2014-09-10 2801 瀏覽
七點去到Burgeroom已經有不少人排緊隊,相信大家都係因為好評如潮而慕名而來!我地一行四個人試左三個Burger同一客芝士薯條,十分滿足!Burgeroom係我其中一間好中意既食Burger餐廳,雖然已經食過四次,但都仍然未厭。首先係Portobello Cheese Burger,隻菇真係好大,牛肉同芝士都好足料,雖然咸左小小,但好JUICY好好食!鵝肝牛肉漢堡,雖然都好食,但實在貴左小小,試左一次就算!雞肉漢堡,雞肉有D'鞋',但整體上都唔錯!最後就係次次指定會叫既芝士薯條,薯條炸得岩岩好,芝士份量足夠,實在太好食了!中意食Burger既朋友,一定要試Burgeroom,雖然以Burger尼講價錢算貴,但個個Burger都足料同新鮮,絕對唔會令你失望!
2014-07-16
30 分鐘 (堂食)
2014-09-05 2557 瀏覽
Burgeroom位於銅鑼灣,當日一行兩個人,叫左curly cheese fries同埋Portobello Cheese burger,兩樣野都真係好好食好正,首先個環境已經好令人食指大動既feel,呢間野最近人氣急升,都幾出名,我地排左一陣隊先入到去,一入到去就即刻嗌野食,個burger好大個好足料,我地2個人一齊食一個burger已經覺得好滯好飽,但我想講個Portobello真係好juicy,個burger真係其他店係比唔到既質素,好好食!!然後我地口痕又叫多左個cheese fries,呢個就略嫌普通左少少啦,但呢間野整體黎講真係無得輸!
2014-07-24
10 分鐘 (堂食)
2014-09-04 2202 瀏覽
下就2,3點同一個FRD尼食想食好內GER huge burger之前聽人講好多人排隊, 不過可能因為係平日又唔係peak hour所以冇咩人, 雖然裝修ok, 又算乾淨但係真係太迫, 分分中仲迫過m記我叫左個鵝肝buger, 鵝肝軟淋淋入口即溶又唔乾身,牛肉多汁, 不過唔BLT ger牛好味芝士薯條冇得+ COMBO 要散叫, 其實都幾咸, 不過我好中意芝士所以好好味個辣味蘑菇雞肉漢堡真係好辣, 連我食開辣野個朋友都覺今次li餐都幾滿意, 下次要try下軟殼蟹漢堡, 但係就要等天氣涼的先, 唔係mtr行去都有d熱

雖然裝修ok, 又算乾淨但係真係太迫, 分分中仲迫過m記

個辣味蘑菇雞肉漢堡真係好辣, 連我食開辣野個朋友都覺

辣味蘑菇雞肉漢堡
芝士薯條
2014-08-07
嘩,諗住openrice 200幾個笑臉實冇死啦, 星期六lunch去到,唔駛等,本來好開心咁叫左個mushroom burger 同 bacon cheese burger....點知失望到極點咁貴既burger竟然用咁普通既包,係好大份塊牛好厚身,但係又冇牛味,唔JUICY,乾身鞋SAP SAP,廉價肉,用普通芝士,塊菇又係冇味,唔好食.Chicken wings 勁厚炸粉,唔好食仲要好貴又貴又唔好食....

Chicken wings 勁厚炸粉,唔好食仲要好貴

又貴又唔好食....

題外話/補充資料: 一度食一度好多黑色細細隻蚊之仔飛來飛去,去完toilet出去見到放係走廊D貨有好多蚊之....
2014-08-02
2014-08-27 3082 瀏覽
見這間餐廳評分咁高,所以經過順便試試。一望個menu已經好失望,因為連cheese咁basic但又對burger好重要既野都沒有選擇,只得cheddar. 救命!第二D餐廳都深知好多客人鍾意burger配其他芝士,例如blue cheese。去cashier 落單兼比$順便叫杯latte,竟然話連skim milk都冇!大大個招牌寫住burger+coffee 點知一啲驚喜都欠逢。咖啡仲係比室溫更低,咁嘅質素都要$42. 因為冇得揀芝士,所以唔食牛,叫了炸龍利柳加蛋漢堡,新鮮炸,幾crunchy! Batter亦都唔算太厚,味道幾好。Tartar sauce 略嫌甜了少少,問題不大。出邊太多好食嘅漢堡包,呢間應該唔會再幫襯。
見這間餐廳評分咁高,所以經過順便試試。

出邊太多好食嘅漢堡包,呢間應該唔會再幫襯。
2014-08-27 2577 瀏覽
貓爪子美食1) 大烤菇芝士牛肉漢堡2) 軟殼蟹漢堡價錢HK$200貓爪子希望記下喜歡的香港食物其實貓爪比較少於銅鑼灣出沒,更唔好講係到搵食。最近有朋友點名指明一定要試Burgerroom,講明漢堡達人既美國朋友都喜歡吃,身為香港人既我地點可以唔試一試呢。18:30 到達門口已經有8,9個人等位,加上天氣熱,其實都幾令人難受。15分鐘左右,終於入得去。座位好迫,男朋友的一個大背囊顥得有點阻手阻腳,最後要放係地下,如果多野既攞朋友會幾麻煩。我地點左朋友介紹的大烤菇芝士牛肉漢堡同軟殼蟹漢堡,等待時間大約10分鐘。先上大烤菇芝士牛肉漢堡材料十分十分足,一個漢堡就好似一個女孩子的面咁大,一共有7層,當中的漢堡扒做得最出色,咬下有肉質嫩滑,同時有肉汁流出,加上大烤菇的鮮甜味道,絕對食得出食材非常出眾。吃了這半個大烤菇漢堡好期待接下來的軟殼蟹漢堡。軟殼蟹漢堡同樣是一個又高又大,漢堡中的軟殼蟹一點都不吝惜,大大份格外醒目,炸得金黃香脆,同時呢個軟殼蟹不只可以吃出脆脆的軟殼,軟殼中的蟹肉一樣是非常的多,令我非常喜出望外,于我而言,這個軟殼蟹漢堡我同樣是非常喜歡,非常享受的。一開頭貓爪覺得HK$100 一
貓爪子美食
1) 大烤菇芝士牛肉漢堡
2) 軟殼蟹漢堡

價錢
HK$200

貓爪子希望記下喜歡的香港食物

大烤菇芝士牛肉漢堡
軟殼蟹漢堡
一開頭貓爪覺得HK$100 一個漢堡算是一個偏高價的價錢,但吃出高質的美味,令我覺得非常的值得和合理。又是一個開心的晚上。
題外話/補充資料: 貓爪坐於門口位置,都感到台內有很大油煙,同時亦觀察到侍應對待客人有點冷淡,有時美味的食物配上親切的服務會令人有錦上添花的效果,希望餐廳多注意
2014-07-20
15 分鐘 (堂食)
大烤菇芝士牛肉漢堡
軟殼蟹漢堡
2014-08-23 2326 瀏覽
聽好多人講BURGER ROOM好好食,終於抽到一日去試下,同埋我一個FD 2個人去食,可能因為早去,我地大概7點就去食,等左10分鐘就入得去,我地2個人叫左鵝肝牛肉漢堡,芝士薯圈,漢堡排沙律。2 個人食一個鵝肝牛肉漢堡有D膩,但佢同芝士薯圈都好好味漢堡排沙律就唔推介啦,因為塊排好乾。但整體黎講都好好食!!
鵝肝牛肉漢堡
漢堡排沙律就唔推介啦,因為塊排好乾。但整體黎講都好好食!!
2014-08-01
10 分鐘 (堂食)
2014-08-21 2114 瀏覽
久遺了的寫食評感覺... 因著懷孕、生子而放下了出外嘗美食的生活,自然寫不出食評來。但做媽媽,也可以做食評家吧?! 加上老公日叫夜叫我寫,就再執起keyboard吧! 住在新界的我們已甚少來到港島區,是日如非有事來辦,應該不會刻意來吃漢堡... 而事實上,吃過後都未到要特意過海來吃的級數... 小店是長龍店,老公6時多就到達了,仍然要排隊超過半小時,人氣一直都高企! 幾年前我與朋友曾到訪,記得當年沒那麼擠迫的... 今天的burgeroom, 座位貼座位,但都應乎不了外面長長的人龍... 是自助點餐的形成,然後會有店員送餐。cheese twister fries快就到,可先治牙癢~芝士不算很多,但一吃就覺得很咸呀!對於我等薯仔怪,這幼幼的薯圈,吃起來並沒有很強的滿足感,只是我對twister是有莫名的情意結,才會棄fatty fries。芝士的分佈不太平均,下層的薯圈基本上與芝士沒有碰面,這個並非是晚推介。burger-wise, 先說牛肉漢堡吧。Well... 這麼厚切的一個漢堡,連老公不可一口由頭到腳地吃,let alone我這小咀兒XD。當要分層地吃,風味就失色了。話說回來,漢

burger-wise, 先說牛肉漢堡吧。
Well... 這麼厚切的一個漢堡,連老公不可一口由頭到腳地吃,let alone我這小咀兒XD。當要分層地吃,風味就失色了。話說回來,漢堡的patty都造得不錯,厚厚的,牛味也夠濃。喜歡看到溶掉了的芝士,流在漢堡上,這是一個視覺享受,吃起來更是一個味覺享受~一人一半已夠漢足,一個人要吃一整件的話吃不下其他食物了。
sole fillet burger with fois gras是我們的另一選擇。這裡的名物之一是鵝肝漢堡,總要一試吧! 先說魚柳,意想不到的鮮甜嫩滑,炸得卜卜脆之餘又juicy, surprised! 反而覺得這塊厚切鵝肝是畫蛇添足,份量就十足,但味道呢... 由於太多脂肪,吃起來像一大啖肥肉,又不是入口即溶的感覺(我明白的,這個價錢我怎能要求神級鵝肝呢),不算是一個享受...

離開時外面一條長人龍,心中慶幸有老公早來排隊... 會re-visit嗎? 應該會在non-peak hours吧
2014-08-04
20 分鐘 (堂食)
2014-08-17 2638 瀏覽
生活中成日食美式快餐但一般都係求快,唔會太講究食物質素。但喺Burger room就可以享用一餐比較優質嘅美國餐,當價錢亦會相對較高。芝士薯條嘅芝士味好香濃,送上枱嘅時候仲熱到出煙!而且薯條本身亦好香脆,絕對值得食。之後係主角鵝肝漢堡,包嘅份量十足,胃口唔算特別大嘅人一定夠食!大大啖成個包咬就發現鵝肝嘅味道唔夠其他配料出位,只有少少淡香。如果為鵝肝而食可能有少少失望,但如果為食漢堡包而食絕對係高分之選。
睇完「One piece 海賊王」展覽 ,就去諗住去搵間海賊王餐廳...我見有人post ....點知原來人地post係去日本既海賊王餐廳 (俾人呃左XD)所以我最後黎左喱間係OPENRICE好多人LIKE既餐廳「BURGEROOM」而黎之前我曾經經過見過好多人排隊 ,好彩今次唔洗等~~因為我睇完海賊王已經4點了由於喱餐係我今日既第一餐 ,所以就自己點左一個餐!!芝士煙肉牛肉包 加$25有薯條&飲品我想講真係好好味 ,最最最估唔到連蕃茄都好好味 !!!!!而且真係好巨型 ,咬唔哂嫁係!!!!之前我已經提過 ,中午4點我先食今日第一餐 ...但喱個餐大到我係食唔哂!!!!真係好飽=0=....一餐頂2餐-3餐 $105 抵!!!而我朋友就識食 ,點左鵝肝芝士牛肉包 除左多左件鵝肝同我個果根本無分別....我地下次係咪應該點d唔同既黎試下???哈哈喱個就真係普遍左少少 ,鵝肝無咩味=0="""我個朋友失望左.......但對鵝肝無咩大興趣既我,就當然無咩所謂 ,反而下次我好想試下個果軟殻蟹包 ,睇人地食好吸引呀>O<

由於喱餐係我今日既第一餐 ,所以就自己點左一個餐!!
芝士煙肉牛肉包 加$25有薯條&飲品

我想講真係好好味 ,最最最估唔到連蕃茄都好好味 !!!!!

而且真係好巨型 ,咬唔哂嫁係!!!!

真係好飽=0=....一餐頂2餐-3餐 $105 抵!!!

而我朋友就識食 ,點左鵝肝芝士牛肉包

2014-08-09 3315 瀏覽
I'm from California.  We LOVE burgers.  We practically eat them coming out of the womb.  So I had to try Burger Room.  I was sadly disappointed.Wait time was zero minutes, cool.  It was a random time, probably around 4 p.m., but it was a Saturday.  The shop is SUPER small and tables are absolutely crammed in there!  I can't imagine eating in there and trying to move around when that place is full.I ordered the fois gras burger.  Being from America, we don't have fois gras.  I've actually only ha

I ordered the fois gras burger.  Being from America, we don't have fois gras.  I've actually only had it once in my life in the South of France and it was the best thing I've ever put in my mouth in my life.  While I don't agree with the way it's produced, I had to try this decadent looking burger and throw my morals to the side.

Side note -- I have no idea why they show you to a table when you walk in when you have to order at the counter.  How confusing?

The burger arrives looking beautiful.  Exhibit A:
Fois gras burger
Sadly, it was barely room temperature.  And the burger patty itself was TERRIBLE.  ZERO seasoning on it and it tasted as if it had been... steamed?  Definitely not charcoal-grilled, I'll tell ya that.  I could barely eat it.  It was really disappointing.  It was also so huge that it turned into a big mess after about two bites out of it and I resorted to a knife and fork, eating at a big lump of burger items on a plate.

And no napkin?  I know this is Hong Kong and people don't normally get napkins at restaurants but this burger was a MESS.... and therefore so was my face!  Eeek!

I would not go here again.  It's a shame because it has such a great menu and really innovative burgers, but their foundation (the burger patty) SUCKS.  Switch to another method of cooking, sear the outside on HOT HOT HOT heat and leave the center medium and SEASON the darn thing for crying out loud... and then maybe we'll talk again, Burger Room.
2014-08-09
2014-08-09 2327 瀏覽
受朋友極力推介話好好食 本身想食咖啡弄 Haha 都係太長龍食唔到 諗起呢間 就轉左條街去 下午餐時間有discount 俾我想像中平 叫左一個牛肉漢堡兩個人食 嘩嘩嘩 好大個 大到唔知點食起 個口又無咁大 不過真係好足料好多肉汁好重牛肉味 D 快餐店 果d 完全無我比 貴一倍 但係size 都大一估 好味一百倍 味道無我輸 係個位置有d 難搵 同埋大到個口食唔到
受朋友極力推介話好好食
味道無我輸
係個位置有d 難搵
同埋大到個口食唔到
2014-07-28
 是日和媽媽行完利舞臺之後好肚餓又突然想食Burger,當時差不多11點九,還未到lunch time所以決定去最近人氣頗高的Bugeroom碰碰運氣睇下洗五洗排隊。去到時差不多已經過12:00,店內已經Full曬,門外亦有四五個人在排隊等候,心霖幾個人應該好快就得,誰知個個坐係入面都慢慢享受,真系越睇越肚餓。。好多排係後面既已經放棄堂食改為外賣。堅持了半個鐘,終於到我地喇!頭先係出面已經睇左Menu,本來打算要Foie Gras Beef Burger,但係真系等到超餓所以要左Double Foie Gras Beef Burger兩個人Share,很想食這裡的薯條但因媽媽不愛吃所以便放棄了。先去買了只Peach Tea解渴。只能當作解渴的飲品吧,不然真的不打算買的。落左Order5分鐘左右,新鮮熱辣的Burger就送到喇光是看外表已經十分吸引,鵝肝兩面煎得微焦,芝士的分量亦多到溢出,牛肉超級厚身,配菜番茄也是非常新鮮。吃Burger時我完全不顧形象,整個包拿起就大口咬落去,但這Burger實在是King Size,根本沒辦法完全擺入口中。用力按下去時牛肉汁真的是必曬出黎,牛肉雖厚但

只能當作解渴的飲品吧,不然真的不打算買的。
落左Order5分鐘左右,新鮮熱辣的Burger就送到喇
Double Foie Gras Beef Burger
用力按下去時牛肉汁真的是必曬出黎,牛肉雖厚但煎得多汁又有咬口,鵝肝兩面煎得微焦,但內部仍然呈粉紅色,十分香口惹味,這些無疑都是需要功夫的。番茄亦很細心的去了皮,這是平時吃Burger時沒有遇到過的。
Buger要給滿分,但在食的過程中服務員一直企系後面總覺得有點不適,而用餐環境也比較逼濟,想在找個地方好好地坐下談心的話,這裡可能不太適合你。因為兩張檯離得實在太近,吃完之後服務員會馬上收走餐盤有點像在趕人。但這也是可以理解的,畢竟門外還有很多人等著享受這美味,既然大家都是為了美食,互相理解下又何妨?
2014-08-01
30 分鐘 (堂食)
2014-08-07 2457 瀏覽
久違未出街食夜晚飯同友人決定黎潮聖~我地叫左Beacon Cheese Burger同Soft shell crab burgerbeacon cheese本人覺得麻麻個塊肉煎得乾得濟唔juicy~唔知係咪因為有好多單,所以控制唔到火喉soft shell crab超正隻蟹好大隻!!仲要好熱,新鮮炸起green salad個sauce幾好~
久違未出街食夜晚飯
同友人決定黎潮聖~
我地叫左Beacon Cheese Burger

同Soft shell crab burger

beacon cheese
本人覺得麻麻
個塊肉煎得乾得濟

唔juicy~
唔知係咪因為有好多單,所以控制唔到火喉

soft shell crab
超正

隻蟹好大隻!!
仲要好熱,新鮮炸起

green salad
個sauce幾好~

2014-08-07
  • 軟殼蟹漢堡
2014-08-04 2020 瀏覽
店舖好細, 其實主要見到咁多好評特別來試下。侍應唔特別主動,似快餐店咁,有D黑面囉。Portobello Cheese Burger好大份, 價錢好貴,有期望的,但有D失望,麵包是普通貨式,cheese 又不是有鮮味,只有咸,D牛肉中間仲生生地,我問waiter 佢話係咁嫁,牛肉生先好食,我問佢幾成熟,佢又答唔到。而且有D雪味。Melted Cheese Twister Fries, 芝士又係得咸味,薯條是雪蔵貨,口感淋,外面乾,中間實,唉。坐得唔舒服, 食物比其他出名的burger 爭好多。

坐得唔舒服, 食物比其他出名的burger 爭好多。