2018-05-06 126 瀏覽
同屋企人入元朗行下細佬話好想食雞蛋仔一於試試呢間啦舖仔細細,但係都有好多款雞蛋仔,格仔餅同疏乎厘揀個店員仲介紹左啲新口味最後買左宇治綠茶雞蛋仔同伯爵茶疏乎厘好脆卜卜,每粒入面都有紅豆,個綠茶味又唔會太苦,都幾夾呢個伯爵茶疏乎厘不得了!!!!!足足等左平粒鐘,應該真係即叫即做伯爵茶味好濃,又唔會太甜👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽好鬆軟,好似食緊空氣甘😋😋有機會一定會再試其他👏🏽👏🏽👏🏽
同屋企人入元朗行下
細佬話好想食雞蛋仔
一於試試呢間啦
舖仔細細,但係都有好多款雞蛋仔,格仔餅同疏乎厘揀
個店員仲介紹左啲新口味
最後買左宇治綠茶雞蛋仔同伯爵茶疏乎厘

好脆卜卜,每粒入面都有紅豆,個綠茶味又唔會太苦,都幾夾

呢個伯爵茶疏乎厘不得了!!!!!
足足等左平粒鐘,應該真係即叫即做
伯爵茶味好濃,又唔會太甜👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
好鬆軟,好似食緊空氣甘😋😋
有機會一定會再試其他👏🏽👏🏽👏🏽
2018-05-06
30 分鐘 (堂食)
2018-04-18 130 瀏覽
要知道喺葵涌廣場呢個美食天地,食到Bove嘅soufflé pancakes唔係一件容易嘅事,皆因成日都有好多人排隊,好快就賣晒。今日咁岩喺元朗食完飯,經過摩豆想食雞蛋仔啦,點知比我見到BOVE soufflé pancake, 就忍唔住沖左入去試試!重點係,呢度竟然有我最鍾意嘅伯爵茶口味,唔使諗就揀咗佢。不過,佢出到嚟嘅效果同我嘅預想係大相逕庭,呢個似係伯爵茶蛋糕多啲,口感比較厚實,缺乏souffle應有嘅鬆軟口感,更加係零空氣感。而且,只係得其中一塊中間係比較濕潤,另一塊超級乾身。伯爵茶嘅味道更加係好淡,雖然係會見到好多伯爵茶茶葉,但係雞蛋嘅味道會比較突出,始終唔太食到伯爵茶嘅味道。

重點係,呢度竟然有我最鍾意嘅伯爵茶口味,唔使諗就揀咗佢。

元朗友推介之一鷄蛋仔及梳乎厘,雞蛋仔味道有好多款式,如香濃羅宋湯雞蛋仔、特選芝士雞蛋仔、土鳳梨酥雞蛋仔、伯爵雞蛋仔、肉鬆蝦乾雞蛋仔、積及橙朱古力雞蛋仔、流心蜂蜜雞蛋仔。。。我揀左班蘭雞蛋仔及宇治金時雞蛋仔,班蘭微香味,但唔強班蘭味,宇治金時就豐富口感好多,因為食到綠茶味,又食到紅豆味;梳乎厘都有好多配搭及味道,今次買左伯爵梳乎厘及雙重芝士梳乎厘,兩款都配蜜糖,兩隻味都好食,但食得比較趕,因為凍左會無咁好食;半價可以買果味綠茶,中杯$7,大杯$9,好抵!
元朗友推介之一
鷄蛋仔及梳乎厘,

半價可以買果味綠茶,中杯$7,大杯$9,好抵!
2018-03-12 164 瀏覽
講真知道葵涌廣場嗰間Bove 進駐入元朗真係堅開心囉,於是咪諗住去試下呢間既梳乎厘班戟囉。見過賣相同埋相咁靚咪諗住試下 ,食完先至知道我哋中伏啦。等咗成二十幾分鐘先到手嘅梳乎厘班戟,個味道同埋個賣相同想像中好大分別。先吾講味道,吃落一pat pat禁,完全冇梳乎厘應有嘅口感。就算系流心既,我諗都吾系好似 一pat pat嘅泡泡掛。浪費咗成 二十幾分鐘食咗兩個唔好味嘅梳乎厘, 之後返到屋企睇食評。 先知道呢間嘢嘅梳乎厘班戟係唔好食 兼且係一pat pat, 如果早知道我就唔去食啦。 我好相信就算以後有優惠又或者有咩新口味。我都絕對吾會再去試食呢一間“咁好味嘅” 梳乎厘班戟。

見過賣相同埋相咁靚咪諗住試下 ,食完先至知道我哋中伏啦。

我好相信就算以後有優惠又或者有咩新口味。
我都絕對吾會再去試食呢一間“咁好味嘅” 梳乎厘班戟。

2018-03-12
28 分鐘 (外賣自取)
2018-03-09 92 瀏覽
每次經過都被香氣吸引,同埋見到個嗰都手拎住好fluffy嘅pancake,真係忍唔住買返個黎食。試咗原味同伯爵茶味嘅pancake,兩款pancake都好fluffy,好滑,好正。伯爵茶味嘅,茶味好香濃,好似會咬到少少粒粒。我都係鐘意原味多啲好香好好味佢地雞蛋仔有咸有甜嘅,因為我真係接受唔到咸味嘅甜品,所以叫咗流心蜂蜜雞蛋仔。 第一啖,好神奇,真係流心㗎喎,好想知佢點做到。食食下,食到咗好似topping嗰啲爆珠,好得意。每食一下都爆一下蜂蜜出嚟。

好香好好味

2018-03-08 104 瀏覽
入開元朗搵朋友~朋友話有間雞蛋仔想試好耐~決定同佢一試~menu 有好多選擇~ 有唔同口味ge 雞蛋仔,格仔餅仲有梳乎厘班戟好多種口味ge 雞蛋仔...最想試積及橙朱古力同埋宇治金時不過未食晚飯~所以叫住個梳乎厘先梳乎厘有得自選組合~三種口味ge 梳乎厘可以揀~另外再可以配流心餡~朱古力,加加埋埋有好多個組合!我地就揀左原味+草莓朱古力綿花糖~即叫即製~要等一段時間梳乎厘好軟棉棉~唔錯~都值得等~
入開元朗搵朋友~
朋友話有間雞蛋仔想試好耐~
決定同佢一試~

menu 有好多選擇~
有唔同口味ge 雞蛋仔,格仔餅
仲有梳乎厘班戟

好多種口味ge 雞蛋仔...
最想試積及橙朱古力同埋宇治金時
不過未食晚飯~所以叫住個梳乎厘先

梳乎厘有得自選組合~
三種口味ge 梳乎厘可以揀~
另外再可以配流心餡~
朱古力,加加埋埋有好多個組合!
我地就揀左原味+草莓朱古力綿花糖~

即叫即製~要等一段時間
梳乎厘好軟棉棉~
唔錯~都值得等~
2018-02-11 99 瀏覽
女人無論心情好唔好都鐘意食甜品,把口講住要減肥,但經過甜品鋪都好難抵受得住誘惑。平時我好忍得...但今晚真係忍唔住喇!呢間雞蛋仔夾餅專門店Modos有賣現時流行嘅梳乎厘班戟,小店提供原味($28)、Valrhona朱古力($30)同宇治抹茶味($30),配蜜糖醬或朱古力醬,另外仲可以另外加錢選配流心餡料包括: 草莓朱古力($8)、金莎朱古力($8)、綿花糖($8)、朱古力綿花糖($10)、 草莓朱古力綿花糖($10)及辣味朱古力($10)。由於第一次幫襯想先試最正常唔會出事嘅組合(其實係我貪心),選擇了原味班戟配蜜糖醬加金莎朱古力流心餡($36),一次過品嚐原味、蜜糖及朱古力的味道。落單後店員說製作需時約15分鐘,的確準時15分鐘就有得食,由於小店只做外賣,眼見好多客人買完就直接企喺店外街上食,我想慢慢品嘗,唯有極速將班戟帶回家。打開膠袋已經傳嚟陣陣嘅蜜糖醬香味,先試淨原味班戟,口感鬆軟,出奇地唔係太甜...可以話基本係靠班戟面頭上嘅蜜糖醬同少量糖霜帶出甜味。再連埋金莎朱古力流心餡一齊試...金莎朱古力由細食到大,熱食係第一次,連埋金莎嘅甜味呢份班戟即時加分,同埋因為流心餡包括埋金莎嘅

原味梳乎厘班戟配蜜糖醬金莎朱古力流心餡

打開膠袋已經傳嚟陣陣嘅蜜糖醬香味,先試淨原味班戟,口感鬆軟,出奇地唔係太甜...可以話基本係靠班戟面頭上嘅蜜糖醬同少量糖霜帶出甜味。再連埋金莎朱古力流心餡一齊試...金莎朱古力由細食到大,熱食係第一次,連埋金莎嘅甜味呢份班戟即時加分,同埋因為流心餡包括埋金莎嘅榛果碎,比單純熱朱古力醬多咗脆脆嘅味覺享受,呢個組合果然唔會出事,甜度對我嚟講係剛剛好,如果想再甜D,可能選擇Valrhona朱古力會更好。
2018-02-09 78 瀏覽
今晚忽然想食雞蛋仔,見到Modos就行入去Order佢哋都幾出名嘅積及橙朱古力雞蛋仔。依家已經唔似一開頭開時咁多人排隊,一入到去就可以落Order。咁店員都好有禮貌嘅,俾完錢後叫我等一陣。大概等咗5分鐘,個雞蛋仔做好咗喇!一拎上手暖暖地唔係太熱,我諗整好前好個風扇吹一吹想底雞蛋仔脆啲,不過Modos做唔到呢個效果喎!咬落唔脆反而仲淋淋地。味道方面係有積及橙朱古力陣味,但唔算太濃而且個人覺得比較甜咗少少。如果下次再試Modos的話,應該唔會食雞蛋仔,會試佢哋嘅梳乎厘班戟。其實雞蛋仔有太多花臣都唔算係一件好事,反而傳統嘅仲好~
其實雞蛋仔有太多花臣都唔算係一件好事,反而傳統嘅仲好~

積及蛋朱古力雞蛋仔
5 分鐘 (外賣自取)
$23 (其他)
2018-01-16 123 瀏覽
行過又新街,唔想又食雞蛋仔,夾餅,所以揀左黎食一向好鍾意既相梳乎厘班戟,之前試過呢間雞蛋仔都幾好味,所以相信梳乎厘班戟都唔會差卦我揀左原味,冇夾任何野,因為咁先食得出蛋香同試到個質地,店員話等15分鐘,但我就成25分鐘先有,唔通好野真係要等但係一吉開去既時候,恐怖既事就黎,明明佢個樣係好靚,但點解一吉開,入面係好似泡咁架,朋友話不如試啖先,嘩.....係一Pat咁,完全未熟既狀態,真係有圖有真相架,朋友就即刻上黎睇下食評,先知我地中伏,原來呢到咁既質地係佢地賣點,咁我真係唔識欣賞。講真如果今次係我第一次食梳乎厘班戟,我一定唔會再想食第二次,不過,我亦好肯定係呢到唔會再有下次

2018-01-16 84 瀏覽
每次買三多🍗都見到對面有間賣梳乎厘班戟同雞蛋仔嘅鋪頭,今次終有有肚試下喇😆天氣凍冰冰食啲暖粒粒嘅野暖下個身子都幾過癮😍#伯爵茶梳乎厘班戟 ($35)😋好味指數:(7/10)可以配蜜糖或者朱古力醬😚一拎到上手梳乎厘喺度震下震下真係好qq😆食落去梳乎里唔算好熱,暖笠笠咁啦🤔入口都幾鬆軟,入面有好多一粒粒嘅伯爵茶葉係到,亦有小小蛋香味😚清清地嘅茶味加埋甜甜嘅朱古力醬都幾夾咖😆.⭐溫馨小提示📌攤得耐凍咗會冇咁好食,所以一拎上手影幅相好快啲食喇😆💕📌如果天氣凍可以係鋪頭裡面嘅吧枱食😎👍🏼人又暖啲, 梳乎厘又冇咁快凍😘

#伯爵茶梳乎厘班戟 ($35)
😋好味指數:(7/10)
可以配蜜糖或者朱古力醬😚
一拎到上手梳乎厘喺度震下震下真係好qq😆
⭐溫馨小提示
📌攤得耐凍咗會冇咁好食,所以一拎上手影幅相好快啲食喇😆💕
香港紅葉令大棠生色不少~~ 行完山,打完卡,我們在找吃的,中途見到這小吃店,令我這個吃貨不得不停步~~ 小朋友喜歡吃雞蛋仔~~所以先放眼在雞蛋仔~~好多味道選擇~但又好怕好伏,最後由大太子選了羅宋湯味...=.=" (我有點怕好伏) 我被粟子梳乎里班戟吸引了!單點都要40,不過值得一品嘗! 羅宋湯味雞蛋仔到~~ 即叫即整,所以所需要時間較長。拿上手熱呼呼,吃下去都是有心的,不是空心雞蛋仔!雞漿味很濃,而驚喜是真的有羅宋湯味~~@@" 有紅蘿蔔在中間~~好驚喜!這個入口都不會抗拒,不錯! 粟子梳乎里班戟~~其實真係好吸引打卡拍照~~ 立即吃一下!! 軟軟的梳乎里~~正!其實比我以往吃的好吃,不過我期待連粟子都是熱的~~哈哈!現在是外熱內冷,個感覺好奇怪...哈哈! SIZE 和份量都大,其實都抵食~~ 不過...始終有點中中等等的感覺。 元朗太多小吃店~~真係再吃都要考慮...呵!小朋友都喜歡,算是這樣!

小朋友喜歡吃雞蛋仔~~所以先放眼在雞蛋仔~~

我被粟子梳乎里班戟吸引了!
單點都要40,不過值得一品嘗!

羅宋湯味雞蛋仔到~~

即叫即整,所以所需要時間較長。
拿上手熱呼呼,吃下去都是有心的,不是空心雞蛋仔!
雞漿味很濃,而驚喜是真的有羅宋湯味~~@@"

有紅蘿蔔在中間~~好驚喜!
這個入口都不會抗拒,不錯!

粟子梳乎里班戟~~
其實真係好吸引打卡拍照~~ 立即吃一下!!

軟軟的梳乎里~~正!

其實比我以往吃的好吃,不過我期待連粟子都是熱的~~哈哈!
現在是外熱內冷,個感覺好奇怪...哈哈!

元朗太多小吃店~~真係再吃都要考慮...呵!
小朋友都喜歡,算是這樣!
2017-12-30
2018-01-01 58 瀏覽
搵間皮脆既雞蛋仔真係唔容易, 係朋友介紹之下我就去咗呢間都試下。 先後都試過兩款伯爵雞蛋仔, 蛋漿有茶葉碎,有心思,所有每一口都食得出有茶味, 岩岩烘出後熱辣辣味道同雞仔十分夾, 食後係喉嚨茶味淡淡回甘。芝士雞蛋仔, 拎上手呢就已經好香芝士味,冬天食熱辣辣就最啱,但當攤凍左係芝士都會同時變硬,較難咀嚼,所以一定要襯熱食。芝士味道較膩較油,會有油慘返出黎, 相反茶味就較清淡。 野飲方面呢, 班蘭烏龍茶味道清淡, 所以如果食濃味雞蛋仔呢,就較難飲得出班蘭味,味道亦唔算太出眾!

芝士味道較膩較油,會有油慘返出黎, 相反茶味就較清淡。

伯爵雞蛋仔
伯爵雞蛋仔
2017-12-23 536 瀏覽
元朗的雞蛋仔店眾多,數到自己最喜歡的,莫過於是Modos摩豆。Modos近來更與Bove合作,於店內售賣Bove 的梳乎厘。一想到不用走到葵廣排隊就可以吃到鬆軟的梳乎厘就非常開心,可惜礙於怕梳乎厘中間的蛋成份不夠全熟而被禁止,唯有回歸於最初的選擇: 雞蛋仔。 之前嚐過流心蜂蜜雞蛋仔,味道挺不錯,今趟就試試鹹食。鹹食選擇不多,只有三款: 特選芝士雞蛋仔、 肉鬆蝦乾雞蛋仔、 新濃羅宋湯雞蛋仔,芝士粉絲當然選擇前者 - 特選芝士雞蛋仔 $25。 因為等候的人挺多,加上是即叫即製,不論食雞蛋仔或梳乎厘都要等上一些時間,縱然兩款街頭小食於廚房內是分開製作。窺探到店員由倒蛋漿、烘烤、冷卻,香濃的味道直撲鼻,確是令人垂涎不已,急不及待啊。 接過新鮮出爐的雞蛋仔,仍感受到那份熱度和重量,雖不致是燙手,但於漸涼的天氣下起了暖手作用。可能是加入了芝士,令外表顏色呈深褐色,未食都已聞到芝士的濃郁香。把漲卜卜的雞蛋仔反過來一看,原來背面是烘得金黃焦香的車打芝士與雞蛋仔溶合了,色澤非常吸引,立刻頓悟香氣的出處呢! 雞蛋仔中間填得挺滿的,而且很紮實,帶微濕的綿密,像小蛋糕的口感,雖然沒有芝士的拉絲效
元朗的雞蛋仔店眾多,數到自己最喜歡的,莫過於是Modos摩

特選芝士雞蛋仔
雞蛋仔中間填得挺滿的,而且很紮實,帶微濕的綿密,像小蛋糕的口感,雖然沒有芝士的拉絲效果,芝士的鹹香估不到跟微甜的蛋漿非常搭配,不會太膩,甜甜鹹鹹的很好吃,唯一要挑剔的就只是蛋味未算很出眾。邊位位置是脆脆的,加上芝士的濃郁鹹香,有點像吃烘芝士脆片的口感,十分香口好食啊。
特選芝士雞蛋仔
甜食鹹食的雞蛋仔勻充滿驚喜,味道及質感上亦能滿足到要求,難怪一直對這小店的出品偏愛有加呢,期待下回試試人氣梳乎厘喔。
2017-11-15 143 瀏覽
星期日日入元朗掃街之旅,岩岩食完糖水就行過對面見到有間幾多人排隊喎,再望下,原來係mk個間,但因為未試過,有好多口味既雞蛋仔,有最高人氣既自創流心蜂蜜餡,驚喜的積及橙朱古力,特別的羅宋湯味,港式的土鳯梨酥雞蛋仔等等,我就揀左抺茶味,因為本身自己中意食,haha...等左大約10分鐘度就拎到,口感都特別既,入面就似抺茶粉的味道, 不過蛋味就比較少,可能比抺茶味概過左,反而冇傳統個啲咁香脆我覺得,反而我都係中意傳統個啲
2017-10-29 221 瀏覽
今日去元朗搵食心血來潮想食梳乎厘,咁岩行過呢間「Modos」入去望下個menu見呢度賣三樣野:梳乎厘班戟、雞蛋仔同格仔餅,咁橋有我想食既梳乎厘,所以就買黎試試佢我地叫左個「原味梳乎厘班戟+朱古力棉花糖餡料+蜜糖醬」,由於佢係即叫即整,所以最少都要等15分鐘先有得食終於比我等佢到出世喇...賣相唔錯!仲有幾粒朱古力味既星星做toppings我影完相 朋友就即刻忍唔住試下佢,味道好,鬆軟度都有,但我略嫌有少少overcook...整體黎講,只有外賣,就算堂食都係得少量企位,味道好,都會考慮再黎元朗食~
今日去元朗搵食

心血來潮想食梳乎厘,
咁岩行過呢間「Modos」

入去望下個menu

見呢度賣三樣野:
梳乎厘班戟、雞蛋仔同格仔餅,
咁橋有我想食既梳乎厘,
所以就買黎試試佢

我地叫左個「原味梳乎厘班戟+朱古力棉花糖餡料+蜜糖醬」,
由於佢係即叫即整,
所以最少都要等15分鐘先有得食

終於比我等佢到出世喇...
原味梳乎厘班戟+朱古力棉花糖餡料

賣相唔錯!
仲有幾粒朱古力味既星星做toppings

我影完相 朋友就即刻忍唔住試下佢,
味道好,鬆軟度都有,
但我略嫌有少少overcook...

整體黎講,只有外賣,
就算堂食都係得少量企位,
味道好,都會考慮再黎元朗食~
2017-10-21
15 分鐘 (外賣自取)
原味梳乎厘班戟+朱古力棉花糖餡料