2020-07-14 200 瀏覽
來到這間美式街頭風小店,不得不說它的裝潢、擺設都非常精巧用心,在街坊小店林立的路德圍一帶,可謂別樹一幟。店面分有兩個部分,一邊是主店,設收銀、廚房及數張桌椅;而另一邊則是正方形空間,僅設數張桌椅,由於不會看見店員走來走去,感覺私隱度較大。店員亦頗親切友善,提醒我們另一邊空間的冷氣較大,後來我們點了黑松露貝羅菇漢堡包時,亦提醒我們這是素食,以免因預期有肉食而失望。等了大約十分鐘,餐點便送到。朋友點了貝羅菇黑松露芝士漢堡餐,飲柚子薄荷梳打;自己則點了貝羅菇雙重芝士牛肉漢堡餐,飲走甜水果茶。老實說,感覺飲品選擇不多,即使特飲也只有普通幾款,要是增設milkshake會更好>w<先嚐一口水果茶,裏面放了蘋果、熱情果等常見的水果茶配料,不過是因為走了甜嗎?無論茶味、水果味都是很淡的。薯條顏色呈淺黃,味道還可以的,不會太鹹,只是較為軟身,不太脆。建議炸多一次會更好。Burger一如餐廳的風格,非常精緻吸引。包面大概灑下一些高筋麵粉吧,看上去非常鬆軟。包皮不太脆身,卻鬆軟而有空氣感,頗特別的。貝羅菇確是吸引,增添滑溜的口感。有朋友笑裏面那塊牛肉太小,我也奇怪,雖然這吃起來不會那麼狼狽

Burger一如餐廳的風格,非常精緻吸引。包面大概灑下一些高筋麵粉吧,看上去非常鬆軟。包皮不太脆身,卻鬆軟而有空氣感,頗特別的。貝羅菇確是吸引,增添滑溜的口感。有朋友笑裏面那塊牛肉太小,我也奇怪,雖然這吃起來不會那麼狼狽,但最後幾口時,還是只有麵包。牛肉扒口感比較粗糙,除了這點自己比較喜歡外,還沒太特別~感覺就是普通至中上的質素。
2020-07-12
2020-07-05 171 瀏覽
💛-#貝羅菇雙重芝士牛肉漢堡 $89個包超軟熟仲有烘過🤤雖然菇切開咗一片片但都仲係同牛肉一樣咁juicy🤩可惜份量偏細 一定要加combo先夠飽-Burger Land 荃灣海壩街77號地舖
💛
可惜份量偏細 一定要加combo先夠飽

Burger Land
荃灣海壩街77號地舖
2020-06-26 174 瀏覽
每次經過都見到排好長龍,同朋友放假專登早啲過去,終於唔洗等可以直入。店面較細,只有幾張枱,平日6點左右到都差不多要等位。叫咗2個包同加配薯條,等咗大概20分鐘就有。軟殼蟹漢堡 軟殼蟹勁大隻,炸得十分香脆,特別是蟹鉗勁厚肉加上番茄、菜和青瓜,整體配合清新又可以帶出軟殼蟹鮮味。薯條是厚切的,不過略嫌不太脆。香芒手打蝦堡蝦肉連帶子打得十分結實,啖啖都係肉,炸得香脆又保留到蝦肉汁,十分juicy芒果好甜,同青芥末的味道十分夾,甜甜地又帶小小芥末香賣相 5/5口感 4/5味道 4/5番食率 4/5

軟殼蟹漢堡
軟殼蟹勁大隻,炸得十分香脆,特別是蟹鉗勁厚肉

香芒手打蝦堡
芒果好甜,同青芥末的味道十分夾,甜甜地又帶小小芥末香

香芒手打蝦堡

賣相 5/5
口感 4/5
味道 4/5
番食率 4/5
2020-06-25 138 瀏覽
朋友話想帶我去試下衣間黃色burger店我地叫左 貝羅菇雙層芝士牛肉漢堡個burger配左菇食落相對清新,油膩感冇牛肉芝士重 但個牛肉沒有好juicy 份量係岩岩好一啖係食得到 又吾會食到跌晒啲餡出黎不過分數黎講只係普普通通(6.7/10)牛肉芝士漢堡加薯角 衣個burger油膩感會較重 因為裏面有煙肉整體都係偏乾身 牛肉亦都吾juicy所以分數(6/10)薯角如果有蛋黃醬就正喇
朋友話想帶我去試下衣間黃色burger店
我地叫左
貝羅菇雙層芝士牛肉漢堡
不過分數黎講只係普普通通(6.7/10)

牛肉芝士漢堡加薯角
衣個burger油膩感會較重 因為裏面有煙肉
整體都係偏乾身 牛肉亦都吾juicy
所以分數(6/10)
薯角如果有蛋黃醬就正喇

因為成日去荃灣探朋友 都試過唔少荃灣的黃店 特別係🍔鋪呢間Burgerland真係好高汁好出色♡ ♡ 杯水果茶又好足料 味道唔會太甜岩岩好 睇唔睇到❓真係有粒粒熱情果籽成件事好正Burger菜式配搭好岩key又好好味 就算女仔都唔驚 可以優雅食架食到我同友人都好滿足好幸福早幾日先話要encore呢間野(๑*◡*๑)愛吃burger又近荃灣的 真是絕不能放過💛不過小店等侯時間較耐 要有耐性喔~不過見到黃店大排長龍 我諗都是件開心事來
因為成日去荃灣探朋友

成件事好正

Burger菜式配搭好岩key
又好好味 就算女仔都唔驚 可以優雅食架
食到我同友人都好滿足好幸福

早幾日先話要encore呢間野(๑*◡*๑)
愛吃burger又近荃灣的 真是絕不能放過💛

不過小店等侯時間較耐 要有耐性喔~
不過見到黃店大排長龍 我諗都是件開心事來
30 分鐘 (堂食)
午餐
2020-06-13 181 瀏覽
Burger Land 💛荃灣💛-想試好耐呢間出名嘅漢堡小店💛 由於店舖空間唔算大,所以避開食飯時間,早啲嚟食就唔使同人迫了-🔍 Lunch set:牛肉芝士漢堡 $86漢堡餐可以配小食(沙律、薯條、薯角等等)個人就特別鍾意食薯角,有滿足的感覺😋 漢堡牛肉夠晒juicy, 雖然佢份量睇落好似好細,但原來食完之後,再飲埋杯嘢飲,勁飽!除咗牛肉Juice,個包係好軟身嗰隻,唔會好似平時食漢堡嗰啲整到好硬,好耐冇試過用手食漢堡,一手攞住個漢堡,一啖一啖咁食,果然別有滋味😋。(餐廳冇主動提供餐具,反而係俾咗濕紙巾,所以主要都係用手進食)-食物質素:8/10環境氣氛:7/10回頭指數:8/10-📍 Burger Land (荃灣)荃灣海壩街77號地舖
Burger Land 💛荃灣💛
🔍 Lunch set:牛肉芝士漢堡 $86
食物質素:8/10
環境氣氛:7/10
回頭指數:8/10
📍 Burger Land (荃灣)
荃灣海壩街77號地舖
2020-06-06 155 瀏覽
自從冇得食M記之後就冇點食過薯條漢堡包🍔今次搵到間高質漢堡包小店滿足一下!牛肉質素完全同m記冇得比。平日晚黎到都排晒長龍。好彩有book位可以即入門口仲有趣怪裝飾漢堡有滿滿嘅牛汁最正係薯條唔係hea薯配埋杯IPA 簡直完美
自從冇得食M記之後就冇點食過薯條漢堡包🍔
今次搵到間高質漢堡包小店滿足一下!
牛肉質素完全同m記冇得比。

平日晚黎到都排晒長龍。好彩有book位可以即入

門口仲有趣怪裝飾

漢堡有滿滿嘅牛汁
最正係薯條唔係hea薯
配埋杯IPA 簡直完美

• 貝羅菇黑松露芝士漢堡
2020-05-31 211 瀏覽
📍Burger Land 🎗️終於疫情比較穩定可以約朋友吃個飯,繼續找新的黃店,還好荃灣有很多小店子,這家店面比較小,如果一大群會比較難等位置.🔸貝羅菇雙重芝士牛肉漢堡👑通常第一次去某家店,除非有很想吃的,不然這種招牌的通常不會太伏。漢堡肉汁多Juicy,料跟包的比例還不錯,中間夾的洋蔥不會太辣,麵包的味道一般,薯條再脆點會更好吃~🔸貝蘿菇黑松露芝士漢堡🍔Vegetarian之選,咬了一口覺得還不錯,味道很香也濃郁,不會覺得沒肉很單調。.💲Hkd 👑 89 / 🍔 69(+32附薯條飲料)🏡 香港荃灣海壩街77號地下🕜12:00 - 11:00.#hkig #poyeefoodie
📍Burger Land 🎗️
🔸貝羅菇雙重芝士牛肉漢堡👑

🔸貝蘿菇黑松露芝士漢堡🍔
💲Hkd 👑 89 / 🍔 69(+32附薯條飲料)
🏡 香港荃灣海壩街77號地下
🕜12:00 - 11:00

#hkig #poyeefoodie
2020-05-17 310 瀏覽
今日就介紹一間係荃灣既黃色小店叫,因為我發現我都好耐冇post過burger,所以好隨意入左間叫「Burger Land」小店!舖頭雖然又細又窄,加上限聚令,成間店只可以坐4個人左右,但佢既漢堡的確係整得幾好味同高質👍🏻!我就叫左「貝羅菇雙重芝士牛肉漢堡」,漢堡扒用左安格斯牛肉,經煎過後,牛味更出🥴。有樣要讚讚佢,生菜🥬同蕃茄🍅食落新鮮同脆口,同漢堡扒口感上有強烈相比😋!芝士加埋秘製醬汁,芝士味道鹹香,而秘製醬汁帶點甜,更帶出牛肉肉味🤤!另外,麵包都幾軟熟,煎香過,暖暖地,變得更鬆軟!漢堡用料高質✨,製作用心,味道真唔錯👍🏻!有人話佢既漢堡好大個,坦白我就有D保留🌝!之前我食過既黃店真比佢更平更大個都有!同埋,我覺得呢間小店定價有點高,加薯條轉套餐要$32,所以我冇試,可能同樣用料新鮮,不如你地試完話我聽?

貝羅菇雙重芝士牛肉漢堡
放假冇野做就同男朋友去荃灣行下,行到中午想食漢堡飽,上網見到呢間餐廳就試下。餐廳門面都幾岩打卡,出面有d擺設同埋高櫈,可以一邊影相一邊等位門口擺設等左大約10分鐘就有位喇~入去之前店員有先幫我地兩個量體溫,而且入到去都有酒精捽手液同紙巾提供。而且室內環境都乾淨,衛生意識幾好店鋪提供酒精捽手液同紙巾店鋪提供手機充電服務由於我唔想食配菜,所以我地叫左一個牛肉芝士漢堡配薯角餐、單點左個貝羅菇黑松露芝士漢堡同一杯水果茶。一共$171,價錢唔算太貴上飲品速度好快,點完餐幾分鐘已經有。至於食物就要等耐少少,大約10-15分鐘,不過餐廳室內環境舒服,邊傾計邊等都好快有得食室內環境舒適,冷氣岩岩好首先講個牛肉芝士漢堡配薯角,正常會以為主角係個漢堡,但我覺得呢間店最出色係個薯角!真係超級脆得黎,又唔係入面乾晒,真係做到外脆內軟搞到我勁後悔單點左個菇漢堡而個牛肉芝士漢堡都好食,多肉汁而且蔬菜新鮮,好食過好多連鎖漢堡包店!必試超脆薯角配多肉汁牛肉芝士漢堡如果唔想食肉,可以點貝羅菇黑松露芝士漢堡。個菇真係有塊肉扒咁大,仲要勁!多!汁!配埋黑松露同埋芝士,成個漢堡都好香好惹味,真係一啖接一啖冇停過最佳素食漢堡。

門口擺設

等左大約10分鐘就有位喇~
而且室內環境都乾淨,衛生意識幾好

店鋪提供酒精捽手液同紙巾

店鋪提供手機充電服務

一共$171,價錢唔算太貴

上飲品速度好快,點完餐幾分鐘已經有。

室內環境舒適,冷氣岩岩好

真係超級脆得黎,又唔係入面乾晒,真係做到外脆內軟

搞到我勁後悔單點左個菇漢堡

牛肉芝士漢堡配薯角
必試超脆薯角配多肉汁牛肉芝士漢堡

如果唔想食肉,可以點貝羅菇黑松露芝士漢堡。
個菇真係有塊肉扒咁大,仲要勁!多!汁!

貝羅菇黑松露芝士漢堡

最佳素食漢堡。貝羅菇黑松露芝士漢堡

本身食之前都會覺得好似有d貴,但食完之後真係覺得物超所值!

感覺到店家係有用心製作食物,絕對值得一試
題外話/補充資料: 店員服務態度好好,又唔會趕人走,值得一讚!
2020-04-10
10 分鐘 (堂食)
牛肉芝士漢堡配薯角
貝羅菇黑松露芝士漢堡
  • 薯角
2020-05-09 467 瀏覽
夜麻麻先搵食,但荃灣很多食店仍然門若庭市,yeahhhh!雖然門口人龍很長,店舖因限聚令緊係坐位很少,但都決定要食!未食前唯有聊聊天,先看定menu打發時間!終於比我等到!!Order 了炸蠔burger set,未食已經傳來陣陣蠔香,包皮先用牛油香煎,鬆脆可口。炸蠔juicy,蠔味濃郁。醬汁較少,隱約見到白色醬汁,類似沙津醬。厚切薯條熱辣辣,少鹽、炸得剛好,朋友一條接一條,夠晒原汁原味!如份量大一點會更好~
夜麻麻先搵食,但荃灣很多食店仍然門若庭市,yeahhhh!

雖然門口人龍很長,店舖因限聚令緊係坐位很少,但都決定要食!

未食前唯有聊聊天,先看定menu打發時間!

如份量大一點會更好~
2020-05-01
60 分鐘 (堂食)
2020-05-03 406 瀏覽
疫情關係閉關數星期後,襯長假期出街輕鬆下釋放下食力!!平日屋企都食黎食去都係果幾味,所以就揀左位於荃灣街角既 Burger Land喇!荃灣食街好幾間食店都排哂長龍😗呢間都唔例外!原因離不開位少左,同真係好多朋友慕名而來😍講返野食先,揀左Lunch Menu L1 同L3個餐,包一個漢堡,小食同飲品~德國牛漢堡~漢堡有肉味,不過唔算係好濃果隻,再加大塊煙肉同芝士,餡料好豐富~值得一讚係個包做得好香,因為包面同底都用牛油烘左,食落好香好脆好好味!相比之下磨菇漢堡更令人回味,好重菇味同帶啲忌廉味,好Juicy,食完個包仲有好多汁,不過又唔會搞到個包好淋,仲脆架! 好怕食漢堡個包吸哂水,味道再好都扣哂分👍食漢堡加可樂仲要有冰底tim,果然係一絕!😋

食漢堡加可樂仲要有冰底tim,果然係一絕!😋
2020-05-02
10 分鐘 (堂食)
2020-05-01 349 瀏覽
行完山就落嚟食黃店。一到咗門口已經有𠉴對人,好才等左20鐘後便有位,為了節省時間,店員已經一早在排隊時落你order.mushrooms cheese burger 超級多汁,包包軟綿綿,薯條炸到脆卡卡。好味指數:✋✋✋✋✋菠蘿豬burger 好食,菠蘿和豬真的好夾。同埋加包一齊食,一咬落去,和而不同的感覺出晒來。包的size 適中,大食人可以加其他小食。薯條加錢叫左個黑松露醬,味道好好味😋。好味指數:✋✋✋✋✋
mushrooms cheese burger
超級多汁,包包軟綿綿,薯條炸到脆卡卡。好味指數:✋✋✋✋✋
菠蘿豬burger

薯條加錢叫左個黑松露醬,味道好好味😋。
好味指數:✋✋✋✋✋

2020-04-22 379 瀏覽
上次經過 先知荃灣有咁多黃店💛行過 一排都係黃💛 唯有努力啲懲罰🦉今次去burger land🍔鋪頭位置比較少 好彩早去😛 食到一半已經見到人等位拿拿聲食完就走店員既服務態度都唔錯😇🥕牛肉芝士漢堡 $69 配薯格薯格好似要加錢🥰成個漢堡都好juicy🍔 有芝士🧀 有培根🥓 完全係我最愛既配搭💛加埋少少生菜🥬同番茄🍅好Fresh💗 個包底有烘過🥰 暖笠笠又好鬆軟但如果係大食既人~ 食呢個漢堡就唔夠飽啦💕
上次經過 先知荃灣有咁多黃店💛

個包底有烘過🥰 暖笠笠又好鬆軟

但如果係大食既人~ 食呢個漢堡就唔夠飽啦💕
牛肉芝士漢堡
2020-04-06 326 瀏覽
本身諗住試下香芒手打蝦堡🍤, 點知未有有少少失望😢😢唯有試下 軟殼蟹漢堡🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂美式豚肉菠蘿漢堡另加$32 轉左做combo 跟飲品同薯條🥤🍟個包烤得外脆內軟, 又唔會太大個,可以一啖擺入口😬😬一咬落去啲肉汁就漏出黎好juicy😍😍😍😍😍加上生菜🥬夠脆口, 菠蘿🍍甜酸程度岩岩好,所以成個配菜同個包都好夾👍🏻👍🏻👍🏻 薯條🍟都炸得好脆又多薯肉🥔🥔唔點蕃茄醬都好滿足好足👍🏼🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂軟殼蟹漢堡軟殼蟹炸得熱辣辣好脆,蟹都幾大隻仲見到有膏🦀🦀🦀而且調味岩岩好,食落唔會太乾身,不過醬汁再多少少會更加好🤤🤤🤤

🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
美式豚肉菠蘿漢堡
另加$32 轉左做combo 跟飲品同薯條🥤🍟
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
軟殼蟹漢堡
軟殼蟹炸得熱辣辣好脆,蟹都幾大隻仲見到有膏🦀🦀🦀