2024-09-12 193 瀏覽
呢排出街太陽好曬,行一陣就出哂汗,想搵間餐廳坐低嘆下冷氣,但又吾想食太飽,所以就揀左去食糖水🤭🩵甜品:榴槤水晶珠$48一上枱已經聞到勁香榴槤味,榴槤雪糕夾雜咗榴槤肉,味道十分濃郁,配上冰涼水晶珠,夏日解暑一流💕🩵甜品:鮮雜果椰汁仙草$48新鮮雜果配上椰汁仙草,椰汁微甜加上大量西米,食落口感清新吾膩口👍🏻🩵甜品:杞子圓肉雪蓮子燉桃膠$45養生糖水推薦 - 杞子圓肉雪蓮子燉桃膠,非常足料,桃膠及杞子圓肉好有咬口,最重要湯頭又吾會過甜😚🩵甜品:麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫$44用牛角包整成既窩夫,口感特別酥脆,配上濃郁抹茶雪糕,窩夫加雪糕一齊食,冷熱交織嘅口感好正😍

🩵甜品:榴槤水晶珠$48

🩵甜品:鮮雜果椰汁仙草$48

🩵甜品:杞子圓肉雪蓮子燉桃膠$45

🩵甜品:麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫$44
2024-09-12 209 瀏覽
聰。C dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖經開灣仔,老友想食糖水,帶咗我去 聰。C dessert,環境舒適,款式夠多,果然冇介紹錯。😽士多啤梨豆腐花面層放了新鮮士多啤梨,水晶珠爽口彈牙,士多啤梨雪糕又香又滑,豆腐花入口即溶,好味道!😻鮮雜果椰汁仙草凍水果新鮮多汁,有士多啤梨、西瓜、哈密瓜、芒果和香蕉,加了又香又甜的椰汁提升層次,好惹味,仙草凍健康好味夠香滑。😍布蕾醬焦糖脆脆牛角窩夫大廚即叫即製,牛角窩夫外層香脆,內層鬆化,香滑的雲呢拿雪糕加焦糖醬汁甜到入心,吃到中段可以加布蕾醬和焦糖脆脆,太幸福了吧!😋聰。C dessert 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
聰。C dessert

士多啤梨豆腐花

鮮雜果椰汁仙草凍

布蕾醬焦糖脆脆牛角窩夫

2024-09-06
2024-09-12 197 瀏覽
有過上次排隊等位嘅經驗, 今次六點幾就去食😆, 避開人潮😏🥔杏仁合桃糊 $34一放上枱, 合桃香味已經飄過嚟🤤, 杏仁、合桃比例啱啱好, 完全唔會蓋過對方嘅味道, 一啖食落去有齊杏仁同合桃味, 味道非常夾, 超驚喜🥳🎉🥔桑寄生紅棗蓮子蛋茶 $35係我哋「女生恩物」🤭, 補血養顏, 調理經痛, 寧神安眠😘🥔咖啡雪糕仙草黑糖珍珠 $44咖啡☕味道香濃, 咖啡控嘅我完全被徵服咗💘, 仙草放最底層, 跟住係咖啡雪糕球, 面層有咖啡啫哩、珍珠、爆珠, 味道同層次都滿分🏆, 極推👍👍🥔芒果豆腐花 $44有爆珠、芒果肉、芒果沙冰同豆腐花, 唔會太甜, 有種清新嘅感覺🌟聰。 C dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
有過上次排隊等位嘅經驗, 今次六點幾就去食😆, 避開人潮😏

🥔杏仁合桃糊 $34

🥔桑寄生紅棗蓮子蛋茶 $35
係我哋「女生恩物」🤭, 補血養顏, 調理經痛, 寧神安眠😘

🥔咖啡雪糕仙草黑糖珍珠 $44

🥔芒果豆腐花 $44

🌟聰。 C dessert

• 杏仁合桃糊
  • 咖啡雪糕仙草黑糖珍珠
2024-09-11 214 瀏覽
榴槤水晶珠 $48係我食過最好食既榴槤甜品榴槤雪糕夾雜左榴槤蓉味道濃郁、齒頰留香面頭仲有新鮮既榴槤果肉配搭埋爽脆既水晶珠正👍🏻榴槤控私心覺得榴槤水晶珠係四個甜品入面最正既龍眼椰果冰 $46眾所周知龍眼冰係舖頭名物龍眼冰用左龍眼肉同忌廉打成冰入口龍眼味道鮮明、清甜食得出真材實料爽脆既西米同煙韌既椰果增加左口感層次清爽、解渴之選原味燉雙皮奶 $38雙皮奶奶香十足甜度適到好處質地滑漏食完冰再食返碗熱辣辣既雙皮奶暖胃舒服芝麻糊燉蛋白 $40芝麻糊質地濃稠芝麻味突出唔會過甜燉蛋白十分嫩滑整體而言,係一間有水準既甜品舖難怪咁受歡迎無論中式糖水定西式甜品都做得出色榴槤控真心推薦榴槤水晶珠一試難忘一定會再encore下次仲想試埋芒果奶昔雙皮奶同綠茶杏仁豆腐花
榴槤水晶珠 $48
榴槤控私心覺得榴槤水晶珠係四個甜品入面最正既

龍眼椰果冰 $46
眾所周知龍眼冰係舖頭名物
龍眼冰用左龍眼肉同忌廉打成冰
入口龍眼味道鮮明、清甜
食得出真材實料

榴槤控真心推薦榴槤水晶珠
一試難忘
一定會再encore
下次仲想試埋芒果奶昔雙皮奶同綠茶杏仁豆腐花
甜品店重開,老字號的魅力依然。劉德華提字,明星駐足,吸引遊客紛紛前來。從開門到收工,長龍不斷,甜品香氣四溢!炎炎夏日,鮮什果椰汁仙草絕對是清涼解暑的首選。滿滿的生果,如西瓜、士多啤梨、香蕉、芒果和蜜瓜,搭配滑溜溜的椰汁仙草,口感香甜又清爽。而杞子圓肉雪蓮子燉桃膠,就夠哂養生,唔太甜,桃膠滿滿的,每一口都暖心舒適最後,布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫,外脆內軟,加產牛油香的牛角包窩夫,搭配香滑的雪糕,淋上香甜的布蕾醬和焦糖脆脆,令人停唔到口

2024-09-05 268 瀏覽
最後一次食呢間甜品店就係佢開係尖東果時,冇諗過佢會突然捲土重來,再開番店,仲要係近我既灣仔😽星期日晏晝去到嚇一嚇,出面排哂隊🥲不過好在吾洗排好耐都入倒去,就算食完出面都仲係排緊,有吾少都係旅客🤪好食到連咁岩坐我隔離既老婆婆本地人,都自己食左兩碗😨.👁‍🗨龍眼椰果冰 (8/10)💲46.➰食第一啖完全係回憶既味道🥹真係有好多年都冇食過🥲應該係香港冇咩地方會有龍眼冰咁特別😸食落真係每一啖都係鮮甜天然既龍眼味,質感做得比較實身,再配埋大冷氣,吾洗怕好快會溶哂🫣入面仲有啲好有咬口既椰果同脆身西米,絕對令你一食難忘,所以咁多年都係呢間店既招牌.👁‍🗨蜜瓜豆腐花(7.5/10) 💲42.➰初初離到以為店員拎錯左比我地,個賣相好似一碗蜜瓜冰😂原來佢面頭係蜜瓜冰,底下先係豆腐花,呢個配搭又幾好,一次過滿足哂兩個願望😹先講個蜜瓜冰,味道都有天然蜜瓜香味,但就吾係太濃郁,食落清新🤫豆腐花就比預期中高質,滑身有豆味.👁‍🗨椰汁芒果西米露(7.5/10) 💲40.➰好鍾意呢下碗野入面既西米😂因為大部份都係脆身有咬口既西米,咬落去果下既質感好正🤣芒果既份量都幾足料,椰汁味夠香.🔛 整體評分(8/10)

👁‍🗨龍眼椰果冰 (8/10)💲46

👁‍🗨蜜瓜豆腐花(7.5/10) 💲42

👁‍🗨椰汁芒果西米露(7.5/10) 💲40

🔛 整體評分(8/10)
  • 榴槤水晶珠
2024-09-05 267 瀏覽
聰嫂就係我屋企樓下,我每次出街經過大部分都間都係排晒隊,今晚放工經過見見冇人排隊,就入去食個甜品先。其實之前食過佢熱嘅糖水,杏仁茶,合桃糊川貝燉雪梨,都好高質素°榴槤水晶珠,杏汁蜜瓜冰,都係足料好好味😋呢次嚟到都見到好多人叫佢嘅鎮店之寶龍眼冰,我今日就諗住試呢個°睇過其他人留言嘅食評,係龍眼椰果冰係用60粒龍眼肉雪成冰再加忌廉打成。大概8分鐘鐘到龍眼椰果冰已送到我面前,面頭有兩粒龍眼肉,喺面有啲白色一粒粒嘅水晶珠,跟住又白雪雪嘅龍眼冰同埋椰果°試一啖水晶珠就好似一粒爽口嘅西米,龍眼冰啖啖都有龍眼肉,又冰涼又清甜,消暑佳品。如果見到唔多人排隊我都一定會走嚟食。
榴槤水晶珠,杏汁蜜瓜冰,都係足料好好味😋
2024-09-04
2024-09-02 334 瀏覽
天氣越來越炎熱,甜品已經成為生活中不可或缺的一部分,聰。C Dessert是我近期的最愛,不只主打天然、新鮮,厲害的是聰。C Dessert的甜品全都真材實料,除中式甜品外還有韓國大熱的牛角窩夫,來到灣仔的話千萬不能錯過。芒果雙皮奶底層的雙皮奶入口不只滑順,啖啖的奶香香氣結合芒果的甜美真的好吃,最後再搭配大塊的鮮芒果肉,多層次的風味令芒果雙皮奶吃起來更香濃,每一口都是滿滿的幸福享受,絕對會一吃成主顧。榴槤水晶珠根本是為了熱愛榴槤的榴槤控打造,榴槤肉混和水晶珠,口口均是撲鼻的榴槤果香,水晶珠與榴槤超級合拍,甜而不膩,水晶珠讓榴槤更有咬感,聰。C Dessert的妙思使愛榴槤之人大飽口福。爆發少女心的士多啤梨豆腐花眼前一亮,越吃越喜歡,豆腐花口感相當綿密滑嫩,帶有濃濃的豆香,冰爽甜香的士多啤梨雪葩慢慢滲入豆腐花中,吃完士多啤梨豆腐花後非常消暑,有種瞬間被療癒的感覺。布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫擺盤美美的,牛角窩夫烤得溫熱酥脆,切開的聲音多治癒,配上布蕾醬焦糖脆脆雪糕,牛角窩夫冷熱衝突感無敵棒,大口塞進嘴裡,滿足到不行,布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫教人再三回味。

2024-09-02 322 瀏覽
聰嫂係人本地人既甜品聖地,香港人嘅集體回憶,喺疫情期間消失咗幾年,近排聰嫂又喺灣仔插旗重開,每次經過灣仔都會見到大排長龍,亦係港星劉德華最愛嘅甜品,價錢抵食又高質,每啖都係街坊之間嘅人情味,係嚟香港必食嘅糖水之一!⭐️龍眼椰果冰啖啖龍眼果肉,係聰嫂必食嘅甜品!聽老細講原來佢係用咗60粒龍眼加入奶油打成冰,再加入咗西米、龍眼肉和椰果,口感層次豐富,清甜又好食!必點!⭐️榴槤水晶珠一上枱已經聞到好香嘅榴槤味,每啖都係香甜棉滑既榴槤肉,口感好似食雪葩咁細膩,再配上q彈既水晶珠,鍾意食榴槤嘅朋友一定要點這款甜品!係嚟聰嫂必點嘅甜品之一!🍭布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫牛角窩夫係佢哋新推出嘅創意甜品,牛角包經過格仔短機壓榨,在淋上砂糖和軟滑嘅雪糕,影相打卡超靚,牛角包食落口感綿密,好香濃嘅牛油味,夾雜着焦糖脆脆,入口更酥脆,唔會好甜,好好食!🍭鮮雜果椰汁仙草凍新鮮雜果香爽甜滑,配埋滑溜溜既椰汁仙草,超冰涼,夏天食勁解暑!

⭐️龍眼椰果冰

⭐️榴槤水晶珠

🍭布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫

🍭鮮雜果椰汁仙草凍

2024-08-28
宵夜
  • 榴槤水晶珠
2024-09-01 216 瀏覽
同朋友食完飯唔想咁早走傾多陣計就梗係去食個甜品,去到甜品鋪排晒隊,不過好彩好快入得😌見到排長龍就知一定係唔伏先🤣一路食見到不停有人入,果然係人氣甜品店冇揀錯!中式西式甜品都有,實有一款岩食😋香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫窩夫即叫即造,熱辣辣脆脆地🤤加埋面頭雪糕同cream冰火兩重天🤭一啖雪糕一啖香蕉再一啖窩夫,一次過滿足你三個願望🤤🤤凍鮮雜果椰汁仙草雜果份量超多唔孤寒,生果全部都又甜又新鮮,底下有椰汁西米同仙草,一啖生果一啖椰汁仙草最正😋🤑 人均消費:~$40🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:聰。C Dessert (灣仔)灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #甜品 #糖水 #窩夫

🤑 人均消費:~$40
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:聰。C Dessert (灣仔)
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #甜品 #糖水 #窩夫 #聰Cdessert
2024-08-31 177 瀏覽
真實自費食評返工既時候好唔開心,同事發現咗自己唔開心,就會靜雞雞咁叫聰。C Dessert 俾我食,而個刻會覺得呢間甜品舖喺附近係非常之合適。今晚同同事食完Pizza之後,去咗聰。C Dessert 食甜品,如果大家想食到就要早啲去排,去到都等咗大約15至20分鐘。今次叫咗呢到既王牌榴槤水晶珠 $48Durian with Crystal Seeds碗野一嚟到就已經好大陣榴槤味,係我最愛嘅榴槤,而且個雪糕唔會好軟身,好似有少少Gelato嘅質感,而且配咗啲水晶珠,口感非常豐富。生磨芝麻糊 $32Sesame Soup呢度嘅芝麻糊非常滑身,同埋都係好熱辣辣上,唔會好似出邊咁好暖,而且芝麻味非常之香。杏仁雪耳白果 $35Almond Tea with White Fungus and Gingkgo熱食係杏仁雪耳白果最好嘅配搭,因為呢個糖水係非常之滋潤,杏仁味好濃郁。呢間甜品店喺灣仔嚟講,款式非常之多,而且好新穎,亦都會有啲傳統嘅款,怪唔之得每一晚都咁多人排隊,晏晝有陣時都要排一陣,所以經過一定要試。
真實自費食評

今次叫咗呢到既王牌
榴槤水晶珠 $48
Durian with Crystal Seeds

生磨芝麻糊 $32
Sesame Soup

杏仁雪耳白果 $35

今天要介紹的餐廳係位於灣仔,係一間人氣長期排隊甜品店。餐廳產品多元化,例如有中式甜品,燉品,豆腐花,冰同牛角窩夫都有,而且價錢真係唔貴。餐廳仲有劉德華加持,牆上面就見到由劉德華提字嘅聰嫂甜品,連名人推薦所以相信質素都有一定保證布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫$42呢個牛角包窩夫真係好食,好酥脆唔會硬而且重牛油味,牛角包窩夫加埋布蕾醬汁同雲呢拿雪糕一齊食,一熱一凍夾埋一齊食真係不錯。芒芒麗莎 $48芒芒麗莎可以話係楊枝甘露既加強板。除左有好多芒果肉,芒果汁同西米做底,仲有煙韌小丸子,椰果,令味道食落清爽同口感豐富!龍眼椰果冰龍眼椰果冰係呢度既招牌菜,冰底用上龍眼肉,然後雪成冰再加埋忌廉再刨成沙冰,沙冰口感幼滑, 食冰時仲食到椰果,西米同粒粒龍眼肉, 增加口感。聰。C Dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘

布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫$42

芒芒麗莎 $48

龍眼椰果冰

聰。C Dessert
港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘
同朋友食完晚飯🥣,咁就梗係一齊嘆埋甜品先屋企啦。我地揀左呢間燈花通明、人氣十足既甜品店,雖然門口見到有好多人,但都只係雖要排一陣隊。♥︎︎ 鮮什果椰汁仙草👍🏻微甜既椰汁🥥西米配清爽的仙草,仲有大量水果,感覺清新一的都唔膩,真的是夏日必備♥︎︎ 香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫🧇真係唔可以錯過,脆脆的窩夫配上濃郁的朱古力醬同香甜的焦糖cream ,真係prefect match🍌🍫

♥︎︎ 鮮什果椰汁仙草👍🏻

♥︎︎ 香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫
2024-08-26 229 瀏覽
呢間甜品鋪勁受歡迎,上次去勁長條人龍排隊,好彩都好快入得!!最出名一定係經典龍眼冰、豆腐花、西米露~而家仲有必點打卡系列~例如牛角窩夫 、麻糬仙草凍等龍眼椰果冰勁清甜解渴~果然係招牌芒果奶昔雙皮奶超好食!雙皮奶勁滑奶香味重,而且唔太甜,面頭加埋芒果冰同鮮芒果超好食!榴槤水晶冰~榴槤控必食!勁多新鮮榴槤蓉同脆脆水晶珠,啖啖榴槤肉,超滿足!C Dessert @cdesserthk灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

龍眼椰果冰勁清甜解渴~果然係招牌

C Dessert @cdesserthk
2024-08-26 239 瀏覽
近排成日都落雨,冇乜胃口,中午就嚟食甜品😙嚟到呢間嘅聰嫂,心諗做咩未開門就咁多人,原來係社交平台嘅長期No.1 😱😱芒果奶昔雙皮奶芒果奶昔同雙皮奶都非常香濃,兩者都非常夾,上面嘅芒果亦都好鮮甜,勁正!榴槤黑糯米之前食過榴槤水晶珠都好好食,今次就試吓榴槤黑糯米,都好有驚喜!煙靭嘅黑糯米,加上榴槤水晶珠,口感豐富多層次,好足料🤤芒果椰果冰椰果同水晶豬都好好食,加上芒果同芒果沙冰,透心涼之選❣️龍眼豆腐花龍眼爽甜,豆腐花嫩滑唔heavy👍🏻值得一提嘅係,呢間甜品店嘅價位全部都係$3x-$4x, 作為人氣No.1店,一啲都唔貴之餘仲要好足料,都真係好推介😍

芒果奶昔雙皮奶

榴槤黑糯米

芒果椰果冰

椰果同水晶豬都好好食,加上芒果同芒果沙冰,透心涼之選❣️

龍眼豆腐花

龍眼爽甜,豆腐花嫩滑唔heavy👍🏻