2023-01-24 263 瀏覽
到訪人氣日式cafe,位於荔枝角👍🏻地點放便鄰近地鐵站,唔會難搵🥰我哋預先訂左榻榻米座位,打卡一流❤️服務態度友善🤩 ~龍并蝦仁茶泡飯配紫蘇練梅潰蕃茄🦐 🔺特別日本風味👌 ~日本蟹籽,蟹肉,蟹膏扁意粉🦀 🔺係我鍾意食嘅味道🥰 ~Salted Caramel Lat te-Iced ~戀人木滿 🔺清晨茶味濃❤️
~龍并蝦仁茶泡飯配紫蘇練梅潰蕃茄🦐
🔺特別日本風味👌
~日本蟹籽,蟹肉,蟹膏扁意粉🦀
🔺係我鍾意食嘅味道🥰
~Salted Caramel Lat te-Iced
~戀人木滿
🔺清晨茶味濃❤️
係IG無意見到依間餐廳,感覺環境好適合打卡,所以特意前一日book榻榻米座位。 我和友人叫了兩個lunch set (包細沙律和冷泡茶), 分別係芝士黑松露雜菌意粉($128 )和龍井蝦仁茶泡飯($138)。 黑松露意粉正常發揮, 算creamy。但係龍井蝦仁茶泡飯,略嫌普通,好似白飯加飯素配茶😂 飲品方面,我地分別加錢配特飲,Hojicha latte拉花出色,茶味香濃。 花前月下就略普通,係荔枝味冷泡茶。雖然餐廳環境出色,適合打卡,但上菜速度有待改善….冷泡飯大概等了40分鐘有多,而跟餐沙律,大概是食完意粉才後上。上菜速度很慢,影響用餐體驗,難以想像weekend 的上餐速度。如果想打卡,大可來一趟,但食物中規中矩🙈

Hojicha  latte
花前月下
龍井蝦仁茶泡飯

2023-01-16
Hojicha  latte
近期見好多人介紹此餐廳,網上見相都感覺餐廳環境不錯,非常適合打卡,提提大家想坐榻榻米一定要訂位呀,因為餐廳只有兩張,經常爆滿,這可是主要的打卡位,如果坐不到就跟去其他餐廳無分別,食物質素還可以,但連甜品都沒有,有點失望。主食:🥢Roasted Chicken Steak, with Sakura Shrimp Fried Rice and Side dishes $108 鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平、台灣腸小吃🥢Cream Sauce Linguine, with Scallops and Crab Roe $128 日本帶子伴蟹籽 忌廉汁扁意粉🥢推薦🥢日本帶子伴蟹籽 忌廉汁扁意粉🥢帶子夠鮮甜,忌廉汁調味得好🥢Matcha Latte $40🥢🥢米米樂 -特調米漿配方的健康飲品,配上鮮奶,口感豐富幼滑 + 雪糕 $48+8Healthy Drink of Rice and Soy Bean blend, special treatment mixed with milk🥢這款飲品挺特別,少在其他餐廳見過,不過飲落真的好淡味其實整個用餐體驗是不錯的,店員服務好,環境打卡一流,

日本帶子伴蟹籽 忌廉汁扁意粉

鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平、台灣腸小吃

🥢Matcha Latte $40🥢

這款飲品挺特別,少在其他餐廳見過,不過飲落真的好淡味

Matcha Latte

米米樂

其實整個用餐體驗是不錯的,店員服務好,環境打卡一流,可惜的是上餐速度非常緩慢,且沒有甜品供應。
2022-12-03
日本帶子伴蟹籽 忌廉汁扁意粉
鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平、台灣腸小吃
Matcha Latte
米米樂
2023-01-07 266 瀏覽
🫖龍井蝦仁茶泡飯 配紫蘇練梅漬蕃茄 $118好似定食咁,蝦仁底系沙律🥗,蝦仁🦐都幾多,不過比較清淡,冇加任何嘅調味同埋醬汁,另外仲有蕃茄🍅同茶☕️,但略嫌茶味唔夠濃,偏淡味,不過有茶香味,而飯上面就加紫蘇🍝日本帶子伴蟹籽忌廉汁扁意粉$128非常creamy,蟹籽粒粒脆,帶子大大粒,草菇好吸汁,忌廉味重,意粉軟硬適中😝,好食👍🏻🍹雨後陽光 $48檸檬荔枝龍井茶,佢既飲品名都好有詩意,荔枝味出,甜甜地😍,茶味冇咁突出✨日系設計,門口佈置成竹林,好多人系門口打卡,休閒寧靜,座位舒適,但得好少枱要早啲訂位,仲設有日式榻榻米座位,食物中規中矩,環境打卡一流
龍井蝦仁茶泡飯 配紫蘇練梅漬蕃茄
🫖龍井蝦仁茶泡飯 配紫蘇練梅漬蕃茄 $118
日本帶子伴蟹籽忌廉汁扁意粉

🍝日本帶子伴蟹籽忌廉汁扁意粉$128
雨後陽光

🍹雨後陽光 $48

日本帶子伴蟹籽忌廉汁扁意粉
雨後陽光
呢間應該係岩岩新開 唔算太多人認識☺️ 有次見到佢門口裝修幾靚 就bookmark左想去試下😉 老實講環境真係好唔錯好打卡able 但食完啲食物之後 就覺得有待改善🙈鹽燒雞扒便當🍱 💰108雞扒切開有4件 雞肉好嫩滑似係慢煮再煎 但略雞皮唔夠香脆 仲配左條台灣腸小食 唯一欣賞係佢唔似出面啲便當用白飯咁dry 個飯係櫻花蝦炒飯 淡淡既櫻花蝦香味幾特別 但又未去到好好食 係普通家常便飯嘅味道~煙三文魚拼日本帶子Poke Bowl 💰118呢個飯真係唔知自己食緊咩🥹 我同朋友都係每人試咗少少就算… Poke Bowl入面有煙三文魚 牛油果 一粒帶子 蟹子 蓮藕.. 基本上煙三文魚真係好唔夾 再配埋蓮藕都唔知想點… 加上冇配到一個source 令成個飯都好乾~有啲失望🥺另外仲有叫兩杯茶既野飲 正正常常冇咩特別🙃 總結試一次打個卡就夠😅

鹽燒雞扒便當🍱 💰108

煙三文魚拼日本帶子Poke Bowl 💰118

2022-12-28 2718 瀏覽
依間位於荔枝角工廈內 新開不久的日系餐廳 早排見到某foodie推薦 終於簡左係慶生當日去。 由於榻榻米位置位於玻璃內,得2張,真係先到先得🎋加上當日係公眾假期 就早於半個月前係ig booking 以便職員安排。 門面係好有日本feel既裝潢, 竹林隧道配以ig-able既霓虹月光, 淨係依個位都打到卡 好似番左鄉下咁今次叫左「鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平,台灣腸小吃」($108) 、 「煙三文魚拼日本勞子 特選沙津 Poke Bowl配 牛油果」($118) 、「花前月下」($48) 、「戀人未滿) 。 由於餐廳位置比較細 , 枱其實真係得4-5張。 所以開門冇耐就full 哂 都因為比較細 人手得3個 所以full左都可見有啲手忙腳亂😳 一開始等待時間都有啲長先有一杯飲品😅 不過隔左陣餐點都相對較快咁到。 介紹下飲品先, 見到網上都比較多人叫依個「花前月下」 吸引我既係依個名 好文雅 「花前月下」 其實即係以茉莉花茶、青檸、荔枝等材料沖成。 飲落去有啲甜 但同時酸味都會有小小 「戀人未滿」, 即係以金巴利汁、烏龍茶、雜莓等沖成, 味道會有些小酸。 不過朋友指依杯飲料冇乜

花前月下

「戀人未滿」, 即係以金巴利汁、烏龍茶、雜莓等沖成, 味道會有些小酸。 不過朋友指依杯飲料冇乜味
「鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平,台灣腸小食」 , 份量一般,吸引力比較低。
鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平,台灣腸小吃

「煙三文魚拼日本帶子 特選沙津 Poke Bowl配 牛油果」, 個人最睇好佢。 本身真係以為得沙律 原來都有飯。 飯身比較硬身。
不過個飯食落有啲硬生同未熟既感覺。 帶子好細粒 差吧食漏😂
煙三文魚拼日本帶子 特選沙津 Poke Bowl配 牛油果

本身以為餐廳會有蛋糕order原來冇 有啲失望😂 建議可以出啲蛋糕落menu。
生日
鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯 配 蓮藕金平,台灣腸小吃
  • 煙三文魚拼日本帶子 特選沙津 Poke Bowl配 牛油果
  • 花前月下
2022-12-13 829 瀏覽
香港很罕見這種很Chill很輕鬆的Cafe空間感很大 不會怕聊天會被聽到但包廂很難訂 建議可以早一點預約意粉很好吃 配菜看出來很有心 特別是黑松露的 味道很濃! 我點了個飯團 裡面是午餐肉跟芝士 有焗烤過外面脆脆的好吃友人說帶子那個意粉超好吃 只是份量少了一點點價錢正常 $100多 性價比還是Ok的咖啡我只點咖啡遇上雞蛋 很多人點 味道超特別很適合打卡😂😂😂Waiter 態度好好 都很有禮貌周末來這裡休閑一下 打卡 很好門口有個竹林走廊及日落燈 佈置很用心 一直拍照店主都不會有意見的🤣😂🤣推介!
香港很罕見這種很Chill很輕鬆的Cafe
空間感很大 不會怕聊天會被聽到
但包廂很難訂 建議可以早一點預約

意粉很好吃 配菜看出來很有心 特別是黑松露的 味道很濃!
我點了個飯團 裡面是午餐肉跟芝士 有焗烤過外面脆脆的好吃

周末來這裡休閑一下 打卡 很好

推介!

2022-12-09
2022-12-03 960 瀏覽
荔枝角新開cafe 閑寮,英文名叫Bon chat chat,好得意😆一去到有長長玄關走廊位俾打卡,好似去做spa 咁嘅feel🥹用咁大地方set up 打卡位好有心思💕,即刻脫離鬧市去咗世外桃源咁🙊,店入面仲有個竹林玻璃房仔🎋,但入面得2張枱仔,想坐就要同cafe remark 定,或者避開繁忙時間先過嚟啦~𝙁𝙤𝙤𝙙🦐蝦仁龍井茶泡飯配紫蘇梅漬蕃茄 $138上枱有一小碗龍井俾你倒落去碗飯度,Jenny幾鍾意龍井嘅味道,茶味夠濃,倒落去做茶泡飯又幾清香😌~番茄好清甜,可以配埋蝦仁一齊撈飯食~不過蝦仁比較清淡,如果有多少調味或者七味粉,同埋份量再多啲就好啦~🍗鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯配蓮藕金平、台灣腸 $108呢個比較好食😋,雞扒都幾厚身大塊,不過櫻花蝦似係飯素多過炒飯🤔,雖然入口都夠味,配雞扒都唔錯~配菜正常發揮,好味嘅𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍄蘑菇餐湯 (跟餐免費)入口幾順滑,好香菇味👍🏻,偏creamy 🍵冷泡茶(跟餐免費)見餐單寫住招牌冷泡茶,就帶嚟試吓,果然冇失望,入口有一種冷萃嘅清新,後勁係甘甜💕🌼花前月下 $48茉莉花茶底,配白葡萄汁,酸酸地,又幾開胃嚟到整體環境真係幾舒服,日系餐點都俾

𝙁𝙤𝙤𝙙
🦐蝦仁龍井茶泡飯配紫蘇梅漬蕃茄 $138

🍗鹽燒雞扒便當 櫻花蝦炒飯配蓮藕金平、台灣腸 $108

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍄蘑菇餐湯 (跟餐免費)
入口幾順滑,好香菇味👍🏻,偏creamy

🍵冷泡茶(跟餐免費)

🌼花前月下 $48
茉莉花茶底,配白葡萄汁,酸酸地,又幾開胃

嚟到整體環境真係幾舒服,日系餐點都俾人一種治癒嘅感覺☺️,同埋呢度榻榻米冇話一定要人買襪上嚟,所以大家真係要愛惜店內環境,保持乾淨~另外玻璃房入面幾應聲,請保持音量收細🤫Jenny 一餐飯聽盡晒人哋公司嘅八卦💁🏻‍♀️
2022-11-28 801 瀏覽
大家對閑寮的上手評價好壞參半小編慶幸體驗不錯那僻作工作室的玻璃房放了炒豆機和一些陶瓷製作用餐區則放了一張大木檯枱上擺放了一些陶瓷製品當時的擺設還歷歷在目原來現在已被閑寮取代喜見新店進駐不一定要來個大翻新眼前吧檯儲物趟門玻璃房亦得以保存但轉為榻榻米座位即時令感覺大不同雖然小編對人造植物沒好感這樣還𥚃外裝上大量竹樹慶幸膠製竹葉連在真竹枝上算做打個和🔅 𝙒𝙝𝙚𝙣 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙈𝙚𝙚𝙩𝙨 𝙀𝙜𝙜由越南咖啡啟發Espresso shot龍井日本生蛋黃三樣不太friend的食材小編歸類為實驗性飲品🔅 𝙊𝙘𝙝𝙖𝙯𝙪𝙠𝙚 𝙬/𝙎𝙩𝙞𝙧-𝙛𝙧𝙮 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥𝙨龍井蝦仁茶漬飯紫蘇練梅漬蕃茄若茶味再濃些更好
大家對閑寮的上手
評價好壞參半