2018-09-10 1435 瀏覽
「麥記」雄霸全球,香港亦不例外,對手「堡加敬」等在港均無功而退。其實,成年人漢堡包的市場很大,不斷有食店填補此真空,不斷有burger堡建立。早前美國成年人漢堡包店shake shack登陸香港,在IFC建立堡壘,供應牛(芝士牛肉),豬(煙肉),素(磨菇),炸雞漢堡包。漢堡包價目分別是50,62,66,56元。價錢不算貴。你在開飯神器open rice打下burger, 出現的數間成年人漢堡包店,漢堡包售價多在90元左右。我喜愛的本店,並不受熱捧,它卻是少有由蝦兵蟹將守衛的海底城堡!此店是香港新開成年人漢堡包店,隱蔽在荃灣路德圍的邊角。它比shake shack更美國化,成人化,中產化,小食亭化。此店外觀粉飾成為美國式店舖,並以荷里活電影故事渲染美國色彩。面積分小如shake shack小食亭,只容數人企立。左向那邊有座位區,亦只有4檯面積。木箱椅和報紙牆紙,令你感覺如在美國。同是主打數款漢堡包,其他食品簡單不已。同是供應啤酒,標示成人漢堡店形象。它主力供應魚蝦蟹漢堡,亦有牛肉。漢堡包宛如城堡,矗立雄偉,約有一水杯高度,超過10厘米,可能是香港最型格的漢堡。麵包厚厚的,以盡量加高,增加

此店是香港新開成年人漢堡包店,隱蔽在荃灣路德圍的邊角。

木箱椅和報紙牆紙,令你感覺如在美國。

它主力供應魚蝦蟹漢堡,亦有牛肉。

麵包厚厚的,以盡量加高,增加俊偉感覺,比上述那店有誠意。熱騰騰的,鬆軟可口。
售價約80多元,屬市場價格。份量比同類burger店略多。

我覺得炸雞漢堡太尋常,炸魚柳加溫泉蛋漿亦不算特別。
下列兩款很少見 :

手打蝦漢堡

🏆最具人氣
炸鮮蝦帶子漢堡是需複雜人手工序,故最多報道。
蝦餅厚重,酥而鮮,嫌鹽多而芒果少。少咸則味更鮮,芒則減油膩。
造型是突出芒果肉,並防止芒果令麵包濕潤。

🏆最具霸氣
軟殼蟹移動城堡更挺拔不凡,軟殼蟹雄踎包上,傲嬌魁梧。軟殼蟹酥脆多汁,亦是略咸。

軟殼蟹漢堡

兩款都值得推薦!

🍔 🍔
應減鹽份,並精研醬汁。
店少位僻,非繁忙時般,多推廣吧!
2018-09-05
手打蝦漢堡
軟殼蟹漢堡
2018-09-10 137 瀏覽
今日放假諗住同仔仔出去玩, 不過出到荃灣佢就訓著左. 咁我地就打算自己醫完肚先攪佢啦~ 所以就幫襯呢間burger land la.點知食物一黎到, 阿仔就醒喇... 最後唯有俾少少佢食!我地叫左兩個Classis Burger lunch set!配有薯條同飲品, 我揀左熱檸檬柚子蜜, 味道好清鮮, 仔仔係咁飲晒我杯野, 唉...呢個包都幾好食, 包身好脆, 之前有烘焗過.漢堡味道也好好, 好有牛肉味, 加埋少許沙律醬, 酸瓜一齊食, 超好的配搭.
所以就幫襯呢間burger land la.

點知食物一黎到, 阿仔就醒喇... 最後唯有俾少少佢食!

呢個包都幾好食, 包身好脆, 之前有烘焗過.
2018-08-18
2018-08-28 905 瀏覽
去荃灣路德圍搵我至愛嘅Mr&Ms漢堡包店,驚嚇發現佢嘅店名已改為Burger Land,簡直嚇了一跳,個心都離一離!好彩裝入鋪頭見到以前個老細仲喺度用心製作漢堡!細問之下,原來只係店舖重組,即刻放心坐低叫番杯啤酒先!記得以前係冇生啤嘅,一直係飲手工啤酒,差唔多店舖裏嘅手工啤都比我試過了!今次一於叫番杯日本suntory malts 生啤!朋友叫咗個檸檬柚子梳打,老友大讚好飲,清新夠氣唔太甜!另一個叫咗一杯黑牛,認真懷舊!食物方面我哋試佢嘅夏日限定新口味:香芒手打蝦堡、龍脷柳流心蛋漢堡,當然唔少得佢嘅芝士牛肉漢堡!芒果蝦堡真系超好食,芒果嘅清甜,襯托蝦肉扒嘅咸香,配襯至極!鎮店之寶——芝士牛肉漢堡跟過往一樣Juicy ,麵包外脆內鬆軟,保持水準。 龍脷柳流心蛋漢堡味道亦相當唔錯,尤其佢個流心蛋剛剛熟,好香滑!加錢轉餐好抵食,建議鍾意食芝士嘅記住薯條要加芝士!yummy! 今次仲試咗佢個小食芝士焗大啡菇 ,好香濃嘢味!最後叫咗一客比利時朱古力雪糕,竟然系$10,平到冇朋友,仲要勁香濃好味!店門外多咗個好串樣既外星人侍應,非常親切有禮!

今次仲試咗佢個小食芝士焗大啡菇 ,好香濃嘢味!
店門外多咗個好串樣既外星人侍應,非常親切有禮!
  • 芒果手打蝦堡
  • 芝士薯條
  • 龍脷柳流心蛋漢堡
  • 招牌芝士牛堡
2018-08-14 351 瀏覽
原本諗住去荃灣淨係掃街,點知行行下,就發現呢間舖頭,門面好特別(比佢隻ET仔吸引咗過去望),所以就同朋友仔去try try啲燈光真係好柔和,朋友仔即刻話有啲眼訓😂,播嘅都係英文歌,wallpaper都係用英文報紙貼上去,總之成個feel係正嘅👍🏻👍🏻!朋友仔就食咗香芒蝦球🍔加一杯果茶(個名大慨係咁,唔記得😂)本人就食咗軟殻蟹🍔加多份薯條同一杯果茶(薯條唔洗講啦,新鮮滾熱辣咁炸,熱到辣口🤣🍔就2個都真心好食,我朋友仔話軟殻蟹更好味)啲相即刻影咗po上instagram ,冇save到,所以show唔到啲🍔咩樣,不過真係好味!值得再去食!各人口味不同,但我覺得就2個都好好味,希望下次試埋其他🍔🍔2個人食先200蚊左右,真心平靚正

朋友仔就食咗香芒蝦球🍔加一杯果茶(個名大慨係咁,唔記得😂)
各人口味不同,但我覺得就2個都好好味,希望下次試埋其他🍔🍔

2個人食先200蚊左右,真心平靚正
2018-08-13
  • 軟殻蟹漢堡
2018-08-01 344 瀏覽
之前睇雜誌介紹Burger Land,見到入面介紹期間限定既鮮芒手打蝦堡!終於去試左喇!蝦扒好彈牙,一啖咬落就知唔係用機器打蝦膠,好似屋企媽媽用刀琢咁,入面仲加左帶子粒!面頭呂宋芒好香甜!同Wasabi醬,3樣野夾埋一絕!另外,仲叫左流心蛋龍脷柳漢堡!魚柳炸到岩岩好!外脆內嫩!流心蛋篤開左個蛋黃,D蛋漿流出來再配啖魚,正到爆!

鮮芒手打蝦堡
龍脷柳流心蛋漢堡