這個週末充滿濃厚的holiday mood當然要去一趟遠離市區的小旅行.ᐟ.ᐟ這家餐廳最吸引我的是室外的梳化座位 ✨♡♡♡走進去馬上能夠感受到每一個空間以及座位設計都非常用心.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ尤其最喜歡開揚、充滿空間感的戶外藤椅座位那天我們還看到漂亮的藍天、陽光和草地呢~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆♡ $88提拉米蘇賣相十分精緻味道充滿甘甜濃郁的酒香 但又同時灑上滿滿的可可粉裡面的蛋糕質感非常鬆軟忌廉軟綿細滑 吃到每一啖都好幸福.ᐟ‪‪.ᐟ✿/ 環境 Environment /這家餐廳座落在灣景薈(T-Bay)路程距離東涌站有點遠不過可以乘坐免費東涌Sheraton酒店Shuttle Bus都算方便~餐廳環境設了室外同室內座位裝潢富有氣派 充滿熱帶風情用上很多鮮艷的顏色讓人感受到熱情和溫暖~週末下午時分人流很多現場還有很多外國人呢氣氛真的很愉快熱鬧.ᐟ.ᐟ☀︎/ 服務 Service /餐廳收加一服務費店員主要以英語溝通一對一的服務非常周到態度誠懇有禮 服務效率極高.ᐟ.ᐟ❧/ 價錢 Price /假日只供應單點 沒有套餐價錢上比較貴 不
這個週末充滿濃厚的holiday mood

當然要去一趟遠離市區的小旅行.ᐟ.ᐟ
這家餐廳最吸引我的是室外的梳化座位 ✨♡♡♡
尤其最喜歡開揚、充滿空間感的戶外藤椅座位

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆
♡ $88

提拉米蘇賣相十分精緻
味道充滿甘甜濃郁的酒香
但又同時灑上滿滿的可可粉
裡面的蛋糕質感非常鬆軟
忌廉軟綿細滑 吃到每一啖都好幸福.ᐟ‪‪.ᐟ

/ 環境 Environment /

這家餐廳座落在灣景薈(T-Bay)
路程距離東涌站有點遠
都算方便~
餐廳環境設了室外同室內座位
裝潢富有氣派 充滿熱帶風情
用上很多鮮艷的顏色
讓人感受到熱情和溫暖~
週末下午時分人流很多

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

Cabana Breeze
東涌怡東路9號T Bay地下12-15號舖

2023-03-22 57 瀏覽
居住市區,放假都想去郊外感受下大自然同度下假,話時話東涌宜家發展神速,而且位於Sheraton 酒店附近更好多餐飲林立,有空真的要到那邊走走同享受美食。這次嘗試了cabana Breeze 這家西餐廳,讓我不但有美食的體驗,更有外國式的餐飲服務體驗。餐廳主要英文為主,服務還是很很西式很周到的。環境西式冠冕堂皇真係好靚,打卡影相都靚到不得了。這裡的座位可以選擇室外或者室內,環境超級歐美,而且室外還有個大草坪,有音樂, 讓人心曠神怡。食物方面款式西式且夠正宗,主食點了普羅旺斯燒春雞,紀廉芝士汁義大利闊麵,珀爾嗎火腿薄餅,蒜蓉炒大蝦,真的好豐富又好美味。特別喜歡這個燒春雞,夠曬入味勁香香草,另外薄餅也是必食之選,這裡有好多款薄餅,下次要試試其他呢。這裡還有好多不同口味的酒,可以點些酒配晚餐,夠曬享受,渡假勝地不二之選。
2022-08-17
5 分鐘 (堂食)
2023-03-22 48 瀏覽
話說呢個地方我點樣發現㗎呢,之前試過呢Sheraton酒店staycation,然後就試過食呢間西餐廳,當時係晚上嘅時候食,已經覺得感覺好浪漫好靚,然之後心心念念諗有一日一定要中午或者晏晝食Tea時間過嚟食嘢一定好chill!今次係同媽咪兩個人經開附近行街,然後專誠蔡過嚟呢度試吓。今次因為當係識下午茶,所以我哋兩個都唔係食得太多嘢,主要叫咗三款食物,分別係三文魚他他、香辣蟹肉魷魚墨魚汁扁麵條、自家製提拉米蘇。我三款食物裏面嗰個人最鍾意嘅係佢嘅點條麵,因為覺得墨魚汁嘅麵條,本人比較鍾意食,而且佢配埋魷魚筒蟹肉一齊炒好入味,而且份量比較大跌,相對嚟講比較抵食。而媽咪最鍾意就係食佢嘅甜品,佢話識落入口即溶又唔會太過甜,係有一種食完想再食嘅感覺。而三文魚他他就中規中矩味道都唔錯,份量如果再大啲少少就更加好啦!不過其實去得嗰邊食嘢都係鍾意佢嘅環境比較寫意啲,遠離繁囂,如果鍾意有啲私人空間同埋想要度假嘅感覺嘅話不妨去呢啲餐廳試吓,坐得舒服環境真係好chill,影相打卡都啱。

2023-03-22 46 瀏覽
之前食過一次覺得環境幾舒服所以又再嚟食過🤣-外面沙發區人流比較少不過幾有外國嘅氛圍就算坐喺室內都有落地大玻璃加上喺酒店入面真係好似去緊旅行咁~~-我哋叫咗Pizza同墨汁意粉跟餐有湯/沙律 + 飲品Pizza雖然望落大份但因為唔會太漏所以分量都Okay(因為同媽媽兩個人share所以可以兩樣都食下-而前菜都係兩樣想試下就分別叫咗湯同沙律完全冇諗過沙律有咁多!🤩有時啲餐廳另外叫沙律都係得呢個份量🫢share食完全冇問題~!-同埋有個小甜品作結食飽飽又可以行下東薈城呢間真係好啱入開東涌想搵個舒服地方坐下休息下嘅人💓
之前食過一次覺得環境幾舒服
所以又再嚟食過🤣
外面沙發區人流比較少
不過幾有外國嘅氛圍
就算坐喺室內都有落地大玻璃
加上喺酒店入面真係好似去緊旅行咁~~
我哋叫咗Pizza同墨汁意粉
(因為同媽媽兩個人share所以可以兩樣都食下
而前菜都係兩樣想試下就分別叫咗湯同沙律
完全冇諗過沙律有咁多!🤩
有時啲餐廳另外叫沙律都係得呢個份量🫢
share食完全冇問題~!
同埋有個小甜品作結
食飽飽又可以行下東薈城
呢間真係好啱入開東涌想搵個舒服地方坐下休息下嘅人💓
2023-03-20 113 瀏覽
踩單車食飯既世外桃園~ 🍴東涌Cabana Breeze🚴🏻‍♀️尋日同老公踩單車,我地plan 好左由欣澳踩過去東涌,夜晚就去喜來登酒店後面既灣景薈食飯,個度好似去左世外桃園咁🤤向海、中間有草地,又有d 燈飾咁,好靚~同埋呢度開左好多間西餐呀,上次食過樓上,今次就想試下樓下既餐廳😍而我就揀左Cabana Breeze, 因為佢既戶外位好靚,隔離仲可以泊單車tim🤤Hamachi Ceviche $168香醋橘子汁拌油甘魚,擺碟勁靚,有食用花、青瓜粒、脆蒜、毛豆、車厘茄及油甘魚片,入口非常清新,好滿意!生蠔半打 $230生蠔口感Creamy,有淡淡的海水香氣,配埋檸檬、香醋及Cocktail 醬,唔錯👍炸魚薯條 $198有兩大條白身魚柳,好足料,炸魚外皮口感較煙韌,有些少香脆口感,粗身薯條有薯仔味。Asian punch $72味道清新少甜,有很多香料的味道,上邊有粒新鮮嘅荔枝大大粒好Juicy🫶Tiramisu $88一直都好喜歡Tiramisu,而佢入邊嘅忌廉同蛋糕比例配合得非常好,夾雜着有酒香,上邊有士多啤梨及藍莓粒解膩。總結餐廳環境好舒服,裝修精緻,最鍾意佢有得泊車,偶然去呢度輕
踩單車食飯既世外桃園~
🍴東涌Cabana Breeze🚴🏻‍♀️

Hamachi Ceviche $168

生蠔半打 $230

炸魚薯條 $198

Asian punch $72

Tiramisu $88

總結餐廳環境好舒服,裝修精緻,最鍾意佢有得泊車,偶然去呢度輕鬆一下,真係唔錯。
Tiramisu
Hamachi  Ceviche
炸魚薯條
Asian  Punch
生蠔半打
上星期去完機場附近既playhouse,我哋果晚就係東涌dinner,呢度環境幾chill幾relax嘅,真係好啱坐低傾下計!😎意式生牛肉片肉質好滑好嫩,配上橄欖油同埋檸檬汁,真係好開胃!👍辣番茄醬炒藍青口配麵包吐司青口好新鮮,加上啲辣辣嘅番茄醬,真係好味!🌶️大啡蘑菇燴飯和煙三文魚煙三文魚香味十足,加上啲啡蘑菇同飯,真係好飽肚!😋普羅旺燒春雞春雞好嫩好滑,配迷迭香烤薯仔同埋雞汁,真係好好味!🍗

意式生牛肉片
肉質好滑好嫩,配上橄欖油同埋檸檬汁,真係好開胃!👍

辣番茄醬炒藍青口配麵包吐司
青口好新鮮,加上啲辣辣嘅番茄醬,真係好味!🌶️

大啡蘑菇燴飯和煙三文魚
煙三文魚香味十足,加上啲啡蘑菇同飯,真係好飽肚!😋

普羅旺燒春雞
春雞好嫩好滑,配迷迭香烤薯仔同埋雞汁,真係好好味!🍗
灣景薈同東涌Sheraton酒店非常相近✨可以搭Sheraton Shuttle Bus坐入黎~記得注意返Shuttle時間表餐廳充滿異國風情 好有歐洲既Style💗無論室內定露天位都好靚👅市區真係比較少有咁靚既餐廳📍烤八爪魚沙律🐙 HKD138賣相好靚 以為咁大條好難咬開但入口彈牙好嫩🫶🏻唔會似擦字膠XD 烤過會有碳燒既香味配上蕃茄碎 洋蔥同橄欖油 調味清爽幾開胃~📍三文魚他他 HKD168混合左三文魚碎 乾蔥同檸檬汁🍋點埋希臘乳酪食 又係另一款好開胃既小菜三文魚密度好高XD 食完兩個小菜都飽左一半🌝📍Margherita Pizza🍕 HKD158用左石窯爐烤焗非常正宗 餅底係走薄薄既路線~但唔會太乾空氣感幾重 軟綿綿🤏🏻鋪滿左番茄醬同芝士🧀最正就係加左羅勒葉帶點清香既感覺✨📍普羅旺斯燒春雞🐤 HKD198用香草麵包糠鋪滿成隻春雞拎去焗用刀切開雞肉仲出緊煙仲有肉汁流出黎💦雞肉幾嫩滑 而且啖啖肉無乜骨🦴伴碟仲有迷迭香焗紫薯波同薯仔波波🥔薯仔好香口外脆內軟 而且份量都幾多食到超飽🐽
灣景薈同東涌Sheraton酒店非常相近✨
可以搭Sheraton Shuttle Bus坐入黎~
記得注意返Shuttle時間表
餐廳充滿異國風情 好有歐洲既Style💗
無論室內定露天位都好靚👅
市區真係比較少有咁靚既餐廳

📍烤八爪魚沙律🐙 HKD138
賣相好靚 以為咁大條好難咬開但入口彈牙好嫩🫶🏻
唔會似擦字膠XD 烤過會有碳燒既香味
配上蕃茄碎 洋蔥同橄欖油 調味清爽幾開胃~

📍三文魚他他 HKD168
混合左三文魚碎 乾蔥同檸檬汁🍋
點埋希臘乳酪食 又係另一款好開胃既小菜
三文魚密度好高XD 食完兩個小菜都飽左一半🌝

📍Margherita Pizza🍕 HKD158
用左石窯爐烤焗非常正宗 餅底係走薄薄既路線~
但唔會太乾空氣感幾重 軟綿綿🤏🏻

伴碟仲有迷迭香焗紫薯波同薯仔波波🥔
薯仔好香口外脆內軟 而且份量都幾多食到超飽🐽
2023-02-25
2023-03-16 45 瀏覽
最近去了位於東涌#Canbaba Breeze餐廳,同小朋友們享受左一頓美食盛宴。🤩🐂意式生牛肉片味道非常鮮美,肉質鮮嫩,口感十分棒。🍗普羅旺斯燒春雞味道非常濃郁,肉質也很嫩,非常美味。🥘意式香辣青口辣度適中,讓人回味無窮🍛大啡菇risotto配煙三文魚大啡菇的香味和risotto的濃郁味道非常融合,再加上煙三文魚的鮮味,味道簡直是絕妙。我哋選擇室外座位🛋️,由日落🌄坐到天黑🌠,欣賞到呢度嘅美景,一邊食一邊傾吓計,呼吸下新鮮空氣真係好開心😀Canbaba Breeze餐廳的裝潢非常現代時尚,燈光柔和舒適,讓人感到非常放鬆。整個餐廳的氛圍都很舒適,讓我們可以非常愉快地享受美食。
最近去了位於東涌

🐂意式生牛肉片

味道非常鮮美,肉質鮮嫩,口感十分棒。

🍗普羅旺斯燒春雞
味道非常濃郁,肉質也很嫩,非常美味。

🥘意式香辣青口
辣度適中,讓人回味無窮

🍛大啡菇risotto配煙三文魚

2023-03-16 35 瀏覽
🍹Cabana Breeze🌿充滿異國情調嘅餐廳 環境裝修佈置場好靚好有特色室內係❤️ 英倫風 x 蒸籠酒吧🥂酒吧嘅蒸籠吊燈好特別 餐廳仲掛住好多芭蕉扇特別鐘意中間黑色梳化座位 有盞好靚嘅䈬公英吊燈 ✨室外係⛱ 峇里渡假風 有藤製鳥籠座位而家嘅天氣坐outdoor 吹住微風好chill✨Pappardelle濃濃嘅牛肝菌味 闊條麵好有咬口掛滿好Creamy嘅黑松露忌廉醬汁 好食 👍🏻✨Mixed Seafood Pizza表面充滿蕃茄醬同芝士 仲有幾款海鮮餅底烤得好香 份量幾多 抵食 😃餐廳位於Sheraton酒店入面由東涌地鐵站過去大概15分鐘穿過商場 沿途有好多棕櫚樹 好休閑好舒服以後去東涌都識得離開商場搵嘢食😀
🍹Cabana Breeze🌿充滿異國情調嘅餐廳

以後去東涌都識得離開商場搵嘢食😀
  • Pappardelle
  • Mixed Seafood Pizza
2023-03-15 35 瀏覽
環境氣氛一流,選擇坐户外,感覺就像置身在外國的露天餐廳中,而且空間感極大,侍應99%係外籍人,用餐時,忘記了自己活在香港,完全沒有在市區餐廳般密集壓迫的感覺,非常relax and 勁chill @ ********Lunch set*******@**精選沙律**沙律菜種類很多,用意大利香醋,橄欖油調味,入口清新又健康 @********前菜********@** 雞翼(配甜辣醬)** 香煎雞翼,本身調味巳不錯,不配甜辣醬食,更原汁原味**牛油西蘭花**外國品種的修長西蘭花,清綠色上碟,口感香脆**大蒜蘑菇**雖然用大蒜香煎,但蘑菇味仍然非常濃郁 @********主菜********@**美國頂级牛排配火箭菜**一牌炭烤厚切大牛排,配大量火箭菜,小量芝士片和蕃茄仔,簡單又美味**慢煮豬BB肋骨配炸薯條**豬肋骨香淋,骨肉分離,好味**香辣蟹肉魷魚墨汁扁麵條**麵條彈牙乾身,醬汁不多,但配料洋葱和蕃茄蟹肉卻不小,再配小量橄欖油,健康美味又飽肚**餐飲**熱檸檬茶一整

@ ********Lunch set*******@

**精選沙律**
沙律菜種類很多,用意大利香醋,橄欖油調味,
入口清新又健康

@********前菜********@

** 雞翼(配甜辣醬)**
香煎雞翼,本身調味巳不錯,不配甜辣醬食,
更原汁原味

**牛油西蘭花**
外國品種的修長西蘭花,清綠色上碟,口感香脆

**大蒜蘑菇**
雖然用大蒜香煎,但蘑菇味仍然非常濃郁

@********主菜********@

**美國頂级牛排配火箭菜**

**慢煮豬BB肋骨配炸薯條**
豬肋骨香淋,骨肉分離,好味

**香辣蟹肉魷魚墨汁扁麵條**

**餐飲**
熱檸檬茶
一整個小茶壺上枱,可以保持温度,又可以慢歎

**是日甜品**
雪糕配手指餅,飯後一點甜

2023-03-10 53 瀏覽
📍Cabana Breeze東涌怡東路9號灣景薈地下12-15號舖餐廳裝修華麗,採料同襯色比人感覺好舒服,打卡一流。📷🌟叫咗半打生蠔($230-HKD),新鮮程度一般啦。醬燒豬肋骨($258-HKD),雖然份量都大份,但肉身有點乾身同“鞋”口!🍕Pizza (有帕爾馬干芝士、馬蘇里拉芝士、 意大利豬肉香腸)($178-HKD),pizza好香,芝士好足,雖然咸了一點,但都可接受。🍹叫咗兩杯無酒精飲品(紅色嗰杯Hua Ono $72-HKD,黃色嗰杯Exotic Breeze $72-HKD),好飲。
📍Cabana Breeze
東涌怡東路9號灣景薈地下12-15號舖

餐廳裝修華麗,採料同襯色比人感覺好舒服,打卡一流。📷🌟

叫咗半打生蠔($230-HKD),新鮮程度一般啦。

最近天氣都好好,就趁今日weekend去bookmark咗好耐嘅 Cabana Breeze🧑🏻‍🍳Cabana Breeze位於東涌Sheraton Hotel內嘅商場(T-Bay),可以由東涌港鐵站搭酒店shuttle bus去。不過果日天氣好好☀️,我地就由東涌港鐵站行去,路程大約15分鐘,沿海邊行風景好靚😎Cabana Breeze讓人好似置身於外國,到處都係打卡位,而且係毛孩友善餐廳,每個角落無論outdoor or indoor 都好chill好relax!!我地叫咗三文魚他他、慢煮BB豬肋骨配薯條同Parma Ham Pizza。呢度環境太chill,點少得飲返杯,叫咗2杯cocktails🍹⟡ Salmon Tartar $168 ⟡ 個擺盤幾靚,啱晒打卡🤭 三文魚他他口感清新,用咗檸檬汁同Greek Yogurt調味,酸酸甜甜,好開胃。⟡ HALF BABY BACK RIBS $258 ⟡ 用咗BBQ sauces慢烤,個ribs好入味,而且肉質鬆軟,再配上薯條 正呀! ⟡ PARMA HAM PIZZA $178 ⟡ 手工pizza份量都幾大,個餅底薄得嚟係煙韌嘅,
最近天氣都好好,就趁今日weekend去

Cabana Breeze讓人好似置身於外國,
到處都係打卡位,而且係毛孩友善餐廳,

⟡ Salmon Tartar $168 ⟡

⟡ HALF BABY BACK RIBS $258 ⟡

⟡ PARMA HAM PIZZA $178 ⟡
手工pizza份量都幾大,個餅底薄得嚟係煙韌嘅,仲有好大片Parma Ham🤤

🍹PEACH ME $98
Honey peached infused bourbon, peach liqueur, passion fruit syrup, passion fruit puree, top up with soda

🍸CABANA SPRITZ $98
Lillet blanc, grapefruit & prosecco.
2023-02-24 82 瀏覽
一早book好位,前一日餐廳仲打黎confirm,去到問我有無落訂,由頭到尾你都無叫過我落,然後求其係張A4紙抄低個電話,就叫我排隊,情人節book好位想食餐飯,唔緊要排隊啦,足足接近一個鐘,入面人手嚴重不足,食西餐埋單有條龍,排隊入座一條龍,成班人係到吹風。入到去連碟都唔比隻,落order又系你面,最後隔黎幾枱都係食左蠔就無野食或者等左個半鐘無野食,我地等左25分鐘唔對路就走左。好心你無人就唔好無止境比人book位,情人節大家都係想book左位食餐飯,離曬譜,安排極有問題
2023-02-14
60 分鐘 (堂食)
2023-02-22 64 瀏覽
今日去了東涌一間酒店內的打卡餐廳食lunch,這間餐廳位於酒店的內園裡,地方很大,有室外和室內座椅。室內裝修相當時尚大方,中間是個很大的酒吧圓枱,有很多cocktails 和啤酒的選擇。梳化配有不同色彩的咕咰,很有舒適感。我們選了戶外進食,室外座椅更多,有不同的設計,相當舒適,真很推薦約埋班朋友來暢談,十分chill。我點了2個午餐:-南瓜忌廉湯湯底香滑,南瓜味濃。-沙律很多新鮮的沙律菜,配了酸酸地的醬汁很醒胃。-雞翼配甜辣醬雞翼煎得焦香,肉質嫩滑。-大蒜蘑菇用牛油炒蘑菇,很夾。-豬肋骨配薯條很大塊,用了BBQ醬烤的豬肋骨腍軟,甜甜地,味道濃郁。-經典炸魚薯條兩大條的炸魚,漿粉外表炸得香脆,肉質香滑。-熱檸檬茶-熱咖啡

我點了2個午餐:
-南瓜忌廉湯
湯底香滑,南瓜味濃。

-沙律
很多新鮮的沙律菜,配了酸酸地的醬汁很醒胃。

-雞翼配甜辣醬
雞翼煎得焦香,肉質嫩滑。

-大蒜蘑菇
用牛油炒蘑菇,很夾。

-豬肋骨配薯條
很大塊,用了BBQ醬烤的豬肋骨腍軟,甜甜地,味道濃郁。

-經典炸魚薯條
兩大條的炸魚,漿粉外表炸得香脆,肉質香滑。

-熱檸檬茶
-熱咖啡
2023-02-20
2023-02-20 42 瀏覽
東涌最近真係開左唔少餐廳👍🏼👍🏼Cabana Breeze係灣景薈😇近住Shareton唔單止環境舒服有indoor 同outdoor坐位💕indoor裝修華麗💪🏼好岩打卡✨✨outdoor area都好chill 🙂🙂仲係pet friendly餐廳岩曬養狗仔既朋友黎chill下🐶🐶🐶食物同飲品選擇都幾多🥰🥰而且份量都相當足料性價比高👍🏼可以再encore😚😚😚😚😚
東涌最近真係開左唔少餐廳👍🏼👍🏼
Cabana Breeze係灣景薈😇