2017-10-26 168 瀏覽
上菜時間非常好,佢會等你食完第一道跟住上第二度,時間上得啱啱好。所以每道菜都好新鮮熱辣辣,份量又剛好。唔知以為去咗法國餐廳,連隻碟有塵,佢都收返,服務態度又超好,睇得又做得😎廚師每一道菜都好有心思,睇得出佢係用心做,味道好特別,好有新鮮感。連一杯普通嘅嘢飲都覺得好好味。 特別推薦~豬手(大份過個人,用轉盤好方便,連配菜都好好味), 白酒煮青口(連湯都想飲埋),大蝦(新鮮,爽),Pizza脆過食餅乾。

脆過食餅乾。
2017-10-24 225 瀏覽
塔塔子一向好有冒險嘅精神!朋友喺官塘返工,話附近有間新西餐廳想試試,一於call班姊妹黎食塔塔子好少上工廈食飯,呢棟工廈大堂乾淨企理,一於試下無仿啦入到去唔係好大,有一個好open嘅廚房,都係得兩三個廚師超香濃又creamy嘅薯蓉湯加上煙肉粒&脆片,口感一流~塔塔子最鐘意食焗田螺見到釀滿香草又有牛油香味嘅田螺就好開心~大大粒又好juicy,薯蓉一d都唔馬虎,好滑青口夠新鮮,如果d青口肉大粒d就好啦塔塔子就咁睇一係唔識分佢係白毛定黑毛~不過黑毛豬食落去肉味濃郁,肉質都會比較爽口,唔洗太多調味料餣都好好食呢份黑毛豬扒簡單煎香都好出色,伴碟嘅薯菜都烤焗過未上檯都已經聞到黑松露嘅香氣份量十足,意大利飯煮得恰到好處,唔會太硬但又有口感,黃色果塊芝士脆片都好特別店員推介佢地嘅創意pizza,甜嘅pizza塔塔子冇聽錯,真係當甜品咁食!熱辣辣嘅香蕉加焦糖仲有芝士,估唔到真係咁match好味到要同朋友爭食!估唔到呢次勇闖工廈餐廳咁有驚喜,下次再同屋企人黎,支持小店
塔塔子好少上工廈食飯,呢棟工廈大堂乾淨企理,一於試下無仿啦

入到去唔係好大,有一個好open嘅廚房,都係得兩三個廚師

薯蓉湯

超香濃又creamy嘅薯蓉湯
加上煙肉粒&脆片,口感一流~

法式焗田螺

塔塔子最鐘意食焗田螺

白酒煮青口

青口夠新鮮,如果d青口肉大粒d就好啦

黑毛豬扒

呢份黑毛豬扒簡單煎香都好出色,伴碟嘅薯菜都烤焗過

黑松露雞意大利飯

未上檯都已經聞到黑松露嘅香氣

焦糖香蕉pizza

店員推介佢地嘅創意pizza,甜嘅pizza
好味到要同朋友爭食!

估唔到呢次勇闖工廈餐廳咁有驚喜,下次再同屋企人黎,支持小店
薯蓉湯
法式焗田螺
白酒煮青口
黑毛豬扒
黑松露雞意大利飯
焦糖香蕉pizza
2017-09-08 760 瀏覽
今日同同事一行6人去食晏因為6個人所以預先book左枱. 不過12點45左右上到去, 都冇其他客人. (好似包左場咁, 好靜好舒服)落order時職員好好耐性, 因為我地一人一句又A又B又C, 亂哂龍佢都冇黑我地面當然我地都好醒目咁由頭黎過, 幾多人要A, 幾多人要B咁落單落完order冇耐就有湯飲 (唔記得影相……….)*紅腰豆忌廉* 個湯粉紅色咁好靚架!! 味道就…幾特別, 淡淡地忌廉湯味. 又有少少似”紫米露” 唔難飲, 不過係有d”特別”, 唔係好識形容野食都好快上枱 *我影得衰, D野食”真人靚過上鏡”架)我地total嗌左牛x1羊x3魚x1咖哩雞飯x1個個都覺得好好味!牛- 唔係好香牛味不過都幾林, 要8成熟就真係8成, 唔會變左全熟羊- 好好好林, 同埋唔羶, 連本身因為怕羶唔係好食羊既同事都試左一舊仔, 佢話ok接受到~魚同咖哩雞飯- 我冇試呀, 不過同事話好味連薯菜都值得一提 - 食得出有心機整~ 薯仔係有醃過有烤過(入味又林), ’菜”係秋葵, 煮到冇咩秋葵平時果d青味! 其中幾個同事話唔鐘意秋葵因為唔鐘意d青味同入面滑潺潺架, 不過最後都食哂! 反而我食唔哂因為野
今日同同事一行6人去食晏
因為6個人所以預先book左枱.

落完order冇耐就有湯飲 (唔記得影相……….)

*紅腰豆忌廉*
唔難飲, 不過係有d”特別”, 唔係好識形容

野食都好快上枱 *我影得衰, D野食”真人靚過上鏡”架)
我地total嗌左牛x1羊x3魚x1咖哩雞飯x1
個個都覺得好好味!

肉眼+薯菜

羊肶+薯菜

魚同咖哩雞飯- 我冇試呀, 不過同事話好味
忌廉焗龍脷柳+薯菜
咖哩雞飯

連薯菜都值得一提 - 食得出有心機整~ 薯仔係有醃過有烤過(入味又林), ’菜”係秋葵, 煮到冇咩秋葵平時果d青味! 其中幾個同事話唔鐘意秋葵因為唔鐘意d青味同入面滑潺潺架, 不過最後都食哂! 反而我食唔哂因為野食既分量都唔細!! 男同事食果個咖哩雞飯都話好夠飽

仲有, 我見佢FB upload既相既配菜係茄子唔係秋葵, 原來佢地有好心思, 會睇下咩野靚而用唔同既食材, 落單既時候可以問下今日有咩特別野/有咩好介紹!

最後仲請我地食雪糕*v*(心急得制食左一啖先記得影相, 所以樣衰左d)
同事話係餐廳自家制架~真係好好味, 好滑, 清清既雲呢嗱味, 唔會一味得個甜字!
送既雪糕

((set lunch有野飲架~不過我地只係嗌檸茶檸水之類, 唔特別講))

總括黎講, 一個好滿足既lunch!
雖然由office行去唔係好就腳, 不過同事們都覺得可以再黎
佢地直頭影埋個menu話諗住同屋企人去食晚餐 !

再特別讚下職員既服務真係好好
放低野食既時間會輕輕力, 又會提我地個碟熱要小心d
我地自己眼大睇過龍以為唔夠餐具, 佢地又即係幫我地拎 (其實夠, 所以都唔洗再麻煩佢地)

不過餐廳係工廈, 比較”應聲”, 多人起上黎應該會幾噪
因為我地差唔多走既時間有另一枱客人(又係5-6個人?)入黎, 佢地一坐底成個area就嘈左好多, 如果真係坐滿人既話應該都幾嘈, 成班朋友上黎食飯ok既, 想浪漫想靜靜地既就未必適合啦~
2017-09-08
肉眼+薯菜
忌廉焗龍脷柳+薯菜
咖哩雞飯
送既雪糕
  • 羊肶
今日一行10人去慶祝生日,俾我係觀塘搵到一間高質素嘅意大利餐廳,位於工廠大廈內,原來觀塘區嘅工廠大廈內開咗好多間餐廳,一入去見到裝修好有文藝氣息,開放式嘅廚房可以見到廚師煮嘢食,有家嘅感覺,首先係南瓜湯,淡淡都有南瓜蓉,沙律菜好新鮮好甜,意大利飯用咗忌廉去炒,加埋黑松露面,好邪惡啊,香草燒雞好入味好juicy,加埋隻燒豬,冇得輸,牛仔肉好嫩滑蘑菇汁好清甜,兩者夾埋好match,最特別係用Pizza做甜品,個餅底係自己整加左一啲香料,好似香草餅乾,上邊加左香蕉片朱古力粒同焦糖芝士,唔識個都唔知原來Pizza可以係甜嘅,因為朋友生日之後加一個蛋糕來完結咁豐富嘅晚餐,原來個主廚曾經喺五星級酒店內嘅意大利餐廳做主廚
2017-08-28
  • Pizza