2014-11-25 1244 瀏覽
次次經過都好多人,買外賣試下先這個是p 10的番茄乾,新鮮番茄,salami 意粉,以套餐來說,很經濟,份量也ok,味道ok,但油了小小,只是意粉的質感有点像油麵,吃完後有点口渴。。。

次次經過都好多人,買外賣試下先

2014-09-23 1385 瀏覽
今日食lunch同同事去左呢間cafe...閒日lunch果陣如果唔早d黎就有排等位啦我就叫左個沙律餐啦, 咁佢d菜都好fresh好新鮮, 好有咬感...同埋d調味又唔會落好多粉醬, 岩岩好而我同事就食三文魚扁意粉佢就話dry左d, 但係都幾好味臨走個陣我嗌多杯mocha返公司飲, 佢面個d拉真係好令...以一個合理既價錢sell一個咁既set lunch, 抵!
今日食lunch同同事去左呢間cafe...
閒日lunch果陣如果唔早d黎就有排等位啦
而我同事就食三文魚扁意粉佢就話dry左d, 但係都幾好味

以一個合理既價錢sell一個咁既set lunch, 抵!
2014-09-18
10 分鐘 (堂食)
2014-09-17 1179 瀏覽
今天的午餐 HKD42 3 /5分1)沙律 + 黑醋 也頗開胃的哦! 2)白湯 有一點點 切碎的菜花,味道有一點點甜 3)意大利麵 有點失望呀 酱料好稀,藩茄味道不濃(結果自己加了好多 辣酱) 減肥人士可一試,份量不多 重口味人士就選別的吧
今天的午餐 HKD42
3 /5分

1)沙律 + 黑醋 也頗開胃的哦!
2)白湯 有一點點 切碎的菜花,味道有一點點甜
3)意大利麵 有點失望呀 酱料好稀,藩茄味道不濃(結果自己加了好多 辣酱) 減肥人士可一試,份量不多 重口味人士就選別的吧[偷笑]
15 分鐘 (堂食)
2014-08-13 1602 瀏覽
由於要到觀塘某工業大廈,所以路經東廣場,一個從未去過嘅商場,商場下層以小型食肆為主,種類繁多聚多小店當中,以商場入口正方位置的小店最吸引我小店前方只有兩張長枱供食客進食,位置不多大大張餐牌則擺放在餐廳旁,以西式意粉、沙律及包類為主,套餐平均價格為$35-$45不等,除主食外,還可選配餐湯/蒜蓉包/沙律及飲品,4選2煙燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁 + 蒜蓉包 + 餐湯 ($42)1set以小托盤送到,賣相不錯,每款少少,十分適合吃得少的女仕們椰菜花湯第一眼的感覺是,白雪雪的一定很淡口,淺嘗一口後,感覺餐湯雖然比較稀,但入口帶點椰菜花微粒,菜味尚算濃郁,味道可以接受蒜蓉包表面烘得十分鬆脆,帶少許咸香,但蒜蓉味欠奉煙燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁菠菜意粉所有意粉類也有6款意粉供選擇,包括:螺絲粉,扁意粉,普通意粉,菠菜意粉,闊條麵及長通粉這個相當有驚喜,醬汁稀稠度適中,十分香滑,黑椒味亦相當香濃,帶微辣,非常惹味。菠菜意粉軟硬度適中,帶點口感,然而燒牛肉份量較少及偏咸,但以$42有這個質素已經相當有驚了~
聚多小店當中,以商場入口正方位置的小店最吸引我
小店前方只有兩張長枱供食客進食,位置不多
煙燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁 + 蒜蓉包 + 餐湯
椰菜花湯
椰菜花湯
蒜蓉包
表面烘得十分鬆脆,帶少許咸香,但蒜蓉味欠奉
煙燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁
煙燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁菠菜意粉
2014-08-12
10 分鐘 (堂食)
煙燻黑椒燒牛肉伴新鮮菠菜及黑椒汁 + 蒜蓉包 + 餐湯
2013-11-24 1555 瀏覽
外出見客後,路經小店。由於,見到店外有一台人食TEA中,看似OK看了MENU$16 有一杯latte (細size) 好抵飲於是,ORDER了一杯外賣,hazelnut latte不用另加錢。味道OK,不過LATTE應有少計泡泡,呢杯就唔係好多。hazelnut 好足,不用加糖。呢個價錢OK la
外出見客後,路經小店。
由於,見到店外有一台人食TEA中,看似OK

呢個價錢OK la

2013-11-21
3 分鐘 (外賣自取)
2013-05-11 1235 瀏覽
上次試了焗薯覺得唔好味, 話過要試下其他食品, 果然不同, 會繼續支持不同的小店cafe!!環境小店坐位不多, 7:00pm多到達都已經有不少客人, 還有不少客人買外賣, 生意不錯。雖然地方不算大, 但坐得都幾舒服。服務今次的服務員與上次不同, 幾親切, 還跟客人傾計。雖然不停有order, 但他們很快手, 不用等太耐就有食物和飲品來。食物三文治套餐:迷你沙律+蜜糖芥末雞扒三文治+熱檸茶($34)迷你沙律有生菜、蕃茄、青瓜、沙律菜和菠蘿。全部都很新鮮和爽口, 特別是菠蘿, 是鮮菠蘿, 又甜又多汁, 正。可惜千島醬太多了, 下次一定要少醬。蜜糖芥末雞扒三文治上枱時熱辣辣, 還出煙, 正! 賣相亦很吸引, 令人流口水選擇了蕃茄香草麵包, 麵包一般, 烤過了時間, 所以有點乾硬, 而且欠香草味。外饀很豐富, 有許多爽口的蔬菜, 包括生菜、青瓜和蕃茄, 全部同樣很新鮮, 健康的食材。雞扒熱辣辣, 亦很嫩滑, 但欠雞肉的鮮味, 不過都知道應該是用雪雞扒。醬汁很特別, 蜜糖甜甜地, 中和了芥末的辣, 所以只有微微的辣, 配搭起來不錯!熱檸茶用原包茶包給客人, 並非沖好一壺倒給客人, 很好。___
上次試了焗薯覺得唔好味, 話過要試下其他食品, 果然不同,
會繼續支持不同的小店cafe!!

雖然地方不算大, 但坐得都幾舒服。

今次的服務員與上次不同, 幾親切, 還跟客人傾計。

食物
三文治套餐:迷你沙律+蜜糖芥末雞扒三文治+熱檸茶($34)

迷你沙律
可惜千島醬太多了, 下次一定要少醬。
蜜糖芥末雞扒三文治
上枱時熱辣辣, 還出煙, 正! 賣相亦很吸引, 令人流口水

熱檸茶
用原包茶包給客人, 並非沖好一壺倒給客人, 很好。

總括而言, 環境和服務不錯, 食物很美味, 而且配搭許多蔬菜, 很健康的食材。
題外話/補充資料: 下次還要試它的沙律套餐和意粉套餐。
2013-05-08
  • 迷你沙律
2013-04-15 923 瀏覽
逢星期六日此店舖的開放時間都好似有點不同, 曾有幾次去到才發理已收工, 今次終於試到, 但有點失望...環境小店經營, 地方不大, 但亦算坐得ok, 還能透過透明膠板看到廚師製作三文治、焗薯、沙律等, 都是另一種享受。服務一般, 可能做到很累, 大家都臉無笑容, 一向期望小店經營方式是多與客人交流, 給予一份親切的感覺, 但這裏欠缺此點。食物和飲品下午茶餐($27)- 芝士肉醬焗薯及綠茶鮮奶咖啡(+$5)對於下午茶來說, 半個焗薯加上滿滿的饀料, 還有沙律, 份量相當足夠。食物最大的驚喜是免費配上的雜菜沙律。沙律新鮮, 蔬菜爽口, 還有酸酸甜甜的鮮菠蘿, 很好味! 但...."妹仔大過主人婆", 配菜的沙律比主角焗薯好味得多。焗薯只焗得微微温, 並非熱辣辣, 最失望是肉醬, 味道不足, 蕃茄醬汁不濃, 肉醬乾身欠醬汁, 而肉質亦很"鞋"口, 相信薯仔亦沒有經過調味, 整體來說味道馬馬。飲品一見粗糙的奶泡就知道奶被打過攏, 入口並不香滑, 亦沒有綠茶味, 一點都不好飲______________________________總括來說, 環境不錯, 服務一般, 食物和飲品都馬馬!其實我一

食物和飲品
下午茶餐($27)- 芝士肉醬焗薯及綠茶鮮奶咖啡(+$5)
食物

飲品

總括來說, 環境不錯, 服務一般, 食物和飲品都馬馬!
其實我一向都很支持小店經營, 所以會再給予下一次機會, 見它的三文治和沙律都很吸引, 希望下次再來有驚喜!
2013-04-13
2012-09-22 794 瀏覽
晏晝去左東廣場Bubble Tree叫外賣,其實觀塘工業區仲有好多更加平靚正嘅選擇, 揀Bubble Tree係因為餐點比較健怡, 有蔬菜沙律附餐,唔可以餐餐做食肉獸架ma, haha~~叫左蟹籽, 露荀配煙三文魚伴香蒜橄欖油寬條麵套餐, 包一小份蔬菜沙律, 另加左5蚊轉凍朱古力. 好豐富而又均衡的一餐!蔬菜沙律- 蔬菜好爽脆, 一食便知用料新鮮 (依間野下午算好多人食, 常理上人流多自然食物流量都一樣快, 唔怕食物唔新鮮), 醬汁是千島醬. 惟沙律分量太少.露荀配煙三文魚伴香蒜橄欖油寬條麵- 露荀新鮮爽嫩, 煙三文魚不太鹹,有鮮味, 只是份量如果再多一點點會更好. 附上蟹籽增加口感. 意粉內的洋蔥切得細碎, 口感佳 (唔知係咪有機器切) 寬條麵爽口彈口有咬口, 正合我心! 雖然沒有醬汁, 只有洋蔥, 蒜頭的味道. 但仍然不覺得淡. 整體上非常清新. 凍朱古力像吉X利即沖朱古力粉的味道, 跟茶餐廳叫的凍朱古力沒兩樣, 只是加了點cream. 我之前仲幻想會好似Godiva Chocolixir咁有驚喜, 咁正添, 我係味諗多左?雖然$45一餐午餐對於一個慳家妹黎講有丁點兒貴, 但係心理
晏晝去左東廣場Bubble Tree叫外賣,
其實觀塘工業區仲有好多更加平靚正嘅選擇,
唔可以餐餐做食肉獸架ma, haha~~
叫左蟹籽, 露荀配煙三文魚伴香蒜橄欖油寬條麵套餐,

雖然$45一餐午餐對於一個慳家妹黎講有丁點兒貴, 但係心理上會覺得今日健康左(笑~~)
繼續支持有heart而對健康無負擔的小店!!!
6 分鐘 (外賣自取)
2012-09-20 562 瀏覽
週末過後,星期一總是沒精打采的。但工作還是要工作,而食當然要繼續食。太太晚上要去大埔上yoga,而是日又想我陪地一起去大埔,於是我們先在觀塘集合,當然我們既目的就是為了食個飯才走啦。我心目中已有一間上海店想一試,但太太不太願意去食,而我再提議了位於同一商場內的素食店,又遭到更極力的反對。畢竟,我也到了這一個東廣場,而附近的工廠食堂大多都不做夜市,我們二人在這個小商場行了一個圈之後,她選擇了這一家小小的意粉店,價錢不貴就是我們考慮的主要原因。我要提神,所以在點選套餐時要上了一杯咖啡。而咖啡簡單一沖就是,所有飲品比食品先來。不過小店的咖啡實在是普通貨色,苦澀味太重,奶味奶油味不夠,未能合格。 我們坐在吧檯,可以清楚地看到他們 prepare 食物既整個過程。沙律的菜,本來己經準備好一盒盒供外賣用的,但當轉成堂食時,他們也不是單純把外賣的菜撈汁就算,這一個 prepack 的沙律,一分為四,之後,再加上比較新鮮的蔬菜,混上香醋同 French Dressing,當然仲有重要的橄欖油。酸酸甜甜的,菜味亦夠新鮮,絕對是醒胃。

意粉的西式食法,於香港常見的大概有兩種,一是以蕃茄味為主調 (包括了肉醬意粉),另一個就是以白汁為主 (Carbonara就是例子),我們是日食的意粉也離不開這兩大類型。

太太要了一個素食的蕃茄雜菜白菌扁意粉。整個意粉以蕃茄汁為主題,甜美的意粉,沒有因為多蕃茄而只有酸味,湯汁是濃香帶甜的蕃茄汁,加上不同的蔬菜同蘑菇,味道清而甜。

白汁,就是重忌廉同芝士味的汁,小人吃意大利麵就最愛這一種creamy的感覺,滿嘴奶油,甚是可口。而奶類製品的香味也就是 Carbonara 的精彩之處。而小店,雖只是用上了普通的火腿,但也足夠地香口,而蘑菇,永遠是意粉的好朋友。汁香、肉香、菇香,簡單而不錯。

簡簡單單的小店,簡簡單單的經營。而最重耍就是價廉物美,而且服務親切,這小店的出品,實在是令人微笑的 Pasta。
2012-09-12 426 瀏覽
去了觀塘辦事, 完成後早已過了午飯時間, 只想快快趣搞定午餐。一入去 E-Plaza 門口已見 Bubble Tree 的搶眼綠色招牌, 所以說做生意的第一法則是 location, location, location, 倒是沒什錯的。平時午市是多人到爆的, 這個時候的顧客寥寥可數。對於吃什麼也沒什麼所謂, 隨意就挑了蟹子露筍配煙三文魚伴香蒜橄欖油 (單售 $36, 套餐價 $40) 的意粉餐, 麵條選了闊條麵。坐在門口對著 open kitchen 的地方, 見到擺著幾本跟飲食有關的書, 就算只是是裝飾, 也看得出有心思。餐湯沒記錯應是蕃茄湯, 沒有太忌廉的感覺, 保留了蕃茄的酸香, 收貨。然後看著店員到弄意粉, 麵條炒好之後再由另一人加上煙三文魚和蟹子等等的配料。賣相是不錯, 可是味道除了蟹子和三文魚本身比較鹹之外, 闊條麵和露筍本身是沒有什麼味道的, 而且麵條也有點乾, 可能是我沒有把配料混好吧。另外加錢要的 Latte (+$8), 淡淡的, 沒期望也就沒失望, 反正都是想補充一下咖啡因而已。

2012-07-20 264 瀏覽
其實是專程去的但是次由於太早去的關係所以餐牌是早餐但由於我想食的是意粉午餐才有呢所以我去了行一陣才回來買外賣員工們很努力工作服務態度很好我叫了煙三文魚扁意粉其實佢有幾款意粉可以選擇但是扁意粉是我的首選跟餐配餐湯或沙律但由於餐湯未煲好還是選了沙律回到家後發現意粉還是熱的非常驚喜因有很多餐廳的意粉外賣回家也涼了變得並不好吃但這個意粉有濃濃的蒜味而且也有蟹子在裡頭有少許日式的味道沙律裡面有菠蘿,蕃茄,生菜可惜嫌醬汁有點兒太少至於飲品方面免費的只有3款可樂,果汁先生及熱檸茶其他的飲品都要加$1-$5好像有點兒貴所以都是選了可樂但由於食物非常美味所以我會再去的
其實是專程去的

變得並不好吃
但這個意粉有濃濃的蒜味

而且也有蟹子在裡頭
有少許日式的味道

沙律裡面有菠蘿,蕃茄,生菜
可惜嫌醬汁有點兒太少

至於飲品方面免費的只有3款
可樂,果汁先生及熱檸茶
其他的飲品都要加$1-$5
好像有點兒貴
所以都是選了可樂

但由於食物非常美味
所以我會再去的
2012-07-19
7 分鐘 (外賣自取)
1K
2012-07-09 150 瀏覽
豐富早餐過後,想免去午餐時間,但又怕會很「失落」,加上有朋友相伴,其實吃飯也不只是為了要吃進口的東西,與朋友相聚也是相的之一。很高興來到這餐廳後,老闆說可以提早給我們享用下午茶餐,既輕型,又省錢。來一個蒜香雞肉意粉賣相是一般,但因為是價錢搭夠,沒有太大的問題。也可以外加自已喜愛的芝士粉,真開心。味道方面略嫌咸了少許,意粉的軟硬度算是適中,而雞肉也夠鮮,如果在咸度方面調整一些就更好了。

來一個蒜香雞肉意粉
2012-07-08
8 分鐘 (堂食)
2012-06-02 137 瀏覽
新工作在任以黎忙得最不可開交的一天早餐變brunch…幸好有朋友仔特意前來相伴午餐,簡直係雪中送暖食咩都覺得特別好味見到有幾好既comments就一早定好左黎呢度試食朋友仔早到找好了位置,小妹一到就叫得野食店舖唔係好大,只有一張只容納6人既長檯同兩張高既stand bar 檯總括成個menu 既lunch set 都係$36-44有沙律/是日餐湯+主食+飲品,呢個價錢相對附近apm 同等setting 既絕對不錯一上檯就係餐湯好水好淡,食唔出西芹味如果店主可以係個湯面加d 麵包粒可會蓋過依家既單薄沙律既都用左新鮮蔬菜,好爽脆有好多蟹子喔扁意粉又炒到軟硬岩岩好,又唔會好油膩比想像中有d 唔同以為會是烘熱的,點知係凍架芥末味唔會好重,淡淡的最岩唔食辣既我反而仲食到蜜糖既甜tim雞扒煎得幾香口,唔會太多太漲可惜飲品只有果汁先生同汽水哈哈,好耐無飲過果汁先生,仲要係呢個包裝雙手捧著咁飲好有童真似的聽說呢個商場都幾多好野食果然是的!
新工作在任以黎忙得最不可開交的一天
早餐變brunch…
幸好有朋友仔特意前來相伴午餐,簡直係雪中送暖

食咩都覺得特別好味

見到有幾好既comments就一早定好左黎呢度試食
朋友仔早到找好了位置,小妹一到就叫得野食
總括成個menu 既lunch set 都係$36-44
沙律 ︳西芹湯
一上檯就係餐湯
好水好淡,食唔出西芹味
如果店主可以係個湯面加d 麵包粒可會蓋過依家既單薄
沙律既都用左新鮮蔬菜,好爽脆
蟹子露筍煙三文魚扁意粉
有好多蟹子喔
扁意粉又炒到軟硬岩岩好,又唔會好油膩
蜜糖芥末雞扒三文治
比想像中有d 唔同
以為會是烘熱的,點知係凍架
芥末味唔會好重,淡淡的最岩唔食辣既我

反而仲食到蜜糖既甜tim
雞扒煎得幾香口,唔會太多太漲

可惜飲品只有果汁先生同汽水
重拾童真
哈哈,好耐無飲過果汁先生,仲要係呢個包裝
雙手捧著咁飲好有童真似的

聽說呢個商場都幾多好野食
果然是的!
2012-02-28 94 瀏覽
今日冇帶飯, LUNCH叫外賣上黎食嘩, 又加價, 張MENU又唔岩了已經加第N次, 次次加2蚊BUBBLE TREE 算係我地食晏既好選擇, 但咁加價落下, 好難再REORDER今次我言師寺叫左白汁磨菇意粉, 味道OK同事小妮叫左蟹子三文魚扁意粉, 樣子OK 味道OK, 蟹子都幾新鮮, 上到黎都冇變樣整體黎講, 味道依然保持水準, 比PIZZA HUT 0個D好味加左價, 份量冇加, 反而少左, 性價比冇之前咁高, 但還可以接受佢既份量女仔食岩岩好咋, 男仔食一定唔飽最唔好係叫左多汁都冇多汁...~_~ 好唔細心
今日冇帶飯, LUNCH叫外賣上黎食
嘩, 又加價, 張MENU又唔岩了
已經加第N次, 次次加2蚊

今次我言師寺叫左白汁磨菇意粉, 味道OK

佢既份量女仔食岩岩好咋, 男仔食一定唔飽
最唔好係叫左多汁都冇多汁...~_~ 好唔細心
2011-12-05
2011-11-30 30 瀏覽
食評第二彈!!今次係觀塘區!之前聽朋友講話呢度啲三文治同意粉味道唔錯,今日特登去食,嘩!!食晏時間超多人!!!我叫左個煙肉白菌卡邦尼,跟餐有得揀餐湯或沙律,唔要飲品同沙律可以轉大湯!聽朋友講個湯日日唔同,今日就係大蒜湯。我呢啲廚房白痴誤會左係細細粒既蒜頭囉…經店員解釋過後,先知原來係個樣好似京蔥咁個啲(雖然都唔係好知咩樣…)飲落清清地味道真係唔錯,好彩我習慣咩都試下,如果唔係就會因為有個蒜字唔要個湯><至於個粉呢,真係好好食!!好香,軟硬適中!!白菌同煙肉粒真係同個粉超夾!!煩都要講多次真係好好食!!最重要係我見到兩位大廚並冇因為要兼顧外賣客人而求求其其煮兩煮就算!對每一位客人都好俾心機煮!!三文治亦做得非常精緻!!唔怪得咁多人客啦!!!等候其間兩位女店員亦好有禮,不斷對我講唔好意思!食完好滿足呀!!!總結:今次試左意粉,下次我一定要試埋三文治!!!我仲見到佢地有蛋糕食添呀!跟埋杯8oz即磨咖啡都只係$30,仲可以揀要咩咖啡添!!!不過可惜…我太飽…食唔落…嗚…堂食少位左d,如果可以多啲就好喇!!!
食評第二彈!!今次係觀塘區!
之前聽朋友講話呢度啲三文治同意粉味道唔錯,
今日特登去食,嘩!!食晏時間超多人!!!
我叫左個煙肉白菌卡邦尼,
跟餐有得揀餐湯或沙律,唔要飲品同沙律可以轉大湯!
聽朋友講個湯日日唔同,今日就係大蒜湯。
我呢啲廚房白痴誤會左係細細粒既蒜頭囉…
飲落清清地味道真係唔錯,好彩我習慣咩都試下,
如果唔係就會因為有個蒜字唔要個湯><
至於個粉呢,真係好好食!!好香,軟硬適中!!
白菌同煙肉粒真係同個粉超夾!!煩都要講多次真係好好食!!
等候其間兩位女店員亦好有禮,不斷對我講唔好意思!
食完好滿足呀!!!

總結:
今次試左意粉,下次我一定要試埋三文治!!!
不過可惜…我太飽…食唔落…嗚…
堂食少位左d,如果可以多啲就好喇!!!