2014-05-20 1136 瀏覽
試過呢間burger幾次, 一直覺得ok, 好食得嚟又唔會特別貴, 但係今次有d失望...2個人叫咗1個蘑菇芝士漢堡餐同1個經典和牛安格斯牛肉漢堡餐, 合共$90汽水可以揀可樂/雪碧/Lemon C+等, 再配薯王或牛油粟米.唔知係咪外賣關係, 個包賣相一d都唔靚仔, 又唔夠熱, 不過2個包嘅sauce依然係精粹, 令個包挽回不少分數, 始終d芝士溶咗都係好好味, 不過個人認為味道可以再重一點.  塊牛肉真係無咩特別, 無咩牛味薯王依舊外脆內軟, 份量夠多總括而言, 呢間真係退步咗, 我本身好鍾意食burger, 希望佢做返好d, 下次share其他burger shop

薯王依舊外脆內軟, 份量夠多
10 分鐘 (外賣自取)
  • 芝士蘑菇漢堡
2014-03-28 1358 瀏覽
團購買左burger mix嘅couple一直都未用,因為佢嘅換領時間係14:30-19:30。2點半又過左lunch hours,今日ot終於用得著。團購指定和牛漢堡加有機蘑菇湯,團購價$35。比左張couple唔係幾分鐘就整好。個包唔算好大個同麥當當嘅差唔多,係塊牛肉厚D。個包唔得軟熟,可能因為我唔係即食。因為佢係烘過,所以如果唔係即食就過左度氣變硬左。個包除左塊牛肉仲有蘑菇同芝士,但味道比較淡,醬就好多但無咩味,如果可以有pickles應該會好味好多。標明係有機蘑菇所製,湯入面嘅係碎蘑菇,個湯都幾杰下。
團購買左burger mix嘅couple一直都未用,
因為佢嘅換領時間係14:30-19:30。
2點半又過左lunch hours,今日ot終於用得著。
MEUN
團購指定和牛漢堡加有機蘑菇湯,團購價$35。
比左張couple唔係幾分鐘就整好。
個包唔算好大個同麥當當嘅差唔多,係塊牛肉厚D。
個包唔得軟熟,可能因為我唔係即食。
和牛漢堡
因為佢係烘過,所以如果唔係即食就過左度氣變硬左。
個包除左塊牛肉仲有蘑菇同芝士,
但味道比較淡,醬就好多但無咩味,
如果可以有pickles應該會好味好多。
標明係有機蘑菇所製,
湯入面嘅係碎蘑菇,個湯都幾杰下。
2014-03-28
3 分鐘 (外賣自取)
2013-11-03 930 瀏覽
喺太古坊番工,間唔中都會嚟呢間食Burger,貪佢啲漢堡有牛味得嚟又唔會太貴,食套餐選擇較大型連鎖店稍為特別少少之餘,配搭較多元化,如可揀配汽水既選擇唔係只得可樂﹑雪碧,仲有Lemon C+﹑台式飲品可揀,又可以食粟米唔食薯條,就算食番薯條都好味過老牌連鎖店呀!所以呢間Burger Mix由最開初得3個吧位既細舖搬左嚟呢間大舖不無道理。只可惜,剛過去既週四晚幫襯時發現漢堡質素退步了。一如以往我都係揀芝士安格斯牛肉漢堡,走葱走茄走瓜,包ready,鬆軟度OK,但咬落去,啲牛味唔見左,同以前差好遠,連鎖店既孖芝都已經濃過佢呢!看來,我以後可以慳番啲錢,食番孖芝算了呢!

喺包裝紙下,仍然見倒個包脹脹的!
純粹貪得意玩層層疊呢!
2013-10-31
2013-09-08 606 瀏覽
見Open rice 話十一點開門,但十一點三四去到門口仍掛住準備中的牌....er....跟住就兜個圈再返去。咁嘅情況下,我當然是今天的第一個客。入到去都有被welcome,不過見d staff 都好hea咁,心想啱啱開喳喎。  入面算乾淨,但枱的layout好怪,靠牆的座位都係風口位,超大風,但坐第二邊係門口位有d熱,好矛盾,令到我坐得不太舒服。 環境麻麻。睇睇menu,決定要5號泡菜漢堡($39)。如果要餐都只是$10的差別,咁就唔爭在試埋。店員問我要薯條或粟米,我就要了前者。飲品是自己拿的,我則選了巨峰提子玉露。食物做好了,放在counter,店員便叫我去拿。其實店得我一個人,點解不可以幫我拿過來呢?可能我要求太高吧,不過點解有機會都不把服務做得更好呢?味道方面,原來泡菜搭上漢堡幾夾。泡菜好食,但個patty 有d rubbery, 感覺上不太新鮮,所以都唔想食哂。 之後個薯條雖然又熱又新鮮,不過有點兒厚,食落沒什麼口感,所以都吃不完。 最接受不到的是杯飲品。真係唔好飮,超甜,又好似放了很耐的感覺。 Final Verdict:出面$50一個burger餐唔易有,所以這
環境麻麻。
Final Verdict:
出面$50一個burger餐唔易有,所以這兒的算抵,但我寧願俾多d食個好吃的。
沒有特別意欲想回來。
2013-09-08
喜歡食的我, 成日都想食、成日掛住食, 所以即是長途跋涉, 幾遠我都甘願去試試, 亦很想寫下食評與大家分享。朋友介紹鰂魚涌有間食牛肉Burger好好味, 咁岩見到它推出團購, 所以馬上購買來試試, 果然美味!環境我大約6:00PM到達, 店內一個客人都沒有, 直到我食完都沒有客人入過來, 可能鰂魚涌在午飯時才多人。環境清靜, 天花有一盞很誇張的大吊燈, 好似有點格格不入...服務服務員和廚師都很好, 好有禮貌, 又有笑容, 給客人不錯的感覺。食物及飲品本應買了一個「至尊意大利茄蓉辣豆金裝和牛漢堡套餐」團購套餐, 但服務員話辣豆未返貨, 改磨菇得唔得還有兩片煙肉。但我不太喜歡食煙肉, 故改了泡菜。即是成個burger改了為磨菇泡菜。整個套餐包括有磨菇泡菜安格斯牛漢堡、黑松露粟米、熱蘋果蜜。食物磨菇泡菜安格斯牛漢堡的配搭很好味, 漢堡牛juicy、 磨菇爽口、醬汁酸酸地, 分量剛好、芝士香軟, 配上微辣的泡菜, 很美味的! 但........出事了!! 食食下, 食到漢堡牛內有一舊舊紙, 原來以為是包住漢堡的外紙, 但再吃下去發現不只一啖有, 連續兩三啖都有, 細仔一看, 紙是夾在牛肉裏面

服務員廚師都很好, 好有禮貌, 又有笑容, 給客人不錯的感覺。

食物及飲品
整個套餐包括有磨菇泡菜安格斯牛漢堡、黑松露粟米、熱蘋果蜜。
食物
但........出事了!! 食食下, 食到漢堡牛內有一舊舊紙, 原來以為是包住漢堡的外紙, 但再吃下去發現不只一啖有, 連續兩三啖都有, 細仔一看, 紙是夾在牛肉裏面!

我馬上請服務員來看, 服務員廚師了解, 結果他們表示很不好意思, 他們會向食品供應商了解, 還馬上整過另一份給我, 讓我試試他們新出的「極上胡麻蝦堡」。
其實我都明白應該是供應商的問題, 希望快快處理唔好有下一次, 因為真係好味, 還想再光臨!!

極上胡麻蝦堡同樣好好, 這個較清新, 味道不太濃, 生菜新鮮爽口, 加上份量剛剛好的麻醬, 不錯! 而蝦餅是隻隻新鮮蝦肉製作而成, 啖啖爽口彈牙, 口感一流, 而蝦餅應該是半煎炸, 不是全炸, 所以不太熱氣和油膩, 正!
其實我喜歡食磨菇泡菜安格斯牛漢堡多一些, 但可惜出了一點錯

黑松露粟米有很多黑松露醬, 與粟米混合起來, 味道不錯, 但太多牛油了...
飲品
以為蘋果蜜是罐裝的超甜飲品, 原來不是, 是沖製的, 還有一粒粒蘋果肉, 有驚喜!

總括而言, 環境清靜舒適、服務態度良好、食物很好美, 但出了一點錯、飲品都好!
希望下次不會再發生此事, 若有新口味都可再來試試, 給多次機會。
題外話/補充資料: 廚師覺得真的不好意思, 還主動提出處理的方法。又問我各款食物味道如何, 叫我俾意見, 攪到我好似個食評家咁, hehe!!
2013-04-10
  • 漢堡
2013-03-30 336 瀏覽
2013-01-03**當天到附近上課,,一行6人苦惱到哪解決飢腸咕咕,,遠處看到burger mix剛好有6個連位,,便毫不猶豫去選擇了吃Burger,,好久不曾食Burger 了,,總覺得中學生時代的食物,,哈,,Burger mix似是小家經營,,店裡只見2-3個工作人員,,購票後要等5-10分鐘才能取得食物,,好處是新鮮熱辣吧,,哈哈,,大大件的薯角十分吸引,,外脆內軟,,蘸一點酸酸的蕃茄醬,,令我欲罷不能,,好有罪惡感呀,,如果明天冒暗瘡怎麼辦? 哈哈,,不管啦,,先享受..再嘗Burger,,點的是普通版的和牛burger,,賣相不怎麼樣,,但是熱辣辣的,,真的有和牛的感覺噶,,唔似M記嗰d包咁冇味,,呢個讚讚讚下次再過黎上堂可以encore la
2013-01-03**

下次再過黎上堂可以encore la

2013-01-03
2013-01-30 251 瀏覽
星期5打TENNIS, 之前去食野是一定的, 今次有朋友加入, 唔係打波, 而係食野, 所以我們就叫佢SUGGEST D OPTION比我地做星期5 TENNIS 前的晚餐。今次朋友選了這裡。環境在鰂魚涌B出口, 一出過了天橋就係啦, 好方便, 好容易找。店入面好像MCDONALDS甘, 有個大餐牌, 好容易看到。 GOOD鋪仔不大不小, 坐得都OK舒服。食物由於我遲了小小, 早到的朋友門已經ORDER了。我問店員邊個佢地最出名, 係佢地推介, 佢就跟我說係「蘑菇芝士漢堡」, 既然係佢推介, 就要呢個啦, 但是佢冇問我係要和牛定普通, 就幫我落左和牛"...(價錢差好多...而且我麻麻地和牛因為太肥.)...不過不要緊....* 和牛蘑菇芝士漢堡SET.一個SET係跟薯角, 同DRINK, DRINK可以係DRINK櫃自取。我ORDER完坐回去才發現跟我其中2個朋友ORDER的一樣, 所以大家有排等, 等了好像10多分鐘, 終於有得食......個SET 份量唔係好大, 好像會唔夠飽。* 和牛蘑菇芝士漢堡看看個包, 芝士係溶溶地, 證明佢係新鮮整。個和牛都OK厚。味道OK, 不過我覺得

鋪仔不大不小, 坐得都OK舒服。

食物

* 和牛蘑菇芝士漢堡SET

* 和牛蘑菇芝士漢堡
看看個包, 芝士係溶溶地, 證明佢係新鮮整。個和牛都OK厚。味道OK, 不過我覺得佢太多醬汁了, 搞到都唔係好食到牛味, 但個和牛都係幾琳。蘑菇味就好出, 都好好食......
味道:

* 薯角
估唔到佢細細杯薯角, 都幾多, 不過皮唔夠脆, 唔係太好食.....
味道:

食完個飽其實都OK 溜, 所以薯角都冇食甘多。整體來說, 食物我只覺得一般, 未有「好食」的感覺。
題外話/補充資料: 我們坐坐下都未食完, 店面的燈就突然熄左, 但廚房仲開住, 店入面都有幾台客, 仲有人落緊ORDER, 唔知佢係收鋪定點....不過佢又唔似跳FUSE。我們好像係最後離開店, 之後佢地就好像真的收鋪甘, 難道剛剛真的係關燈....@@"
2013-01-25
2013-01-28 194 瀏覽
周五晚上朋友們到鰂魚涌公園打tennis,我也就跟他們一起吃個晚飯,這次選了吃這間burger!friday night的晚餐時間,這店卻幾乎沒有客人店的環境十分快餐店式,以自家手打漢堡店來說,座位數量算不少套餐數量約有十款,價位在$2x-4x之間,可說是豐歛由人點了套餐後,就可以自行在它的飲料櫃選飲品芝士磨菇和牛安格斯牛肉漢堡套餐($45)相信餐廳的食物確實是現點現作的,因為點餐後我們等了十多分鐘才能領到食物,有位朋友的薯角還要後上才有!薯角薯角是新鮮炸起的,拿上手十分燙熱;薯角外脆內軟,份量後多,但鹽下得不夠重手,味道蠻淡的荔枝玉露很明顯的調味糖水,不過荔枝味調得還算ok,玉露軟粒也很彈牙有咬口芝士磨菇和牛安格斯牛肉漢堡很好吃的漢堡!包子非常軟熟,有麵包香味!漢堡肉質柔軟juicy!蘑菇及醬料都很多!吃起來感覺豐富有層次!用料很多很好吃!以這個漢堡的質素,跟m記來比的話,真的覺得一點都不貴!

friday night的晚餐時間,這店卻幾乎沒有客人
店的環境十分快餐店式,以自家手打漢堡店來說,座位數量算不少

套餐數量約有十款,價位在$2x-4x之間,可說是豐歛由人
點了套餐後,就可以自行在它的飲料櫃選飲品

芝士磨菇和牛安格斯牛肉漢堡套餐($45)

薯角

荔枝玉露

芝士磨菇和牛安格斯牛肉漢堡
2013-01-25
如果公司附近的餐廳推出團購,又可以在午餐時段享用的話,我通常都會購買,一來便宜,二來可以試試該款食物,三來不用苦苦思索究竟要吃甚麼,今回Burger Mix推出$28一個芝士蘑菇和牛安格斯漢堡套餐,當然也沒有錯過。堂食找不到位,唯有外賣,雖然等外賣的人不少,但不用等得太久。芝士蘑菇和牛安格斯漢堡一個原價$35,現在$28可以吃到套餐,算是抵食。聽說牛肉是澳洲和牛混合安格斯牛肉打出來,牛肉味果然豐腴,size不薄,也不乾,另外蘑菇也是滿滿的,沙津醬和芝士醬的味道不重,整個漢堡各種材料的味道很配合;至於黑松露粟米,黑松露不是太多,喜歡那濃郁的牛油味;不過飲品方面,我選的奶茶的奶味和茶味均不夠,與茶餐廳水準相距甚遠。後來在網上見到Burger Mix又出團購,忍不住又多買5張了,那個漢堡值得回味……

外賣自取
  • 芝士蘑菇和牛安格斯漢堡
2013-01-05 27 瀏覽
是妹妹提議去的,星期六,人不多和牛至尊漢堡包:okay和牛芝士蘑菇漢堡包:好有牛肉味和蘑菇很夾 薯角:不夠熱和不脆 好處可以加錢轉小食,炸洋蔥圈:非常香和好味 炸墨魚餅:好味喜歡個包,食到尾都是熱的
是妹妹提議去的,星期六,人不多

和牛至尊漢堡包:okay

和牛芝士蘑菇漢堡包:好有牛肉味和蘑菇很夾

薯角:不夠熱和不脆

好處可以加錢轉小食,

炸洋蔥圈:非常香和好味

炸墨魚餅:好味

喜歡個包,食到尾都是熱的
2013-01-05
2012-12-27 32 瀏覽
之前係團購買左4個套餐,第一次同朋友食咗2個餐,今次同阿媽食但係又唔記得用咗邊2張,所以我印晒4張出嚟問個收銀我:「唔該,我唔記得用咗邊2張券,可唔可以幫我睇睇。」收銀:「我唔清楚呀,等我問吓老細先。」老細:「幫你check?你左住我做生意呀!」我都係比錢食,唔係求你呀大佬!有個女人:「而家你用唔到住啦!」我:「咁點呀?我唔洗食呀?」老細:「你等我做咗其他人先啦!」我後面得一個人又係團購。我:「點解佢又可以用?」老細:「吓,我幫你check部機用唔到,我做唔到生意架。」你唔早講。等個人買完…冇人再買野…但都係冇人理我。我再問:「我check得未呀?」老細望一望出嚟:「冇人咩?」我:「冇人買啦。」得我前面一個人,好多人咩老細黑口黑面走出嚟,又講:「我幫你check部機做唔到生意,要check好耐架,」老細大大聲同收銀講:「有人買嘢做唔到啦!買嘢要等下啦!」收銀係你身邊洗唔洗咁大聲呀!之後唔洗1分鐘check完,咁叫check好耐呀!我等前面買嘢個人都等咗5-6分鐘啦!買嗰包成十幾二十分鐘,食到一肚氣!老細好無禮貎,咁你點做生意呀!
我:「唔該,我唔記得用咗邊2張券,可唔可以幫我睇睇。」
收銀:「我唔清楚呀,等我問吓老細先。」

有個女人:「而家你用唔到住啦!」
我:「咁點呀?我唔洗食呀?」
老細:「你等我做咗其他人先啦!」
我後面得一個人又係團購。我:「點解佢又可以用?」
等個人買完…冇人再買野…但都係冇人理我。
我再問:「我check得未呀?」
老細望一望出嚟:「冇人咩?」
我:「冇人買啦。」得我前面一個人,好多人咩

題外話/補充資料: 食物方面,個包一般冇特別,安格斯和牛同麥記一樣薄,炸洋蔥太多粉,最好食係玉米。
2012-12-21
2012-12-16 50 瀏覽
團購瘋系列 – 這店子還在海堤街舊舖時,已經去吃過它的手打安格斯漢堡,記憶所及,味道雖未至於教人驚喜,但整體質素仍屬不俗,起碼塊牛肉漢堡肉質夠軟腍,加上包面上的芝蔴,分量頗多,咬落香口惹味,令整個包食味生色不少。近日又從團購網站見店子為慶祝三週年,特別以 $28 推售其芝士蘑菇和牛安格斯漢堡套餐,而且還可選黑松露玉米或薯皇作配搭,兒子向來是個惜包之人,就趁週末拉他一起來品嚐。自從 Burger Mix 由海堤街舊店搬到現址後,這天才是首次到訪。感覺上門面確實較之前的舖位寬敞闊落,而且店主還在門外玻璃窗上貼了不少賣相誘人的漢堡款式,非常吸引。可能當天是週末關係,店裡顧客不多,正好讓我和兒子可以悠閒地享受一個寧靜的下午。由於購買了 2 個和牛漢堡餐,所以就點了黑松露玉米和薯皇各一。等候製作其間,先看看這個包的原價,原來套餐售價是 $45,單點就賣 $35。據悉這裡的和牛漢堡扒,是用上澳洲天然草飼和牛,再混合安格斯牛打成的。打開包裝紙,包身唔算特別大個,入口肉味亦未至於好香濃,細嚼下當然亦分不出兩種牛肉的味道,而且配料亦下得有點手緊,同店裡牆身上那張相,簡直差天共地,幸好個包吃起來還算
Burger Mix
門外玻璃窗上貼了不少賣相誘人的漢堡
椅桌擺放得整齊企理
店裡共有 14 款套餐
漢堡用上澳洲天然草飼和牛,再混合安格斯牛肉打成
芝士蘑菇和牛安格斯漢堡
包身則用上天然酵母芝麻麵包
餡料分量唔算十分豐富
牆身上的和牛漢堡相片
由於購買了 2 個和牛漢堡餐,所以就點了黑松露玉米和薯皇各一。等候製作其間,先看看這個包的原價,原來套餐售價是 $45,單點就賣 $35。據悉這裡的和牛漢堡扒,是用上澳洲天然草飼和牛,再混合安格斯牛打成的。打開包裝紙,包身唔算特別大個,入口肉味亦未至於好香濃,細嚼下當然亦分不出兩種牛肉的味道,而且配料亦下得有點手緊,同店裡牆身上那張相,簡直差天共地,幸好個包吃起來還算啖啖肉,加上「芝」味濃郁,整體食味都算唔錯。
黑松露玉米
脆薯皇
至於杯黑松露玉米,其實只是一杯口感暖和的粟米粒,不過原來味道不俗,入口既甜美又夠軟身,非常不錯,只是頂頭的一小撮黑松露,氣味薄弱,相信都是以綽頭取勝,如果真的一心為黑松露而來,相信會感到失望。脆薯皇方面,入口香脆,薯肉粉嫩,自然比黑松露玉米更值得推介。
青蘋果玉露、芒果玉露
飲品 encore 咗之前在舊店舖已試過的青蘋果玉露芒果玉露,雖然兩杯果味都不算濃郁,但由於甜度適中,再配埋內裡的椰果,咬落煙煙韌韌,也很不錯。這裡的包價,比起老麥雖然是略貴,但總體食味還算不俗,加上時不時都推出團購優惠,有時間經過開,也可不妨一試。

2012-12-01
Burger Mix
2012-11-20 49 瀏覽
Unfamiliar with QB, i walked around and saw a well-known fast-food burger place; then i turned the street corner and, just 2 minutes away, i found this place.Granted, i showed up at 3:45pm, where there was NOBODY inside the restaurant. So, it meant i didn't have to wait for anything. And it was perfect as i had to kill two hours, so sat in the comfortable chair until 6pm.I love mushrooms, so was pleased to order #11, the regular size cheese mushroom angus beef burger meal (with drink and fries)

I love mushrooms, so was pleased to order #11, the regular size cheese mushroom angus beef burger meal (with drink and fries) for just $35. My gosh, what a succulent burger, and a reasonable amount of mushrooms. And, it wasn't just 'fries' but 'potato wedges' - another nice surprise!

I got a can of soft drink but, after half an hour, i asked if i could return it (unopened) and get a hot ginger tea instead - they were happy to oblige: bonus marks!

All in all, much much better than the fast food joint around the corner, but similarly priced!

(It was only on the way out that i looked on the menu again and found they also have a "wagyu" option of the mushroom burger, for $10 more - guess it means i'll have to go back there again!)
2012-11-20
2012-11-11 38 瀏覽
It was a very pleasant experience. We bought a beecrazy group deal and came here on Sunday later afternoon. Though the beecrazy set is just $28 but everything is in order. We had a cheese mushroom wafting angus beef burger, black truffle corn and a coke. Burger was okay juicy and matched perfectly with cheese and mushroom. Black truffle corn was delicious too! The original price for a set is only $45 which is very cheap compared with other similar burger shops. But the quality is even better i think. Will come back again.
團購
  • Cheese and mushroom wagyu angus beef burger
2012-11-02 16 瀏覽
在舊鋪位的Burger Mix只有外賣, 沒有座位, 所以未有幫襯過...年初搬到新的鋪位, 設了堂食, 有20個座位左右, 一直想試但未有機會...今天一個人來, 店內只有2位外藉人客, 都在等食中...看到「和牛安格斯牛肉」這幾個字, 心裡暗暗驚嘆, 漢堡的材料來頭有這麼猛嗎?!!看到「泡菜」「和牛安格斯牛肉」漢堡, 夾得來嗎?!! 很有興趣, 決定一試...泡菜和牛安格斯牛肉漢堡套餐 $47-- 泡菜不太辣, 對我來說辣度剛剛好, 可惜是凍的, 與熱辣辣的漢堡有點格格不入... 漢堡即制的, 「和牛安格斯牛肉」肉味香濃, 鮮嫩多汁, 有別於一般連鎖漢堡店, 漢堡麵包乾了一點, 仍頗鬆軟...套餐包括炸薯角及飲品... 炸薯角-- 薯角剛炸起, 新鮮熱辣, 外皮甘香, 入口粉嫩, 很美味...很欣賞這裡的飲品, 以自助形式提取, 除有一般的罐裝汽水外, 還有多款特飲, 味道有芒果、白桃、荔枝、藍梅、巨蜂提子、青蘋果、士多啤梨、檸檬, 七彩繽紛, 相信色彩來自人工色素...巨蜂提子特飲-- 內有椰果, 甜甜的, 有o趙頭, 巨蜂提子味道清甜, 放在雪櫃內, 不用放冰, 很衛生...到
店外環境
店內環境
今天一個人來, 店內只有2位外藉人客, 都在等食中...
泡菜和牛安格斯牛肉漢堡套餐
泡菜和牛安格斯牛肉漢堡套餐 $47

套餐包括炸薯角及飲品...

炸薯角
巨蜂提子特飲

到了午飯時間, 超多人擁入店內, 店內一下子擠滿了堂食和買外賣的人, 好不熱鬧...
2012-11-02
店外環境