🇵🇹 元朗悠閒風葡萄牙咖啡店假日就是小編的Coffee day ☀️ 位於元朗一間藍白色調的葡萄牙式Coffee shop,可以讓人好好享受一個悠閒假日。咖啡店鋪滿葡國風情的瓷磚,店內掛上油畫,充滿渡假的小清新風。☀️ Brava bacon全日早餐 $128✧ 香草腸、煙肉、焗豆、炒蛋、大啡菇、香草薯粒、番茄、意大利軟包✧ 轉黑松露炒蛋+$10✧ 轉牛角窩夫+$10🥐🧇 香脆的牛角窩夫外酥內軟,充滿牛油香,配上黑松露炒蛋,味道濃郁可口。值得一提的是煙肉煎得香脆可口,沒有半點油膩感。☀️ Brava Brunchin全日早餐 $138✧ 煙三文魚、牛油果、焗豆、炒蛋、大啡菇、香草薯粒、番茄、貝果花型煙三文魚加上份量慷慨的牛油果配香脆忌廉芝士貝果🥯 份量十足,元氣滿滿。💚 開心果巴斯克蛋糕 $78巴斯克蛋糕選用日本香濃開心果醬製成,面層撒上脆脆開心果碎,整體堅果風味香醇,甜而不膩,口感豐富。🧀 挪威焦糖芝士咖啡 $58超打卡able的挪威焦糖芝士咖啡有治癒到你嗎?冰凍Nutty Blend美式咖啡上有一層濃厚忌廉,頂層再鋪滿挪威百年老牌的焦糖芝士,獨特的焦糖味道,鹹甜平衡,配合得恰到好處。💚
🇵🇹 元朗悠閒風葡萄牙咖啡店

💚 開心果巴斯克蛋糕 $78

🧀 挪威焦糖芝士咖啡 $58

💚 Green Green雙贏 $58
✧ 日本開心果x若竹抹茶
超夢幻的獨角獸拉花,顏值滿分!濃郁的開心果香氣與抹茶完美配合,面層撒上香脆開心果碎,呷一口濃厚順口,抹茶餘韻悠長。

🍽 餐廳:Brava Java Coffee @bravajava.hk
🌐地址: 元朗西菁街23號富達廣場地下118號舖

🐮 #cowing吃在元朗

#元朗美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #BravaJavaCoffee
  • 開心果巴斯克芝士蛋糕
  • Brava Brunchin
CAFE' 係香港人近年潮流, 小妹都有假日去融入enjoy coffee day, 不過真正會想出帖文介紹真係少之又少, 並唔係唔想出帖, 只係覺得呢個CAFE'風已經開始有啲濫, 真正會用心去做咖啡同推廣呢個文化嘅唔多。然而, 元朗一間小店是葡萄牙特色的藍白小清新風格好吸引, 多次經過都見滿座而卻步, 但一早已經深深給了我烙印~ Brava java Coffee💙🤍 聽說門外牆上係葡萄牙里斯本的街頭和電車的油畫, 完全感受到店主同朋友親手繪畫時的歡樂和祈待; 小店雖然只係開業2年, 已經跟好多不同單位合作, 網上花店、教學工作坊、不同的市集擺pool, 令我覺得小店樂於將自己喜歡的事物去分享, 令更加多人認識。 𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ今次有機會嚟到品嚐好有熱誠嘅Brava java Coffee! 佢有兩款ALL DAY, 另外仲有意大利軟包、Bagel、牛角窩夫有分鹹點同甜點類,仲有輕食的乳酪和沙律可點; 另外, 飲品方面不少得多款咖啡, 和非咖啡類如: Latte, 茶和sparking啦!  小妹即刻點了最愛嘅招牌菜色~ ALL Day

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

今次有機會嚟到品嚐好有熱誠嘅Brava java Coffee! 佢有兩款ALL DAY, 另外仲有意大利軟包、Bagel、牛角窩夫有分鹹點同甜點類,仲有輕食的乳酪和沙律可點; 另外, 飲品方面不少得多款咖啡, 和非咖啡類如: Latte, 茶和sparking啦!  小妹即刻點了最愛嘅招牌菜色~ ALL Day Breakfast!
Brava Java Brunchin
-煙三文魚, 牛油果,茄汁豆,炒蛋,薯仔, 配烘焙過的Bagel
Brava Bacon
-肉腸, 煙肉, 茄汁豆,蛋,薯仔, 烘過的蕃茄, 配窩夫

另外, 因為太飽沒有點蛋糕, 今次就先嚐一下「智利Maqui Berry乳酪碗」, 順便為炎炎夏天降溫✨
智利Maqui Berry抗氧化能力最高的超級水果, 加上混合天然健康的原味燕麥muesli入乳酪, 配多款新鮮水果、蜂蜜,輕食來說真的又有營養健康又飽!

CAFE' 最重要係咖啡, 我就點了全港獨家首創 :挪威焦糖芝士咖啡🧀
佢其實係充滿堅果香氣的冰美式咖啡, 上面加有一層厚厚的幼滑忌廉, 而頂層再鋪滿挪威焦糖芝士. 令到甜鹹平衡度岩岩好! 細問之下得知原來CAFE' 店用上挪威當地「國民美食」, 更係百年老牌 TINE ®出品的Brunost ™ 去刨成軟滑細絲的挪威焦糖芝士的,聽說仲贏過國際性獎項🏆添架, 係一杯值得CAFE'慢慢品嗜的咖啡~

𓐎
Brava Java Coffee
𖠿 𖤣𖤥元朗西菁街23號富達廣場地下118號舖
IG: Eattobefit.hk呢間餐廳裝修好靚,鋪滿葡國風情嘅瓷磚😍 而且冷氣超涼爽😚(好cafe必須),坐得好舒服!💪🏻 楓糖煙肉太陽蛋牛角窩夫 ($78)呢個牛角窩夫大推,邪惡兼好食😋 牛角窩夫牛油味香,亦微微酥脆,而煙肉煎得脆身,煙肉咸香加埋楓糖甜味好夾🤤 2種味互相中和,令味道好豐富😚💪🏻 Brava Brunchin ($138) 呢個All Day Breakfast包埋有煙三文魚、炒蛋、牛油果、焗豆、大啡菇、薯粒、蕃茄、貝果同沙律菜,好豐富。炒蛋夠滑身,貝果都煙韌有口感!💪🏻 開心果巴斯克芝士蛋糕 ($78)好多客都會試呢個巴斯克芝士蛋糕!開心果味道都夠濃,cheescake夠滑,而面頭都有鋪咗焗咗嘅開心果粒,食落更香口!不過唔算好出芝士味。💪🏻 煙三文魚貝果 ($88)貝果同樣煙韌💪🏻 Cold Brew Black, Genmaicha Latte ($55, $42)Cold Brew係比較friuty啲嘅咖啡,而玄米茶Latte好香茶味,亦同平時飲開嘅抹茶latte唔同,好有新鮮感!味道:8/10性價比:6.5/10食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5
IG: Eattobefit.hk

💪🏻 楓糖煙肉太陽蛋牛角窩夫 ($78)

💪🏻 Brava Brunchin ($138)

💪🏻 開心果巴斯克芝士蛋糕 ($78)

💪🏻 煙三文魚貝果 ($88)
貝果同樣煙韌

開心果巴斯克芝士蛋糕
午餐
楓糖煙肉蛋牛角窩夫
開心果巴斯克芝士蛋糕
好天氣🌞梗係要同少爺仔出動啦🐶帶左佢去📍元朗葡萄牙風既𝐂𝐚𝐟𝐞 ☕️店家以💙藍白🤍為主色,牆身瓷磚 • 餐具…𝐂𝐚𝐟𝐞門口位置幾空曠🤗,食到風唔會太熱🌬~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪BRAVA BRUNCHIN • All Day Breakfast ($138)𝐂𝐚𝐟𝐞最令人滿足既野食,咩都有齊既𝐀𝐃𝐁🍽(煙三文魚 • 牛油果 • 茄汁豆 • 炒滑蛋 • 大啡菇 • 香草薯粒 • 蕃茄 • 貝果 • 沙律菜🥗)𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥🥯係原味,不過搽左𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞好香🧀,或可加(+$𝟑)升級至其他口味。大啡菇 • 蕃茄🍅烤完都𝐊𝐞𝐞𝐩住勁多汁。牛油果生熟度岩岩好🥑. ▪Balsamic Portobello Guacamole Egg • ITALIAN CIABATTA ($98)烘至脆皮既義大利軟包, 一開𝟐配料"開放式"放面👐🏻𝟏邊 : 牛油果醬🥑配大啡菇🍄‍🟫 , 另𝟏邊 : 脆邊太陽蛋🍳配大啡菇🍄‍🟫,加左黑醋甜甜地🖤.▪Pistachio Basque Cheesecake ($78)推介❣️濃濃開心果 • 超軟滑芝士蛋糕😋
好天氣🌞梗係要同少爺仔出動啦🐶
帶左佢去📍元朗葡萄牙風既𝐂𝐚𝐟𝐞 ☕️
店家以💙藍白🤍為主色,牆身瓷磚 • 餐具…
𝐂𝐚𝐟𝐞門口位置幾空曠🤗,食到風唔會太熱🌬

𝐂𝐚𝐟𝐞最令人滿足既野食,咩都有齊既𝐀𝐃𝐁🍽

烘至脆皮既義大利軟包, 一開𝟐配料"開放式"放面👐🏻

推介❣️濃濃開心果 • 超軟滑芝士蛋糕😋
面層滿滿開心果碎粒粒,芝士蛋糕體中混入香濃開心果醬,餅底又加入了開心果碎💚
口感 • 香氣層次豐富🥰
Pistachio Basque Cheesecake

▪Iced Green Green (Matcha + Pistachio) ($68)
表面加滿開心果碎粒粒,飲落𝟐隻味都有,開心果香會較突出💚

▪Hot Genmaicha Latte ($42)
第𝟏眼見到綠色,我以為黎錯左(抹茶🍵),問左𝟐次,確認下真係玄米茶𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞?😂
飲落米香味好濃郁🤩而且仲有靚靚拉花
夏天堅持飲熱飲既原因😏

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺門口位置可帶狗狗🐶
Pistachio Basque Cheesecake
2024-07-09 944 瀏覽
相約同樣是咖啡控的表妹一同到元朗飲咖啡! 這家以藍白瓷磚為主調的餐廳在太陽底下份外耀眼, 一下好像走到葡萄牙一樣, 就差了點微風!進口葡萄牙的藍白瓷磚及葡萄牙風格的油畫, 感覺很悠閒很 Chill! 就連餐具也超美的! 咖啡豆, 自家研磨烘焙, 全部經過精心挑選, 十分講究!Brava Brunchin全日早餐 ~ 包括: 煙三文魚、牛油果、焗豆、炒蛋、大啡菇、香草薯粒、蕃茄、貝果! 而貝果還有味道可選, 我們簡單的選了原味! 配色搶眼, 份量十足, 貝果抹上忌廉芝士很出色!Croffle Savoury楓糖煙肉、太陽蛋牛角窩夫 ~ 超級超級鬆脆的牛角窩夫, 入口完全沒有油膩感! 配上鹹香鬆脆煙肉、蛋味濃郁的太陽蛋, 加上香甜楓糖漿, 這太犯規了吧, 一次過滿足所有願望, 超愛!Mocha & Cappuccino! 有 Fruity “Ethiopia” 及 Nutty “El Salvador” 兩款咖啡豆! 前者香濃花香及柑橘酸香, 回甘還有點茶香! 後者則有堅果、巧克力及焦糖味! 兩者均幼滑順喉、醇厚又甜美!Pistachio Tiramisu 期間限定的蛋糕 ~ 開心果提拉米

Pistachio Tiramisu 期間限定的蛋糕 ~ 開心果提拉米蘇, 滿滿的開心果碎舖面, 忌廉幼滑香甜, 中間夾層不會太濕! 配色清雅, 食著不膩, 愛了!
午餐
好耐冇黎元朗😆今次揀左黎食呢間葡萄牙風藍白cafe✨當然係為左佢嘅開心果而黎💚不過其他食物都好高質😋✨Brava Brunchin $138呢個All Day Breakfast好豐富😝有煙三文魚 牛油果 焗豆 炒蛋 大啡菇 香草薯粒 蕃茄 同半個貝果 ~ bagel仲可以轉藍莓味/墨西哥辣椒我地揀左原味 煙煙韌韌 入面搽左cream cheese 自己夾埋all day既配料黎食😆✨Black truffle scrambled eggs Croffle $78睇條片都見到噴哂煙😚通常食croffle都會揀甜食 今次鹹食非常有驚喜😛黑松露蛋好香滑 最重要係啲蛋放係croffle上面都冇令佢變腍! 勁酥脆好食食🤤最正既配搭係松露蛋 煙三文魚同牛油果croffle😍✨Basque Cheese cake - Pistachio $78必食啊呢個開心果巴斯克 2個人分啱啱好 自己食哂亦得😛同上次老公整比我既開心果巴斯克一樣咁濃郁同足料💚✨Green Green $68日本開心果x若竹抹茶製成嘅Green Green 雙贏😝雖然唔係好濃個隻但開心果同抹茶balance得啱啱好🙌🏻✨Mocha

✨Brava Brunchin $138

✨Green Green $68

✨Mocha $46
可以揀nutty/fruity 我地揀左nutty 咖啡好濃郁 甜度啱啱好😌
5天前 0 瀏覽
BRAVABRUNCHIN ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️BRAVABACON ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️BRAVAPeach ⭐️⭐️⭐️⭐️SaltedChocolate ⭐️⭐️⭐️⭐️開心果巴斯克芝士蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️要搵間Cafe開得早困難,搵個靚地方食早餐更難! 今次比我喺元朗搵到一間,仲好有我哋以前喺澳洲嘅感覺添❤️滿意! ⭕️環境靚而且開陽食早餐都覺得好醒神⭕️All day 影相打卡永遠冇得輸⭕️開得早各位早起鳥兒又多一個選擇⭕️BRAVAPeach好正要試⭕️估唔到朝早叫蛋糕都有今次大滿足⭕️芝士蛋糕好正我一個人食晒
BRAVABRUNCHIN ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️開得早各位早起鳥兒又多一個選擇
⭕️BRAVAPeach好正要試
⭕️估唔到朝早叫蛋糕都有今次大滿足
⭕️芝士蛋糕好正我一個人食晒
今日經過大棠路,除咗有老馮茶居之外,亦被呢間富葡萄牙風情嘅藍白色小屋吸引。睇見menu杯「TINE Brunost Caramel Cheese Coffee」同是日精選嘅開心果芝士蛋糕,即刻心心眼入去坐低落order。肉醬煙肉千層麵多層的麵皮堆疊,每層填得滿滿嘅蕃茄肉醬同芝士。切開呈現紅黃白三色的紋路,不單只顏色靚,仲非常有口感。All day breakfast - Brava Brunchin推介俾一眾牛油果控,因為呢度嘅牛油果份量相當大,絕對大滿足。Bagel除咗獨特辣椒香的墨西哥辣椒味外,亦有原味同藍莓味可供選擇。「TINE Brunost Caramel Cheese Coffee」 睇見造型已經讓芝士控興奮。帶有焦糖香氣,味道鹹香嘅咖啡,令味蕾充滿幸福感。Flat White咖啡豆都用上自家烘培的咖啡豆,客人可以自選Nutty / Fruity豆,非常適合對咖啡有要求的人。開心果巴斯克蛋糕每個都係老闆用心製作。蛋糕上面灑上開心果碎,仲用上日本開心果醬,開心果味特別香濃好味。怪不得咁多人嚟外賣返屋企啦!店員仲話有生日甜品添!下次去睇紅葉,記得試下嘞~

肉醬煙肉千層麵

Flat White

開心果巴斯克蛋糕
之前經過附近已經Bookmark呢間咖啡店,今日正要去富達所以決定食佢!順便比自己放空下🧘🏻‍♀️木色餐桌藍白葡式設計,裝修簡單環境雖小但氛圍令人放鬆。餐廳亦設有室外位置歡迎各位攜帶寵物🐕🐈༯ 𝐋𝐚𝐬𝐚𝐠𝐧𝐚 $𝟏𝟏𝟖一眼相中千層麵🤩(需時20分鐘)自己整過知製作需時略為繁複所以外邊的西餐廳都比較少見餐廳用料都好足 啖啖都有肉醬芝士麵質焗得剛剛好 中層帶少許水份肉醬茄香 惹味得黎不過濃芝士多而不過濃 不會搶去肉醬風頭加上有適量香草點綴 值得一試👍🏻༯ 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 & 𝐆𝐮𝐚𝐜𝐚𝐦𝐨𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 $𝟗𝟖好夠份量嘅牛角包窩夫😍外層脆口而不乾 中間鬆軟喜歡煙三文魚配搭的醬汁醋+莓 酸酸甜甜整體毫無違和感🤤𝐆𝐮𝐚𝐜𝐚𝐦𝐨𝐥𝐞酪梨醬 即牛油果醬綿密細滑且餐廳有加入適量檸檬汁濃果香中帶微酸令味感昇華༯ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟑𝟖咖啡入口溫和 微甘帶果香飲落無雜質 無奶但口感好滑༯ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟐以往飲開的都有明顯奶啡分層今次上枱時已係確實的「髒髒」感味道跟前者大同小異多了份奶香順滑 質感醇厚◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準

༯ 𝐋𝐚𝐬𝐚𝐠𝐧𝐚 $𝟏𝟏𝟖
一眼相中千層麵🤩(需時20分鐘)

自己整過知製作需時略為繁複

多了份奶香順滑 質感醇厚

◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
2024-11-07 0 瀏覽
Cafe以藍白色瓷磚為設計 充滿葡國風情🇵🇹食物高質 仲好啱打卡💙🤍.📌BRAVA BRUNCHIN $138全日早餐色彩繽紛🌈揀左墨西哥辣椒貝果(+$3) 辛辣惹味🌶️塗上薄薄香滑忌廉芝士 有心思🧀但bagel偏韌重粉感 口感一般🥯煙三文魚厚肉肥美 鹹香甘鮮🍣牛油果來貨靚 creamy香滑🥑港式style炒蛋 滑身濃蛋香🍳大啡菇厚肉軟嫩 多汁濃菇菌香🍄‍🟫香草薯粒軟綿綿🥔蕃茄同焗豆酸甜開胃🍅.📌蒜蓉芝士大啡菇牛角窩夫 $78原本配bagel 我轉左croffle✨兩件牛角包焗到超酥脆 入口鬆軟帶韌勁 焦香牛油味濃 幾高質🥐大啡菇厚肉軟嫩🍄‍🟫釀入蒜蓉芝士 惹味香口🧄🧀配料每款+$30 價錢幾進取🤑煙三文魚鹹香甘鮮🍣牛油果醬軟滑帶粒粒果肉 酸酸地 好開胃🥑.📌Pistachio Basque Cheesecake $78老闆每日親手整 份量偏細 但賣相精緻 層次豐富🍰巴斯克芝士蛋糕扎實creamy 做到流心效果🧀鋪上幼滑輕盈開心果忌廉同開心果碎 果仁香氣夠晒濃郁💚搭配酥脆餅底 口感更豐富🍪.📌TINE® Brunost™ Caramel Cheese Coffee $65用上挪威百年品牌
📌BRAVA BRUNCHIN $138
📌蒜蓉芝士大啡菇牛角窩夫 $78
用上挪威百年品牌TINE Brunost焦糖芝士 口感幼軟🇳🇴 濃郁焦糖香甜味同芝士鹹味平衡🍮🧀加埋香滑忌廉同甘苦咖啡 三者完美配合☕️
📌Cold Brew White $65
冷萃白咖啡好少見 甘醇濃厚☕️搭配燕麥奶 帶陣陣麥香 比牛奶更輕盈清爽🌾
相關食物相片 可參考本人已上傳之影片🎦
2024-10-29 76 瀏覽
今早去元朗就在手機入openrice找早餐吃,來到這間Cafe,環境都唔錯,店內坐得都舒服,人流不算太多,因元朗實在太多食店,我叫了一個迷你全日早餐及Cappuccino,如果是女性吃的話是一點都唔迷你

2024-10-29
$75 (早餐)
~ BRAVA BRUNCHIN($138)🍳食早餐點可以唔叫ADB呢😎,呢份有齊煙三文魚🍣|牛油果🥑|焗豆|炒蛋|大啡菇🍄‍🟫|香草薯粒🥔|蕃茄🍅|貝果。我地仲+$3升級咗做墨西哥辣椒bagel🥯,夠晒特別同豐富呀😝。~雙重無花果意大利軟包($108)🍞呢個係佢哋是日推介黎💁‍♀️,平時都好少見到有呢d款所以就叫咗個一齊share🤓。佢哋將個軟包分咗兩邊 ,一邊係配牛油果🥑鹹嘅一邊係配糖粉甜嘅。上面配埋超甜嘅無花果同granola,有口感得黎又唔會得甜味咁膩😙。~Lasagna($118)🍝依家真係越嚟越少舖頭會整千層麵,因為工序都真係幾麻煩😌。呢到嘅自家製整得好足料😋,蕃茄肉醬🥫同其他配料芝士等🧀都配合得啱啱好👍🏻。而且千層麵嘅皮都幾薄身,每一啖都俾肉醬包圍着😚。~ Banana & Nutella with cream ($78)🧇細佬連早餐都要食甜點😌,最後揀咗呢個香蕉榛子醬嘅牛角窩夫。睇個樣都知好邪惡呀😈,不過間唔中一兩餐又真係好值得食嘅🙂‍↕️。佢哋牛角窩夫做得幾好👍🏻,唔會壓扁晒,令到入面都保持到牛角包嘅鬆化😋。~ Brava House招牌沙律($88)🥗最後一定要叫翻個沙
~ BRAVA BRUNCHIN($138)🍳

~雙重無花果意大利軟包($108)🍞

~Lasagna($118)🍝

~ Brava House招牌沙律($88)🥗
最後一定要叫翻個沙律解吓膩,而且佢哋嘅沙律係配黑醋🙂‍↕️,感覺都好似健康啲😂。配搭埋煙三文魚同芝士😏,好快就清哂成碟😎。

~Pistachio Cheesecake Cake($78)🍰
其實一開始嚟呢間都係為咗呢個開心果芝士蛋糕😗,不過食到最尾其實都有啲擔心太飽食唔落🥲。好彩size都唔算大,我哋四個人一人幾啖都搞得掂😎。而且完全冇後悔叫到,唔止面頭同埋餅底加入咗開心果碎😮,中間嗰層cream應該都加咗開心果落去一齊打,每一啖都係濃濃嘅開心果味😋。

~Green green ($68)🍵
見到呢啲咁特別嘅永遠都忍唔住去試下🤓,呢杯係開心果mix抹茶。飲落去開心果味比較突出😌,但後勁茶味會慢慢浮返出嚟😚。而且為咗突出兩個味,唔會做得太甜,更加飲到開心果同埋抹茶嘅香味😋。

~TINE® Brunost™ Caramel Cheese Coffee
($65)☕️
呢杯一睇就知邊個飲😂,最上面係TINE 嘅Brunost 刨成一絲絲嘅焦糖芝士🧀。中間就係厚厚一層勁濃郁嘅cream cheese😮,最下面係美式咖啡☕️,中和翻上面嘅甜膩感。呢杯我覺得可以當埋係甜品呀🤓。

~Cold Brew White($65)☕️
通常都係得black🤔,第一次見Cold Brew White😯,飲落去又唔錯咖啡味比較濃郁😙。

~Latte($42)☕️
呢杯可以根據返自己口味揀fruity定nutty😗,我發現身邊所有人包括我都係鍾意nutty嘅咖啡豆😂。
2024-10-20 151 瀏覽
可能你係廚師,暫時頂住做侍應,但黑口黑面到底係想點?無意大利包又唔出聲有乜替代,我又唔係係度返工,我唔會知道你餐牌有乜替代,算,諗住食嘢,唔好執着服務態度。點知食物來到,咖啡唔夠熱。ADB腸,煙肉,除咗蛋,全部唔夠熱,味道乏善足陳。煙肉黑松露炒旦Bagel, 煙肉可以失蹤,黑松露炒蛋無味,Bagel 係用刀來回切咗幾分鐘都切唔開,Bagel 正常係比較煙靱啲,但呢種靭嘅程度真係第一次遇上。正常唔想話一間餐廳垃圾,但呢間嘅職員同食物水平嘅劣質程度真係垃圾級別,唔明點解有咁多好評,希望各位真係唔好俾佢裝修同Like 數呃咗。
可能你係廚師,暫時頂住做侍應,但黑口黑面到底係想點?

【香港藍白色·隱世異國風情咖啡店🪐💦】/////小店有室內室外座位 採用藍白色瓷磚裝潢食物選擇較多 未食甜品已經要捧住個肚走🙂‍↕️咖啡豆有分nutty fruity風味 感覺有誠意🫡|Brava Brunchin ($138)全日早餐唯一唔同係貝果代替其他麵包🥯原味搽左cream cheese甜絲絲 口感脆身薯仔烤得香口惹味 其他食材都好新鮮😁|Lasagna ($118)千層麵夾住大量番茄肉醬同煙肉配料😍層次均匀 千層皮都制作得相當薄身表面仲有幾款芝士以及芝士粉!!!!!|Genmaicha latte ($42)拿鐵竟然會有玄米茶做茶底(/ω\)玄米經大火炒過 味道清新芳香有靚靚拉花 欣賞店員咁有心思✨
【香港藍白色·隱世異國風情咖啡店🪐💦】
/////
小店有室內室外座位 採用藍白色瓷磚裝潢
食物選擇較多 未食甜品已經要捧住個肚走🙂‍↕️
咖啡豆有分nutty fruity風味 感覺有誠意🫡

|Brava Brunchin ($138)
全日早餐唯一唔同係貝果代替其他麵包🥯
原味搽左cream cheese甜絲絲 口感脆身
薯仔烤得香口惹味 其他食材都好新鮮😁

|Lasagna ($118)
千層麵夾住大量番茄肉醬同煙肉配料😍
層次均匀 千層皮都制作得相當薄身
表面仲有幾款芝士以及芝士粉!!!!!

|Genmaicha latte ($42)
拿鐵竟然會有玄米茶做茶底(/ω\)
玄米經大火炒過 味道清新芳香
有靚靚拉花 欣賞店員咁有心思✨
2024-09-22
  • Brava Brunchin
  • Genmaicha Latte
上個週末近近地地留番係元朗區搵食,俾我探索到一間充滿葡萄牙風情嘅cafe ~ Brava Java Coffee @bravajava.hk ,餐廳以系列藍白色花紋做主調,俾人一種好有悠閒的度假感覺,而且這是一家pet friendly 的cafe ,非常適合該區養寵物的朋友呀~🔮Ice Black with Caramel Cheese這杯ice black with caramel cheese 係cafe 嘅signature coffee之一,整杯咖啡散發著濃郁的咖啡和芝士香氣,presentation 亦很有特式,透明玻璃杯置於木製託盤上,除咗格外優雅之外,眼見每一層嘅材料,冰塊和黑咖啡在最低,上一層是綿密的奶蓋,頂層覆蓋著金黃色的焦糖芝士碎,撒到成座小山丘咁,形成鮮明,視覺對比度十足。旁邊有隻細匙仔,個人覺得最正嘅食法係將3個主要嘅材料,一啖畢哂來食,咖啡的濃郁回甘,與甜中帶鹹的焦糖芝士碎完美融合,給人一種很滿足又有驚喜之感🔮Matcha Tonic另一杯好eye catching 的飲品,用了通花的透明玻璃杯裝住,抹茶嘅鮮綠色同tonic water 嘅透明白色形成咗鮮明

🔮Matcha Tonic
另一杯好eye catching 的飲品,用了通花的透明玻璃杯裝住,抹茶嘅鮮綠色同tonic water 嘅透明白色形成咗鮮明嘅對比,睇落好清新同誘人,再以一個藍白色花紋圖案嘅杯墊上面,視覺上真的很refresh.

即沖宇治抹茶,質感滑順,帶有豐富嘅抹茶草本香氣,飲落去感覺清新同有深度的回甘,攪拌一下再飲,tonic water的酸度微微的氣泡反而中和了抹茶本身的甘澀味,更多添了一份清爽的口感係,果然係夏天解暑嘅好選擇。

🔮Brava Brunchin with Blueberry Bagel 🥯
一個好豐富嘅Big Breakfast ,成個拼盤咁,材料好多,每樣都色香味俱全
首先,藍莓貝果外表光滑,內裡口感煙韌軟滑又彈牙,烤烘過表面更加有脆口之感,散發住淡淡嘅奶香同藍莓嘅酸甜味;廚師揀了差唔多熟透的牛油果,牛油果新鮮翠綠,質感滑嫩又creamy,入口即溶,一片片切好舖開,上面灑咗少量甜椒粉,更增加了一點點辛香味;
中間位置係一隻烤過嘅大蘑菇,經過燒烤之後,蘑菇表面微痕,非常多汁,同濃郁我菇菌味中帶有一陣陣嘅烤香味;厚切嘅番茄,新鮮多十,煎香後,番茄顏色,灑咗少量嘅香料,增加咗味道層次;還有充滿蛋香滑溜的scramble egg, 和我最愛的煙三文魚,捲到成花朵咁,好睇又好食
整個早餐份量十足,顏色繽紛,食材新鮮多樣又健康,夠我飽成個下晝呀

🔮Plain Bagel with Guacamole
呢個貝果外表看似簡單,但實際上蘊藏了豐富的營養滋味。表皮經過微微烤過,當你切開脆脆地既外皮,裡面竟然是非常鬆軟,質感綿軟又煙韌,又有輕微嘅彈牙口感;而最吸引我嘅,就係中間嘅自家製牛油果醬餡,用咗半個而整成的,鮮草綠色嘅牛油果醬,除咁視覺上好吸引之外, 質地滑溜,上面仲有粒粒果肉的質地,牛油果味濃厚芳香四溢,滿滿清新滋味;中間的番茄片嘅,亦為呢個餡料組合帶來一種清新甜酸爽口嘅感覺,令整個味道變得更加層次鮮明,最後再灑上少少意大利黑醋汁,為整個bagel 更加添一份酸甜平衡的味感

🔮Yogurt Bowl
成個yogurt bowl 絕對係要打卡先食呀!碗身是透明通花的玻璃碗質地,透視出粉紫的藍梅乳酪,令整個造型看起來清新浪漫, 加上精心擺盤而成的層次感,真係要打番個靚卡先
所有材料都好健康,首先底部的是混入了自家很的藍梅醬的希臘式酸奶,濃郁滑溜,上面淋上了甘甜可口的蜂蜜,為整個味道帶來自然的甜味。
上面鋪陳著新鮮的香蕉塊,士多啤梨片和藍莓等新鮮生果,排場得體,五彩繽紛的顏色令人食慾大開;繼而再舖上一層麥片粒,不但為整個造型增添了質感,亦為口感帶來了一絲香脆。麥片中更點綴了一些的乾玫瑰瓣,不但增添了視覺美感,亦能帶來一些清新的花香味。
整個Yogurt bowl 集合了濃郁香甜、清新爽脆,營養豐富等多重元素於一身,無論是味覺還是視覺,都可以話係既美味又養眼的健康早餐