2024-02-09 895 瀏覽
Received guests and went to this café with them..I ordered Egg Benedict with Smoked Salmon and Mocha. For the Egg Benedict, its base was a piece of bread instead of toasted English muffin. The poached egg on top was runny, which complemented the savoury smoked salmon nicely. It would be better if the bread could be crispier. A bit pricey as the portion was not that large. The Mocha blended more espresso than chocolate, so it was more on a bitter side. It would be nicer if the chocolate flavour c

The Mocha blended more espresso than chocolate, so it was more on a bitter side. It would be nicer if the chocolate flavour could be richer.
Mocha

With blue and pink colour tone, the cafe looks neat and comfy. It is a nice place to sit for a while and do your own stuff.
2023-09-05
午餐
bowtie保險嘅cafe☺️環境好闊落 坐得好舒服好適合傾重要嘢之餘 同朋友吹水都唔錯😂-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥Chicken Breast Bagel $70雞肉同牛油果嘅份量都算多~加埋cream cheese 同沙律菜清新得嚟好飽肚😋❤️‍🔥Bow Coffee $48招牌咖啡!喺即磨咖啡上加一層厚綿嘅奶泡👅而奶泡上面加咗蜜糖 幾特別~❤️‍🔥 Passionate Fruit Tar好有驚喜🤩味道好fresh!上面仲有熱情果核咬吓😂-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️ Matcha Latte $48茶味唔算好濃 不過不失~
bowtie保險嘅cafe☺️
環境好闊落 坐得好舒服
好適合傾重要嘢之餘 同朋友吹水都唔錯😂

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥Chicken Breast Bagel $70
雞肉同牛油果嘅份量都算多~
加埋cream cheese 同沙律菜清新得嚟好飽肚😋

❤️‍🔥Bow Coffee $48
招牌咖啡!喺即磨咖啡上加一層厚綿嘅奶泡👅
而奶泡上面加咗蜜糖 幾特別~

❤️‍🔥 Passionate Fruit Tar
好有驚喜🤩味道好fresh!
上面仲有熱情果核咬吓😂

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️ Matcha Latte $48
茶味唔算好濃 不過不失~
2023-07-23
  • Chicken Breast Bagel
2023-06-04 1273 瀏覽
未試過,專登入嚟一次,呢一次之後未必會再試第二次。門口雖然有兩個三文魚的bagel餐。但我始終選擇了all day special 的Egg Benedict: 有鹹牛肉$及三文魚$90兩款選擇。飲品另計。我叫咗三文魚egg Benedict ,荷蘭汁on side及nutty的Americano, 唔收現金,八達通PayMe及另一種電子貨幣,唔記得咗係乜。大大杯咖啡,好似幾抵,可惜所謂嘅nutty都係比較淡。Egg benedict 仲失望,以為會有兩塊包,最少有兩隻蛋,點知係一片似乎係日式/丹麥式軟麵包,上面幾塊沙律菜,一隻雞蛋。感覺份量少一節,只有半份的感覺。因為本身唔肚餓,所以OK。如果唔係, $90呢份嘢,就真係唔抵。因為基本上冇技術可言!而且所謂的荷蘭蛋黃汁,應該係現成買返嚟嘅沙律醬!其他餐廳的荷蘭汁,可能真係會自己用蛋黃去做。Anyway, 坐喺度幾relax。因為如果冇位,店員會同進餐廳的的客人講full House,所以令到環境唔會太迫。唔會有人喺身邊等位,亦都唔會喺長梳化旁,攝好多人坐。想要選擇嘢食,或舒適度,你自己揀。
未試過,專登入嚟一次,呢一次之後未必會再試第二次。

大大杯咖啡,好似幾抵,可惜所謂嘅nutty都係比較淡。

想要選擇嘢食,或舒適度,你自己揀。

Americano
Egg  Benedict  with  salmon
2023-02-24 1224 瀏覽
Americano (hot) ☕️ $35 (9/10)因為我剛吃完午餐 急需要一杯咖啡來提神 咖啡豆可以選果味或豆味 這次選了果味的 帶點微酸 個人蠻喜歡的Double chocolate cookie 🍪 $25 (7/10)反而這塊曲奇比較失望 價錢可以接受 因為份量還蠻大的 大概有掌心的大小 而且蠻厚的還以為美式曲奇口感會比較軟韌 結果是比較硬的 因為店員有翻熱過 所以有一點點的巧克力流心OVERALL: 推薦😆 (8/10)蠻喜歡這一家的環境 藍色的裝潢在香港也是比較少見的 給人一種酷酷的感覺 而且店裏有提供wifi也沒有用餐時間 所以蠻適合帶著筆電來工作的 甚至還有一家小小的會議室呢 不過餐廳主打輕食 貝果餅乾之類的
Americano (hot) ☕️ $35 (9/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
2023-02-23
下午茶
2023-02-22 999 瀏覽
好耐好耐都無試過係一個𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐬𝐡𝐨𝐩坐足咁多個鐘~唔知有無人好似小編咁,其實有時都會搵個靜靜地既地方放空一下💭同🐢🍯一齊細說大家日常煩惱,不知不覺就坐左三個幾鐘了🕠都要因為環境咁舒服先做到,除左裝修簡潔外,亦有梳化位坐得好舒服😌👉🏻𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥可挑選種類,並不用額外收費🍴𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $68煙三文魚好好味,唔會死鹹~小編好鐘意,配搭少許蕃茄同生菜,不失健康🍅🍴𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $38簡單又好味既款式🥯𝐛𝐚𝐠𝐞𝐥烘烤後好香脆,令𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞熔熔地,好好味🤤🍴𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $50雖說係𝐦𝐨𝐜𝐡𝐚,但真的太濃太甜🫣如果喜歡濃厚朱古力味道的話可以試下~🍴𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $40拉花靚唔洗多講😌而且好滑好香,可以𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞!

好耐好耐都無試過係一個𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐬𝐡𝐨𝐩坐足咁多個鐘~

👉🏻𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥可挑選種類,並不用額外收費

🍴𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $68

🍴𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 $38

🍴𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $50

🍴𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $40
拉花靚唔洗多講😌而且好滑好香,可以𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞!

2023-02-18 717 瀏覽
忙裏偷閑,搵個地方坐下,嘆個早餐。後街位置唔算就腳,但全藍色外觀同螢光粉紅字嘅配搭,就好易認,好搶眼。店內枱與枱間,分隔適中,感覺寬敞舒適。第一次黎,試左個 Chicken breast bagel , 雞肉份量算多,加埋好creamy 嘅牛油果,cream cheese 同沙律菜,輕食得黎都好飽肚。飲品方面,叫左Bow coffee, 係店舖嘅招牌咖啡, 驟眼睇,只係厚綿嘅奶泡配即磨咖啡,但其實精粹在於上面嘅蜜糖,配搭起黎,清新又特別!另外,店舖內有間隔特別房,可供傾保險用,環境不錯。
忙裏偷閑,搵個地方坐下,嘆個早餐。

店內枱與枱間,分隔適中,感覺寬敞舒適。

另外,店舖內有間隔特別房,可供傾保險用,環境不錯。

Chicken  breast   Bagel & bow coffee
2023-01-12
$110 (早餐)
  • Chicken  breast  bagel
  • Bow  coffee
2023-02-02 480 瀏覽
路過想食bagel 就入左去 order 左 avocado smoked chicken breast bagel $70 & hot latte $40 latte 麻麻首先 bagel 只係微暖,唔夠熱,亦唔算脆(個人鍾意脆d) 食到中途,見到d生菜好污糟咁,都有諗過係咪菜唔夠新鮮所以有d啡啡地。 但我試左幾次用手抹落去啡色的地方,抹得甩既!!🥶 泥?!🥶 有好多塊葉都係咁! 仲有d食左落肚😵‍💫同個staff 講 ,佢話有洗菜,佢話可能下次要洗得乾淨d 我個$70 的bagel 食左一半就俾返個staff , d staff 都無諗住要賠返個乾淨的bagel 最後俾左張coffee card 我,話下次有杯免費coffee ,多謝晒$110 無食飽過就離場 no next time
路過想食bagel 就入左去

latte 麻麻

chicken  breast  bagel
chicken  breast  bagel

同個staff 講 ,佢話有洗菜,佢話可能下次要洗得乾淨d

$110 無食飽過就離場
no next time
2022-11-23 586 瀏覽
一早係灣仔搵早餐,隨便見到一間就入去,估唔到又搵到間唔錯嘅cafe。原來呢間bow cafe 應該係同其一一間保險公司有合作,所以都有好多位可以俾人傾下計,又或者慢慢嘆咖啡,個空間設計都幾舒服Bagel揀咗cream cheese,佢可以俾人揀bagel種類但又唔洗加錢✌🏻。烘完嘅bagel咬落去脆卜卜,中間嘅cream cheese又熔熔地,令到成件bagel好好味。至於咖啡就揀咗bow coffee, 原來係蜂蜜咖啡,表面嘅奶泡又有新鮮嘅蜂蜜,一啖飲落去,首先有蜂蜜嘅清甜,然後再有奶泡同咖啡嘅混合,令到咖啡嘅甜味有層次。店員都好nice,主動介紹點樣去飲呢杯咖啡,讚

2022-10-16
2022-07-16 894 瀏覽
天氣太熱🫠行行下真係需要搵個地方休息一下😵‍💫✨ 🥯Smoked salmon bagel $68Bagel上鋪滿黑白芝麻,充滿芝麻香。上面會有一嚿檸檬,可以隨自己喜愛加落三文魚到。🐟三文魚肥美鮮甜,中間夾住清爽🥗蕃茄沙律菜同🧀Cream Cheese。各樣材料配合,是滿滿嘅幸福感覺🥰Iced cappuccino $45好少地方會有iced cappuccino,有一層厚厚嘅奶泡喺咖啡上面,口感較creamy。Iced latte $45咖啡味偏nutty, 奶嘅比例剛好,和cappuccino 相比我會鍾意iced latte 多啲😚環境:4.2/5好 relaxing, 咁啱嗰日陽光好猛烈,陽光曬入嚟嘅光線剛好,好適合chill一個下午☺️服務:4/5自己自行出去落單,有水提供可以自己斟。食物:4.2/5十分推介bagel, 好難得食到咁出色、口感豐富嘅bagel🥰
天氣太熱🫠行行下真係需要搵個地方休息一下😵‍💫

✨ 🥯Smoked salmon bagel $68

Iced cappuccino $45

Iced latte $45

環境:4.2/5

服務:4/5
自己自行出去落單,有水提供可以自己斟。

食物:4.2/5
  • Smoked  salmon  bagel
2022-07-16 678 瀏覽
位於灣仔嘅Bow Coffee,其實較近金鐘地鐵站。Cafe以藍色為主💙,遠遠都覺得搶眼。原來cafe由保險公司開設,定期同不同品牌crossover宣傳,用黎佈置cafe,都幾有趣。……..☕️Bow Coffee煲咖啡 $48Cafe嘅Signature item。咖啡師教,先慢慢品嘗面層厚厚嘅milk foam,然後再搞混飲用。Milk foam綿密,底層加有蜜糖,飲落會有幾個層次,幾特別😋……..

……..
☕️Bow Coffee煲咖啡 $48

……..
2022-06-29 676 瀏覽
同朋友喺灣仔食完晏,搵間coffee shop傾多陣,揀左呢間。環境唔錯,店員仲幾nice添🤭🤭不過驚喜既係roll cake,蛋糕軟滑,質地做得唔錯,cream好細滑,唔會死甜。試左Earl Grey同Black Sesame,個人鍾意Earl Grey多啲,茶味好香,唔係嗰種精油假味,nice😍😍Black Sesame有麻糬,而且中間一半既cream係黑芝麻味,另一半係花生醬味,係香既,但有種中式甜品既感覺,朋友仲話似係芝麻湯丸加糖不甩既組合🤣🤣咖啡試左Oat Milk Latte,不過不失,咖啡味唔濃,拉花就做得唔錯😊😊試埋嗰Raisins Cookie 都算唔錯,偏脆身既。
環境唔錯,店員仲幾nice添🤭🤭

試埋嗰Raisins Cookie 都算唔錯,偏脆身既。
2022-06-01
下午茶
2022-06-19 601 瀏覽
🔷 ☕️🍰〰️ 返工搭車成日經過呢間藍色餐廳,成日都心郁郁好想試😃平日都見到好多人泥呢度打卡,終於等到打卡熱潮減退少少,唔需要排咁耐隊就過泥飲杯啡,食個bagel 🤣🤣最最最最重要‼️我最愛藍色,家姐又最愛粉紅色😂😂 一見到個餐牌顏色已經好開心,咁啱係我地2個最愛既藍色🤣〰️之前知道係保險公司開,個陣仲擔心會有人sell保險,好彩真係無😂一開始未有位個陣,員工都好有禮貌,同盡快幫我地安排位,都係10分鐘內既事,而且環境好舒服👍️🍽 🔹Egg Mayo Sourdough Toast其實我一見到蛋沙律既Toast 都會自然地叫,好有驚喜地會加放小蕃茄,為平凡的蛋沙律toast加上色彩和健康感覺😂🔹Cream Cheese Bagel 🥯 Bagel當日有5款可選擇,我們挑選了混合既味道,雖然我們吃不到跟平時有什麼分別😅但夾入cream cheese,味道很好🤣🔹Latte咖啡味濃,但奶既味道偏重,不過不失,不過就幾大杯😋😋🔹 Hojicha Latte必點培茶Latte,茶味相對奶味便變得很濃😊🔍 題外話舖頭內有很多打卡位置,環境都很舒服😀📌 Bow Coffee 📍 灣仔皇后大道東58-64號帝
🔷 ☕️🍰

🍽

🔹Egg Mayo Sourdough Toast

🔹Cream Cheese Bagel 🥯

🔹Latte
咖啡味濃,但奶既味道偏重,不過不失,不過就幾大杯😋😋

🔹 Hojicha Latte
必點培茶Latte,茶味相對奶味便變得很濃😊

🔍 題外話
舖頭內有很多打卡位置,環境都很舒服😀

📌 Bow Coffee
📍 灣仔皇后大道東58-64號帝后商業中心地下

2022-06-19 396 瀏覽
.🔖 𝑩𝒐𝒘 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 | 𝑾𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒂𝒊係灣仔想靜靜地嘆咖啡,呢間由保險公司開設嘅咖啡店係唔錯嘅選擇~ 藍色粉色嘅裝修好有時尚感。Weekend下午時間黎人流都唔多,可以Chill住飲咖啡、慢慢傾計唔洗驚被人趕。🤭.今次叫咗杯Flat White同 Signature Coffee 嘅 Live & Breathe。因為第一次叫呢杯Signature,職員亦好貼心咁介紹成份同飲法,整體感覺專業同友善。👅上次黎食過Bagel都好唔錯~* Flat White $40* Live and Breathe $48
🔖 𝑩𝒐𝒘 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 | 𝑾𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒂𝒊

* Flat White $40
* Live and Breathe $48
很有意思的一家店,完全是被Bowtie保泰保险和杜蕾斯的跨界合作吸引过来喝的,没想到这都能搞出一家咖啡馆啊,绝😂·空间比绝大多数香港的咖啡馆都要宽敞,基本每桌都有配备充电插头,还有一间分隔出来的小型会议室,很适合移动办公人士。·饮品为主,也提供简单的breakfast和dessert,咖啡性价比还行,印象中是我在HK遇到的首家无现金支付咖啡馆,真的很特别。·窗户上的标语差点没让我笑出声,喝完咖啡,杯底还有一句“彩蛋”,包括纸巾在内的细节也十分丰富,总之主题性鲜明,服气它家大胆又创意的尝试。·【SOE美式】,水洗浅烘的肯尼亚,酸质明亮,风味有点杂,香气基本没有,整体一般,咖啡水平还有待提升。
2021-09-26
2022-03-23 511 瀏覽
又嚟一個星期的下雨天,落雨冇野好做就唯有去尋下啡🙃唔知點解今日好想食bagel,見到自己個bagel list度有Bow Coffee,又未去過就一於過嚟試下!✦ Smoked Salmon BagelBagel比想像中厚同大smoked salmon都比預期中多好多cream cheese揸得毫不吝嗇  超多!🤩仲有蕃茄粒 👍🏽 雖然bagel個包底唔太脆  本人好鍾意脆haha 😊係烘暖左軟軟地的口感但都夠滿足我想食bagel的胃✦ Avocado Chicken Beast Bagel同樣地超大超大份牛油果好軟熟冇絲加埋雞胸又係絕配✦ Oat Milk Latte奶打得好滑放左一陣都冇出現泡泡價錢方面都係正常價,未去好貴,但都唔特別平,人均$120左右,cafe感覺上都舒適,環境都闊落!
✦ Smoked Salmon Bagel
Bagel比想像中厚同大