2021-05-05 666 瀏覽
❤️係大學附近有間cafe shop係一件好幸福既事😎我好羡慕你哋😏呢間cafe shop就係HKU附近細細間,簡單既設計好有韓國弘大果附近細細間既cafe 卻帶著濃濃人情味既feel☺️食物方面都好多野可以揀,正餐,輕食,蛋糕,麵包類都有,飲品都有好多可以揀食過午餐既我哋叫做佐兩杯野飲同一份Bagel,價錢都係30幾,bagel 20幾都幾抵食,而且個bagel都唔錯,唔會煙韌到咬唔到😜仲有加埋個藍莓cream ,好食飲品係叫佐latte&冰朱古力,兩杯都唔錯特別鐘意佢哋門口果個位,午後既一束陽光暖暖哋灑在桌面上,溫暖的,讓人既心情不覺地特別好,在假日里偷一點時間讓自己享受一下生活,也是一種放鬆的方式😎
❤️係大學附近有間cafe shop
係一件好幸福既事😎
我好羡慕你哋😏
呢間cafe shop就係HKU附近
細細間,簡單既設計好有韓國弘大果附近
細細間既cafe 卻帶著濃濃人情味既feel☺️

飲品係叫佐latte&冰朱古力,兩杯都唔錯

特別鐘意佢哋門口果個位,午後既一束陽光
2021-04-07 788 瀏覽
小編近排去咗香港大學附近嘅一間cafe😝我哋叫咗一份黑松露蘑菇意粉😚😚啲意粉食落好creamy🤤🤤意粉亦都煮得幾”al dente”🤩佢掛晒所有黑松露醬汁😋😋配上蘑菇😍食落好好味🤤🤤🤤我哋仲叫咗煙三文魚bagel 🥯 bagel 食落好煙韌😚呢個煙三文魚食落去鹹度啱啱好🤤🤤配上蛋沙律醬🤩整體味道唔錯🥰不過就略嫌個bagel韌咗少少🤫我哋亦都叫咗佢哋出名嘅tiramisu😚佢嘅酒味同甜味平衡得啱啱好😋😋唔會話太苦或者太甜🤤做得幾出色😝而最後叫咗嘅凍朱古力都幾好飲😚朱古力味濃郁🍫 亦都唔會太甜🥰總括嚟講呢間Cafe嘅食物質素唔錯😋店員都幾友善😝大家不妨一試😚😋 好味:8.22/10🤑 價錢:8.38/10🤗 服務:8.00/10😝 環境:7.95/10😚 衞生:7.33/10🤩 整體:8.13/10

😋 好味:8.22/10
🤑 價錢:8.38/10
🤗 服務:8.00/10
😝 環境:7.95/10
😚 衞生:7.33/10
🤩 整體:8.13/10
Smoked  salmon bagel
Black  truffles mushrooms linguni
Homemade tiramisu
Iced  chocolate
Homemade tiramisu
Iced  chocolate
2021-04-01 615 瀏覽
假日好多cafe都擠滿人,難得呢間唔迫人wo望住窗外綠油油既景緻真係平時有咩壓力都一掃而空果日點左個意粉同兩杯latte,Crab meat pasta HKD 108意粉味道比唔少既cafe整得好食,上面舖左蟹子好吸晴,而且麵質彈牙,有啲驚喜呀👍🏻👍🏻Hot latte HKD40/cup一見到杯咖啡就會心微笑,個拉花又好誠意呀☺️當日個咖啡師話略嫌個拉花唔夠靚,承諾下次黎會拉得再靚啲,但其實我已經覺得好靚,咖啡口味偏nutty,口感幾淳厚,值得試❤️
假日好多cafe都擠滿人,難得呢間唔迫人wo

望住窗外綠油油既景緻真係平時有咩壓力都一掃而空

果日點左個意粉同兩杯latte,

Crab meat pasta HKD 108

Hot latte HKD40/cup

2021-03-27 466 瀏覽
當日約人係CWB交收,係沒有準備下相約了朋友去西營盤食野,咁我就選擇呢間BLOSSOM。朋友帶路,到達了餐廳門口做完一輪防疫措施,就立刻入坐,落單要到收銀處,咁我地叫左一個All day Breakfast, Cream cheese bagle,Tiramisu,2杯iced black coffee.吹左一陣水野食就到all day breakfast 整體滿意樣樣都好食,9分。iced black coffee,發現味道會隨著食物轉變,開初第一啖朋友飲時話淡,到我食完野之後飲變得中和剛好,朋友都覺得,之後我食完個Tiramisu覺得變酸,我覺得個咖啡係好味。10分Cream cheese bagle朋友食話好味!最後食曬主食上埋個Tiramisu,嘩真係好食,有夠啡同酒香味,唔會話好甜,朱古力味都好強,10分!不過改善的一個問題抽油煙系統麻麻地,入去同食完都有陣油煙味,呢點需要改善,其他都好好!

吹左一陣水野食就到

Cream cheese bagle朋友食話好味!

2021-03-27
  • Homemade Tiramisu
2021-03-24 354 瀏覽
幾年前已經留意到呢間係hku附近既cafe 最近聽唔少人話佢既tiramisu好正 我同朋友都想試下😆學生同大學員工都有10%off💫但個日佢明明叫我比佢睇學生證 但最後埋單冇比到discount我🥺我個時唔為意 番屋企打食評計下價錢先發現....😢🍮𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $40我同朋友覺得還可以啦😕🙈mascarpone cheese係香濃 咖啡味同酒味都出🤤可惜lady fingers偏硬同乾 未完全索滿espresso 加上兩塊lady fingers疊住 似食緊蛋糕本人+cream🥺🍗𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $108正常表現~ 香料味都夠 雞肉嫩滑😛跟幼身蕃薯條 如果可以炸得再香脆d就好👻🦀𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 $108意粉係用油就咁炒香佢 冇醬汁的🙈所以食落其實冇咩味 而且偏乾🤥好彩蟹肉都夠多 主要鹹鮮味來自佢
🍮𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $40
Roasted  spring  chicken
🍗𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $108
Crab  meat  pasta
🦀𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 $108
Roasted  spring  chicken
2021-03-04 286 瀏覽
作爲一個tiramisu控 見佢呢間咁出名食tiramisu 梗係一定要去試!😍 位於HKU附既cafe 環境寧靜 雖然地方唔大 但呢度坐得幾舒服🎐無論係坐係度chill下 嘆返杯咖啡配上佢地高質既甜品 又或者溫書/上zoom都無問題✔️🍰Tiramisu $48推介!😍真係好好味 尼到必定要order🤤 賣相味道都好出色💯 都幾大份 2個人share都得😛 食得出好香滑mascarpone cheese😋 蛋糕口感濕潤 亦唔會過濕 咖啡香滑濃郁 同酒味balance得啱啱好 唔會苦澀👍🏼🍵 Matcha latte $50甜度適中 比較重奶味多d 如果抹茶味濃d就好🙈 整體都好飲既~

🍰Tiramisu $48

🍵 Matcha latte $50
呢間咖啡店喺港島西區都幾出名,上星期weekend約咗朋友一齊嚟食!🧡忌廉黑松露野菌扁意粉Truffle味好濃,Cream sauce亦好香滑簡單嘅款式但味道一啲都唔普通! 我同朋友都好中意*🧡雞胸肉bagel配炸番薯條首先炸番薯唔係到到都有得食,加分😗雞胸肉唔算乾身,反而係貝果的口感可以再鬆軟啲~☕️Hot Latte試咗嚟到呢度必定要飲佢嘅熱飲(eg. Latte, Chocolate) 因為佢地的Barista拉的花款同出面好唔同,拉得非常靚🤗包保你地喜歡💕

🧡忌廉黑松露野菌扁意粉
Truffle味好濃,Cream sauce亦好香滑
簡單嘅款式但味道一啲都唔普通! 我同朋友都好中意*

🧡雞胸肉bagel配炸番薯條

☕️Hot Latte
2021-02-23 247 瀏覽
難得連放幾日假期,中意咖啡的我,決定去發掘不同的咖啡小店。決定走過對面海去試一間小店。地鐵站出左唔使行好耐就到。我大概三點去到,所以可能因為過咗繁忙時間,唔使等位就有得坐。去親新嘅coffee shop,第一次總是會叫個all day breakfast 。因為感覺會係最安全最唔會出事😆份all day黎到,賣相無令我失望。味道都算不錯。如果講要改善嘅野,我會講係bagel 。因為有點偏dry同硬。感覺好似你平時返叮麵包叮得太耐嘅感覺。但其實配料整體都尚算不錯。到我嘅主角咖啡出現。今次試左佢哋hand drip先。可以選咖啡豆。我中意帶果酸味嘅咖啡,所以揀咗一隻帶酸的要試。一飲確實是我喜歡的味度。下次有機會會再黎試吓佢哋其他咖啡。臨走仲外賣個Tiramisu。返到屋企再雪返凍佢嚟食。果然有驚喜。我覺得好好食。因為我唔鍾意食太甜嘅野。但佢地呢個Tiramisu係我食過咁多嘅Tiramisu最好食(個人認為)。個source同可可粉都好出色。題外話,個可可粉係另上。讚
難得連放幾日假期,中意咖啡的我,決定去發掘不同的咖啡小店。
決定走過對面海去試一間小店。地鐵站出左唔使行好耐就到。

2021-02-01 517 瀏覽
自從認識All day breakfast,發現晏起身不只可以食下午茶,罪疚感消了不少😁而每間餐廳、cafe提供的all day份量、食材都有點不同,令我們每次都很期待。今天來到HKU附近,被Blossom的環境和咖啡香吸引,All Day BreakfastMushroom、腸、炒蛋、煙肉、菜,all day應該有的都有,未必有而我好鍾意的薯餅也有出現😋份量ok,味道也👍🏻,bagel有點硬Roasted Spring Chicken 燒春雞外皮脆,肉嫩滑,好juicy,配搭的蕃薯條有點甜而香脆飲品我們要很香espresso的Dirty 和 Green tea latteTiramisu外形ok,內裡幼滑,咖啡和酒的香味很誘人Blossom很温暖cozy,店員親切,和朋友來飲杯latte甚至食個brunch都好舒服。

今天來到HKU附近,被Blossom的環境和咖啡香吸引,

All Day Breakfast

Roasted Spring Chicken

All  Day  Breakfast

Tiramisu外形ok,內裡幼滑,咖啡和酒的香味很誘人

All  Day  Breakfast
2021-01-18 2796 瀏覽
🐈‍⬛Black Truffles Mushrooms Pasta🍄 $88 (8.5/10)⁣意粉煮得岩岩好,有al dente嘅口感🥸。醬汁黏稠質地厚身🤩,超級超級creamy,黑松露味同洋蔥味融合得幾好🧅,味道好balance唔會特別搶。⁣配料都好多,菇粒超多又爽口✨。⁣唯一缺點係,油左少少同易膩😬。⁣⁣🥯Honey Mustard Chicken Bagel w/ Sweet potato fries🍠 $98 (9/10)⁣Bagel表面有啲罌粟籽,焗過之後變到好脆😈,令煙韌嘅bagel多一份口感。⁣中間嘅雞肉夠滑唔乾,配埋芝士同甜甜酸酸嘅honey mustard都幾開胃🤪🤪。⁣❤️旁邊有炸番薯條,係我地最愛,天然嘅甜味,唔洗點茄汁都夠哂味🥰🥰🥰,勁邪惡,想encore🤩。⁣⁣🍫Mocha $40 (8.5/10)⁣飲落好溫和嘅微苦咖啡味,後勁有朱古力味走出黎,好好飲🥺。⁣⁣☕️🍰Tiramisu $30 (6.5/10)⁣外型賣相幾靚,入口有陣好強烈嘅酒味係口入面爆發,after taste比較甜😣,入口即溶但咖啡味就唔太濃,唔係我地杯茶🤧。⁣

配料都好多,菇粒超多又爽口✨。⁣
唯一缺點係,油左少少同易膩😬。⁣

🍫Mocha $40 (8.5/10)⁣
飲落好溫和嘅微苦咖啡味,後勁有朱古力味走出黎,好好飲🥺。⁣

☕️🍰Tiramisu $30 (6.5/10)⁣
  • Black Truffles Mushrooms Pasta
  • Honey Mustard Chicken Bagel with Sweet potato fries
2021-01-10 416 瀏覽
禮拜六同一個朋友諗住搵間cafe靜靜傾吓偈,本身好驚所有Cafe都好多人,但點知呢間又真係出乎意料地好。我哋12點半去到,入面得幾丁友,算係可以坐得耐,裝修好簡潔,幾舒服。叫咗一個all day breakfast,一個蟹肉意粉,一個green tea latte同dirty。首先個意粉睇食評諗住好普通同埋價錢都唔平,亦有食評話佢唔係好凍,不過食完之後就覺得物超所值。我好鍾意食海鮮類嘅意粉,尤其蟹肉或者明太子,每一啖蟹子加蟹肉仲有蘑菇,再撈埋啲忌廉汁,成件事完全唔乾,亦好creamy,超好食。份量來講,對於我一個女仔來講係完全夠食嘅,不過男人來講就可能會少咗啲。總括嚟講係抵食嘅。朋友嗰個all day breakfast就中規中矩啦。每樣熱食加$30就會有一杯嘢飲,green tea latte都OK,不過可能個底會有少少粉,但整體都唔錯。總括嚟講可encore!

總括嚟講係抵食嘅。

朋友嗰個all day breakfast就中規中矩啦。

總括嚟講可encore!

2021-01-04 445 瀏覽
係一間HKU 附近好舒服嘅cafe🥰星期六黎都可以喺到好chill 咁睇左一個朝早書🥰for some reason 覺得成間cafe好舒服,啲店員好有愛🥰🥰Tiramisu 好有咖啡香,但偏甜同埋ladyfingers 可以再well soaked 啲🙈Bagel 就無特別喺附近黎放鬆下都幾好
Bagel 就無特別

喺附近黎放鬆下都幾好
Bagel
2020-12-29 239 瀏覽
✨Homemade Tiramisu💰48💫評分: 8.4/10📝整整齊齊嘅一件長方形, 份量都唔細, 酒同咖啡味嘅比例都算幾match, 好creamy同幼滑, 質感軟綿綿, 2⃣️個人share食😋~✨Flat White 💰38💫評分: 7.6/10📝咖啡拉花好精緻~ standard味道🥳𝔹𝕝𝕠𝕤𝕤𝕠𝕞📍西環西營盤般咸道63B-F興漢大厦地下2號舖(西營盤🚇C出口行6分鐘就到)💫評分: 8/10💬寧靜小店, 做野一流🥳, 朋友recommend嘅,下次會試mushroom truffle pasta🥰
✨Homemade Tiramisu💰48
💫評分: 8.4/10

✨Flat White 💰38
💫評分: 7.6/10
📝咖啡拉花好精緻~ standard味道🥳
Homemade Tiramisu

𝔹𝕝𝕠𝕤𝕤𝕠𝕞
📍西環西營盤般咸道63B-F興漢大厦地下2號舖
(西營盤🚇C出口行6分鐘就到)

💫評分: 8/10

Homemade Tiramisu
2020-12-22 218 瀏覽
Comfy cafe with good food and coffee. Their single origin hand drip coffee is worth a try. We tried Ethiopia Guji which had strong aroma, in between nutty and fruity. They also have some designer coffee gadgets in store and would be interesting to take a look at them!|Ethiopia Guji(Smooth Body, Red Grapes, Chocolate)💰HKD68 (pour over)|Ciabattas with Smoked Salmon, Scrambled Eggs💰HKD88|Black Truffle Mushroom Pasta💰HKD88
Ethiopia Guji
💰HKD68 (pour over)
💰HKD88
💰HKD88
2020-12-18 191 瀏覽
Bookmark超久的咖啡店🤍小店位於山上 鄰近香港大學西閘環境寧靜🙆🏻‍♀️室內設計特別仲咁岩坐到窗邊位.1️⃣Tiramisu (9/10)上枱嚇親因為份量好大🙈mascarpone芝士味香濃每一啖都有酒味同咖啡香🤤唔飲酒但係好鍾意食酒味甜品表面灑上海量可可粉😻冇落好多糖 唔會過甜又不滯好出色性價比好高👏🏼.2️⃣Flat White (8/10)奶味香濃👻咖啡豆偏nutty下次想試下cold brew店家勁好人教我用gafe u☺️可以儲印章有優惠
Bookmark超久的咖啡店🤍
小店位於山上 鄰近香港大學西閘
環境寧靜🙆🏻‍♀️室內設計特別
仲咁岩坐到窗邊位
1️⃣Tiramisu (9/10)
上枱嚇親因為份量好大🙈
mascarpone芝士味香濃
每一啖都有酒味同咖啡香🤤
唔飲酒但係好鍾意食酒味甜品
表面灑上海量可可粉😻
冇落好多糖 唔會過甜又不滯
好出色性價比好高👏🏼
2️⃣Flat White (8/10)
奶味香濃👻咖啡豆偏nutty
下次想試下cold brew
店家勁好人教我用gafe u☺️
可以儲印章有優惠