黑層做得恰如其分,食落並無焦燶味,芝士味未算濃郁但口感鬆軟。💡最為吸引小編眼球:係餐廳有一個透明魚缸,裏面有三條BB鯊魚游嚟游去,用餐環境一流,頗浪漫🌹

👍🏻傳統西班牙烤乳豬
慢煮蘋果蓉點綴足以解膩,點上些利酒烤豬汁 更見風味

👍🏻香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬

👍🏻香煎鵝肝配99%黑朱古力

👍🏻巴斯克芝士蛋糕

蘭桂坊酒吧林立,呢間餐廳佢可以突圍而出,當然有佢嘅原因啦!👍🏻傳統西班牙烤乳豬喺酒吧上面居然搵到乳豬呢份主菜,外皮烤得薄膽,油脂層唔厚,咬落富肉汁,加上慢煮蘋果蓉點綴足以解膩,點上些利酒烤豬汁 更見風味。👍🏻香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬去到酒吧點可以冇一份炸物作為小食,魷魚炸得香口,爽爽彈彈;小鯷魚毫無幼骨,可以安心配上香檳一同享受。另外可以點上檸檬,沾上蛋黃醬更是滋味。👍🏻香煎鵝肝配99%黑朱古力鵝肝非常厚身,鵝肝煎得外脆,內在相當柔軟,食落豐腴萬分,油份恰如其分,加上黑朱古力相當聰明,兩種食物的特色相當搭配。👍🏻巴斯克芝士蛋糕用甜品作結真係最好不過,餐廳嘅芝士蛋糕定價唔高,原個而上,面頭嘅焦黑層做得恰如其分,食落並無焦燶味,芝士味未算濃郁但口感鬆軟。💡最為吸引小編眼球:係餐廳有一個透明魚缸,裏面有三條BB鯊魚游嚟游去,用餐環境一流,頗浪漫🌹
蘭桂坊酒吧林立,呢間餐廳佢可以突圍而出,當然有佢嘅原因啦!

👍🏻傳統西班牙烤乳豬
慢煮蘋果蓉點綴足以解膩,點上些利酒烤豬汁 更見風味。

👍🏻香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬

👍🏻香煎鵝肝配99%黑朱古力

👍🏻巴斯克芝士蛋糕

2022-09-24 21 瀏覽
係蘭桂芳有好多酒吧,但呢間真係令我印象深刻,因為真係有鯊魚bb係你面前游來游去架,望住鯊魚bb一邊食嘢,一邊摸住飲杯底同朋友傾計,感覺真係好chill吖~而家呢間酒吧既食物質素非常高。叫左幾款小食配酒一齊品嚐。炸黑松露芝士可樂餅,咬開好香先聞到好香黑松露味,可樂餅炸得好香脆。黑安格斯牛肉迷你竹炭漢堡,呢款必叫,竹炭包係脆脆哋,牛肉味濃,加埋辣辣哋既醬汁,非常惹味。香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬,魷魚同小鯷魚炸得好香脆,配酸酸哋既蛋黃醬,味道唔會好膩,而且送酒一流。因為未食晚餐,就叫左2款主食,填補肚子。傳統西班牙烤乳豬,乳豬皮烤得好脆,但肉質好嫩仲啖啖肉。傳統卡邦尼意粉,估唔到酒吧都食到美味既卡邦尼意粉,而且份量都唔少哦,可以2人一齊分享。最後當然要食甜品啦。白朱古力咖啡奶凍,甜度偏甜左少少,咖啡凍滑溜溜。巴士克芝士蛋糕,最愛既芝士蛋糕,入面好鬆軟,芝士味好濃但又唔會過甜,面頭焗到脆脆哋,超水準。

終於嚟到星期3啦,當然要同朋友去摸住酒杯底吹下水啦!今次帶咗朋友嚟呢間係蘭桂坊入面嘅一間樓上酒吧,酒吧入面有特大魚缸,入面仲有鯊魚,邊食邊飲仲望住啲魚游嚟游去真係好chill~邊飲邊食,所以叫咗Taps送酒😋Fried calamari & anchovies with lemon mayo一碟食齊炸魚同炸魷魚,炸到金黃色,好香脆,而醬汁係青檸味好重,送酒一流😝推薦👉mini black angus bamboo sliders ,雖然話係迷你,但份量唔少,入面個安格斯牛極厚,而且牛味好濃,醬汁帶少少辣,外層麵包香脆,口感同味道都好豐富!另一款croquette with truffle外脆內軟,口感豐富,份量剛好作小食很適合~Mains推薦👉Roasted Sucking Pig "Segovia Style"Brandy Apple Puree, Sherry Pork Sauce呢個烤乳豬絕對好食, 切好一件件,外脆內嫩,乳豬皮薄而帶「空氣感」,肉質軟嫩、濕潤,帶少計油膩~配酒一流,2個人share剛好另一個主食就卡邦尼意粉,真係超大份,卡邦尼奶香好濃,但唔油膩,令條意粉掛滿醬汁
終於嚟到星期3啦,當然要同朋友去摸住酒杯底吹下水啦!

邊飲邊食,所以叫咗Taps送酒😋

另一個主食就卡邦尼意粉,真係超大份,卡邦尼奶香好濃,但唔油膩,令條意粉掛滿醬汁~

記得要食呢到啲甜品,白朱古力咖啡奶凍配蕉糖拖肥泡沫,外表就已經好精緻,口感綿密泡泡而下層係細滑奶凍,第一口香朱古力味好香,慢慢滲出咖啡嘅濃香,有啲似Tiramisu, 口感同味道都好有層次

另一款係巴斯克芝士蛋糕,同酒絕對match😂芝士味濃,而口感軟綿~

bloop shisha lounge🌟
中環蘭桂坊德己立街38-44號好利商業大廈21樓
2022-09-22 37 瀏覽
Have a date with shark on my happy friday! There have indoor and outdoor area, also can have dinning and happy hour at this place! •Can you feel that i am so happy to having my dinner with those sharks! There have 3 blacktip sharks, all are babies here! Can’t believe that have a resturant like that in Central! •My friend and i can enjoy the champagne 🥂 before dinner with good view and sunset in the outdoor area ! Afterward we started the dinner in the inside area with 🦈 shark! •❤️Market fresh pra

❤️Market fresh prawns fried with garlic

🧡Pan seared foie gras with 99% dark chocolate

💛Roasted suckling pig ‘segovia style’ brandy apple purée, sherry pork sauce ,

💚Carabineros paella with catalan saffron and black garlic alioli

💙White chocolate expresso panna cotta caramel toffee foam

💜Brunt chesse cake
2022-08-22
因為疫情嘅關係,香港嘅酒吧有一段時間都唔可以開🥲搞到生意大受打擊……即使今日酒吧重開,但人流都不復疫情前朋友介紹為食貓蘭桂坊呢間有鯊魚睇嘅樓上酒吧,於是我哋星期四晚就上咗去chill吓♥️但當晚我哋經過蘭桂坊,蘭桂坊已經無以前咁熱鬧了真係好可惜言歸正傳🧐呢間酒吧無論係食物、環境定係打卡都一流💕大家想搵一個冇咁嘈嘅地方飲酒,嚟呢度就啱晒啦😙環境Bloop Shisha Lounge 係蘭桂坊好利商業大廈21樓,酒吧有室內外嘅空間💖室內有一個勁長嘅鯊魚魚缸,室外就可以睇到半個中環嘅景色而無論喺入面定出面,打卡都好靚‼️而為食貓當日就揀咗坐喺出面,因為氣氛比較好😝食物 + 飲品酒吧除咗有好多唔同類型嘅酒飲,食物嘅種類亦有好多,而且質素都唔錯所以dinner時間嚟飲杯酒同食下飯都係一個好好嘅選擇😎Tapas❌配1st round 紅白酒好多時酒吧只會提供薯條、雞翼同花生等等嘅食物,但Bloop Shisha Lounge 就有好多唔同嘅佐酒小食揀我哋當日就叫咗辣肉腸、炸松露芝士可樂餅、西伯利亞黑魚子配煙燻酸忌廉多士(推介)🍞 呢個多士最為特別,酸酸甜甜咁送紅白酒飲真係好啱feel🤩牛肝羊肚菌燴西班

真係好可惜

食物 + 飲品
所以dinner時間嚟飲杯酒同食下飯都係一個好好嘅選擇😎

Tapas❌配1st round 紅白酒
辣肉腸

推介

牛肝羊肚菌燴西班牙飯+ 傳統西班牙烤乳豬❌配2rd round champagne
傳統西班牙烤乳豬
牛肝羊肚菌燴西班牙飯

個羊肚菌好得意,炸到脆晒👍🏾配埋林林地濕濕地嘅芝士同西班牙飯就夠晒夾🤤一道飲champagne一道食個飯,唔覺意就食晒😝

生蠔 🦪 ❌配3rd round ROSÉ
生蠔

食生蠔梗係要配啲比較淡少少嘅酒啦🫶🏾於是我哋就揀咗ROSÉ✨雖然d蠔唔算好肥美,但係佢嘅味道偏濃,而且鹹鹹地🌈送杯ROSÉ飲真係絕配
講真一打兩個人食都未夠喉😂

呢度夠晒chill♥️港女一般嘅為食貓又有個地方打到卡影到igable嘅相啦😂
辣肉腸
傳統西班牙烤乳豬
牛肝羊肚菌燴西班牙飯
生蠔
2022-09-19 18 瀏覽
前幾日Happy Friday同朋友去摸下酒杯底🥂我哋揀咗一間有埋🦈鯊魚BB陪我地飲酒既餐廳,魚缸入面有鯊魚bb游嚟游去,夠哂特別🤩除咗飲酒,呢度食物款式都算多,如果坐戶外既位置,又可以享受另一種感覺😊我哋當埋正餐咁食,就叫咗下面幾款🍽✨香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬:飲酒必配既香炸食物,2款都夠哂香脆又唔油膩,配埋醬汁酸酸甜甜零舍開胃❤️✨西班牙海鮮飯:紅蝦size大隻肉質幾彈牙,仲有青口同大蜆,食得出飯粒吸收咗海鮮嘅鮮味!✨西班牙紅蝦他他:用洋蔥、三文魚子、紅蝦加埋既刺身口感,味道幾鮮味甘香!✨慢煮和牛面頰配黑松露薯蓉:入口溶化,超軟腍😱真係唔洗點咬都吞到!牛嘅味道幾濃郁,薯蓉仲食到好香嘅黑松露味道,而且份量唔好睇小,食完都幾飽肚架😆✨西班牙烤乳豬、慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁:乳豬皮夠酥脆,肉嫩帶有肉汁,用蘋果蓉就再減低油膩感,唔錯😋✨白朱古力咖啡奶凍、鮮果乳酪泡沬:兩款都唔同感覺,一個就甜啲另一個就比較酸,同樣口感都係好棉滑😋

我哋當埋正餐咁食,就叫咗下面幾款🍽

呢間餐廳好多朋友食過讚不絕口,jo即刻捉好朋友同我一齊去chill番一晚🥂.➡️炸松露芝士可樂餅 $78➡️沙律 $148➡️西班牙紅蝦他他 $198➡️香煎鵝肝配99%黑朱古力 $198➡️黑安格斯牛肉迷你竹炭漢堡 $128➡️香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬 $138🍎生果盤 $300🥂白酒.入到來最吸睛一定係見到一條條鯊魚🤩坐係隔離,一邊飲酒一邊食好西一邊欣賞鯊魚游來游去,好似置身水族館!户外就係可以欣賞中環夜景,同好多人係室外食水煙🥰.環境好正,食物質素相當不錯!來到即刻開左支白酒😂點了一堆野食送酒,最喜歡香煎鵝肝😋桃和麵包中和了鵝肝的膩,再配上朱古力醬相當夾味!沙律🥗也好高質,用上黑毛豬火腿、水牛芝士、羽衣甘藍、水蜜桃🍑,濃濃芝士口味再加上火腿的鹹和水蜜桃的清香,層次豐富好好食👍🏻 香炸魷魚又滿驚喜,炸得香脆鮮味彈牙送酒一流,再加d檸檬汁點少少沙律醬好食到停唔到😌.美中不足係想order甜品,原來10pm後廚房收無得落單🥲遲左幾分鐘,最後點了生果繼續邊飲邊食好暢快🥰.收工想食好西飲番杯幾推介,同鯊魚一齊食晚餐幾好feel,老闆人又好食得好開心,最後wing住番屋企🤣
➡️炸松露芝士可樂餅 $78
➡️香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬 $138
🍎生果盤 $300
🥂白酒

2022-09-19 7 瀏覽
朋友最好嘅聚會最啱傾計嘅地方估唔到係摸住酒杯底,今次嚟到一間幾有特色嘅地方暢所欲言🥂可能去啲魚BB好鍾意睇魚,所以揀咗一間咁精緻嘅地方😍呢個環境真係坐得好舒服,室外室內兩種唔同嘅感覺,室外就啱晒人哋食shisha,而我鍾意睇住所以就揀咗室內,叫咗幾款嘅白酒同埋tapas,點知愈飲愈開心怕自己頂唔順就叫多幾款唔同嘅食物。飲酒是需要吃東西的🤭🤭(可能係我為食嘅藉口)我就覺得魷魚配小鯷魚同紅蝦他他幾岩送酒,而且個紅蝦他他有別於平時食到嘅他他,幾特別烤乳豬好特別,竟然可以喺酒吧度食到,仲要好香脆慢煮和牛面頰肉好淋,因為佢係和牛,相對於普通肉油脂更加豐富,送酒岩曬🥂🥂個底仲有我鍾意食嘅黑松露薯蓉因為怕唔夠飽叫多咗個海鮮西班牙飯,我覺得佢個味道幾迎合香港人,唔錯我哋仲叫咗兩個甜品,白朱古力咖啡奶凍同埋鮮果乳酪泡沫。我自己比較鍾意食咖啡奶凍,啲朋友就比較鍾意食乳酪呢個環境無論係叫佢西餐定係酒吧餐廳我都覺得適合,好chill啱晒我呢啲灰姑娘有藉口去酒吧🔅溫馨小提示記得做快測先去呀❗️餐廳仲好貼心,因為我放咗野係佢雪櫃,好在佢哋記得🥰

可能去啲魚BB好鍾意睇魚,所以揀咗一間咁精緻嘅地方😍

烤乳豬好特別,竟然可以喺酒吧度食到,仲要好香脆

🔅溫馨小提示記得做快測先去呀❗️
餐廳仲好貼心,因為我放咗野係佢雪櫃,好在佢哋記得🥰
2022-09-18 169 瀏覽
呢間酒吧真係令人留下深刻印象,第一次去酒吧可以望到鯊魚游嚟游去🦈個畫面好似去咗水族館咁💙勁chill勁啱影相📸️望啲住鯊魚休閒咁游水再chill 住咁飲野同食嘢,淨係個氣氛都冇得輸🌟仲要啲食物質素都真係堅好食,好值得同朋友黎朝聖一下💕嗰晚真係食到好滿足,飲得好盡興呢🥂._./ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 /|𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 "𝗦𝗲𝗴𝗼v𝗶𝗮 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲" 𝗕𝗿𝗮𝗻𝗱𝘆 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗣𝘂𝗿𝗲𝗲, 𝗦𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 · 傳統西班牙烤乳豬,慢煮蘋果蓉,些利酒烤豬汁 |夜晚未食晚餐,所以叫咗個Mains打打底,想飽肚啲再飲酒🍸而呢個乳豬係勁好食😋外皮炸到炸卜卜,勁香口,乳豬啖啖肉無骨,配埋蘋果蓉🍎酸酸甜甜,又解乳豬油膩👍🏻•/ 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 /🦐|𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 · 新鮮辣味蒜蝦|😍勁香濃嘅油蒜味,蝦肉大大隻,剝左殼好方便作為Tapas送酒咁食,蝦嘅數量算多,大隻🦐·🖤|𝗦𝗶𝗯𝗲𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗮v𝗶𝗮𝗿 / 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗔𝗻𝗰𝗵𝗼v𝘆 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗺𝗼𝗸𝘆 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗙𝗿𝗮𝗶𝗰𝗵𝗲 · 西伯利亞黑魚子配煙燻酸忌
._.
/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 /

/ 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 /
🖤|𝗦𝗶𝗯𝗲𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗮v𝗶𝗮𝗿 / 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗔𝗻𝗰𝗵𝗼v𝘆 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗺𝗼𝗸𝘆 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗙𝗿𝗮𝗶𝗰𝗵𝗲 · 西伯利亞黑魚子配煙燻酸忌廉多士|🖤
呢個味道好特別,兩個都好濃味,面頭係鹹味,魚子醬鹹鹹地,然後咬一啖鮮忌廉多士💛多士烤到香脆又有甜味,味道好夾😋
💛|𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗹𝗮𝗺𝗮𝗿𝗶 & 𝗮𝗻𝗰𝗵𝗼v𝗶𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗺𝗮𝘆𝗼 · 香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬 |💛
呢個送酒又係一流🤩成個Tapas勁豐富,兩款炸物都算多,炸到勁香脆可口😍個魷魚🦑炸到勁香,簡直係我嘅至愛❤️

/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 /
🦐|𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼𝘀 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿 · 西班牙紅蝦他他|🦐
呢個好特別想試下,薄薄一片,充滿好香嘅紅蝦香味,海鮮配白酒一流😆
🐦|𝗣𝗮𝗻-𝘀𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝟵𝟵%𝗗𝗮𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 · 香煎鵝肝配99%黑朱吉力|🐦
兩舊鵝肝大大舊,一上枱已經聞到好香嘅鵝肝香味😝砌一啖放入口,香煎嘅鵝肝油脂勁香,再配埋旁邊嘅水蜜桃同麵包嘅伴菜中和,可以將油脂感沖淡,味道勁夾👍🏻

✨✨✨🦪/ 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 /🦪✨✨✨
|𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗜𝗿𝗶𝘀𝗵 𝗥𝗼𝗰𝗸 |
飲白酒又點少得食生蠔呢?!餐廳搞緊推廣$10 一隻生蠔🦪我都忍唔住食返一打🤭每隻都鮮甜飽滿,新鮮到基本上吱啲檸檬汁已經好夠味🍋

/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /
🍮|𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗽𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗰𝗼𝘁𝘁𝗮, 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗧𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗳𝗼𝗮𝗺 · 白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫|🍮
味道層次豐富,就算咁多樣唔同味道嘅野混合埋一齊,味道都好夾又香濃,唔算太甜太膩😋
🥛|𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗙𝗼𝗮𝗺 · 雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫|🥛
呢個唔會太甜,配埋啲雜果沙律,健康又好食,雜果唔會好酸,反而有啲甜味,飯後甜品都唔會覺得膩😝

/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /
🥂|𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲|😋
🌹|𝗣𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝗿 𝗝𝗼𝘂𝗲𝘁 𝗚𝗿𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗡.V|🌹
🫧|𝗣𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝗿 𝗝𝗼𝘂𝗲𝘁 𝗚𝗿𝗮𝗻𝗱 𝗕𝗿𝘂𝘁 𝗡.V|🫧
老闆介紹嘅酒都好易入口,飲飲下都飲得多咗,我嗰晚都飲到好滿足🤩
._.
📍Bloop Shisha Lounge (中環)
📍中環蘭桂坊德己立街38-44號好利商業大廈21樓
2022-09-16 39 瀏覽
Those black tip reef sharks are beautiful 呢個禮拜輕鬆渡過,又到快樂星期五晚上,要輕輕鬆鬆enjoy下。今次揀嚟蘭桂芳呢間鯊魚吧 ,因為佢哋有個出名嘅8米長大魚缸,我想親眼睇裡面嘅“黑翼鯊”又名“伯爵鯊”!見佢哋好生猛、游得好快好有活力,畫面超治癒心情即刻放鬆晒,坐喺旁邊摸住酒杯底食飯實在賞心悅目最後都係揀坐outdoor,咁你會話依家天氣閒閒哋仲係30幾度噃、咁熱坐外邊點頂?我係認真咁視察過環境,知道餐廳好貼心嘅outdoor都有冷氣,夜晚坐坐下我仲覺得凍添。飲住香檳食tapas、點都係坐outdoor先夠chill,餐廳喺21樓高層可以欣賞眼前中環日落和夜景、好有feel好舒服。餐廳負責人和職員們都好好有禮貌S06 西班牙橡果風乾36個月黑毛豬火腿片 配酸種麵包 Iberico Bellota Ham, 36 Months Aged with Sour Dough Bread> 口感柔軟的黑毛豬火腿片啖啖都有橡果清香,油潤唔會太肥膩,配搭爽甜的西班牙小黃椒和清脆的黑水欖、令我諗返喺西班牙小酒館食飯的小回憶。要讚啲酸種麵包幾高汁、口

S06 西班牙橡果風乾36個月黑毛豬火腿片 配酸種麵包

> 口感柔軟的黑毛豬火腿片啖啖都有橡果清香,油潤唔會太肥膩,配搭爽甜的西班牙小黃椒和清脆的黑水欖、令我諗返喺西班牙小酒館食飯的小回憶。要讚啲酸種麵包幾高汁、口感結實咬到小麥粿粒和果仁、麥香味濃外脆內軟好okay

S03 西班牙紅蝦他他
Carabineros Tartar

> 呢個tapas幾出色,賣相鮮紅亮麗;紅蝦味道鮮甜,伴有黑魚籽、三文魚籽香蔥等更顯矜貴鮮香,送酒風味甚佳

T011 西伯利亞黑魚子 配煙燻酸忌廉多士
Siberian Caviar/White Anchovy with Smoky Creme Fraiche

> 個人是個超級海鮮迷最冧魚鮮,黑魚子同鯷魚配酸忌廉多士,鹹香之餘口感又香又滑

D02 白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 White Espresso Panna Cotta with Caramel Toffee Foam

> 呢個甜品有朵小紫花點綴好精緻,甜度控制也好,食到脆脆白朱古力片,咖啡奶凍香醇順滑,拖肥泡沫淡香唔會濃甜,成個甜品夾埋好balance,ko晒佢話咁易

Champagne

White Wine