2020-03-06 355 瀏覽
🦀蜆肉蟹柳明太子牛乳意粉 $62🎣明太子醬炸魚薯條 $38🐓輕量肥牛燒汁滑蛋飯 $38.下午茶超抵食嘅西餐🙂🙂跟餐附送果汁 午餐會有多份麻醬沙律.標榜用咗北海道3.7牛乳製成嘅意粉🍝牛奶經過加熱 令到脂質更濃縮更重口味九成熟嘅意粉加上明太子 變得好好咬蜆肉同蟹柳味道正常 同牛奶味幾夾🙌以午餐嚟講都會覺得有少少飽滯嘅感覺.炸魚薯條入面嘅炸魚係普通現成魚塊魚肉嘅質地保持堅挺 炸皮脆酥冇腥味薯條大大件 油炸時間偏短 比較濕潤咁配以微鹹嘅明太子醬 性價比都好高👍.滑蛋入面係普通白飯 就咁食係勁乾身加返啲超市嘅日系咖喱上去都可以接受可以揀肥牛/雞排做配菜 份量都係偏少如果可以將個白飯轉咗茄膏炒飯仲好!最後都係覺得意粉先係呢度嘅主打菜😂
🦀蜆肉蟹柳明太子牛乳意粉 $62

配以微鹹嘅明太子醬 性價比都好高👍

滑蛋入面係普通白飯 就咁食係勁乾身
加返啲超市嘅日系咖喱上去都可以接受
可以揀肥牛/雞排做配菜 份量都係偏少
如果可以將個白飯轉咗茄膏炒飯仲好!
最後都係覺得意粉先係呢度嘅主打菜😂
2019-12-05
2020-02-19 242 瀏覽
好得唔行去太和附近。 今日唔知點解行下行下就行到去咁遠嘅地方, 原來呢邊有咁多小店同埋細cafe, 見到呢間全間藍色幾得意 就入去試下佢個下午茶睇下好唔好食。 都係30幾40蚊嘅價位, 好似我食咗呢個薯條咁, 質素都唔錯, 仲配咗明太子醬, 成件事即刻唔同曬。 雖然份量就唔算多, 但係我哋兩個人入去食佢送咗成支金桔檸檬, 而我朋友就叫咗個炒蛋咖哩飯, 啲咖哩想上碟時候整得好靚, 啱啱鋪滿曬成隻碟, 可惜係我唔記得影相, 小店真係可以再幫襯下
2020-02-12 222 瀏覽
上次黎過鍾情佢地牛乳意粉😍😍決定試下呢個不屬於lunch menu既意粉先🍝-愛知縣菠菜南瓜意粉🎃$70-面頭有5塊薄薄煎香既南瓜片,醬汁有牛乳同濃郁南瓜蓉,非常入味同足料,一試難忘,南瓜fans一定要試下呢個。配料方面有煎香左既洋蔥同仲有稔身既菠菜🥬雖然全素但依舊好好味,食完夠哂飽💚💚💚-提子梳打🍇(加$6)-由於唔係餐,都無得轉餐。雖然無沙律但有得用優惠價叫飲品,夠曬凍,味道好香巨峰提子味
愛知縣菠菜南瓜意粉🎃$70
提子梳打🍇(加$6)
  • 愛知縣菠菜南瓜意粉
2020-01-14 437 瀏覽
成日一落小巴都會見到依間餐廳排晒隊,今日早左收工,又有啲肚餓一於同男朋友去食飯。主要係意粉同滑蛋飯為主。款式唔算好多,但樣樣都好吸引。香煎百里香厚切豬扒($78)豬扒好多汁👍🏻煎得好香之餘一啲都唔乾,仲要配埋粗薯條,一流呀!香煎帶子明太子牛乳意粉($88)意粉好creamy帶子都好新鮮👍🏻

主要係意粉同滑蛋飯為主。款式唔算好多,但樣樣都好吸引。

香煎百里香厚切豬扒($78)

香煎帶子明太子牛乳意粉($88)

意粉好creamy
帶子都好新鮮👍🏻
2019-11-17 729 瀏覽
今日星期日,適逢撐黃店日,見黃店地圖有呢間Blue House,一於就試試。點知由門口到入面一張黃既內容都無,家母仲問我點解要食呢間🥺隔離麵包鋪議員poster都有,呢間連少少黃都無🥺希望會做多少少,始終野食好食好想懲罰你😈-到左前面有三位等梗,但因為未齊人,我同屋企人四個齊哂就直接有得入先~大家記得啦-Weekend竟然會有Lunch Set😍叫左L1,L2,L5,L8仲有個小食-明太子薯條。L1 蜆肉蟹棒明太子魷魚意粉($62)-店鋪主打3.7牛乳當然要試試,家父表示意粉偏硬,但我同家兄都表示啱啱好夠哂口感!蟹棒2隻蜆肉8隻左右,香濃牛乳味,正。L2烤菇黑松露牛乳意粉($58)-呢個相對頭先果個無咁重牛乳味,不過好香黑松露味,烤菇就麻麻地,係類似薄切雞髀菇,不過意粉非常creamy,平價之選。L5咖喱滑蛋飯烤雞($64)-滑蛋非常出色,家父仲話一定落左勁多牛油勁香又滑!咖哩係屬於日本甜咖喱,唔算太濃但都好好送飯,雞扒非常入味香脆,最大敗筆係個米飯🤢飯桶表示失望,個飯好似用左日本味,但煮到一舊舊。L6醬烤豬肋骨配美式薯條($72)-唔知無曬薯條定點竟然轉左做飯,店員哥哥太忙定我無留

L1 蜆肉蟹棒明太子魷魚意粉($62)
蜆肉蟹棒明太子意粉

L2烤菇黑松露牛乳意粉($58)
烤菇黑松露牛乳意粉

L5咖喱滑蛋飯烤雞($64)
咖哩滑蛋飯(烤雞)

L6醬烤豬肋骨配美式薯條($72)
唔知無曬薯條定點竟然轉左做飯,店員哥哥太忙定我無留意,飯面頭唧左少少沙津醬。太快手食哂無影相,有5舊豬肋骨左右,非常入味。但就有少少難送飯。

小食- 明太子薯條($42)
我食左一大半先影!我食左一大半先影!我食左一大半先影!好食!最中意食粗薯條,個醬我都中意食!
明太子薯條

估唔到個特飲係咁樣一大枝既熱情果茶,味道唔錯!4個餐一大枝full size每人都有杯半左右。

總結,平價好食西餐廳!推薦大埔人黎食佢,希望佢黃啲我就食得開心啲😻😻
蜆肉蟹棒明太子意粉
烤菇黑松露牛乳意粉
咖哩滑蛋飯(烤雞)
明太子薯條
This is not the first time for me to visit this store. Last time was tea time on weekend while tonight is evening on a week day. Today is another tiring week day but food in this restaurant is good enough to comfort me. Tonight I ordered (forgotten the real name of the dish but these are things that I tasted):1/ Specgetti in spinach and pumpkin sause with grilled pumpkin (Strange! Photo cannot be added to this page, o_o, why?)The grilled pumpkin slices got crispy outer layer, AND tender inner.

The grilled pumpkin slices got crispy outer layer, AND tender inner. Remember, those are slices, which means they are thin. But I can still taste difference of the inner and outer texture, especially when it is hot
. Specgetti and the sweet sauce are well mixed, which not much sauce left on plate when I finished them. They matched each other so well, that I couldn't help comsuming the whole portion
(I hence is further motivated to go for workout tomorrow, too much carbs for me

2/ Chicken wings in honey sauce
I tasted and smelled caramel pop corns when the honey sauce get close to me! OMG!

This is now on my comfort food resturant list.
2019-11-07
  • ChickenWingsinHoneySauce
2019-10-31 364 瀏覽
新開的小店本來諗住去試試用日本牛乳整的意粉但見到今日特選係 厚切豬扒 咁就trytry啦一黎真係嚇一跳!好厚好大俾!但好好切同好好味!食到勁飽!真係2個人食都無問題!
新開的小店
本來諗住去試試用日本牛乳整的意粉
但見到今日特選係 厚切豬扒 咁就trytry啦
一黎真係嚇一跳!
好厚好大俾!但好好切同好好味!
食到勁飽!真係2個人食都無問題!
2019-10-12
2019-10-28 463 瀏覽
早幾日見到有人介紹呢間小店,於是就帶左朋友黎試下。小店主要係做蛋包飯同埋3.7北海道牛乳意粉。門口會有塊黑板介紹special。坐低左之後店員會介紹返是日精選。佢既特別之處係可以+6蚊試佢哋既日本直送罐裝飲品。我同朋友叫左咖喱牛肉滑蛋飯同埋櫻花蝦牛乳意粉(是日精選)。然後我哋叫左波子汽水同埋蘋果汁。Menu第一頁。Menu第二頁。咖喱牛肉滑蛋飯。蛋超級滑,有少少半熟既感覺,超正!牛肉份量都唔少,咖喱好香好好食。美中不足係有d飯比較硬身,似係未熟哂既感覺。櫻花蝦牛乳意粉。牛乳味幾濃,個汁好香,蝦新鮮爽口彈牙。意粉份量都ok。第一次飲罐裝波子汽水。小店既野食高質,而且價錢唔貴。題外話︰咁啱見到隔黎枱既食客叫左客special,係厚切豬鞍扒,望落好厚,煎到金黃色,好似好正咁。下次要黎試下
早幾日見到有人介紹呢間小店,於是就帶左朋友黎試下。

Menu第一頁。
Menu第二頁。
第一次飲罐裝波子汽水。

小店既野食高質,而且價錢唔貴。
2019-10-26
2019-10-07 389 瀏覽
✨大埔 新登場高質cafe✨—————————————————————作為大埔陀地☺️有新店一定第一時間狗衝去太和呢邊本身都好多西餐cafe 呢間新店主打意粉 冇伏都幾高汁🤤—————————————————————🍛紅酒燒汁烤雞滑蛋飯 ($76)雞扒好大塊😍煎到皮脆脆地蛋炒得好滑 份量好足.🍝南瓜鮮蝦牛乳意粉($78)係我食過南瓜味最濃既意粉🥰醬汁好creamy 加左3.7牛乳更加香南瓜香甜 但個蝦就唔多掂係揚州炒飯果種😂無味雪藏蝦.🍟明太子醬薯條(set + $18)炸得熱辣辣 個醬好咸香
✨大埔 新登場高質cafe✨
—————————————————————
作為大埔陀地☺️有新店一定第一時間狗衝去
太和呢邊本身都好多西餐cafe
呢間新店主打意粉 冇伏都幾高汁🤤
—————————————————————
🍛紅酒燒汁烤雞滑蛋飯 ($76)
雞扒好大塊😍煎到皮脆脆地
蛋炒得好滑 份量好足
🍝南瓜鮮蝦牛乳意粉($78)
係我食過南瓜味最濃既意粉🥰
醬汁好creamy 加左3.7牛乳更加香
南瓜香甜 但個蝦就唔多掂
係揚州炒飯果種😂無味雪藏蝦
🍟明太子醬薯條(set + $18)
炸得熱辣辣 個醬好咸香
2019-10-05 2366 瀏覽
周日晚上和老公到大埔舊墟搵食, 我們都愛光顧街頭小店,有些小店麻雀雖小,五臟俱全,努力做好食物和環境,還有點人情味!這餐廳叫Blue House ,藍白色的簡約設計,帶點海洋感覺。座位不算多,但環境頗舒適。播放著悠揚悅耳的爵士樂曲,令人心情開朗,食慾也增加!菜式選擇不太多,但實惠之中有美味之選,又可配搭不同的前菜。招牌菜以牛乳和意粉為主打。芝麻醬溫泉蛋沙律 $18~小食/前菜單點$36元,若點一個主菜+$18 可配一款,十分優惠!潤滑的溫泉蛋散發著蛋香,配新鮮的蕃茄、生菜、粟米、紫椰菜,口感清新! 伴以胡麻醬,人見人愛!和風雞軟骨餃子$18~薄薄的金黃色外皮,包著多汁的雞軟骨餡料,香脆美味卻不膩, 加了海苔、木魚碎、蛋黃醬更美味,很有水準!愛知縣南瓜鮮蝦牛乳意粉 $78~南瓜是我特别喜愛的食物。蝦肉爽口、意粉頗彈牙,加了牛乳,雖然不算很滑,但有牛乳香而且口感不錯,與甜美的南瓜片和香草配搭得很好!自家和風牛肉炒麵$78 ~牛肉肥瘦適中,脂肪比例均匀,肉質軟嫩!以自家秘製醬料烹調,賣相有點中式風味,竟然還有"鑊氣",做得好,十分美味!橙汁 +$6 ~巨峰提子梳化+$6 ~加+ $6 低甜日

芝麻醬溫泉蛋沙律 $18~

和風雞軟骨餃子$18~

愛知縣南瓜鮮蝦牛乳意粉 $78~
南瓜是我特别喜愛的食物。

自家和風牛肉炒麵$78 ~
牛肉肥瘦適中,脂肪比例均匀,肉質軟嫩!

橙汁 +$6 ~
巨峰提子梳化+$6 ~

加+ $6 低甜日本果汁飲品。

門面通透,設計别緻見心思。等侯區有柔和的彩色座位。最難忘是有輕快的爵士樂曲伴著進餐!
  • 芝麻醬溫泉蛋沙律
  • 和風雞軟骨餃子
  • 愛知縣南瓜鮮蝦牛乳意粉
  • 自家和風牛肉炒麵
2019-09-18 471 瀏覽
翠怡食街呢輪又有新面孔,今次不負街坊期望,抵食又好味!加$18可叫一份小食,溫泉蛋沙律一流,沙律菜新鮮加上蛋香,喜歡食蛋不能錯過。懷孕時聽營養師講座話未熟的蛋有種營養係幫助腦部細胞連結,對大腦非常有益。呢個小食係健康食物的推薦首位菜單選擇不算太多但種類已足夠,今次試了黑松露菇菇意粉,一上菜就香氣撲鼻,食落不但夠香、汁又夠滑,洋蔥的甜味都出到黎。菇菇多數煮到淋身,點知呢碟咬落好爽,無諗到口感係爽脆,有驚喜!牛肉炒麵上菜個刻賣相似大阪燒,聞到香味,炒麵比較硬身,牛肉混合和風醬汁,炒的火候也剛好。老公清碟唔夠喉,覺得份量有點不足,我覺得份量過多,佢食埋我食剩個份剛剛好支持如此有心經營的地方小店!我地會再來幫襯的!
翠怡食街呢輪又有新面孔,今次不負街坊期望,抵食又好味!

溫泉蛋沙律

黑松露菇菇意粉

牛肉炒麵

支持如此有心經營的地方小店!我地會再來幫襯的!
提子梳打
2019-09-18
溫泉蛋沙律
黑松露菇菇意粉
牛肉炒麵
提子梳打
  • 黑松露菇菇意粉,溫泉蛋沙律,和風牛肉炒麵
2019-09-10 321 瀏覽
初體驗,整體環境舒適,藍白屋子顏色令人感覺舒服...... Ordered 左意粉同餃子 味道唔錯 唔會太濃或太淡 ......職員態度有禮 價錢亦合理 值得再試 ......
初體驗,整體環境舒適,藍白屋子顏色令人感覺舒服......
職員態度有禮 價錢亦合理 值得再試 ......

幫襯咗第三次,覺得服務態度非常好。特別喺感受到佢因爲新開業,希望了解到客人對食物嘅感受,如果唔滿意仲會想了解您點先滿意,而因為我頭兩次都食同一樣,佢都好有心話有唔同再煮俾你,而佢水準都依舊地好。當然如果唔同,我唔會要求再煮,喺度咁分享喺想表達佢誠意真喺好大,我哋大家唔好濫用人哋誠意近太和站,小店,用藍色做主調,上面電視播住整嘢食嘅教學Video,感覺幾似日系fusion小店。頭兩次都喺食Dinner, 琴日食lunch就無影Menu, 可以參考住以下呢個先,呢個喺Whole Day都有。我第一次因爲食咗佢黑松露意粉非常滿意,我第二次都翻叫。仲追加小食,我覺得就咁意粉都好夠飽,但第二次真喺忍唔住試小食,所以飽到一個點。烤菇切嘅厚薄好一致都好啱我鐘意嘅厚薄,完全無烤到Dry,都唔會過濕,意粉個Sauce喺濃郁得嚟唔會覺得流,我唔知入面有無沙津/蛋黃醬,我覺得好似有少少而令我更開胃地食。黑松露味幾出,佢Menu呢個系列嘅意粉都有加北海道3.7牛乳,每啖都香滑適中。材料份量都好恰到好處呢張係9月7號影,食第二次:追加咗小食,芝麻醬溫泉蛋沙津,溫泉蛋少少暖,流心情況好滿意,個人喜好,因為我好怕太
幫襯咗第三次,覺得服務態度非常好。

呢張係9月7號影,食第二次:
P3.  烤菇黑松露牛乳意粉

追加咗小食,芝麻醬溫泉蛋沙津,溫泉蛋少少暖,流心情況好滿意,個人喜好,因為我好怕太生撈完好似食唔到個有少少結嘅蛋黃。配菜同蕃茄都正常,唔會老,喺脆,蕃茄仔都少少甜。

S1.  芝麻醬溫柔蛋沙津

琴日(9月8)同朋友食lunch,無影晒。

但我覺得可以再一戰嘅喺佢個南瓜意粉!
相比上次黑松露喺無咁濃郁,但都好濃郁(唔知大家明唔明),南瓜同牛乳味都平衡到,仲都幾香下,意粉texture依舊出色,南瓜厚薄同樣好好,同意粉同個sauce嘅配搭非常恰到好處again。

P4.  愛知縣南瓜鮮蝦牛乳意粉

我唔記得咗呢個意粉喺咩名,但都唔錯,喺lunch menu度叫。我無點食好多所以就咁出相,我覺得有食過之前南瓜同黑松露,我係偏向鐘意佢果兩種多過呢個意粉。但呢個都已經唔錯。

追加雞翼,我無食到,朋友好鐘意食,話岩岩好,夠香。

整體嚟講我喺好滿意,會再試佢其他嘢。
好似無收加一,價錢我覺得好好,如果平時幾個人食加下唔同小食喺幾開心下
2019-09-07
P3.  烤菇黑松露牛乳意粉